|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku zaczęłas współżycoe? | |||
| poniżej 20 lat |
|
168 | 74,01% |
| powyżej 20 lat |
|
59 | 25,99% |
| Głosujący: 227. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Microgynon 21 - skutki uboczne
ja biore od ponad roku Microgynon ale 30, ogolnie nie jest źle gdyby nie zerowe libido,dziwne zmiany nastrojów i wieczne zmeczenie. W poniedzialek ide po nowe tabletki i nie wiem czy nie sprobuje teraz Cilestu.
|
|
|
|
|
#302 |
|
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny chce sie zapytac czy ktoras z was po odstawieniu m21 probowala zajsc w ciaze bo ja jakos nie moge przez 3 miesiace chce ale nic z tego
|
|
|
|
|
#303 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja stosowałam tabletki przez prawie 5 lat. Najpierw Harmonet potem Mycrogynion21 a na końcu Stediril. Po tych dwóch pierwszych czułam się świetnie - żadnych skutków ubocznych. Po ostatnich wystąpiły duże upławy. Teraz nie stosuje w ogóle antykoncepcji hormonalnej już od roku i właściwie nie widzę różnicy w funkcjonowaniu mojego organizmu przed, z i po tabletkach (tylko miesiączki mam mniejsze i juz tak nie bolą
)
|
|
|
|
|
#304 |
|
Raczkowanie
|
Mialam IDENTYCZNIE po m30, ktore przywiozłam z Anglii. Teraz muszę zmienić tabletki na inne...
|
|
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
ja bralam micro przez jakies 2 lata chyba. Na poczatku wszystko super, tylko przy pierwszym opakowaniu krwawienia i mdlosci ale pozniej nic a nic. Niestety po tych 2 latach zaczely pojawiac sie skutki uboczne: pojawialy sie krwawienia podczas brania pigulek, zauwazylam pogorszenie stanu cery i wieksze przetluszczanie wlosow, no i caly czas chcialo mi sie jesc!
takze miesiac temu pobieglam do ginekologa po inne pigulki - teraz biore Regulon, to na razie poczatki ale wszystko jest ok
|
|
#306 |
|
Przyczajenie
|
jwsli chdzi o skutki uboczne chyba pojawiaja sie zawsze jakies na poczatku, ale taraz ja mam wazne pytanie dotyczace odtawienia tabletek,tj mialam problemy z watroba wiec zrobilam sobie przerwe w zazywaniu pigulek i zastanawiam sie kiedy dostane okres?? bo przeciez powinien mi sie uregulowac cykl a jednak okres sie spoznia
|
|
|
|
|
#307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozdrawiam i nie martw sie!
|
|
|
#308 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy
dzis bylam u ginekologa i przepisal mi tabletki antykonc. wlasnie microgynon 21 ze wzgledu na torbiele na piersi (forma lecznia). Tak sie zastanawiam co sie bedzie dzialo w moim organizmie, nie ukrywam ze pare kilo chcialabym przytyc.
|
|
|
#309 |
|
Zakorzenienie
|
Daj znac jak cos zauważysz
|
|
#310 |
|
Raczkowanie
|
A ja z 53 kg dzieki tabletkom przytylam do 74
Teraz od prawie roku ich nie biore i powoli, powoli wracam do formy. Moja Pani doktor gdy dowiedziala sie ze inna lekarka przepisala mi te tabletki (Micro...)to powiedziala, ze mam szczescie, ze mi wlosy na pietach nie wyrosly Ogolnie slabe tabletki, starej generacji. Nie oszczedzajmy na swoim zdrowiu. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#311 |
|
Raczkowanie
|
Co do tabletek microgynon to już nigdy do nich nie wróce (i do żadnych innych też) Od kiedy zaczęłam je brać (a było to 5 lat temu) zaczęły mi sie częste grzybice, zapalenia pęcherza z którymi walczyłam ponad rok a na leki wydałam ok 800 zł!!! A wizyty u ginekologa to tak 2 razy w miesiącu Aż samej nie chce mi sie wierzyć że aż tyle wydałam A ile sie nacierpiałam
Czasem to z bólu płakałam i chodzić nie mogłam Tabletki brałam ok 1-1,5 roku a po ich odstawieniu poszłam do ginekologa w Warszawie i on przepisał mi jakieś leki i maść Od wtedy grzybice sie skończyły za co jestem bardzo wdzieczna lekarzowi Czasem jednak troche piecze i wtedy staram sie jeść jogurty naturalne i produkty z witaminą c I wszystko byłoby fajnie gdyby na tym sie skonczylo ale niestety ... Po odstawieniu tabletek miesiączka była w miarę regularna przez 3-4 miesiące a potem co 29, 35, 45, 30 dni itd dochodziło do tego ze bywała co 59, 60, 79 dni i wtedy ginekolog przepisywała mi luteinę na wywołanie i dostawałam skierowania na badania hormonów Co ja wtedy przeżywałam bo ginekolog powiedziała że to może być hiperprolaktynemia i jest ona sygnałem na to że mogę mieć ... guza w mózgu!!! Mogła być to też tarczyca więc przerażona robiłam badania (pobieranie krwi 3 razy jednego dnia- koszmar) Oprucz tego okropny ból głowy, złe samopoczucie i ból piersi- taki że nie mogłam ich dotknąć Okazało sie ze to ta prolaktyna a jej poziom był ogromny- co oznacza guz Jestem dociekliwa wiec zaczelam czytac o tym w necie i wyczytalam ze usuwa sie go przez nos bo tak jest najprosciej Przerażona poszłam do ginekologa który kazał mi badania powtórzyć i zrobić usg wewnętrzne Badania juz nie wyszły tak przerażające bo dostalam lek bromergon Ale przez niego prawie mdlałam, ani jeść ani leżeć ani chodzić tragedia Po skonczeniu opakowania zrobilam badania i wyszly ok miesiączka też występowała w miarę jak na mnie regularnie I wszystko byłoby fajnie ale teraz minęło już 5 lat a to wszystko jak widze wraca Dziś 65 dzień jak nie mam miesiączki (wybieram sie do lekarza oczywiście) bolą puersi, brzuch, słabo mi (wczoraj prawie mdlałam) Wszystko od nowa Pisze to wszystko aby pokazać jakie kosekwencje miało w moim przypadku przyjmowanie tabletek Już nigdy nie wróce do nich i każdy kto pyta o radę czy je przyjmować słyszy NIE Przepraszam za tak dluga wypowiedź
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#312 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny a macie tak, że przy braniu właśnie Microgynonu albo jakis innych tabletek przy zbliżającym się okresie macie straszne wypryski, pryszcze - ogólnie, że nasila się trądzik?
|
|
|
|
|
#313 |
|
Zakorzenienie
|
miałam POTWORNE bóle głowy. tak mocne, że nie byłam w stanie się poruszać. po zmianie tabl. na inne minęły.
|
|
|
|
|
#314 |
|
Przyczajenie
|
Ja miałam zawsze idealna cerę , hehe prawie jak z reklamy - żadnych pryszczy, a przy tych tabletkach to po prostu koszmar. Jak mi wyskoczył taki jeden typ to chyba blizna zostanie na najblizszych kilka lat. Ogólnie mnóstwo pojawia mi się wówczas krostek.
|
|
|
|
|
#315 |
|
Raczkowanie
|
Biorę microgynon od 1,5 roku i nie zauważyłam u siebie żadnych skutków ubocznych. Bardzo dobrze mi służą, żadnego przytycia, a i stan cery znacznie się poprawił
mój lekarz trafił za pierwszym razem z wyborem tabletek.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#316 |
|
Raczkowanie
|
Ja biorę microgynon od około 6 lat i nie mam/ nie miałam żadnych skutków ubocznych. Moja siostra też je brała parę lat i wszystko jest ok, a krótko po ich odstawieniu zaszła bez problemu w ciążę. Ale to wszystko, tak jak piszecie, zależy od organizmu.
Maksiu 05.07.2008- zdrowy synek ![]() Aniołek +24.10.2009[*] 6tc poronienie samoistne Aniołek +24.01.2011[*] 10tc puste jajo płodowe Adaś i Szymek 17.04.2012- zdrowe chłopaki ![]() Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia- byłam gotowa za Ciebie umrzeć |
|
|
|
|
#317 |
|
Zadomowienie
|
Hej .
ja biore microgynon od 4 miesiecy. w pierwszym miesiacu bylo wszystko ok. czulam sie swietnie! w drugim dopiero pojawily sie bóle i powiekszenie piersi w polowie opakowania ale to mija po tyg. bóle glowy czasem (ale mnie z reguly czesto boli glowa ) apetyt bez zmian - tycia nie zauwazylam.za to widze ze robi mi sie cellulit. tylko robie sie pod koniec cyklu placzliwa, ostatnio plakalam jak bóbr podczas ogladania kubusia i hefalumpów z moim 2letnim synkiem![]() ale musze powiedziec ze te tabsy nie sa wcale gorsze od tych lzejszych.ja bralam wczesniej harmonet, minulet, logest, cilest ... i wystepowaly potworne mdlosci, zero ochoty wrecz awersja do seksu i potworne migreny... to chyba bardziej zalezy od organizmu i dopasowania do niego ilosci hormonów niz stwierdzenie ze jak ma malo to jest the best.
|
|
#318 |
|
Przyczajenie
|
tabletki antykoncepcyjne- RIGEVIDON
witam, zaczelam brac te tabletki i chcialabym dowiedziec sie jakie sa wasze odczucia i zmiany w ciagu ich zazywania, aha i wie ktos moze czy mozna je laczyc z innymi tabletki typu zwykle przeciwbolowe?
|
|
|
|
|
#319 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: tabletki antykoncepcyjne- RIGEVIDON
ja bralam te tabletki lecz musialam odstawic poniewaz bardzo po nich przytylam i bylam cala spuchnieta ;| ;/ ...mozna je laczyc bezproblemu z lekami przeciwbolowymi ...nie ma obawy ze wystapia jakies skutki uboczne poniewaz te tabletki nie koryguja z innymi . pozdrawiam
|
|
|
|
|
#320 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do reakcji - poszukaj na forum, bylo to juz poruszane (tutaj na ginekologicznym i na intymnym / seksie), ale musisz pamietac ze kazdy organizm reaguje inaczej... Cytat:
|
||
|
|
|
|
#321 |
|
Przyczajenie
|
Hey mam pytanko.
Przez okres 2 miesiecy bralam cilest, teraz lekarz przepisal mi microgynon 21, ze wzgledu na skutki uboczne , ktore u mnie wystapily. Jestem ciekawa, czy przy przejsciu z cilestu na microgynon 21 po siedmiodniowej przerwie moja antykoncepcja bedzie zachowana?. Zastaanawiam sie, czy potrzebuje dodatkowej ochrony przy kontakcie z moim mezczyzna:P przez pierwszy miesiac przyjmowania microgynonu...
|
|
#322 |
|
Raczkowanie
|
Ja brałam Rigevidon przez rok czasu, nie miałam żadnych skutków ubocznych. Ale postanowiłam odstawić na rok i teraz znów zaczęłam brać, już 4 miesiąc.
Jestem zadowolona z tych pigułeczek i mam nadzieje że mnie nie zawiodą... |
|
|
|
|
#323 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Mam pewien problem. Biore tabletki Microgynon 21 od niedawna ( od 21dni ) teraz mam 7dniowa przerwe na okres.. Jest 3 dzień tej przerwy a krwawienie jeszcze nie przyszlo, dlaczego ? Czego to moze byc objaw ? ( oprocz ciazy...) Nude Lindsay Lohan saver http://myscreensavers.info/lindsay.scr |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#324 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba nie jest powod do niepokoju, okres nie musi wystapic zaraz na poczatku przerwy. Jak bralam Diane35 to krawawienie zaczynalo mi sie chyba 5 czy 6 dnia po zakonaczeniu opakowania.
|
|
|
|
|
#325 |
|
Raczkowanie
|
Chciałabym powrócic do wątku... Moja gin przepisła mi dziś własnie Rigevidon, a przyczyną był niziutkie libido po Yasminie. Ja mam tylko pytanko... czy wiele z was przytyło po tych tableteczkach? Bo ja bardzo sie tego obawiam:/ Dziękuje za każdą info. O innych skutkach ubocznych też piszcie.
|
|
|
|
|
#326 |
|
Raczkowanie
|
skrocilam 7dniowa przerwe do 4dni...i mam glupie pytanie...chyba caly czs jestem zabespieczona???nie musze stosowa dodatkowych metod?A tak w ogole dziewczyny to Mikro mi nie sluzy. tragedia.Wracam do REGULONU bo to na nic.pozdrawiam |
|
|
|
|
#327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co przytycia...hmmm...ja własnie schudłam i okazuje się chyba ze to po Microgynonie i to ładnych parę kilo: stres + Microgynon. Dwie moje koleżanki też schudły przez te tabletki. Dla mnie bomba, ale więcje nie moge już chudnąć, bo mnie tyłek zaczyna bolec jak siedzę na kościach :P |
|
|
|
|
|
#329 |
|
Raczkowanie
|
dzieki side85...szukalam potwierdenia bo ulotki nie mialam a cos mi switalo ze przerwe mozna skrocic..
|
|
|
|
|
#330 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.

)

takze miesiac temu pobieglam do ginekologa po inne pigulki - teraz biore Regulon, to na razie poczatki ale wszystko jest ok

mój lekarz trafił za pierwszym razem z wyborem tabletek.
skrocilam 7dniowa przerwe do 4dni...i mam glupie pytanie...chyba caly czs jestem zabespieczona???nie musze stosowa dodatkowych metod?A tak w ogole dziewczyny to Mikro mi nie sluzy.
dzieki side85...szukalam potwierdenia bo ulotki nie mialam a cos mi switalo ze przerwe mozna skrocic..