Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-08, 19:14   #3211
orzeszek01
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
Orzeszku bardzo ładnie, na pewno nie za dużo, ja to bym nawet dorzuciła coś do kolacji (1 jajko to malutko), poza tym ślicznie.
na kolacje 2jajka,3plasterki wedliny z kurczka i pol ogorka jest.

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:
Napisane przez klaudynka18 Pokaż wiadomość
Moje R
Śniadanie-2 kromki Wasy(wiem,że lepszy ciemny,ale muszę wykończyć wasę), 1 kromka z plastrem sera żółtego, 2 kromka z plastrem chudej wędliny, ogórek kiszony ser zolty odpada, za mało kcal na sniadanie!! owoc?bialko?
II śniadanie-duże jabłko,parówka parowka to swinstwo,nie ma bialka ani warzyw
Obiad-fasolka po bretońsku-miseczka tu nie jestem pewna
Podwieczorek-250 g jogurtu z ziarnami zbóż same wegle,nie ma bialka warzyw,nnkt
Kolacja-serek wiejski ze szczypiorkiem ok
Czy popełniam dużo błędów?
jw.
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 19:17   #3212
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

Cytat:
Napisane przez klaudynka18 Pokaż wiadomość
Moje R
Śniadanie-2 kromki Wasy(wiem,że lepszy ciemny,ale muszę wykończyć wasę), 1 kromka z plastrem sera żółtego, 2 kromka z plastrem chudej wędliny, ogórek kiszony - jak sama zauważyłaś, razowiec lepszy, no ale rozumiem, ze musisz zjeść, ja też ostatnio kończyłam Ale ser żółty nie bardzo na R...i brak białka. Durzuć jakiś biały ser albo wędliny daj więcej. Może jakiś owoc z rana?
II śniadanie-duże jabłko,parówka - parówki mają dużo tłuszczu, nie sa polecane na R. Poza tym łączysz tłuszcze z ww (jabłko), a to moze utrudniać chudnięcie. Brak warzyw!
Obiad-fasolka po bretońsku-miseczka - rośliny strączkowe mają wysokie IG, wiec fasolki powinno się unikać na redukcji... No i pewnie była jakaś kiełbasa albo parówka, nie? I sos kaloryczny... Nie bardzo obiad przy diecie.
Podwieczorek-250 g jogurtu z ziarnami zbóż - jogurty smakowe out! Na redukcji jemy tylko naturalne Poza tym to węgle, które na wieczór nie pasują. Zastąp jogurt serkiem homogenizowanym naturalnym i dorzuć jakieś pestki słonecznika/dyni albo orzechy.
Kolacja-serek wiejski ze szczypiorkiem - tu ok, mogło wpasć jeszcze jakieś warzywko.
Czy popełniam dużo błędów? - no nie da się ukryć, ze sporo Ale wierzę, że z czasem będzie coraz lepiej. dodaj do każdej potrawy więcej białka, warzyw i zdrowych tłuszczy, bo to podstawa. Powodzenia
jw.

Moje dzisiejsze W (aczkolwiek jeszcze nie do końca się przestawiłam) pod hasłem "sprzątaaaanie!".

Śniadanie: kubek gorącej wody z cytryną; później duuuża grahamka (dosłownie ze wszystkim - słonecznik, kminek, sezam i płatki owsiane), obie połówki posmarowane chudym białym twarogiem, 2 plastry wędliny drobiowej, większa częśc czerwonej papryki, pół szklanki mleka z 3 łyżkami płtaków owsianych i 2 łyżkami otrębów. (wiem, olbrzymie śniadanie, ale z rana kocham jeść ^^)
2 śniadanie - (tu skromniej, bo okna myłam ;p) średni grejpfrut, miseczka startej marchwi z jabłkiem i sokiem z cytryny, czerwona herbata
Obiad - kilka kawałków polędwicy wieprzowej, podsmażonej na oliwie z oliwek i tak pysznej, ze jeszcze czuję jej smak , ok 100g makaronu razowego pszennego, ok 200g brokułów
Podwieczorek - wieśniak 5% ze słonecznikiem, czerwona herbata
25 min steppera, 25 min hula-hop, 8 min abs i buns
Kolacja - tuńczyk wsw z ogórkiem kiszonym
1,5l wody

i jeszcze raz proszę o ocenę mojego... z małymi poprawkami

zmasowany atak na cellulit !

'be my teddy bear ! '
próbuję zaakceptować siebie. ot co.

Edytowane przez iKarolajnaa
Czas edycji: 2009-04-08 o 19:19
iKarolajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 19:26   #3213
Nasturcja several years
Rozeznanie

Ojej ale mnie tu dawno nie było, ale wiosna rządzi sięswoimi prawami

U(z duża ilością ruchu)

1)Twarożek domowy z BF i dżemem, rogalik crosant z serem, kakao
2)2banany,marwit marchewkowy,6kostek gorzkiej czeko.
3)Talerz łazanek(makaron, mięsko,kapusta,pieczarki)
PO:pomarańcza
4)kawałek babki cytrynowej,zajączek marcepanowy,3kostki gorzkiej, cappucino rumowe
5)jajecznia z 3jajek z rzeżuchą,ciabatta z masłem , żółtym serem ,ogórkiem

--
Coś wpadnie

Co dziwne, ostatnio mam sporą ilośc ruchu jem jak zawsze a troszkę schudłam ale ciało się rzeźbi bynajmniej
Stary 2009-04-08, 19:27   #3214
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iKarolajnaa Pokaż wiadomość
jw.

rosliny straczkowe maja tez białkoa poza tym nie kazdemu rosliny straczkowe utrudniaja chudniecie.

Stary 2009-04-08, 19:48   #3215
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
rosliny straczkowe maja tez białkoa poza tym nie kazdemu rosliny straczkowe utrudniaja chudniecie.
Tak, wiem Ale ogólnie mówi się, że roślin strączkowych nie za dużo na R ;p Chociaż ja osobiście pochłaniałam wszelkie sałatki z dodatkiem czerwonej fasoli i tak schudłam

zmasowany atak na cellulit !

'be my teddy bear ! '
próbuję zaakceptować siebie. ot co.
iKarolajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 19:53   #3216
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalina:D Pokaż wiadomość
wcześniej po ok. 800 kcal dziennie... aż głupio się przyznawać... Mam nadzieję, że uda mi się dotrwać do 1600-1700 kcal....
800 kcal to głodówka dodawaj kalorie bez zastanawiania się czy nie za dużo.

Cytat:
na kolacje 2jajka,3plasterki wedliny z kurczka i pol ogorka jest.
2 jajka i wędlina to o niebo lepiej
Stary 2009-04-08, 20:12   #3217
paszka016
Raczkowanie

U :

Sn : dwie kromki zwykłego białego chleba z Turkiem szczypiorkowym, ogorkiem i pomidorem

2sn: jabłko

O: dużo ziemniaczków , dużo mizeri , dwa kotleciki mielone

P: Tymbark pomaranczowy 100%soku

K: 100g płatkow cookie crisp z szklanką mleka 1,5%

jabłko ;p

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-08, 20:15   #3218
Klaudynka...a
Zadomowienie

to teraz kolej na mnie oceńcie bo dopiero się uczę

RRR

Śniadanie: owsianka z 3 łyżek plus odtłuszczone mleczko plus cynamon plus jabłuszko

II śniadanie: 2kanapeczki z chlebka żytniego z wendlinką i pomidorkiem

Obiadek warzywa gotowane z kaszą gryczaną plus mizeria z jogutem nauralnym

Podwieczorek brak bo nie byłam głodna (nie umiem nic jesc po obiedzie, dopiero kolacja, czy to bardzo źle??)

Kolacja wieśniaczek z małą łyzeczka marmolady
Klaudynka...a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 20:37   #3219
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
U :

Sn : dwie kromki zwykłego białego chleba z Turkiem szczypiorkowym, ogorkiem i pomidorem

2sn: jabłko

O: dużo ziemniaczków , dużo mizeri , dwa kotleciki mielone

P: Tymbark pomaranczowy 100%soku

K: 100g płatkow cookie crisp z szklanką mleka 1,5%

jabłko ;p
imho, bardzo kiepskie u...

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 20:37   #3220
MilkMelody
Przyczajenie

U bo R mi nie wychodzi (ale postanowiłam zaakceptować przynajmniej narazie swoje niedoskonałości i wrócić na R kiedy będę gotowa)

I: kisiel z łyżki siemienia, 2 kromy (dzisiaj jakiś wielki chlebek sie trafił) razowca, plaster wędliny, 2 korniszony, z 10 rzodkiewek, pół papryki, ogórek zielony, kawa z mlekiem 1,5%
w międzyczasie: mandarynka
II: pół pekińskiej, pół opak. kukurydzy w puszce, 2 łyżki groszku, seler ze słoiczka + łyżeczka oliwy z oliwek
w międzyczasie: chupa chups, jabłko
III: 2 łyżki ryżu brązowego, micha sałatki j.w z drugiej połówki pekińskiej, sałata,
rybka i brokuły na parze
IV: (u koleżanki) 2 szklanki soku pomarańczowego, kilka paluszków (z 10), 2 krakersy, 1 okrągły biszkopcik
V: standard nie umiem tego zmienić narazie.. 2 jabłka, 2 big marchewki, jogobella light, ricore z odrobiną mleka
przed chwilą: garść nestle fitnessów czekoladowych, cytryna (tak tak.. jem cytryny jak jabłuszka czy inne owoce- w całości! )

i jak teraz czytam ten mój jadłospis to sie zastanawiam.. czy to nie jest zbyt przesadzone U ?
dla mojego metabolizmu to chyba nawet i P będzie..
proszę o ocenkę
MilkMelody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 20:38   #3221
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

Moje grzeszne U {: (dla metabolizmu wiadomo co :P)

1. owsianka z czterech łyżek płatków, szklanki mleka 2%, dwóch śliwek suszonych, daktyla i truskawek mrożonych - duuużo.

2. 3bit

3. kurczak z warzywami z patelni (mama robiła i jakiś tłuszcz był)

lód włoski duuuuży

4. trzy wafle ryżowe z masłem (duużo) twarożek domowy

5. 4 wafle z masłem (dużoooo!), jablo big!

SHOGOTTEN spooooro..

1,5l mineralki i herbaty

hihihih tak nie po kolei i słodyczowo i taaaaaka ochota na wafle!

Edytowane przez moniczkaaSnk
Czas edycji: 2009-04-08 o 20:40
moniczkaaSnk jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-08, 20:56   #3222
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:

2 jajka i wędlina to o niebo lepiej

to mnie rozgrzeszylasbo myslalam ze za duzo
a co jest z cholesterolem w jajkach?bo dzis jak Mama zobaczyla ze na kolacje jem dwa jajka(a juz jadlam na 2sn)to mi powiedziala zebym tak duzo jajek nie jadla bo maja cholesterol i cos mi sie z watroba stanie

Stary 2009-04-08, 21:50   #3223
Jorelia
Rozeznanie

Poproszę o ocenę mojego R

I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, dwie spore łyżki serka wiejskiego, kiwi.
II. Jogurt naturalny ze startym jabłuszkiem i cynamonem.
III. Dwa małe kotlety sojowe gotowane w bulionie, garść makaronu razowego duszonego z brukselką.
IV. Serek wiejski lekki z papryką i pestkami słonecznika.
V. Sałatka z jajka na twardo, sałaty, ogórka kiszonego, rzodkiewki i czosnku.
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 06:32   #3224
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczkaaSnk Pokaż wiadomość
Moje grzeszne U {: (dla metabolizmu wiadomo co :P)

1. owsianka z czterech łyżek płatków, szklanki mleka 2%, dwóch śliwek suszonych, daktyla i truskawek mrożonych - duuużo.

2. 3bit

3. kurczak z warzywami z patelni (mama robiła i jakiś tłuszcz był)

lód włoski duuuuży

4. trzy wafle ryżowe z masłem (duużo) twarożek domowy

5. 4 wafle z masłem (dużoooo!), jablo big!

SHOGOTTEN spooooro..

1,5l mineralki i herbaty

hihihih tak nie po kolei i słodyczowo i taaaaaka ochota na wafle!
Moniczko nie chcę zapeszać, gdyz za każdym razem jak Cię chwalimy to wracasz z powrtotem do wcześniejszych jadłospisów, ale dziś jest na prawdę ładnie. Może nie super zdrowo, ale na luzie, z grzeszkami czyli tak normalnie. Powodzenia i nie poddawaj się

Cytat:
to mnie rozgrzeszylasbo myslalam ze za duzo
a co jest z cholesterolem w jajkach?bo dzis jak Mama zobaczyla ze na kolacje jem dwa jajka(a juz jadlam na 2sn)to mi powiedziala zebym tak duzo jajek nie jadla bo maja cholesterol i cos mi sie z watroba stanie
Czytałam ostatnio artykuł na sfd, że cholesterol spozywany w żywności nie wiele ma wspólnego z tym krążącym w krwi. Wszytsko zalezy od organizmu (jedni mają tendencję do wytwarzania większych ilosci złego cholesterolu ,a niektorzy nie).
Druga sprawa to stosunek stężeń wiążących go białek (lipoprotein). Te nienasycone (z oliwy, oliwek, olejów, orzechów, awokado oraz ryb) obniżają stężenie LDL, czyli "złego cholesterolu", a podwyższają HDL czyli "dobry chol.".

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Poproszę o ocenę mojego R

I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, dwie spore łyżki serka wiejskiego, kiwi. -bardzo ładnie
II. Jogurt naturalny ze startym jabłuszkiem i cynamonem.-ok
III. Dwa małe kotlety sojowe gotowane w bulionie, garść makaronu razowego duszonego z brukselką. -sojowych mogłas dać więcej, poza tym ok
IV. Serek wiejski lekki z papryką i pestkami słonecznika. -ładnie
V. Sałatka z jajka na twardo, sałaty, ogórka kiszonego, rzodkiewki i czosnku -ok.
j.w
Stary 2009-04-09, 08:27   #3225
AnulaPPP
Zakorzenienie

Witam Można?
od jakiegoś czasu zaglądam na dietetyke, i czytam czytam czytam. Ale jednak nie wszystko jest jasne dla mnie. Stwierdziłam że panuje tu super atmosfera i odważyłam sie napisac majac nadzieje ze mnie nie "zlinczujecie" hehe. Mysle ze mój post jest po częsci zgodny z wątkiem a jesli otrzymałabym jakies wskazowki bede wstawiala same jadlospisy a nie takie eseje jak ten Byłabym wdzięczna za odp. na jakiekolwiek zadane przeze mnie pytania.
Mam 172, waga 58-60 ( waga mi ześwirowała i nie wiem) nie jestem gruba, nie chce drastycznych zmian ale jednak tłuszczyku troche jest zwłaszcza na brzuchu wiem że mój posiłki nie są idealne, chciałabym je choć troszke z Waszą pomocą poprawic.
I sn.
zazwyczaj jem musli ( pł owsiane 66 %, kukurydziane 12.5 % reszta to troszke rodzynek, orzechow, slonecznika, ) i ja do tego dodaje orzeczy wloskie, siemie lniane, troszke kokosu, rodzynek, slonecznika, itp.
nadają się? zawsze jadłam z owocowym jogurtem, teraz tylko naturalny.Czasem dodaje do tego jabłko.
Poza tym to jem chleb z jakaś chudą szynką i warzywkami - pomidor ogórek itp. Czasem serek.
Tylko że z pieczywem jest u mnie problem bo głownie jasne... czasem czasem coś ciemniejszego tylko.
Ja bardzo lubię ale:
mieszkam w małej miejsc i w sklepie nie ma razowca z prawdziwego zdarzenia, u mnie w domu jadlabym tylko ja wiec nawet jakbym kupila to musialabym sporo wyrzucac, albo jesc stary hehe.
i jest problem. Staram sie nie jesc duzo pieczywa ale to chyba tez nie za dobrze...
IIsn
tu przewaznie jakis owoc, tez za mało... mam dorzucic białko tak? czyli serek, jog naturalny?
Obiad. I tu jest tragedia. Gotuje mama ktora pod wzgledem kuchni w ogole nie jest na czasie. Smacznie ale tłusto i niezdrowo. A ja nie mam kasy zeby gotowac dla siebie wiec jem to co ona. Głownie ziemniaki, ryż rzaadko, makaron czasem ale z niezdrowymi dodatkami. O razowym ryżu i makaronie moge pomarzyc... Warzyw też mogłoby byc wiecej ale z tym tragedii nie ma.
IV
podwieczorku w sumie nie jadam. Wiem ze zle. Co tu wrzucic? coś jak na IISn?
V. kolacja. wiem juz ze czysto białkowa godzine przezd snem a bardziej urozmaicona na 3 h przed snem. i tą bym wolała bo godzine przed snem nie chce mi sie krzatac po kuchni.
tu mam troche wątpliwosci. Jrm białko (serek w. ) i mam go jesc z warzywami? sam? z moim nieszczesnym chlebem?

i jeszcze pytanie o jajka. Na sniadanie i kolacje. Z czym je wtedy mogę łaczyc? można jajecznice smazona bez tłuszczu?

wiem wiem gradobicie pytań... ale liczę na Waszą pomoc....

AnulaPPP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 08:56   #3226
Rosalyn
Zakorzenienie

Co myślicie? R
1-owsianka z bananem i 100g twrogu
2-ok 100g piersi z kurczaka na oliwie, gotowany kalafior i brokuły
3-kotlety sojowe z surówkami (GreenWay)
4-serek wiejski, ogórki konserwowe
Wiem, że banan nie za bardzo ale chciałam zużyć. Poza tym nie krzyczeć, że są 4 posiłki - późno wstaję.
Poza tym duuużo wody i herbaty czerwonej i zielonej.

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 09:00   #3227
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

Cytat:
Moniczko nie chcę zapeszać, gdyz za każdym razem jak Cię chwalimy to wracasz z powrtotem do wcześniejszych jadłospisów, ale dziś jest na prawdę ładnie. Może nie super zdrowo, ale na luzie, z grzeszkami czyli tak normalnie. Powodzenia i nie poddawaj się
Dziękuje Funkuś, ale teraz już jest dużo lepiej, już prawie miesiąc będzie na takim jedzonku (wiadomo - z dziennymi chwilami załamań i kompulsami), ale teraz jest już dużo lepiej. Chyba w końcu dostrzegłam inne priorytety w życiu i zaczynam to jako tako ogarniać, a dziś zapowiada się pyszny dzień i już nie mogę się doczekać, aż wieczorem zamieszczę jadłospis hihihih
Przecież nie mogę życia i szczęścia uzależniać od wagi, a zabić przy tym mój metaolizm
Pozdrawiam i przepraszam za OT
Stary 2009-04-09, 09:12   #3228
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość
Co myślicie? R
1-owsianka z bananem i 100g twrogu ladnie
2-ok 100g piersi z kurczaka na oliwie, gotowany kalafior i brokuły kasza/ryz/makaron do tego by sie przydały
3-kotlety sojowe z surówkami (GreenWay) ok,o ile koltety nie byly z panierka
4-serek wiejski, ogórki konserwowe ok
Wiem, że banan nie za bardzo ale chciałam zużyć. Poza tym nie krzyczeć, że są 4 posiłki - późno wstaję.
Poza tym duuużo wody i herbaty czerwonej i zielonej.
jw. nie jesz w ogole ww poza sniadanie, to nie jest dobrze. Banana tez mozna jesc na r, ma wysoki IG ale jesli nie robisz sie glodna to ok. Nikt nie bedzie krzyczal na Ciebie ze4posilkisama wiesz ze zdrowiej i lepiej dla metabolizmu jest jesc 5posilkow,w tym kolacja bialkowa 1h przed snem.

Stary 2009-04-09, 11:01   #3229
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
jw. nie jesz w ogole ww poza sniadanie, to nie jest dobrze. Banana tez mozna jesc na r, ma wysoki IG ale jesli nie robisz sie glodna to ok. Nikt nie bedzie krzyczal na Ciebie ze4posilkisama wiesz ze zdrowiej i lepiej dla metabolizmu jest jesc 5posilkow,w tym kolacja bialkowa 1h przed snem.
Dziękuje ślicznie za odpowiedź. Nie wiedziałam, że banan ok, zawsze wszyscy trąbili by nie jeść bananów na r. Mam nadzieję, że dziś uda mi się zmieścić 5 posiłków.

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Napisane przez AnulaPPP Pokaż wiadomość
Witam Można?
od jakiegoś czasu zaglądam na dietetyke, i czytam czytam czytam. Ale jednak nie wszystko jest jasne dla mnie. Stwierdziłam że panuje tu super atmosfera i odważyłam sie napisac majac nadzieje ze mnie nie "zlinczujecie" hehe. Mysle ze mój post jest po częsci zgodny z wątkiem a jesli otrzymałabym jakies wskazowki bede wstawiala same jadlospisy a nie takie eseje jak ten Byłabym wdzięczna za odp. na jakiekolwiek zadane przeze mnie pytania.
Mam 172, waga 58-60 ( waga mi ześwirowała i nie wiem) nie jestem gruba, nie chce drastycznych zmian ale jednak tłuszczyku troche jest zwłaszcza na brzuchu wiem że mój posiłki nie są idealne, chciałabym je choć troszke z Waszą pomocą poprawic.
I sn.
zazwyczaj jem musli ( pł owsiane 66 %, kukurydziane 12.5 % reszta to troszke rodzynek, orzechow, slonecznika, ) i ja do tego dodaje orzeczy wloskie, siemie lniane, troszke kokosu, rodzynek, slonecznika, itp.
nadają się? zawsze jadłam z owocowym jogurtem, teraz tylko naturalny.Czasem dodaje do tego jabłko.
Poza tym to jem chleb z jakaś chudą szynką i warzywkami - pomidor ogórek itp. Czasem serek.
Tylko że z pieczywem jest u mnie problem bo głownie jasne... czasem czasem coś ciemniejszego tylko.
Ja bardzo lubię ale:
mieszkam w małej miejsc i w sklepie nie ma razowca z prawdziwego zdarzenia, u mnie w domu jadlabym tylko ja wiec nawet jakbym kupila to musialabym sporo wyrzucac, albo jesc stary hehe.
i jest problem. Staram sie nie jesc duzo pieczywa ale to chyba tez nie za dobrze...
IIsn
tu przewaznie jakis owoc, tez za mało... mam dorzucic białko tak? czyli serek, jog naturalny?
Obiad. I tu jest tragedia. Gotuje mama ktora pod wzgledem kuchni w ogole nie jest na czasie. Smacznie ale tłusto i niezdrowo. A ja nie mam kasy zeby gotowac dla siebie wiec jem to co ona. Głownie ziemniaki, ryż rzaadko, makaron czasem ale z niezdrowymi dodatkami. O razowym ryżu i makaronie moge pomarzyc... Warzyw też mogłoby byc wiecej ale z tym tragedii nie ma.
IV
podwieczorku w sumie nie jadam. Wiem ze zle. Co tu wrzucic? coś jak na IISn?
V. kolacja. wiem juz ze czysto białkowa godzine przezd snem a bardziej urozmaicona na 3 h przed snem. i tą bym wolała bo godzine przed snem nie chce mi sie krzatac po kuchni.
tu mam troche wątpliwosci. Jrm białko (serek w. ) i mam go jesc z warzywami? sam? z moim nieszczesnym chlebem?

i jeszcze pytanie o jajka. Na sniadanie i kolacje. Z czym je wtedy mogę łaczyc? można jajecznice smazona bez tłuszczu?

wiem wiem gradobicie pytań... ale liczę na Waszą pomoc....
Mi się wydaje, że jesz dobrze, zdrowo.
Jeżeli chcesz pozbyć się brzuszka to dobrym pomysłem jest wsypanie ok 1-2 łyżek otrąb pszennych do tego muesli. No i chlebek zamienić na razowy jednak. Ja kupuje sobie bułeczki ciemne i wtedy nie wyrzucam.
Tak, do 2 sniadania powinnaś dorzucić białko. Tak jak napisałaś.
Jeżeli chodzi o obiady to w ziemniakach nie ma nic złego. Namów mamę by smażyła na oleju słonecznikowym lub oliwie. Jesz mięso tak?
Podwieczorek: możesz jeść właściwie cokolwiek: chleb, serek, szynkę, tuńczyk, no i warzywa.
Kolacja: serek, twaróg jest ok i możesz jeść z czym chcesz. Pamiętaj warzywa mogą być do wszystkiego. Jeżeli potrzebujesz to dodaj pieczywo.
Jajka też można jeść z czym się chce - wszystko kwestia smaku.

A na spalenie tłuszczyku najlepsze są ćwiczenia aerobowe.
Pozdrawiam.

Stary 2009-04-09, 11:16   #3230
star15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość

Mi się wydaje, że jesz dobrze, zdrowo.
Jeżeli chcesz pozbyć się brzuszka to dobrym pomysłem jest wsypanie ok 1-2 łyżek otrąb pszennych do tego muesli. No i chlebek zamienić na razowy jednak. Zgadzam się Ja kupuje sobie bułeczki ciemne i wtedy nie wyrzucam.
Tak, do 2 sniadania powinnaś dorzucić białko. Tak jak napisałaś. Mhm
Jeżeli chodzi o obiady to w ziemniakach nie ma nic złego. Namów mamę by smażyła na oleju słonecznikowym lub oliwie. Jesz mięso tak? Ale wtedy nie łączymy węgli z tłuszczami, czyli trzeba uważać, by nie było dużo tego oleju/oliwy, jeśli pojawią się ziemniaki albo kasza, albo ryż
Podwieczorek: możesz jeść właściwie cokolwiek: chleb, serek, szynkę, tuńczyk, no i warzywa. chleb? nie. na podwieczorek chleb odpada. serek też może zostać różnie rozumiany - jakiś homo smakowy albo jogurt odpada. serek homogenizowany naturalny albo serek wiejski, żaden inny raczej ; )
Kolacja: serek, twaróg jest ok i możesz jeść z czym chcesz. Pamiętaj warzywa mogą być do wszystkiego. Jeżeli potrzebujesz to dodaj pieczywo. pieczywo tutaj też raczej nie, jeśli to ma być Redukcja.
Jajka też można jeść z czym się chce - wszystko kwestia smaku.

A na spalenie tłuszczyku najlepsze są ćwiczenia aerobowe.
Pozdrawiam.
Jw
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 11:43   #3231
orzeszek01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
Jw
Star, jesli ktos cwiczy aerobowo przed kolacja lub podwieczorkiem to powinien zjesc wegle po cwiczeniach, wiec chleb razowy/zytni/ kromka jest wskazana.wtedy nie na 1h przed snem tylko 2,3h.

Stary 2009-04-09, 12:13   #3232
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
Jw
No właśnie AnulaPPP nie napisała, że ma to być redukcja. Jest zadowolona ze swojej wagi. Więc napisałam jej kilka rad jak powinna jeść, a do tego ćwiczyć by zgubić tłuszczyk z brzucha. No a jak ktoś ćwiczy, to tak jak orzeszek napisała porcja złożonych węglowodanów wskazana.

A i jeżeli chodzi o łączenie tłuszczy z węglami to na utrzymaniu jest to dozwolone. Oczywiście tak jak napisałaś trzeba uważać by tego tłuszczu nie było za dużo.

Edytowane przez Rosalyn
Czas edycji: 2009-04-09 o 12:16
Stary 2009-04-09, 12:16   #3233
star15
Zakorzenienie

Cytat:
Star, jesli ktos cwiczy aerobowo przed kolacja lub podwieczorkiem to powinien zjesc wegle po cwiczeniach, wiec chleb razowy/zytni/ kromka jest wskazana.wtedy nie na 1h przed snem tylko 2,3h.
Tak, rzeczywiście, masz rację
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 12:32   #3234
Klaudynka...a
Zadomowienie

Cytat:

sorrki za offtopa ale dlaczego trzeba jesc po aerobach weglowodany??
Klaudynka...a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 13:20   #3235
Sherrie
Rozeznanie

Nie sadzilam ze kiedykolwiek to napisze... P... =O (po dlugiej glodowie)

sniadanie:
pancakes z cynamonem i rodzynkami (2 jaja, 2 lyzki maki zytniej, 2 lyzki rodzynek, pomarancz, 2 lyzeczki zurawiny, lyzka kaszy mannej)
kawa z mlekiem

2 sniadanie
kawa z mlekiem (uzaleznienie)
2 kanapki chleba zytniego z pasta z twarogu poltlustego ketchupu wedzonej makreli ze szczypiorkiem i rzodkiewka

obiad:
100g makaronu kolorowego z sosem z pesto ogorka i szczypiorku (bedzie)

podwieczorek
chyba lody

kolacja:
kisiel z truskawkami

jestem po 2 sniadaniach i mnie boli brzuch (chyba z kawy) no ale musze dac rade...
bardzo prosze o ocene
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 13:41   #3236
AnulaPPP
Zakorzenienie

dziękuję Wam za wszystkie rady!
już mi się rozjaśniło. A i te otreby mam w musli też, zapomniałam ich wymienic.
zapomniałam jeszcze o jednej kwestii.
codziennie kręce hula hop - 45 min do godziny, jakies 10 min skakanka. raz w tygodniu basen. Jak odkurze rower to od czasu do czasu tez będzie.
I własnie kiedy powinnam hula hop wstawic? skakanka to aeroby, a hula hop przed kolacją?

własciwie to nie napisałam czy to R czy nie, bo jako tako na wadze mi nie zależy, tylko własnie wyszczuplic ciałko a jak zleci 2, 3 kilo nic sie nie stanie. Nie naleze do drobinek
jeszcze raz dziękuje i przepraszam za off topa

Edytowane przez AnulaPPP
Czas edycji: 2009-04-09 o 14:21
AnulaPPP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 13:42   #3237
Magdalena0603
Rozeznanie

Redukcja..
  • paluch alpejski z serkiem homo plus kapka keczupu
  • bułka razowa z resztką serka homo
  • warzywa na patelnie plus klopsik gotowany,maleńki kubeczek zupy fasolowej
  • jajko na miękko plus plaster sera żółtego
...oceni ktoś? please...

Edytowane przez Magdalena0603
Czas edycji: 2009-04-09 o 13:46
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 14:20   #3238
Kalina:D
Raczkowanie

GG do Kalina:D

Bardzo proszę o ocenke mojego W :

śniadanko:
zupa mleczna na gęsto z 2 łyżek maszy manny, 150ml mleka + 50ml wody ze startym jabłkiem, cynamonem i garścią wiórek migdałowych

II śniadanko: pół bułki ( takiej długiej, a nie okrągłej przekrojonej na pół). Jedna połówka z plasterkiem sera żółtego i ketchupem, a druga z pastą z łososia, szczypiorku + pomidorek + ogórek zielony.

Obiadek: pół woreczka ryżu ze świeżo mielonym pieprzem, solą i sosem z połowy małego serka topionego (Te trójkątne)

Podwieczorek: serek wiejski light z łyżeczką miodu, garstką wiórek migdałowych i połową jabłka.

Kolacja: sandwich z 2 kromek chleba żytniego + plasterek sera żółtego + pomidorek + ogórek.

Obiadek mały bo wstałam późno i byłam jeszcze najedzona po I i II śniadanku;p postnie, więc bez mięska

dzisiaj pierwszy raz 1150kcal! jupi;p az mnie brzuch boli;/
Stary 2009-04-09, 16:17   #3239
Gipsy
Raczkowanie

Dzisiejsze prawie U Jakoś mam wrażenie, że zjadłam za dużo... Cięzko się przestawić po 3 miesięcznej redukcji.

Ś: Dwie kromki razowca, każda z serkiem topionym, plastrem szynki i plasterkiem pomidora, pół ogórka
IIś: 200g homo naturalnego z wkrojonymi truskawkami
IIIś: Tak ze 150g warzyw na patelnie smażonych bez tłuszczu
O: Garść makaronu razowego z sosem z torebki niestety z wkrojoną połową cukini
P: Garść orzechów laskowych
K: Dwie kromki razowca z tofu, ogórek, pomidor.

Ps: Dzięki za ostanie rady : )
Gipsy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-09, 16:25   #3240
orzeszek01
Zakorzenienie

R.

Sn:dwie kromki chleba pelnoziarnistego ,jedna z maslem,serek wiejski,jablko,cynamon
2Sn: serek wiejski,5plasterkow poledwicy sopockiej,pomidor,jablko
O : warzywa duszone na 1lyzeczceoleju slonecznikowego,piers z kurczaka gotowana na wodzie z przyprawami(majeranek,pap ryka ostra,bazylia)4lyzki ryzu brazowego
aeroby
P: dwa wafle ryzowe(27kcal jeden),2lyzki serka homo ,cynamon,kawalek ogorka
K:jajko na twardo,kawałek ogórka

i jak?

Edytowane przez orzeszek01
Czas edycji: 2009-04-09 o 16:42
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości