Krótkowidze łączmy się!!!;) - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-21, 21:06   #301
kobieta_wamp
Wtajemniczenie

Dot.: Krótkowidze łączmy się!!!;)

Mam 20 lat nosze okulary od hmm..9 r.z i jak narazie skonczylam na - 2,5 na oba aczkolwiek teraz az boje sie pojsc do okulisty i sprawdzic ile znowu pogorszyl mi sie wzrok :/ ehh..
Stary 2007-08-22, 12:12   #302
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez gaga87 Pokaż wiadomość
dziewczyny, a jak to jest z astygmatyzmem?
Zaden astygmatyk nie moze nosic soczewek, czy to zalezy od czegos?
I czy astygmatyzm moze sie "zlikwidowac"?
Mój brat ma wadę ponad -7 i astygmatyzm i nosi normalne soczewki.
Stary 2007-08-22, 13:11   #303
gaga87
Zakorzenienie

Dziekuje za informacje dziewczyny
Poszperalam teraz w necie i widze, ze sa specjalne soczewki dla astygmatykow tez, tyle, ze drozsze chyba...
Przy nastepnej wizycie pogadam na temat soczewek z moja okulistka

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 20:36   #304
mala77
Zakorzenienie

to zależy jak duży masz astygmatyzm. Zazwyczaj do 1.00 da się zastapić tak zwanym ekwiwalentem sferycznym* i nie ma zmniejszonego komfortu widzenia.
Jeśli cylinder jest większy to trzeba stosować soczewki cylindryczne, ale te dobierze już okulista

* moc sferyczna + 1/2 mocy cylindrycznej
np.: sph -2,00 cyl +0,50
ekwiwalent sph -2,25
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-23, 09:27   #305
Zuziku
Zadomowienie

GG do Zuziku

hellou wszystkim
znalazlam ten sliczny watek, wiec sie wpisuje
chcialam zapytac, co zrobic, zeby wada sie nie poglebiala, jak zapobiegac poglebianiu itp?

ja mam -2 na oba oczka, ale prawe jest slabsze jakos. nosze okulary -1.5D, bo w takich najlepiej sie czuje, uzywam ich do komputera, w szkole itp, ogolnie chodze bez "na slepo", bo tak lubie po prostu i nie przeszkadza mi to. soczewki testowalam, niestety nie dla moich oczu- musialabym nosic chyba 1-dniowe, a to drogie, zreszta i tak przeszkadzaja mi w czytaniu na blisko.
moja wada mi nie przeszkadza, ale gdyby sie jeszcze poglebila, moglabym miec juz problemy z widzeniem na odleglosc bez okularow macie moze jakeis informacje/sposoby na ten temat?

edit: dodam, ze to rodzinne mama ma na 1 oczku - a na drugim +, ale zrobilo jej sie tak po 40ce dopiero, a mi kolo 12.r.z.
Stary 2007-08-23, 18:00   #306
mala77
Zakorzenienie

sposobem na zatrzymanie wady jest "nie rosnąć", nie przesiadywać w książkach i przed kompem
A mama ma tak zwaną starczowzroczność /blech co za termin/ i większość osób po czterdziestce tak ma. Po prostu oczy mamy przeznaczone na jakieś 40 lat a potem sie męczą i nie chcą pracować
Stary 2007-08-23, 18:52   #307
Zuziku
Zadomowienie

GG do Zuziku

no ale zeby sie oczy tak wyglupialy ze jedno w ta a drugie w inna strone? :p
Stary 2007-08-23, 18:57   #308
wiki124
Rozeznanie

hihi to i ja sie wpisze lat 20, wada -2.75 na prawe i lewwe oczko. Zaczeło sie od gimnazjum i tak trwamw tym .Poczatkowo okularki , teraz soczewki i awaryjne okularki oczywiscie sa w domku.

http://twoflyingflowers.blogspot.com/ - Blog
http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/#signform - ratujmy pieski!
wiki124 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-23, 21:07   #309
mala77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuziku Pokaż wiadomość
no ale zeby sie oczy tak wyglupialy ze jedno w ta a drugie w inna strone? :p
tak się zdarza. Możliwe że zawsze miała niewielką wadę, ale nie przeszkadzało to w funkcjonowaniu codziennym. Chodzi o to że mogła mieć wadę tylko na jednym oku, a wtedy drugie nadrabia. Teraz presbiopia /starczowzroczność/ weszła i się wada ujawniła
Stary 2007-08-24, 21:02   #310
Breakingfree
Przyczajenie

ja mam 20 lat -3,5 i - 2,75 .... bardzo duża wada jak dla mnie :/ ale odkąd noszę soczewki wada od 2 lat stoi w miejscu (odpukać tfu tfu tfu
Breakingfree jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-25, 10:25   #311
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuziku Pokaż wiadomość
hellou wszystkim
znalazlam ten sliczny watek, wiec sie wpisuje
chcialam zapytac, co zrobic, zeby wada sie nie poglebiala, jak zapobiegac poglebianiu itp?

ja mam -2 na oba oczka, ale prawe jest slabsze jakos. nosze okulary -1.5D, bo w takich najlepiej sie czuje, uzywam ich do komputera, w szkole itp, ogolnie chodze bez "na slepo", bo tak lubie po prostu i nie przeszkadza mi to.
wow, podziwiam. Ja właśnie zrobiłam sobie nowe okulary i wreszcie widzę wyraźnie! mam wadę podobna jak ty, ale bez szkieł już się męczyłam , nie mówiąc o tym że nie poznawałam znajomych po drugiej stronie ulicy
okularów do kompa nie używam. Widzę dobrze z bliska, więc nie wydają mi się one potrzebne w tym momencie.
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-25, 12:03   #312
klaudynka4
Zakorzenienie

GG do klaudynka4 Send a message via Skype™ to klaudynka4

Też nie mogłabym chodzić bez niczego :no: Mam -2,5 i noszę soczewki
Stary 2007-08-25, 19:27   #313
majka2222
BAN stały

mam 20 lat, -2,5 a drugie oko -3
nie mam okularów, bo nie mam pieniędzy na kupno, to wydatek 200 zł, a mnie na razie na to nie stać, dawniej, za czasów,, złego" PRL- u wydawano binokle za darmo, no, ale teraz podobno jest tak dobrze, kraina mlekiem i miodem płynąca, ktoś z np. PiS- u powiedziałby, że mnie nie stać na okulary, bo jestem nieprzystosowana albo nieudacznicą i dlatego, a nie bo panuje bieda w Polsce
majka2222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-07, 19:24   #314
X-Pose passion Girl
Zadomowienie

Ja noszę soczewki. Mam -3,5 i mam nadzieję,że wzrok bardziej mi się nie pogorszy

Nasz synek Kacperek:
X-Pose passion Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-08, 16:55   #315
mimbla
Raczkowanie

mam 20 lat, pierwsze okulary mialam w 4 lub 5 klasie podstawowki, zaczynalam od jakiejś małej wady. teraz mam już -7(P) i -6(L). Wada cały czas rośnie, średnio co póltora roku wymieniam okulary. Od kilku dni nosze soczewki, dziwne uczucie widziec wszystko tak dobrze, bez żadnych ograniczeń (jakimi niestety były szkła okularów). No i z radościa pożegnałam się z zaparowanymi, mokrymi od deszczu okularami.

Od samego początku jestem wierna Vision Expressowi
mimbla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-10, 23:21   #316
szpilka_77
Zadomowienie

23 lata, na jednym oku - 2, na drugim -2,25 Okulary noszę od 10 lat - teraz na szczęście soczewki częściej. Wada się pogłębia

szpilka_77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-26, 18:08   #317
majka2222
BAN stały

ja uciułałam w końcu na okulary, kupiłam w vision express- od razu badanie i zakup, a wszystko w ponad trochę godzinę;
jedne oko -2,5, a drugie( prawe) -2,75;
co do wątku o pogłębianiu wady, aby tego uniknąć, trzeba po prostu słuchać zaleceń lekarza/ lekarki, jeśli okulary są na stałe to należy nosić je na stałe itd., podobno gdy się leży i czyta wówczas oko się męczy i nie powinno się tego robić, ale nie wiem czy to prawda...
majka2222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 21:00   #318
joasia65
Raczkowanie

To i ja się do Was przyłączam
23 lata, na lewe oko -4,0 a na prawe -4,25. Od jakiś dwóch lat wzrok mi się nie pogarsza i oby tak dalej
Stary 2008-01-03, 08:20   #319
gaga87
Zakorzenienie

ja bylam wczoraj na kontrolnej wizycie i musze zmienic szkla
Wszystko przez ten cholerny astygmatyzm, bo wada sferyczna (chyba tak sie ona zwie) stoi w miejscu, tylko cylindry rosna. Na codzien tego nie odczuwam, ale jak widac moglabym widziec jeszcze lepiej.

Wczesniej wygladalo to tak: oko prawe - sph: -0,75, cyl - 0,75, oko lewe: sph: nic, cyl: 0,5
a teraz: oko prawe sph: -0,75, cyl: -1,0, oko lewe sph: nic, cyl, -0,75.
Czyli cylinderki sobie rosna. Bo jak dobrze mniemam to one odpowiadaja astygmatyzmowi?

Powiedzcie mi jeszcze ile placicie za szkla z antyrefleksem wlasnie przy krotkowidztwie z astygmatyzmem?

I pytanie odnosnie szkiel kontaktowych przy takiej wadzie (bo slyszalam, ze dla osob z astygmatyzmem sa drozsze, ale teraz to juz nie wiem...) : ile one kosztuja? Pytalam okulistki to powiedziala, ze 200 zl na pol roku, wiec 400zl na rok. Wiec powiedziala, ze sie nie oplaca, ale po przeliczeniu jest to 33zl na miesiac wiec cena nie jest bardzo wysoka...

etorebkowy kod się zmył

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-05, 21:29   #320
Latency5000
Przyczajenie

Hej! Ja mam 16 latek i nosze okularki. Moja wada jest spora lewe oko -8,0 prawe tak samo. Wada ciągle się powiększa. Bylem w klinice w Katowicach i tam powiedzieli mi o możliwości laserowej koekcji wzroku, ale dopiero kiedy przestanę rosnąc, bo ta wada ma związek z procesem wzrostu. Jakoś nie jestem ufny temu co tam usłyszałem i szczerze boję się o mój wzrok. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, doradzi lub rozwiac moje wątpliwości to będe wdzięczny.
Latency5000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-06, 11:08   #321
gaga87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Latency5000 Pokaż wiadomość
Hej! Ja mam 16 latek i nosze okularki. Moja wada jest spora lewe oko -8,0 prawe tak samo. Wada ciągle się powiększa. Bylem w klinice w Katowicach i tam powiedzieli mi o możliwości laserowej koekcji wzroku, ale dopiero kiedy przestanę rosnąc, bo ta wada ma związek z procesem wzrostu. Jakoś nie jestem ufny temu co tam usłyszałem i szczerze boję się o mój wzrok. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, doradzi lub rozwiac moje wątpliwości to będe wdzięczny.
To faktycznie tak jest, ze ta wada zwiazana jest z wiekiem, powinna sie zatrzymac chyba do 20 roku zycia, ale to w Twoim przypadku jeszcze 4 lata...
Ale co mozesz teraz zrobic? Chyba tylko poczekac i poczytac cos wiecej o tej laserowej korekcji, sama mam mala wade, wiec nie pomoge...

etorebkowy kod się zmył
Stary 2008-01-06, 16:04   #322
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez Latency5000 Pokaż wiadomość
Zajrzyj na wątki o laserowej korekcie wzroku, może tam dowiesz się więcej
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...korekta+wzroku

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 14:46   #323
dominikowa
Wtajemniczenie

witam
ja mam wadę -6.5 i -1,25 + astygmatyzm, wadę prawdopodobnie odziedziczyłam po babci,

przy pierwszym badaniu w szkole wyszło - 3,5 na jednym oku i tak rosło, rosło... do -6 dioptrii, na początku liceum drugie oczko sie pogorszyło i miłam na nim -1,25. a od jakiś 3 lat doszedł astygmatyzm na jednym oku

Ze wzgledu na duz róznice wady miedzy jednym a drugim okiem nie mogłam nosic okularów, tylko przepisano mi soczewki, pamietam że specjalnie musiałam jechac na konsultacje do krakowa, taka to była wtedy nowośc że mało kto nosiła soczewki (ponad 15lat temu)

poczatkowo miłam roczne soczewki - masakra. Teraz nosze miesięczne soft lenses i toryczne na astygmatyzm kosztuja własnie ok 200 zł, ale do każdej paczki (6szt) dostake sie jedna próbna za darmo, tak więc nie wychodzi za drogo.
Ostatnim moim odkryciem sa zakupy na allegro, płyny sa tam bardzo tanie, soczewek nie zamawiam bo torycznych jeszcze tam nie znalazłam.

a co na poprawe wzroku?
na pewno nie wolno prześlilać oczu, trzeba jeśc wyciąg z czarnej borówi i sa tez takie specjalne ćwiczenia na wzmocnienie wewnętrznych miesni oka

jeśli chodzi o soczewki to służe radą - chyba już wszystkie typy przerabiałam,

najmilej wspominam soczewki night&day, dostała kiedyś bezpłatna parę, zakładało sie je na oczy np. 1 i zdejmowało 31, nosiłam je nonstop, super uczucie obudzic się rano i wszystko widzieć a nie macać za okularami ( je nosze tylko po domu)
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-19, 22:03   #324
201707171013
Konto usunięte

Witam . Jak dobrze, że zauważyłam ten wątek . Na razie mam wadę 1.75, ale rośnie z miesiąca na miesiąc. Nie wiem co będzie dalej, nawet wolę nie wiedzieć. No cóż trzymajmy się razem ślepotki
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 12:47   #325
girl96
Zadomowienie

Witam Was Drodzy Okularnicy!
Mam wadę wzroku na obydwa oczka - minusy 1,25
Bez okularów troszkę jest mi ciężko...
Pamiętam,że zaczęło się trochę psuć pod koniec trzeciej klasy. Miałam wtedy minus 0,75. Po upływie półtora roku poszłam znowu do przychodni okulistycznej. Okulistka powiedziała,że mam minus 1. Po upływie następnego roku miałam już minus 1,25 i tak mam do dziś (tak zresztą myślę). To jest w mojej rodzinie dziedziczne,ale mam nadzieję,że niedługo wróci wszystko do normy. Pozdrawiam i niczym się nie przejmujcie. Okulary też są ładne i dobrze dobrane ładnie odkreślają urodę

Edytowane przez girl96
Czas edycji: 2008-01-22 o 16:53
girl96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 13:45   #326
Ł@siczk@
Zakorzenienie

Melduje sie kolejny kret...Mam na oboje oczu po -3, ale juz te okulary sa do wymiany, bo z daleka zaczyna mi sie rozmazywac obraz, z bliska wszystko ok. Dodam, ze mam 25 lat.
Czuje, ze bedzie cos kolo -4 albo -5 jak niedlugo pojde na badanie

GOSIA [13.08.2015]

Dzięki Ci Boże za korektor pod oczy i Dębowe Mocne
Ł@siczk@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 10:25   #327
martenka1790
Przyczajenie

No to ja tez się z wami łączę. Mam sobie 18 lat... (no prawie) i moja wada też rosnie,teraz czekaja na mnie soczewki -3 D,a pomysleć ze sie zaczynalo od połówek... Ehh...
martenka1790 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 19:56   #328
kika1234
Przyczajenie

hej wszystkim!!! jestem tutaj nowa, pisze bo mam problem... kiedy bylam mlodsza nosilam okulary,ale przestalam bo wiadomo, podstawowka,dzieci smieja sie itp. i ostatnio poszlam do okulisty.... okazalo sie ze mam -6 na prawe oko i -3 na lewe do tego astygmatyzm no i wlasnie... zamowilam okulary i boje sie grubosci szkla tego na prawe oko, -6 to chyba nie malo czy ktos nosi takie okulary? czy sa to grube szkla? oczywiscie chodzi mi o zwykle szkla, nie o takie w indeksie,ktore sa ciensze... prosze o pomoc, bo nie wiem czy bede takie musztardowy nosic czy co to bedzie
kika1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 20:06   #329
kika1234
Przyczajenie

to znowu ja zapomnialam dodac ze mam 18 lat... proponowano mi szkla jakies w indeksie czy jakos tak sie o tym mowi, ale one kosztuja 210 zl... za pol roku mam kontrole u okulisty wiec postanowilam kupic te tansze bo kto wie czy nie bedzie trzeba ich zmienic... i oczywiscie szkla kontaktowe, kobieta powiedziala mi ze najtansze kosztuja 800 zl na rok, czyli po przeliczeniu 66 zl na miesiac, nie sa drogie, ale moga uczulac... a wiec prosze, powiedzcie mi czy szklo na oko o wadzie -6 jest grube???? blagam... jutro odbieram okulary i sie boje
kika1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 20:37   #330
Vivienne
... choć nie Westwood

Ja mam -7 i są grube (przynajmniej dla mnie), choć specjalnie zapłaciłam więcej by trochę cieńsze były.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości