|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Czy orientujecie się może czy będąc na stazu mogę starać się w UP o dofinansowanie na rozkręcenie własnej działalności ?
Co prawda na stazu jestem dopiero tydzień, ale od dłuższego już czasu chodzi mi po głowie by sprobowac z czymś swoim, no i bliskie osoby które prowadzą swoje "biznesy" mnie zachęcają. Zastanawiam się czy w ogole jest jakis przepis, ze jesli odbywam staz to nie moge skladac wniosku o dofinansowanie - moze mysle nielogicznie ![]() Ata77 Ty jestes topikową ekspertką może wiesz coś na ten temat ? ![]()
#3212 |
Raczkowanie
|
wiesz co nie jestem pewna, ale zeby dostać to dofinansowanie to trzeba założyć działalność gospodarczą, a z kolei zeby dostać staż to nie można prowadzić działalności wiec wydaje mi się że nie da rady jednocześnie, bo jak pracując na stazu cału etat miałabyś czas na prowdzenie działlności? ja wiem ze moze dałoby się to pogodzić, ale to jak ze studiami dziennymi (jak studiujesz nie mozesz isc na staz)
ale na 100% to nie wiem |
![]() ![]() |
![]() |
#3213 | |
perfumove love
|
Cytat:
Ale chętnie poznam zdanie Aty, z jej znajomością ustawy ![]() edit. oczywiście działalność zakłada się PO otrzymaniu dotacji, nie odwrotnie, jak sugeruje iryda ![]() Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2009-02-26 o 18:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3214 |
Raczkowanie
|
Ach no właśnie.
Tylko wiecie zastanawiam się jak to wyglada, bo bedac na stazu jestem wciaz bezrobotna. Chyba skladajac wniosek o dofinansowanie, nie musze miec jeszcze tej dzialalnosci zalozonej - CHYBA - wiem ze sklada sie biznes plan. Skoro staz mozna przerwac gdy dostanie sie prace, to moze i mozna go przerwac w chwili gdy zalozy sie juz te dzialalnosc, ale rowniez bez tej konsekwencji 4 miesiecy wyrejestrowania. ![]() Edit: No wlasnie tez mi sie wydawalo ze najpierw dotacja, a dopiero pozniej zakladanie dzialnosci, a nie odwrotnie ![]() Edit2 : Hmm no nawet jak mnie wyrejestruja ale dotacje dostane to to usuniecie z UP nic zlego mi nie robi przeciez ![]() Acha i oczywiscie ja nie chce jednoczesnie prowadzic dzialalnosci i odbywac stazu, wiadomo ze w przypadku zalozenia wlasnego interesu ze stazu rezygnuje. Glownie chodzi o to czy bedac na stazu moge starac sie o dotacja na zalozenie wlasnej dzialalnosci ?
"Mam tyle słów jest ich siła Życzeń i pragnień jak w kolędzie Gdzie się podziały kiedy byłaś Czy się odnajdą gdy znów będziesz...?" Edytowane przez mika456 Czas edycji: 2009-02-26 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#3215 | |
perfumove love
|
Cytat:
1. Ubiegać się o dotację mogą osoby zarejestrowane jako bezrobotne. Gdy przerwiesz staż (co jest oczywiste w momencie zakładania działalności) wykreślają cię i tracisz status. Dotacja przepada. 2. Gdy najpierw założysz działalność gospodarczą, przestajesz być osobą bezrobotną, nie możesz więc ubiegać się o dotację. Dlatego myślę, że składanie wniosku ewentualnie byłoby możliwe dopiero na finiszu stażu (biorąc pod uwagę czas oczekiwania na decyzję w sprawie dotacji oraz wygaśnięcie umowy stażowej). p.s. poza tym te dotacje na otworzenie działalności przyznawane są w drodze konkursowej, u nas powoływana jest komisja i ona bada dokładnie sytuację bezrobotnego. Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2009-02-26 o 19:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3216 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli lipa ![]()
![]() |
#3217 |
Raczkowanie
|
Czy stażyści pracuja w święta?? Ja bede miec staż w hotelu i tam świeta czy nie to sie pracuje a czy stażyści też pracuja normalnie czy są zwolnieni z tego, czy to może zależy gdzie kto ma staż i jak tam ludzie pracują
![]()
#3218 |
Raczkowanie
|
pewnie to pytanie sie juz pojawiło ale 108 stron to troche duzo i spytam jeszcze raz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3220 |
Zakorzenienie
|
ja pracowałam w święta tak jak pracownicy zatrudnieni na takim stanowisku na jakim ja miałam staż, tzn ja pracowałam w wigilie i sylwestra. w święta (te 2 dni) było wolne dla pracowników na tym stanowisku. tak było u mnie. ale generalnie nie wiem jak jest ze świętami w przypadku osób, które normalnie w te dni pracują.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3221 |
Wtajemniczenie
|
wszystko zalezy od pracodawcy, ja np. na stazu pracowałam w soboty, ale za to mialam dzień wolny (i tak sie opłacało w soboty przychodziłam na 5 godz a dostawałam wolnego 8 godz)
teraz tez prawdopodobnie pójde na staz tylko czakam na decyzje z miejsca stażu, w up powiedzieli że bez problemu dostanę staż
#3222 |
Raczkowanie
|
a ja jeszcze w zwiazku z wolnymi dniami
za kazde 30 dni przysluguja nam 2 dni wolnego --> ale czy to nie jest tak, ze jeden z tych dni pracodawca daje dam na wizyte w urzedzie pracy - bo o ile wiem, to co miesiac mamy sie stawiac w UP zeby costam podpisac? Zaczynam od poniedzialku. |
![]() ![]() |
![]() |
#3223 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak mamy termin wizyty w PUP to pracodawca ma nam umożliwić pójście tam i załatwienie co trzeba. To nie jest cały dzień. Załatwiasz co trzeba i wracasz do pracy. No chyba, że jest taka sytuacja, że czekasz całe 8 godzin. Jeśli chodzi o zwrot kosztów badań, to chyba nie jest takie "tylko", bo ostatnio dzwoniłam dowiadywać się o to i babka powiedziała, że to jest ok.80 zł ![]()
![]() |
#3225 |
Przyczajenie
|
Jesli ktos ma przyznany staż z funduszu europejskiego to czy potem pracodawca MUSI zatrudnic taką osobę????Bo słyszałam że musi bo jeśli tego nie zrobi to będzie zwracał do UP pieniądze które poszły na stażystę!Czy ktoś wie???????????????
|
![]() ![]() |
![]() |
#3226 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dołączam się do pytania, bo też jestem ciekawa. Chociaż pamiętam z poprzednich postów że tylko wtedy jak w umowie jest tak napisane. Ja nie mam z funduszu europejskiego stażu, dlatego też chciałabym wiedziec czy w moim przypadku musi zatrudnic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3227 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jesteś objęta konkretną usługą, programem i Twoim obowiązkiem jest "dotrwać" do końca. Jedynie podjęcie pracy najemniej skutkuje przerwaniem stażu bez konsekwencji. Przyznam jednak szczerze, że niektóre urzędy interpretują pewne przepisy subiektywnie i trudno mi się wypowiedzieć jednoznacznie. Ja nie miałam takiego przypadku. Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3228 |
Raczkowanie
|
Czy stażysta ma jakiś wymiar czasu do przepracowania? jest tak że musi w tygodniu miec przepracowane 40h czy coś takiego?? i czy stażysta pracuje sie od pon. do pt., czy od pon do soboty??
![]()
#3229 |
Raczkowanie
|
taki sam wymiar czasu pracy jak normalny pracownik, czyli 40 h w tygodniu, weekendy są wolne. 8 godzin dziennie tak jest napisane w umowie, ale ilośc godzin nieoficjalnie może byc mniejsza bo to zależy od pracy, niektóre stanowiska są na 6 godzin (np. dziewczyny we wcześniejszych postach kiedyś tam pisały o takich sytuacjach) i wtedy oficjalnie masz że 8, a nieoficjalnie 6.
Edytowane przez mimix86 Czas edycji: 2009-02-27 o 23:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3230 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A czy gdzieś bede musiała wpisywać czas trwania mojej pracy, czyli przepracowane godziny na jakiejs kartce czy cos takiego?? ![]()
![]() |
#3231 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny a co robicie na stażu?Jesteście zadowolone?A jak Was "odbierają" tamtejsi pracownicy?Bo u mnie to tak średnio jest...A dopiero zaczęłam!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3232 |
Raczkowanie
|
Tez bym chciała pracowac po 6 godzin
![]() ![]() Bm1984 tez sie boje ze u mnie na stazu bedzie "lipa", ze beda niemili ludzie itp. A to najgorsze co moze byc dla mnie, bo ja bardzo lubie ludzi, i zle znosze niemile sytuacje..Moze Tobie sie tez sytuacja poprawi, bo zawsze na poczatku bywa kiepsko.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3233 |
perfumove love
|
Nie przejmujcie się zbytnio. Pamiętajcie, że to praca tymczasowa i że macie się tam przede wszystkim czegoś nauczyć. A ludzie... początkowe wrażenie często nie jest za ciekawe, potem będzie na pewno lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3234 |
Raczkowanie
|
Ja jestem dopiero na poczatku stazu, bo raptem tydzien minął, ale tez nie pieje z zachwytu i odczucia mam mocno średnie niestety.
Zobaczymy jak bedzie dalej.
#3235 |
Zakorzenienie
|
ja już jestem od miesiąca na stażu i od ok. tygodnia jeden pan strasznie działa mi na nerwy;/ ale nie zamierzam się załamywać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3236 |
Raczkowanie
|
[quote=MissKiss;11212130]Tez bym chciała pracowac po 6 godzin
![]() ![]() Ja zaczynam staż od poniedziałku w małym hoteliku. praca po 6 godzin ale na 2 zmiany. mam nadzieje ze bedzie ok. Mam pytanko!! Czy wymiar czasu, czyli przepracowane godziny i to co sie robiło danego dnia gdzies sie wpisuje na kartce itd? czy robie to ja czy moze pracodawca?? ![]()
#3237 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się że nie, na koniec stażu oddawałam tylko formularz, który dostałam w UP, tam wpisywałam to co należało do moich obowiązków, ale ogólnie, w trakcie całego stażu i tyle, plus opinia pracodawcy. nie było nic o godzinach pracy (pracowałam 7,5godz dziennie, bo tak pracują pracownicy na tym stanowisku). to co robisz każdego dnia to tylko na praktykach się pisze w dzienniczku praktyk, na stażu nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3238 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3239 |
Wtajemniczenie
|
mnie na stażu póki co nie uczą niczego...
13.09.2014 Szymonek ![]() jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm) ![]() Edytowane przez małaPaulina Czas edycji: 2009-03-01 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#3240 |
Zakorzenienie
|
W początkowym etapie zdarza się, że odpowiedzialnych/ważnych zadań nie daje się do wykonania stażyście, gorzej jeśli te stan się przedłuża
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:08.