|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Zalegalizowanie swojego związku z partnerem, to chyba nie jest takie straszne. Chcesz walczyć o prawa kobiet tutaj? Zapewniam Cię, że ja czuję się tutaj bardziej bezpieczna niż w Europie, w tej pseudowyzwolonej Europie, gdzie przez szacunek dla łobuzów nie szanuje się normalnego uczciwego człowieka. W Europie, gdzie paradują mniejszości spychając na margines ludzi, którzy są podstawą normalnego społeczeństwa. W Europie, gdzie złodziej ma większe prawa niż okradziony a morderca większe prawo niż ofiara. W mysl źle pojętej chrześcijańskiej demokracji, Europa zatraca swoją chrześcijańską tożsamość. To nie o prawa kobiet trzeba walczyć, ale o prawo bycia normalnym, uczciwym człowiekiem, o prawo do małżeństwa i posiadania dzieci przez kobietę i mężczyznę, a nie karykaturalne komórki społeczne dwóch mam, lub dwóch ojców. Może zepsucie moralne wielu ludziom się podoba, ale mnie nie. Emiraty Arabskie to jeden z najbezpieczniejszych krajów świata, nie musisz obawiać się, że ktoś ukradnie Twój samochód (chociaż kilka takich sytuacji sie zdarzyło np. w Sharjah, ale złodziei z byłego ZSRR złapano i wierz mi, będą tego żałować do końca życia), nie musisz obawiać się wracając piechotą do domu, że ktoś Cię napadnie, bo nikt nie będzie śmiał Cię dotknąć. Sytuacje wykraczające poza normę, są tu tak sporadyczne, że każdy przypadek jest mocno nagłaśniany, tak jak przypadek tej pary Brytyjczyków na plaży, którzy całowali się zbyt namiętnie. Trwa proces i pewnie spędzą w więzieniu kilka miesięcy. Młodzież tutaj po meczu okazując radość wraca spokojnie do domów i nie słyszałam, aby kiedykolwiek kibice Al Wahda F.C. bili się z kibicami Al Jazeera, chociaż oczywiście za sobą nie przepadają. Może jeszcze inne Wizażanki Emirackie Emigrantki, wypowiedzą się na temat, jak się tutaj żyje?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Zgadzam sie w 100% z Eva (na marginesie mowiac - dzieki za te restauracyjki
![]() Emiraty sa wyjatkowym krajem, i kazdy kto ma ochote sie tu pzreprowadzic musi sobie z tego zdawac sprawe. Jest to kraj muzulmanski i zyje sie tu wedlug ich praw i to my dostosowujemy sie do nich a nie oni do nas. Jesli sie to nam nie podoba - nikt nas nie zmusza do tego zeby sie tu sprowadzac... Wyobrazcie sobie jak nas by irytowalo zachowanie muzulmanow przeprowadzajacych sie do Polski i wymagajacych od nas zachowan, ktore nam sa obce Ja zylam ze swoim obecnym mezem na kocia lape wlasnie w Dubaju, za czasow kiedy mozna jeszcze bylo dzielic wille z innymi. Zdazylo nam sie nieraz przytulic czy pocalowac w policzek w miejscu publicznym (pewnie dlatego, ze jestesmy mlodym malzenstwem i nie umiemy sie od siebie "odkleic" ![]() Niestety kazda roza ma kolce - i Dubaj jest wlasnie takim "kwiatem" I to miejsce albo sie pokocha albo znienawidzi, Ale tak jak Eva mowi, jest to najbezpieczniejszy kraj na swiecie, Fakt, beda sie na ciebie gapic Hindusi i inne takie "malpki" z trzeciego swiata ![]() ja nauczylam sie wylaczac i nie zwracac na nich uwagi I jeszcze jedna przykra rzecz, zawsze lepiej jest miec tam jakiegos mezczyzne przy sobie, ktory od czasu do czasu poudawalby Twojego meza, mimo, iz loklani szanuja kobiety, jednak to wlasnie z mezczyznami sie tu rozmawia, mowie tu o zalatwianiu spraw zw. z samochodem, mieszkaniem, urzedami, itp... a kobiety... maja tu swoje osobne okienka w banku i innych urzedach jesli chca cos zalatwic same.. My akurat pokochalismy ta kolczasta roze i wracamy tam ponownie ![]() P.S. Na rozchmurzenie Australijski Mikolaj, ktorego dzis spotkalam w miescie sle Wam wszystkim mostwo slonca i usmiechow ![]() Edytowane przez Nesca77 Czas edycji: 2008-12-17 o 11:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Raczkowanie
|
Nic dodac nic ujac, dziewczyny wylozyly wszystko jak na dloni. Ambasada nie pomoze w zadnych kruczkach prawnych, takie jest tutaj prawo. W Dubaju niby jest luzniej, ale nie zawsze, jak was zlapia na mieszkaniu razem bez slubu to was niestety deportuja, a jak nie zlapia to mozecie tak mieszkac ile wam sie bedzie chcialo.
Pozdrawiam wszystkie wizazanki z Emiratow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 | ||||
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja znam wiele osób, które po dłuższym tutaj pobycie (10-15 lat) wyjechały już do Polski i nadal tu raz w roku wracają. Nazywają to nostalgią, nie mogą się przestawić do życia w Polsce, do polskiego klimatu i niektórych negatywnych polskich realiów. Najbezpieczniejszy ale dlatego, że są pewne normy zachowań poza które się tutaj nie wykracza, bo po prostu nie wypada. Np. sytuacja na stacji benzynowej, wchodzi się i można samemu zrobić sobie kawę / czekoladę i ją wypić, po czym kubek wyrzucić, nikt nie kontroluje, bo każdy wie, że wychodząc podejdziesz do kasy i powiesz jaką kawę / czekoladę wypiłeś i po prostu za nią zapłacisz, a jak zapomnisz, to nikt za Tobą nie pobiegnie, bo wiedzą, że pewnie zaraz się wrócisz z parkingu. Cytat:
Ja kupiłam samochód sama i go zarejestrowałam.... miałam przy tym pomoc oddelegowanej osoby ode mnie z pracy, ale też dlatego, bo jestem kobietą, a w ich mentalności jest tak, że każdej kobiecie NALEŻY pomagać. Osobne okienko w Banku i Urzędach to czyste błogosławieństwo, bo oczywiście jeśli kobieta chce, to może stanąć w ogólnej kolejce ale dlaczego niby miałaby to robić? Wszak nie powinna się przemęczać i wtedy wydzielone miejsce tylko dla kobiet jest naprawdę wspaniałym rozwiązaniem. To mniej więcej tak, jak w Polsce kobieta w ciąży lub z maleńkim dzieckiem na ręku, wymaga pewnej opieki w publicznych miejscach. ![]() ![]() Cytat:
![]() Ale właśnie się zachmurzyło.... wczoraj jeszcze było 24 stopnie, ale już dzisiaj rano tylko 14, brrrrrr.... zima nastała. Trochę się chmurzy i z tego, co słyszę to w Dubaju deszcz a i do nas ma tu dojść... to nie wiem, czy jest sens myć autko ![]() Postanowiłam, że już dzisiaj wyjmuję choinkę z szafy i ja ubieram... w każdym sklepie choinka, a jakie piękne.... nie czekam do 24-go, ubieram dzisiaj. Słucham sobie właśnie w pracy "Yesterday, When I Was Young" Charlesa Aznavour z płyty Jazznavour i już jestem w Magii Świąt. Yesterday when I was young
The taste of life was sweet like rain upon my tongue, I teased at life as if it were a foolish game The way an evening breeze would tease a candle flame, The thousand dreams I dreamed, the splendid things I planned I always built to last on weak and shifting sand, I lived by night and shunned the naked light of day And only now I see how the years have run away Yesterday when I was young There were so many songs that waited to be sung, So many wild pleasures that lay in store for me And so much pain my dazzled eyes refused to see, I ran so fast that time and youth at last ran out and I never stopped to think what life was all about, And every conversation that I can recall Concerned itself with me, and nothing else at all. Yesterday the moon was blue And every crazy day brought something new to do, And I used my magic age as if it were a wand And never saw the waste and emptiness beyond, The game of love I played with arrogance and pride And every flame I lit so quickly, quickly died The friends I made all seemed, somehow, to drift away And only I am left on stage to end the play. Yesterday when I was young There were so many songs that waited to be sung, So many wild pleasures lay in store for me And so much pain my dazzled eyes refused to see, There are so many songs in me that won't be sung Cause I feel the bitter taste of tears upon my tongue And the time has come for me to pay for yesterday When I was young.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2008-12-18 o 08:03 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Oj jak bardzo się nie zgadzam i jak skrajnie inne mam zdanie. Jeden. Zalegalizowanie związku z partnerem...jak najbardziej jeśli ktoś wybrał partnera któremu chce złożyc PRZYSIĘGĘ oraz jeśli ktoś chce swoj związek LEGALIZOWAC...bo tak naprawdę co Państwu do mojego prywatnego życia? I czemu miałabym je legalizowac??? No chyba, że gdzies jest ono nie-legalne (Emiraty), na szczęście w Europie z prywatnego życia, które nikogo nie krzywdzi, nie trzeba się już tłumaczyc ani poddawac jakiejkolwiek zewnętrznej kontroli. "Zalegalizowanie związku z partnerem nie jest TAKIE straszne"...cóż, straszne nie, ale, z czym się na pewno zgodzisz, jest poważną, życiową decyzją, której szanujący się i żyjący w prawdzie człowiek nie podejmie, "bo tak jest wygodniej". Kochanie, jedziemy do Dubaju, pobierzmy się, będzie nam łatwiej. Absurd. Dwa Bezpieczeństwo, o którym tak dużo piszesz nie ma NIC wspólnego z równouprawnieniem. ZERO. Rozumiem, że jest bezpiecznie, jak się psu założy kaganiec to też nie będzie szczekał. Sic! Rzeczywistośc, którą opisujesz przypomina raczej Socrealistyczną Polskę, piękna idea i uśmiechnięte twarze na plakatach...ale zapomnij o Paszporcie, swobodzie wypowiedzi, zapominj o wolności! (nie wspominając już o całej tamtej bezndzieii) Damn! To co piszesz, wygląda jak jakiś Huxleyowski Wspaniały Świat! Powszechna szczęśliwośc, radosna młodzież...uh! Trzy "Paradujące mniejszości narodowe i karykaturalne komórki społeczne dwóch mam, lub dwóch ojców", jak o nich pogardliwie piszesz...cóż, ja jestem za ![]() Ja rozumiem, że wolnośc i torerancja są trudne i, że trzeba do nich dorosnąc akceptując innośc i różnorodnośc, która (powtórzę) nikogo nie krzywdzi i nie dyskryminuje. A co to w góle jest "podstawa NORMALNEGO społeczeństwa"??? Jakim system mierzysz "Normalnośc"? Odwołujesz się do wartości, które są tylko kroplą w morzu przeróżnych wspołistniejących w Świecie ideii. Jeśli to jest "Normalne" to 90% świata jest szalona! ![]() Cztery Europejska Tożsamośc sięga dużo dalej niż Chrześcijaństwo a jej podstawą jest Wolnośc Myśli zakorzeniona w Starożytnej Filozofii, tak, tej samej, która preferowała i opiewała w poezji i prozie związki gejowskie i lezbijskie ![]() I mój Boże, całe szczęście, że Europa "zatraca swoją chrześcijańską tożsamość" gdyż zatraca ją na rzecz tożsamości MYŚLĄCEJ, prawdziwej. Pięc Przerażające...jak piszesz o tych złodziejach, którzy będą "żałowac do końca życia"...to ma mi niby poprawic humor? albo o tej parze Brytyjczyków. Ciebie to cieszy? A gdzie Chrześcijańskie wartości, o których wspominałaś? Miłośc bliźniego, wybaczenie, współczucie? Wstyd! Reasumując. Mam zupełnie odmienne zdanie na większośc spraw o których pisałaś. Tym niemniej, jest mi bardzo miło, że sobie tak tu szczerze rozmawiamy. Odnoszę też wrażenie z tego co piszą dziewczyny oraz z mojej prywatnej korespondencji, że (na szczeście) życie w Dubaju nie jest aż tak czarno białe, groźne i straszne jak je postrzegasz ale może się mylę. Tak czy inaczej mój apetyt na tę podróż się zaostrzył. Chciałabym bardzo wyrobic sobie własne zdanie o tym miejscu. Piękne porównanie do kolczastej róży by Nesca77 rzeczywiście, z tego co czytam, niezwykle trafnie opisuje Dubaj i rozumiem, że jeśli zdecyduję się przyjechac to będę musiała się podpożądkowac prawu i tyle (kolce) ale w zamian otrzymam bardzo dużo (kwiat) Czy tak? ![]() Lecę jutro do Polski na Gwiazdkę. Życzę Wam wszystkim dobrych, spokojnych Świąt. Pozdrawaim, Joanna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Raczkowanie
|
Przepraszam ze przerwe wam dyskusje.
Czytam was do dawna i jestem zasascynowana Dubajem. Chcialabym tam podjąć studia, ale kompletnie sie w tym nie orientuje. Jest jakas mozliwość? Jaka musialabym miec wize? Jakie bylyby koszta? Z gory dziekuje i pozdrawiam ![]()
![]() |
#307 | |
|
![]() Cytat:
Poprzez wyszukiwarkę (np. Google) znajdziesz też inne szkoły i Uniwesytety w Dubaju, Sharjah, Abu Dhabi. Powodzenia i pozdrawiam. * University of Dubai (UD) http://www.ud.ac.ae/new/ * American University in Dubai (AUD) http://www.aud.edu/ * British University in Dubai (BUiD). http://www.buid.ac.ae/buid/html/home.asp
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie dzieczyny!
Mieszkam w Dubaju od paru miesiecy I chcialam dodac tutaj swoje 3 grosze J 1.Jest tutaj troche bezpieczniej,ale to wynika ze strachu a nie ze wspanialej kultury tych ludzi ani z religii. Mlodziez wcale nie jest jakas wspaniala. Ostatnio moja kolezanka skrecila w boczna uliczke kolo shopping centre I jakis mlodzieniec (kolo 15lat), ubrany tradycyjnie po arabsku (chusta I biala ‘sukienka’) trzasnal ja z calej sily w tylek I uciekl. Dziewczyna szla z zakupami, zaczela krzyczec,ale nikt jej nie slyszal,a z siatkami ciezko gonic sprawce. Jakby zadzwonila po policje, to gdzie oni by go znallezli???? I taki lajtowy przyklad - Jak jezdzilam na plaze, czesto widzialam mlodziez wyrzucajaca smieci, puste puszki po coli za siebie!!!Doslownie! Chociaz kosz byl obok,ale oni wiedza,ze sluga hindus/filipinka posprzata po nich!! Tu jest mnostwo rozpieszczonych bahorow bogatych arabow. 2.I tu nasuwa sie nast. mysl – rasizm!! Tu jest straszna nietolerancja wzgledem hindusow, pakistanczykow I kobiet z Filipin, Etiopii itp biednych krajow. Nie szanuje sie tych ludzi wogole, Arab (bogaty) I bialy zawsze maja pierwszenstwo. Ja jestem biala wiec to jest wygodne dla mnie,ale takze krepujace. Np. Stoje czekam na taxi w kolejce. Jestem 5-ta. Przede mna stoja Hindusi I jakies kobiety, chyba Filipinki. Podjezdza taxi I wskazuje na mnie: ‘Ty!’ mowi facet. I co? Mam powiedziec,ze nie dziekuje postoje, kiedy juz od 30min czekam na taxowke?? Skorzystam… chociaz wiem,ze sie przyczyniam do dyskryminacji…Nie pochwalam swojego zachowania, ale co Wy zrobilybyscie na moim miejscu? Mysle,ze to samo. ![]() 3.Jesli chodzi o homoseksualizm. Jest tu calkowicie zabroniony,ale… Hindusi czy tego typu narodowosci (wybacznie, nie potrafie rozroznic ich), faceci chodza za raczki I sie obejmuja. OK. To jest uznawane jako znak przyjazni. ![]() 4.Sex – np w kinach czasami sceny sa wyciete np. Rocknrolla,jedna scena jest wycieta. Ale sceny gdzie sie zabija z totalna przemoca nie sa wyciete. Kiedy krew sie leje I ludzie cierpia-tego nie wytna. Kolejna hipokryzja. 5.Alkohol – niby trzeba miec licencje hehehehehehe ![]() Wiec dla mnie to jest kraj hipokrytow. Wole bardziej moze niebezpieczna Europe ale za to Wolna Europe. Powiecie – jedz do kraju jesli Ci sie nie podoba. OK, strasznie ponarzekalam,ale widze tez plusy: 1.kasa 2.tanie samochody 3.pogoda 4.zwiedzanie krajow arabskich Doceniam to,ze tu jestem,bo moge sie wiele dowiedziec o innym kraju i kulturze ale na pewno jak tylko zaoszczedze na swoje male M4 to wroce do Polski. Bo kocham Polske I nie moglabym zyc na stale w innym kraju. Nie moge sie doczekac kiedy tam wroce,chociaz wiem,ze PL ma tez mnostwo minusow… No ale,ze w Pl nie zarobie na mieszkanko to tu na razie posiedze I Wam ponarzekam J Pozdrawiam serdecznie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 | |||||||
|
![]()
Masz prawo do swojego zdania i swoich poglądów, a to czy się zgadzasz z moimi nie ma dla mnie znaczenia.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie do wolności i tolerancji dorasta się ale do umiejętności rozróżnienia dobra od zła, wolności od pseudowolności, tolerancji od tolerancji na pokaz. Nie znam danych statystycznych dotyczących szaleństwa ludzi na świecie. Cytat:
Co do chrześcijańskiej tożsamości Europy, to zatraca ją na rzecz idei, które nie niosą ze sobą prawdziwych wartości i szacunku do człowieka. Cytat:
Chrześcijańskie wartości i miłość bliźniego, wybaczenie, współczucie.... czyli znowu żonglujesz wybiórczo tezami. Wstyd! Chrześcijańskie wartości przekazane w Dekalogu nie dopuszczają np. kradzieży, (7 - nie kradnij). Miłość bliźniego to miłość do człowieka oparta na szacunku. Wybaczenie, oczywiście należy wybaczyć.... przede wszystkim sami sobie mamy wiele do wybaczenia, jednak przewinienie domaga się ukarania. Współczucie.... powinniśmy mieć bardzo dużo współczucia dla ofiar bezmyślnych napadów rabunkowych, gwałtów, przemocy w rodzinie, agresji w szkołach i na ulicy. Współczucia dla młodych ludzi, którzy wychowują się bez troskliwej opieki dorosłych, bo dorośli dawno się zagubili. Wstyd za młodzież, dla której liczą się tylko nowe gadżety i gry komputerowe i wstyd za rodziców, którzy nie potrafią wychować swoich dzieci na dobrych ludzi, bo sami nie wiedzą co dobro i normalność znaczy. Bo zapomnieli co to wiara, modlitwa, wybaczenie, miłość bliźniego, wspólczucie, bo wyrzekają się chrzescijańskich wartości i urządzają dzieciom Gwiazdkę.... a nie ma w domu Bożego Narodzenia. Cytat:
Chciałabym być dobrze zrozumiana, ja jestem OBSERWATOREM życia w Emiratach, moje osobiste poglądy nie mają tutaj zastosowania. Nie ma we mnie skrajnych emocji, ja w tym wątku, który sama kiedyś założyłam opisuję jak się tutaj żyje, staram się szczerze i adekwatnie do stanu mojej wiedzy odpowiadać na pytania Wizażanek, które zamierzają tutaj przyjechać, lub w inny sposób interesują sie tym krajem. Jak tylko mogę, zawsze staram się pomóc lub w czymś doradzić. Tego typu offtop, nie jest przeze mnie mile widziany, moim zamiarem nie jest wykazać wyższość prawa Emiratów nad prawem w Europie, bo to jak dowodzić wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. To zupełnie inne historie i nie można ich w ten sposób rozpatrywać. Wiele jest sytuacji dobrych i złych po każdej ze stron.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2008-12-22 o 07:03 Powód: edit |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
Raczkowanie
|
A ja moze z innej beczki...
Czy wybieracie sie na polska msze do Sw Jozefa w AD? Jest w poludnie w Boze Narodzenie? Ja od paru dni jestem w Abu Dhabi, mezus pracuje a ja nudze sie w hotelu... Czekamy na mieszkanie, z ktorego znalezieniem jego firma ma klopoty... A ja nie potrafie sie jeszcze przestawic na inny czas... Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 |
|
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia !
Śpiewajcie Panu pieśń nową, śpiewajcie Panu, wszystkie krainy! Śpiewajcie Panu, błogosławcie Jego imię, z dnia na dzień głoście Jego zbawienie! Rozgłaszajcie Jego chwałę wśród narodów, Jego cuda - wśród wszystkich ludów! Bo wielki jest Pan i godzien wielkiej chwały... [Psalm 96] Najlepsze życzenia wszystkim Emigrantkom ! Eva
![]() |
![]() |
#312 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Twoje komentrze sa nie fair gdy wspomnialas o (tutejsza- Local)mlodziez i o kraj (hipokrytow). O jaka mlodziez mowisz? ta tutejsza (Local)? Bo jak czytam to caly czas wspominalas o bogataych (arabow), ale nie wspomnialas o jaka nardowsci: Qataru, Bahrainu, Arabii Saudijskiej, Egipt, Tunezia,Syria, Jordania itd...., Arabow jest pelno w UAE, ale Locals sa o wiele mniej tylko 16% albo nawet mniej. Nie kazdy Arab jest Local (tutejszy). I nie kazdy kto sie ubiera (chustke i biala sukienke) jest Localem. Nie powiem ze wszytskie Locals sa swieci, ludzie sa rozni. Ja widzialam rozne narodowsci ktorzy wyrzucaja smieci na plazy, w parku, itd.. W Polsce jest podobnie ![]() ![]() Ja bym nie nazwala to rasizmem, bo jakis koles albo taxoswkarz wolal zeby 'bialy' mial pierwszenstwo, i juz mowa ze w tym kraju jest rasizm. hmm..interesujace. A w Polsce nieman rasizmu? ja jestem 100% pewna ze jest, niech ktos zobaczy czarnego czwowieka to ludzie ( nie powie ze wszyscy, ale sa) odrazu wytykaja palce, i sa jeszcze inne reakcje O "przyjazn" Hindusow (hindus z hindusem) to nie wspomne ![]() Ale zeby nazwac kraj hipokrytow! (no comment) Przepraszam za bledy ktore robie i ze polski mam bardzo slaby ![]() ![]()
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2008-12-26 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 | |||||||||
|
Cytat:
Cytat:
Ciekawe, bo w Europie też jest system penitencjarny. Cytat:
![]() Cytat:
Co do Twojego zdania na temat dzieci bogatych rodziców.... to są one w zachowaniu bardzo podobne do innych dzieci na całym świecie. To, czy ktoś rozpieszcza swoje dziecko nie zależy od tego, czy jest Emiratczykiem, Egipcjaninem, Syryjczykiem, Włochem, Niemcem, Brytyjczykiem, Polakiem, Rosjaninem, itp. Cytat:
Czekałaś samotnie na taksówkę, przed Tobą były osoby innych narodowości, Ty byłaś piąta, ale byłaś "samotnie stojącą kobietą", gdyby towarzyszył Ci mężczyzna lub koleżanka, to stałabyś w tej kolejce aż przyszłaby Twoja kolej. To nie było zachowanie rasistowskie ani seksistowskie, po prostu chcieli abyś czuła się bezpiecznie, tak jest w tym kraju. To nie prawda, że biały ma zawsze pierwszeństwo, rasizm jest tutaj zabroniony. O jakiej nietolerancji Ty piszesz ? Ten kraj to mieszanka wszystkich kultur i ras, lokalnych mieszkańców jest raptem 18% (wg. danych statystycznych), czyli 82% stanowią emigranci z innych państw, ludzie o wszystkich kolorach skóry i ras, ludzie o różnych wyznaniach religijnych.... i gdzie tu jest rasizm? Cytat:
Homoseksualizm jest zabroniony i karany. Sposób okazywania sobie przyjaźni przez mężczyzn, jest podobny, jaki kobiety okazują sobie wzajemnie, całując się, przytulając i trzymając za ręce, zapewniam Cię, że nie w każdym przypadku są to przypadki homoseksualne. Cytat:
Cytat:
Są Arabowie muzułamanie, którzy piją alkohol i jedzą wieprzowinę, a są tacy, którzy tego nie robią, to prywatny wybór człowieka. Są też chrześcijanie jedzący mięsne potrawy a nie ryby w Piątki. Są też Arabowie chrześcijanie, np. z Syrii, Libanu, Egiptu... czy im też nie wolno alkoholu pić? A umiesz ich rozróżnić? Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Rozeznanie
|
Ja totally sie zgadzam z Eva ID
![]() ![]()
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2008-12-27 o 08:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
|
Witaj Jumeirah Girl
![]() Miło mi Cię powitać w tym wątku, zaglądaj tu częściej i pisz o swoim życiu w Emiratach. Jeśli dobrze Cię zrozumiałam, to Twoja mama jest Polką a Twój tata Emiratczykiem z Dubaju? Widziałam Twoje zdjęcia w innym wątku, jesteś prześliczną dziewczyną ![]()
![]() |
![]() |
#317 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziekuje Eva ID, milo mi ![]() Tak moja mama jest polka a tata z UAE, ale urodzony w Ajmanie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja sie ucze w Dubai Women's College, ucze Business & Human Resources Management, jestem na ostatnim roku. Ale bede kontinuowac Master degree w Wollingong University. Tydzien temu (sobota) bylam na Choince w szkolej polskiej w Dubaju, moja mlodsza siostra i mlodszy brat tam chodza, fajnie bylo dzieci i dorosly spiewali kolendy, moja siostra i brat zagrali na organie tez kolendy (bardzo sie cieszylam ![]() Przez 8 lat jezdzilam konno (jumping i dressage) w Emirates Equestrian Centre w Nad Shiba, ale od poczatku July przestalam, bo mam jakis problem w plecy (mialam 3 razy powazne accidents , oczywiscie konno). No nie wiem co mam pisac o swoim zyciu ![]() ![]()
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2008-12-29 o 16:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Przyczajenie
|
[quote=Eva ID;10221029]
Cytat: Napisane przez whitemakuta http://www.wizaz.pl/forum/images/buttons_n/viewpost.gif 5.Alkohol – niby trzeba miec licencje hehehehehehe ![]() ''W Abu Dhabi jest bardzo trudno kupić alkohol bez licencji, był jeden sklep, ale teraz też żądają okazania licencji przy zakupie.'' A nie prawda,ze 'bardzo trudno kupic alkohol bez licencji' w Abu Dhabi ![]() ![]() Juz podaje sklepy: 1.W Turist Club Area na ulicy Al Meena, kolo hoteu Emirates Plaza jest wysoki bialy hotel (musze sprawdzic nazwe jesli ktos chce dokladnie, bo teraz nie pamietam) a z tylu tego bialego budynku sa czarne,szklane drzwi. Jest to normalny sklep. Jak ktos bedzie chcial moge sie przejsc i dokladnie sprawdzic jego nazwe,bo wisi szyld nad drzwiami,sorki ale teraz nie pamietam. Tam mozna kupic bez licencji alkohol. Po ostatnich zaostrzeniach NIC sie nie zmienilo. dalej bez problemu mozna kupic alkohol bez licencji. 2.Drugi sklep,z ktorego korzystam jest tuz kolo Carefura na Rashid Bin saeed Al Maktoum Str. zaraz za skrzyzowaniem z 29th str. Bardzo duzy wybor ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
Rozeznanie
|
HAPPY NEW YEAR!!!!!! HAPPY 2009!!!
![]() ![]() ![]() Ale straszna mgla ![]()
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2008-12-31 o 20:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
|
H A P P Y ....... N E W ...... Y E A R ! ! !
![]() ![]() ![]() ![]() Niebo nad Abu Dhabi rozbłysło feerią wspaniałych ogni...
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-01-01 o 11:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Bardzo dobrze ze w Dubaju nie bylo fajerwerkow, przez mglo (absolutnie) nic nie bylo widac, strach bylo wyjsc z domu i jezdzic samochodem ![]()
![]() |
![]() |
#322 |
Rozeznanie
|
Dzisiaj zmarl Sheikh (Rashid bin Ahmad Al Mu'alla) z Umm Al Quwain, zmarl w Londynu, to znaczy ze mamy 3 dni wolnego .
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2009-01-02 o 10:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 | |
|
![]() Cytat:
To znaczy całe Emiraty maja trzy dni ? Może tylko szkoły bo ja w Niedziele normalnie do pracy pójdę jak sądzę. Właśnie wróciłam z plaży...... ![]() Pogoda wspaniała , lekka bryza i wspaniałe słońce, do tego zimne piwo i nie wiem kiedy zrobiła się już 5pm.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 |
|
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-01-02 o 16:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak cale Emiarty maje trzy dni wolnego , wiem ze Government Sector maja wolne, tylko szkoly ktore maja mid-semester exams nie maja wolnego. To dobrze ze mam wolne w nidziele, bym miala egzamin i 2 deadlines ![]() EDIT: Okazalo, ze Government Sector maja wolne except Higher Colleges of Techology (tez jest Government) ![]() Widze ze zrelaksowalas sie ![]() Ja dzisiaj bylam w Emirates Mall na zakupy, dramat! pelno ludzi!. Jutro od rana pojde do Emirates Mall zeby kontynuowac moje zakupy ![]() ![]()
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2009-01-03 o 05:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
|
Cytat:
Karty Kredytowe rozgrzane do czerwoności ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 | |
|
Cytat:
Konsekwencje posiadania alkoholu w domu lub samochodzie bez licencji, są Ci znane?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Mam nadzieje ze obniza troszeczke ceny komorek, a zwlaszcza HTC Touch Pro.
![]() |
![]() |
#329 |
Przyczajenie
|
Witam chyba jestem pierwszym chłopakiem na tym forum a szczególnie w tym wątku...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 | |
|
Cytat:
Radziłabym Ci najpierw skończyć studia, a dopiero potem myśleć o znalezieniu pracy w Emiratach, ale skoro pragniesz tu przyjechać, to możesz też wpisując w wyszukiwarkę słowa job in dubai lub job in emirates, poszukać coś zgodnego z Twoimi zainteresowaniami. Powodzenia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.