Emigrantki z Chester, Liverpoolu i okolic - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Czy bedziesz na spotkaniu Wizazanek w Manchesterze 6/03/2011?
Tak, przybede z miła chęcią. 8 80,00%
Nie, i nie pytajcie dlaczego. 2 20,00%
Głosujący: 10. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-12, 16:25   #301
hana_sakura
Raczkowanie

Dot.: Emigrantki z Chester, Liverpoolu i okolic

hej kochane!

skoro weszlyscie w tematy zakupowe, to mam pytanie do was czy w centrum znalazlyscie jakies lumpeksy? bo ja jakos nie mam cierpliwosci do ebay'a a za sieciowkami nie przepadam no moze poza H&M, ktory uwielbiam tego mi brakuje z Polski. takich prawdziwych "ciuchowni" gdzie mozesz przebierac i przebierac godzinami...w Łodzi <skad pochodze > jest jedna ulica na ktorej normalnie lump na lumpie i tam to dopiero poszalec mozna....
a tu lipa

co do upadkow na szpilkach Gasieniczko, to ja sie na takie cuda napatrzylam pracujac w Printworksie, ze po pewnym czasie to juz mi ich nawet szkoda nie bylo...wiem ze to nieladnie sie z ludzi nabijac, ale czasem po prostu sie nie da
niestety ja nie moge znalezc wygodnych szpilek i bardzo nad tym ubolewam bo uwielbiam wysokie obcasy...

a jak wam sprzatanie idze? ze tez wam sie chce :P

Luca milego wieczoru zycze

hana_sakura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 16:40   #302
muaa
Raczkowanie

witajcie kochane
my bylismy dzisiaj w Garden Centre ale nic ciekawego a pozniej pojechalismy do sklepu po rybeczki teraz maz przez ostatnie dwie godz zmienia akwarium cale syf jak nie wiem no ale on posprzata

hana sakura na Cheetam sa 3 albo nawet 4 sklepy ciucholandy ja bylam tam raz z moja kumpelka i dziekuje jej ze mi je pokazala super ciuszki mozna wyrwac jak bedziesz chciala to sie chetnie tam z Toba wybiore
muaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 16:59   #303
hana_sakura
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muaa Pokaż wiadomość
witajcie kochane
my bylismy dzisiaj w Garden Centre ale nic ciekawego a pozniej pojechalismy do sklepu po rybeczki teraz maz przez ostatnie dwie godz zmienia akwarium cale syf jak nie wiem no ale on posprzata

hana sakura na Cheetam sa 3 albo nawet 4 sklepy ciucholandy ja bylam tam raz z moja kumpelka i dziekuje jej ze mi je pokazala super ciuszki mozna wyrwac jak bedziesz chciala to sie chetnie tam z Toba wybiore
taaaaaaaaakk!! tylko najpierw musze poczekac na wyplate bo narazie to bida

Stary 2011-02-12, 17:03   #304
Gasienica
Raczkowanie

Hana sakura to ty ostatnio mnie zmotywowalas do sprzatania, po tym jak sie naogladalas 'how clean ..'
Odnosnie lumpkow, tak ja muaa napisala, na cheetham hill jest ich pare. Warto tez sie przejsc na oldham street (niedaleko piccadilly) i na deansgate jest tez jeden. Nigdy tego nie probowalam, ale slyszalam od fanki charity shopow, ze najlepiej jechac gdzies do dzielnic, gdzie ci wszyscy bogaci pilkarze mieszkaja, bo ich kobiety oddaja ciuchy dobrych projektantow.
Gasienica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 18:36   #305
Agia*
Rozeznanie

Czesc My z TZtem siedzimy dzis w domku, bo obydwoje zalapalismy jakies mocne przeziebienia i postanowilismy sie troche podleczyc. I nie - wcale nie chce mi sie sprzatac! Robimy sobie dzis dosyc leniwy dzien z DVD i filmikami na JoeMonsterze

Gasienica - pewnie, pogadamy o tym jak sie spotkamy

Shehzadi - dzieki bardzo A czym zajmujesz sie w Polsce, co porabiasz?

A tak w ogole jesli chcialybyscie przekazac jakies ksiazki do biblioteki to piszcie prosze na adres biblioteka.eccles@wp.pl
Agia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 19:08   #306
lucaa_rules
Wtajemniczenie

witajcie babeczki, matko caly dzien na zakupach moze wykonczyc
ale jestem juz w domu, wymyta, wlosy sie susza, zaraz poszukam jakiego make up na wieczor

kupilam sukienke w HM (chciałam wkleic linka, ale standardowo nie mam jej na stronie )

bo ta ktora upatrzylam w new looku na stronie internetowej nie raczyla sie jeszcze pojawic w sklepie

do sukienki wpinam czerowony kwiat i do tego czerowen szpilki
lucaa_rules jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 19:15   #307
shehzadi
Zadomowienie

Cześć dziewczynki, ale się naprodukowałyście.
Chyba też muszę obejrzeć jakiś odcinek "how clean...", bo się do sprzątania nie mogę zmobilizować. Ale mam wymówkę, bo jest u nas pies moich rodziców, a przy nim sprzątanie nie ma sensu - i tak zaraz nabrudzi. Mam nadzieję, że Wam lepiej idzie.
Jeżeli chodzi o zakupy, to mnie tutaj w Polsce brakuje przede wszystkim waszego Barrattsa, bo tylko oni robią buty na moją nogę . W sensie, taki mały rozmiar.

lucaa widzę, że szalejesz . słusznie słusznie. baw się dobrze
Agia jestem prawnikiem, ale skończyłam też socjologię i myślę o robieniu w UK doktoratu albo poszukaniu pracy jako socjolog. A Ty czym się zajmujesz oprócz propagowania naszej kultury?
shehzadi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-12, 19:33   #308
mrowkaa06
Raczkowanie

Hej dziewczyny, ja tez sie pisze na spotkanie!! Niestety nie mam teraz internetu w moim nowym domu i nie mogę Was śledzić na bieżąco ale jeśli tylko znajdę w końcu jakąś prace i będę miała pieniążki oczywiście stawie się w Manchesterze
mrowkaa06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 19:45   #309
Gasienica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lucaa_rules Pokaż wiadomość
witajcie babeczki, matko caly dzien na zakupach moze wykonczyc
gratuluje, w soboty zawsze jest tlum to sobie wyobrazam jak musisz byc padnieta, ale super, ze zakupy zakonczone sukcesem! baw sie dobrze dzisiaj

Cytat:
Napisane przez shehzadi Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o zakupy, to mnie tutaj w Polsce brakuje przede wszystkim waszego Barrattsa, bo tylko oni robią buty na moją nogę . W sensie, taki mały rozmiar.
ja mam 3 i tez nie jest lekko ale sa tez plusy, buty sportowe z dzialu dzieciecego sa duzo tansze

Cytat:
Napisane przez mrowkaa06 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, ja tez sie pisze na spotkanie!! Niestety nie mam teraz internetu w moim nowym domu i nie mogę Was śledzić na bieżąco ale jeśli tylko znajdę w końcu jakąś prace i będę miała pieniążki oczywiście stawie się w Manchesterze
trzymam kciuki za znalezienie pracy i mam nadzieje, ze do zobaczenia!
Stary 2011-02-12, 19:51   #310
lucaa_rules
Wtajemniczenie

witaj mrówko!!! zapraszamy wlasnie maluje paznokcie, czego nie nawidze :P ale kupilam lakier max factor i normalnie jade z koksem jakbym to robila od zawsze :P czy takie rzeczy zaleza od lakieru czy mam moze szczesliwy dzien?
Stary 2011-02-12, 19:55   #311
hana_sakura
Raczkowanie

gasienica - no to ciesze sie, moglam sie przycznic do produktywnej motywacji a gdzie ci pilkarze mieszkaja, bo ja to nawet nie wiedzialam ze taka dzielnica istnieje na oldham bylam i faktycznie mozna czasem cos znalezc, ale to sa 'vintydz szopy' i cenia sie za bycie awangardowmi sklepami

luca
- szalejesz kochana, ja to sobie wyobrazam mine twojego TZ jak cie zobaczy taka odstawiona za dlugo w tej restauracji to chyba nie posiedzicie

mrowka
- ja rowniez trzymam kciuki i mam nadzieje do zobaczenia 6-ego

a w ogole to szlak mnie zaraz trafi, bo czuje sie za przeproszeniem jak kupa glowa mnie boli, gardlo mnie boli,nic mi sie nie chce i jeszcze mojego TZ w domu nie ma, bo tak to by mi herbatki zrobil i przytulil a tak to

Stary 2011-02-12, 20:05   #312
Gasienica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hana_sakura Pokaż wiadomość
a gdzie ci pilkarze mieszkaja, bo ja to nawet nie wiedzialam ze taka dzielnica istnieje

a w ogole to szlak mnie zaraz trafi, bo czuje sie za przeproszeniem jak kupa glowa mnie boli, gardlo mnie boli,nic mi sie nie chce i jeszcze mojego TZ w domu nie ma, bo tak to by mi herbatki zrobil i przytulil a tak to
Ta znajoma mowila cos o Wilmslow, a inne to nie wiem.

Biedactwo, oby ci szybko przeszlo

Edytowane przez Gasienica
Czas edycji: 2011-02-12 o 20:09
Stary 2011-02-12, 20:09   #313
hana_sakura
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gasienica Pokaż wiadomość
Ta znajoma mowila cos o Wilmslow, a inne to nie wiem.

Biedactwo, mam nadzieje, oby ci szybko przeszlo
dziekuje bardzo mnie sie na szczescie chorobska dlugo nie trzymaja, wiec mam nadzieje ze i to sobie szybko pojdzie...

moj kot laduje mi sie z tylkiem na klawiature wiec z gory przepraszam za ewentualne przypadkowe tresci w moich postach

Stary 2011-02-12, 20:10   #314
Denise
Raczkowanie

O witam dziewczynki , widze ,ze kilka z nas jest w tej chwili online , no ja ogarnelam troche dom , co by na niedziele byl chociaz pozorny porzadek
Widze ze o lumpki pytacie , a ja mam z kolei pytanie , czy jezdzicie czasami na Car Boot? np : na Sunday Market w Manchesterze? Mnie sie nigdy w weekend nie chce tak wczesnie zrywac , ale wiem , ze czasem warto , bo mozna niezle rzeczy wyniuchac , zwlaszcza jak zaczyna sie wiosna to duzo jest takich wystawek wtedy w roznych miastach . Zdarzylo Wam sie upolowac cos godnego uwagi?

Ja rowniez z checia sie dowiem , gdzie mieszkaja zony pilkarzy i ex zony Jakby takiej Cheryl Cole tam cos zbywalo , to ja chetnie przygarne

Edytowane przez Denise
Czas edycji: 2011-02-12 o 20:12
Denise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 20:11   #315
Gasienica
Raczkowanie

trzeba bedzie sie kiedys na wycieczke do Alderley Edge przejechac w poszukiwaniu super ciuszkow

http://property.timesonline.co.uk/to...cle6856742.ece
Stary 2011-02-12, 20:13   #316
hana_sakura
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Denise Pokaż wiadomość
O witam dziewczynki , widze ,ze kilka z nas jest w tej chwili online , no ja ogarnelam troche dom , co by na niedziele byl chociaz pozorny porzadek
Widze ze o lumpki pytacie , a ja mam z kolei pytanie , czy jezdzicie czasami na Car Boot? np : na Sunday Market w Manchesterze? Mnie sie nigdy w weekend nie chce tak wczesnie zrywac , ale wiem , ze czasem warto , bo mozna niezle rzeczy wyniuchac , zwlaszcza jak zaczyna sie wiosna to duzo jest takich wystawek wtedy w roznych miastach ? Zdarzylo Wam sie upolowac cos godnego uwagi?

no wlasnie ja tez sie wybieram na taki car boot od niepamietnych czasow juz moja znajoma upolowala tam sliczny komplet filizanek ze spodeczkami, dzbanuszkiem do mleka i cukierniczka chyba, za jakies naprawde smieszne pieniadze...zreszta od wielu osob juz slyszalam ze warto.
no dziewczyny, to kiedy jedziemy ?

Stary 2011-02-12, 20:14   #317
shehzadi
Zadomowienie

hana kuruj się dziewczyno

gąsienica masz rację, że sportowe buty można taniej na dziecięcym kupić . za to gorzej ze szpilkami. gdybyś była zainteresowana, to w Krakowie jest sklep, w którym robią buty do tańca. wszystko można załatwić przez internet, tylko trzeba się pomierzyć. a buty są super wygodne i w rozsądnej cenie

Denise a gdzie robią te car boot w Manchesterze? moja kumpela mieszka w Leicester, często bywa na car boot-ach i bardzo je sobie chwali
Stary 2011-02-12, 20:17   #318
Denise
Raczkowanie

Cytat:
no wlasnie ja tez sie wybieram na taki car boot od niepamietnych czasow juz moja znajoma upolowala tam sliczny komplet filizanek ze spodeczkami, dzbanuszkiem do mleka i cukierniczka chyba, za jakies naprawde smieszne pieniadze...zreszta od wielu osob juz slyszalam ze warto.

No nawet jutro mozna by , ale kto podniesie tyleczek w niedziele tak wczesnie rano , bo zaczyna sie od 7 .....

Lucaa na pewno nie bedzie w stanie

shehzadi to jest w Manchesterze na Whitworth Street w kazda niedziele od 7 .00 do 14.00

Edytowane przez Denise
Czas edycji: 2011-02-12 o 20:19
Stary 2011-02-12, 20:17   #319
Gasienica
Raczkowanie

[QUOTE=Denise;25047896]jezdzicie czasami na Car Boot? np : na Sunday Market w Manchesterze? /QUOTE]

ja nawet nie slyszalam, ze w Manchesterze jest cos takiego, widzialam kiedys w Greenfield tylko ale juz koncowke. Ogolnie to z rodzicami kiedys do niemiec jezdzilismy jezdzilismy na takie markety i milo wspominam.

Cytat:
po wyplacie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-12, 20:23   #320
Denise
Raczkowanie

[QUOTE=Gasienica;25048088]
Cytat:
jezdzicie czasami na Car Boot? np : na Sunday Market w Manchesterze? /QUOTE]

ja nawet nie slyszalam, ze w Manchesterze jest cos takiego, widzialam kiedys w Greenfield tylko ale juz koncowke. Ogolnie to z rodzicami kiedys do niemiec jezdzilismy jezdzilismy na takie markety i milo wspominam.

po wyplacie
Popieram!!!
Stary 2011-02-12, 20:27   #321
shehzadi
Zadomowienie

dzięki Denise za informację . jak będę w Manchesterze, to się na pewno wybiorę, chociażby z ciekawości
Stary 2011-02-12, 20:31   #322
hana_sakura
Raczkowanie

[QUOTE=Denise;25048202]
Cytat:
Napisane przez Gasienica Pokaż wiadomość

Popieram!!!

w sumie ja tez

a takich marketow w samym manchesterze to jest kilka, wiem ze w salford <bull hill park> jest co druga niedziele, tylko jak to juz ktos powiedzial wczesniej tutaj, ja nigdy nie wiem kiedy to ta druga niedziela

Stary 2011-02-12, 21:23   #323
muaa
Raczkowanie

ja wlasnie sie jutro wybieram na car boota i oczywiscie polecam teraz ze jest kryzys to ludzie sprzedaja rozne rzeczy nawet nowe i mowie wam mozna zmalezc perelki za Trafford centre kawalek jest taki w hali i polecam i nie trzeba o 7 pojechac my jezdzimy tak ok 9-10 i ciagle jest w czym wybierac a ich jest pelno w Manie i wielki jest w Stockport ale to chyba latem bo jest tez na polach wiec jakos nie wyobrazam sobie ludzi siedziacych w wodach

oj tak ja ciuszki Cheryl tez chetnie przygarne ale najpierw musze schudnac do jej rozmiarow no i spodnie odpadaja bo jednak jest niziutka ale kurna jaka dziewczyna to az sie w glowie kreci co ideal gdybym byla lesbijka a nawet i nie to bym ja w obroty wziela hihih

mrowko zapraszamy serdecznie

luca zakupy moga wykonczyc ale jak sie z nich wraca t usmiech na twarzy co nowe zdobycze itd a czemu nienawidzisz malowac pazurkow?

hana kochana wracaj do zdrowka i badz gotowa na poniedzialek a moze spotkamy sie na car boocie jutro hihi zapraszam na kawusie tez oczywiscie i to do Was wszystkich kieruje moze upieke cos

a sunday Market to troszke co innego niz car booty bo na markecie maja prawie wszyscy nowe rzeczy tylko duuuuzo tansze tez tam jezdzimy zwlaszcza jak nam sie miecho konczy bo mozna tanio i dobre jest wiec tez polecam a na car bootach ludzie wyprzedaja od siebie z domow a nowek jest malo co ale i tak uwielbiam to jest taki pchli targ
Stary 2011-02-13, 10:33   #324
Gasienica
Raczkowanie

Dzien dobry

Cytat:
shehzadi to jest w Manchesterze na Whitworth Street w kazda niedziele od 7 .00 do 14.00
Kurcze tak blisko mnie a ja pierwsze co slysze, no niezle. Trzeba bedzie sie wybrac.

Cytat:
ja wlasnie sie jutro wybieram na car boota i oczywiscie polecam
Muaa daj znac co upolowalas

Luca i jak kolacja sie udala?

Hana lepiej sie juz czujesz?

Milego dnia zycze
Stary 2011-02-13, 11:10   #325
Denise
Raczkowanie

Widze , ze juz powstawalyscie kochane , to dobrze , ja wlasnie pije kawke i skacze po Wizazu .

muaa masz racje , te car booty co odbywaja sie pod chmurka wlasnie , sa duzo lepsiejsze i to tam wlasnie mozna cos fajnego wyhaczyc , ale one zaczynaja sie chyba wiosna , jak sie nie myle to od kwietnia lub maja do wrzesnia lub pazdziernika , tak sezonowo , jak sie robi cieplo i to wlasnie w tych wszystkich okolicznych miasteczkach jak Stockport , Oldham , Altrincham , trzeba by poszukac w necie , kiedy i gdzie sie zaczna , ale to jeszcze za wczesnie , a Sunday Market , masz racje , to nie to samo . Ja bylam tylko raz i to pozno , jak sie prawie wszyscy juz zwijali , wiec nawet nie zdazylam zobaczyc , co tam maja . Teraz poluje na lampeczke nocna w stylu shabby chic , ale poki co, to widzialam same badziewie , wiec jak tylko sie Car boot zacznie to lece

Edytowane przez Denise
Czas edycji: 2011-02-13 o 11:14
Stary 2011-02-13, 12:04   #326
muaa
Raczkowanie

czesc dziewczyny
niedawno wrocilismy z car boota no i musze powiedziec ze jestem zadowolona upolowalam za***iste butki na obcasie z lekka platforma z odkrytymi palcami za £2 ciesze sie jak nie wiem butki fakt byly chodzone ale sa naprawde w dobrym stanie i jeszcze zakupilam dwa paski ktore tez sa w super stanie za 50p za jeden malej mojej kupilam sukienke i tatus kupil jej fluffy pieska a i jeszcze lakier do paznokci w moim kolorku czyli pink
takze zakupy mi sie udaly

denise wydaje mi sie ze takie "polowe" zaczynaja sie wczesniej niz kwiecien- ja bym powiedziala ze juz w marcu ale mam kumpelke w Stockport ktora jezdzi na ten wlasnie i powinna wiedziec kiedy startuja wiec zapytam ja
na market lubie jezdzic jak czegos potrzebuje bo jak sie jedzie "po nic" tylko pochodzic to nie ma sensu moim zdaniem oczywiscie
Stary 2011-02-13, 12:29   #327
hana_sakura
Raczkowanie

hej kochane,
wylenilam sie wczoraj jak trzeba, wylezalam w wyrku, nafaszerowalam jakimis cudami i juz mi troche lepiej

muaa
- widze ze zakupy sie udaly tez sie w takim razie tam wybiore w ktoras z moich nielicznych wolnych niedziel

ja ledwo co wstalam i pierwsze co to na wizaz, oj...uzalezniamy sie dziewczeta
a jakie macie planyy na dzis?

Stary 2011-02-13, 12:54   #328
lucaa_rules
Wtajemniczenie

Cytat:
dziekuje bardzo mnie sie na szczescie chorobska dlugo nie trzymaja, wiec mam nadzieje ze i to sobie szybko pojdzie...

moj kot laduje mi sie z tylkiem na klawiature wiec z gory przepraszam za ewentualne przypadkowe tresci w moich postach
zdrowiej, zdrowiej !! nie mozesz byc jakas zakaszlona na naszym spotkaniu

Cytat:
No nawet jutro mozna by , ale kto podniesie tyleczek w niedziele tak wczesnie rano , bo zaczyna sie od 7 .....

Lucaa na pewno nie bedzie w stanie
oj nie jestem w stanie, dopiero wstałam na szczescie nie piłam duzo, wiec moge nawet normalnie funkcjonowac to nie alkohol mnie wykonczył, tylko moj wlasny osobisty TZ i jego reakcja na mow new look hehe
Stary 2011-02-13, 13:28   #329
hana_sakura
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lucaa_rules Pokaż wiadomość
zdrowiej, zdrowiej !! nie mozesz byc jakas zakaszlona na naszym spotkaniu

oj nie jestem w stanie, dopiero wstałam na szczescie nie piłam duzo, wiec moge nawet normalnie funkcjonowac to nie alkohol mnie wykonczył, tylko moj wlasny osobisty TZ i jego reakcja na mow new look hehe
a nie mowilam

Stary 2011-02-13, 22:06   #330
Agia*
Rozeznanie

shehzadi - ja jestem ekonomista z wyksztalcenia, a pracuje w dosyc podobnej branzy, bo w finansach (jestem administratorem systemow finansowych). Generalnie to jest sciezka, ktora chcialabym juz podazyc, jestem w tej chwili na kursie ksiegowym i zobaczymy co z tego w przyslosci wyjdzie

Cytat:
czesc dziewczyny
niedawno wrocilismy z car boota no i musze powiedziec ze jestem zadowolona upolowalam za***iste butki na obcasie z lekka platforma z odkrytymi palcami za £2 ciesze sie jak nie wiem butki fakt byly chodzone ale sa naprawde w dobrym stanie i jeszcze zakupilam dwa paski ktore tez sa w super stanie za 50p za jeden malej mojej kupilam sukienke i tatus kupil jej fluffy pieska a i jeszcze lakier do paznokci w moim kolorku czyli pink
takze zakupy mi sie udaly
Ooo no to bardzo udane udane zakupy, gratuluje

Ja sie jakos nie moge do car bootow przekonac - wiem, ze mozna upolowac fajne rzeczy, ale nie chce mi sie az tak wczesnie wstawac I do tego zazwyczaj trzeba przejsc naprawde przez mase marnych rzeczy, zeby znalezc perelke.

Za mna bardzo zajeta niedziela i jeszcze bardziej zajety niedzielny wieczor - jak ten weekend szybko zlecial
Agia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości