|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
na podwieczorek mógł być spokojnie cały homo, a jedno jajko na kolacje to malutko, dorzuć kochana dorzuć
|
|
#3242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3243 | |
|
♥
|
Cytat:
w 2 ostatnich posiłkach mało białka oraz warzyw. Mam wrazenie = moze sie myle ze ty jakby na siłe musisz miec wszystko idealnie i odrobine wiecej- mimo ze zdrowego jedzenia to u ciebie jakas tragedia , nic nie urozmaicasz bo wiesz ze taki jadłopis był oceniany wiec takie rzeczy mozesz jesc . nadal uwazam ze jadasz za mało. ile dokładnie wychodzi ci kcal? jesli znam wage wiekszosci rzeczy to oblicze cie w programie dokładnie. |
|
|
|
|
#3244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jem to co mi smakuje, na sniadanie albo chleb z serkiem i jablkiem lub owsianke z owocami.ostatnio mam ochote na chleb wiec jem rano chleb.na obiad jem z reguly piers z kurczaka/tunczyka/rybe/ z warzywami i ryzem. jutro bedzie cos z razowym makaronem bo kupilam wczoraj. na kolacje zjem dwa jajka na twardo i pol ogorka, wtedy bedzie ok z bialkiem? Ania, staram sie zeby wszytsko bylo idealnie, to chyba dobrze prawda? a kcal jem plus minus 1500.
|
|
#3245 |
|
Zadomowienie
|
hmm.. witam, jestem tu nowa. Od jakiegoś czasu obserwowałam ten wątek i strasznie mi się podoba. Nie tylko same ocenianie jadłospisów jest super, ale też dają one pomysły na jedzonko dla innych
Sama wychodzę z diety 1000 kcal i chciałabym wręcz przytyć. Aktualnie dodaję ok 20 kcal każdego dnia. Czy to dobry pomysł, czy lepiej dodać więcej raz na tydzień? Ś: danio pomidor&papryka + 3 chlebki wasa + 70g pomidora + 33g kukurydzy IIŚ: 155g surówki z czerwonej kapusty + 2 wafle ryżowe + 42g polędwicy sopockiej O: ryba z sosem francuskim (taka z mrożonki) + 100g warzyw gotowanych na parze (brokuły, kalafior, marchewka) K: serek wiejski + jabłko starte + cynamon |
|
|
|
#3246 |
|
Wtajemniczenie
|
RRRRRRR!
śn: owsianeczka - 1,5 łyżki płatków owsianych, 2,5 łyżki płatków ryżowych (bo mi się owsiane skończyły), szklanka mleka ; jabłko 2 serie x 30 wspięc na palcach 2śn: kromka pełnoziarnistego chleba, 2 plasterki ogórka, 4 plastereczki sera żółtego (wiem wiem) obiad: 2,5 ziemniaka ; miseczka surówki z pomidora i 3 grubych plastrów ogórka, oregano do tego 8 minutes arms 8 minutes legs 8 minutes buns 60 brzuszków 5 min rozciągania kolacja: 200g wieśniaka z 3 plasterkami ogórka, majeranek, oregano dużo zielonej herbaty, rumianku, mięty ![]() Expertki, proszę o ocenkę ;* |
|
|
|
#3247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
150gramów warzyw na patelnie? to jest redukcja, nie utrzymanie, imho.
|
|
|
#3248 |
|
Rozeznanie
|
Jak czytam co niektóre jadłopsiy to czuję się naprawdę jak jeden wielki obżartuch
Xle to na mnie wpływa i wchodzę tutaj ostatni raz, no coż.U: 1 rożdżówka z serem i makiem, kromka chałki z masłem, połowa bułki maślanej z miodem, kakao2:Podczas zakupów:2gałki lodów od Sowy:rafaello i jogurtowe,paczka orzeszków w miodzie Felix na pół z siostra. 3:Pałka z kurczaka smażona, buraczki, ziemniaczki Po:pomarańcza i mały kubuś 4:pół czekolady Milka mlecznej,baranek marcepanowy,cappucino Brandy 5:3kromki żyniego z masłem orzechowym, kubek kaszki mannej malinowej -- Jak zawsze coś wpadnie..
|
#3249 |
|
Raczkowanie
|
U:
Śn: dwa kawałki rogalika , 100g tuńczyka w sosie własnym , jabłko 2śn: jogobella truskawkowa z musli (200g) O: 100g płatków cookie crisp z szklanką mleka 1,5% P: banan , pomarancza , jabłko ( pokrojone w kosteczke i wymieszane) K: dwie kromki zwykłego białego chleba , jedna posmarowana Turkiem szczypiorkowym, ogorkiem i pomidorem , druga posmarowana serkiem kanapkowym naturalnym , ogorkiem i pomidorem
|
|
#3250 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Proszę o ocenke;*
|
|
|
#3251 |
|
Rozeznanie
|
Dobry Wieczór Paniom
Moje dzisiejsze pyszne U ![]() 1. dwie kanapki z razowca z masłem i sopocką, dwa wafle ryżowe z masłem i grubą warstwą dżemu mandarynkowego, herbata 2. muller pistacjowo-kokosowy 400ml 3. cztery wielkie racuchy z mąki pełnoziarnistej drożdżowe na jogurcie i na tłuszczu 4. miseczka makaronu pełnoziarnistego(miał być z pomidorówką ale był takiiii smaczny) prawie na sucho bo troszkę kurczaka tylko się tam zapałętało, wafel ryżowy z masłem i malutkim kawałeczkiem boczku i suchej szynki (mama mi ukroiła świątecznej taki ciuczek żeby nie było, bo to na święta ha ha) 5. dwie kromi chleba jw. z masłem (wszędzie było dużo masła, bo kocham), dwa wafle z masłem again, twarożek domowy, herbata truskawkowa. wspomagająco tabletka witamin, tran, i Capivit A+E. woda i herbaty ![]() PROSZĘ O OCENKĘ
|
|
#3252 |
|
Przyczajenie
|
P:
1Ś: 2 czarne bułki z serkiem wiejskim, halibutem wędzonym(jakieś 200g), koperkiem i sosem cygańskim na ostro z warzywami, zielona herbata 2Ś: Bakoma 7 zbóż śliwkowa, kawa z mlekiem, z 10 ciastek z jakiejś mieszanki fajnej O: 15 pierogów z mięsem i kapustą okraszanych cebulką, zielona herbata P: Kawa z mlekiem, ciastka owsiane w czekoladzie, jabłko K: jogurt naturalny, troche twarogu, troche tych pierogów z obiadu, jabłko
|
#3253 |
|
Zadomowienie
|
R
śn: owsianka z 4 łyżek, 200 ml mleka, pół jabłka II śn: jogurt naturalny, pół jabłka, garść musli (słodkiego, bo nie mam Bran Flakesów;p) ob: chili con carne (pierś z kurczaka, mała puszka czerwonej fasoli, koncentrat pomidorowy, przyprawy) ~ garść nerkowców, kostka gorzkiej czekolady ![]() podw: omlet z 2 jaj, zioła prowansalskie, plasterek serka topionego fit, 2 plasterki szynki z indyka kol: będzie wieśniak z jakimiś warzywami Bardzo proszę o ocenkę. |
|
|
|
#3254 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3255 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. dwie grahamki z wedlina drobiowa i keczupem i majonezem, kawa z mlekiem i cynamonem 2. cztery big gałki lodów ![]() banannnnn 3. zupa pomidorowa zabielana z ryżem, ogrom ziemniaczkow, kotlet drobiowy panierowany & smazony, buraczki prince polo xxl mleczne 4. princessa maxi, kilka ciastek digestive cappuccino5. jajecznica z serem, porem, pomidorem, big grahamka z sezamem z szyyynka ![]() jablko, pomarancz teraz jem salatke z tunczyka
|
|
|
#3257 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze RrRrR! :
Śniadanie: Kromka żytniego chlebka, posmarowana cienką warstwą Ostrowii jogurtowej, z plasterkiem szynki parmeńskiej(tłuszczyk odkroiłam) do tego jajko na miękko I kawka z mlekiem-tradycyjnie.II Śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych,wymieszane z 3-ma łyżkami płatków kukurydzianych(tu się boję ).Do tego mleko 2%, garść rodzynek, i łyżeczka skórki pomarańczowej![]() Przekąska: jabłuszko Obiad: Omlet z dwóch jajek z ziołami, kawałkami papryki i szynki parmeńskiej, polany jogurtem naturalnym. Podwieczorkowa kolacja : wieśniaczek z pomidorem i bazylią.Kolacji już w siebie nie wmusiłam ![]()
|
#3258 |
|
Rozeznanie
|
P (?)
1. owsianka (szklanka mleka 2%, lyzeczka kakao, lyzeczka cynamonu, 2 lyzki rodzynek, 5 lyzek platkow owsianych, 3 herbatniki, 1,5 lyzki kaszy mannej, jablko), kawa z mlekiem 2. 2 kanapki z czleba orkiszowego z pasta z twarogu makreli wedzonej z ketchupem rzodkiewka i szczypiorkiem 3. 100g makaronu kolorowego z sosem z pesto, pieczarkami i filetem z mintaja 4. lod w rozku smietankowy 5. warzywa na patelnie (z ziemniakami) z sadzonym jajkiem moge prosic o ocene??? czy nie jem za duzo/za malo??? (po glodowce) |
|
|
|
#3259 |
|
Przyczajenie
|
to ja bym prosila o ocene
7.30 owsianka chyba z 8 kopiatych lyzek platkow, z 1 bananem i mlekiem 11.00 jabłko, garśc suszonych moreli, kawa z mlekiem 14.00 cała piers z kurczaka, duzo gotowanej cebulki i marfefki, 3 lyzki soczewicy, 3 łyżki ryżu 17.00 3 kostki czekolady bakaliowej, kawa 20.00 1/2 kostki twarogu,1 jajko,kromka chleba razowego zastanawiam sie, czy na sniadanie nie jest tego za duzo? jak patrze na inne jadlospisy to tam owsianka jest np. z 3 lyzek platkow.... jestem raczej na utrzymaniu, ale tluszczyk mi sie latwo odklada |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3260 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Monisiu zdecydowanie nie za dużo, to na pewno nie jest P,ewentualnie U,ale jak to mówią- "Po mału do celu..." 3mam kciuki;*
|
|
|
#3261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3262 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3263 |
|
Rozeznanie
|
Raymonda, mam dzisiaj bardzo podobny obiad
![]() R, proszę o ocenę ![]() I. Owsianka: trzy łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, dwie duże łyżki serka wiejskiego, pomarańcza. Trening: 30 minut biegania. II.Omlet z dwóch jaj faszerowany warzywami na patelnię, polany jogo naturalnym. III. Jogurt naturalny z cynamonem, kakao i odrobiną słodzika. IV. Garść migdałów. V. Serek wiejski lekki z pomidorem, rzodkiewką, cebulką i szczypiorkiem. |
|
|
|
#3264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz tu masę przykładów dobrze skomponowanych jadłospisów, tonę porad na całej dietetyce, a Ty dalej swoje. Po pierwsze przeczytaj o 10 zasadach zdrowego żywienia .Na I i II śniadanie nie ma warzyw, klopsik gotowany to zdecydowanie za mało białka. Zupa fasolowa tak jak zresztą już ci pisałam jest OK byle nie z boczkiem .Ser żółty na R nie jest wskazany, jedno jajko na kolację to żadna kolacja. Generalnie wszystkiego jest za mało i warzyw i białka i NNKT.
|
|
#3265 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Matko moja ale ciezko tak nagle jesc duzo..;/ no ale jak to mowicie powoli powoli byle do celu ![]() troche chyba zmodyfikuje ale wieczorem napisze dokladnie jakie byly zmiany
|
||
|
|
|
#3266 |
|
Rozeznanie
|
Rrrrr..... takie menu planuję na PO SWIĘTACH
![]()
|
|
|
|
#3267 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
up
|
|
|
#3268 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3269 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Smak6malin, dziękuję! Jestem chora i nie mogę iść do sklepu na porządne zakupy. Wysyłam mamę z bratem do sklepu, może we dwoje sobie poradzą z moją listą.
|
|
|
|
|
#3270 |
|
Raczkowanie
|
Rosalyn, dziękuję za ocenę, o twarożku na II śniadanko nie pomyślałam, za to balam się, że skórka pomarańczowa na R nie bardzo
![]() Jorelia, Taaaak, omlet polany jogurcikiem naturalnym to jest to
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:45.

Sama wychodzę z diety 1000 kcal i chciałabym wręcz przytyć. Aktualnie dodaję ok 20 kcal każdego dnia. Czy to dobry pomysł, czy lepiej dodać więcej raz na tydzień?
150gramów warzyw na patelnie? to jest redukcja, nie utrzymanie, imho.

Xle to na mnie wpływa i wchodzę tutaj ostatni raz, no coż.
rożdżówka z serem i makiem, kromka chałki z masłem, połowa bułki maślanej z miodem, kakao

...oceni ktoś? please...