![]() |
#301 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#302 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam schabik z orzechami i wyszedł super. Muszę przyznać, że to bardzo wykwintne danie i doskonale nadaje się proszony obiad lub kolację
![]() ![]() Jedyny minus wynikał z mojego lenistwa, a mianowicie zamiast sama łupać orzechy, poszłam na łatwiznę i kupiłam już obrane firmy Kresto ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Zakorzenienie
|
kurcze tak zachwalacie ten schabik, że musze sie wziąśc i spróbować, mój co prawda jak on to mówi nie lubi takich wynalazków , ale może mu po prostu nie powiem że robie i bedzie musiał skosztować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Wtajemniczenie
|
Zastanawiam się nad tym, czy nie zrobię tego schabu jeszcze raz i nie zaproszę na obiad rodziców i teściów
![]()
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
hehe ja tez musze go zrobic
![]() meza na razie nie ma, wiec jeczec nie bedzie, ze czegos takiego jesc nie bedzie ![]()
![]() |
#306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Zadomowienie
|
Ciasteczka owsiane
2 szkl. płatków owsianych górskich 1/2 kostki masła 2 jajka 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy bakalie: orzechy, rodzynki, słonecznik, sezam ( co przyjdzie nam do głowy) Masło roztopić na patelni, dodać płatki owsiane i chwilkę je podsmażyć. Odstawić do ostygnięcia. W miseczce rozbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, sól. Następnie dodać ostudzone płatki owsiane. Mieszając dodawać po odrobinie mąki i proszku do pieczenia. Całość dobrze rozmieszać, dodać bakalie (ja robiłam z samymi orzechami) . Na blaszce do ciasta rozłożyc papier do pieczenia i na papierze łyżeczką formować w miarę mozliwości okrągłe ciasteczka (grubosć ok. 0,5 mm). Odstępy między ciasteczkami nie muszą być duże - ok. 1 cm. Piec 15-20 minut w temp. 155 st. C. Są pyszne i kruchutkie. Tak na marginesie - dopała mnie "niechęć kuchenna" - nie chce mi sie już gotować - chciałabym, żeby teraz przyszla kolej na meża ![]() ![]() Edytowane przez kolanka Czas edycji: 2009-11-19 o 07:31 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
To ja napiszę przepis na rogaliki
![]() ROGALIKI 1 kg maki, 2 kostki margaryny, 10dkg drożdzy, 5 jajaek (3żółtka i 2 całe jajka), śmietana 400g 12%, 5 lyzek cukru, 1 cukier waniliowy make i 3 zółtka i 2 cale jajka + cukier, cukier waniliowy i margaryne razem wymieszac, drozdze wymieszac ze smietana. taka miksture mieszamy z wczesniej wykonanym ciastem. zagniatamy, i wkładamy na 2 godziny do lodowki. z gotowego juz ciasta formujemy galki wielkosci pomaranczy. rozwałkujemy i smarujemy marmolada. kazda gałke kroimy na trojkaty i zwijamy od szerszego konca. ukladamy na blasze mozemy posmarowac kazdy ropgalik roztrzepanym jajkiem(tak jak do jajecznicy), smarujemy pedzelkiem. pieczemy ok 10-15 min by nie spalic, w rozgrzanym piekarniku ok 200 stopni. posypujemy upieczone rogaliki cukrem pudrem dla smaku i konsumujemy. zycze smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie niezbyt drobno siekałam orzechy i były pyszne, takie wyraźne. Ale co kto lubi pewnie
![]()
![]() |
#310 | |||
Wtajemniczenie
|
Ten wątek jest rewelacyjny! Potestowałam trochę
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#311 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- Cytat:
![]() ![]() Może poproś męża o to aby coś przygotował ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 |
Zakorzenienie
|
robilam dzis ten schab z orzechami i smakowity wyszedl
![]() ![]()
![]() |
#314 |
Zakorzenienie
|
Mam dla Was przepis na pyszne ciacho
![]() ![]() Lekki serniczek Składniki: - 250 g twarogu - 1 serek homogenizowany naturalny - 3 galaretki (owoce tropikalne, truskawka, agrest) - 3 łyżki cukru - rodzynki/wiórki kokosowe - biszkopty Galaretkę o smaku owoców tropikalnych rozrabiamy w szklance gorącej wody. Ucieramy twaróg i 2 łyżki cukru na gładką masę. Gdy galaretka przestygnie łączymy ją z masą twarogową. Przelewamy na wyłożoną biszkoptami tortownicę. Wkładamy do lodówki aby stężało. Galarekę truskawkową również rozrabiamy w szklance gorącej wody. Serek homogenizowany ucieramy z łyżką cukru. Gdy galaretka przestygnie i zacznie tężeć mieszamy z masą serkową. Przelewamy na stężałą masę twarogową. Wkładamy do lodówki. Sparzamy rodzynki, odsączamy. Ostatnią, agrestową galaretkę rozrabiamy już w normalnej ilości wody. Gdy masa w lodówce stężeje kładziemy na nią rodzynki/wiórki kokosowe i zalewamy tężejącą galaretką agrestową. Smacznego ![]()
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
I fotka do tego
![]()
![]() |
#317 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#318 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo prosty murzynek z jablkami
![]() 6 jablek pokroic w kosteczke i zasypac szklanka cukru. Zostawic na ok 20 min. Trzepaczka roztrzepac dwa jajka (bialka)=ubic z nich piane i dodac do jablek. Dodac zoltka, 2 szkl maki, mleko (ok szklanki), 1 lyzke sody, jakis olejek np migdalowy, 50 g oleju. Wysztko wymieszac i dodac dwie lyzki kakao. Upiec. ![]() Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2009-11-27 o 10:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie żonki!
![]() ![]() Placek Amerykański Składniki:
Jabłka obrać, pokroić w małą kosteczkę. Orzechy posiekać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać. Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka 33 x 22 cm), piec około 45 - 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Ja jak wystygnie polewam jeszcze polewą (takie esy-floresy) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Łatwy i zawsze wychodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Zakorzenienie
|
w sobote robie małe andrzejki i właśnie myslę co by tu dobrego przygotować na szybko? może jakieś pomysły?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
#325 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, mam pewien pomysł. Otóż wielkimi krokami zbliżają się Święta i ja już od kilku dni zastanawiam się jakie nowe specjały przygotować na Wigilię. Może napiszecie co Wy będziecie robić i dacie jakieś ciekawe przepisy? Na pewno każda z nas ma jakieś swoje ulubione potrawy charakterystyczne dla regionu, w którym mieszka
![]() Edytowane przez alamig Czas edycji: 2009-11-27 o 09:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 |
Zakorzenienie
|
Zaczynam akcję świątecznych przepisów
![]() Śledzie pomidorowe z rodzynkami - 0,6 kg matiasów - 5 średnich cebul - 3/4 opakowania rodzynek - koncentrat pomidorowy (najlepiej Łowicz lub Pudliszki) - sól, pieprz - olej Śledzie wymoczyć i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na rozgrzany olej włożyć pokrojoną cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Dodać koncentrat pomidorowy i sparzone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dusić jeszcze kilka minut. Kiedy masa ostygnie, wymieszać ze śledziami i przełożyć do litrowego słoika. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Te śledzie są u mnie na stole wigilijnym co roku i zawsze pierwsze znikają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:44.