chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :) - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-14, 19:04   #301
Ja_motyl
Przyczajenie

Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)

Witajcie,
Od jakiegoś czasu przeglądam Wasze forum, bowiem chciałabym pobawić się techniką decoupage. Jestem jednak zupełnym laikiem w tym zakresie. Na dodatek zupełne ze mnie beztalencie artystyczne
Zrobiłam jedno pudełeczko - tak na próbę, jeszcze bez cracka i ... pojawiły się pytania.
1) Jakiego pędzla użyć do kleju? - dotarłam do Waszych wypowiedzi, aby do farb acrylowych i lakieru używać pędzli nylonowych/ syntetycznych. A co do kleju? (Ten, którego użyłam bardzo targał mi serwetkę).
2) Czy istnieje możliwość, aby wykonać decoupage na naturalnym drewnie sosnowym (tzn, nie pokrywać go farbami acrylowymi)? Marzy mi się sosnowa toaletka z jakimiś ozdobami decoupage.
3) Aby zachować naturalny wygląd drewna - czy można zarówno przed crackiem, jak i po cracku (jednoskładnikowym) zamiast farby acrylowej użyć bejcy do drewna?
Wiem, że niektóre pytania są pewnie bardzo naiwne, ale dla mnie to zupełna nowość. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam
Ja_motyl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 19:14   #302
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Cytat:
Napisane przez Ja_motyl Pokaż wiadomość
1) Jakiego pędzla użyć do kleju? - dotarłam do Waszych wypowiedzi, aby do farb acrylowych i lakieru używać pędzli nylonowych/ syntetycznych. A co do kleju? (Ten, którego użyłam bardzo targał mi serwetkę).
Pędzel do kleju musi mieć twarde włosie - http://decu.pl/sklep/product_info.ph...f54aee7bae1add

Cytat:
2) Czy istnieje możliwość, aby wykonać decoupage na naturalnym drewnie sosnowym (tzn, nie pokrywać go farbami acrylowymi)? Marzy mi się sosnowa toaletka z jakimiś ozdobami decoupage.
Możesz, ale musisz do tego celu użyć papieru, nie serwetki gdyż na tle drewna serwetka będzie mało czytelna. Przejrzyj wątki decu na forum, gdzieś powinnaś się natknąć na ozdabiane drewno bez malowania

Cytat:
3) Aby zachować naturalny wygląd drewna - czy można zarówno przed crackiem, jak i po cracku (jednoskładnikowym) zamiast farby acrylowej użyć bejcy do drewna?
Bejca jest najczęściej wodna albo spirytusowa. Więc nie ma co na niej pękać
Możesz użyć bejcy zamiast farby I czyli tej spodniej, na to kraka i na to farbę akrylową. Spękania będą miały kolor bejcy. Natomiast zastosowanie na wierzch zamiast farby bejcy wydaje mi się bezzasadne - nie będzie raczej miało co popękać ... ale głowy nie dam więc po prostu spróbuj na jakimś kawałku drewienka

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 21:42   #303
Ja_motyl
Przyczajenie

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź
Tak jak napisałaś, udało mi się też znaleźć w jednym z wątków sposoby umieszczania decoupage na naturalnym drewnie.
A więc pora na dodatkowe zakupy i .. do pracy rodacy.
Pewnie niebawem pojawią się kolejne pytania.
Jeszcze raz dzięki. Super, że istnieje takie miejsce
Ja_motyl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-16, 23:29   #304
gapcio22
Raczkowanie

GG do gapcio22

Proszę o pomoc:
- czy spękania wychodzą tylko jeśli użyje się farby? nie na samej serwetce?
- dlaczego po użyciu lakieru ochronnego zrobiły mi się grudki i wałeczki? klej był klejący jeszcze, może dlatego, że nie wysechł?
- czy po lakierze matowym też macie chropowatą, nierówną, grubą, powierzchnię tzn. nie całkiem gładką? wyglądającą jakby było tej warstwy dużo?
- i czy do każdej pracy o jasnym drewnie należy użyć farby?

Edytowane przez gapcio22
Czas edycji: 2010-11-16 o 23:32
gapcio22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 07:20   #305
Pupil

Tu masz wszystko na temat kraków http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...05&postcount=2
Kraka możesz dać na samą serwetkę, dwuskładnikowego oczywiście.
Przy kraku jednoskładnikowym istota jest pękająca farba.

Co do malowania po mokrym kleju to po prostu nieporozumienie. Klej musi być całkowicie suchy, najlepiej zrobić to po kilku godzinach, ja maluję dopiero następnego dnia. Inaczej wszystko się zważy. Musi być sucha powierzchnia malowana i suchy pędzel.

Możesz na czyste niepomalowane drewno naklejać motywy, ale tylko papierowe. Motyw serwetkowy na drewnie zniknie, będzie niewyraźny. Dlatego potrzebna jest farba.

Proponuję przejrzeć cały podpięty u góry wątek http://www.wizaz.pl/forum/showthread...5#post21442905 tam jest wszystko na temat decu

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-11-17, 12:35   #306
gapcio22
Raczkowanie

GG do gapcio22

Dziękuję za odpowiedź mam jeszcze wątpliwości: spękania nie zrobiły mi się mimo, że najpierw pomalowałam farbą potem jednoskładnikowym lakierem, znowu farbą i znowu lakierem... co może być przyczyną?
Stary 2010-11-17, 13:10   #307
bajkabajka
BAN stały

Talking Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)

na farbę kładziesz jednoskładnikowiec, czekasz aż przeschnie tzn będzie przezroczysty, ale jeszcze trochę lepki. Następnie kładziesz farbę , najlepiej w kolorze kontrastującym do tej pierwszej , i delikatnie nakładasz na spękacz . Nie należy więcej niż 1 raz kłaść farby w tym samym miejscu, jeżeli pociągniesz 2 lub więcej razy farbą po tym samym miejscu spękania się nie zrobią ! Gdy już zobaczysz spękania /bardzo szybko!/ , to czekasz aż wszystko dobrze wyschnie i dopiero wtedy lakierujesz. pozdrawiam, Bajka
bajkabajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-17, 13:53   #308
gapcio22
Raczkowanie

GG do gapcio22

Dzięki to już wiem, że za dużo razy pociągnęłam farbą ;/ a farbę można stosować na serwetki? czy lepiej pod, jeśli chce się mieć spękania na serwetkowym wzorze?
Stary 2010-11-17, 14:04   #309
bajkabajka
BAN stały

Talking Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)

kolejność podkład-farba-serwtka - spękacz , ale 2-skladnikowy ! , będziesz miala spęki na serwetce.
Jednoskładnikowiec podkład-farba-spękacz 1-skladnikowy-farba druga- serwetka , spęki będą pod serwetką , ale trochę prześwitują. Pamiętaj,że serwetkę należy nakleić na jasne tło , najlepiej białe
bajkabajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 16:59   #310
andzia8001
Raczkowanie

decoupage 3D

chciałabym zrobic coś w 3D, ale nie mam pojęcia jak. Pomóżcie... może jakieś linki ... szukam szukam... i znalazłam tylko zdjęcia prac.
andzia8001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 18:51   #311
madapsora
Przyczajenie

Święta tuż tuż

Dziewczyny,
od kilku dni zaczęłam bardzo się interesować techniką Decoupage. Pomyślałam sobie, że warto zrobić kilka fajnych ozdób do domu na Święta. Chciałabym zacząć od bombek ( wiem, zę moze być cieżko bo trzeba nakleić na nierównej powierzchni wzór), ale mam pytanie.
Niektórzy piszą, zę na plastikowych, niektórzy na styropianowych a jeszcze inni, ze najlepieja na starych albo kupionych w markecie platikowych .
Jakie Wy polecacie?
Widziałam w Tutorialach kilka informacji o technice, ale za dużo tam też nie ma - moze macie jeszcze jakieś inne kursy online jak zrobić bombkę?
Dzieki za odpowiedź
madapsora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-23, 19:10   #312
rosier
Wtajemniczenie

Dot.: Święta tuż tuż

http://www.cafeart.pl/20091217844/de...ateczny_decoup
Proszę bardzo

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Jeśli Ci się nie otworzy ten link, wejdź na decoupage i tam znajdziesz kurs zdobienia bombki
rosier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 20:32   #313
Pupil

Dot.: Święta tuż tuż

Cytat:
Napisane przez madapsora Pokaż wiadomość
Niektórzy piszą, zę na plastikowych, niektórzy na styropianowych a jeszcze inni, ze najlepieja na starych albo kupionych w markecie platikowych .
Jakie Wy polecacie?
Widziałam w Tutorialach kilka informacji o technice, ale za dużo tam też nie ma - moze macie jeszcze jakieś inne kursy online jak zrobić bombkę?
Dzieki za odpowiedź
Bombki to chyba najtrudniejszy temat w decoupage
Bombki styropianowe zawsze mają na sobie fakturę styropianu, nigdy nie są gładkie.

Bombki plastikowe otwierane możesz ozdabiać od środka - wtedy odchodzi problem malowania, albo z zewnątrz. Jeśli ozdabiasz je od wewnątrz to nie możesz de facto pocieniować, to jest po prostu zwykła wyklejanka ale wymagająca też sporej uwagi bo źle się klei również na wklęsłej powierzchni (czyli od środka).

Bombki plastikowe nieotwierane ozdabiasz z zewnątrz, lecz pozostaje problem lakierowania - lakier lubi ściekać z bombki i trzeba się wykazać ogromem cierpliwości

Wybór bombki zależy od wyboru techniki jaką przyjmiesz
Jak już Ci rosier wskazała w cafeart jest kilka tutoriali odnośnie dekorowania bombek, wszystkie zostały zamieszczone w tutorialach podpiętych na forum http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...85&postcount=3 Są tam dokładne opisy jak nakleić motyw, jak go podmalować i jak postarzyć.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-11-23, 22:05   #314
iwona1981
Zadomowienie

Cool Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)

hej
mam bombki z pleksy i chciałam je ozdobić od zewnątrz za pomocą Heritage 3 w 1 (podkład , klej i lakier) do tej pory używałam go tylko przy bransoletkach przy użyciu serwetek
da radę?

a i jeszcze dostałam takie coś http://www.stonogi.pl/product_info.php?products_id=242 i http://www.creativehobby.pl/product_...id=625chciałam zrobić z tego magnesy czy mogę potraktować to normalnie jako bazę do decu ??

Edytowane przez iwona1981
Czas edycji: 2010-11-24 o 09:15
iwona1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 09:52   #315
magcich
Wtajemniczenie

GG do magcich

Mam pytanie
Czy mogę przykleić serwetkę na serwetkę? Tz chciałabym okleić pudełko nutkami a na to kwiatka. Czy to się uda czy kwiatek zleje się z nutkami? Chciałabym żeby kwiatek był widoczny a przez niego prześwitywały nutki... chyba namieszałam, ale może ktoś mnie zrozumie
magcich jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-24, 10:07   #316
zielona butelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona1981 Pokaż wiadomość
hej
mam bombki z pleksy i chciałam je ozdobić od zewnątrz za pomocą Heritage 3 w 1 (podkład , klej i lakier) do tej pory używałam go tylko przy bransoletkach przy użyciu serwetek
da radę?- Iwonka, da radę tak jak każdy klej. Dlaczego masz wątpliwości? Ja go używam do wszystkiego.

a i jeszcze dostałam takie coś http://www.stonogi.pl/product_info.php?products_id=242 i http://www.creativehobby.pl/product_info.php?cPath=12 2&products_id=625chciał am zrobić z tego magnesy czy mogę potraktować to normalnie jako bazę do decu ??

Cytat:
Mam pytanie
Czy mogę przykleić serwetkę na serwetkę? Tz chciałabym okleić pudełko nutkami a na to kwiatka. Czy to się uda czy kwiatek zleje się z nutkami? Chciałabym żeby kwiatek był widoczny a przez niego prześwitywały nutki... chyba namieszałam, ale może ktoś mnie zrozumie

hmmmm, moim zdaniem to będzie kiepskie. Próbuję sobie to w głowie poukładać, bo nie próbowałam, ale myślę,że będzie kiepskie Lepiej żeby ten kwiatek był z papieru.
zielona butelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 10:53   #317
iwona1981
Zadomowienie

Smile Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)

Cytat:
Napisane przez magcich Pokaż wiadomość
Mam pytanie
ja przyklejałam najpierw jedną część czyli tło a jak wyschło to resztę i dało radę

zielona butelka
iwona1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 12:02   #318
Pupil

Cytat:
Napisane przez magcich Pokaż wiadomość
Mam pytanie
Możesz nakleić, wyjdzie ale musisz bardzo uważać, bo spodnia serwetka czyli nutki może się przy tym pomarszczyć. Ja tak zrobiłam z pismem i bluszczem - to były dwie serwetki https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1247000826 wyszło super
Drugą robiłam z serwetką a na to papierowy kwiatek https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...4&d=1250675033 jak radziła Ci zielona buteleczka i też wychodzi super - łatwiej się nakleja i nie ma problemu ze spodnia serwetką

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-11-24, 14:18   #319
magcich
Wtajemniczenie

GG do magcich

Dziewczyny dziękuję
Co do papierowego kwiatka to nie mam takowego, a drukować się boję ... spróbuje z 2 serwetkami najwyżej później będę zdzierać...
Stary 2010-11-24, 14:33   #320
zielona butelka
Zakorzenienie

Madzia, spróbuj na jakimś małym kawałku drewienka - ja czasem po to kupuję sobie podkładki pod herbatę albo zakładki do książek i wyprobowuję na tym, jak czegoś nie znam lub nie jestem pewna efektu.
Buzka
zielona butelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 16:54   #321
maxiara
Przyczajenie

Question Pomocy z biżuterią

Witam kochane Wizażanki!
Chciałabym prosić Was o wyjaśnienie kilka rzeczy. W decoupage jestem nowa - a właściwie dopiero zaczynam. Przeglądając wiele stron znalazlam sporo biżuterii wykonanych tą techniką i na tym polega moje pytanie: Na czym i czym drukowane sa obrazki znajdujace się w wielu przypadkach na kolczykach np wizerunek Marylin Monroe? Na pewno wiecie o co chodzi Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
maxiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 17:35   #322
jambolaja
Zakorzenienie

Dot.: Pomocy z biżuterią

Jeśli wydruk będziesz naklejać po całości to na zwykłym papierze.Jeśli będziesz wycinać to na papierze śniadaniowym przyklejonym do kartki.Jeśli masz laserówkę możesz wydruk spokojnie moczyć.Jeśli atramentówkę to nie i dodatkowo przed wycięciem i naklejem zabezpieczasz lakierem
Stary 2010-11-25, 09:56   #323
magcich
Wtajemniczenie

GG do magcich

Dziewczyny udało się! Mam kwiatka na nutkach Teraz tylko lakierować lakierować i lakierować... Jak będzie gotowe to się pochwale
Stary 2010-11-25, 11:36   #324
jambolaja
Zakorzenienie

Pokazywać,pokazywać proszę!
Stary 2010-11-26, 18:25   #325
madapsora
Przyczajenie

Wielkie dzięki za poprzednią odpowiedź. Skusiłam sie jednak na bombkę ( nie wiem co mi z tego wyjdzie), ale zacznę najpierw od chustecznika - będzie chyba bardziej bezpieczny.
Mam jeszcze kilka pytań:
1. Czy jeżeli cchę okleić cały chustecznik to musze go na poczatku pomalować farbą? Czy przyklejać bezpośrednio do drewna?
2. Kupiłam zwykłe husteczki i one po bokach są wytłaczane i czy Wy to odcinacie czy razem z tym naklejacie? Nie wiem co z tym zrobić, bo akurat na tej części mam anioła którego chciałam wykorzystać i teraz jestem w kropce.
Już teraz dziękuję Wam za pomoc
Stary 2010-11-26, 19:59   #326
Pupil

Generalnie wszystko naklejone na jasne tło lepiej wygląda. Jeśli chcesz nakleić motyw serwetkowy to koniecznie musisz pomalować podłoże jasną farbą, inaczej serwetka zginie na drewnie i wzór będzie bardzo słabo widoczny. Papier o gramaturze od 70 g/m2 możesz nakleić na drewno, ale zmienią Ci się kolory - będą bardziej przytłumione. Więc też lepiej podmalować tło.
Wytłaczanie na chusteczkach i serwetkach niczemu nie przeszkadza - po naklejeniu serwetki musisz ją bardzo dokładnie docisnąć do podłoża i karbowania znikną

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-11-26, 20:07   #327
madapsora
Przyczajenie

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jutro spróbuję już chyba stworzyć swoje pierwsze dzieło. Bardzo mi pomogłaś

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-28, 10:44   #328
madapsora
Przyczajenie

Zrobiłam już swój pierwszy chustecznik. Nie będę Wam to go przedstawiać, bo dużo mu brakuje do doskonałości Ale mam nadzieję, że z czasem dojdę do wprawy. Mam za to koljeny problem. Kupiłam, zeby ozdobić bombkę plastikową. Naniosłam wczoraj na nią farbę i niestety nie porywa się to idelanie, widać pociągnięcia pędzlem i ogólnie wygląda to mało atrakcyjnie. JEszcze nie nakleiła na to serwetki. Dziewczyny czy coś zrobiłam nieprawidłowo? Czy są jakieś specjalne farby do platiku, czy może po naniesieniu lakieru efetk będzie lapszy? Czy moze powinnam bardzo grubo posmarować bombkę farbą? Proszę pomóżcie
Stary 2010-11-28, 11:01   #329
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

madapsora a może po prostu po wyschnięciu pierwszej warstwy nałóż drugą warstwę

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-28, 11:11   #330
madapsora
Przyczajenie

Nałożyłam i dalej wygląda to srednio widać pociagnięcia pędzlem i nie pokrywa to w pełni bombki - nie ma takiego efektu jak oglądam na Waszych zdjęciach. zastanawiam się czy moze trzeba dużow iecej tej farby położyć?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości