![]() |
#301 |
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Wielki najazd na humanistów.
A dla mnie matoł to ktoś, kto się błaźni.
![]() Tak, jest mi łatwiej opanowac język z zagadnień, o których się uczę. Przede wszystkim dlatego, że nie są to dla mnie pojęcia czysto abstrakcyjne.
![]() |
#302 |
Zakorzenienie
|
po niemiecku to tylko w piekle mówią!
![]() |
#303 |
Zakorzenienie
|
haha ^^ dokładnie, nawet jest taka grupa na facebooku ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzeniona
|
Mój kolega studiuje razem ze mną filologię, oprócz tego pracuje. I nagle jego firma nawiązała kontakty z Holendrami i ten kolega zapisał się na kurs niderlandzkiego. Po kilku miesiącach intensywnej nauki mówił już bardzo swobodnie i spokojnie się z nimi dogadywał. Nie miał pojęcia o historii czy literaturze Holandii, bo jego kontakty biznesowe nie polegały na ploteczkach o najnowszych dziełach
![]() Mam kilku znajomych na politechnikach i nie znam ani jednej osoby stamtąd, która nie umiałaby bardzo dobrze przynajmniej jednego języka obcego - wielu zna ich parę. Oprócz tego mają doskonałą wiedzę techniczną, której ja nie ogarnęłabym w życiu. Dlatego uważam, że łatwiej nauczyć się języka - choćby podstaw, umożliwiających komunikację, niż np. programowania czy innych cudów. Czasami wystarczy jedynie słownictwo branżowe, czego przykładem jest jeden z moich znajomych ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dyskusję Ty zaczęłaś, więc sobie odpowiedz po co? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Natomiast umówmy się, jak nie znasz w miare dobrze jakiegoś języka, to nic Ci nie pomoże, że sobie puścisz audiobooka w oryginale (a samodzielne tłumaczenie tekstów do nauki moim zdaniem ją wydłuża, ale jak wspominasz, co kto woli). Co by nie powiedzieć, nauka języków to przede wszystkim pamięciówa, i to już kwestia drugorzędna, jak kto w pamięć pakuje. ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() „Wygłaszanie negatywnych sądów o innych, to przecież forma budowania własnej samooceny. Forma owszem prymitywna ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
maszyna, nie człowiek
|
W ramach podniesienia samooceny jednak wolę wchodzić na serwisy z ofertami pracy
![]()
![]() |
#311 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 |
BAN stały
|
No ale jak się chodzi i gada, że techniczne i ścisłe kierunki to taaaaaka elyta zasila, że te głąby tfu, humaniści to im mogą co najwyżej buty czyścić, bo pisać to to może i umie, a liczyć to już na pewno nie, to jest to jednak dla mnie wstrząsające, że są takie przypadki.
Czy na innych, owszem, nie wiem. Faktem jest, że kiedy ja zdawałam jeszczę tę starą maturę, na której matma nie była obowiązkowa, to wybierali ją ci mało zdolni uczniowie z mojej humanistycznej klasy, bo co jak co, ale na maturze z tego przedmiotu, słowo klucz to była ściąga. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-07-13 o 13:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
maszyna, nie człowiek
|
teraz ze ściąg są tablice matematyczne, tylko niektórzy nie potrafią ściągać...
Dzięki Bogu - przynajmniej u mnie - tacy ignoranci odpadają po semestrze czy roku. Poza tym nie wiem jak na socjologii od razu znaleźć ewentualne braki w wykształceniu, chyba się nie da ![]() Zresztą wszystkie wiemy, ze jak komuś się chce, to pracę znajdzie i na studiach będzie zadowolony z własnych wyborów.
![]() |
#315 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
Kilkanaście lat temu na dzienne studia nawet i w nienajlepszych uczelniach w kraju, była naprawdę ostra selekcja. Było z czego wybierać, to i wymagania były duże - mogli wybrzydzać jak, nie przymierzając, rynek pracy, który toczy 20% bezrobocie ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-07-13 o 14:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Albo po prostu to ja mam pecha i trafiają do mnie same odrzuty, które nie znają zasad użycia czasów, o tworzeniu pytań nie mówiąc. (Chodzi cały czas o angielski.) Najlepiej to widać w czasie sesji - z tego, co opowiadają, to cały rok kują słownictwo specjalistyczne, a na koniec mają zadania z gramy i hurtem chodzą na korepetycje. Bez sensu jak dla mnie. (A, no i nie ma żadneeego ![]() ![]() Może to kwestia ludzi - mam znajomych po polibudach, starszych o 10-15 lat i rzeczywiście oni znają 1,2 języki obce dość dobrze. A może to uczelnia obniżyła standardy nauczania języków, nie wiem.... ![]()
![]() |
![]() |
#317 |
maszyna, nie człowiek
|
Co do nauczania języków to co uczelnia, poziom jest inny. Czasami te różnice są nawet między językami na danej uczelni. W każdym razie na C1/B2 nie wymagali zbyt wiele, powtórki gramatyki i dużo słownictwa, grupy B1 za to bardzo, bardzo dużo robią gramatyki. Tyle raportu z angielskiego u mnie na uczelni
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.