![]() |
#3151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
Pięknie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3153 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?
Kicia131 - masz piękne zęby (kształt itd)
![]() Ja niestety mam starte zęby, w dodatku z natury nie są białe :/ z efektu byłam zadowolona ale wiadomo ze nie ma takiego efektu wow jak przy ładnych białych i kształtnych zębach. A jak u Ciebie z retencja? |
![]() ![]() |
![]() |
#3154 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Będę miała nakładki te przezroczyste i na górę i na dół. Żadnych drutów, przynajmniej na razie ![]() Dziękuję Wam za miłe słowa ![]() ![]() miałam aparat rok: dół od kwietnia 2016, a góra to za parę dni byłaby rocznica ![]() ![]()
![]() |
#3155 |
Przyczajenie
|
A ja mam pytanie do osób, które już zdjęły aparat
![]() Ile wynosił wasz czas noszenia? Chodzi mi o to, że swój aparat założyłam 31 stycznia i już na drugiej wizycie ortodonta był mocno zdziwiony że ząbki na górze są prawie proste! Dziś już proste całkowicie, a dodam że moja dwójka była do połowy ukryta pod jedynką. Został mi do naprostowania tylko dół, gdyż z dolnej dwójki spadła na początku gumka i muszę mieć najpierw sprężynę założoną do zrobienia dla niej przestrzeni. Zastanawiam się więc czy istnieje szansa, że chociaż z góry mój aparat będzie szybciej zdjęty. ![]() ![]() Miała któraś z was takie szybko prostujące się ząbki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3156 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie tak miałam. Leczenie bylo zaplanowane na ok. 2 lata, ale zęby szybko sie wyprostowały, potem utrwalanie i aparat ostatecznie zdjęłam po 1,5 roku noszenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3157 |
Wtajemniczenie
|
Też ostatnio się zaczęłam nad tym zastanawiać. Noszę aparat od pół roku, zęby na górze są już proste, dół ładnie i szybko się prostuje i tak zaczęłam sobie po cichu myśleć, że może jednak mój przewidziany czas (2,5 roku, ale przewidziany z duuużym zapasem) się skróci. Za parę dni mam wizytę i zastanawiam się czy nie zagadać jak ortodontka to widzi.
"... w ostatnim domu ktoś uchylił trochę drzwi i bardzo stary głos zawołał: - Dokąd idziesz? - Nie wiem - odpowiedział Włóczykij. Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy." |
![]() ![]() |
![]() |
#3158 |
Zakorzenienie
|
Ja górę mam prostą już od października
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3159 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W ogóle mam wrażenie, że co się troszkę zrobi miejsce to wszystkie zęby przesuwają się na tę trójkę |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3161 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny nie martwcie się to raczej już takie uroki leczenia zgryzu.. Dlugie i żmudne zazwyczaj.
Swój łuk zakladalam w listopadzie z wadą wyjsciową - rozjechane zęby na maksa - szpara na kilka mm miedzy kazdymi zębami przednimi do czwórek i teraz ustawia mi orto w jeden łuk to one nawet bardziej się pooddalały od siebie i status jest taki, ze poki co wygladam gorzej niż przed założeniem ![]() ![]() ![]() Ale wierzę, że orto wie co robi i jestem dobrej myśli. 12.06 zakłądam dól bo i tak już przeciągałam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3162 |
Rozeznanie
|
Czy któraś z Was miała usuwane szóstki do aparatu? Ja najpewniej będę musiała usunąć szóstki u góry i czwórki na dole, ewentualnie wszystkie czwórki. Ortodontka ma policzyć, ile będzie miała miejsca. Dentystka mówi, że szóstek szkoda, bo zostaną mi jedne trzonowce do gryzienia. Ale jedna szóstka i tak jest najgorsza w całym łuku, mam duży ubytek (druga jest zupełnie zdrowa). Dlatego też ortodontka chce rwać szóstki, żeby pozbyć się najsłabszego zęba. W związku z tym chciałabym zapytać osób, które wyrywały szóstki, czy odczuwają negatywne skutki?
![]()
![]() |
#3163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3164 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3165 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3166 |
Konto usunięte
|
Ja nawet nie miałam 8, bo nie było miejsca. A wyciska mi robili formami dla dzieci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3167 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
edit: teraz doczytałam i chyba nie masz, są wyrwane czy niewyrośnięte?
"... w ostatnim domu ktoś uchylił trochę drzwi i bardzo stary głos zawołał: - Dokąd idziesz? - Nie wiem - odpowiedział Włóczykij. Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3168 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3170 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3171 |
Raczkowanie
|
Usuwanie 6 wydaje się bez sensu, bo tak jak ktoś już pisał to są duże zęby i w doodatku prawie na końcu łuku więc przesuwanie reszty zębów w to miejsce będzie raczej długo trwało... wyrwanie czwórek jeszcze jestem w stanie zrozumieć, także idź jeszcze gdzieś indziej na konsultacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3172 |
Zakorzenienie
|
Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Tez mam stłoczenia ale nie kazała mi wyrywać żadnych zębów i dobrze. A jak Ci wyrwie czwórki, to nie będzie tego widać podczas uśmiechania? Moja szefowa nie ma jednej czwórki i jak sie wyszczerzy, to niestety widać szparę. Zanim Ci się zęby przesuną, to nie będziesz miała tak widocznych dziur?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
![]() ![]() |
![]() |
#3173 |
Raczkowanie
|
Czwórki jednak są sporo mniejsze od szóstek. Dziura na początku oczywiśscie że jest widoczna, ale ja rozumiem że czasem po psrotu nie ma innego wyjścia jak wyrwać zęby. U mojej siostry była tak sytuacja, ale w miarę szybko te szpary zostały zajęte...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3174 |
Zakorzenienie
|
Usunelam dziś druga dolną ósemke i jestem szczęśliwa, że mam to z glowy!
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3175 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mój ortodonta mówił, że usuwanie jakichkolwiek zębów to głupota, chyba że ósemek. Mi akurat wyrosły wszystkie, chociaż zębami mądrości ich nie nazwę ![]() ![]() Z resztą mój ortodonta też mówił, że są jeszcze lekarze, którzy zalecają wyrywanie, ale nie powinno się tego robić. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3176 |
Zakorzenienie
|
Nie wyrwałabym żadnych zdrowych zębów. A już tym bardziej i czwórek i szóstek...
Powiem wam, że usuwanie drugiej ósemki, to był lajcik w porównaniu z tamtą. Tym razem nic nie czulam, szybko wyszla i nawet nie mam opuchlizny, ani szczekoscisku. Zero bólu. Niebo, a ziemia. A dodam, że obie były całkowicie zatrzymane. Także nie bójcie się jeśli macie to przed sobą, bo nie musi być źle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3177 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Podobnie jak poprzedniczki - szybko wyprostowała mi się góra, dół miałam bardziej stłoczony (nie miałam wyrywanych żadnych zębów), więc prostował się dłużej. Gdybym dążyła do idealnego dołu to pewnie z pół roku bym jeszcze ponosiła ![]() Jednak orto uznał, że jest to już zadowalający efekt i przede wszystkim utrwalony ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3179 |
Raczkowanie
|
Pytanie do dziewczyn, które nosiły aparat hyrax (haas itp) - czy też miałyście problem z połykaniem, mówieniem, a przede wszystkim z jedzeniem, które wchodzi pod ten aparat?;/ Dzisiaj rano założyłam hyraxa i jakoś nie umiem sobie z nim poradzić ;/
#3180 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jednak potwierdziło się to co kiedyś wyczytałam na jednej ze stron ortodontycznych - łatwiej jest wyprostować zęby niż utrzymać efekt. Tak na prawdę wizualnie nie ma żadnych zmian (orto też określa je jako minimalne), ale widzę po retencji, że jak zrobię sobie od niej dwudniową przerwę (tak jak orto zalecił) to mam lekki kłopot z jej ponownym założeniem (mam retencję w formie takiego zdejmowanego aparatu). Natomiast po nocy z retencją wszystko wraca do normy i tak w kółko... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.