|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy IV
izuniak, ale uśmiechnięta biedroneczka!!!
super rampers ma ubrany! a pracownika pomocniczego nie wykorzystywałam. na prawdę. to było tak: Mówię mu:-jutro masz wolne, więc widzimy się w czwartek. -nie, ja jutro też przyjdę. - ?? powaliło Cię? wolne masz! -a co ja mam w domu robić? no i przychodził każdego dnia, na własne życzenie. a jego najmądrzejsze rozumowanie na ta sytuację brzmiało tak: jak on przychodzi zamiast o 16:00 o 18:00, to pracuje tylko 50% swojego ustalonego w harmonogramie czasu. Ja natomiast , mając w rozpisce 8 godzin dziennie, wychodząc o 18:00 zyskuje tylko 25% , ... i według niego to niesprawiedliwe , więc będzie przychodził codziennie. mądry chłopak. ![]() juleczko, Mati z pewnością zrobi dobre wrażenie na nowej niani. Kurcze, to ja już sama nie wiem, co z tym siusiokiem zrobić. ![]() Czekam na kolejne relacje mamusiek małych samczyków. |
|
|
|
#302 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do siusiaka to ja tak samo - nie ruszam mimo iż odsunąć się nie da nie panikuję.do 2 roku życia powinno się unormować, myślę, po lekturze wielu artykułów, że takim naciąganiem można zrobić wiele krzywdy (potem zrosty i blizny zostają na całe życie) a poza tym wolę innego
|
|
#303 |
|
Zadomowienie
|
izuniak, ale kucharzysz
. Emcia śliczniutka, nawet z kropeczkami Lea, kurde, żeby więcej było takich pracowników jak ten twój pomocnik A jeśli chodzi o siusiaczka Maksa to ja myślę, że najlepiej jakby go pediatra zobaczył i wtedy powie ci najlepiej co robić barwa - dzięki Mam nadzieję, że Mati nie nawali . Idę chatkę ogarnąć żeby babka nie pomyślała, że tu taki chaos panuje .Acha, a ja mam pytanko z innej beczki do was. Czy wasze dzieci zawsze stawiają prawidłowo stopy przy wstawaniu? Bo Mati często podwija paluszki pod spód i tak jakby na nich wstawał i dopiero jak jest w pionie to je odwija... Nie wiem teraz czy to wada mu się znów ujawnia czy to normalne .
|
#304 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() juleczko, szczerze powiedziawszy, nie zwróciłam uwagi na to, jak Maks wstaje. ale obczaję sprawę. |
|
|
|
|
#305 |
|
Rozeznanie
|
Acha, a ja mam pytanko z innej beczki do was. Czy wasze dzieci zawsze stawiają prawidłowo stopy przy wstawaniu? Bo Mati często podwija paluszki pod spód i tak jakby na nich wstawał i dopiero jak jest w pionie to je odwija... Nie wiem teraz czy to wada mu się znów ujawnia czy to normalne
.[/quote]Tymek ma podobnie, ja się nie marwię, bo skoro ostatecznie potrafi ładnie stanąć to chyba nic złego. poza tym od jakiegoś tygonia coraz rzedziej tak staje. Lea - jeśłi krew się nie lała to możesz być spokojna, nic się nie stało
|
#306 |
|
Zadomowienie
|
Lea, ja generalnie myślę tak jak nasza pediatra : że jeśli wszystko jest ok od początku to po co ruszać ...? Co innego, jeśli jest coś nie tak i trzeba odciągać, żeby ułatwić maluszkowi siusianie ...
A z tym wstawaniem - to oczywiście na bosaka .
|
#307 |
|
Zadomowienie
|
Moja Olivcia jest taka biedna dzisiaj
. Gorączka spadła i tak do 38,2 skacze więc się nie martwię. Ale jak patrzę w te oczka to aż mi sie płakać chce. Wróciłam z pracy a ona leżała na łóżku i nawet główki nie podniosła, podeszłam do niej a ona tylko tymi smutnymi oczkami patrzyła. Ale mam nadziejż=ę, że te ząbki wyjdą tak samo szybko jak wszystkie czwórki. No i nic dzisiaj nie jadła No i znowu powiem (wiem, że się powtarzam), że to anioł. Wychodzą jej po 4 zęby jednocześnie, a ona ani razu nie zapłacze, tylko te smutne i zmęczone oczka Oj ale ciężko nam się spotkać w te wakacje dziewczyny . Mi to generalnie każda sobota pasuje, tylko ta jedna wybukowana i .... co tu zrobić ![]() juleczko ja jakaś tępa chyba jestem ale nie zrozumiałam jak te stópki Mati stawia przy wstawaniu
|
|
#308 |
|
Raczkowanie
|
lea u nas sytuacja z Ptaszkiem
identyczna. Na poczatku tez delikatnie czyscilismy a potem jakos przestalismy, i teraz tez tylko malutka dziurka ni nic... Nasza pediartra definitywnie nie kaze nic robic nawet do 3 roku wszytsko powinno sie ładnie odkleic. Ja to juz sama nie wiem co robic, bo jak sie czyta to rózne są opinie. Juz na\wet miałam schize ze 2 tygodnie o tym siusiaczku, ale teraz przemyslałam i nie rusza wcale. POczekamy zobaczymy moze wszytsko bedzie dobrze, a po co tak na zapas medzyc malucha. izuniak lea zdjecia piekniutkie minia ucałuj mocno swoją dzielna dziewczynkę ![]()
Edytowane przez Madzia:)) Czas edycji: 2008-07-31 o 16:14 Powód: dopisek |
|
|
|
#309 |
|
Zadomowienie
|
witajcie kochane. ja tylko na chwilke bo czasu mam malutko. czytuje was ale pisac nie nadazam. jutro jedziemy nad morze
wiec zegnam sie na te 2 tygodnie papatki
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
No to chętni na spotkanie narazie :
kropka, lea, izuniak, minisia ![]() katia a ty mam nadzieję też masz ochotę ![]() No to co dziewczyny spotykamy się ![]() minia kurczę szkoda, że ci nie pasi ![]() I buziole dla Olivki na ten smutny dzień olunek udanego wypoczynku ![]() Co do tego siusiaka to slyszaam, ze do 2 r.ż nie ruszać Xantia przeczytałam ten artykuł i chyba sobie kupię tą książkę, ale historia smutna...
http://www.suwaczek.pl/cache/dcaff89e30.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png Edytowane przez minisia Czas edycji: 2008-07-31 o 19:36 Powód: dopisek |
|
|
|
#311 |
|
Wtajemniczenie
|
Wieczorne sprawozdanie z OLSztyna
![]() Werka w wyjątkowo dobrym humorze. Drzemki powalające o 11.30- 20min. o 16.00 godzina i ja wybudziłam. Mądra jest jak diabli, na serio. NAśladuje mnie we wszystkim/ bierze chusteczki higieniczne i myje pdołogę, gdy ja się czeszę ona tez, skarpetki i buciki ubiera na nóżki reszta- bez wyjątku-na głowę, powtarza wszsytko co jest w stanie powtórzyć, przykłada telefon do ucha i mówi halo, ach i w ogóle- ile roczne dziecko już potrafi... Co do płytki ang. to są fajne krótkie piosenki z odgłosami deszczu, wiatru, samochodu, pociągu, naśladujące zwierzątka, itp. lea- zdjęciaki Maksa supeerowe izuniak- Emcia jest boska, taka modelka mała: Werka dzisiaj małosolne mojej roboty wcinała i fasolkę szparagową, a co tam... juleczko- co do wstawania nie pomogę, ze zrozumiałych względów , ale werka jak chodzi na czworak to jedną nóżką tak mniej pracuje, ma ją bardziej pod dupką, też mnie to martwi oczywiścieolunek- udanego wypoczynku miniu- znowu buziak dla Oliveńki
|
#312 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie wieczorkiem
![]() Dziękujemy za wszystkie miłe sło0wa na temat moje modelki i jej pozowania do fotek Xantia, no faktycznie smutna historia i czuję się rozdarta pomiędzy skrajnymi odczuciami Chyba też się skuszę na tę książkę.Izuniak, super fotki a za ogóry w przyszłym tygodniu się biorę i też hurtem ![]() Olunek to w takim razie słonecznej pogody i udanego wypoczynku Iwka u nas podobnie z papugowaniem, ostatnio musiałam na kolanach wymyć panele to oliwcia złapała jakiegoś ciucha z fotela i robiła to samo co ja. Mało nie padłam ze śmiechu Buziaczki dla inteligentnej Weronisi Miniu dla Olivki na poprawę zdrówka i humorku Lea fotki Maksa boskie Idę myć łaziekę bo nie mogę już patrzeć na ten bałagan W planach mam jeszcze romans z żelazkiem, brrrrr nienawidzę prasować. Odezwę się jutro bo TŻ wybywa na trzy dni więc będę miała wolny dostęp do necika, miłego wieczorku i kolorowych snów
|
#313 |
|
Rozeznanie
|
a co tu znó tak cicho? idę zająć się mężulem, a co, niech ma jeden wieczór dobroci łakoci
|
#314 |
|
Wtajemniczenie
|
barwa widzę Cię...jeszcze nie poszłaś
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
oooooo, jaki szpieg z krainy deszczowców! Karrrrrrramba
|
#316 |
|
Wtajemniczenie
|
tajemniczy Don Pedro, czy cuś...
|
#317 |
|
Zakorzenienie
|
A my bylismy na spacerku i na piwku ze znajomymi i dzieciakami
![]() W sobote znów idziemy z nimi, mają 2 letniego synka i jest bardzo fajny - non stop Hani daje buziaczki - śmiejemy się, że może w przyszłości zostaniemy rodziną
|
#318 |
|
Wtajemniczenie
|
minisiu A MAKS???, a nie Maks dla Olivki chyba- zapomniało mi się
|
#319 |
|
Zakorzenienie
|
iwka Maks dla Hani oczywiście
Tylko i wyłącznie ![]() Napiszę wam dzisiejszą konwersację z moim dzieckiem: ja - powiedz mama ona - mama ja - powiedz tata ona - tata ja - powiedz baba ona - baba ja - powiedz kawa ona - jafa ja - powiedz Hania ona - Nana ja - powiedz tata ona - mama
|
#320 |
|
Wtajemniczenie
|
Lea, nas ten problem dotyczy podwójnie - nasza p dr u obu chłopców zdiagnozowała stulejkę i kazała odciągać napletek w kąpiel. TŻ to robił przez jakiś msc-dwa jak byli malutcy. ale jednak potem zaczęliśmy zgłębiać temat i stwierdziliśmy, że jednak lepiej zostawić siusiaki bez interwencji (no chyba, że byłby problem z oddawaniem moczu
). podobnie stwierdził nasz rejonowy konował, któremu nie ufamy, ale tym razem to właśnie on chyba miał rację. tak jak pisała Barwa, to odciąganie, może spowodować zrosty itp. a w nieruszany siusiak powinien sam dojść do formyJuleczka, mam nadzieję, że niania się Wam spodobała, ale szczerze mówiąc wg mnie najważniejsze, czy spodobała się Matiemu
|
#321 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Mamuśki!
No powiem Wam, że niania spodobała się i nam i chyba Matiemu też i sam do niej szedł , żeby wspinać się po jej kolanach , a potem wyciągał rączki do niej, żeby go wzięła na rączki . Generalnie bardzo sympatyczna kobieta, taka swojska babka, wdowa koło 70-tki, mieszka sama, cały czas podkreśla że kocha dzieci - no okaże się w praniu jak to będzie, mam nadzieję, że ok. Niestety dostałam też wczoraj złą wiadomość: zmarł mój wujek (brat taty). Miał wylew (50-latek) ale znaleźli go dopiero po kilku godzinach i niestety jego mózg już nie pracował i musieli odłączyć go od aparatury .Mieliśmy jechać w sobotę na wikingów, a mamy pogrzeb .olunek, pięknej pogody i udanego wypoczynku
|
#322 |
|
Zakorzenienie
|
Heja!!
Juleczko, 70-letnia niania? Pytałaś ją, czy nie choruje na jakieś poważne, przewlekłe choroby? Dobrze, że wrażenie ok, no i że Mati ją polubił, ale czy ona da radę fizycznie? Jestem lekko wkurzona z dwóch powodów. Po pierwsze pożyczyłam znajomej dla jej dziecka kombinezon na zimę (był dla Ali za duży) i bardzo ją prosiłam i to wielokrotnie, żeby mi go najpóźniej do wczoraj przyniosła. Oczywiście się nie doczekałam . Dziś przyjeżdża mojej koleżanki koleżanka z ciuchami z Irlandii dla dzieci i ma kombinezony też, a ja chciałam sprawdzić, czy ten nasz będzie jej na zimę dobry czy za mały. Chciałam mieć dla Ali dwa kombinezony na zimę, żeby były na zmianę i teraz nie wiem co mam robić. No kurna szkoda mi bez sensu kasę wydawać. Po drugie coraz bliżej chrzcin a ja nie mam jeszcze dla Ali szatki, świecy, butów i kapelusza. Nie wspomnę o sobie . Ja to już w ogóle nie mam pojęcia co założyć. Tatuś oczywiście się nie odzywa. Że nie wspomnę o dziadkach .No dzień mam dziś na marudzenie na maxa. Mam nadzieję, że mi wybaczycie .
|
#323 |
|
Zadomowienie
|
Xantia
![]() A co do tej niani to ona jest babka w sile wieku . Teraz zajmuje się dwuletnią dziewczynką do końca sierpnia, bo potem mała idzie do przedszkola. Mati będzie jej już piątym podopiecznym. Miała już nawet 4 miesięcznego bobasa. Co do siły, to ona zanim się spotkaliśmy pytała na którym piętrze mieszkamy, bo miała już propozycję żeby pilnować roczniaka, ale na 4 piętrze i odmówiła. Więc jak usłyszała że to 2 piętro to powiedziała, że jeszcze ok. A co do chorób, to jeszcze wypytam moją mamę bo mama pracuje w przychodni i zna tą babkę to będzie wiedziała czy chodzi po lekarzach . Niania do jednego dziecka to nawet jeździła 15 km w jedną stronę codziennie przez kilka miesięcy. Mam nadzieję, że podoła energii mojego dziecka . Wyjdzie w praniu. Ma poprzychodzić parę razy przed wrześniem żeby Mati się oswoił, to ją poobserwuję.
|
#324 |
|
Rozeznanie
|
No to witam się z rańca
![]() Xantia Juleczko super, że niania przypadła Wam do gustu i oczywiście Matiemu. Minisiu Hania będzie mogła przebierać w chłopakach jak w ulęgałkach ![]() Jam mam od rana doła, TŻ pojechał ale przed wyjściem udało nam się pokłócić. Echhh nie lubię jak rozstajemy się w złości, niby buziaczki na dowidzenia były ale jakieś takie...Moja babcia mówiła zawsze, że nie należy wychodzić w gniewie z domu Zadzwonie do niego bo bede miala dzien do d..y. edit Aelitka a co tam u Ciebie i Zosi?
|
#325 |
|
Zakorzenienie
|
Ewa rozstanie w złości będzie miłość po powrocie
![]() Pola nadal źle wczoraj dzień był już ok obyło sie bez czopków, ale na wieczór gorzej a w nocy masakra Juleczko Pola na początku jak stawała też podwijała u jednej nóżki paluszki pod siebie jakby nie miała kontroli ale cały czas lata na bosaka i się unormowało Super że niania ma doświadczenie będzie dobrze a jak Matiemu sie spodobała to bardzoooo ważne minisia Olunek wypoczynku superrrr
|
|
#326 |
|
Rozeznanie
|
Pati np chociaż tyle dobrego z tego będzie
![]() A z tymi węzłami to u nas też dosyć często powiększone ale bez gorączki itp. Pediatra nam powiedziała, że to z alergii ale i tak zrobię małej badanie krwi
|
#327 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie dla spokoju kuźwa też nie pomyślałam ostatnio jej pobierali TYle krwi mogłam poprosić o zlecenie na morfologię
ale kto to myślał znów będa ją pewnie kłuć na 10:15 mamy wizytę nie znoszę chodzić do lekarzy
|
|
#328 |
|
Zadomowienie
|
I ja witam,
noc to miałam do bani . Olivia była bardzo niespokojna, przespała całą noc, ale wierciła się strasznie i pojękiwała przez sen. No ale przynajmniej gorączki już nie ma . A zasypianie wczoraj to była masakra, wczoraj przeszliśmy chrzest bojowy , zasnęła o 23 . Płakała, śmiała się, skakała, szok . Pierwszy raz a my nie wiedzieliśmy co robić. Więc chylę czoła przed wszystkimi, które takie jazdy miały (bądź mają) na codzień. Kurcze, któraś wspominała o wymianie dziecka . Może Olivia się zepsuła, bo w końcu roczna gwarancja już się skończyła .xantia ja szatkę, świecę, wszystko załatwiłam na allegro, przyszło expressem i było śliczne. Nie chało mi się po sklepach latać juleczko trzymam kciukasy, żeby niania miała wieeelkie serducho patrilla ucałuj mocno Polunię ![]() A jak tak czytam o tych wszystkich siusiakach, to jeszcze bardziej sie cieszę, że mam dziewczynkę. Ja bym się nie odważyła na żadne majstrowanie
|
#329 |
|
Rozeznanie
|
Miniu czy chodzi ci o takie jakby gulki z tyłu główki powyżej szyjki??
edit dzisiaj jest 4 rocznica śmierci mojej mamy
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
miniu takie zgrubienia z tyłu szyjki to jeden z objawów trzydniówki
U nas było tak samo - ciężka noc, gorączka, pojękiwanie przez sen o zasypianiu nie mówiąc, po 3 dniach wysypka i pierwsze co jak poszliśmy do pediatry to pomacała szyjkę z tyłu i potwierdziła trzydniówkę eve
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.

super rampers ma ubrany! 

. Idę chatkę ogarnąć żeby babka nie pomyślała, że tu taki chaos panuje
identyczna. Na poczatku tez delikatnie czyscilismy a potem jakos przestalismy, i teraz tez tylko malutka dziurka ni nic... Nasza pediartra definitywnie nie kaze nic robic nawet do 3 roku wszytsko powinno sie ładnie odkleic. 

, ale werka jak chodzi na czworak to jedną nóżką tak mniej pracuje, ma ją bardziej pod dupką, też mnie to martwi oczywiście

W planach mam jeszcze romans z żelazkiem, brrrrr nienawidzę prasować. Odezwę się jutro bo TŻ wybywa na trzy dni więc będę miała wolny dostęp do necika, miłego wieczorku i kolorowych snów 

.
, zasnęła o 23