|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
Cytat:
Ze spacerkiem też wczoraj było ciężko, w końcu jednak równomierna jazda ululała na pół godz, ale nie wiem co Ci poradzić, bo dopiero jeden spacer za mną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#302 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
Cytat:
Cytat:
moj zazwyczaj albo jest pol godziny po jedzeniu albo glodny a i tak mu to nie robi roznicy, poprostu zawsze kapiemy o 20 niewazne czy pojadl czy nie a i tak lubi wode.
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvi09kbnpbgnps.png http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69ykppadb7.png Edytowane przez Basia84 Czas edycji: 2010-07-17 o 13:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#303 |
Rozeznanie
|
Moj Alex lubi sie kapac, ale ja go kapie we wiaderku tomme tipee, jak kapalismy w wanience to strasznie plakal.
Naprawili mi pralke w czwartek i tego samego ddnia zepsula sie lodowka, dopiero wczoraj zauwwazylismy. Ma byc naprawiona w srode wiec kupilismy nowa bo bez lodowki nie wytrzymalibysmy. Wczoraj bylo wielkie gotowanie, zeby uratowac mieso co mielismy zamrozone. Nie wiem, czemu nagle nam sie takie rzeczy psuja. |
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
Zakorzenienie
|
laaa jaka mi kupe walnal maly to szok! prawie z pieluchy wyplynela
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy wy czujecie jakies skurcze teraz jak macica sie obkurcza? ja nie czuje skurczy ale od jakiegos czasu czesto boli mnie zoladek. jak tylko cos zjem to zaraz jest bol
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#306 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do skurczy to już tylko sporadycznie coś tam poczuję raz czy dwa w ciągu dnia, ale leciutko... na początku to było ich bardzo dużo, zwłaszcza tuż po karmieniu ![]()
![]() |
#307 |
Zakorzenienie
|
e ja jem wszystko tak samo bo w ciazy jakos specjalnie sie nie ograniczalam. nie wiem o co chodzi. moze wrocily moje dolegliwosci. chociaz zwykle na jesieni mialam takie bole
|
![]() ![]() |
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś dałam małemu swoje mleko.. ciekawe czy znów nie będzie jakichś wariacji brzuchowych.. cały dzień pilnuję bekania
![]() Na obiad ( w sumie pierwszy i ostatni dzisiejszy posiłek) zjadłam gotowaną pierśkę kurzęcą i ociupinę sałatki z pomidorka, ogórka i sałaty (wybełtane z łyżką majonezu).. cebulę wybierałam na bok.... mam nadzieję, że jak się teraz wydoję dojarką to małemu też nie zaszkodzi. W ogóle od wyjścia ze szpitala nie mam apetytu.. jem raz dziennie i to nie jakoś za wiele.. a niby powinnam jeść częściej ![]() Chyba.. albo zdaje mi się któraś dziewczyna karmi swoim mlekiem ale odciąganym i tu mam pytania... 1. co ile należałoby się doić? Mnie mąż w tym pomaga bo jedno masuje cyce w tych twardych miejscach a drugie pompuje pompką ![]() Doimy się dwa razy, góra trzy w ciągu doby.. odciągamy po ok 100ml naraz z obu piersi w sumie. 2. Pokarm przechowywać w temp. pokojowej czy chować do lodówki i ogrzewać przed podaniem? 3. Jak usprawnić całe działanie? Bo chciałabym tylko swoim mlekiem karmić a bywa tak często, że moje już się skończyło, odsysać się nie chce albo nie ma jak, więc dajemy butlę z modyfikowanym. Odsysać po trochu po każdym karmieniu? Czyli co 3 godziny? I ciągnąć tylko tyle ile mały wypija czyli ok 40ml na posiłek? Generalnie przy takim nieregularnym odciąganiu laktacja chyba sie nie unormuje.. mleko zalewa mi koszule.. po sam pas dosłownie jak nie mam wkładek.. ale cyce nie bolą jakoś specjalnie, wcale mi nie przeszkadzają, są nieco twardawe w pewnych miejscach ale po rozmasowaniu (ok 2 razy na dobę) znowu są miękkie i wcale nie cierpię na nawał nie wiadomo jaki. Przyjmę wszystkie złote rady.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
![]() ![]() |
![]() |
#309 |
Rozeznanie
|
Siala,wydaje mi sie, ze jak cgcesz podawwac jak najwiecej swojego mleka, to powinnas starac sie odciagac czesciej. I mleko powinnas przechowywac w lodowce. Fajnie masz, ze nie masz apetyt bo ja jak zwykle mam, a zostalo jeszcze pare kg do zrzucenia
|
![]() ![]() |
![]() |
#310 |
Zadomowienie
|
Siala - nie jestem jakoś specjalnie doświadczona, ale miałam spory kłopot z karmieniem i przeczytałam chyba wszystko co się da na ten temat
![]() ![]() ![]() ![]() I tu mam pytanie, bo nie mogę nic na ten temat znaleźć: mam pękniętą brodawkę, mały po jedzeniu z tej piersi ulewa potem na różowo - czyli ssie mleczko z krwią... Czy mu nic po tym nie będzie? Strawi to? Nie zaszkodzi mu? ![]() ![]() ![]()
#311 |
Wtajemniczenie
|
Cześć mamusie!!
![]() Melduję się na odchowalni ![]() Jesteśmy od wczoraj w domku, Sylwia jak do tej pory jest grzeczna (tfu tfu), ładnie je mleczko, nie ulewa, jestesmy w niej zakochani ![]() Opis porodu: We wtorek o 6 rano zgłosilismy się do szpitala na planowaną cesarkę. malutka była ułozona główką do góry i miałam malo wód płodowych. O 7 podali mi znieczulenie w kręgosłup, czułam jak ukłucie komara, po tym straciłam czucie w dolnej połowie ciała a o 7:30 Sylwia była juz na świecie. W trakcie operacji nie czułam bólu, tylko czułam jak wyciągaja małą i potem czyszczą macicę, ale to nie bolało. Dzidziusia zabrali na badania a mnie do sali poporodowej na 3 godziny. Po tym przewieżli mnie do osobnej sali i już mieliśmy okruszka przy sobie ![]() ![]()
#312 |
Rozeznanie
|
Siala a czemu odciagasz a nie dasz cyca malemu? ja karmilam tylko 3 tygodnie ale powiem co wiem
![]() mleko dawaj do lodowki, niby mozna trzymac 3h w temperaturze pokojowej ale nie w takie upaly a pozniej podgrzej. te twarde miejsca o ktorych piszesz to znaczy ze zatkaly ci sie jakies tam kanaliki i dobrze robicie ze masujecie mozesz tez przed odciaganiem pokarmu zrobic sobie cieple oklady i szybko piersi wroca do normy. zreszta masz twarde bo za rzadko odciagasz. jesli odciagniesz wiecej a maly tego nie zje mozesz kupic takie specjalne woreczki i zamrozic mleko. jesli dasz malemu mleko, zostawi np pol i bedziesz mu chciala to dac pozniej to mozesz ale tylko w czasie godziny, bo slina dziecka dostaje sie do mleka i ono pozniej kisnie. tyle sie dowiedzialam w szpitalu ![]() kasandra sliczna masz kruszynke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
kasandra witaj na odchowalni
![]() Siala ja nie karmie ale jak byla u mnie w szpitalu babka od laktacji to kazala odciagac co trzy godziny z obu piersi w takim rytmie po 7 minut potem po 5 minut i po 3 minuty na zmiane z kazdego cyca. tak ze w sumie odciagac okolo pol godziny. ale ja prawie wtedy nie mialam pokarmu wiec nie wiem czy u ciebie by sie to sprawdzilo |
![]() ![]() |
![]() |
#314 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba zrezygnuję z karmienia własnym mlekiem
![]() Nie mam siły.. serio nic takiego szkodliwego nie jem bo nie jem prawie nic.. a dziś w nocy znowu były przeboje.. nieco krótsze niż ostatnio ale mąż spał jak zabity a ja wychodziłam z siebie by mały się tak nie darł. Po modyfikowanym śpi i jest grzeczny jak aniołek. Dziękuję Wam za rady ![]() Dalej wam puchną stopy? U mnie są jak balony, identyko jak w ciąży.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-07-18 o 11:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do karmienia to rzeczywiscie moze lepiej zrezygnowac niz stresowac was oboje. ja tak zrobilam i zaczelam przynajmniej cieszyc sie z tego ze mam dziecko a nie plakac ze maly nie chce ssac cyca a ja nie mam pokarmu. no i Damian sie cieszy ze malego czasem moze nakarmic ![]() my bylismy na spacerku. fajny chlodek dzis tylko wieje strasznie. no i po godzinnym spacerze ja jestem wykonczona ![]() ![]() ![]() musze chyba stopniowo jakos zaczac wychodzic najpierw blizej domku zeby w razie czego wrocic szybko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#316 |
Rozeznanie
|
siala jak modyfikowanym spi jak aniolek a ty juz nie masz sily to nie ma sie co meczyc. widzisz nie Ty jedna nie bedziesz karmic piersia.
aniu no rzeczywiscie chyba sie przeforsowalas. powinnas wychodzic na krotkie spacerki i stopniowo je wydluzac. a gdzie reszta mamusiek??? |
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
Zakorzenienie
|
A my wlasnie kolacje zjedlismy, naleniski, mala spi do okolo 20.30 pozniej kapiel i znowu spanie
![]() Mam pytanie czy waszym maluszka tez schodzila skora np. stopek, brzuszek??
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
![]() ![]() |
![]() |
#318 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
u nas schodzila, byla wysuszona po plynie ziajki. zmienilismy na bubchen i jest ok. dzis udal nam sie spacerek ![]() ![]()
![]() |
#319 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- dziewczyny ktore karmicie butla czy wasze maluchy tez maja "dziurawe brody"? moj pije pije i w pewnym momencie leje sie ciurkiem po brodzie. juz nie nadazam prac sliniakow. nie wiem moze ja cos zle robie czy to normalne??? aaa dzis moj syn wymyslil jeszcze jedna zabawe. jak wypuszcza smoczek z buzki to robi mi prysznic z mleka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#320 |
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam oilatum zobaczymy czy podziala, plyn do kapieli i kremik
![]() Narazie jakos lepiej ![]()
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
a i jeszcze mam pytanko do dziewczyn ktore rodzily przede mna.
jak dlugo krwawilyscie po porodzie? bo ja juz zaczynam powoli miec dosc. juz by sie moglo to skonczyc. nienawidze podpasek ![]() no i ciekawe kiedy bedzie mozna sie do meza poprzytulac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Zakorzenienie
|
No własnie, jak to jest z tym krwawieniem?
Mnie raz wypadł taki mega skrzep galaretowy krwi.. drugi raz taki malutki.. wydawało mi się ze krwawienie się zmniejsza i już myślałam nad normalnymi podpaskami.. a dziś leje się ze mnie jak z zarzynanej świni :[ Aż zasłabłam w wannie, zawołałam męża i zdążył dolecieć... nie wiem czy to od tego ubytku krwi czy od tego, że prawie nic nie jem. Na rozpuszczenie szwów wiem że trza dać sobie czas ok 2, 3 tygodni ale to zwykłe krwawienie? Ileż można? :[
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
![]() ![]() |
![]() |
#323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szczesciara |
|
![]() ![]() |
![]() |
#325 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
A ponoc duzo go nie jadla bo tylko po plasterku do kanapki - odstawila i jak reka odjac przeszlo Malemu... Cytat:
wypytalam siostry i kolezanek - srednio 2-4 tygodnie trwalo krwawienie.. indywidualna sprawa..
![]() |
#326 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Siala - mi szwy wyszły w dzień wyjścia ze szpitala, czyli na 4 dzień po porodzie i pielęgniarka mówiła, że to dobrze ![]() Cytat:
![]() ![]() ale już troszkę lepiej jest ![]()
![]() |
#327 |
Wtajemniczenie
|
aniaa22 jezeli nie nadzazasz z praniem sliniakow to podkladaj zamiast nich pod brodke jednorazowe chusteczki, to je zaraz po karmieniu wyrzucisz i bedzie spokoj
![]() co do krwawienia to ja jestem po cc 5 dzien i juz nie krwawie ![]()
![]() |
#328 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do schodacej skory to ja mialam niczym nie smarowac, po kilku dniach juz bylo po problemie, tak samo z tego co pamietam u alguien. wogole jak widze, to w usa i w polsce do niektorych rzeczy calkiem inaczej sie podchodzi. np u nas nie zalecaja wogole smarowania cialka po kapieli, tylko "okazjonalnie" a juz bron boze oliwka, do 6 miesiaca tylko mleko, zadnej wody czy herbatek, pepka nie przemywac niczym sam odpadnie, nie ma gondoli dziecko wozi sie na pol siedzaco i tak bym mogla jeszcze wymieniac pol dnia.....
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvi09kbnpbgnps.png http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69ykppadb7.png Edytowane przez Basia84 Czas edycji: 2010-07-19 o 01:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#329 | ||||
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() kożystam z chwili że oboje moich dzieci jeszcze śpia ![]() ![]() Pierwszy dzień sama z dwójka ![]() ![]() Witajcie ![]() ![]() Malutka jest słodka ![]() Cytat:
Jeśli chodzi o przytulanie ja po Bastku jakoś miesiąc później ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
w ogóle ogólie odpukać na razie aniołek z niej. ![]() ![]() Cytat:
Przy kapieli też nie płacze w ogóle.
![]() |
#330 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a co do podejscia u nas i w stanach to zgadzam sie z toba. wydaje mi sie ze w PL strasznie sie trzesiemy nad dzieciaczkami. no i te wszystkie dziwne metody ktore na szczescie powoli odchodza w niepamiec jak np pieluchowanie. no ale to juz chyba tak jest. roznice kulturowe ![]() ale macie dobrze ze tak malo krwawicie ![]() ![]() farminka sie nie odzywa chyba dalej u rodzicow siedzi. a Alguien juz jest w PL? bo nie pamietam kiedy ona miala leciec ale jakos teraz. tez sie nie odzywa mamuski wrzuccie jakies fotki jak sie maluchy zmienily |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:49.