|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Co wyleczy trądzik u faceta?
Cytat:
Cytat:
![]() a kwasy może by cos zdziałały. co myślicie? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#302 |
Zadomowienie
|
Dot.: Filtr na tetrecyklinę nie rujnujący efektu terapii
Każad skóra reaguje inaczej na filtry. Najlepiej pocztać KWC i wątki o filtrach na biochemii. Ja od grudnia jestem na kuracji tetracyklinowej i oczywiście nie ruszam się nigdzie bez filtra
![]() Myślę,że filtr przyda Ci się na dłużej niż 2-3 tygodznie ![]() Edytowane przez karolinkamalinka Czas edycji: 2007-04-16 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#303 |
Zadomowienie
|
Ja rowniez "lece" na tetracyklinie i uzywam filtrow Avene, bo nie maja w skladzie alkoholu, ktory mnie podraznia (mam wrazliwa cere, ktora nekalo LZS). Moim faworytem jest tutaj mleczko (Lait) Avene 50+. Poszukaj filtrow na allegro, sa czasem w o wiele korzystniejszych cenach niz te w aptece.
|
![]() ![]() |
![]() |
#304 | |||
Zakorzenienie
|
Nie jest lekki.
![]() Cytat:
Cytat:
Antybiotytki jednak nie usuną blizn - to zrobią jedynie retinoidy [zorac, retin a] Cytat:
Retinoidy. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#305 |
Przyczajenie
|
Myślę teraz, czy robić sobie tą kurację kwasami, czy pójśc do dermatologa, żeby mi coś przypisał. Jak oceniacie szanse na powodzenie tu i tu?
A jesli zdecydowałbym się na kwasy, to z filtrów kupiłbym pewnie Dermo-Pediatrics LRP, albo fluid Vichy (to to samo co mleczko?). Tylko że podobno zawierają dużo alkoholu, a ja mam przesuszoną skórę. Czy te filtry plus kwas nie wysuszą mi jej całkiem (zakładając że będę stosował te kremy nawilżające, jakie napisaliście wyżej)? |
![]() ![]() |
![]() |
#306 |
Zakorzenienie
|
odpisalam ci w watku, gdzie analizowane są sklady kosmetykow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#307 |
Raczkowanie
|
ja tez uwielbiam słoneczko... dlatego dziś zaopatrzyłam sie w La Roche Possay z faktorem 50 do twarzy. zapłaciłam za niego 50 zł, do tego jakieś gratisy i masa próbek. pierwszy raz stosuje taki wysoki faktor, ale cóż... trądzik nie wybiera
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#308 |
Raczkowanie
|
Dot.: podkład czy puder? cera z trądzikiem
gdzieś wyczytałam, że sam puder, bo nie zapycha tak jak podkłady, fluidy. sama nie stosuje nic z tych rzeczy, bo wolę nie ryzykować nasilenia trądziku, no może raz sam puder, ale nic mi po nim nie bylo...
|
![]() ![]() |
![]() |
#309 |
Zakorzenienie
|
Ja też tak myśle, zwłąszcza że po zakończonej kuracji tetracykliny utrzymują się jeszcze w organizmie do kilku tygodni. W tym czasie tez musisz chronic skrę kremem. Mysle, ze dla sietęgo spokoju powinnaś sie filtrowac ptrzez jakies 2 mce, albo i całe lato [tak by było najrozsądniej].
|
![]() ![]() |
![]() |
#310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jełśi bedziesz uzywał kremu nawilżajacego, nie powinienes miec przesuszonej cery, zwłaszcza przy DP. Jak pojdziesz do dermatologa, pewnie skonczysz z jakims fotouczulającym antybiotykiem/ maścią sterydową i ani słowa o filtrach na pożegnanie. Sorry, ale tyle sie nasłuchałam i naczytałam na forum o dermatologach, iż nie mam już szacunku do tej profesji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#311 |
Przyczajenie
|
W porzadku, więc czy ok będzie następujący zestaw kosmetyków:
LA ROCHE Effaclar K krem 30 ml http://www.aptecus.com/product_info....ducts_id=11969 Czym różni się: LA ROCHE ANTHELIOS KREM DLA DZIECI SPF 60 100 ML http://www.aptecus.com/product_info....ducts_id=14949 od: LA ROCHE ANTHELIOS Mleczko dla dzieci SPF 50 + http://www.aptecus.com/product_info....ducts_id=14945 oprócz tego, że jest tańszy? Który kupić? Do tego pierwszego dokładają wodę termalną, a do drugiego "miniprodukty". Z tego co pisałyście na początku woda termalna by się przydała? IWOSTIN Tonik kojąco-oczyszcz.hypoal. 200 http://www.aptecus.com/product_info....ducts_id=11661 O ten tonik chodzi? LA ROCHE HYDRAPHASE LEGERE krem 50ml http://www.aptecus.com/product_info....ducts_id=11976 Wystarczy taki krem nawilżający? Jedyna apteka, która ma to wszystko to Aptecus. To uczciwy sklep? EDIT: Jeszcze jest to wszystko w takiej samej cenie na www.fabrykazdrowia.pl. Gdzie lepiej? Olej z wiesiołka gdzieś dorwę na miejscu, a z MSM chyba zrezygnuję, bo czytałem że można to źle znosić. Aha, mam nie uzywać agresywnych żelów do twarzy. Teraz używam Kolastyna Nastolatki antybakteryjny. Nie ma w składzie SLS. Jest dobry, czy lepiej kupić tez inny? Edytowane przez mate89 Czas edycji: 2007-04-16 o 17:08 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#312 |
Raczkowanie
|
No więc juz prawie sie zdecydowałam ale chciałabym usłyszeć wasze zdanie , bo zamierzam zakupic krem jutro-najpózniej pojutrze
![]() Przemyslałam wszystko dokładnie i stwierdziłam ,ze wole wydać 50 zł i kupic krem, który nie bedzie stwarzał rzadnych problemów i spełniał dokładnie takie zadania jakich ja wymagam, niz zapłacic np 30 zł za taki, którey mnie bedzie zapychał i zupełnie sie nie sprawdzi -do wyrzucenia...najwyżej troche pogłoduję ![]() ![]() Mój typ to : LA ROCHE-POSAY 50+ ANTIHELIOS XL AQUA-LAIT IPD-90-PPD 28 (100ml) Myslę, ze te 100ml starczy mi na dwa miesiące ![]() Skład wrzucę w ten wątek do analizy ![]() ![]() ![]() ![]() ps.mam jeszcze do wyboru cos co się nazywa : SVR 100 ultra max SPF 50+ IPD 110 PDD 40 nic mi te cyferki nie mówią ![]() juz praktycznie sie zdecydowałam na La Roche-Posay jak myslicie, czy to jest trafny wybór ??? L_Vprosze Cie-jesli mozesz-zerknij na ten drugi watek i rozszyfruj mi skład, bo bardzo mi zalezy na czasie... ![]() ![]()
#313 |
Raczkowanie
|
Odsyłam do Tematu
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=1#post4157378 Można by je ew. złączyć ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#314 | |
Raczkowanie
|
Siemka
/ciach/ W takim razie ja podepnę się pod Twój wątek ot co ![]() GOLENIE Niewątpliwie , nie jest to mój największy problem. Obecnie mam mały zarost więc "nie przeszkadza" mi on tak bardzo. Mam wrażliwą cerę , no i niestety po goleniu tradycyjnym sposobem tzn.(zwykła "jednorazowa" maszynka , żel Gillette i balsam po goleniu Nivea For Men SENSITIVE , chociaż on dość dobrze łagodzi. Niestety po każdym goleniu syfki mi się roznosiły , nigdy nie miałem trądziku na policzkach aż do momentu , w którym pierwszy raz się ogoliłem. Teraz jest lepiej , ale to za sprawą tego , że w ogóle się nie gole , a przydałoby się ![]() Co poradzicie mi na taki problem , moje kochane wizażystki ![]() Liczę się z ew. kosztami tego przedsięwzięcia ![]() Trądzik Walczyłem z nim , walczyłem i mogę powiedzieć , że w jakiś sposób "wygrałem" . Nie jest to jednak 100 % wygrana , bo mimo iż stan mojej skóry na twarzy znacznie się poprawił , to niestety pozostały blizny , a w okolicy nosa i brody można wyczuć zaskórniki i widać czarne kropki - wągry(nos). Dzisiaj rano wstałem i obiecałem sobie , że "wygram tą wojnę" Zacznę przede wszystkim od diety , ponieważ zauważyłem iż mam ona dość duży wpływ na syfki. Ograniczę słodycze , fast foody , rzeczy ostre dodatkowo nie będę jadł na noc. Ziółka A konkretnie Bratki , kwiatki i... ![]() Nie , nie same bratki - parzone 3-4 razy dziennie 1. Po śniadaniu , zamiast herbaty . 2. 30min po obiedzie. 3. 30 min po kolacji. 4. 20 min przed spaniem. Może tak być? Ew. może jakieś inne ziółka na przemian z bratkami. Proszę o Poradę ![]() SOLARIUM Zalecone przez samą Panią Dermatolog. ![]() 1-2 razy w tygodniu po 10min. Chodzę bo muszę , chodzę , bo chcę ![]() ![]() A co po opalaniu w solarium? ![]() Co zastosować na skórę twarzy , a co na pozostałą część ciała? ![]() WODA Jaką wodą powinienem przemywać twarz? Na pewno nie zwykłą wodą z kranu , to wiem. Gotowaną wodą? A może wodą Żuber? Mojej kuzynce pomogła. Mimo iż nie najciekawszego zapachu to wydaję mi sie , że nie będzie żadnych problemów. A może jakieś inne cudo ![]() MASECZKI Z Zielonej Glinki + zaraz po tym maseczka nawilżająca?
2 razy w tyg Środa i Niedziela? Konkretnie jaka ta maseczka nawilżająca ? A może jakieś inne propozycje ![]() KREMY etc.. Niewątpliwie jest to najdłuższy temat do rozmowy. Przytoczę wypowiedź jednego z użytkowników Forum Cytat:
Może od żelu do mycia twarzy i toniku nawilżającego? Obecnie stosuję Żel i Tonik z Firmy Ziaja "TinTin" Mam ich już w bardzo małej ilości więc zastanawiam się czy zakupić coś innego , czy też ponownie to samo? Poczytałem trochę o kuracji kwasami , czy mogłybyście przybliżyć mi nieco o co w tym wszystkim chodzi.? Czytałem również o "peelingach" u kosmetyczki również proszę o parę słów Z Góry dziękuję za pomoc ![]() ![]() EDIT Chyba zdecyduję się na ten zabieg z użyciem kwasów , tylko zastanawiam się czy robić to na własną rękę czy u kosmetyczki? Mile widziane wasze opinie ![]() Co polecacie do mycia twarzy i przecierania ? Może coś z zaplecza Ivostinu ![]() Pozdrawiam ![]() Edytowane przez L_V Czas edycji: 2007-04-18 o 08:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozwalamy uzytkownikom "podpinać" się pod wątki, by nie mieć 30-stu takich samych wątków dotyczących tego samego problemu. Posty, w których Panowie "dyskutujecie" z lekka nie na temat usuwam. ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o "Antki" - ten pierwszy to nasz klasyczny krem, bardzo chwalony na forum. To mleczko natomiast to nowosc, ktora weszła w tym sezonie dopiero, i Wizażanki "są w fazie testów" ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=181743 Tonik z Iwostinu jest świetny. Krem Hydranphase tez jest OK. Czyli bardzo dobry zestaw. Aptekus jest znaną apteką, nie powinienes miec problemów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#317 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm...może trzeba by zrezygnować z maszynki na rzecz trymera? Moj TZ twierdzi, ze trymer jest znacznie delikatniejszy dla skóry, a spory wrażliweic z niego jest. Cytat:
Czytałam ostatnio jakies badania, ktore podwazały wpływ słodyczy ora zpotraw pikantnych na powstawanie wyprysków. wiem jednak, ze moze to byc takze kwestia indywidulalna. Natomiast tłuszcze, fast foody bezapeleacyjnie powoduja nasilanie sie zmian tradzikowych . Cytat:
Cytat:
![]() A tak serio - nie pochwalam zalecen Pani dermatolog. Chyba babka zapomniała, ze wysuszenie zmian słoncem czy lampami na solarce doprowadzi tylko do tego, ze za jakis czas skora zacznie powdójnie sie przetłuszczac. A przy okazji Ty dorobisz sie troche zmarszczek i przebarwien, zwłąszcza jesli zaleciła Ci kuracje kwasami czy anytiotykami. Filtr do silarium? Pierwsze słysze. A podasz nam tu skład tego preparatu? Az mnie skręca z ciekawosci co tam jest....chodzi mi o to czy filtr jest fotostabilny. Cytat:
Pomgła jej woda żuber dlatego ze jest bogata w mikroelementy. Powinienes wiec byc zadowolony z wody termalnej Iwostinu - ma sporo krzemionek, ktore dzialają leczniczo na zmiany tradzikowe. Cytat:
Moze byc maska z glinki. Na forum polecana jest tez maska z aspiryny [kwas salicylowy]. KREMY etc.. Niewątpliwie jest to najdłuższy temat do rozmowy. Niewątpliwie masz rację. Przeczytaj co napisałys my na temat kremow i kwasów w tym wątku. Zestaw, które opracowaliśmy wspólnie z Mateo jest wart Twojej uwagi. Zawsze mozna go zmodyfikowac pod Twoje potrzeby. tak naprawde nie napisales jaka masz cere. Tradzikowa, ale czy wrazliwa, naczynkowa, odwodniona, alergiczna? |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#318 | |
Raczkowanie
|
No nareszcie jakieś konkrety
![]() ![]() ![]() Wielkie dzięki ![]() Moja skóra lubi się wysuszać.. ![]() ![]() Cytat:
![]() MSM , co to konkretnie jest? Tabletki? olejek z wiesiołka? w postaci tabletek? Ile razy dziennie musiałbym to łykać i czy wszystko na raz ![]() A co myślisz o przecieraniu skóry mlekiem? I na co lepiej się zdecydować? na zabieg z wykorzystaniem kwasów w domu czy u kosmetyczki? jak wygląda to cenowo? No i może mogłabyś mi doradzić jakieś dobre kremy na dzień i na noc bo w tym momencie jestem "na lodzie" Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#319 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() MSM to preparat teoretycznie na stawy, aczkolwiek mądrzy dermatolodzy przepisują go juz na problemy z przetłuszczającą się cerą. To jest to: http://sklep.apteka-cito.pl/product_...ae364301451705 Są juz preparaty łączące MSM z np krzemionką, nazywa sie to Bio-Uroda czy jakos tak. Ale ten z Olimpu ma najwiekszą dawkę i wychodzi najbardziej ekonomicznie. Jem to juz z 5 mcy [włosy zapuszczam ![]() Oglądałeś ostatnio jakiś film o Kleopatrze?? Tak serio - nie słyszałam aby to kmouś pomogło ![]() Cytat:
Przy kwasach obowiąkzowe sa filtry, zwłaszcza o tej porze roku. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#320 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=76898 Nie jestem pewien czy byłbym w stanie przeprowadzić taką kurację w domu. Wolałbym chyba aby wykonane to było profesjonalnie. Jeśli zdecydowałbym się na zabieg u kosmetyczki to jaki rodzaj "oczyszczania" poleciałabyś mi? Jaki To koszt? Czyli radzisz ten MSM + olejek z wiesiołka + Wit. C Spróbuje ![]() W jaki sposób powinienem je łykać , ile razy dziennie? Cytat:
Wielkie dzięki za zainteresowanie , bardzo mi pomagasz Pozdrawiam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#321 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#322 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do samego składu to niestety nie mogę wam go obecnie przedstawić. Przyczyna jest prosta korzystam z tzw. jednorazówek . 1 sesja = 1 filtr(jednorazówka ) po czym opakowanie ląduje w koszu. Jednak jeśli jest to takie ważnę mogę zachować opakowanie i przedstawić wam tutaj ogólny skład filtru. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#323 | |
Przyczajenie
|
Sama wcześniej poleciłaś
![]() Cytat:
Ponawiam pytanie: czy żel Kolastyna Nastolatki antybakteryjny jest OK, czy muszę kupić inny do przesuszonej skóry? Nie zawiera SLS, ale podobno mam się przymać z daleka od "antybakteryjnych". Edytowane przez mate89 Czas edycji: 2007-04-18 o 14:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#324 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chyba też się na niego skuszę tym czasem czekam na Odp. na moje pytania ![]() Pozdrawiam EDIT Mam pytanie odnośnie wypowiedzi Pani L_V z 1 strony Tematu a Mianowicie Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#325 |
Przyczajenie
|
Pomyłka, chodziło o żel do mycia twarzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#326 |
Raczkowanie
|
Sorki mistrzu , nie doczytałem
![]() Nom też jestem ciekaw co polecacie do mycia twarzy skłonnej do trądziku? Obecnie stosuję produkt Ziaja "TinTin" , trudno mi go oceniać Nie podrażnia ![]() Na dzień dzisiejszy chcę zaopatrzyć się w Tonik Ivostinu , wodę termalną również Ivostinu , MSM i Olejek z Wisiołka ![]() No i czekam na Odpowiedź w sprawię tego kremu na dzień/na noc ew. 1 na to i na to. No i odp. nt kuracji kwasami ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#327 |
Przyczajenie
|
hmm..jak to przeczytasz to mozesz uznac mnie nawet za glupia..ale powiem Ci jedna historie mojej kolezanki i jej chlopaka ktory mial strszny tradzik.../ciach/ -bo tak mial na imie zawsze mial cala twarz w krostach i tradziku...i /ciach/ (jego dziewczyna,nie wiem skad wziela ta miksture ale to byl dobry pomysl) k/ciach, ciach, ciach/...po jakichs 2 tyg tradzik faktycznie zniknal...pozniej powiedziala mu co to za masc byla,troche sie zdenerwowal ale pozbyl sie problemu...(mozesz nie wierzyc ale to bylo naprawde)
Edytowane przez L_V Czas edycji: 2007-04-18 o 23:27 Powód: 1. Drastyczna, wręcz obrzydliwa treść postu. 2. Ujawnianie danych osobowych osób trzecich |
![]() ![]() |
![]() |
#328 |
Raczkowanie
|
Ojojoj
![]() No ja niestety ja się w takie klocki bawić nie będę . Chcę pozbyć się blizn i zaskórników ![]() Mate89 może Ty ![]() ![]() Słuchajcie jeśli teraz zacząłbym kuracje kwasami tzn. od Maja To czy w Lipcu mógłbym się już normalnie opalać niskimi filtrami w ciepłych krajach ![]() Ile trwa taka kuracja kwasami i jak długo po niej trzeba stosować jeszcze filtry i unikać opalania? Ehh.. Ci faceci same pytania... ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#329 | ||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Effaclar w aptece - ok 35 zł. Cytat:
Wiesiołek bierz na noc, bo cisnienie moze obnizać ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Kwasy stosujemy na noc. Zawsze. Ale, zasada jest taka, iż nie codzienie [nie każdego wieczora], zwłaszcza na początku kuracji. Proponujemy system "Trójpolowy": noc 1 - kwas, np Effaclar noc 2 - nawilzanie, np. kremik Hydraphase legere LRP noc 3 - nawilzanie noc 4 - kwas noc 5 - nawilzanie noc 6 - nawilzanie itd Jesli skóra dobrze reaguje na kwas, nie ma podaznien, możesz wtedy zrobic tak: noc 1 - kwas noc 2 - nawilzanie noc 3 - kwas noc 4 - nawilzanie itd. Na dzien zawsze filtr. Cytat:
Cytat:
Ile trwa taka kuracja? Aż bedziemy zadowoleni z rezulatów. Wiele osób stosuje kwasy w łągodnych stezeniach ciągle, np raz w tygodniu dla podtrzymania efektów. |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#330 |
Raczkowanie
|
Nom to chyba zdecyduję się na taką kurację w domu
![]() Mam nadzieję , że nie pożałuję ![]() Czy zamiast tego kremu nawilżającego mógłbym używać Kremu Iwostin "Krem na Noc"? , czy raczej zostawić go sobie na później? Do mycia twarzy mam żel również Iwostinu czy aby na pewno odpowiedni ? Do przecierania używam Ziaja "TinTin" , czyli co odradzasz mi go? Jeśli zdecydowałbym się na ową kurację to przykładowo jeśli wykonuję jakiś wysiłek fizyczny np. gram w piłkę na dworze , pocę się to czy nie będzie to w jakiś sposób zagrażało mojej buzi? Należy stosować jakiś preparat anty trądzikowy pod te filtry? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.