|
|
#301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Cytat:
Dlatego też napisałam, ze jeden z moich pachnie i to na prawdę bardzo urokliwie
|
|
|
#302 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że nie zapeszę i żaden pąk nie opadnie. Łodygi grube ( jeszcze takich nie widziałam) na zdjęciach kwiaty przy nich wyglądają na maleńkie, a to nieprawda, bo mają po ok. 9 cm, a pąków prawie 20
Wiem jedno: na zdjęciach wychodzi wyjątkowo niepozornie, ale za kilka dni jak się zaklimatyzuje w nowym domku zrobimy sesję z pozostałymi storczykami, które przy nim wyglądają na miniaturki. ![]() Ale ciiiii bo jeszcze zapeszę ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-05-28 o 08:28 |
|
|
|
#303 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, piękne macie kwiatki
Niestety mój storyczk nie chce kwitnąć, dodatkowo jest chyba chory, na liściach pojawiły się jakieś czarne kropki plus pajęczyna. ![]() Wszystkie zainfekowane liście obcięłam, kwiatek wygląda marnie, mam jednak nadzieję, że uda się go uratować. Używacie jakiś odżywek przeznaczonych dla storczyków, może coś mi polecicie? Możecie mi doradzić odpowiednią pielęgnację ? ![]() Jak widać ze mnie marny ogrodnik.
|
|
#304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówisz pajeczyna? Czy masz na mysli takie jakby białe watki? EDIT: Frida niezły ten Twój kolos! Przy drzwiach widać dokładnie, że jest wysoki! Konieczie wstaw fotki z małymi jego kolegami wtedy będzie najlepsze porównanie
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Może watki to nie były, ale liście były obciągnięte taką lekką pajęczynką, widoczną z bliska.
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
na takie choroby polecaja rozne srodki do spryskiwania.Nie znam oczywiscie na pamiec
ale na tych stronach polecanych tutaj na pewno beda.To z pajeczynka to chyba wełnowiec Ja cos takiego zauwazylam ale tylko pare nitek jak babie lato,zadnych plamek robaczkow na razie nic.Zdjelam to liscie wytarlam Na 1 lisciu mam taka plamke ,ktora jak sprawdzilam jest prawdopodobnie od nawodnienia i zbyt malej ilosci swiatla.Jakas plesn..chyba Na razie ustawilam je wszytskie na oknie polnocnym(lepszego nie mam)w donicach z keramzytem i zobacze co bedzie ![]() amoze i to nie wełnowiec ,pierwsze skojarzenie watka,wełnowiec tutaj sa wymenione wiec zidentyfikuj co jest podobne i podaja czym to zwalczac http://www.storczyki.org.pl/uprawa/p...szkodniki.html |
|
|
|
#307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo mnie się to skojarzyło z wełnowcem, to taki pasożyt. Mój storczyk był tym zaatakowany. Wpisz w google sobie i porównaj.. Jeśli to to to mogę poradzić jak zwalczyć.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#308 |
|
Rozeznanie
|
Frida, on jest pieky! mam bardzo podobny z obi
|
|
#309 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przejrzałam google i doszłam do wniosku, że najbardziej podobne jest to paskuctwo http://www.wschowa.com/abrimaal/arac...gla2000121.jpg u mnie jeszcze na liściach były czarne kropki. Natomiast ta pajęczynka nie była zbyt gęsta, tylko taka leciutka, delikatna. Występowała tylko na liściach.
|
|
|
#310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#311 |
|
Zakorzenienie
|
Między innymi cos takiego mi się ukazało jako przykład rosliny zaatakowanej przez wełnowiec.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#313 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przecudny!!!!!!!! napewno bedzie pieknie sie rozwijal Wstaw zdjecia z tymi mniejszymi
|
|
|
|
|
#314 |
|
Rozeznanie
|
hej;* ostatnio zakupiłam dwa storczyki - jeden dla mnie (biały) i jeden dla babci (różowy). Kupiłam od razu specjalne osłonki na doniczki jedna z takim wybrzuszeniem w środku, a druga z podstawką i tj. dziurką. Dziś zauważyłam, że w moim na tym podstawku roi się od malutkich robaczków w różowej doniczce nie było chyba wcale? nie wiem czy coś nie tak z moim, ale wygląda w porządku, choć na jednym z liści widzę takie wypustki jaśniejszego koloru to już mój 4 i 5 storczyk w życiu. Pierwszego "zmarnowałam" drugi przekwitnął i teraz wypoczywa ( postawiłam go na południowym oknie - może zakwitnie;p ) trzeci nadal kwitnie kupiłam niedawno go w Leroy Merlin i wszystko z nim ok - pokazywałam go chyba na 7 stronie tego tematu, a te także z Leroy są i coś z nimi nie tak;/ właściwie z moim, wydaje się zdrowy, kwiaty ładne, zdrowe korzenie, liście odpowiedniego koloru tylko "to coś" wiecie co to jest? albo co to za robaki? proszę poradźcie
zdjęcia ( z komórki trochę niewyraźne - przepraszam ) |
|
|
|
#315 |
|
Rozeznanie
|
i następne
|
|
|
|
#316 |
|
Rozeznanie
|
ja tez mam w swoich oslonkach od storczykow wmnostwo malenkich muszek
|
|
#317 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a może na te robale spróbowac z jakimiś pałeczkami owadobójczymi? Najlepiej podejśc do najbliższej kwiaciarni i zapytac osoby tam sprzedającej - raczej powinna znac się na rzeczy i doradzic jakiś dobry specyfik.
adela17 - bardzo ładne storczyki - tak mi się coś wydaje, że brakuje mi takiego białego Aha. A tego z południowego okna może zabierz tamtego storczyka ( albo co najmniej odsuń trochę od niego) , bo słonko przypieka coraz mocniej i może Ci "ugotowac" liście. Przenieś go w jakieś spokojniejsze miejsce, a napewno za jakiś czas zakwitnie. |
|
|
|
#318 |
|
Rozeznanie
|
Moja mama właśnie powiedziała mi gdy zobaczyła jedną z tych muszek, że to jakaś mszyca która jest podobno bardzo niedobra dla roślin
![]() platynka80 - chyba musimy poszukać a raczej przeryć wszystkie kwiaciarnie![]() frida110 - dziękuję jeden miniaturka (polecam, kwiatki śliczne patrz. 7 str.) a to mój drugi, tyle że teraz on jest najważniejszy P.S. W jednej z kwiaciarni widziałam białego giganta z dwiema łodygami i ogromniastymi kwiatami za 150zł ale cóż śliczny był![]() no a co do tego małego na południowym, zasłoniłam żaluzją tak że tylko trochę słonka dociera, a chyba w "Naj" czy jakiejś innej kolorowej gazecie pisało, że gdy storczyk ma za mało słonka to nie chce kwitnąć ( północne okno w kuchni) |
|
|
|
#319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit: Czy storczyk ten który nie chce kwitnąc, to ten którego zdjecie wstawiałaś też na 7 stronie? Który coś tam wypuszczał? Jak tam? Urosło to chociaż troszkę? |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#320 |
|
Rozeznanie
|
tak to ten nieznośny;p dość że kwitną tylko miesiąc w moim domu to teraz choć od lutego troszkę czasu minęło ani mu sie myśli zakwitnąć a ja "nie chcieć czekać rok"
![]() no właśnie nic nie powiększył się ten listek;/ chce go jakoś "pobudzić" by coś ze sobą zrobił, a nie tylko miał te liście;P choćbym widziała jakieś zmiany a ten nic;/ |
|
|
|
#321 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje, że on był "pędzony" w sklepie jakimiś specyfikami, żeby długo i obficie kwitł i teraz po prostu odpoczywa. Wytracił swoje wszystkie siły i teraz się regeneruje (dlatego nie ma żadnego stopnia wzrostu).
Moze postaw go gdzieś w kącik, żeby nie "właził" w oczy i niech odpoczywa. |
|
|
|
#322 |
|
Rozeznanie
|
może rzeczywiście masz rację
niedługo idę do kwiaciarni po coś na te robale mam jakąś odżywkę to będę małego podlewać, zobaczymy co z tego wyjdzie kurcze marzy mi się taki wielki
|
|
|
|
#323 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#324 |
|
Rozeznanie
|
Frido, a jak Ty robisz takie piekne zdjecia i takiego duzego formatu? wklejam kilka moich kwiatkow. Ten w sloiku wyhodowany metoda in vitro, obecnie ma 2 listki, wiec chyba sie przyjal
JUPI!!!
|
|
#325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A duże zdjęcia wstawiam bezpośrednio z fotosika. |
|
|
|
|
#327 |
|
Rozeznanie
|
śliczne
![]() platynko napisz mi jak to się robi proszę, także chciałabym rozmnożyć któregoś storczyka a co do storczyków to napaliłam się na coś pięknego![]() dendrobium - miniaturka są w tejże kwiaciarni dwa różowy oraz troszkę wyższy zielony pierwszy kosztuje 20zł a drugi 22zł zupełnie nie falki, inne kwiatuszki To jest to co lubięP.S. Nie widać robali
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#328 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#329 |
|
Rozeznanie
|
adelo, storczyki hodowane metoda in vitro zamowilam w allegro, rosna jak na drozdzach,puszczaja mlode listki
czekam na kwitnienie
|
|
#330 |
|
na drugie mam Irena
|
Dot.: Jak zmusić storczyka do kwitnenia?
ja mam 4 storczyki kwitną co ok 4 miesiące podlewam przegotowaną wodą po godz wodę zlewam aby kwiat nie stał w wodzie .próbowałam trochę eksperymentować po przekwitnięciu nie obciełam łodygi i po pewnym czasie wyrosły w mniejscu kwiatów liście zrobiłam z tego sadzonki narazie czekam co będzie dalej.w innych przypadkach próbowałam obcinać całą łodygę i innym razem nad 3 oczkiem nie ma to znaczenia łodyga zawsze wyrastała nowa.
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

i nie potrafi zrozumiec co ja w nich widze 

ale na tych stronach polecanych tutaj na pewno beda.To z pajeczynka to chyba wełnowiec 
mam jakąś odżywkę to będę małego podlewać, zobaczymy co z tego wyjdzie