Studiować dwa kierunki - zbiorczy - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-30, 03:37   #301
201604181004
Konto usunięte

Dot.: studiować dwa kierunki:)

Jeśli zacznę studia zaoczne (i jednocześnie dalej będę studiowała dziennie) czy muszę starać się o zgodę na studiowanie dwóch kierunków? o.O Pytam jak jest na waszych uczelniach.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-30, 14:08   #302
Spongebob
Raczkowanie

Na moich uczelniach tak nie jest, nawet kiedy zaczynałam drugie dzienne nie musiałam mieć zgody. Wiem, że taki dokument może być wymagany kiedy ktoś zaczyna 2 kierunek na tej samej uczelni, ale dziennie. Ale i tak na Twoim miejscu dla pewności sprawdziłabym na stronie wydziału/ zadzwoniła do sekretariatu.
Spongebob jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-30, 14:23   #303
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
To zależy od WSZYSTKIEGO a nie napisałaś właściwie nic o swojej uczelni. Jako studentka dwoch kierunków mogę powiedzieć, że:
- IOS nigdy w życiu mi się do niczego nie przydał, więc załatwiłam tylko raz na początrku i dałam sobie spokój
- być może to zależy od uczelni, ale generalnie wykładowców nie itneresuje czy masz warunek czy średnią 5,0, obchodzą ich tylko te zajęcia, które prowadzą
- na większości kierunków teoretycznie na pierwszym roku nie dostaniesz IOSa, ale teoria swoją drogą, a praktyka swoją...
- ja chodziłam na zajęcia z zaocznymi (siedziałam w piątki do 21, tragedia... ), nie było żadnego problemu ale to zależy od wykładowcy
- często też chodziłam na zajęcia raz na miesiąc lub nie chodziłam wcale, tylko pod koniec semestru na konsultacjach musiałam zaliczyć cały materiał

Podsumowując - możesz sobie odpuścić formalne zalatwianie IOS, potraktuj wykładowców jak ludzi, powiedz jaka jest sytuacja i wyjdź z propozycją w jaki inny sposób mogłabyś dany przedmiot zaliczyć.
Będzie dobrze
U mnie IOS pozwala poprzerzucać niektóre przedmioty między semestrami, na pierwszym kierunku miałam ze względu na Erasmusa.
Podczas rocznego pobytu za granicą robiłam pierwszy rok drugiego kierunku. W czasie sesji było wesoło, jak przyjechałam z jednej prosto na drugą
Teraz 4. i 2. rok, dwa kierunki inżynierskie, boję się tylko pogodzenia planu, na pierwszym kierunku mam tylko jedną grupę, ale na drugim będę "żonglować" jak się da

Ja musiałam mieć pozwolenie, bo oba dziennie na tej samej uczelni

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2013-08-30 o 14:24
parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-30, 16:18   #304
201604181004
Konto usunięte

Dziękuję, spytałam już na uczelni, w przypadku drugiego kierunku zaocznie zgoda nie jest wymagana. Ale jeśli ktoś jeszcze chciałby powiedzieć jak było u niego (teraz, w ciągu ostatniego roku i w ciągu nadchodzącego) to się chętnie dowiem
Stary 2013-09-06, 16:07   #305
aguleekk
Zakorzenienie

Mam pytanie. Od października zaczynam nowy kierunek - dzienny. Rok studiowałam dziennie, wszystko zaliczyłam, pomimo, że kierunek mi się niezbyt podoba nie chce go rzucać. Zdecydowałam się, że mój dotychczasowy kierunek 'przerzuce' z dziennego na zaoczny (pani z dziekanatu mowila ze to nie problem) i tak pociągne dwa kierunki.

Pani z dziekanatu bardzo namawiała mnie na staranie się o indywidualny tryb studiów, ale byłam pewna, że polega to tylko na tym, że moge chodzić na ćwiczenia do innych grup, ale tak jak zwykly student mam prawo do tylko dwóch nieobecności, egzaminy piszę tak jak wszyscy itd.

A czytając co piszecie już sama nie wiem na czym to dokladnie polega.
Jak jest u was? Można liczyć na jakieś ulgowe traktowanie z nieobecnościami itd?

20.08.2016
aguleekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-07, 11:20   #306
Clarity
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Od października zaczynam nowy kierunek - dzienny. Rok studiowałam dziennie, wszystko zaliczyłam, pomimo, że kierunek mi się niezbyt podoba nie chce go rzucać. Zdecydowałam się, że mój dotychczasowy kierunek 'przerzuce' z dziennego na zaoczny (pani z dziekanatu mowila ze to nie problem) i tak pociągne dwa kierunki.

Pani z dziekanatu bardzo namawiała mnie na staranie się o indywidualny tryb studiów, ale byłam pewna, że polega to tylko na tym, że moge chodzić na ćwiczenia do innych grup, ale tak jak zwykly student mam prawo do tylko dwóch nieobecności, egzaminy piszę tak jak wszyscy itd.
U mnie niby IOS pozwala na:
  • chodzenie na ćwiczenia do grup jakich się chce (chociaż można to robić równie dobrze po dogadaniu się z prowadzącym bez IOSa);
  • zaliczanie ćwiczeń w innej formie np. nie kolokwium tylko dajmy na to praca pisana w domu;
  • umawianie się z prowadzącym na zajęcia jakby indywidualne w innych godzinach (choć w praktyce rzadko się na to zgadzają, pomimo IOSa).
To chyba wszystko.
Clarity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 13:04   #307
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Clarity Pokaż wiadomość
U mnie niby IOS pozwala na:
  • chodzenie na ćwiczenia do grup jakich się chce (chociaż można to robić równie dobrze po dogadaniu się z prowadzącym bez IOSa);
  • zaliczanie ćwiczeń w innej formie np. nie kolokwium tylko dajmy na to praca pisana w domu;
  • umawianie się z prowadzącym na zajęcia jakby indywidualne w innych godzinach (choć w praktyce rzadko się na to zgadzają, pomimo IOSa).
To chyba wszystko.
U mnie dodatkowo można mieć więcej dopuszczalnych nieobecności
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-14, 09:38   #308
Clarity
Zadomowienie

Waszym zdaniem warto składać wniosek o IOS, jeśli nie spełniam warunków do jego uzyskania? Bo u mnie, żeby dostać IOS trzeba mieć średnią co najmniej 4,2 plus być "na czysto z uczelnią". Ja takiej średniej nie mam, a w sesji zimowej czeka mnie warunek.

Jak to jest u Was z IOS na drugim kierunku? Dopiero będę zaczynać, więc de facto nie mają skąd wziąć średniej itd. Wtedy każdy kto złoży dostanie IOS?
Stary 2013-09-18, 12:06   #309
aguleekk
Zakorzenienie

Ja chyba będe składać, mam nadzieję, że dostanę. Słyszałam, że na mojej uczelni nie ma z tym większego problemu, ale pani z dziekanatu jak mi o tym opowiadała użyła słowa 'starać się o otrzymanie' więc chyba to takie, chociaż teoretycznie pewne nie jest ;D

20.08.2016
aguleekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 14:16   #310
mastertonn
Przyczajenie

Przeczytałam wątek i bardzo podziwiam : )
Chciałabym studiować od tego roku dwa kierunki jednocześnie (poprzedni był zupełnym niewypałem i po prostu zrezygnowałam), szczególnie, że na UŚ znowu można studiować dwa i więcej kierunków za darmo
O ile pierwszy kierunek, który wybrałam i w który celuję jest spoko, o tyle siatka zajęć kulturoznawstwa (2 kierunek) wygląda.... strasznie. Naliczyłam tam ok. 10 lub więcej przedmiotów na semestr
mastertonn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 14:22   #311
Italia_
Raczkowanie

Kulturoznawstwo ? Świetnie .
A powiedz mi, co Cię tam pociąga ?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Italia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 15:58   #312
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cześć dziewczyny, co słychać?

Dawno mnie tu nie było

Fajnie, że na wielu uczelniach można z powrotem studiować dwa i więcej kierunków bez żadnych obciążeń finansowych

Ja już niestety skończyłam jeden kierunek, pozostaje mi tylko złożyć pracę mgr, obrona w październiku i zostaje tylko z prawem Eh, wreszcie będzie spokój i nie trzeba będzie żonglować planami zajęć

Jeżeli są tu wizażanki z UŚ i chcą tam studiować 2 kierunki to śmiało pytać Chętnie pomogę
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 17:32   #313
Nataliajagoda
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez irmusiek Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, co słychać?

Dawno mnie tu nie było

Fajnie, że na wielu uczelniach można z powrotem studiować dwa i więcej kierunków bez żadnych obciążeń finansowych

Ja już niestety skończyłam jeden kierunek, pozostaje mi tylko złożyć pracę mgr, obrona w październiku i zostaje tylko z prawem Eh, wreszcie będzie spokój i nie trzeba będzie żonglować planami zajęć

Jeżeli są tu wizażanki z UŚ i chcą tam studiować 2 kierunki to śmiało pytać Chętnie pomogę

Irmusiek, dobrze rozumiem, że skończyłaś prawo na UŚ w Katowicach? Jeśli tak to mam do Ciebie mnóstwo pytań!
Nataliajagoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 17:56   #314
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Napisane przez Nataliajagoda Pokaż wiadomość
Irmusiek, dobrze rozumiem, że skończyłaś prawo na UŚ w Katowicach? Jeśli tak to mam do Ciebie mnóstwo pytań!
Skończyłam anglistykę, na prawie jestem na 4 roku (od października na 5). Jak mogę pomóc, to wal śmiało
Stary 2014-07-01, 10:11   #315
mastertonn
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Italia_ Pokaż wiadomość
Kulturoznawstwo ? Świetnie .
A powiedz mi, co Cię tam pociąga ?

Specjalność filmoznawstwo na II stopniu Od zawsze chciałam to studiować, ale do Krakowa mam kawałek.

Tylko z tego, co widziałam, to na I stopniu jest ponad 10 przedmiotów na semestr. Wygląda to naprawdę przerażająco jak dla mnie
Ile macie przedmiotów w semestrze

Edytowane przez mastertonn
Czas edycji: 2014-07-01 o 10:12
Stary 2014-07-01, 13:00   #316
Italia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mastertonn Pokaż wiadomość
Specjalność filmoznawstwo na II stopniu Od zawsze chciałam to studiować, ale do Krakowa mam kawałek.

Tylko z tego, co widziałam, to na I stopniu jest ponad 10 przedmiotów na semestr. Wygląda to naprawdę przerażająco jak dla mnie
Ile macie przedmiotów w semestrze

Super . A są również specjalizacje związane z muzyką ?

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Na kierunku kulturoznawstwa ?

Italia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-01, 16:11   #317
maacieek
Zakorzenienie

To i ja się zapytam bo mnie męczy i mam coraz więcej chęci i obaw. Studiował ktoś może jako drugi kierunek filologię?
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-01, 16:51   #318
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
To i ja się zapytam bo mnie męczy i mam coraz więcej chęci i obaw. Studiował ktoś może jako drugi kierunek filologię?
ja studiuję jako pierwszy i mam zamiar wziąć drugą filo jako drugą :d a co?
Stary 2014-07-01, 17:30   #319
maacieek
Zakorzenienie

Zastanawiam się nad filologią rosyjską od podstaw i jak patrzyłem na tegoroczny plan jest sporo zajęć (z racji że trzeba nadgonić w rok tych od zaawansowanej) a że u mnie na pierwszym kierunku jest tylko 3 grupy i taki dylemat czy dam radę to wszystko połączyć, aby nie zawalić ani filologii ani rachunkowości.
Niby godzin nie mam dużo tam, więc mógłbym siedzieć na rosyjskim, kwestie logistyczne no i w czasie sesji pewnie też będzie ciekawie
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-01, 21:20   #320
nova31
Raczkowanie

Witam. A jak sie załateia ten drugi kierunek? Trzeba teraz się rejestrować przez internet, czy później na uczelni?
nova31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-01, 21:56   #321
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Napisane przez nova31 Pokaż wiadomość
Witam. A jak sie załateia ten drugi kierunek? Trzeba teraz się rejestrować przez internet, czy później na uczelni?
Normalnie, rejestrujesz się jak wszyscy inni
Stary 2014-07-02, 09:08   #322
mastertonn
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Italia_ Pokaż wiadomość
Super . A są również specjalizacje związane z muzyką ?

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Na kierunku kulturoznawstwa ?

Specjalności na II stopniu to:
  • Estetyka miasta.
  • Filmoznawstwo i wiedza o mediach.
  • Komunikacja kulturowa.
  • Kultura literacka.
  • Teatrologia.
  • Teoria i antropologia kultury.

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
Napisane przez irmusiek Pokaż wiadomość
Normalnie, rejestrujesz się jak wszyscy inni
A mnie ostatnio nastraszyli znajomi, że skoro studiuję już jeden kierunek i teraz wybieram następny, to w rejestracji od razu trafię na listę rezerwową

Edytowane przez mastertonn
Czas edycji: 2014-07-02 o 09:07
Stary 2014-07-02, 10:34   #323
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Napisane przez mastertonn Pokaż wiadomość

A mnie ostatnio nastraszyli znajomi, że skoro studiuję już jeden kierunek i teraz wybieram następny, to w rejestracji od razu trafię na listę rezerwową
Bzdura Bierze się normalnie udział w rekrutacji, jak typowy maturzysta
Stary 2014-07-02, 21:21   #324
201604130936
Konto usunięte

KAZDA uczelnia ma swoj wewnwtrzny regulamin. U mnie, jesli jestes juz studentem danej uczelni i masz srednia powyzej bodaj 4.3 jest sie zwolnionym z rekrutacji, ale dziekan (i drugi dziekan, jesli dodatkowy kierunek znajduje sie na innym wydziale) musi wyrazic swoja zgode. Gdy nie masz takiej sredniej/zgody dziekana, rejestrujesz sie jak wszyscy inni sniertelnicy i takie same zasady jak ich Cie obowiazuja. Wiadomo, ze na zgode w przypadku aplikowania na bardzo obleganych kierunkow nie ma co liczyc.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-07-03, 08:32   #325
mastertonn
Przyczajenie

No niestety nie mam takiej średniej i na obecnym kierunku studiów raczej takiej nie uświadczę, bo chyba miałam zaćmę, gdy go wybierałam

Ale cieszę się, że odbywa się to normalnie i stresuje mnie wizja wyników za kilka dni.
Stary 2014-07-08, 10:40   #326
beatkqa
Raczkowanie

ja chciałam zapytać czy wg was warto studiować jednocześnie biologię i biotechnologię czy to jednak nie ma sensu
beatkqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 17:51   #327
201604130936
Konto usunięte

Dobra. Stalo sie. Troche nieplanowanie bo w sumie bardziej myslalam o romanistyce, ale kto nie ryzykuje nie pije szampana. Sinologia. Ide. Bede ja studiowac razem z prawem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-09, 20:10   #328
201604181004
Konto usunięte

ja dzisiaj też oficjalnie się zrekrutowałam i dostałam.
olaboga co to będzie...
Stary 2014-07-09, 22:03   #329
brednie
Przyczajenie

A ja mam pytanie z prośbą o opinie, czy jest sens zaczynać dwa kierunki od pierwszego roku? Szczególnie jeśli jednym z kierunków byłaby filologia?
brednie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 22:32   #330
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Napisane przez brednie Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie z prośbą o opinie, czy jest sens zaczynać dwa kierunki od pierwszego roku? Szczególnie jeśli jednym z kierunków byłaby filologia?
Wszystko zależy od tego, czy na Twojej uczelni jest możliwość uzyskania czegoś takiego jak indywidualna organizacja semestru (polega na tym, że możesz wybrać grupy, z którymi będziesz chodzić na zajęcia; można się czasem umówić na inny termin zaliczenia; jeżeli pozwoli wykładowca, to można mieć więcej nieobecności itp.). U mnie niestety nie było takiej możliwości, jeśli oba kierunki to był 1.rok. Dopiero jak zaczęłam 2. rok filologii, rozpoczęłam 1 rok prawa i wtedy bez problemu uzyskałam IOS (indywidualna organizacja semestru).
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości