Storczyk (Orchidea) - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-26, 19:13   #301
kulbit
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

Cytat:
Napisane przez Titania Pokaż wiadomość
mnie chodzi o to ze falenopsisy zasadniczo nie naleza do roslin wydzielajacych wybitnie silna woń, wiem ze niektore odmiany pachna bo widziałam w internecie na stronce zajmujacej sie hodowla i sprzedaza wysyłkowa falenopsisow ze sa takie i bylo to podkreslone w ofercie jako cecha dodatkowa, wiekszosc jednak byla bezzapachowa, a szkoda, to takie piekne rosliny (ocena b. subiektywna bo moj chłopak uważa ze to sterczace patyki haha i nie potrafi zrozumiec co ja w nich widze )
Może źle Cię zrozumiałam ale wyżej napisałaś: czy zauwazylyscie ze falenopsisy naleza do roslin ktorych kwiaty wcale nie pachna a szkoda...

Dlatego też napisałam, ze jeden z moich pachnie i to na prawdę bardzo urokliwie

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-26, 20:25   #302
frida110
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że nie zapeszę i żaden pąk nie opadnie. Łodygi grube ( jeszcze takich nie widziałam) na zdjęciach kwiaty przy nich wyglądają na maleńkie, a to nieprawda, bo mają po ok. 9 cm, a pąków prawie 20

Wiem jedno: na zdjęciach wychodzi wyjątkowo niepozornie, ale za kilka dni jak się zaklimatyzuje w nowym domku zrobimy sesję z pozostałymi storczykami, które przy nim wyglądają na miniaturki.

Ale ciiiii bo jeszcze zapeszę

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-05-28 o 08:28
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-26, 20:51   #303
niv_
Zakorzenienie

Dziewczyny, piękne macie kwiatki

Niestety mój storyczk nie chce kwitnąć, dodatkowo jest chyba chory, na liściach pojawiły się jakieś czarne kropki plus pajęczyna.
Wszystkie zainfekowane liście obcięłam, kwiatek wygląda marnie, mam jednak nadzieję, że uda się go uratować.
Używacie jakiś odżywek przeznaczonych dla storczyków, może coś mi polecicie?
Możecie mi doradzić odpowiednią pielęgnację ?
Jak widać ze mnie marny ogrodnik.
Stary 2008-05-26, 20:54   #304
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, piękne macie kwiatki

Niestety mój storyczk nie chce kwitnąć, dodatkowo jest chyba chory, na liściach pojawiły się jakieś czarne kropki plus pajęczyna.
Wszystkie zainfekowane liście obcięłam, kwiatek wygląda marnie, mam jednak nadzieję, że uda się go uratować.
Używacie jakiś odżywek przeznaczonych do storczyków, może coś mi polecicie?
Możecie mi doradzić odpowiednią pielęgnację ?
Jak widać ze mnie marny ogrodnik.

Mówisz pajeczyna? Czy masz na mysli takie jakby białe watki?

EDIT: Frida niezły ten Twój kolos! Przy drzwiach widać dokładnie, że jest wysoki! Konieczie wstaw fotki z małymi jego kolegami wtedy będzie najlepsze porównanie

Stary 2008-05-26, 20:58   #305
niv_
Zakorzenienie

Może watki to nie były, ale liście były obciągnięte taką lekką pajęczynką, widoczną z bliska.
Stary 2008-05-26, 21:02   #306
bess
Zakorzenienie

na takie choroby polecaja rozne srodki do spryskiwania.Nie znam oczywiscie na pamiec ale na tych stronach polecanych tutaj na pewno beda.To z pajeczynka to chyba wełnowiec
Ja cos takiego zauwazylam ale tylko pare nitek jak babie lato,zadnych plamek robaczkow na razie nic.Zdjelam to liscie wytarlam
Na 1 lisciu mam taka plamke ,ktora jak sprawdzilam jest prawdopodobnie od nawodnienia i zbyt malej ilosci swiatla.Jakas plesn..chyba
Na razie ustawilam je wszytskie na oknie polnocnym(lepszego nie mam)w donicach z keramzytem i zobacze co bedzie

amoze i to nie wełnowiec ,pierwsze skojarzenie watka,wełnowiec
tutaj sa wymenione wiec zidentyfikuj co jest podobne i podaja czym to zwalczac
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/p...szkodniki.html
bess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-26, 21:02   #307
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Może watki to nie były, ale liście były obciągnięte taką lekką pajęczynką, widoczną z bliska.

Bo mnie się to skojarzyło z wełnowcem, to taki pasożyt. Mój storczyk był tym zaatakowany. Wpisz w google sobie i porównaj.. Jeśli to to to mogę poradzić jak zwalczyć.

Stary 2008-05-26, 21:13   #308
platynka80
Rozeznanie

Frida, on jest pieky! mam bardzo podobny z obi
Stary 2008-05-26, 21:28   #309
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
na takie choroby polecaja rozne srodki do spryskiwania.Nie znam oczywiscie na pamiec ale na tych stronach polecanych tutaj na pewno beda.To z pajeczynka to chyba wełnowiec
Ja cos takiego zauwazylam ale tylko pare nitek jak babie lato,zadnych plamek robaczkow na razie nic.Zdjelam to liscie wytarlam
Na 1 lisciu mam taka plamke ,ktora jak sprawdzilam jest prawdopodobnie od nawodnienia i zbyt malej ilosci swiatla.Jakas plesn..chyba
Na razie ustawilam je wszytskie na oknie polnocnym(lepszego nie mam)w donicach z keramzytem i zobacze co bedzie

amoze i to nie wełnowiec ,pierwsze skojarzenie watka,wełnowiec
tutaj sa wymenione wiec zidentyfikuj co jest podobne i podaja czym to zwalczac
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/p...szkodniki.html
Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
Bo mnie się to skojarzyło z wełnowcem, to taki pasożyt. Mój storczyk był tym zaatakowany. Wpisz w google sobie i porównaj.. Jeśli to to to mogę poradzić jak zwalczyć.
Dziekuję bardzo za pomoc.

Przejrzałam google i doszłam do wniosku, że najbardziej podobne jest to paskuctwo http://www.wschowa.com/abrimaal/arac...gla2000121.jpg u mnie jeszcze na liściach były czarne kropki. Natomiast ta pajęczynka nie była zbyt gęsta, tylko taka leciutka, delikatna. Występowała tylko na liściach.
Stary 2008-05-26, 21:40   #310
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuję bardzo za pomoc.

Przejrzałam google i doszłam do wniosku, że najbardziej podobne jest to paskuctwo http://www.wschowa.com/abrimaal/arac...gla2000121.jpg u mnie jeszcze na liściach były czarne kropki. Natomiast ta pajęczynka nie była zbyt gęsta, tylko taka leciutka, delikatna. Występowała tylko na liściach.
A co to jest?

Stary 2008-05-27, 05:39   #311
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
A co to jest?
Między innymi cos takiego mi się ukazało jako przykład rosliny zaatakowanej przez wełnowiec.
Stary 2008-05-27, 09:16   #312
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Między innymi cos takiego mi się ukazało jako przykład rosliny zaatakowanej przez wełnowiec.
u mnie wygladało to zupełnie inaczej.. widać inne stadium choroby.. ale jesli to wełnowiec polecam kupic preparat w spray i psikać

Stary 2008-05-27, 12:10   #313
tancerkaGd
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że nie zapeszę i żaden pąk nie opadnie. Łodygi grube ( jeszcze takich nie widziałam) na zdjęciach kwiaty przy nich wyglądają na maleńkie, a to nieprawda, bo mają po ok. 9 cm, a pąków prawie 20

Wiem jedno: na zdjęciach wychodzi wyjątkowo niepozornie, ale za kilka dni jak się zaklimatyzuje w nowym domku zrobimy sesję z pozostałymi storczykami, które przy nim wyglądają na miniaturki.

Ale ciiiii bo jeszcze zapeszę

przecudny!!!!!!!! napewno bedzie pieknie sie rozwijal Wstaw zdjecia z tymi mniejszymi
tancerkaGd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-27, 16:01   #314
adela17
Rozeznanie

hej;* ostatnio zakupiłam dwa storczyki - jeden dla mnie (biały) i jeden dla babci (różowy). Kupiłam od razu specjalne osłonki na doniczki jedna z takim wybrzuszeniem w środku, a druga z podstawką i tj. dziurką. Dziś zauważyłam, że w moim na tym podstawku roi się od malutkich robaczków w różowej doniczce nie było chyba wcale? nie wiem czy coś nie tak z moim, ale wygląda w porządku, choć na jednym z liści widzę takie wypustki jaśniejszego koloru to już mój 4 i 5 storczyk w życiu. Pierwszego "zmarnowałam" drugi przekwitnął i teraz wypoczywa ( postawiłam go na południowym oknie - może zakwitnie;p ) trzeci nadal kwitnie kupiłam niedawno go w Leroy Merlin i wszystko z nim ok - pokazywałam go chyba na 7 stronie tego tematu, a te także z Leroy są i coś z nimi nie tak;/ właściwie z moim, wydaje się zdrowy, kwiaty ładne, zdrowe korzenie, liście odpowiedniego koloru tylko "to coś" wiecie co to jest? albo co to za robaki? proszę poradźcie
zdjęcia ( z komórki trochę niewyraźne - przepraszam )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3e2da2ea_Zdjcie002.jpg (57,3 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 95be5e32_Zdjcie003.jpg (34,8 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ef869456_Zdjcie004.jpg (41,9 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dbd5618f_Zdjcie005.jpg (44,6 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4497c8a9_Zdjcie006.jpg (169,1 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ad1c834a_Zdjcie008.jpg (49,5 KB, 20 załadowań)
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-27, 16:03   #315
adela17
Rozeznanie

i następne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie007.jpg (89,2 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 8c482e72_Zdjcie009.jpg (61,2 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 65edfafc_Zdjcie010.jpg (51,9 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 36c8d6be_Zdjcie011.jpg (69,8 KB, 13 załadowań)
Stary 2008-05-27, 16:05   #316
platynka80
Rozeznanie

ja tez mam w swoich oslonkach od storczykow wmnostwo malenkich muszek
Stary 2008-05-27, 20:19   #317
frida110
Zakorzenienie

Dziewczyny, a może na te robale spróbowac z jakimiś pałeczkami owadobójczymi? Najlepiej podejśc do najbliższej kwiaciarni i zapytac osoby tam sprzedającej - raczej powinna znac się na rzeczy i doradzic jakiś dobry specyfik.

adela17 - bardzo ładne storczyki - tak mi się coś wydaje, że brakuje mi takiego białego
Aha. A tego z południowego okna może zabierz tamtego storczyka ( albo co najmniej odsuń trochę od niego) , bo słonko przypieka coraz mocniej i może Ci "ugotowac" liście. Przenieś go w jakieś spokojniejsze miejsce, a napewno za jakiś czas zakwitnie.
Stary 2008-05-27, 20:27   #318
adela17
Rozeznanie

Moja mama właśnie powiedziała mi gdy zobaczyła jedną z tych muszek, że to jakaś mszyca która jest podobno bardzo niedobra dla roślin jakiś środek do spryskania podobno będzie najlepszy...

platynka80 - chyba musimy poszukać a raczej przeryć wszystkie kwiaciarnie

frida110 - dziękuję ja mam dwa białe jeden miniaturka (polecam, kwiatki śliczne patrz. 7 str.) a to mój drugi, tyle że teraz on jest najważniejszy
P.S. W jednej z kwiaciarni widziałam białego giganta z dwiema łodygami i ogromniastymi kwiatami za 150zł ale cóż śliczny był

no a co do tego małego na południowym, zasłoniłam żaluzją tak że tylko trochę słonka dociera, a chyba w "Naj" czy jakiejś innej kolorowej gazecie pisało, że gdy storczyk ma za mało słonka to nie chce kwitnąć ( północne okno w kuchni)
Stary 2008-05-27, 20:47   #319
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
frida110 - dziękuję ja mam dwa białe jeden miniaturka (polecam, kwiatki śliczne patrz. 7 str.) a to mój drugi, tyle że teraz on jest najważniejszy
Oglądnęłam Twoje storczyki jeszcze przed napisaniem poprzedniego posta Podoba mi się też ten w ciapki. Zresztą co tu dużo będę pisac, wszystkie mi się podobają!!!!!

edit:
Czy storczyk ten który nie chce kwitnąc, to ten którego zdjecie wstawiałaś też na 7 stronie? Który coś tam wypuszczał? Jak tam? Urosło to chociaż troszkę?
Stary 2008-05-27, 20:51   #320
adela17
Rozeznanie

tak to ten nieznośny;p dość że kwitną tylko miesiąc w moim domu to teraz choć od lutego troszkę czasu minęło ani mu sie myśli zakwitnąć a ja "nie chcieć czekać rok"

no właśnie nic nie powiększył się ten listek;/ chce go jakoś "pobudzić" by coś ze sobą zrobił, a nie tylko miał te liście;P choćbym widziała jakieś zmiany a ten nic;/
Stary 2008-05-28, 08:17   #321
frida110
Zakorzenienie

Mi się wydaje, że on był "pędzony" w sklepie jakimiś specyfikami, żeby długo i obficie kwitł i teraz po prostu odpoczywa. Wytracił swoje wszystkie siły i teraz się regeneruje (dlatego nie ma żadnego stopnia wzrostu).
Moze postaw go gdzieś w kącik, żeby nie "właził" w oczy i niech odpoczywa.
Stary 2008-05-28, 14:40   #322
adela17
Rozeznanie

może rzeczywiście masz rację niedługo idę do kwiaciarni po coś na te robale mam jakąś odżywkę to będę małego podlewać, zobaczymy co z tego wyjdzie kurcze marzy mi się taki wielki
Stary 2008-05-29, 13:15   #323
frida110
Zakorzenienie

Najnowszy nabytek chyba się powoli aklimatyzuje, bo otwierają mu się dwa pączki

A tu jego sąsiedzi "Trzej muszkieterowie":
Stary 2008-05-29, 13:31   #324
platynka80
Rozeznanie

Frido, a jak Ty robisz takie piekne zdjecia i takiego duzego formatu? wklejam kilka moich kwiatkow. Ten w sloiku wyhodowany metoda in vitro, obecnie ma 2 listki, wiec chyba sie przyjal JUPI!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PICT0067.JPG (60,0 KB, 75 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PICT0072.JPG (67,7 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storcz cambria 2.JPG (65,2 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storcz dendrob.JPG (49,7 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk 2.JPG (61,0 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki bialy roz.JPG (64,7 KB, 33 załadowań)
Stary 2008-05-29, 13:36   #325
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
Frido, a jak Ty robisz takie piekne zdjecia i takiego duzego formatu? wklejam kilka moich kwiatkow. Ten w sloiku wyhodowany metoda in vitro, obecnie ma 2 listki, wiec chyba sie przyjal JUPI!!!
Masz przepiekne KWIATY!!!! I jaka ta Twoja kolekcja jest różnorodna! SUPER!

Stary 2008-05-29, 14:01   #326
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
Piękne masz storczyki. A ten w słoiku - oby rósł jak najszybciej i pięknie kwitł. Dla mnie "słoikowe" storczyki to jeszcze za wysoka szkoła jazdy.

A duże zdjęcia wstawiam bezpośrednio z fotosika.
Stary 2008-05-29, 20:55   #327
adela17
Rozeznanie

śliczne czemu ja takich nie mam
platynko napisz mi jak to się robi proszę, także chciałabym rozmnożyć któregoś storczyka a co do storczyków to napaliłam się na coś pięknego dendrobium - miniaturka są w tejże kwiaciarni dwa różowy oraz troszkę wyższy zielony pierwszy kosztuje 20zł a drugi 22zł są śliczne zupełnie nie falki, inne kwiatuszki To jest to co lubię ( nie znaczy że zostawię falki oczywiście;P ) czy któraś z was ma tę odmianę? jeśli tak to proszę napisać bo chciałabym się dowiedzieć czy warto kupić;P

P.S. Nie widać robali

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-29, 21:04   #328
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
śliczne czemu ja takich nie mam
platynko napisz mi jak to się robi proszę, także chciałabym rozmnożyć któregoś storczyka a co do storczyków to napaliłam się na coś pięknego dendrobium - miniaturka są w tejże kwiaciarni dwa różowy oraz troszkę wyższy zielony pierwszy kosztuje 20zł a drugi 22zł są śliczne zupełnie nie falki, inne kwiatuszki To jest to co lubię ( nie znaczy że zostawię falki oczywiście;P ) czy któraś z was ma tę odmianę? jeśli tak to proszę napisać bo chciałabym się dowiedzieć czy warto kupić;P

P.S. Nie widać robali
Ja mam dendrobium i oczywiście warto kupić ale z mojego punktu widzenia trudniej sie je pielęgnuje niż falki
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-30, 01:09   #329
platynka80
Rozeznanie

adelo, storczyki hodowane metoda in vitro zamowilam w allegro, rosna jak na drozdzach,puszczaja mlode listki czekam na kwitnienie
Stary 2008-05-30, 19:40   #330
evela28
na drugie mam Irena

Dot.: Jak zmusić storczyka do kwitnenia?

ja mam 4 storczyki kwitną co ok 4 miesiące podlewam przegotowaną wodą po godz wodę zlewam aby kwiat nie stał w wodzie .próbowałam trochę eksperymentować po przekwitnięciu nie obciełam łodygi i po pewnym czasie wyrosły w mniejscu kwiatów liście zrobiłam z tego sadzonki narazie czekam co będzie dalej.w innych przypadkach próbowałam obcinać całą łodygę i innym razem nad 3 oczkiem nie ma to znaczenia łodyga zawsze wyrastała nowa.

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości