|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3211 |
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
faktycznie, same butelki zachecaja do kupna
![]() ![]() dzisiaj mam zamiar zmieszac, olej kokosowy z wiesiolkiem i dodac do niego mocznika, ktory wyblagalam w aptece. jak myslicie czy jest sens takiego mieszania? bo to tylko faza tluszczowa. jak to bedzie sie wcieralo w cialo? moze dosypac do tego zielonej herbaty. kupilam japonska, w formie proszku, do herbacianych ceremoni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3212 |
Wtajemniczenie
|
Olejów Fandlera w Zielarni nie widziałam, za to stoją sobie na półce w Hali Banacha - w takich wysmukłych butelkach jak te z ich strony. Poza olejem dyniowym jest jeszcze chyba z orzechów włoskich.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3213 |
Zakorzenienie
|
Psycha, IlonaP właśnie wróciłam z apteki z Pilarix'em. 19,95zł za 100ml. Skład mnie przekonał tak samo jak i wrażenie Psychy
![]() ![]()
#3214 |
Rozeznanie
|
nati co myslisz na temat dodania mocznika do dwoch wsponianych olejow. o ile dobrze pamietam, wspominalas, ze do wiekszosci mieszanek dodajesz ten skladnik. czy jest sens? nie moge polaczyc dwoch faz olejowej z wodna, bo nie posiadam emulgatora. jednoczesnie chce sie pozbyc tego nieszczesnego wiesiolka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3215 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3217 |
Raczkowanie
|
Ostatecznie możesz posmarować się wodą dest. z mocznikiem (i np gliceryną - ta powinna być dostępna w aptece), a na to nałożyć wiesiołek z kokosem. Lub po prostu jednorazową porcję wymieszać na dłoni. Naturalnym emulgatorem jest lanolina, ale, przynajmniej w polskich aptekach, nie można jej normalnie kupić, tylko trzeba się pouśmiechać do farmaceutki
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3218 |
Rozeznanie
|
wiem wlasnie, ze mocznik jest rozpuszczalny w wodzie, tak tez przypusczalam, ze bez fazy wodnej sie nie obejdzie. ale wlasnie mam problem z emulgatorem, tzn. nie moge go dostac. chyba zrobie tak jak radzi adorelle
![]() ostatnio smazylam nalesniki na kokosie. jeszcze nigdy tak sie dobrze nie udaly ![]() ![]() a jakby ten mocznik rozpuscic w alkoholu,jako ze taki posiadam 8czysty etanol ![]() Edytowane przez Dau Czas edycji: 2008-08-27 o 15:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3219 |
Wtajemniczenie
|
Adorelle, zdaje się, że grasujemy w tych samych okolicach
![]() ![]() Dau, a jest u Ciebie Rossman? Jeśli tak, to kup sobie kremik do pielęgnacji brodawek sutkowych z serii Babydream (tej beżowej) - to prawie sama lanolina, powinna zemulgować Ci to mazidło. |
![]() ![]() |
![]() |
#3220 |
Zakorzenienie
|
Niezamienna widzę, że nadal krem do brodawek jest Twoim faworytem
![]() Muszę spojrzeć na niego jak będę w Rossmanie.
#3221 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3222 |
Wtajemniczenie
|
Nati, koniecznie to zrób
![]() Dau, jeśli chcesz wzbogacić gotowy krem, to kolejność dodawania nie ma specjalnego znaczenia. Dodawaj tylko oleje i mocznik stopniowo, żeby zobaczyć, ile substancji przyjmie ten kremik. Ogólne proporcje mazidła z lanoliną i mocznikiem masz tu: http://www.zrobsobiekrem.pl/?kremy-z-lanolina,78 A o wzbogacaniu kremów można przeczytać tu: http://www.zrobsobiekrem.pl/?wzbogac...m-sklepowy.,76 |
![]() ![]() |
![]() |
#3223 |
Rozeznanie
|
no i zmieszalam. uznalam, ze moj tz zamowil za duzo kremu lanolinowego. wiec cap za jedno opakowanie (po co sie ma psuc
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3224 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A teraz olej - jak zwykle mam wątpliwości ![]() primo - prosiłabym kogoś władającego niemieckim o wyjaśnienie różnicy pomiędzy zwykłymi olejami Fandlera a bio-olejami. Butelki są boskie i do patrzenia i do trzymania w dłoni. I jeszcze kroplomierz ![]() ![]() secundo - z ciekawości kupiłam na początek dynię, mimo niezbyt korzystnego dla mnie profilu kwasów olejowych. I tu kolejna zagwozdka. Dynia ZSK ma 30% kwasu oleinowego, a 49,5% linolowego. Tymczasem jak wyczytałam na paru stronach profil kwasów tłuszczowych w dyni jest baaaardzo różny: kw. olejowy od 18-47%, linolowy od 36-64%. W Austrii (ale jest mowa o innym regionie) dynia ma więcej kw. linolowego niż dynia uprawiania w cieplejszym klimacie. Szkoda, że Fandor nie podaje dokładnie, ale nie spodziewam się wersji 18% na 64%, szczególnie że na etykiecie jest info: jednonienasycone - 33,22 g, wielonienasycone 42,22 g. Cóż, nie będę się olejem zażerać, przynajmniej dopóki nie sprawdzę działania ![]() No właśnie, a czy Oleofarm dodaje do zakupionych olejów specyfikację? Dają takową przy kupnie oleju lnianego nieoczyszczonego - wartości referencyjne oraz analiza danej partii. Tym zresztą mnie ta firma zdobyła. A propos - olefarm ma nowy olej - z orzechów brazylijskich: w produktach go jeszcze nie ma, ale jest w sklepie internetowym... Możecie się czuć wodzone na pokuszenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3225 |
Rozeznanie
|
tzn. co konkretnie chcesz wiedziec? jaka jest roznica pomiedzy konwencjonalnym a biologicznym? przypuszczam, ze sama to wiesz. te tzw. zwykle oleje pochodza z roslin (czesci, nasion, orzechow) uprawianych konwencjonalna metoda- tzn. nie ekologiczna. przy takiej uprawie stosuje sie pestycydy i nawozymineralnych i chem. itp. inna, w polsce uzywana nazwa dla produktow biologicznych to produkty ekologiczne.-) czy o to ci chodzilo. a moze o rodzaje olejow. olej z dyni ze steiermarku, jest jednym z "ekskluzywniejszych" , jest znany i ceniony w kulinarnym swiatku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3226 |
Wtajemniczenie
|
Mowiac o opakowaniach... Czy nie denerwuje was troche, ze w sklepach, w ktorych mozemy kupic kazdy skladnik, o jakim tylko zamarzymy, nie mamy mozliwosci kupic ladnego sloiczka na krem albo eleganckiej butelki na zel? Wszytkie z paskudnego, bialego plastiku (tylko po 50ml, ktoras z was kreci na raz az tyle kremu
![]() ![]() http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...MEWA:IT&ih=021 http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...MEWA:IT&ih=021 Popadam w depresje, czy juz do konca zycia bede musiala wypraszac u rodziny/znajomych stare sloiki i butelki po kosmetykach? Albo zamawiac z Anglii placac za wysylke tyle, co za sam produkt? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3227 |
Wtajemniczenie
|
To jednak nie mieszkamy w tej samej kamienicy
![]() ![]() Co do oleju dyniowego - niestety ![]() ![]() W olejach Oleofarmu (tych z serii "Oleje świata") specyfikacji brak ![]() Ich nowy olej widziałam, ale mnie jakoś nie kusi ![]() Dau, ![]() Rocki, ja używam ładnych opakowań po wykorzystanych kiedyś kosmetykach - krem trzymam w granatowym słoiczku po kapsułkach różanych Weledy, tonik kwasowy i hydrolat w buteleczkach po mleczku i olejku tejże firmy (co tworzy granatowy komplet); na olej wykorzystam buteleczki z Biolandera. Jakoś trza sobie radzić... |
![]() ![]() |
![]() |
#3228 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3229 |
Rozeznanie
|
dziekuje, dziekuje "pieknie sie klaniamy, na gitarze gral, janusz janina iwanski..."
![]() ![]() niktore z moich opakowan sa wyjatkowo ladne, wkoncu wiem za co place ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3230 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a mnie po glowie chodzi taki innny mousse- au chocolat ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3231 |
Zadomowienie
|
No i właśnie mam ten sam problem
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3232 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Będę pamiętać, jeśli natknę się na coś ciekawego w języku, którego kiedyś się w liceum uczyłam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3233 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
również cierpię na niedosyt pięknych opakowań: na przyprawy, oleje i octy, no i oczywiście kosmetyki, nic sensownego jakoś nie udaje mi się znaleźć, jak już coś jest to białe i przeźroczyste Cytat:
Cytat:
![]() ![]() miałam olej z avocado i oliwę z oliwek z Oleofarmu i przy żadnym nie było specyfikacji |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3234 |
Wtajemniczenie
|
Adorelle, to trzymam kciuki za Twoje zochocenie
![]() Ależ nam się zrobił zakątek butelczano-spożywczy... Z pyszności olejowych polecam jeszcze olej lniany do sałatek - jest naprawdę wspaniały. A z takich bardziej tradycyjnych polskich dań to jeszcze kaszę gryczaną omaszczoną olejem lnianym... Mnie się podobają też opakowania Oleofarmu - jasne, które miałam dotychczas, poszły na przechowywanie domowych nalewek, ciemne po oleju lnianym też się na pewno przyda. Są bardzo fajne, mają takie figlarne uszko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3235 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Do tej pory zawsze używałam kremów drogeryjnych lub aptecznych, ale w tubkach i teraz nawet nie mam co liczyć na jakieś ładne opakowania. Butelki amber pozamawiałam na mazidłach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3236 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam kremik olejowo-maślany do stop, o ktorym wczesniej wspominałam
![]() "Rozcienczyłam" karite olejem, dodałam troche kokosowego, witaminy E...dzisiaj testy ![]() Czy to standard, ze karite po wystygnięciu zbija sie znowu w malutkie grudki? To moje pierwsze mazidło z tym masłem, wczesniej uzywałam go solo...ono tak ma? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3237 |
Raczkowanie
|
Żałuję, że zanim zaczęłam rozumieć składy kosmetyków, sugerowałam się opisami umieszczanymi na opakowaniach przez dział marketingu zamiast kupować ładne buteleczki. Pielęgnacyjnie wyszłoby podobnie, a przynajmniej miałabym teraz ładne flaszki.
Wcale nie taki offtop, bo o oleju, ale stosowanym wewnętrznie ![]() Póki co znalazłam takowe przepisy: sałatka w stylu europejskim: wygląda ciekawie, tylko nie mam marynowanych papryczek szaszłyki z marynowanego kurczaka: Na tej stronie autor wspomina, że osobiście lubi dodawać oleju dyniowego do chili con carne. |
![]() ![]() |
![]() |
#3238 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3239 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Olej dyniowy będę dawała chyba tylko do lodów - odkąd spróbowałam, jestem cała zachwycona ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3240 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() mam dwa pytanka - uzywała może któraś z was serum Lemon na głowę - znaczy jako wcierkę ? - jaki olej byłby dobry na paznokcie? (rozpoczynam hodowlę, zazwyczaj mam upiłowane najkrócej jak się da, bo dłuższe mi się rozdwają. A teraz zamarzyły mi się dłuższe pazurki ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:03.