|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
oj mam nadzieje ze macie racje dziewczyny i ze bedzie w porzadku
tu bylo malo liczenia dawek a zawsze na egzaminach za same dawki bylo najwiecej punktow to teraz pewnie przeleci na sposob wykonania wiecej albo na jakies inne rzeczy![]() a powiedzcie robilyscie lek w unguatorze czy bez ?Edytowane przez agnes188 Czas edycji: 2011-06-15 o 18:21 |
|
|
|
#3182 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co ... ten egzamin był za prosty. Już test był trudniejszy. Prawie zero wyliczania, wykonanie proste. Kto obstawia,gdzie jest haczyk?
|
|
|
|
#3183 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Masa masła kakaowego wyszła mi jakoś tak koło 11 g, bo uwzględniłam w treści coś takiego jak dokonanie standaryzacji (nas uczyli, żeby z 1 g przyjmować wówczas 0,99 g, a z 2 g 2,03 g). Nie wiem, przyjęłam 0,99 g, stąd F= 0,99 g x 12 czopków = 11,88 g Następnie M = 11,88 - (0,7 x 0,03 + 0,7 x 1,2) = 11,88 - (0,021 + 0,84) = 11,88 - 0,861 = 11,02 g To suma wszystkich składników wyszła coś koło 12,25. A pojedyńczy czopek wyszedł tak jakoś 1,01 czy 1,02 g. No ale formy te 1,0 g uwzględniłam. Ogólnie to nerwy mnie zjadły i muszę się odstresować trochę... Im człowiek starszy, tym gorzej wszystko przeżywa... Boję się, że nie zdam... tym bardziej, że te tabletki, ech... źle proporcje napisałam i wyszło dużo za dużo aż wstyd... Reszta obliczeń ok. Dawki nieprzekroczone. Co do Encortonu też wypisywałam synonimy prednizonu, a nie octanu, jak co niektórzy tutaj. Hmm... no sama nie wiem... Czarno to widzę... |
|
|
|
|
#3184 |
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem zeszłoroczne proszki były łatwiejsze :P
|
|
|
|
#3185 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- A właśnie: będzie musiała być jeszcze druga wersja dla tych co w ungwatorze robili To co, 5 wersji klucza , hahaha
|
|
|
|
|
#3186 |
|
Przyczajenie
|
Ja wzięłam 1,5 tabl. po 0,02, czyli 2 tabl sproszkować i odważyć potrzebną ilość. a to wyszło dokładnie 0,3252g czyji w przybliżeniu należy po roztarciu tabletek odważyć o,325g substancji tabletkowej.... Wtedy najmniej subst. pomocniczych i wypełniającyc. Nas zawsze uczyli że bieżemy największą tabletke zarejerstrowana na rynku!!!! a dawki brałam z leków współczesnej terapi bo tam były podane dawki maksymalne dla dzieci.. i wyniosły one MDJ-20mg a MDD-80MG
|
|
|
|
#3187 |
|
Przyczajenie
|
...
Ja wzięłam 1,5 tabl. po 0,02, czyli 2 tabl sproszkowałam i odważyć potrzebną ilość. 1tabl - 0,235 1,5tabl - x x wynosi 0,352g to w przybliżeniu 0,352g masy proszkowej z roztartych tabletek!!! więc z blistra wycisnęłam 2 tabletki rozkruszyłam je w możdzierzu i pobrałam masę proszkową 0,352g którą odważyłam na wytarowanej podkładce pergaminowej na wadze. A skąd spisałyście dawki maksymalne prednizonu... Ja napisałam tak Z udostepnionych informacji z fragmentu z Leków współczesnej terapi dawki dla prednizonu dla dzieci wynoszą: MDJ 20mg a MDD 80mg A wy? ja robiłam sposobem rozpuszczania... w parownicy metalowej rozpuściłam 10,91g masła kakaowego uważając by go nie przegrzeć - bo może mieć max. temp. 34stopnie C. Bo inaczej się nie zestali.... Póżniej roztarte proszki zawieszałam w rozpuszczonm maśle kakaowym i po bagietce wylewałam 12 czopków 1gramowych do form plastikowych... a wy.... napiszcie, bo zwariuje ![]() Edytowane przez agnieszka1005 Czas edycji: 2011-06-15 o 18:56 Powód: nie napisłam wszystkiego |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3189 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#3190 |
|
Przyczajenie
|
reszta zostaje w recepturze do momentu końca ważności spożycia... później do utylizacji....
|
|
|
|
#3191 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Cytat:
sproszowanej pół tabletki lepiej nie zostawiać
|
||
|
|
|
#3192 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale czy to dobrze, to się okaże za jakis czas. Masło mam stopione do max. 36 st.C
Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-06-15 o 19:03 |
|
|
|
|
#3193 |
|
Przyczajenie
|
my tak się uczyliśmy cały czas
|
|
|
|
#3194 |
|
Zakorzenienie
|
Dlaczego niby lepiej? Bo się pół tabletki wyrzuci? Skąd w ogóle wiadomo,że tą tabletkę można dzielić? Przeciez nie wszystkie mozna. A skoro problem z wycenieniem 1tabl. 0.1 i 1tabl.02 to tak samo jak wycenić te dwie skoro ich się nie zużyje? Bez sensu.
|
|
|
|
#3195 |
|
Przyczajenie
|
Yoanno21 tak się cieszę że masz tak jak ja.... myślę że tak jest dobrze co?
---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- ja nie pisałam nic gdzie zostawiam to sproszkowane pół tabletki... Napisałam po prostu z roztartej masy tabletkowej odważam 0,352g substancji która jest niezbędna do wykonania leku i tyle... po co pisać czy to się zjadł czy wywaliło.... ważne ile się użyło!!! |
|
|
|
#3196 |
|
Zakorzenienie
|
Na cke są chyba poniedziałkowe odpowiedzi.
|
|
|
|
#3197 |
|
Przyczajenie
|
ciekawe gdzie... nie ma
---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- 2miesiące trzeba czekać na wyniki... ja mam nadzieje że oni nie unieważnią tego egzaminu przez tem niby przeciek.... |
|
|
|
#3198 |
|
Raczkowanie
|
Masz rację, zgadzam się.
Dr. PajChiWo, myślisz, że jak ktoś użył tabl 0,02+0,03 to uznają i tez dadzą punkt? Proszę o odpowiedź, bardzo zależy mi na twojej opinii |
|
|
|
#3199 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3200 |
|
Przyczajenie
|
Witam, na cke nie ma klucza do egzaminu poniedziałkowego. Mógłby ktoś przybliżyć swoje odpwiedzi.
|
|
|
|
#3201 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3202 |
|
Przyczajenie
|
Witam
A co to jest standaryzacja o której pisano wcześniej i skąd wiecie ze ta recepta była rok temu na tej standaryzacji? Edytowane przez asia29 Czas edycji: 2011-06-15 o 19:50 |
|
|
|
#3203 |
|
Zadomowienie
|
Agnieszko - też myślę, że to jest ok. Ale tak jak pisałam. Zobaczymy za 2 miesiące...
Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-06-15 o 19:52 |
|
|
|
#3204 |
|
Raczkowanie
|
No nie powiem, też mi szczena opadła jak zobaczyłam receptę.
Teraz zastanawiam się czy nie trzeba jednak było użyć tego octanu prednizonu pro receptura... A myślicie, ze jak napisałam dwa razy wykaz, np. przed wykonaniem leku i gdzieś po to dostanę punkt za jeden z nich?
|
#3205 |
|
Zakorzenienie
|
Edytowane przez agnes188 Czas edycji: 2011-06-15 o 20:46 |
|
|
|
#3206 |
|
Raczkowanie
|
Nie było żadnego przecieku, bez przesady... Widocznie tak miało być, zresztą była prosta recepta więc nawet bez wcześniejszego zapoznania się to by można było ją śmiało obliczyć
Na 99 % miał być prednisoni acetas |
|
|
|
#3207 |
|
Przyczajenie
|
ja też sobie jaja robiłam o przeciekach, że będą czopki a tak naprawdę strzeliłam w 10!!!!!!!!!!!!!
tak szczerze to całkiem przypadkiem i nie piszcie już więcej o przeciekach bo to ściema było bardzo duże prawdopodobieństwo że będą czopki i wszyscy wykładowcy o tym mówili! nie dajcie się robić w bambuko!!!! |
|
|
|
#3208 |
|
Przyczajenie
|
są odpowiedzi z poniedziałkowego podaję linki
część pierwsza to:http://www.cke.edu.pl/images/stories..._112_kl_0x.pdf a część 2 to:http://www.cke.edu.pl/images/stories...we/czesc_2.pdf sprawdzajcie ja już wiem czy zdam.... |
|
|
|
#3209 |
|
Raczkowanie
|
Ja na początku myślałam, że trzeba wykorzystać subst. pro receptura tego octanu prednizonu, ale w poleceniu było napisane, że należy wykorzystać dane z tabelki z podanymi dawkami preparatu Encorton i orientacyjnych mas tabletek, więc moja głowa pomyślała, że jeżeli wezmę substancję pro receptura to tabelka w żaden sposób nie zostałaby wykorzystana, a wyraźnie o to prosili ..
|
#3210 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
hmmm... Droga Myszko... Nie jestem w stanie niestety odpowiedzieć na to pytanie. Myślę że jakieś punkty dostaniesz.... ale nie jestem pewna, przykro e to napiszę ale osobiście mówiąc chyba nie wolno użyć jednej takiej a drugiej innej... Tak na zdrowy rozum to zastanów się czy jak odważasz jakąś substancje to używasz troche z jednego pudełka i troche z drugiego... no nie bo to nie okonomiczne a po drugie nie lage artis.... smutno mi ze to piszę ale jestem szczera... może i ja się myle no nie wiem... okaże się... Uszy do góry |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.

tu bylo malo liczenia dawek a zawsze na egzaminach za same dawki bylo najwiecej punktow to teraz pewnie przeleci na sposob wykonania wiecej albo na jakies inne rzeczy

Ale czy to dobrze, to się okaże za jakis czas. Masło mam stopione do max. 36 st.C

tak szczerze to całkiem przypadkiem i nie piszcie już więcej o przeciekach bo to ściema było bardzo duże prawdopodobieństwo że będą czopki i wszyscy wykładowcy o tym mówili! nie dajcie się robić w bambuko!!!!