|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3211 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
![]() |
#3212 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje dzisiejsze W (aczkolwiek jeszcze nie do końca się przestawiłam) pod hasłem "sprzątaaaanie!". Śniadanie: kubek gorącej wody z cytryną; później duuuża grahamka (dosłownie ze wszystkim - słonecznik, kminek, sezam i płatki owsiane), obie połówki posmarowane chudym białym twarogiem, 2 plastry wędliny drobiowej, większa częśc czerwonej papryki, pół szklanki mleka z 3 łyżkami płtaków owsianych i 2 łyżkami otrębów. (wiem, olbrzymie śniadanie, ale z rana kocham jeść ^^) 2 śniadanie - (tu skromniej, bo okna myłam ;p) średni grejpfrut, miseczka startej marchwi z jabłkiem i sokiem z cytryny, czerwona herbata Obiad - kilka kawałków polędwicy wieprzowej, podsmażonej na oliwie z oliwek i tak pysznej, ze jeszcze czuję jej smak ![]() Podwieczorek - wieśniak 5% ze słonecznikiem, czerwona herbata 25 min steppera, 25 min hula-hop, 8 min abs i buns Kolacja - tuńczyk wsw z ogórkiem kiszonym 1,5l wody i jeszcze raz proszę o ocenę mojego... z małymi poprawkami ![]()
Tamilee Webb. Dość słodyczy! zmasowany atak na cellulit ! ![]() 'be my teddy bear ! ' próbuję zaakceptować siebie. ot co. Edytowane przez iKarolajnaa Czas edycji: 2009-04-08 o 19:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3213 |
Rozeznanie
|
Ojej ale mnie tu dawno nie było, ale wiosna rządzi sięswoimi prawami
![]() U(z duża ilością ruchu) 1)Twarożek domowy z BF i dżemem, rogalik crosant z serem, kakao 2)2banany,marwit marchewkowy,6kostek gorzkiej czeko. 3)Talerz łazanek(makaron, mięsko,kapusta,pieczarki) PO:pomarańcza 4)kawałek babki cytrynowej,zajączek marcepanowy,3kostki gorzkiej, cappucino rumowe 5)jajecznia z 3jajek z rzeżuchą,ciabatta z masłem , żółtym serem ,ogórkiem -- Coś wpadnie Co dziwne, ostatnio mam sporą ilośc ruchu jem jak zawsze a troszkę schudłam ![]() ![]()
#3214 |
Zakorzenienie
|
rosliny straczkowe maja tez białko
![]()
#3215 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2 jajka i wędlina to o niebo lepiej ![]()
![]() |
#3217 |
Raczkowanie
|
U :
Sn : dwie kromki zwykłego białego chleba z Turkiem szczypiorkowym, ogorkiem i pomidorem 2sn: jabłko O: dużo ziemniaczków , dużo mizeri , dwa kotleciki mielone P: Tymbark pomaranczowy 100%soku K: 100g płatkow cookie crisp z szklanką mleka 1,5% jabłko ;p
#3218 |
Zadomowienie
|
to teraz kolej na mnie
![]() ![]() RRR Śniadanie: owsianka z 3 łyżek plus odtłuszczone mleczko plus cynamon plus jabłuszko II śniadanie: 2kanapeczki z chlebka żytniego z wendlinką i pomidorkiem Obiadek warzywa gotowane z kaszą gryczaną plus mizeria z jogutem nauralnym Podwieczorek brak bo nie byłam głodna (nie umiem nic jesc po obiedzie, dopiero kolacja, czy to bardzo źle??) Kolacja wieśniaczek z małą łyzeczka marmolady |
![]() ![]() |
![]() |
#3219 |
Zakorzenienie
|
imho, bardzo kiepskie u...
![]() |
#3220 |
Przyczajenie
|
U bo R mi nie wychodzi
![]() ![]() I: kisiel z łyżki siemienia, 2 kromy (dzisiaj jakiś wielki chlebek sie trafił) razowca, plaster wędliny, 2 korniszony, z 10 rzodkiewek ![]() w międzyczasie: mandarynka ![]() II: pół pekińskiej, pół opak. kukurydzy w puszce, 2 łyżki groszku, seler ze słoiczka + łyżeczka oliwy z oliwek w międzyczasie: chupa chups ![]() III: 2 łyżki ryżu brązowego, micha sałatki j.w z drugiej połówki pekińskiej, sałata, rybka i brokuły na parze IV: (u koleżanki) 2 szklanki soku pomarańczowego, kilka paluszków (z 10 ![]() V: standard ![]() przed chwilą: garść nestle fitnessów czekoladowych, cytryna (tak tak.. jem cytryny jak jabłuszka czy inne owoce- w całości! ![]() i jak teraz czytam ten mój jadłospis to sie zastanawiam.. czy to nie jest zbyt przesadzone U ![]() ![]() proszę o ocenkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3221 |
Rozeznanie
|
Moje grzeszne U {: (dla metabolizmu wiadomo co
![]() 1. owsianka z czterech łyżek płatków, szklanki mleka 2%, dwóch śliwek suszonych, daktyla i truskawek mrożonych - duuużo. 2. 3bit 3. kurczak z warzywami z patelni (mama robiła i jakiś tłuszcz był) lód włoski duuuuży ![]() ![]() ![]() ![]() 4. trzy wafle ryżowe z masłem (duużo ![]() 5. 4 wafle z masłem (dużoooo!), jablo big! SHOGOTTEN spooooro.. ![]() 1,5l mineralki i herbaty ![]() hihihih tak nie po kolei i słodyczowo i taaaaaka ochota na wafle! ![]()
My Sweet November.. Can you breathe what I breathe? Edytowane przez moniczkaaSnk Czas edycji: 2009-04-08 o 20:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#3222 |
Zakorzenienie
|
to mnie rozgrzeszylas ![]() ![]() a co jest z cholesterolem w jajkach?bo dzis jak Mama zobaczyla ze na kolacje jem dwa jajka(a juz jadlam na 2sn)to mi powiedziala zebym tak duzo jajek nie jadla bo maja cholesterol i cos mi sie z watroba stanie ![]()
#3223 |
Rozeznanie
|
Poproszę o ocenę mojego R
![]() I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, dwie spore łyżki serka wiejskiego, kiwi. II. Jogurt naturalny ze startym jabłuszkiem i cynamonem. III. Dwa małe kotlety sojowe gotowane w bulionie, garść makaronu razowego duszonego z brukselką. IV. Serek wiejski lekki z papryką i pestkami słonecznika. V. Sałatka z jajka na twardo, sałaty, ogórka kiszonego, rzodkiewki i czosnku. |
![]() ![]() |
![]() |
#3224 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Druga sprawa to stosunek stężeń wiążących go białek (lipoprotein). Te nienasycone (z oliwy, oliwek, olejów, orzechów, awokado oraz ryb) obniżają stężenie LDL, czyli "złego cholesterolu", a podwyższają HDL czyli "dobry chol.". Cytat:
![]() |
#3225 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() od jakiegoś czasu zaglądam na dietetyke, i czytam czytam czytam. Ale jednak nie wszystko jest jasne dla mnie. Stwierdziłam że panuje tu super atmosfera i odważyłam sie napisac majac nadzieje ze mnie nie "zlinczujecie" hehe. Mysle ze mój post jest po częsci zgodny z wątkiem a jesli otrzymałabym jakies wskazowki bede wstawiala same jadlospisy a nie takie eseje jak ten ![]() Mam 172, waga 58-60 ( waga mi ześwirowała i nie wiem) nie jestem gruba, nie chce drastycznych zmian ale jednak tłuszczyku troche jest zwłaszcza na brzuchu ![]() I sn. zazwyczaj jem musli ( pł owsiane 66 %, kukurydziane 12.5 % reszta to troszke rodzynek, orzechow, slonecznika, ) i ja do tego dodaje orzeczy wloskie, siemie lniane, troszke kokosu, rodzynek, slonecznika, itp. nadają się? zawsze jadłam z owocowym jogurtem, teraz tylko naturalny.Czasem dodaje do tego jabłko. Poza tym to jem chleb z jakaś chudą szynką i warzywkami - pomidor ogórek itp. Czasem serek. Tylko że z pieczywem jest u mnie problem bo głownie jasne... czasem czasem coś ciemniejszego tylko. Ja bardzo lubię ale: mieszkam w małej miejsc i w sklepie nie ma razowca z prawdziwego zdarzenia, u mnie w domu jadlabym tylko ja wiec nawet jakbym kupila to musialabym sporo wyrzucac, albo jesc stary hehe. i jest problem. Staram sie nie jesc duzo pieczywa ale to chyba tez nie za dobrze... IIsn tu przewaznie jakis owoc, tez za mało... mam dorzucic białko tak? czyli serek, jog naturalny? Obiad. I tu jest tragedia. Gotuje mama ktora pod wzgledem kuchni w ogole nie jest na czasie. Smacznie ale tłusto i niezdrowo. A ja nie mam kasy zeby gotowac dla siebie wiec jem to co ona. Głownie ziemniaki, ryż rzaadko, makaron czasem ale z niezdrowymi dodatkami. O razowym ryżu i makaronie moge pomarzyc... Warzyw też mogłoby byc wiecej ale z tym tragedii nie ma. IV podwieczorku w sumie nie jadam. Wiem ze zle. Co tu wrzucic? coś jak na IISn? V. kolacja. wiem juz ze czysto białkowa godzine przezd snem a bardziej urozmaicona na 3 h przed snem. i tą bym wolała bo godzine przed snem nie chce mi sie krzatac po kuchni. tu mam troche wątpliwosci. Jrm białko (serek w. ) i mam go jesc z warzywami? sam? z moim nieszczesnym chlebem? i jeszcze pytanie o jajka. Na sniadanie i kolacje. Z czym je wtedy mogę łaczyc? można jajecznice smazona bez tłuszczu? wiem wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3226 |
Zakorzenienie
|
Co myślicie? R
1-owsianka z bananem i 100g twrogu 2-ok 100g piersi z kurczaka na oliwie, gotowany kalafior i brokuły 3-kotlety sojowe z surówkami (GreenWay) 4-serek wiejski, ogórki konserwowe Wiem, że banan nie za bardzo ale chciałam zużyć. Poza tym nie krzyczeć, że są 4 posiłki - późno wstaję. Poza tym duuużo wody i herbaty czerwonej i zielonej. |
![]() ![]() |
![]() |
#3227 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Przecież nie mogę życia i szczęścia uzależniać od wagi, a zabić przy tym mój metaolizm ![]() Pozdrawiam i przepraszam za OT ![]() ![]()
![]() |
#3228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3229 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
Jeżeli chcesz pozbyć się brzuszka to dobrym pomysłem jest wsypanie ok 1-2 łyżek otrąb pszennych do tego muesli. No i chlebek zamienić na razowy jednak. Ja kupuje sobie bułeczki ciemne i wtedy nie wyrzucam. Tak, do 2 sniadania powinnaś dorzucić białko. Tak jak napisałaś. Jeżeli chodzi o obiady to w ziemniakach nie ma nic złego. Namów mamę by smażyła na oleju słonecznikowym lub oliwie. Jesz mięso tak? Podwieczorek: możesz jeść właściwie cokolwiek: chleb, serek, szynkę, tuńczyk, no i warzywa. Kolacja: serek, twaróg jest ok i możesz jeść z czym chcesz. Pamiętaj warzywa mogą być do wszystkiego. Jeżeli potrzebujesz to dodaj pieczywo. Jajka też można jeść z czym się chce - wszystko kwestia smaku. A na spalenie tłuszczyku najlepsze są ćwiczenia aerobowe. Pozdrawiam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3231 |
Zakorzenienie
|
Star, jesli ktos cwiczy aerobowo przed kolacja lub podwieczorkiem to powinien zjesc wegle po cwiczeniach, wiec chleb razowy/zytni/ kromka jest wskazana.wtedy nie na 1h przed snem tylko 2,3h.
#3232 |
Zakorzenienie
|
No właśnie AnulaPPP nie napisała, że ma to być redukcja. Jest zadowolona ze swojej wagi. Więc napisałam jej kilka rad jak powinna jeść, a do tego ćwiczyć by zgubić tłuszczyk z brzucha. No a jak ktoś ćwiczy, to tak jak orzeszek napisała porcja złożonych węglowodanów wskazana.
A i jeżeli chodzi o łączenie tłuszczy z węglami to na utrzymaniu jest to dozwolone. Oczywiście tak jak napisałaś trzeba uważać by tego tłuszczu nie było za dużo. Edytowane przez Rosalyn Czas edycji: 2009-04-09 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#3233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3234 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3235 |
Rozeznanie
|
Nie sadzilam ze kiedykolwiek to napisze... P... =O (po dlugiej glodowie)
sniadanie: pancakes z cynamonem i rodzynkami (2 jaja, 2 lyzki maki zytniej, 2 lyzki rodzynek, pomarancz, 2 lyzeczki zurawiny, lyzka kaszy mannej) kawa z mlekiem 2 sniadanie kawa z mlekiem (uzaleznienie) 2 kanapki chleba zytniego z pasta z twarogu poltlustego ketchupu wedzonej makreli ze szczypiorkiem i rzodkiewka obiad: 100g makaronu kolorowego z sosem z pesto ogorka i szczypiorku (bedzie) podwieczorek chyba lody kolacja: kisiel z truskawkami jestem po 2 sniadaniach i mnie boli brzuch (chyba z kawy) no ale musze dac rade... bardzo prosze o ocene |
![]() ![]() |
![]() |
#3236 |
Zakorzenienie
|
dziękuję Wam za wszystkie rady!
![]() już mi się rozjaśniło. A i te otreby mam w musli też, zapomniałam ich wymienic. zapomniałam jeszcze o jednej kwestii. codziennie kręce hula hop - 45 min do godziny, jakies 10 min skakanka. raz w tygodniu basen. Jak odkurze rower to od czasu do czasu tez będzie. I własnie kiedy powinnam hula hop wstawic? skakanka to aeroby, a hula hop ![]() własciwie to nie napisałam czy to R czy nie, bo jako tako na wadze mi nie zależy, tylko własnie wyszczuplic ciałko ![]() ![]() jeszcze raz dziękuje ![]() ![]() Edytowane przez AnulaPPP Czas edycji: 2009-04-09 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#3237 |
Rozeznanie
|
Redukcja..
![]() Edytowane przez Magdalena0603 Czas edycji: 2009-04-09 o 13:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#3238 |
Raczkowanie
|
Bardzo proszę o ocenke mojego W
![]() śniadanko: zupa mleczna na gęsto z 2 łyżek maszy manny, 150ml mleka + 50ml wody ze startym jabłkiem, cynamonem i garścią wiórek migdałowych ![]() II śniadanko: pół bułki ( takiej długiej, a nie okrągłej ![]() Obiadek: pół woreczka ryżu ze świeżo mielonym pieprzem, solą i sosem z połowy małego serka topionego (Te trójkątne ![]() Podwieczorek: serek wiejski light z łyżeczką miodu, garstką wiórek migdałowych i połową jabłka. Kolacja: sandwich z 2 kromek chleba żytniego + plasterek sera żółtego + pomidorek + ogórek. Obiadek mały bo wstałam późno i byłam jeszcze najedzona po I i II śniadanku;p postnie, więc bez mięska ![]() dzisiaj pierwszy raz 1150kcal! jupi;p az mnie brzuch boli;/
![]() |
#3239 |
Raczkowanie
|
Dzisiejsze prawie U
![]() Ś: Dwie kromki razowca, każda z serkiem topionym, plastrem szynki i plasterkiem pomidora, pół ogórka IIś: 200g homo naturalnego z wkrojonymi truskawkami IIIś: Tak ze 150g warzyw na patelnie smażonych bez tłuszczu O: Garść makaronu razowego z sosem z torebki niestety z wkrojoną połową cukini P: Garść orzechów laskowych K: Dwie kromki razowca z tofu, ogórek, pomidor. Ps: Dzięki za ostanie rady : ) |
![]() ![]() |
![]() |
#3240 |
Zakorzenienie
|
R.
Sn:dwie kromki chleba pelnoziarnistego ,jedna z maslem,serek wiejski,jablko,cynamon 2Sn: serek wiejski,5plasterkow poledwicy sopockiej,pomidor,jablko O : warzywa duszone na 1lyzeczceoleju slonecznikowego,piers z kurczaka gotowana na wodzie z przyprawami(majeranek,pap ryka ostra,bazylia)4lyzki ryzu brazowego aeroby P: dwa wafle ryzowe(27kcal jeden),2lyzki serka homo ,cynamon,kawalek ogorka K:jajko na twardo,kawałek ogórka i jak?
Yesterday I was sad Today I am happy Yesterday I had a problem Today I still have a problem But today I changed the way I look at it Edytowane przez orzeszek01 Czas edycji: 2009-04-09 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:59.