Tajlandia - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-04, 22:43   #301
lady22nn
Raczkowanie

Dot.: Tajlandia

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
Przepraszam, że tak Cię męczę tymi pytaniami a w Phuket czy na Phi Phi też padało?? Bo właśnie niby Koh Samui to pora deszczowa a Phuket to początek sezonu pory suchej... ale pewnie zawsze troszkę może popadać...
Tak jak pisalam w Phuket bylismy kilka godzin takze wtedy nie padalo.Podobnie Phi Phi.Mielismy wymarzona pogode przez ponad 2 tyg dopiero przed samym wyjazdem w Koh Samui popadalo.A tak pogoda jak marzenie.
A jesli moge spytac czemu wybraliscie Phuket? Z opowiadan znajomych to tam podobno wiecej Brytyjskich pubow niz tutejszych. Plus seksturystyka i komercja.
lady22nn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 22:47   #302
Malgos_12
Zakorzenienie

A nieee ja jeszcze nie wybrałam nic, właściwie to nawet myślałam bardziej o Koh Samui, tak żeby polecieć tam początkiem września, tylko czytam sobie Lonley Planet o Tajlandii i wiele miejsc warto odwiedzić w listopadzie, tak przynajmniej podają, a może zatrzymać się na Phi Phi??? Polecasz wysepkę?
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 22:54   #303
lady22nn
Raczkowanie

Cytat:
A nieee ja jeszcze nie wybrałam nic, właściwie to nawet myślałam bardziej o Koh Samui, tak żeby polecieć tam początkiem września, tylko czytam sobie Lonley Planet o Tajlandii i wiele miejsc warto odwiedzić w listopadzie, tak przynajmniej podają, a może zatrzymać się na Phi Phi??? Polecasz wysepkę?
Hmmm definitywnie polecam zobaczyc ale nie na stale bo wysepka malenka ale widoki zapieraja dech w piersiach.Jest tez drozej niz gdziekolwiek przez film.Rozmawialam z tamtejsza dziewczyna i sama stwierdzila ,ze jeszcze kilka late temu bylo rajsko .Teraz niestety turysci wala drzwiami i oknami.Ale napewno warto zobaczyc te rajskie plaze i wyspy. Wrzesien to jak najbardziej deszczowa pora wiec moze wam popsuc caly wyjazd.Od Listopada juz mozna sie smialo wybierac bo dopiero zaczyna sie sezon i jeszcze nie jest tak przeludnione.Nam Koh Samui podobalo sie strasznie dlatego zostalismy tam dluzej.Kazdy lubi co innego ale jesli lubicie taki chill ,bez pospiechu,posilki na okolicznych marketach,podpatrywanie tamtejszego zycia to polecam szczerze.Ja bylam zachwycona ta wolnoscia tam.Wsiadalismy na skuter i jechalismy gdzie nas ponioslo.Ehhhhh juz mi sie teskni za Tajlandia
Stary 2011-12-04, 23:00   #304
Malgos_12
Zakorzenienie

Właśnie wszędzie czytałam, że na Koh Samui (ponieważ jest pod wpływem innego prądu) to właśnie wrzesień i październik jest bardzo ładny więc myślałam, że może wtedy tam polecieć, ale pewnie lepiej w listopadzie... a jeszcze gdzie dokładniej znajduje się wyspa Jamesa Bonda?? To jest na północ od Koh Samui?? czy bliżej Phuket?
Stary 2011-12-04, 23:07   #305
lady22nn
Raczkowanie

Cytat:
Właśnie wszędzie czytałam, że na Koh Samui (ponieważ jest pod wpływem innego prądu) to właśnie wrzesień i październik jest bardzo ładny więc myślałam, że może wtedy tam polecieć, ale pewnie lepiej w listopadzie... a jeszcze gdzie dokładniej znajduje się wyspa Jamesa Bonda?? To jest na północ od Koh Samui?? czy bliżej Phuket?
wiesz my tam nie bylismy takze trudno mi cokolwiek powiedziec.Widzialam jedynie w biurach turytycznych wycieczki jednodniowe na wyspe.Za wiele nie wiem na ten temat.No co do wyspy ktora chcecie wybrac to juz musicie zadecydowac czy chcecie sie przemieszczac i zwiedzac czy raczej w jednej okolicy.My zdecydowalismy sie podrozowac wiec nie bardzo martwilismy sie o pogode bo i tak wiedzielismy,ze nie zostaniemy dlugo w jednym miejscu.Chcielismy tylko zeby trafic na w miare sucha pore.
Stary 2011-12-04, 23:11   #306
Malgos_12
Zakorzenienie

OK bardzo dziękuję za wszystkie informacje! Pomogły mi się zdecydować na listopad. My na pewno w jednym miejscu też nie osiądziemy tam na 2 tygodnie, zresztą chyba zahaczymy o Bankok z ciekawości. Jeśli masz możliwość wrzuć kilka zdjęć, chętnie oglądnę...
Stary 2011-12-05, 11:03   #307
lady22nn
Raczkowanie

Bangkok to moje marzenie,niestety nie spelnione w tym roku przez powodz.Nie Chcielismy ryzykowac zwlaszcza,ze bylismy w Tajlandii w najgorszym momencie jesli chodzi o powodz w Bangkoku.No ale moze w nast roku sie uda.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-05, 17:07   #308
painka
Zadomowienie

.

Edytowane przez painka
Czas edycji: 2013-02-12 o 16:59
painka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-05, 18:12   #309
lady22nn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
Bangkok to chyba najfajniejsze miasto w jakim kiedykolwiek byłam, też miałam leciec po raz 4 do Bangkoku, lecz niestety powódź pokrzyżowała nasze plany i ostatecznie pojechaliśmy do Kenii.
I jak Kenia? warto bylo? Kiedys sie zastanawialismy co wybrac w nast reku ale narazie w planach Rio.Moze skusisz mnie Kenia to meza przekabace.
Stary 2011-12-05, 18:45   #310
painka
Zadomowienie

.

Edytowane przez painka
Czas edycji: 2013-02-12 o 17:00
painka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 07:29   #311
Ewa_Ch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jaszczka Pokaż wiadomość
Cześć

czy ktoś ma doświadczenia z Tajlandią i małym dzieckiem?
wybieramy się w styczniu, na 16-18 dni, synek będzie miał wtedy dokładnie półtora roku, a ja będę w 4/5 miesiącu ciąży

chcemy lecieć na Koh Samui, tak troszkę na uboczu, nie na głównej plaży, żeby uniknąć nadmiernych tłumów i sexturystyki że tak się wyrażę "in your face"

może się ktoś wypowiedzieć w tej kwestii? jak z jedzeniem dla malucha? czy zdarza się że w restauracjach mają wysokie krzesła dla dzieci?

Wysokich krzeselek nie maja, my mielismy ze soba takie przenosne przypinane do krzesel.Mozna tez przywiazac dziecko chusta do krzesla. Co do upalow- dzieci znosza je swietnie! Lepiej niz dorosli.

będę wdzięczna za każdą poradę
2 razy bylam w Tajlandii z dzieckiem.Raz mial rok a potem 2 lata.O nic sie nie martw.Jest cywilizacja.
Jak masz pytania to pisz na priv bo tutaj rzadko bywam.

http://www.pustamiska.pl/

Edytowane przez Ewa_Ch
Czas edycji: 2011-12-07 o 07:32
Ewa_Ch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-10, 21:08   #312
Malgos_12
Zakorzenienie

w następnym tygodniu zamawiam urlop i waham się między początkiem a drugim tygodniem listopada... chyba będzie lepiej polecieć tam w drugim tygodniu prawda? Wiem, że to niewielka różnica...
Już nie mogę się doczekać a tu jeszcze prawie rok....
Stary 2011-12-30, 09:59   #313
jaszczka
Zadomowienie

Malgos - wzięłam ubezpieczenie z multitrip.com wyszło stosunkowo niedrogo i mają niezłe warunki, wzięłam na cały rok, bo cena podobna a zamierzamy jeszcze ze 2-3 razy lecieć do Polski i pod koniec roku może jeszcze gdzieś to przynajmniej nie będziemy znowu szukać
ps. zamówiłaś już coś? zdecydowałaś się na termin?

Ewa_Ch - dziękuję

do naszego wylotu zostało już niecałe 3 tygodnie nie mogę się doczekać!!
Stary 2011-12-30, 11:04   #314
Malgos_12
Zakorzenienie

Super, dzięki za informację, ja być może zdecyduję się na ubezpieczenie zdrowotne (tak ogólnie w Irlandii) i do tego na pewno dorzucą jakiś pakiet, ale jeszcze mam trochę czasu... ja złożyłam o urlop i nie powinno być problemu, ale póki co to czekam na odp. Jak ja wam zazdroszczę, że to tylko 3 tygodnie.... my lecimy w drugim tygodniu listopada, a to dlatego, że w czerwcu nasz ślub, więc większość urlopu wykorzystamy właśnie w tym czasie.
Najprawdopodobniej polecimy do Bankoku, potem na Phuket, Krabi (zahaczymy o Phi Phi bez noclegu), być może Koh Lanta...raczej będziemy jeździć.. hmmm mam jeszcze trochę czasu na plany... ale myślę, że pogoda powinna być lepsza w tym czasie w zachodniej części... jak coś zarezerwuję to na pewno dam znać. Nie mogę się już doczekać waszych zdjęć!
A ty nie używasz swojej karty ubezpieczeniowej w PL. Wydają ją bezpłatnie na okres 4 lat i w całej UE masz ubezpieczenie...
Stary 2012-01-01, 09:40   #315
jaszczka
Zadomowienie

tak, mam tą kartę europejską, ale ona jest tylko zdrowotna, a tutaj pokrywa mi również w przypadku opóźnienia/odwołania lotu, zagubienia bagażu i innych przykrych niespodzianek związanych z przemieszczaniem się fajnie będzie mieć coś takiego, choćby na rok, bo niestety do siebie do pl mogę latać tylko ryanairem, a z nimi to różnie bywa

zazdroszczę formy Waszego wyjazdu ja uwielbiam tak aktywnie spędzać czas, zwiedzać, być w różnych miejscach... ale teraz będę musiała poczekać, aż dzieciaki trochę podrosną

Szczęśliwego Nowego Roku!!!!
Stary 2012-01-01, 14:29   #316
Malgos_12
Zakorzenienie

Dostałam urlop i już coś więcej mogę planować Jeszcze się okazało, że mam dodatkowe 3 dni! więc lecimy na 2,5 tygodnia ... jak ja bym chciała, żeby to już był listopad
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Aby obfitował w cudowne podróże!

Nie mogłam się oprzeć i zarezerwowałam sobie 4 noce na Koh Lanta - tak żeby odpocząć o tutaj ....
http://www.booking.com/hotel/th/baan...cdae7c86d7ddX4

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-01-01 o 15:54
Stary 2012-01-02, 21:52   #317
jaszczka
Zadomowienie

Malgos fajnie z tym urlopem a domki cudne
ja w lutym wrócę i już wiem, że od wyjścia z samolotu będę po cichu tobie zazdrościć, że lecisz w listopadzie hihihi
Stary 2012-01-09, 12:29   #318
Ana8387
Raczkowanie

Hej dziewczyny wybieramy sie z mezem za 3 tygodnie na podroz poslubna do Tajlandii 2 pierwsze noce mamy w Bangkoku a nastepnie lecimy na 10 nocy na Koh Samui moje pytanie do was brzmi czy moglybyscie polecic mi jakies miejsca do zwiedzania w Bangkoku bo jestesmy tam tylko 2 dni wiec chcielibysmy zobaczyc jak najwiecej dodam tylko ze to nasz 1 raz w Tajlandii wiec jestesmy troche zieloni w temacie!dziekuje i pozdrawiam
Stary 2012-01-09, 18:16   #319
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ana8387 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny wybieramy sie z mezem za 3 tygodnie na podroz poslubna do Tajlandii 2 pierwsze noce mamy w Bangkoku a nastepnie lecimy na 10 nocy na Koh Samui moje pytanie do was brzmi czy moglybyscie polecic mi jakies miejsca do zwiedzania w Bangkoku bo jestesmy tam tylko 2 dni wiec chcielibysmy zobaczyc jak najwiecej dodam tylko ze to nasz 1 raz w Tajlandii wiec jestesmy troche zieloni w temacie!dziekuje i pozdrawiam
Oczywiście Wielki Pałac Królewski, tam jest sporo do zobaczenia, Świątynię śpiącego Buddy,Wat Arun - świątynia troszkę inną niż wszystkie, wieczorkiem na godzinkę możecie wpasc do Siam Ocean World http://www.google.pl/search?hl=pl&cp...aaGoiWOpGolZwB no i polecam jeszcze wizytę na ulicy Soi Cowboy http://www.google.pl/search?hl=pl&cp...w=1366&bih=649

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

No i z takich standardowych rzeczy - wypijcie watermelon juice, zjedźcie pysznego szaszłyczka sprzedawanego na ulicy lub prażone pasikoniki, przejedźcie się metrem Z resztą dookoła Was będzie się działo tyle ciekawych rzeczy, że nie ma mowy żebyście się nudzili
Stary 2012-01-11, 22:08   #320
Ana8387
Raczkowanie

Dziękuje bardzo za odpowiedz napewno odwiedzimy pałac królewski i zastanawiamy sie czy jechać na pływający targ ? Soi cowboy jest podobna do nana plaza ?? pytam bo niedaleko mamy hotel ! A co do jedzenia to myslę że sprobuje jakieś wynalazki
Stary 2012-02-01, 12:34   #321
Malgos_12
Zakorzenienie

Mi właśnie jakiś tydzień temu napisali wiadomośc z tego miejsca gdzie zarezerwowałam sobie nocleg, że ceny mieli nieaktualne i ze 150 euro zrobiło się 270 phiii! To podziękowałam ładnie i następnego dnia zamówiłam sobie 8 nocy za 180 euro w dwóch różnych miejscach

Jaszczka jak tam przygotowania??
Stary 2012-02-01, 17:46   #322
painka
Zadomowienie

Jakimi liniami/jaką trasą latacie do Tajlandii? Ile mniej więcej teraz płacicie za bilety? Przeglądam oferty na marzec i widzę, że przy obecnym kursie $ i € nie ma szans na dostanie biletów za mniej niż 3 tysiące...
Stary 2012-02-01, 17:57   #323
Malgos_12
Zakorzenienie

My lecimy z Dublina (bo tutaj mieszkamy) i to dopiero w listopadzie, bilety od osoby około 660 euro (linie Etihad - przesiadka w Abu Dhabi), resztę rezerwuje przez booking.com bo nie chcemy spędzić 2,5 tygodnia w jednym miejscu...
Stary 2012-02-19, 13:15   #324
Nati02
Zakorzenienie

Cześć,

od długiego czasu chciałam się wybrać do Tajlandii. W końcu zarówno jest na to odpowiedni czas jak i fundusze. Chciałabym wylecieć na 2-3 tyg. Idealnie by było przełomem grudnia i stycznia, aczkolwiek innej "około terminy" są pożądane.

Narazie wybieramy się w 4 osoby. Czy jest może ktoś chętny na taką podroż? W większej grupie raźniej
Stary 2012-02-19, 13:21   #325
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nati02 Pokaż wiadomość
Cześć,

od długiego czasu chciałam się wybrać do Tajlandii. W końcu zarówno jest na to odpowiedni czas jak i fundusze. Chciałabym wylecieć na 2-3 tyg. Idealnie by było przełomem grudnia i stycznia, aczkolwiek innej "około terminy" są pożądane.

Narazie wybieramy się w 4 osoby. Czy jest może ktoś chętny na taką podroż? W większej grupie raźniej
A macie jakiś konkretny plan podróży? Co mniej więcej chcecie zwiedzic? I ile mniej więcej zł planujecie na cały wyjazd (tzn. nastawiacie się na najtańsze podróżowanie/noclegi?)?
Stary 2012-02-20, 16:35   #326
Malgos_12
Zakorzenienie

jakie są gniazdka/wtyczki w Tajlandii?
Stary 2012-02-20, 18:01   #327
rabid
Zadomowienie

Cytat:
jakie są gniazdka/wtyczki w Tajlandii?
Normalne. Wyglądają trochę inaczej - http://www.thailandguru.com/img/elec...all-outlet.jpg - ale działają tak jak europejskie.
Stary 2012-02-20, 18:10   #328
Malgos_12
Zakorzenienie

dzięki, a angielskie wejście nie podejdzie??
Stary 2012-02-20, 18:25   #329
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
dzięki, a angielskie wejście nie podejdzie??
na siłę pewnie tak
ale skoro jest "normalne" to raczej nie angielskie
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-20, 19:58   #330
Malgos_12
Zakorzenienie

po prostu zastanowiła mnie ta dodatkowa dziura i dlatego pytam... no właśnie na siłę ang raczej nie da rady poprzez dodatkowy bolec ... odwrotnie nie ma problemów, bo nie raz tak robiłam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości