![]() |
#301 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Sprzątanie po psach
Cytat:
Do czasu, aż przekona mnie ktoś, że moje łopatki, pudełka i rękawiczki są nieekologiczne bo lepiej życ w smrodzie i w zgodzie z naturą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#303 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
ja sprzątam-gdy wychodzę na podwórko (mieszkańcy mają nawet specjalną łopatę do tego typu zadań). Jeśli idę z psem i zrobi na chodnik czy trawnik-sprzątam. Jednak w przypadku wypadów za miasto (las) czy spacerach po jakichś totalnie zapuszczonych chaszczach jest trudno wyśledzić kupkę bo psa puszczam wolno. Moja suka z reguły robi dość zwarte kupki
![]() Psie kupy sprzątać trzeba, nie chodzi tu tylko o czystość naszych trawników ale też o to że taka kupa wcale szybko się nie rozkłada (mam przykład na podwórkowym trawniku gdzie trafiam wciąż na te same ''miny'') i o nasze zdrowie- w psich odchodach znajdują się jaja pasożytów, które mogą doprowadzić do chorób odzwierzęcych groźnych dla ludzkiego zdrowia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 | |
Zakorzenienie
|
Tak, nie oceniła - tak jak ty tego nie zrobiłaś
![]() Cytat:
Owszem ma, bo jeśli ktoś ma problem ze sprzątnięciem po swoim pupilu to tak jakby miał problem ze sprzątnięciem po sobie. A jeszcze mi się coś przypomniało, gdy pojawił się pomysł podjęcia uchwały zobowiązującej właścicieli psów do płacenia 10 PLN (w jakieś spółdzielni) miesięcznie - kwota ta miała być przeznaczona na sprzątanie po ich pupilach mieszkańcy byli niezadowoleni i stwierdzili, że wolą sami sprzątać za darmo ![]() A tu jeszcze coś do poczytania, by zobrazować problem i pokazać, że władze (np. straż miejska) mają problem z egzekwowaniem praw miasta --> klik klik |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiście żeby nie było nie uważam, że postępują oni słusznie. Ja jak na spacerze z psem wstąpiłam na nasz stadion nie pozwalałam mu się tam załatwiać. Zresztą mój pies był tak wychowany że na chodnikach,ulicach itd się nie załatwiał.
"It's a fun show if you haven't seen it. I can't understand what the devil he's saying, but you know, there's a lot of movement, and it's bright and colorful, it keeps my attention." ![]() Edytowane przez watashi Czas edycji: 2009-06-25 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Raczkowanie
|
Po tej calej dysko\usji stwierdzam, ze trzeba by przy kazdym trawniku i chodniku postawic straz miejska z pliczkiem mandatow do wlepiania ich wlascicielom niesprzatajacym po psach, zeby problem psiego kalu w miescie sie skonczyl i skonczyly sie glupie usprawiedliwienia, czemu sie nie sprzatnelo.
Innego sposobu nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Trzeba by tylko wprowadzić taki nakaz. A nawet jeśli się wprowadzi to straż często ma ważniejsze powody niż pilnowanie psich kupek ![]() Ale tak jak napisała domininia musiałyby powstać specjalne kubełki itp. Miasto powinno umożliwić spełnianie takiego nakazu inaczjenei ma to większego sensu. Poszę nie krytykuj moich "głupich usprawiedliwień" bo to są moje poglądy. Ja nie pisze że Twoje argumenty są głupie. Każdy z nas ma swoje racje, od których nie odstąpi.
![]() |
![]() |
#308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nikt nie wpadłby na pomysł płacenia, gdyby właściciele sprzątali po swoich pupilach - nie chcesz płacić to sprzątaj po swoim pupilu. A jak myślisz dlaczego są takie zakazy? Bo niektórym szanownym właścicielom nie chce się schylić i ubrudzić swoich rączek. Przecież żaden zarząd spółdzielni (czy urząd miasta) nie robiłby problemu i zakazywał wyprowadzania psów jeśli po takiej przechadzce właściciel nie zostawiałby psich min oraz w niektórych wypadkach, gdyby pies nie niszczył terenu. Gdzie wyprowadzać? ![]() Zgadzam się lejdibird. Ktoś na forum gazeta.pl rzucił pomysł, żeby mandaty były w wysokości 1000PLN i 10% z tego dostawałby strażnik miejski - może i pomysł hardcorowy ![]() ![]() watashi to, że to są twoje poglądy nie oznacza, że ktoś nie może ich krytykować - piszesz na publicznym forum i poddajesz swoje posty ocenie ogółu (tak jak każdy z nas). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"It's a fun show if you haven't seen it. I can't understand what the devil he's saying, but you know, there's a lot of movement, and it's bright and colorful, it keeps my attention." ![]() Edytowane przez watashi Czas edycji: 2009-06-25 o 15:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Dwa, nikogo nie oceniłam na tym wątku i jedyną osobą która Nam coś zarzuciła jesteś Ty domininia ![]() ![]() Trzy, nie popełniam błędów ort, a nawet jeśli taki zrobiłam to wskaż mi go ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Cytat:
![]() ![]() amistad.k.m.s, słuszny link podałaś. No i to pokazuje, ze miałam racje bo ludzie mieszkający w nowych blokach (ogrodzonych) wcale nie są lepiej wykształceni czy też bardziej kulturalni. Jak widać po tym linku ![]() ![]()
![]() Edytowane przez olcik_07 Czas edycji: 2009-06-25 o 16:30 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 |
Raczkowanie
|
Ja mysle, ze tu jednak nie chodzi o to, czy mieszkancy nowych osiedli sa bardziej wyksztalceni (podejrzewam, ze statystycznie by wyszlo, ze jednak sa z prostego powodu, ze musieli miec jak nie pieniadze to zdolnosc kredytowa, a na to przewaznie stac ludzi na lepszych stanowiskach, a co za tym idzie, lepiej wyksztalconych). Nie sa bardziej kulturalni, to prawda, zreszta dla mnie zawsze bylo nieporozumieniem trzymanie w bloku psa wielkosci malego cielaka, ktory za to zostawia duze kupska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() tak, to prawda, musieli jakoś wziąć pieniądze na takie domy, ale to nie zawsze jest kwestia dobrych zarobków czy kredytu, mogli np. sprzedać swoje ziemie, gdzieś tam za miastem i kupić mieszkanie w mieście ![]() ![]()
![]() Edytowane przez olcik_07 Czas edycji: 2009-06-25 o 17:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny robicie problem z tego, że nie chcecie sprzątną po swoim psie ![]() ![]() Dla mnie to koniec dyskusji, bo argumenty podawane przez was są co najmniej nie na miejscu :kwasne: Mam nadzieję, że coraz więcej miast zacznie wprowadzać przepisy nakazujące sprzątanie po swoim zwierzaku, a kary będą wysokie i egzekwowane. Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-06-25 o 17:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Rozeznanie
|
A ja się nie zgodzę z Lejdibird ani z Olcikiem, że trzymanie dużych psów w bloku jest dla nich męczarnią. Jest to bardzo krzywdzące stwierdzenie, szczególnie dla właścicieli, którzy posiadają duże psy w mieszkaniach ale zapewniają im dzienną dawkę ruchu i pracy, zgodnie z rasą ich psa. Z takiego uogólnienia jakie napisałyście można wywnioskować, że pies trzymany w domu z ogrodem jest szczęśliwy (choć czasem wcale poza ten ogród nie wychodzi lub jest trzymany w kojcu), a ten w bloku na pewno się męczy co w żadnym wypadku prawdą nie jest i zależy tylko od właściciela. A co wielkości kupy to chyba nie ma znaczenia, pod warunkiem że ją się sprząta. Śmierdzi tak samo i tak samo można w nią wdepnąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Raczkowanie
|
Ile osób mieszkających w bloku ma czas wychodzic z duzym psem na tyle godzin, zeby mogl on sie wybiegac? Najczesciej obserwuje taki schemat, ze pies idzie na smyczy gdzies po okolicach osiedla, robi kupe oczywiscie duza i niesprzatnieta a potem wraca do malego blokowego mieszkania.
A juz zawsze zbrodnia wydawalo mi sie trzymanie w bloku psow typu husky. Przeciez to sa psy z zupelnie innego klimatu, zimnego, dla nich mieszkania sa zwyczajnie za gorace i nie uwierze, ze jest inaczej, bo juz widzialam przypadki meczacych sie ledwo zywych psow tej rasy w mieszkaniu. Ale jest ladny modny i ladnie sie komponuje do mieszkania... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
"It's a fun show if you haven't seen it. I can't understand what the devil he's saying, but you know, there's a lot of movement, and it's bright and colorful, it keeps my attention." ![]() Edytowane przez watashi Czas edycji: 2009-06-26 o 10:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
No a dla mnie nieprzystosowaniem do życia w społeczeństwie jest właśnie bieganie ze zmiotką. Bo tak jest w społeczeństwie, że pies robi kupę na trawniku. Właśnie tak jesteśmy przystosowani. Póki co. Jak wejdą obowiązkowe przepisy i na każdym kroku Straż Miejska będzie czekać to ok. Wtedy sprzątajmy wszyscy. Ale wątpię aby gdzieś na jakiejś polance oddalonej od osiedla, stali strażnicy prawa 24h na dobe ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
Raczkowanie
|
Po przeczytaniu tych wywodów, jak to jest w spoleczenstwie przystosowanym do kupy na trawniku i dorabianiu ideologii do zwyklego braku wpojonego poczucia porzadku i obowiazku posprzatania po pupilu, braku szacunku do osob, ktore sprzeciwiaja sie widokowi tej oto kupy, utwierdzilam sie tylko w przekonaniu, ze powinien byc zakaz trzymania psow w blokach i wyprowadzania zwierzat w centrach miast.
Niestety, na ludzi wciaz jedynie dziala przyslowiowy kij, zakaz i grozba mandatu. I na tym koncze udzial w tej dyskusji. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Rozeznanie
|
Lejdibird, Polacy to dosyć niesforny naród i żadne zakazy czy nakazy nie są mile przyjmowane, bo lubimy mieć wybór (co daje pewne poczucie wolności decyzji). Obawiam się, że zakaz jaki chciałabyś wprowadzić jest niemożliwy do wdrożenia.
Sama mieszkam w śródmieściu, przed blokiem mam trawnik o powierzchni około 25 metórw kwadratowych i nic więcej. Psów jest na podwórku ze 20 + te z okolicy. Administracja bloku, w którym mieszkam w związku z tym, że nie może nakłonić właściceli psów do sprzątania (nie mówię nawet o tych z mojego bloku ale innych spacerowiczów, którzy schodzą się na nasz trawnik z okolicy) postanowiła zrobić inny manewr. Od tego roku nasz cieć co dwa tygodnie kosi trawnik przed blokiem,a po wykoszeniu sprząta wszystkie psie kupy. W zimie robi to przy odgarnianiu śniegu. I tak problem się sam rozwiązał. W sumie można byłoby się oburzyć czemu sprząta psie kupy jak nie każdy w bloku ma psa, ale w sumie ja też płacę za windę, z której nie korzystam bo mieszkam na pierwszym piętrze. I myślę, że to jest jakieś rozwiązanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gunia, ja wiem ze to walka z wiatrakami, ale w zasadzie najbardziej mnie przeraza, ze aby w tym kraju uzyskac jakies kulturalne zachowanie od ludzi, to trzeba zrobic milion zakazow, nakazow, wysokie kary, a oprocz tego koniecznie ustawic kolejny milion straznikow do egzekwowania tego. Bo nie da sie wzbudzic poczucia obowiazku i przyzwoitosci, ze trzeba zwyczajnie sprzatnac po pupilu,a sam kodeks wykroczen nie starcza: Art. 144. § 1. Kto na terenach przeznaczonych do użytku publicznego niszczy lub uszkadza roślinność albo depcze trawnik lub zieleniec lub też dopuszcza do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się pod jego nadzorem, podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
ja wlasnie postanowilam zaczac sprzatac po swoim psie, z tego powodu zaczelam poszukiwac zbieracza odchodow, przeszukalam chyba wszystkie zoologiczne w miescie i wyobrazcie sobie, ze znalazlam dopiero w sklepie internetowym [na delazoo.pl]. no i niby jak mamy zachowac czystosc po naszych psach, skoro jakos nikt nam tego nie ulatwia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście, że to jest dobre rozwiązanie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Cytat:
![]() ale jakby nie patrzeć, siuśki psa również trzeba by było posprzątac bo One "niszczą". ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Rozeznanie
|
Olcik, ja też chciałabym nie wyprowadzać tam swich psów, ale uwierz mi nie mam innego wyjścia jak jestem u siebie. Dookoła mam same betonowe ściany. Dlatego jestem w mieście jak naprawdę muszę, a resztę siedzę na obrzeżach u rodziców. Tam za oknem mam ogród, gdzie nikomu oprócz mnie kupy moich psów nie powinny przeszkadzać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli u Ciebie sytuacja rzeczywiście tak wygląda, to trzeba sprzątać. No bo gdzie nie pójdziesz tam bloki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
"It's a fun show if you haven't seen it. I can't understand what the devil he's saying, but you know, there's a lot of movement, and it's bright and colorful, it keeps my attention." ![]() Edytowane przez watashi Czas edycji: 2009-06-26 o 21:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
"It's a fun show if you haven't seen it. I can't understand what the devil he's saying, but you know, there's a lot of movement, and it's bright and colorful, it keeps my attention." ![]() Edytowane przez watashi Czas edycji: 2009-06-26 o 22:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze po swoim piesku nie sprzątam, staram sie chodzić na takie trawniki zaniedbane, leżą tam jakies butelki, siatki, opakowania to i kupa sie może dołączyć
![]() Ale ja mam inny problem... moj piesek baaardzo baardzo często ma rozwolnienie:P(choć cały czas je to samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.