|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3241 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Cytat:
![]() a ja mam inne pytanko: czy w takim układzie, kiedy można nabyć oleje zimnotłoczone z tych samych roślin w cenach korzystniejszych w sklepach ze zdrową żywnością (ten ostatnio na tapecie dyniowy też mnie kusi), to tak właśnie robicie? bo nie wiem, czy na twarz tak bez lęku je kładzieice, czy tylko do olejków myjących i na ciało... pogubiłam się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3242 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() powiem Ci, że mnie tez ostatnio to pytanie nurtuje (ze względu na to, że oferta olejowa bio nawet w glupim teskaczu powiększa się z dnia na dzień i maja kuszące niektóre rzeczy - vide Fandler) - tzn owszem miałam juz kilka przygód z olejami spozywczymi, których uzywałam na skórę - np sezamowy oleofarmu (świetny, nic złego się nie działo), oliwa z oliwek na włosy itd Ale zastanawiam się czy np taki olej różany spożywczy to to samo co olej kosmetyczny (zakładamy że ten sam gatunek róży wchodzi w grę) ... cos mi sie po głowie kołacze wypowiedź Limarii, że spożywcze oleje sa jakoś specjalnie obrabiane, ale... nie pamiętam dokladnie o co szło. Część olejów kosmetycznych przecież nie nadaje się do spożycia (chodzi mi o te jadalne w wersji kosmetycznej...) W związku z tym wydaje mi się, że kierunek olej spożywczy na skorę jest ok, byc może po prostu sa mniej wartościowe niz te kosmetyczne ... ![]()
![]() |
#3243 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kasjam, byłyśmy prawie jednomyślne ![]() Ja zimnotłoczone oleje spożywcze - ale tylko zimnotłoczone - bez wahania kładę na twarz - w końcu jeśli wprowadzam coś do swojego organizmu, to chyba i skórze to coś nie zaszkodzi, prawda? Jakoś bardzo przemawia do mnie idea smarowania się czymś, co na pewno nie jest trujące. Wpadek żadnych nie zarejestrowałam. Aha, na kilku olejach DeNovy (awokado, makadamia, morela) przeznaczonych do spożycia znalazłam również informację o możliwości ich stosowania w pielęgnacji skóry. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3244 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3245 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3246 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3247 |
Zakorzenienie
|
Dau,
![]() ![]() ![]() na szczęście wolę gorzką czekoladę [dla moich centymetrów tu i ówdzie ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3248 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Nie stosowałam i nie stosuję żadnej specjalnej diety, bo w ogóle odżywiam się bardzo zdrowo, co nie znaczy, że czasem nie podjem słodyczy ani nie wypiję kieliszeczka czegoś dobrego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3249 |
Raczkowanie
|
Ilono dziękuję za te pomysły złamania paczuli
![]() zrobiłam z cedrem i gałką - jest o niebo lepiej (co prawda męsko, ale ładnie ![]() mam teraz taki mix: macerat z kasztanowca, róża, porzeczka, czarnuszka i kropla cedru - kładę to na buzię już od ponad tygodnia wieczorami - jestem zadowolona baaaardzo! łagodzi, nie mam nowych nieproszonych gości (czyli nie zapchały mnie te oleje - a prawie wszystkie nowe dla mojej cery ![]() ![]() ja jem tyle czekolady, że powinnam mieć twarz usłaną czekoladowymi wulkanami ![]() ![]() ja jak niezamienna - nie tykam świńśtw i raczej staram się dobrze i zdrowa jeść; jeśli chodzi o czekoladę, to chyba powinnam pomyślaeć o jakimś leczeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3250 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też żadnych sosów torebkowych, kostek rosołowych, gotuję sama, chleb piekę sama, przetwory też domowe, nie smażę w głębokim tłuszczu jedynie odrobina oliwy lub pestek winogron, zero smalcu, margaryn... natomiast czekolada nie działa na mnie "wypryskowo", nic nie działa na szczęście nie poddawaj się ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3251 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3252 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() niezamienna, przepraszam, nie chcialam, az tak bardzo dociekac. i mam nadzieje, ze nie urazilam twoich uczuc, przez moje wscibstwo. jesli chodzilo mi o diete, to mialam na mysli- ogolnie sposob odzywiania ![]() ![]() no wlasnie hormony. jak juz wspominalam odstawilam przed rokiem pigulke. i ostatnio widze, ze wlosy wracaja do swojej swietnosci, zaczynaja sie krecic jak za dawnych czasow (podczas stosowania pigulki bardzo duzo wypadlo i zmienila sie struktura). natomiast twarz jest w fatalnym stanie. co juz mysle, ze sytuacja sie poprawia pojawia sie cos nowego. chyba zaczne przyslaniac twarz wlosami. wczoraj, niektorzy ludzie mi sie wnikliwie przygladali, ja to zawsze odbieram negatywnie. zastanawiam sie, czy mam szpinak miedzy zebami, czy zoltko klei sie do damskiego wasa ![]() ![]() ![]() ![]() ilono,na ciebie to chba nic wypryskowo nie dziala. na zdjeciu masz twarz jak pupcia twojego dziecka ![]() ![]() co radzicie dziewczyny, co moge stosowac, z tych rzeczy ktore moglabym dostac: patrz apteczne i ta niewielka ilosc olejow i hydrolatow, spirulina ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3253 |
Zakorzenienie
|
Dau ja teraz jestem na tabletkach anty i moja cera jak i kondycja włosów się nie zmieniła. Boję się natomiast co to będzie jak odstawię za pare lat...
Jak już mówimy o odżywianiu się to również staram się jeść zdrowo. Dużo warzyw i owoców, większość gotowana lub na parze. Chipsow ani fast foodów nie jadam w ogóle. Słodyczy też nie bardzo. Kocham natomiast lody, galaretki i żelki. Galaretkę jem 2-3 razy w tygodniu i żelki jak wpadnę do większego sklepu gdzie mam wybór. Wyroby czekoladowe... rzadko. Musi być specjalna okazja. Ubóstwiam marchewki więc zamiast chrupać słodycze, chrupię marchewki. Przed chwilą zjadłam na obiad pysznego gotowanego kalafiora, lekko podsmażanego na patelni ![]() Tonik mi się skończył. Zaraz ukręcę z hydrolatu z zielonej herbaty i b3. Kusi mnie też jakiś krem do stóp, albo rąk ![]() ![]()
#3254 |
Rozeznanie
|
no wlasnie nati, moja cera podczas stosowania tabletki anty. (szzcegolnie po zmianie na valette) bardzo sie poprawila- stala sie mieszana z malymi porami. natomiast strasznie ucierpialy na tej kuracji wlosy. po jakis 2-3 mies. od zmiany tabletki, zaczely wypadac calymi garsciami. a ze ja mialam wlosy bardzo, bardzo geste i bardzo, bardzo krecone, na poczatku myslalam, ze to takie letnie lnienie
![]() tak czy inaczej po odstawienieu tabletki, po jakichs 3 mies. cera zaczela sie pogarszac, a po uplywie kilku miesiecy, moje wlosy zaczynaja sie powoli krecic jak za dawnych lat. ale co robic z ta cera, czego uzywac, help dla tonacego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3255 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3256 |
Rozeznanie
|
pochwale sie, ze dzialanie mojej samorobki, niezle, niezle. zrobilam niestety ten blad, ze posmarowalam sie w upalna noc, przez co czulam sie jak w mokrym futrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3257 |
Zakorzenienie
|
Ilona fajny jest ten kremik, ale niestety brak u mnie wosku, no i faza olejowa w kąpieli obecnie
![]() - mocznik 20% - nmf 2% - gliceryna 5% - masło karite 40% - olej kokosowy 5% - masło kakaowe 5% ciapka kwasu mlekowego, ciapka oleju z makadamii, ciapka maceratu marchwiowego (zawsze go dodaje) no i optiphen.
#3258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3259 |
Wtajemniczenie
|
Dau, wszystko OK, żadnych uczuć nie uraziłaś
![]() ![]() Nie bardzo wiem, co Ci poradzić - myślę, że jak im mniej, tym lepiej. Nawilżaj skórę i staraj się ją uspokoić. I nie tracić wiary w siebie - dobrze znam ten stan codziennego podłamywania się nowymi wypryskami ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3260 |
Zakorzenienie
|
Zapomniałam o nim
![]() Mocznik rozpuściłam w wodzie. A na sam koniec dałam trochę stuckture bo wydawał mi się zbyt rzadki. Teraz jest super twardy, konsystencja wosku. Tłusty, bardzo, ale taki własnie miał być do stóp. Dziś testy, jutro opinie ![]() edit: Szukając żyletek do nożyka do pięt znalazłam zapomnianą przeze maść, która ma w składzie prawie 3% kwasu salicynowego oraz 8,5% alantoiny. Myślę, że też bedzie dobre na wrastające włoski. Zapomniana maść nazywa sie Dernilan.
#3261 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mam wybredną skórę głowy... przetłuszcza się, łuszczy, swędzi przy złym szamponie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3262 |
Rozeznanie
|
kasjam, sprobij szampon z mocznikiem. ja nie mam problemow ze skora glowy, natomiast niesforne, suche, lalkowate loki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam problemów z włosami, są grube, mocne, lśniące, nie wiem co to rozdwajające się końcówki, dobrze się układają po każdym umyciu, więc prawdę mówiąc nie mam jak ocenić działania szamponu. Jedynie wtedy gdyby szampon niszczył mi włosy. Generalnie gdybym miała myć włosy codziennie tym szamponem który zrobiłam to miałabym dość ze względu na znikome pienienie ![]() Jeśli chcesz sie dowiedzieć czegoś szczególnego o tym szamponie- pytaj. Jak będę w stanie to oczywiście odpowiem ![]()
![]() |
#3264 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() pytać będę dziękuję |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3265 |
Zadomowienie
|
Nati - potwierdzam, Dernilan jest świetny
![]() ![]()
#3266 | |
Zakorzenienie
|
Diękuje
![]() ![]() Cytat:
![]() Widze, że to uniwersalny specyfik.
![]() |
#3267 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3268 |
Rozeznanie
|
sprobuj, bo to prosty szampon, rowniez niskopieniacy
![]() ![]() niezamienna, ja staram sie dzisiaj nie myslec o moich pryszzcach. jutro bede pewnie chowala twarz za wlosami i swiecila oczami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3269 |
Zadomowienie
|
Nati - pierwsze słyszę, żeby dernilan stosować na przebarwienia
![]() pielęgnacja stóp i rąk, na buzię bałabym się go zaaplikować, ale pewnie skuszę się i trzasnę porcję na łydki, bo mi włoski po depilacji wrastają, a domowych mieszanek nie chce mi się robić ![]()
#3270 |
Zakorzenienie
|
Wracając do wrastania włosków - oblazłam cały Płock i nie znalazłam ani Pilarix-u ani Folisanu
![]() Jadę dziś do stolicy więc poszukam ![]() ![]() Aha, otworzyli u nas "Farmę Zdrowia" - jest Lavera, Argiletz, oleje Vingean, DeNowa i Oleofarm - o cenach się nie wypowiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.