Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-26, 16:23   #3211
mika456
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Czy orientujecie się może czy będąc na stazu mogę starać się w UP o dofinansowanie na rozkręcenie własnej działalności ?
Co prawda na stazu jestem dopiero tydzień, ale od dłuższego już czasu chodzi mi po głowie by sprobowac z czymś swoim, no i bliskie osoby które prowadzą swoje "biznesy" mnie zachęcają.
Zastanawiam się czy w ogole jest jakis przepis, ze jesli odbywam staz to nie moge skladac wniosku o dofinansowanie - moze mysle nielogicznie

Ata77 Ty jestes topikową ekspertką może wiesz coś na ten temat ?
Czy się odnajdą gdy znów będziesz...?"
mika456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-26, 18:34   #3212
iryda
Raczkowanie

GG do iryda

wiesz co nie jestem pewna, ale zeby dostać to dofinansowanie to trzeba założyć działalność gospodarczą, a z kolei zeby dostać staż to nie można prowadzić działalności wiec wydaje mi się że nie da rady jednocześnie, bo jak pracując na stazu cału etat miałabyś czas na prowdzenie działlności? ja wiem ze moze dałoby się to pogodzić, ale to jak ze studiami dziennymi (jak studiujesz nie mozesz isc na staz)
ale na 100% to nie wiem
iryda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-26, 18:45   #3213
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez mika456 Pokaż wiadomość
Czy orientujecie się może czy będąc na stazu mogę starać się w UP o dofinansowanie na rozkręcenie własnej działalności ?
Co prawda na stazu jestem dopiero tydzień, ale od dłuższego już czasu chodzi mi po głowie by sprobowac z czymś swoim, no i bliskie osoby które prowadzą swoje "biznesy" mnie zachęcają.
Zastanawiam się czy w ogole jest jakis przepis, ze jesli odbywam staz to nie moge skladac wniosku o dofinansowanie - moze mysle nielogicznie

Ata77 Ty jestes topikową ekspertką może wiesz coś na ten temat ?
Hmm, pewna nie jestem, tak sobie kombinuję, że może w ostatnim miesiącu trwania stażu nie byłoby problemu - masz status osoby bezrobotnej w końcu, a w przypadku otrzymania pozytywnej decyzji (u nas urząd ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku) jesteś już po stażu, a więc nie musisz go przerywać (analogicznie - składasz wniosek wcześniej, przerywasz staż i tracisz status na 4 miesiące, a więc wówczas dotacja ci nie przysługuje).
Ale chętnie poznam zdanie Aty, z jej znajomością ustawy

edit. oczywiście działalność zakłada się PO otrzymaniu dotacji, nie odwrotnie, jak sugeruje iryda

Kosmetyki

Wish

Edytowane przez hathayoga
Czas edycji: 2009-02-26 o 18:46
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-26, 19:01   #3214
mika456
Raczkowanie

Ach no właśnie.
Tylko wiecie zastanawiam się jak to wyglada, bo bedac na stazu jestem wciaz bezrobotna. Chyba skladajac wniosek o dofinansowanie, nie musze miec jeszcze tej dzialalnosci zalozonej - CHYBA - wiem ze sklada sie biznes plan. Skoro staz mozna przerwac gdy dostanie sie prace, to moze i mozna go przerwac w chwili gdy zalozy sie juz te dzialalnosc, ale rowniez bez tej konsekwencji 4 miesiecy wyrejestrowania.

Edit: No wlasnie tez mi sie wydawalo ze najpierw dotacja, a dopiero pozniej zakladanie dzialnosci, a nie odwrotnie

Edit2 : Hmm no nawet jak mnie wyrejestruja ale dotacje dostane to to usuniecie z UP nic zlego mi nie robi przeciez

Acha i oczywiscie ja nie chce jednoczesnie prowadzic dzialalnosci i odbywac stazu, wiadomo ze w przypadku zalozenia wlasnego interesu ze stazu rezygnuje.

Glownie chodzi o to czy bedac na stazu moge starac sie o dotacja na zalozenie wlasnej dzialalnosci ?

Edytowane przez mika456
Czas edycji: 2009-02-26 o 19:13
Stary 2009-02-26, 19:25   #3215
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Ach no właśnie.
Tylko wiecie zastanawiam się jak to wyglada, bo bedac na stazu jestem wciaz bezrobotna. Chyba skladajac wniosek o dofinansowanie, nie musze miec jeszcze tej dzialalnosci zalozonej - CHYBA - wiem ze sklada sie biznes plan. Skoro staz mozna przerwac gdy dostanie sie prace, to moze i mozna go przerwac w chwili gdy zalozy sie juz te dzialalnosc, ale rowniez bez tej konsekwencji 4 miesiecy wyrejestrowania.

Edit: No wlasnie tez mi sie wydawalo ze najpierw dotacja, a dopiero pozniej zakladanie dzialnosci, a nie odwrotnie

Edit2 : Hmm no nawet jak mnie wyrejestruja ale dotacje dostane to to usuniecie z UP nic zlego mi nie robi przeciez

Acha i oczywiscie ja nie chce jednoczesnie prowadzic dzialalnosci i odbywac stazu, wiadomo ze w przypadku zalozenia wlasnego interesu ze stazu rezygnuje.

Glownie chodzi o to czy bedac na stazu moge starac sie o dotacja na zalozenie wlasnej dzialalnosci ?

1. Ubiegać się o dotację mogą osoby zarejestrowane jako bezrobotne. Gdy przerwiesz staż (co jest oczywiste w momencie zakładania działalności) wykreślają cię i tracisz status. Dotacja przepada.
2. Gdy najpierw założysz działalność gospodarczą, przestajesz być osobą bezrobotną, nie możesz więc ubiegać się o dotację.

Dlatego myślę, że składanie wniosku ewentualnie byłoby możliwe dopiero na finiszu stażu (biorąc pod uwagę czas oczekiwania na decyzję w sprawie dotacji oraz wygaśnięcie umowy stażowej).

p.s. poza tym te dotacje na otworzenie działalności przyznawane są w drodze konkursowej, u nas powoływana jest komisja i ona bada dokładnie sytuację bezrobotnego.

Kosmetyki

Wish

Edytowane przez hathayoga
Czas edycji: 2009-02-26 o 19:29
Stary 2009-02-26, 19:35   #3216
mika456
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
1. Ubiegać się o dotację mogą osoby zarejestrowane jako bezrobotne. Gdy przerwiesz staż (co jest oczywiste w momencie zakładania działalności) wykreślają cię i tracisz status. Dotacja przepada.
2. Gdy najpierw założysz działalność gospodarczą, przestajesz być osobą bezrobotną, nie możesz więc ubiegać się o dotację.

Dlatego myślę, że składanie wniosku ewentualnie byłoby możliwe dopiero na finiszu stażu (biorąc pod uwagę czas oczekiwania na decyzję w sprawie dotacji oraz wygaśnięcie umowy stażowej).

p.s. poza tym te dotacje na otworzenie działalności przyznawane są w drodze konkursowej, u nas powoływana jest komisja i ona bada dokładnie sytuację bezrobotnego.
Hmm no tak, to logiczne.
Czyli lipa
Stary 2009-02-26, 19:36   #3217
Nimfa28
Raczkowanie

Czy stażyści pracuja w święta?? Ja bede miec staż w hotelu i tam świeta czy nie to sie pracuje a czy stażyści też pracuja normalnie czy są zwolnieni z tego, czy to może zależy gdzie kto ma staż i jak tam ludzie pracują????

Nimfa28 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-26, 21:30   #3218
Aga19891989
Raczkowanie

pewnie to pytanie sie juz pojawiło ale 108 stron to troche duzo i spytam jeszcze raz Czy jesli zrezygnuje ze stazu np w 4 miesiacu to musze oddać stypendium stazowe z tych 4 miesiecy?
Aga19891989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 07:02   #3219
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aga19891989 Pokaż wiadomość
pewnie to pytanie sie juz pojawiło ale 108 stron to troche duzo i spytam jeszcze raz Czy jesli zrezygnuje ze stazu np w 4 miesiacu to musze oddać stypendium stazowe z tych 4 miesiecy?
Nie, tylko koszty badań.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 08:15   #3220
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Nimfa28 Pokaż wiadomość
Czy stażyści pracuja w święta?? Ja bede miec staż w hotelu i tam świeta czy nie to sie pracuje a czy stażyści też pracuja normalnie czy są zwolnieni z tego, czy to może zależy gdzie kto ma staż i jak tam ludzie pracują????
ja pracowałam w święta tak jak pracownicy zatrudnieni na takim stanowisku na jakim ja miałam staż, tzn ja pracowałam w wigilie i sylwestra. w święta (te 2 dni) było wolne dla pracowników na tym stanowisku. tak było u mnie. ale generalnie nie wiem jak jest ze świętami w przypadku osób, które normalnie w te dni pracują.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 08:59   #3221
dominikowa
Wtajemniczenie

wszystko zalezy od pracodawcy, ja np. na stazu pracowałam w soboty, ale za to mialam dzień wolny (i tak sie opłacało w soboty przychodziłam na 5 godz a dostawałam wolnego 8 godz)

teraz tez prawdopodobnie pójde na staz tylko czakam na decyzje z miejsca stażu, w up powiedzieli że bez problemu dostanę staż

30 w 2016
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-27, 14:46   #3222
Katya
Raczkowanie

a ja jeszcze w zwiazku z wolnymi dniami

za kazde 30 dni przysluguja nam 2 dni wolnego --> ale czy to nie jest tak, ze jeden z tych dni pracodawca daje dam na wizyte w urzedzie pracy - bo o ile wiem, to co miesiac mamy sie stawiac w UP zeby costam podpisac?

Zaczynam od poniedzialku.
Katya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 15:50   #3223
merciless
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Katya Pokaż wiadomość
a ja jeszcze w zwiazku z wolnymi dniami

za kazde 30 dni przysluguja nam 2 dni wolnego --> ale czy to nie jest tak, ze jeden z tych dni pracodawca daje dam na wizyte w urzedzie pracy - bo o ile wiem, to co miesiac mamy sie stawiac w UP zeby costam podpisac?
Dni wolne to nasz odpoczynek, a nie dni do wykorzystania na chodzenie do PUP.
Jak mamy termin wizyty w PUP to pracodawca ma nam umożliwić pójście tam i załatwienie co trzeba. To nie jest cały dzień. Załatwiasz co trzeba i wracasz do pracy. No chyba, że jest taka sytuacja, że czekasz całe 8 godzin.

Jeśli chodzi o zwrot kosztów badań, to chyba nie jest takie "tylko", bo ostatnio dzwoniłam dowiadywać się o to i babka powiedziała, że to jest ok.80 zł
Stary 2009-02-27, 16:16   #3224
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez merciless Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o zwrot kosztów badań, to chyba nie jest takie "tylko", bo ostatnio dzwoniłam dowiadywać się o to i babka powiedziała, że to jest ok.80 zł
"tylko" w sensie że to jedyna kasa jaką się oddaje.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 17:00   #3225
bm1984
Przyczajenie

Jesli ktos ma przyznany staż z funduszu europejskiego to czy potem pracodawca MUSI zatrudnic taką osobę????Bo słyszałam że musi bo jeśli tego nie zrobi to będzie zwracał do UP pieniądze które poszły na stażystę!Czy ktoś wie???????????????
bm1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 18:18   #3226
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez bm1984 Pokaż wiadomość
Jesli ktos ma przyznany staż z funduszu europejskiego to czy potem pracodawca MUSI zatrudnic taką osobę????Bo słyszałam że musi bo jeśli tego nie zrobi to będzie zwracał do UP pieniądze które poszły na stażystę!Czy ktoś wie???????????????

Dołączam się do pytania, bo też jestem ciekawa. Chociaż pamiętam z poprzednich postów że tylko wtedy jak w umowie jest tak napisane. Ja nie mam z funduszu europejskiego stażu, dlatego też chciałabym wiedziec czy w moim przypadku musi zatrudnic.
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 21:22   #3227
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martynika Pokaż wiadomość
sklep w którym odbywam staż ogłasza bankructwo zanim ukończe staż, czyli nie przepracuję tych 12 miesięcy tylko 9. to w takiej sytuacji mogę iść na kolejny staż??
Oczywiście,że tak

Cytat:
Niestety nie
Jesteś objęta konkretną usługą, programem i Twoim obowiązkiem jest "dotrwać" do końca. Jedynie podjęcie pracy najemniej skutkuje przerwaniem stażu bez konsekwencji.
Przyznam jednak szczerze, że niektóre urzędy interpretują pewne przepisy subiektywnie i trudno mi się wypowiedzieć jednoznacznie. Ja nie miałam takiego przypadku.

Cytat:
skladajac wniosek o dofinansowanie, nie musze miec jeszcze tej dzialalnosci zalozonej
Wręcz NIE MOŻESZ!!!!!

Cytat:
Napisane przez bm1984 Pokaż wiadomość
Jesli ktos ma przyznany staż z funduszu europejskiego to czy potem pracodawca MUSI zatrudnic taką osobę??
Tylko wtedy jesli projekt zakładał pewną efektywność zatrudnienia "po". Tu już UP interpretuje według swego uznania

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 22:42   #3228
Nimfa28
Raczkowanie

Czy stażysta ma jakiś wymiar czasu do przepracowania? jest tak że musi w tygodniu miec przepracowane 40h czy coś takiego?? i czy stażysta pracuje sie od pon. do pt., czy od pon do soboty??

Stary 2009-02-27, 23:38   #3229
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Czy stażysta ma jakiś wymiar czasu do przepracowania? jest tak że musi w tygodniu miec przepracowane 40h czy coś takiego?? i czy stażysta pracuje sie od pon. do pt., czy od pon do soboty??
taki sam wymiar czasu pracy jak normalny pracownik, czyli 40 h w tygodniu, weekendy są wolne. 8 godzin dziennie tak jest napisane w umowie, ale ilośc godzin nieoficjalnie może byc mniejsza bo to zależy od pracy, niektóre stanowiska są na 6 godzin (np. dziewczyny we wcześniejszych postach kiedyś tam pisały o takich sytuacjach) i wtedy oficjalnie masz że 8, a nieoficjalnie 6.

Edytowane przez mimix86
Czas edycji: 2009-02-27 o 23:41
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 11:38   #3230
Nimfa28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
taki sam wymiar czasu pracy jak normalny pracownik, czyli 40 h w tygodniu, weekendy są wolne. 8 godzin dziennie tak jest napisane w umowie, ale ilośc godzin nieoficjalnie może byc mniejsza bo to zależy od pracy, niektóre stanowiska są na 6 godzin (np. dziewczyny we wcześniejszych postach kiedyś tam pisały o takich sytuacjach) i wtedy oficjalnie masz że 8, a nieoficjalnie 6.
Aha, dzieki za odpowiedz! w takim razie bede musiala sie ugadac z pracodawcą bo tam gdzie ide na staz to po 6 godzin bym robiła i jeszcze na dwie zmiany, niestety!

A czy gdzieś bede musiała wpisywać czas trwania mojej pracy, czyli przepracowane godziny na jakiejs kartce czy cos takiego??

Stary 2009-02-28, 13:04   #3231
bm1984
Przyczajenie

Dziewczyny a co robicie na stażu?Jesteście zadowolone?A jak Was "odbierają" tamtejsi pracownicy?Bo u mnie to tak średnio jest...A dopiero zaczęłam!
bm1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 16:28   #3232
MissKiss
Raczkowanie

Tez bym chciała pracowac po 6 godzin oh moje marzenie..Ciekawe w jakich firmach po tyle pracują..Hm..Gdzie by sie tu dowiedziec o tym...Bo w biurowych raczej po 8 godzin, wiec na biurowe nie ma co liczyc nawet..

Bm1984 tez sie boje ze u mnie na stazu bedzie "lipa", ze beda niemili ludzie itp. A to najgorsze co moze byc dla mnie, bo ja bardzo lubie ludzi, i zle znosze niemile sytuacje..Moze Tobie sie tez sytuacja poprawi, bo zawsze na poczatku bywa kiepsko..
MissKiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 16:49   #3233
hathayoga
perfumove love

Nie przejmujcie się zbytnio. Pamiętajcie, że to praca tymczasowa i że macie się tam przede wszystkim czegoś nauczyć. A ludzie... początkowe wrażenie często nie jest za ciekawe, potem będzie na pewno lepiej

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-02-28, 17:39   #3234
mika456
Raczkowanie

Ja jestem dopiero na poczatku stazu, bo raptem tydzien minął, ale tez nie pieje z zachwytu i odczucia mam mocno średnie niestety.
Zobaczymy jak bedzie dalej.
Stary 2009-02-28, 18:46   #3235
Anastazja86
Zakorzenienie

ja już jestem od miesiąca na stażu i od ok. tygodnia jeden pan strasznie działa mi na nerwy;/ ale nie zamierzam się załamywać ogólnie jest w porządku poza tym jednym panem i niestety trochę nudno
Anastazja86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 22:45   #3236
Nimfa28
Raczkowanie

[quote=MissKiss;11212130]Tez bym chciała pracowac po 6 godzin oh moje marzenie..Ciekawe w jakich firmach po tyle pracują..Hm..Gdzie by sie tu dowiedziec o tym...Bo w biurowych raczej po 8 godzin, wiec na biurowe nie ma co liczyc nawet..quote]

Ja zaczynam staż od poniedziałku w małym hoteliku. praca po 6 godzin ale na 2 zmiany. mam nadzieje ze bedzie ok.

Mam pytanko!! Czy wymiar czasu, czyli przepracowane godziny i to co sie robiło danego dnia gdzies sie wpisuje na kartce itd? czy robie to ja czy moze pracodawca??

Stary 2009-03-01, 09:53   #3237
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Mam pytanko!! Czy wymiar czasu, czyli przepracowane godziny i to co sie robiło danego dnia gdzies sie wpisuje na kartce itd? czy robie to ja czy moze pracodawca??
Wydaje mi się że nie, na koniec stażu oddawałam tylko formularz, który dostałam w UP, tam wpisywałam to co należało do moich obowiązków, ale ogólnie, w trakcie całego stażu i tyle, plus opinia pracodawcy. nie było nic o godzinach pracy (pracowałam 7,5godz dziennie, bo tak pracują pracownicy na tym stanowisku). to co robisz każdego dnia to tylko na praktykach się pisze w dzienniczku praktyk, na stażu nie.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 10:15   #3238
maugoszatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Wydaje mi się że nie, na koniec stażu oddawałam tylko formularz, który dostałam w UP, tam wpisywałam to co należało do moich obowiązków, ale ogólnie, w trakcie całego stażu i tyle, plus opinia pracodawcy. nie było nic o godzinach pracy (pracowałam 7,5godz dziennie, bo tak pracują pracownicy na tym stanowisku). to co robisz każdego dnia to tylko na praktykach się pisze w dzienniczku praktyk, na stażu nie.
Ja też miałam tylko dziennik praktyk i tam były dokładne daTY.

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 12:26   #3239
małaPaulina
Wtajemniczenie

mnie na stażu póki co nie uczą niczego...

jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm)

Edytowane przez małaPaulina
Czas edycji: 2009-03-01 o 12:27
małaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 12:36   #3240
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez małaPaulina Pokaż wiadomość
mnie na stażu póki co nie uczą niczego...
W początkowym etapie zdarza się, że odpowiedzialnych/ważnych zadań nie daje się do wykonania stażyście, gorzej jeśli te stan się przedłuża

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości