Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka? - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-03, 09:14   #301
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?

tylko się tu nie kłócić proszę
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-03, 09:34   #302
Ratatuj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Taverney;
tylko się tu nie kłócić proszę
Ratatuj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-06, 08:33   #303
marciulek
Raczkowanie

Ja przyjmę nazwisko męża...nie wyobrażam sobie innej możliwosci. Poza tym jego nazwisko jest tak piekne i oryginalne,że...choćby dla nazwiska wyjdę za mąż ;-P Żartję oczywiście

21.01.2010 Gabrysia- 3870g i 57cm SZCZĘŚCIA!
marciulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-06, 14:18   #304
marza_mr
Zakorzenienie

Dot.: Nazwisko - swoje, podwojne czy malzonka?

ja mam swoje i mężą czyli podwójne ( jego jest niemieckie) i co ciekawe był to jego pomysł, dzieci będą mieć nazwisko męża.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-06, 14:50   #305
asiuk
Zakorzenienie

Tak czytam Was i zaczęłam się zastanawiać Za 10 miesięcy wychodzę za mąż i również stanę przed wyborem, co dalej z moim nazwiskiem.

Mam mieszane uczucia. Nie stanowiłoby wprawdzie dla mnie większego problemu przyjęcie nazwiska męża, nie uważam tego za pogwałcenie mojej godności
Podwójna forma nie wchodzi w grę. Obydwoje mamy dwusylabowe, śląskie nazwiska i jakoś mi nie pasują razem.

Całkiem odpowiadałaby mi opcja pozostania przy panieńskim, tylko czy nie byłoby z tym zbyt dużych problemów? Nie mówię tutaj o jakichś pogardliwych komentarzach znajomych - wszyscy wiedzą, że nie da się mnie "ujarzmić", więc pewnie specjalnie by to nikogo nie zdziwiło
Zastanawiam się, co w przyszłości byłoby z dziećmi. Otrzymałyby nazwisko moje lub męża - już widzę tą batalię w naszych rodzinach Wydaje mi się, że zawsze potem zdarzają sie kłopotlowe sytuacje, w stylu "czy to pani/pana dziecko? a dlaczego ma inne nazwisko?"

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-06, 22:46   #306
Benek23
Zakorzenienie

Ja na początku nie chciałam zmieniać nazwiska. Potem stwierdziłam że będę miała dwuczłonowe Im bliżej było ślubu tym mocniej zastanawiałam się czy nie przyjąć nazwiska męża. I tak też zrobiłam w ostateczności-noszę nazwisko męża. I fajnie jest
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 09:23   #307
musicman
Zadomowienie

u mnie właśnie zaczęły się problemy z nazwiskiem dwuczłonowym. Z racji zawodu częśto jestem wpisywana do protokołów i niektórzy piszą tylko jedno nazwisko , inni piszą dwa ale przekręcają nazwisko męża. Hmmm ciekawe jak to dalej będzie.
musicman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-07, 13:03   #308
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez musicman Pokaż wiadomość
u mnie właśnie zaczęły się problemy z nazwiskiem dwuczłonowym. Z racji zawodu częśto jestem wpisywana do protokołów i niektórzy piszą tylko jedno nazwisko , inni piszą dwa ale przekręcają nazwisko męża. Hmmm ciekawe jak to dalej będzie.
Rozdaj wizytówki, wpisz nazwisko na karteczkę, przypominaj się słownie. Co mądrzejsi nauczą się szybko...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 19:26   #309
musicman
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Rozdaj wizytówki, wpisz nazwisko na karteczkę, przypominaj się słownie. Co mądrzejsi nauczą się szybko...

problem w tym, że ja ciągle pracuję z nowymi ludźmi bo ci co mają wiedzieć już wiedzą i mają sie z tym dobrze
Nawet pani w biurze podróży przekręciła nazwisko męża To coś takiego jak zamiast Markowicz pisać Markiewicz - niby nic a jednak
musicman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-08, 13:39   #310
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Nazwisko po mężu
Stary 2007-12-09, 09:09   #311
_carmen_
Raczkowanie

A ja się zastanwiam czy wziąc męża czy mieć dwa. Oba nazwiska są krótkie. Moje nazwisko się rymuję z moim imieniem

_carmen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-09, 10:23   #312
asiuk
Zakorzenienie

Już wiem, że miałabym duże przejścia z moją i TŻta rodziną (szczególnie z tą drugą), zostawiając swoje nazwisko. TŻ też chciałby, żebym zmieniła, choć rozumie mnie, moje wątpliwości i rozgoryczenie, że spotykam się z takim zaściankowym podejściem Drażni mnie to wszystko, bo z natury jestem buntownicza i czasem robię coś nie do końca z przekonaniem, ale przeciwko innym zdaniom, ale przecież tutaj nie o to chodzi. Sprawa, która powinna być jedynie między mną i moim przyszłym mężem, stanie się "problemem" innych.

Jak już pisałam, nie miałabym jakichś strasznych zahamowań, żeby przyjąć nazwisko męża, ale co innego, jeśli to będzie moja niewymuszona żadnymi opiniami decyzja, a co innego mieć świadomość, że wszyscy będą przeciwni - wtedy ani zachowanie nazwiska rodowego, ani jego zmiana nie jest decyzją w pełni moją.

Tym bardziej, że jeśli zostawiłabym swoje nazwisko, chciałabym, aby moje dzieci też nazwyały się "po mnie".
Mam pytanie zatem: w której ustawie i gdzie konkretnie jest napisane, że dzieci mogą przyjąć nazwisko ojca lub matki? Jakoś wszyscy w moim otoczeniu uważają, że nie ma czegoś takiego - że tylko nazwisko ojca wchodzi w grę

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2007-12-09, 11:49   #313
Lost in thought
Raczkowanie

Nazwisko mojego TŻ jest bardzo podobne do mojego imienia Także zapewne będę miała dwuczłonowe, poza tym lubię moje nazwisko i nie chcę go zmieniać
Chociaż wszystko może się jeszcze zmienić, bo w najbliższych latach ślubu nie planujemy
Lost in thought jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-09, 12:09   #314
ollkaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Tym bardziej, że jeśli zostawiłabym swoje nazwisko, chciałabym, aby moje dzieci też nazwyały się "po mnie".
Mam pytanie zatem: w której ustawie i gdzie konkretnie jest napisane, że dzieci mogą przyjąć nazwisko ojca lub matki? Jakoś wszyscy w moim otoczeniu uważają, że nie ma czegoś takiego - że tylko nazwisko ojca wchodzi w grę

Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Art. 88. § 1. (55) Dziecko, co do którego istnieje domniemanie, że pochodzi ono od męża matki, nosi jego nazwisko, chyba że małżonkowie oświadczyli, że dziecko nosić będzie nazwisko matki. Oświadczenia w tej sprawie składane są jednocześnie ze złożeniem oświadczeń w sprawie nazwisk przyszłych małżonków.
http://bap-student.lex.pl/serwis/kod...ty/64.9.59.htm - link do całej ustawy.

Pozdrawiam
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-09, 12:22   #315
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

mój tż powiedział że mam mieć jego i tylko jego
Stary 2007-12-09, 12:42   #316
asiuk
Zakorzenienie

Ollkaa, dziękuję bardzo za odpowiedź

Również pozdrawiam

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2007-12-09, 14:38   #317
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ollkaa Pokaż wiadomość
Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Art. 88. § 1. (55) Dziecko, co do którego istnieje domniemanie, że pochodzi ono od męża matki, nosi jego nazwisko, chyba że małżonkowie oświadczyli, że dziecko nosić będzie nazwisko matki. Oświadczenia w tej sprawie składane są jednocześnie ze złożeniem oświadczeń w sprawie nazwisk przyszłych małżonków.
http://bap-student.lex.pl/serwis/kod...ty/64.9.59.htm - link do całej ustawy.

Pozdrawiam
Na wniosku, który składa się w usc przed ślubem jest punkt, w którym wpisuje się jak ma brzmieć nazwisko żony, męża i nazwisko dziecka. Decydują przyszli rodzice.

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
no to jak mąż tak powiedział, to musi tak być... nie ma innej rady, męża należy się słuchać

Stary 2007-12-09, 18:04   #318
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

asiuk - rozumiem twoje wątpliwości, moja decyzja tez spotkała sie z pewnym "niezrozumieniem" tej drugiej rodziny... nikt nie rozumiał, że robię to dla siebie a nie "przeciwko nim", oprócz mojego męża oczywiście

ja tez tak mam, że jeżeli ktoś zaczyna bardzo gwałtownie występować przeciwko mojej decyzji, do której mam prawo, to ja się "zacinam" i jeszcze w niej utwierdzam z nazwiskiem też tak trochę było

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-09, 18:06   #319
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
heheh, no jakby mój tak postawił sprawę, to straciłby szansę na bycie mężem

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-09, 21:19   #320
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
asiuk - rozumiem twoje wątpliwości, moja decyzja tez spotkała sie z pewnym "niezrozumieniem" tej drugiej rodziny... nikt nie rozumiał, że robię to dla siebie a nie "przeciwko nim", oprócz mojego męża oczywiście

ja tez tak mam, że jeżeli ktoś zaczyna bardzo gwałtownie występować przeciwko mojej decyzji, do której mam prawo, to ja się "zacinam" i jeszcze w niej utwierdzam z nazwiskiem też tak trochę było
Czyli mamy całkiem podobnie

Powiem szczerze, że powoływanie się na jakiś paragraf odnośnie nazwiska przyszłego dziecka, jest bardzo poniżające. Czy naprawdęm muszę komukolwiek udowadniać, jak jest naprawdę?
Myślę, że skapituluję, ponieważ u mnie decyzja pozostania przy swoim nazwisku wiązałaby się także z nadaniem dzieciom też mojego nazwiska. Może to głupie, ale wynika to z tego, że mam jedynie siostrę, która wyszła niedawno za mąż i zmieniła nazwisko - chciałam "przedłużyć mój ród" Wiem, że wiele dziewczyn jest w podobnej sytuacji, tylko że ja zawsze byłam trochę "inna" od moich koleżanek W liceum i na studiach często faceci określali mnie jako posiadaczkę największych jaj w grupie znajomych Jestem strasznie uparta i nie lubię postępować, "bo tak wypada".

Najgorsze jest to, że moja decyzja spotkałaby się z dezaprobatą także w mojej najbliższej rodzinie, już ostatnio prawie się o to pokłóciłam z mamą, podczas niby niewinnej wymiany zdań.
Jestem młoda, nie mam jakichś osiągnięć zawodowych na moim koncie, więc w tym aspekcie żadnej straty związanej ze zmianą nazwiska nie będzie. Cieszę się, że mój przyszły mąż rozumie moje rozterki i niczego mi nie narzuca. Zresztą dobrze wie, że to by u mnie nie przeszło

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2007-12-10, 06:09   #321
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Na wniosku, który składa się w usc przed ślubem jest punkt, w którym wpisuje się jak ma brzmieć nazwisko żony, męża i nazwisko dziecka. Decydują przyszli rodzice.

no to jak mąż tak powiedział, to musi tak być... nie ma innej rady, męża należy się słuchać
no dokładnie
ale i tak chcę mieć tylko jego nazwisko
Stary 2007-12-10, 07:32   #322
elganja
Rozeznanie

Hej Kochane!
Co do nazwiska dzieci nie miałam żadnych wątpliwości, że będą nosić nazwisko przyszłego męża, sama zastanawiaąłm sie nad dwoma członami, ale miałoby wtedy 20 znaków z kreseczką, więc raczej nie ma to sensu. Choć nie zdecydowałam się na 100% raczej wezmę tylko nazwisko męża przysłego. Slub latem 2009 więc jeszcze mam trochę czasu na decyzję.
Stary 2007-12-10, 11:56   #323
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Ja tak jak juz pisałam chyba to przyjmę nazwisko męża rozmyślałam tez nad ty zeby miec dwuczłonowe ale zrezygnowałam gdyz moj Tz nie bardzo tego chciał a jego nazwisko tez jest ładne i fajnie brzmi z moim imieniem
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-10, 12:59   #324
kruszynki kruszynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Ja tak jak juz pisałam chyba to przyjmę nazwisko męża rozmyślałam tez nad ty zeby miec dwuczłonowe ale zrezygnowałam gdyz moj Tz nie bardzo tego chciał a jego nazwisko tez jest ładne i fajnie brzmi z moim imieniem
ja również przyjmę nazwisko Męża, i nie widzę innej opcji
kruszynki kruszynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-10, 15:17   #325
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Czyli mamy całkiem podobnie

Powiem szczerze, że powoływanie się na jakiś paragraf odnośnie nazwiska przyszłego dziecka, jest bardzo poniżające. Czy naprawdęm muszę komukolwiek udowadniać, jak jest naprawdę?
Myślę, że skapituluję, ponieważ u mnie decyzja pozostania przy swoim nazwisku wiązałaby się także z nadaniem dzieciom też mojego nazwiska. Może to głupie, ale wynika to z tego, że mam jedynie siostrę, która wyszła niedawno za mąż i zmieniła nazwisko - chciałam "przedłużyć mój ród" Wiem, że wiele dziewczyn jest w podobnej sytuacji, tylko że ja zawsze byłam trochę "inna" od moich koleżanek W liceum i na studiach często faceci określali mnie jako posiadaczkę największych jaj w grupie znajomych Jestem strasznie uparta i nie lubię postępować, "bo tak wypada".

Najgorsze jest to, że moja decyzja spotkałaby się z dezaprobatą także w mojej najbliższej rodzinie, już ostatnio prawie się o to pokłóciłam z mamą, podczas niby niewinnej wymiany zdań.
Jestem młoda, nie mam jakichś osiągnięć zawodowych na moim koncie, więc w tym aspekcie żadnej straty związanej ze zmianą nazwiska nie będzie. Cieszę się, że mój przyszły mąż rozumie moje rozterki i niczego mi nie narzuca. Zresztą dobrze wie, że to by u mnie nie przeszło
Cześć Siostra Trafiłam tu przypadkiem - żeby nie było

Nie wiem, czy pamiętasz, ale na kilka miesiecy przed ślubem pytałam TŻta, czy mam przyjąć jego nazwisko - odpowiedź brzmiała: "Kochanie, jak chcesz". Dlatego też między innymi przyjęłam.

Wydaje mi się (ale tylko wydaje, bo nie jestem pewna), że w przypadku, gdy oboje małżonków ma różne nazwiska, często trzeba sie tłumaczyć, udowadniać czy to w urzędach czy szpitalu, że jesteś żoną a nie kimś obcym.

Starałam sie też wczuć w rolę drugiej osoby (faceta). Jeśli mielibyście dzieci, a nosiłyby Twoje nazwisko - znów mąż musi się tłumaczyć, że to JEGO a nie innego pana.

Wiem, wiem, zaraz powiesz, że tradycja, że to głupie, że tata nie ma syna
Ale nie ukrywam, że tak jest łatwiej, prościej.
A tata? Pamiętam, jak na weselu przedstawiał sie niektórym gościom : "Jestem ojcem pani G....." (nazwisko męża) Nie sądzę więc, żeby akurat na tym mu zależało.

Ważne żebyście byli szczęśliwi - każde ze swoim czy wspólnym nazwiskiem.

Amen.
freshona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-10, 21:23   #326
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Moje dzieci też będą miały nazwisko po mężu
Stary 2007-12-11, 00:02   #327
angie84
Raczkowanie

My mieliśmy parę rozmów na ten temat i w końcu mój TŻ dał za wygraną i wyszło na moje
Je będę mieć nazwisko dwuczłonowe : K _ _ _ _ _ _ _ _- G _ _ _ _
a dzieci po ojcu
angie84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-11, 01:18   #328
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Cytat:
Napisane przez angie84 Pokaż wiadomość
My mieliśmy parę rozmów na ten temat i w końcu mój TŻ dał za wygraną i wyszło na moje
Je będę mieć nazwisko dwuczłonowe : K _ _ _ _ _ _ _ _- G _ _ _ _
a dzieci po ojcu
Pewnie, że dzieci po ojcu.
W końcu to on jest ojcem, a to wielka rzecz.
Kobieta tylko nosi brzuch i tyłkiem rodzi. Nie to, co mężczyzna!
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-11, 11:16   #329
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Inaczej nie widzę, skoro tż powiedział, że ty musisz mieć jego nazwisko, to ba, jego własne dzieci mają mieć jakieś obce nazwisko

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
No pewnie, święte słowa piszesz!

Stary 2007-12-11, 11:36   #330
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Przesadzacie, dziewczyny. Te słowa brzmią jak hasło zagorzałej feministki. Jeśli tak myślicie, to po co wychodzicie za mąż i rodzicie dzieci?
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości