![]() |
#301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?
tylko się tu nie kłócić proszę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Raczkowanie
|
Ja przyjmę nazwisko męża...nie wyobrażam sobie innej możliwosci. Poza tym jego nazwisko jest tak piekne i oryginalne,że...choćby dla nazwiska wyjdę za mąż ;-P Żartję oczywiście
![]()
![]() |
#304 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nazwisko - swoje, podwojne czy malzonka?
ja mam swoje i mężą czyli podwójne ( jego jest niemieckie) i co ciekawe był to jego pomysł, dzieci będą mieć nazwisko męża.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
Tak czytam Was i zaczęłam się zastanawiać
![]() Mam mieszane uczucia. Nie stanowiłoby wprawdzie dla mnie większego problemu przyjęcie nazwiska męża, nie uważam tego za pogwałcenie mojej godności ![]() Podwójna forma nie wchodzi w grę. Obydwoje mamy dwusylabowe, śląskie nazwiska i jakoś mi nie pasują razem. Całkiem odpowiadałaby mi opcja pozostania przy panieńskim, tylko czy nie byłoby z tym zbyt dużych problemów? Nie mówię tutaj o jakichś pogardliwych komentarzach znajomych - wszyscy wiedzą, że nie da się mnie "ujarzmić", więc pewnie specjalnie by to nikogo nie zdziwiło ![]() Zastanawiam się, co w przyszłości byłoby z dziećmi. Otrzymałyby nazwisko moje lub męża - już widzę tą batalię w naszych rodzinach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Zakorzenienie
|
Ja na początku nie chciałam zmieniać nazwiska. Potem stwierdziłam że będę miała dwuczłonowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Zadomowienie
|
u mnie właśnie zaczęły się problemy z nazwiskiem dwuczłonowym. Z racji zawodu częśto jestem wpisywana do protokołów i niektórzy piszą tylko jedno nazwisko , inni piszą dwa ale przekręcają nazwisko męża. Hmmm ciekawe jak to dalej będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#309 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
problem w tym, że ja ciągle pracuję z nowymi ludźmi bo ci co mają wiedzieć już wiedzą i mają sie z tym dobrze ![]() Nawet pani w biurze podróży przekręciła nazwisko męża To coś takiego jak zamiast Markowicz pisać Markiewicz - niby nic a jednak |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
Zakorzenienie
|
Nazwisko po mężu
![]()
![]() |
![]() |
#311 |
Raczkowanie
|
A ja się zastanwiam czy wziąc męża czy mieć dwa. Oba nazwiska są krótkie. Moje nazwisko się rymuję z moim imieniem
![]()
![]() |
#312 |
Zakorzenienie
|
Już wiem, że miałabym duże przejścia z moją i TŻta rodziną (szczególnie z tą drugą), zostawiając swoje nazwisko. TŻ też chciałby, żebym zmieniła, choć rozumie mnie, moje wątpliwości i rozgoryczenie, że spotykam się z takim zaściankowym podejściem
![]() Jak już pisałam, nie miałabym jakichś strasznych zahamowań, żeby przyjąć nazwisko męża, ale co innego, jeśli to będzie moja niewymuszona żadnymi opiniami decyzja, a co innego mieć świadomość, że wszyscy będą przeciwni - wtedy ani zachowanie nazwiska rodowego, ani jego zmiana nie jest decyzją w pełni moją. Tym bardziej, że jeśli zostawiłabym swoje nazwisko, chciałabym, aby moje dzieci też nazwyały się "po mnie". Mam pytanie zatem: w której ustawie i gdzie konkretnie jest napisane, że dzieci mogą przyjąć nazwisko ojca lub matki? Jakoś wszyscy w moim otoczeniu uważają, że nie ma czegoś takiego - że tylko nazwisko ojca wchodzi w grę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Raczkowanie
|
Nazwisko mojego TŻ jest bardzo podobne do mojego imienia
![]() ![]() Chociaż wszystko może się jeszcze zmienić, bo w najbliższych latach ślubu nie planujemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kodeks rodzinny i opiekuńczy Art. 88. § 1. (55) Dziecko, co do którego istnieje domniemanie, że pochodzi ono od męża matki, nosi jego nazwisko, chyba że małżonkowie oświadczyli, że dziecko nosić będzie nazwisko matki. Oświadczenia w tej sprawie składane są jednocześnie ze złożeniem oświadczeń w sprawie nazwisk przyszłych małżonków. http://bap-student.lex.pl/serwis/kod...ty/64.9.59.htm - link do całej ustawy. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
mój tż powiedział że mam mieć jego i tylko jego
![]()
![]() |
![]() |
#317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to jak mąż tak powiedział, to musi tak być... nie ma innej rady, męża należy się słuchać ![]()
![]() |
![]() |
#318 |
Zakorzenienie
|
asiuk - rozumiem twoje wątpliwości, moja decyzja tez spotkała sie z pewnym "niezrozumieniem" tej drugiej rodziny... nikt nie rozumiał, że robię to dla siebie a nie "przeciwko nim", oprócz mojego męża oczywiście
ja tez tak mam, że jeżeli ktoś zaczyna bardzo gwałtownie występować przeciwko mojej decyzji, do której mam prawo, to ja się "zacinam" i jeszcze w niej utwierdzam ![]() ![]()
![]() |
#319 |
Zakorzenienie
|
heheh, no jakby mój tak postawił sprawę, to straciłby szansę na bycie mężem
![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem szczerze, że powoływanie się na jakiś paragraf odnośnie nazwiska przyszłego dziecka, jest bardzo poniżające. Czy naprawdęm muszę komukolwiek udowadniać, jak jest naprawdę? Myślę, że skapituluję, ponieważ u mnie decyzja pozostania przy swoim nazwisku wiązałaby się także z nadaniem dzieciom też mojego nazwiska. Może to głupie, ale wynika to z tego, że mam jedynie siostrę, która wyszła niedawno za mąż i zmieniła nazwisko - chciałam "przedłużyć mój ród" ![]() ![]() ![]() Najgorsze jest to, że moja decyzja spotkałaby się z dezaprobatą także w mojej najbliższej rodzinie, już ostatnio prawie się o to pokłóciłam z mamą, podczas niby niewinnej wymiany zdań. Jestem młoda, nie mam jakichś osiągnięć zawodowych na moim koncie, więc w tym aspekcie żadnej straty związanej ze zmianą nazwiska nie będzie. Cieszę się, że mój przyszły mąż rozumie moje rozterki i niczego mi nie narzuca. Zresztą dobrze wie, że to by u mnie nie przeszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale i tak chcę mieć tylko jego nazwisko ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Rozeznanie
|
Hej Kochane!
Co do nazwiska dzieci nie miałam żadnych wątpliwości, że będą nosić nazwisko przyszłego męża, sama zastanawiaąłm sie nad dwoma członami, ale miałoby wtedy 20 znaków z kreseczką, więc raczej nie ma to sensu. Choć nie zdecydowałam się na 100% raczej wezmę tylko nazwisko męża przysłego. Slub latem 2009 więc jeszcze mam trochę czasu na decyzję.
![]() |
#323 |
Zakorzenienie
|
Ja tak jak juz pisałam chyba to przyjmę nazwisko męża rozmyślałam tez nad ty zeby miec dwuczłonowe ale zrezygnowałam gdyz moj Tz nie bardzo tego chciał a jego nazwisko tez jest ładne i fajnie brzmi z moim imieniem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wiem, czy pamiętasz, ale na kilka miesiecy przed ślubem pytałam TŻta, czy mam przyjąć jego nazwisko - odpowiedź brzmiała: "Kochanie, jak chcesz". Dlatego też między innymi przyjęłam. Wydaje mi się (ale tylko wydaje, bo nie jestem pewna), że w przypadku, gdy oboje małżonków ma różne nazwiska, często trzeba sie tłumaczyć, udowadniać czy to w urzędach czy szpitalu, że jesteś żoną a nie kimś obcym. Starałam sie też wczuć w rolę drugiej osoby (faceta). Jeśli mielibyście dzieci, a nosiłyby Twoje nazwisko - znów mąż musi się tłumaczyć, że to JEGO a nie innego pana. Wiem, wiem, zaraz powiesz, że tradycja, że to głupie, że tata nie ma syna ![]() Ale nie ukrywam, że tak jest łatwiej, prościej. A tata? Pamiętam, jak na weselu przedstawiał sie niektórym gościom : "Jestem ojcem pani G....." (nazwisko męża) Nie sądzę więc, żeby akurat na tym mu zależało. Ważne żebyście byli szczęśliwi - każde ze swoim czy wspólnym nazwiskiem. Amen. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
Moje dzieci też będą miały nazwisko po mężu
![]()
![]() |
![]() |
#327 |
Raczkowanie
|
My mieliśmy parę rozmów na ten temat i w końcu mój TŻ dał za wygraną i wyszło na moje
![]() Je będę mieć nazwisko dwuczłonowe : K _ _ _ _ _ _ _ _- G _ _ _ _ a dzieci po ojcu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() W końcu to on jest ojcem, a to wielka rzecz. Kobieta tylko nosi brzuch i tyłkiem rodzi. Nie to, co mężczyzna!
![]() |
![]() |
#329 | |
Zakorzenienie
|
Inaczej nie widzę, skoro tż powiedział, że ty musisz mieć jego nazwisko, to ba, jego własne dzieci mają mieć jakieś obce nazwisko
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#330 |
Zakorzenienie
|
Przesadzacie, dziewczyny. Te słowa brzmią jak hasło zagorzałej feministki. Jeśli tak myślicie, to po co wychodzicie za mąż i rodzicie dzieci?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:00.