|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
|
|
|
|
|
#3212 |
|
Raczkowanie
|
Znalazłam dziś ciekawą informacje odnośnie walki z ziemiórkami. Otóż należy do doniczki włożyć przekrojony na pół, bądź na cztery ząbek czosnku. Idę testować, bo jak na razie moje muszki maja się dobrze i Namolt ich w żaden sposób nie rusza
![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Polecam fajną stronkę http://www.easyorchids.co.uk/shop/Phalaenopsis/ jak ktoś ciekawy jaka odmiana stoi na parapecie
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-09-22 o 16:20 |
|
|
|
#3213 |
|
Raczkowanie
|
dzieczyny w biedronkach juz od wczoraj są storki, ja byłam w trzech i juz teorytycznie w każdej z nich po 10-15 storczykow:/ strasznie sie zawiodłam, ale kupiłam śliczną miniaturke z wielką ilościa paczkow
|
|
|
|
#3214 |
|
Zakorzenienie
|
miniaturki były w takich samych cenach jak zwykłej wielkości? czy to gdzieś indziej kupowałas;]?
|
|
|
|
#3215 |
|
Raczkowanie
|
wszystkie były po 18 zł.. miniaturki też( kupiłam w biedronce)
|
|
|
|
#3216 |
|
Raczkowanie
|
A jakie kolorki? Pochwal się nowym nabytkiem
|
|
#3217 |
|
Zakorzenienie
|
Udało mi się dostać odpowiednią osłonkę, jutro wsadzam. Norko, zostaniesz matką chrzestną badylka?
![]() ![]() ![]()
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3218 |
|
Raczkowanie
|
Oto moje biedronkowe zdobycze
tylko powiedzcie mi co to rośnie na łodydze u białego ? ![]() keik czy nowa łodyżka to będzie ? keików jeszcze nigdy nie miałam.. więc nie wiem... |
|
|
|
#3219 | |
|
Zakorzenienie
|
no a w mojej biedronce dopiero w czwartek będą storczyki wystawiać!!!!!!!!!!!
---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Cytat:
Kochana ten czosnek w doniczce to kompletnie nic nie daje!!!!!!!!! jedynie po bardzo krótkim czasie zaczyna pleśnieć a razem z nim kora- już to przerabiałam i nic nie dało tylko mi podłoże zniszczyło |
|
|
|
|
#3220 |
|
Raczkowanie
|
ooo to jutro wyciągam to co powtykałam. Dianko a po jakim czasie Namolt działa?
|
|
#3221 |
|
Raczkowanie
|
Ja storki namaczałam wodą z Namoltem 4 razy ale wcześniej założyłam żółte lepne tablice. Po 2 tygodniach zauważyłam diametralną różnicę ale dla pewności zabieg powtórze i 5 raz.
|
|
|
|
#3222 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W mojej biedronce dzisiaj jeszcze nie było storków ale jutro z rana atakuję jeszcze raz, hehehe.
|
|
|
|
|
#3223 |
|
Zakorzenienie
|
esel sliczny ciapek
co do tego co Ci rosnie na bialym to wydaje mi się, że to nie bedzie ani łodyżka ani keik poprostu to jest "kolanko" hmm nie wiem jak to nazwac, ale to w każdej łodyżce storków jest u niektórych wlasnie tak odstaje, a u inntcg jest przycisniete do łodyżki-ale może się myle
|
|
|
|
#3224 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz dla pewności zastosuję jeszcze piątą dawkę ![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3225 |
|
Raczkowanie
|
karolinusienka ja spotkałam się pierwszy raz z takim odsłoniętym oczkiem dlatego pytam
![]() a nóż może coś z tego wyrośnie bo on wszystkich takich nie ma. no nic. zobaczmy z czasem. co do biedronkowych storczyków... w moim sklepie były w fatalnym stanie ![]() przelane i korzenie już niektóre nadają się do cięcia... :/ aaaa i jeszcze jedno pytanie. tan biały ma meggaaa korzenie. aż sie zdziwiłam. chyba z 15 wychodzi mu dołem przez doniczkę i są długości nie mniejszej niż 5-6 cm... co mam z nimi zrobic? zostawić ? obciąć? przesadzić nie wiem czy dam rade bo one są splątane dolem.. chyba żebym musiała ciąć plastik... korzenie są w idealnym stanie wiec może nie dotykać nawet ? Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-09-23 o 10:36 |
|
|
|
#3226 |
|
Raczkowanie
|
W moich Biedronkach nie ma niestety nic ciekawego
|
|
#3227 |
|
Raczkowanie
|
a oto moje maleństwo z biedronki:
|
|
|
|
#3228 |
|
Raczkowanie
|
MAŁE srebrne lub białe gąsieniczki badz robaczki to PRZEDZIORKI???
przytachałam takie coś wraz z nowym ciapkiem z biedronki... jak sie tego pozbyć ??? _________ Melduje co wypatrzyłam w nowym biedronkowym ciapku. - małe srebrne kreseczki pełzające po korze - czarne malutkie muszki - i czerwone robaczki (to chyba przędziorki bo pajęczynę robią) chociaż nie wiem.. ale do licha .. tyle tego w jednym kwiatku <zalamka> Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-09-23 o 17:36 |
|
|
|
#3229 |
|
Raczkowanie
|
te storczyki z biedronki były naprawde w złym stanie, oczywiście nie wszystkie ale większość. w moim nie ma (chyba) zadnego robactwa, niestety nie pomogę Ci z tymi robalami bo nigdy jak dotąd z nimi nie walczyłam
|
|
|
|
#3230 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3231 | |
|
Raczkowanie
|
paulaaaa piękny
---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
http://images25.fotosik.pl/73/1361dcf581027ee0.jpg
|
|
|
#3232 |
|
Raczkowanie
|
Scrapkowa dziekuje.
chyba mam to i to... ostatnio z ziemiórkami walczyłam.. ale myślałam że poradziłam sobie... przędziorki chyba też nie ominęły tego storczyka... ![]() paulaaa- zgadzam się... w fatalnym stanie były... i chyba przynajmniej u mnie w biedronce wszystkie mają te paskudztwo.. bo w drugim zakupionym jest to samo.. na razie izoluje je do czasu kupienia środków.. |
|
|
|
#3233 |
|
Raczkowanie
|
A tu kolejna ciekawostka w walce z nieproszonymi gośćmi
Na przędziorki Środki chemiczne: Provado Combi Plus, Talstar 100 EC, Karate 025 EC Środki ekologiczne: napar z piołunu albo jeden z maceratów - z czosnku, cebuli lub z ziemniaka. Środki ekologiczne Napar - świeże lub suszone rośliny zalewamy litrem wrzątku i podgrzewamy przez kwadrans, nie dopuszczając do wrzenia. Studzimy i przecedzamy. Surowce (do wyboru): 50 g brązowych łusek cebuli, 80 g liści krwawnika, 50 g czosnku, 50 g liści piołunu, 200 g liści pomidora. Macerat - drobno posiekane rośliny zalewamy litrem zimnej wody. Po upływie doby płyn odcedzamy i opryskujemy nim porażone kwiaty. Surowce (do wyboru): 8-10 papierosów (tytoń), 30 g wrotyczu, 50 g czosnku, 100 g kwiatów rumianku, 200 g liści pokrzywy, 100 g bulw ziemniaka, 40 g liści mniszka, 50 g liści cebuli. ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- Ziemiórki Są to małe muchówki, które rozwijają się w podłożu, zwłaszcza wilgotnym. Larwy (identyczne jak te które znajdujemy w pieczarkach i innych grzybach) uszkadzają korzenie, wgryzają się do wnętrza korzeni i drążą korytarze, co dodatkowo otwiera furkę dla różnych chorób bakteryjnych i grzybowych. Dorosłe owady nie są szkodliwe, składają jednak następne jaja. Najczęściej można je zauważyć podczas podlewania. Zwalczanie: Najprotszą metodą zwalczania ziemiórek jest zawieszenie żółtych tablic lepowych - dorosłe owady przykleją się do nich, co zapobiegnie złożeniu nowych jaj. Jeśli szkodników jest dużo wówczas podczas lotu owadów można zastosować oprysk Decisem. W orchidarium można wprowadzić też rośliny mięsożerne (muchołówka, rosiczka), które również wyłapują dorosłe owady. ![]() ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- To by było na tyle tego paskudztwa. Przy okazji storczykowych anomalii zauważyłam że w moim stroku zżółkł liść. Jest jędrny, sztywny i całkowicie żółty. Dodatkowo jeden z siedmiu kwiatków zaczął zwijać płatki tak jakby przekwitał. Reszta ma się dobrze na przekwitanie chyba za wcześnie bo dopiero miesiąc temu rozwinął pączki. Co to może byc?
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-09-23 o 20:30 |
|
|
|
#3234 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki, mam 2 pytania
![]() 1/czy liścia poparzonego przez słońce 2/mam jednego falka, który śpi ale po obcięciu cała łodyga uschła tzn. tak wygląda i nie wiem czy obciąć ją w całości czy zostawić? |
|
|
|
#3235 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Paulaaaa nie mogę napatrzyć się na twojego storka. Jest tak pięknie obsypany pączkami
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2009-09-23 o 20:57 |
||
|
|
|
#3236 |
|
Zakorzenienie
|
Esel jak masz muszki koło storczyka to te małe białe bądź srebrne gąsieniczki to mogą być larwy ziemiórek.
możeie tym robaczkom??? a przędziorki to jedynie pod lupą można zobaczyć- tak to one są praktycznie niewidoczne ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- oj to wszystko zależy jak listek jest poparzony- jeśli dość mocno to pasuje obciąć- ja jednego storczyka zostawiłam z takim poparzonym listkiem i to poparzenie zaczęło postepować coraz głębiej- biedny listek zmarnial calkiem i zaczął też marnieć stożek wzrostu więc może lepiej dmuchać na zimne... |
|
|
|
#3237 |
|
Raczkowanie
|
też mam jednego poparzonego :P i na liściu ma odbitą żaluzje od okna
takie baski na centymetr w odstępach ale ma się dobrze.co do mojego robactwa... to ziemiórki to ja mam raczej na pewno... bo i larwy sa i gdzie nigdzie jakby takie 'kokony' są co z nich się wylęgły... ale mnie zaniepokoił taki robaczek czerwony. co miał po 4 nóżki z boku ![]() no nie wiem co to do licha mogło być ale przeleciało szybko i gdzieś wlazło głębiej.. :confu sed:moze to taka jakaś jedna znajda.. jak nie będzie tego wiecej to bede szczesliwa.. do soboty musi przeżyć z tym bo dopiero wtedy zakupie srodki na ziemiorki ;/ |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3238 |
|
Zakorzenienie
|
a ja dostalam dzis 2 storczytkasy
![]() bialego i fioletowego |
|
|
|
#3239 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3240 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.

poprostu to jest "kolanko" hmm nie wiem jak to nazwac, ale to w każdej łodyżce storków jest 
Są to małe muchówki, które rozwijają się w podłożu, zwłaszcza wilgotnym. Larwy (identyczne jak te które znajdujemy w pieczarkach i innych grzybach) uszkadzają korzenie, wgryzają się do wnętrza korzeni i drążą korytarze, co dodatkowo otwiera furkę dla różnych chorób bakteryjnych i grzybowych. Dorosłe owady nie są szkodliwe, składają jednak następne jaja. Najczęściej można je zauważyć podczas podlewania.