|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 |
Przyczajenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
dziewczyny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cudne te Wasze kwiatki ![]() ![]() dziękuję że je tutaj umieszczacie ![]() Jakie podłoże kupujecie w OBI? bo chyba Glizdka pisała że je stosuje i jest dobrze. I gdzie kuoujecie taki drobny ładny keramzyt? Dzięki za wszystko Kochane Kwiaciarki |
![]() ![]() |
![]() |
#302 |
Rozeznanie
|
drobny keramzyt jest w castoramie i obi
#303 |
Zakorzenienie
|
platynko, piękne kwiatki
![]()
Edytowane przez cypressangel Czas edycji: 2009-01-31 o 06:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
Przyczajenie
|
Platynko jakiego sąsiedztwa oprócz cytrusów storczyki nie lubią? Czy jak kupujesz storczyka to przesadzasz go bez względu na kwitnienie? I jeśli już go przesadzasz to w ta samą doniczkę tylko inne podłoże? A podłoże z OBI to takie z narysowanym storczykiem? Jaka ja zielona jestem...............ale pilnie czytam I część forum i pieje z zachwytu na Wasze zdjęcia
![]() Pozdrawiam gorąco |
![]() ![]() |
![]() |
#305 |
Rozeznanie
|
mi się udało kupić w LM takie podłoże jak w orchidsklepiku jest i na razie uważam że jest dobre
![]() biedronkowy mój żółto pomarańczowy właśnie zakwitnął po raz drugi - dwa pączki pięknie u mnie wyrosły na końcu pędu i jestem z niego strasznie dumna ![]() ![]() ![]() ![]() ale śliczny jest ![]()
![]() |
#306 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, pisałam juz pare postów wczesniej o porade ale nikt sie nie zglosil
![]() ponawiam pytanie.... moj storczyk ma bardzo miekkie liscie i zaczynaja mu przekwitac kwiaty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#307 |
Rozeznanie
|
nie lubia jeszcze swieczek. podloze? mi najlepiej rosna nieprzesadzone... w podlozu, w ktorym byly przywiezione ze sklepu.
miekkie liscie = za mokro!
#308 |
Rozeznanie
|
lub za sucho
![]() platynko pięknie kwiatuszki ![]()
![]() |
#309 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Platynko twoje kwiatki zwaliły mnie z nóg !!! Boskie przepiękne ile kwiatów mają!!! Tak u ciebie kolorowo nie to co u mnie ;( |
|
![]() ![]() |
![]() |
#310 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
chyba raczej za sucho ;/ bo podlewam naprawde jak widze że korzonki białe a doniczka bardzo lekka ;/ a moze malo światła ? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#311 |
Raczkowanie
|
Czyli jeżeli padł mi stożek wzrostu to cała roślina jest już do kosza ?
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#312 |
BAN stały
|
no raczej tak ale ja bym się jeszcze platynki zapytała
![]() ![]() Ja za to odkryłam ze wszystkie moje stoirczyki maja plamistość liści ale jeszcze do końca nie stwierdziłam jaką ale załamana jestem poobcinałam zainfekowane części liści na szczęście oprócz tych połówek, ćwiartek i pozosatłych kawałków liści każdy miał jeszcze po jkednym dużym nie zainfekowanym liściu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#313 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hmmm to mnie zastanawia bo nie wiem czemu u mnie bardzo często stożek wzrostu usycha i cholera nie wiem czemu chyba z zimna jak niose je do domu, albo z gorąca jakie u mne jest ![]() ![]() ostatnio też mi się tak zrobiło i roslina kwitla jeszcze dlugo po czym opadly jej kwiatki i zostały dwie zielone łodygi [bez stożka] ktore nawet nie myślały o tym zeby uschnąc. a po jakims czasie zaczeła wyrastac zupełnie nowa ( nie żadna odnoga ) ktora jak kiedys pisalam została połamana przec kota :[ ehh no nie mam jakos ręki do tych storczyków ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#314 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny!
![]() Ja dzisiaj kupiłam mojego pierwszego storczyka (takiego najpopularniejszego falka ![]() ![]() ![]() Otóż w kwiaciarni był on w malutkiej plastikowej doniczce, więc poprosiłam o przezroczystą - specjalną dla storczyków. Kwiaciarka wsadziła mojego storczyka razem z tą malutką plastikową doniczką do tej specjalnej. Wszystko jest niby okay, bo ta malutka sobie "wisi" w tej przezroczystej, korzenie powietrzne wyłażą na zewnątrz, ale nie wiem, czy wyjąć go z tej plastikowej i wsadzić bezpośrednio do przezroczystej, czy zostawić tak jak jest? ![]() Drugie pytanie, to czy zrobić w tej przezroczystej doniczce 2 otworki w ściankach, żeby było przewiewnie? Trzecie, to czy na dno tej przezroczystej nasypać trochę piasku, który by zapewnił wilgoć? ![]() Czwarte: czy korzenie mają dotykać samego dna przezroczystej donicy? Czy lepiej, jak on "wisi" sobie na specjalnej wypustce? ![]() I piąte: czy to normalne, że niektóre korzenie powietrzne są suche, mają suchą powierzchnię, lub całkiem martwe? Jeśli nie, to co z tym zrobić? ![]() Załączam zdjęcie takiej doniczki, jaką mam (z tym, że moja jest z plastiku i ma trochę większą specjalną wypustkę ![]() Edytowane przez Maggie93 Czas edycji: 2009-01-31 o 14:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
Aha i jeszcze jakby któraś z Was miała dobre zdjęcie zdrowych korzeni (chodzi mi głównie o te powietrzne
![]() ![]() Przepraszam za post pod postem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#316 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mam taką samą doniczke ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
BAN stały
|
dobrze jest taka osłonka jest specjalna dla storczyków ja osobiście wsypuję (mam takie same osłonki jak twoja) na dno 3 bm kerwmzytu i wkładam sobie storczyka bez plastikowej doniczki i zasypuję podłożem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Rozeznanie
|
dziewczeta, jesli padl stozek wzrostu , to raczej nie miejcie nadziei... cuda sie zdarzaja. mozna sprobowac ratowac takiego biedaka w samym kermayzcie, bez podloza, ale... szanse sa nikle
![]()
#319 |
Raczkowanie
|
moje storczyki za diabła nie chcą kwitnąć, tylko mają kwiatki te, które kupiłam 2 tygodnie temu w Tesco, ale za to pogubiły wszystkie pączki. Moje dendrobium też będę musiała wyrzucić bo dostaje czarne liście.Przesadziłam 5 do szklanych wazonów z keramzytem i czekam na nowe pędy, może..................... .......
ale i tak już myślę o kupnie nowych |
![]() ![]() |
![]() |
#320 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeden z moich nowych nabytków stracił 3 pączki 2 duze i 1 malutki- wina aklimatyzacji, bo inne maja sie dobrze ![]() ![]() a stare storczysławy sobie spia- po przekwitnieciu puszczały nowe korzonki i listki a teraz cisza- mam nadzieje ze to cisza przed nowym kwitnieciem ![]() ![]() a ich korzonki i listki wygladaja zdrowo. mam jednego delikwetna bez korzeni- tylko 3 napowietrzne ma , malutki lisc serdeczny mu zaczał od czubka czarniec wiec go obciełam, pozostale liscie ma pomarszczone- raz go juz wyrzuciłam do smieci ale go wyciagnełam po 3 godzinach z nadzieja ze moze sie uratuje. teraz stoi w kuchni na lodówce - ciepło ma i duza wilgotnosc wiec moze jakos z tego wyjdzie ![]() pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
nooooo w jakiej ja zylam nieswiaodomosci, kurde w poprzedniej czewci nic nowego sie nie pokazywalo to nie zagladalam a tu niespodzianka nowa czesc, nikt nie powiedzi
![]() Chciaam sie pochwalic, ze dostalam od mojego ukochanego stroczyka falka na przeprosinki, z kwiaciarni ![]() Ma 2 i pół peda, bialy!! podobny dp tego co juz mam, z paseczkami bodro w srodku ryjka i z zielona obwolutka calosci ryjka ihih ogrom lisci, malo korzeni powietrznych, ale duzo w doniczce pieknych korzonkow, fotek na razie nie mam ![]() ale juz mu dwa paczki odpadna - no bo na pewno zmarzl jak go niosl z tej kwiaciarni mio ze to doslownie 5 minut drogi. A moje stadko falkow parapetpwych jakby umarlo, liscie maja miekkie i sflaczale, wszystkie przekwitniete i tak jakos malo wesolo jest. a jeden - cytrus z z fioletowymi ciapami - ktory przechdzil powtorne krotkie kwitnienie - chyba stracil korzenie, nooo normlanie nie mam kiedy do niego zajrzec ale golym okiem widac ze nic tam w tej doniczce zielonego nie ma, choc jego liscie wygladaja najlepiej z moich kwiatkow. ![]() [tz sie nawet dopytywal czy juz sie na wizazu pochwalilam kwiatem od niego ] ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Rozeznanie
|
platynko ja mam tego bez liścia sercowego i jakoś się trzyma, więc jest nadzieja !
![]() |
#323 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale czemu nikle szanse ? pada mi stożek wzrostu to tak jakbym obcieła cały ped kwiatowy. czyli jakby mi po prostu usechł i mam szanse na to ze wyrośnie mi nowy. moj poza tym ma duzo lisci i mase korzeni wiec juz nie rozumiem nic ;/ |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 |
Wtajemniczenie
|
mnie kiedys padla cala roslina zostal tylko jeden lisc boczny a reszta pozolkla i odpadlaa w srodku zrobila sie dziura( jakas zaraza chyba ja dopadla
![]() ![]() ![]()
Mój wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post35563595 Z powodu awarii Wizażu znikło wiele zdjęć na moim wątku!Nie wiem czy uda mi się je uzupełnić dlatego zapraszam na mój blog gdzie można wiele z nich pooglądać. http://ulla6-ullasooakclaybabysandmore.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
#325 |
Raczkowanie
|
Cześć Kobietki..
Nie było mnie przez kilka dni.. A tutaj tyle nowych postów.. ![]() Moje kwiateczki maja się dobrze zima, tylko myślę ze światła im i słoneczka brakuje trochę.. Pewnie nam zresztą tez.. ![]() Podlewam je trochę mniej I chyba sobie radzą bo kwitną I otwierają nowe paczki. Jak zaklęta stoi tylko Cambria, ale ona od początku była obrażalska.. A zapomniałam wspomnieć ze stosuje metodę platynki I dolewam wodę tylko do keramzytu. Od miesiąca jest to woda destylowana, wcześniej była z przegotowana- odstana.. Nie spryskuje tez korzeni powietrznych. Poczekam z tym ewentualnie do lata.. Na wiosnę natomiast planuje przesadzić moje panienki, ponieważ zaopatrzyłam się już w odpowiednia ziemie którą polecałyście.. Maggie93 ja bym go na razie nie ruszała żeby się zaaklimatyzować. Na wiosnę go ewentualnie przesadzisz i przejrzysz korzenie. Kup sobie do tego czasu dobra ziemie. Taka przewiewna - jak np z Orchidsklepiku czy znajdź ja w innych sklepach. Na dno jak chcesz to wsyp keramzyt i zastosuj metodę platyki. Wtedy doniczka nie będzie w powietrzu a storczyk będzie miał dostęp do wilgoci od spodu ( ale w przy tej metodzie ziemia musi być w miarę przewiewna - tzn nie zbita ! ). Swoja droga ten parapet platynki zawsze wprawia mnie w osłupienie.. Piękny widok !!! Jak dzieło sztuki !! ![]() A to moje panienki : |
![]() ![]() |
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
Ten z ostatnich 2 zdjęć jest przepiękny
![]() ![]() ![]()
#327 |
Raczkowanie
|
Berlinko, tem żółty jest rewelacyjny! Za 2 tygodnie zaczynam ferie zimowe, może dadzą jakąś 13, a że remont mam w planach to muszę zrobić objazd po marketach budowlanych. Już zapowiedziałam mężowi, że nie ominę żadnego i jak tylko spotkam jakieś ciekawe to bez względu na ilość kupuję!
Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie. Co to jest stożek wzrostu? nie wiem,czy dobrzez rozumiem,ale czy to chodzi o ten pę na którym są kwiaty?Ja zawsze myślałam,ze po przekwitnięciu jak schnie to trzeba uciąć (do tego miejsca). Mój pierwszy storczyk po przekwitnięciu usechł cały ten pęd więc go obcięłam i od tej pory ani rusz. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Stożek wzrostu jest wśrodku storczyka- czyli w tym miejscu z którego wyrastają nowe listki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#329 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#330 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za szybkie odpowiedzi
![]() glizdka chyba zrobię tak jak radzisz, czyli narazie zostawię mojego falka w tej malutkiej plastikowej doniczce włożonej do tej specjalnej ![]() ![]() ![]() Poobcinałam martwe korzenie i zabezpieczyłam cynamonem ![]() Powiedzcie mi jeszcze, czy jakoś "kontrolujecie" stan korzeni? Przez osłonkę dokładnie ich nie widać ![]() ![]() I czy patrząc na stan (kolor) korzeni powietrznych można określić, czy roślinka potrzebuje podlania? ![]() A wgl co to jest liść sercowy (serdeczny?) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.