|
|
#301 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: studiować dwa kierunki:)
Jeśli zacznę studia zaoczne (i jednocześnie dalej będę studiowała dziennie) czy muszę starać się o zgodę na studiowanie dwóch kierunków? o.O Pytam jak jest na waszych uczelniach.
|
|
|
|
|
#302 |
|
Raczkowanie
|
Na moich uczelniach tak nie jest, nawet kiedy zaczynałam drugie dzienne nie musiałam mieć zgody. Wiem, że taki dokument może być wymagany kiedy ktoś zaczyna 2 kierunek na tej samej uczelni, ale dziennie. Ale i tak na Twoim miejscu dla pewności sprawdziłabym na stronie wydziału/ zadzwoniła do sekretariatu.
|
|
|
|
|
#303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podczas rocznego pobytu za granicą robiłam pierwszy rok drugiego kierunku. W czasie sesji było wesoło, jak przyjechałam z jednej prosto na drugą ![]() Teraz 4. i 2. rok, dwa kierunki inżynierskie, boję się tylko pogodzenia planu, na pierwszym kierunku mam tylko jedną grupę, ale na drugim będę "żonglować" jak się da ![]() Ja musiałam mieć pozwolenie, bo oba dziennie na tej samej uczelni Edytowane przez parodia Czas edycji: 2013-08-30 o 14:24 |
|
|
|
|
|
#304 |
|
Konto usunięte
|
Dziękuję, spytałam już na uczelni, w przypadku drugiego kierunku zaocznie zgoda nie jest wymagana. Ale jeśli ktoś jeszcze chciałby powiedzieć jak było u niego (teraz, w ciągu ostatniego roku i w ciągu nadchodzącego) to się chętnie dowiem
|
|
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie. Od października zaczynam nowy kierunek - dzienny. Rok studiowałam dziennie, wszystko zaliczyłam, pomimo, że kierunek mi się niezbyt podoba nie chce go rzucać. Zdecydowałam się, że mój dotychczasowy kierunek 'przerzuce' z dziennego na zaoczny (pani z dziekanatu mowila ze to nie problem) i tak pociągne dwa kierunki.
Pani z dziekanatu bardzo namawiała mnie na staranie się o indywidualny tryb studiów, ale byłam pewna, że polega to tylko na tym, że moge chodzić na ćwiczenia do innych grup, ale tak jak zwykly student mam prawo do tylko dwóch nieobecności, egzaminy piszę tak jak wszyscy itd. A czytając co piszecie już sama nie wiem na czym to dokladnie polega. Jak jest u was? Można liczyć na jakieś ulgowe traktowanie z nieobecnościami itd? |
|
|
|
|
#306 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#307 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#308 |
|
Zadomowienie
|
Waszym zdaniem warto składać wniosek o IOS, jeśli nie spełniam warunków do jego uzyskania?
Bo u mnie, żeby dostać IOS trzeba mieć średnią co najmniej 4,2 plus być "na czysto z uczelnią". Ja takiej średniej nie mam, a w sesji zimowej czeka mnie warunek. Jak to jest u Was z IOS na drugim kierunku? Dopiero będę zaczynać, więc de facto nie mają skąd wziąć średniej itd. Wtedy każdy kto złoży dostanie IOS?
|
|
#309 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chyba będe składać, mam nadzieję, że dostanę. Słyszałam, że na mojej uczelni nie ma z tym większego problemu, ale pani z dziekanatu jak mi o tym opowiadała użyła słowa 'starać się o otrzymanie' więc chyba to takie, chociaż teoretycznie pewne nie jest ;D
|
|
|
|
|
#310 |
|
Przyczajenie
|
Przeczytałam wątek i bardzo podziwiam : )
Chciałabym studiować od tego roku dwa kierunki jednocześnie (poprzedni był zupełnym niewypałem i po prostu zrezygnowałam), szczególnie, że na UŚ znowu można studiować dwa i więcej kierunków za darmo O ile pierwszy kierunek, który wybrałam i w który celuję jest spoko, o tyle siatka zajęć kulturoznawstwa (2 kierunek) wygląda.... strasznie. Naliczyłam tam ok. 10 lub więcej przedmiotów na semestr
|
|
|
|
|
#311 |
|
Raczkowanie
|
Kulturoznawstwo ? Świetnie
.A powiedz mi, co Cię tam pociąga ? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#312 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny, co słychać?
![]() Dawno mnie tu nie było ![]() Fajnie, że na wielu uczelniach można z powrotem studiować dwa i więcej kierunków bez żadnych obciążeń finansowych ![]() Ja już niestety skończyłam jeden kierunek, pozostaje mi tylko złożyć pracę mgr, obrona w październiku i zostaje tylko z prawem Eh, wreszcie będzie spokój i nie trzeba będzie żonglować planami zajęć ![]() Jeżeli są tu wizażanki z UŚ i chcą tam studiować 2 kierunki to śmiało pytać Chętnie pomogę
|
|
|
|
|
#313 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Irmusiek, dobrze rozumiem, że skończyłaś prawo na UŚ w Katowicach? Jeśli tak to mam do Ciebie mnóstwo pytań! |
|
|
|
|
|
#314 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#315 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Od zawsze chciałam to studiować, ale do Krakowa mam kawałek.Tylko z tego, co widziałam, to na I stopniu jest ponad 10 przedmiotów na semestr. Wygląda to naprawdę przerażająco jak dla mnie ![]() Ile macie przedmiotów w semestrze Edytowane przez mastertonn Czas edycji: 2014-07-01 o 10:12 |
|
|
|
|
|
#316 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Super . A są również specjalizacje związane z muzyką ?Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Na kierunku kulturoznawstwa ? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#317 |
|
Zakorzenienie
|
To i ja się zapytam bo mnie męczy i mam coraz więcej chęci i obaw. Studiował ktoś może jako drugi kierunek filologię?
|
|
#318 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#319 |
|
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się nad filologią rosyjską od podstaw i jak patrzyłem na tegoroczny plan jest sporo zajęć (z racji że trzeba nadgonić w rok tych od zaawansowanej) a że u mnie na pierwszym kierunku jest tylko 3 grupy i taki dylemat czy dam radę to wszystko połączyć, aby nie zawalić ani filologii ani rachunkowości.
Niby godzin nie mam dużo tam, więc mógłbym siedzieć na rosyjskim, kwestie logistyczne no i w czasie sesji pewnie też będzie ciekawie
|
|
#320 |
|
Raczkowanie
|
Witam. A jak sie załateia ten drugi kierunek? Trzeba teraz się rejestrować przez internet, czy później na uczelni?
|
|
|
|
|
#321 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#322 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- A mnie ostatnio nastraszyli znajomi, że skoro studiuję już jeden kierunek i teraz wybieram następny, to w rejestracji od razu trafię na listę rezerwową ![]()
Edytowane przez mastertonn Czas edycji: 2014-07-02 o 09:07 |
|
|
|
|
|
#323 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#324 |
|
Konto usunięte
|
KAZDA uczelnia ma swoj wewnwtrzny regulamin. U mnie, jesli jestes juz studentem danej uczelni i masz srednia powyzej bodaj 4.3 jest sie zwolnionym z rekrutacji, ale dziekan (i drugi dziekan, jesli dodatkowy kierunek znajduje sie na innym wydziale) musi wyrazic swoja zgode. Gdy nie masz takiej sredniej/zgody dziekana, rejestrujesz sie jak wszyscy inni sniertelnicy i takie same zasady jak ich Cie obowiazuja. Wiadomo, ze na zgode w przypadku aplikowania na bardzo obleganych kierunkow nie ma co liczyc.
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#325 |
|
Przyczajenie
|
No niestety nie mam takiej średniej i na obecnym kierunku studiów raczej takiej nie uświadczę, bo chyba miałam zaćmę, gdy go wybierałam
![]() Ale cieszę się, że odbywa się to normalnie i stresuje mnie wizja wyników za kilka dni. |
|
|
|
|
#326 |
|
Raczkowanie
|
ja chciałam zapytać czy wg was warto studiować jednocześnie biologię i biotechnologię czy to jednak nie ma sensu
|
|
|
|
|
#327 |
|
Konto usunięte
|
Dobra. Stalo sie. Troche nieplanowanie bo w sumie bardziej myslalam o romanistyce, ale kto nie ryzykuje nie pije szampana. Sinologia. Ide. Bede ja studiowac razem z prawem.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#328 |
|
Konto usunięte
|
ja dzisiaj też oficjalnie się zrekrutowałam i dostałam.
olaboga co to będzie... |
|
|
|
|
#329 |
|
Przyczajenie
|
A ja mam pytanie z prośbą o opinie, czy jest sens zaczynać dwa kierunki od pierwszego roku? Szczególnie jeśli jednym z kierunków byłaby filologia?
|
|
|
|
|
#330 |
|
Rozeznanie
|
Wszystko zależy od tego, czy na Twojej uczelni jest możliwość uzyskania czegoś takiego jak indywidualna organizacja semestru (polega na tym, że możesz wybrać grupy, z którymi będziesz chodzić na zajęcia; można się czasem umówić na inny termin zaliczenia; jeżeli pozwoli wykładowca, to można mieć więcej nieobecności itp.). U mnie niestety nie było takiej możliwości, jeśli oba kierunki to był 1.rok. Dopiero jak zaczęłam 2. rok filologii, rozpoczęłam 1 rok prawa i wtedy bez problemu uzyskałam IOS (indywidualna organizacja semestru).
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

.