A kto studiuje prawo? - ZBIORCZY - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-02, 19:23   #301
SailorMoon
Zadomowienie

Dot.: A kto studiuje prawo?

Olatek, oj nie mowie, ze niewarto uczyc sie laciny. Osoby, ktore uczyly sie w liceum beda mialy juz solidne podstawy, na pewno Ci sie to przyda, ulatwi nauke - tylko nie ma pewnosci, ze ocena zostanie przepisana.
Stary 2010-03-02, 21:31   #302
AmericanGirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Olatek Pokaż wiadomość
dzieki za tak szybką odpowiedz ) hmm po prostu stoje przed wyborem przeniesienia sie na łacine a zostaniu na fr ktorego sie ucze juz 1 semestr, ale skoro mowisz ze na studiach i tak trzeba sie uczyc łaciny to chyba zostane na francuskim )
p.s. : wstępnie rozważałam warszawe ale wiadomo ze to bardzo wstępne plany..

Na wielu uczelniach nie robią problemu . U mnie np była łacina jako fakultet i nie trzeba było na te zajęcia uczęszczać . Była również Łacińska terminologia prawnicza , która nijak miała się do nauki łaciny w lo . Myślę , że fr jest bardziej przydatny niż łacina .Paremii prawniczych będzie się trzeba nauczyć tak czy inaczej
Stary 2010-03-03, 08:02   #303
dzikerka
Przyczajenie

nie oszukujmy się, łacina obumiera jeśli chodzi o studia;

fakt, że dobrze gdy czasem zarzuci się łacińską paremią, ale coraz rzadziej, niestety;

u mnie trzeba uczyc się gramatyki, wkuwac końcówki, co uważam nie do końca za sensowne, bo i tak potem posługujemy się paremiami
dzikerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 08:06   #304
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olatek Pokaż wiadomość
Od czego zalezy 'dostanie się ' na aplikacje ? [ oprócz zdania egzaminu ]
Od tego, czy po zdaniu egzaminu na aplikację znajdziesz prawnika, który zechce Cię zatrudnić i nauczyć zawodu.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 11:22   #305
AmericanGirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzikerka Pokaż wiadomość
nie oszukujmy się, łacina obumiera jeśli chodzi o studia;

fakt, że dobrze gdy czasem zarzuci się łacińską paremią, ale coraz rzadziej, niestety;

u mnie trzeba uczyc się gramatyki, wkuwac końcówki, co uważam nie do końca za sensowne, bo i tak potem posługujemy się paremiami
I chyba dlatego u nas łacinę zrobili jako fakultet a terminologię jako przedmiot obligatoryjny . Jeśli się tych paremii na pierwszym semestrze nie nauczy to później ma się nieco gorzej . Nie tylko wykladowcy/ćwiczeniowcy często posługują się tymi paremiami nie tłumacząc co rusz co one znaczą , pojawiają się czesto w testach ale i czytając podręczniki akademickie , autorzy bardzo często stosują paremie , więc ich nieznajomość zmusza do ciągłego szukania w internecie lub słowniku , co raczej nauki nie ułatwia
Stary 2010-03-03, 19:34   #306
anciaahk
kosmitka

U nas łacina była przepisywana ze szkoły średniej. A przedmiot jest obowiązkowy, ale bardzo przyjemny...

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 04:19   #307
dzikerka
Przyczajenie

no właśnie się wybieram na łacinkę po 3 godzinach snu to w sumie nie mam ochoty ale co tam, prowadząca jest spoko
dzikerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 16:31   #308
Olatek
Przyczajenie

Dzięki za tak szybką odpowiedz ) reansumując co byście mi radziły? ; >>
Olatek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 17:44   #309
bunycukino
Przyczajenie

A studiuje ktoś prawo na UW? Tak tylko chciałam dowiedzieć się jak mniej więcej procentowo trzeba by zdać maturę by dostać się właśnie na ten kierunek.
bunycukino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 12:54   #310
evemi
Przyczajenie

Witam.
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kierunkiem prawa na UJ.
Jeśli ktoś ma wiedzę, jak wyglądają mniej więcej tam te studia, prosiłabym o informację. Chodzi mi głównie o wykładowców i atmosferę wśród studentów.

Interesuje mnie również jak dużo jest historii na tych studiach, gdyż słyszałam już różne opinie i sama nie wiem, co myśleć. Wolę raczej nauki ścisłe typu matematyka, jednakże prawo zawsze mnie interesowało i duża ilość nauki mnie nie przeraża. Lecz do historii nie pałam jakąś szczególną miłością.

Pozdrawiam
evemi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 14:56   #311
AmericanGirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez evemi Pokaż wiadomość
Witam.
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kierunkiem prawa na UJ.
Jeśli ktoś ma wiedzę, jak wyglądają mniej więcej tam te studia, prosiłabym o informację. Chodzi mi głównie o wykładowców i atmosferę wśród studentów.

Interesuje mnie również jak dużo jest historii na tych studiach, gdyż słyszałam już różne opinie i sama nie wiem, co myśleć. Wolę raczej nauki ścisłe typu matematyka, jednakże prawo zawsze mnie interesowało i duża ilość nauki mnie nie przeraża. Lecz do historii nie pałam jakąś szczególną miłością.

Pozdrawiam
Historii najwięcej jest na I roku . Dla mnie to była katorga . Historia prawa polskiego , Historia prawa powszechnego - bardzo obszerne przedmioty . Poza tym filozofia i doktryny zahaczają o historię . No i na większosci kierunkowych przedmiotów tj np prawo karne pojawia się jakiś rozdział związany z historią . Ale wszystko jest do przejscia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-13, 15:04   #312
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

A ja mam takie pytanie które najogólniej brzmieć może: czy prawo wciąga?
Tzn. czy znacie takie osoby(a może same byłyście w takiej sytuacji) że początkowo studia wam się nie podobały, a teraz jest coraz lepiej i ciekawiej?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 15:13   #313
AmericanGirl
Zadomowienie

Wiesz to też zależy na którym roku jestes . Jesli na pierwszym i ogólnie prawo nie spełnia twoih oczekiwań to jest szansa ,że na następnym roku to się zmieni , bo kolejne lata wyglądają inaczej , wg mnie ciekawiej .
Stary 2010-03-13, 15:16   #314
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez AmericanGirl Pokaż wiadomość
Wiesz to też zależy na którym roku jestes . Jesli na pierwszym i ogólnie prawo nie spełnia twoih oczekiwań to jest szansa ,że na następnym roku to się zmieni , bo kolejne lata wyglądają inaczej , wg mnie ciekawiej .
Właśnie jestem na I. W pierwszym semestrze co i rusz zastanawiałam się czy to dobry wybór, po zdanej sesji jakoś mi wróciła wiara w siebie i jest lepiej, choć nie idealnie.
No i mam nadzieję, ze będzie jeszcze lepiej

Stary 2010-03-13, 15:34   #315
Martusia7
Zadomowienie

Mój Tż jest na II, tyle że na pierwszym studiował na UW, a drugi jest na UAM-ie. Na UW mial taki za*******, że widziałam go tylko 4 razy podczas roku akademickiego, a teraz nie narzeka, ma sporo nauki, jak każdy.
Martusia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-13, 17:45   #316
Martika_
Rozeznanie

Witam wszystkie! Sama też studiuje prawo, chociaż jeszcze nie do konca wiem co chcę robić Jestem teraz na 3 roku i powoli staram określić sobie cele... Zapisałam się do doradcy zawodowego i mam nadzieję, że coś mi rozjaśni W każdym razie studiów nie zamieniłabym na żadne inne bp.....

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie które najogólniej brzmieć może: czy prawo wciąga?
Tzn. czy znacie takie osoby(a może same byłyście w takiej sytuacji) że początkowo studia wam się nie podobały, a teraz jest coraz lepiej i ciekawiej?
.... bo tak, prawo wciąga In dalej, tym bardziej Ja w ogole nie chciałam wybrać tego kierunku, papiery złożyłam tak trochę mimochodem. Wolałam psychologie, jednak nie dostałam się za pierwszym podejściem. Pierwszy semestr to była katorga... masa poprawek, masa histri i naprawdę byłam o krok od rezygnacji. Ale gdy okazało się ,że zdałam sesję, zdecydowałam ze zostanę " na próbę". No i teraz naprawdę jest ciekawie, coraz więcej wiem, i coraz większa satysfakcja. Nie jestem orłem, niestety, nie mam świetnych ocen, ale mam nadzieję, że gdzieśtam się odnajdę na rynku pracy
Martika_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 22:58   #317
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Na to liczyłam, dziękuję

Stary 2010-03-14, 09:53   #318
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

ja tylko dorzuce od siebie, że na UW nikt Ci oceny z łaciny z LO nie przepisze

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-23, 19:35   #319
Sasza_
Raczkowanie

Witam was !

Widzę,że wątek się rozwinął a mi najzwyczajniej w świecie nie chce się brnąć przez te wszystkie strony ;]
Chciałam zapytać czy któraś z was wybiera się bądź już studiuje prawo na Uniwersytecie Gdanskim i przybliży mi nieco temat związany ze studiowaniem na tamtejszej uczelni Przyznam ,że szukałam już informacji na ten temat ale nie znalazlam nic konkretnego. Nie trafiłam na forum , w którym swoje obawy (dostanę się czy nie) poruszaliby kandydaci jak to ma miejsce np na forum UJ.
Zdaje sobie również sprawę z tego,że nie da się konkretnie przewidzieć ile % wystarczy żeby się tam dostać, bo to zalezy od różnych czynników ale tak mniej więcej jest to 70% czy 80% + ? Może ktoś się orientuje jak sprawa wyglądała w zeszłym roku i jaki wynik był najniższy lub w tych dolnych granicach. ( Nie żebym tak znowu nisko mierzyła ale myśle że na miesiąc przed maturą mogłyby się przydać słowa otuchy,bo stale się martwie ,że nie dostanę się na wymarzone studia chociaż uczę się pilnie i staram się jak najwięcej rozwiązywać testów )
Pozdrawiam
Sasza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-24, 15:33   #320
AmericanGirl
Zadomowienie

Ja studiuję na UG
Próg taki dolny to ok 95/150 pkt. Czasami więcej czasami mniej , czasami spadnie w ostatniej turze ale raczej nieznacznie .
CO do studiowania , to studiuje się przyjemnie . Jak dla mnie uczelnia swietna , wykładowcy fajni , choć za łatwo nie jest
Stary 2010-03-24, 19:53   #321
Sasza_
Raczkowanie

Ok, dziękuję za odpowiedź ,która nieco mnie uspokoiła
O WOS i Angielski nie martwię się tak bardzo jak o historię,bo wiadomo,że temat wypracowania może nieco zaskoczyć zdjącego ale...trzeba być dobrej mysli i na spokojnie powtarzać materiał
Sasza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-25, 09:28   #322
0kasia10
Raczkowanie

A ja mam małe pytanie..czy w trakcie studiowania prawa ciężko miałyście zdobyć prace (praktykę) w kancelarii? - Czy liczą się nadal znajomości w tej kwestii? Jakie miałyście doświadczenia?
0kasia10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-27, 10:05   #323
Martika_
Rozeznanie

Z tego co ja wiem, to praktykę dość łatwo, ale wiadomo- praktyki są bezpłatne. Natomist o pracę trzeba się trochę napocić, na pewno nie przyjmie nikt nikogo "na ładne oczy", bez doświadczenia. Ale jak we wszydtkim- potrzebne jest też trochę szczęscia i samozaparciaa
Stary 2010-03-28, 11:33   #324
AmericanGirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 0kasia10 Pokaż wiadomość
A ja mam małe pytanie..czy w trakcie studiowania prawa ciężko miałyście zdobyć prace (praktykę) w kancelarii? - Czy liczą się nadal znajomości w tej kwestii? Jakie miałyście doświadczenia?

Dużo zależy od tego z jakiego jesteś miasta . Myślę , że o praktykę- tą bezpłatną - nie jest aż tak ciężko , choc na pewno jakieś wymagania trzeba spełnić . Co do pracy to myślę , że od III roku wzwyż jest coraz łatwiej , ale trzeba się wykazać wiedzą . Jest masa studentów prawa więc nie jest tak łatwo ale zawsze coś można znaleźć .
Stary 2010-03-28, 11:37   #325
twizzy
Zadomowienie

potrzebne są też znajomości,co tu dużo mówić.Moi znajomi robili już praktykę na pierwszym roku-jeśli miały kogos znajomego w kancelarii

co do łaciny-w krakowie nie jest obowiązkowa

Edytowane przez twizzy
Czas edycji: 2010-03-28 o 11:38
twizzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-29, 10:36   #326
lenor
Zadomowienie

u mnie łacinka, która tylko z nazwy prawnicza,była cały pierwszy rok i miałam egzamin po 2 semestrach. Nuda.
A na drugim roku, jeden semestr łaciny, ale tylko sentencje.
Są inne przedmioty, których można się bać, a łaciny niekoniecznie
lenor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-05, 11:08   #327
pragnienie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez natalie25 Pokaż wiadomość
b) czy jestes osoba umiejaca zabrac glos na forum, czy nie paralizuja cie takie wystapienia, czy nie masz powaznych wad wymowy (one dyskwalifikuja wystepujacych przed sadem, a pozostalym odbieraja pewnosc siebie),
czy wada wymowy "r" może być dyskwalifikująca/ utrudniająca życie prawnika? W codziennych kontaktach nie mam problemów aczkolwiek najpierw większość moich znajomych musi przywyknąć do mojego specyficznego -r- (a właściwie jego braku)

pragnienie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-05, 11:53   #328
AmericanGirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pragnienie Pokaż wiadomość
czy wada wymowy "r" może być dyskwalifikująca/ utrudniająca życie prawnika? W codziennych kontaktach nie mam problemów aczkolwiek najpierw większość moich znajomych musi przywyknąć do mojego specyficznego -r- (a właściwie jego braku)

U mnie na uczelni jeden wykładowca nie wymawia r . Nie sądze , żeby było to jakimś problemem . Inne umiejętności czy predyspozycje są ważniejsze.
Stary 2010-04-05, 11:55   #329
szugarbejb
Zakorzenienie

No właśnie, nie popadajmy w paranoję.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-05, 13:09   #330
Martika_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pragnienie Pokaż wiadomość
Nie, bez przesady. Na studiach wiele razy spotkałam sie z prawnikami (niejednokrotnie) na bardzo wysokicch stanowiskach z wadami wymowy. Wiadomo, że jeśli ktos się baardzo jąka to może to być przeszkoda, bo nie umie płynnie wyrażać myśli, ale wazne jest to, by to co przekazujesz było zasadne i merytoryczne ładne opakowanie jest na 2 lub 3 miejscu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości