![]() |
#301 |
Raczkowanie
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
RACUCHY Z KURCZAKIEM
Skladniki: ~ 3 jajka ~ 3 lyzki maki ~ 3 lyzki majonezu ~ podwojna piers z kurczaka ~ pietruszka ~ przyprawy (pieprz, sol) mozna dodac pieczarki, ser zolty (co kto lubi) Pietruszke posiekac. Piers pokroic w kostke. Jajka, majonez i make wymieszac razem. Dodac pietrusze i piers (ewentualnie starty ser i podduszone pokrojone w plastry pieczarki). Przyprawic wedlug gustu ![]() ![]() SMACZNEGO ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A oto moj: Sałatka rukolowa z kurczakiem w zaleznosci od ilosci osob - piers kurczaka lub 2 piers pokroic w drobne kosteczki, dodac swiezy rozmaryn, skropic cytryna, dodac czosnek, pokrojony na kilka mniejszych kawaleczkow, posolic, popieprzyc i polac oliwa z oliwek. Taka marynate odstawic na minimum 2 godziny do lodowki. Na salatke potrzeba nam: salata rukola pomidory - najlepiej koktajlowe ser parmezan utarty na tarce o duzych okach cebulka najlepiej czerwona, pokrojona w cienkie polplasterki sol pieprz oliwa z oliwek dla chetnych ocet balsamiczny z Modeny lub wersja 2: sol, pieprz, lyzeczka keczapu, lyzeczka majonezu Wszystkie skladniki salatki wymieszac, kurczaka usmazyc dodajac ewentualnie jeszcze troszke oliwy z oliwek, dodac do salatki nadal cieplego, przyprawy na sos dodac na koncu. Podawac jako przystawke lub lunch najlepiej ze swieza bagietka. Smacznego! ![]()
![]() |
![]() |
#303 |
Raczkowanie
|
pierś z kurczaka pod pierzynką:
potrzebne piersi z kurczaka marchewka majonez [najlepiej kielecki, dla zaostrzenia smaku] sól, pieprz Filety należy naszykować - delikatnie rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Surową marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na paseczki. Kurczaka wyłożyć na blachę, przykryć tartą marchewką i posmarować majonezem. Można dodać jeszcze jakiś ziół do smaku. wkładamy do piekarnika na ok 180*, pieczemy ok 20-30 minut [zależy jak grube jest mieso] ja byłam sceptycznie nastawiona do takiej kompozycji, ale okazało się że w prostocie tych składników kryje się cała moc - pycha ![]() Edytowane przez indieTarunia Czas edycji: 2009-08-24 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Zadomowienie
|
Ja również chciałam zakomunikować, iż wczoraj popełniłam piersi kurczacze z pieczarkami, serem żółtym i majonezem i wyszło rewelacyjne!!!
![]() Tylko ja dałam więcej pieczarek niż jest w przepisie, lubię, więc hojnie nimi obłożyłam mięsko ![]() ![]() Dałam majonez a nie keczup bo bardziej mi pasował do ziemniaczków z sosem, jakie do tego robiłam: Ziemniaczki wstępnie podgotowałam w wodzie, wyjęłam, ostudziłam, pokroiłam w dość grube talarki (żeby się nie rozwalały), poukładałam na kratce z piekarnika, posypałam czosneczkiem w proszku i przyprawą do ziemniaków, nałożyłam na każdego troszkę masła i do piekarnika razem z mięskiem ![]() Wszystko razem - niebo w gębie ![]() Mój TŻ jak jadł ostatni kawałek to miał buźke krzywą, że się skończyło ![]() Gorąco polecam tę prostą acz bardzo pyszną potrawę ![]() Edytowane przez Isia83 Czas edycji: 2009-08-26 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj uraczyłam to danie kawałeczkami marynowanej papryki przed zapieczeniem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
astro-loszka
|
Super wątek! Uwielbiam te wszystkie wariacje z piersią kurczaka w roli głównej. Oto parę przepisów z mojej kolekcji:
Kurczak w sobie imbirowym 2 parzyste piersi z kurczaka szklanka czerwonego, wytrawnego wina korzeń imbiru 2 łyżki miodu gryczanego 2 łyżki sosu sojowego 2-3 ząbki czosnku łyżeczka mąki ziemniaczanej Imbir obrać i posiekać, czosnek posiekać. Piersi kurze pokroić w kostkę. Zrobić marynatę z wina, miodu, sosu sojowego, maki ziemniaczanej, czosnku i imbiru. Zalac nią pokrojonego kurczaka i odstawić na min. 2-3 godziny (ja marynuję przez noc). Następnie odsączyć, obsmażyć na oleju lub oliwie, po czym dodać marynatę, w którym się mięsko moczyło. Dusić pod przykryciem ok. 20 min. Jeść z ryżem i surówką. Kurczak po tajsku: 2 parzyste piersi kurczaka puszka mleczka kokosowego korzeń imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki zielonej pasty curry trawa cytrynowa (ja dawałam ze słoiczka, ale może być też surowa lub suszona) kurkuma kumin 2 bakłażany strąk papryki pęczek świeżej kolendry Piersi kurze pokroić w kostkę i obsmażyć. Bakłażany pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni zeszklić posiekany czosnek, dodać pastę curry, posiekany imbir i trawę cytrynową. Potem wrzucić podsmażone mięsko i zalać mleczkiem kokosowym. Dodać kurkumę i kumin. Dusić ok. 20 minut, dodając po drodze pokrojoną w paski paprykę, bakłażany, a pod koniec smażenia posiekaną świeżą kolendrę.
![]() |
#307 |
Zakorzenienie
|
Mój najprostszy na świecie sposób na kurczaka: KURCZAK TYPU GYROS!
filety kroję w małe paski, skrapiam oliwą, oprószam przyprawą do gyrosa (Kamis) i przyprawą do grilla z Lidla (Mikado), mieszam i zostawiam na chwilę. W tym czasie przygotowuję tzatziki i sałatkę, potem wstawiam frytki do frytkownicy i gdy już wszystko mam gotowe, wrzucam paski kurczaka na patelnię. Parę razy poobracam na dość mocnym ogniu (żeby się nie spociły i nie zaczęły gotować ) i papu gotowe. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
ja robie czesto takie dania
piers kurczak z marchewka 1 podwójna pierś z kurczaka, 2 marchewki (ok. 20dag), ok. 100g pieczarek, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, natka pieruszki Mięso pokroić w kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w talarki. Pokrojone mięso podsmażyć na oleju na rumiano. Dodać cebulę i pieczarki. Smażyć przez chwilę. Dodać marchewkę i posiekany czosnek. Smażyć wszystko razem jescze przez ok. 3 minuty. Dodać przecier pomidorowy (ja dodałam koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą).Przykryć i dusić ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką. Kurczak w cieście francuskim 1 pierś z kurczaka,ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm),2 plastry żółtego sera, pieczarki, cebula,1 jajko,sól, pieprz. Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte.Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś,na pierś idą podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego). zaplatamy paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut.
![]() |
#309 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki wklejajcie przepisy
![]() ![]() Przepis na Kurczaka z zupką cebulową nieco przerobiłam .Robię go wg. własnego przepisu ![]() Kurczak w sosie śmiatanowo-cebulowo-piwnym z ryżem curry Składniki: pierś z kurczaka Zupa ceulowa knorr peczarki szklanka piwa pół cebuli słodka smietanka przyprawy ryż przyprawa curry Przygotowanie: Na patelni smażymy pokrojonego w kostkę/paseczki kurczaka z odrobina cebuli -ilość zależna od gustu) posypane ziołami prowansalskimi i skropione sosem sojowym.Jak się ładnie przyzmaży, dodajemy szklanke piwa (czasem daję i dwie ![]() Do tego podaję przyzmażony ryż z curry ![]() Pycha ![]() Aromatyczna Grilowana pierś z kurczaka Składniki: Piersi Boczek w plastrach przyprawy: Sos sojowy , czosnek, cebula, przyprawy do kurczaka, ziarenka smaku, zioła prowansalskie, papryka. Przygotowanie: Rozbijamy piersi i marynujemy. Każdą nacieramy sosem sojowym , czosnkiem piórkami cebuli i przyprawami.Ja skrapiam jeszcze oliwą/olejem.Odstawiamy na minimum pół godzinki. Nastepnie, na filet nakładamy plaster boczku i składamy na pół.Żeby się nie otworzyły wystarczy przekłóć je patyczkiem do szaszłyka.Potem grilujemy czy też pieczemy w piekarniku . Podajemy z frytkami/ziemniaczkami, sosem czosnkowym, warzywami z wody ![]() Potrawka z kurczaka z pomidorami Składniki: piersi pieczarki marchewka kostka rosołowa cebula śmietanka słodka Przecier pomidorowy- najlepiej własnej roboty ![]() przyprawy :ziarenka smaku, zioła prowansalskie, pieprz, papryka. Przygotowanie Kurczaka, cebulę smażymy, gdy się zrumieni dodajemy pieczarki. Jak się poddusi wlewamy ok.3 szklanek wody, z kostką rosołową/bulionową.Ścieramy marchewkę na tarce prosto do garnka.Później wlewamy przecier pomidorowy, słodką śmietankę.Doprawiamy i zagęszczamy (opcjonalnie) . Można to jeść z ryżem np. ale my zawsze jemy z bułeczką.Pycha! ![]() Pozdrawiam ![]()
Nie stój.Drogę wytycza się idąc. Edytowane przez MissHuffy Czas edycji: 2009-10-14 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2.Jaką sałatkę bądź surówkę można dodać do tych kotlecików,a może bez?
![]() Edytowane przez uulleennccjjaa Czas edycji: 2009-10-15 o 12:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 |
Raczkowanie
|
polecam kurczaka w sosie ostrygowym
skladniki: podwojna piers kilka pieczarek odrobina sosu sojowego maka kukurydziana (moze byc zwykla tortowa tez) sos ostrygowy ok 5 lyzek ok pol szklanki bulionu ( mniejsze pol kostki) zabek czosnku olej/oliwa przyprawy sol, pieprz, papryka, przyprawa do kurczaka, jakas orientalna przyprawa, do kuchni chinskiej -przyprawy jakie kto lubi 1. piers pokroic w cienkie paseczki, przyprawic przyprawami jak kto lubi, polac lyzka oliwy/oleju i sosem sojowym, odstawic do lodowki na mim 15 min 2. pieczarki osobno poszmazyc ( mozna dodac mala cebulke ) odstawic 3. w woku (najlepiej) rozgarc olej , mieso delikanie obtoczyc w mace i smarzyc (najlepiej nie cale mieso od razu bo bedzie go duzo, czesc wrzucic do wokaobsmarzyc, odsunac na bok wrzucic reszte) 4. dorzucic pieczarki, wlac bulion, dodac przecisniety przez praske czosnek, dodas sos ostrygowy poadawac z ryzem SMACZNEGO |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. praktycznie kazda ![]() ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Wtajemniczenie
|
Pikantne filety
skladniki na 4 porcje: -80 dag filetow z piersi kurczaka -2 łyzki mąki ziemniaczanej -4 ząbki czosnku -3 łyżki ostrego keczupu -1 łyżeczka majeranku -1 łyżeczka ostrej zmielonej papryki -szczypta chilli -4 jajka -olej do smażenia -sól -pieprz Mięso opłukać,osuszyc i pokroic na cienkie plasterki.lekko rozbic.Oproszyć solą,pieprzem a następnie mąką ziemniaczaną. Marynata: Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do miski.Dodać keczup,majeranek,paprykę, chilli.Wbić jajka.Wszystko dokładnie wymieszać.Włożyć mięso ,wymieszać.Odłożyc na 24 godz. Na patelni rozgrzać olej.Usmażyć mięso na złoty kolor. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Zakorzenienie
|
przepisy pychota
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
A ja nadal czekam na nowe inspiracje
![]()
![]() |
#316 |
Rozeznanie
|
Mój sprawdzony przepis na piersi:
pierś z kurczaka łyżka musztardy przyprawy(vegeta-jak tam kto lubi ale ja daje zawsze jakąś własną mieszankę-curry, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka po staropolsku itd.) czosnek jajko całe surowe łyżka mąki śmietana 18% Pierś kroję w kostkę, mieszam z musztardą, przyprawami, jajkiem, mąką i czosnkiem- odstawiam na jakiś czas. Następnie smażę a gdy mięsko już się zarumieni podlewam śmietaną i wodą by uzyskać sos. Podaję z ryżem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam kurczaka w sezamie
![]() Potrzebujemy fileta z kurczaka, sezam (ja kupuję gotowe sezamki i kroję), jajko, przyprawy (sól, pieprz), do tego ryż (parboiled) i warzywa z przyprawą orientalną. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, moczymy w żółtku (chociaż można też w calym jajku), po czym obtaczamy w drobno (!) pokrojonych sezamkach, wrzucamy na patelnię i smażymy. Podaję z ryżem i warzywami orientalnymi, pyszne! P.S. Można by też kupić gotowy sezam, ale wtedy należałoby go zalać miodem i zostawić na noc, bo sezam sam w sobie nie jest słodki, a to właśnie słodkie sezamki nadają kurczakowi ten fajny smak. No i druga sprawa - sezam zalany miodem jest taką 'papką' i trudno w nim obtoczyć kurczaka, za to kurczak obtoczony w jajku, a dopiero później w suchych sezamkach, jest idealnie oblepiony sezamem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Raczkowanie
|
kurczak w cieście kokosowym
Takie danie a la wietnamska budka
![]() Robimy ciasto naleśnikowe tylko gęste i dodajemy duuużo wiórków kokosowych (ja sypię prawie całą 100-gramową torebkę). Kurczaka pokrojonego w dużą kostkę oblepiamy ciastem i smażymy w głębokim tłuszczu (powinien sięgać połowy kulek). Mięso przedtem powinno być przyprawione solą i pieprzem, można też dodać inne przyprawy (polecam curry ale może być coś innego byle by z grubsza pasowało do kokosa). Można użyć też mąki ryżowej będzie bardziej egzotycznie ![]() Podajemy z ryżem i sosem słodko-kwaśnym lub słodko-ostrym. Smacznego Piszcie co o tym myślicie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: kurczak w cieście kokosowym
Cytat:
![]() Mięso pokrojone w kostkę... Co dają te wiórka? Chrupiące? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
Raczkowanie
|
Dot.: kurczak w cieście kokosowym
Wiórki robią za bardzo smakową panierkę. ;]
![]() A kulki.. To raczej o kurczaka chodzi... Który podczas smażenia kurczy się, przez ścinanie białka i zwija w kulkę.. PS. Zapomniałam dodać - Jest pycha! ![]()
Faceci to zło, ale zło konieczne... ![]() Cel? Wyglądać świetnie w przebraniu xD Edytowane przez Elorai Czas edycji: 2010-01-19 o 16:44 Powód: xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | ||
Nutka nie gryzie!
|
prosze
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś nigdy nie widziałam na półkach sklepowych ![]() Z czym można serwować takiego kurczaka?
![]() |
![]() |
#323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez mavika Czas edycji: 2010-01-21 o 06:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
Rozeznanie
|
Ja proponuję piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym
![]() Robimy ciasto na naleśniki, z tą różnicą, że ma byc bardzo gęste - czyli mniej mleka więcej mąki. Musi byc naprawde bardzo gęste wręcz taka ciapa. Piersi przyprawiamy wedle uznania, bardzo smaczne są gdy dodacie troszkę więcej pieprzu ![]() Obtaczamy w cieście i smażymy na małej ilości bardzo rozgrzanego tłuszczu. Rewelacyjne zwłaszcza do ziemniaków puree i surówki z marchwi i jabłka mmmmm ![]()
![]() |
#325 |
Przyczajenie
|
Witam, mój pierwszy post na forum i już o jedzeniu
![]() Polecam kurczaka w sosie sojowym, jeżeli ktoś lubi jedzenie troszkę orientalne ![]() - 2 piersi z kurczaka (lub więcej, jeżeli na więcej osób) - 4-5 łyżek sosu sojowego - 3 duże ząbki czosnku (ja kroję na plasterki, można wycisnąć) - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - troszkę pieprzu do smaku lub inne ulubione przyprawy (należy pamiętać, że sos sojowy jest już słony, więc ja nie dodaję soli, bo już nie raz było za słone ![]() Piersi kroimy w cienkie paseczki różnej długości. Wkładamy do miski, do której dodajemy wszystkie składniki sosu, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najwygodniej wsadzić na całą noc). Smażyć na patelni do wyparowania sosu ![]() Proporcje sosu mogą być różne, więc zależy od was i próbowania ![]() ![]() Kurczaka można podać z ryżem lub ziemniakami. Moja mama robi ryż curry z warzywami (ugotować ryż, na patelni podsmażyć ulubione warzywa mrożone, dodać do tego ryż, posypać solą, pieprzem i curry, by ryż był żółciutki i smaczny) Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
astro-loszka
|
Cytat:
Potrawę najlepiej podać z ryżem - zwykłym lub jaśminowym. Jeszcze mi się przypomniało parę moich przepisów: "Chińszczyzna" - 2 podwójne piersi kurze - fix knorra do potraw chińskich - mrożone warzywa - mieszanka chińska (najlepiej Bonduelle) - sos sojowy - 2-3 posiekane ząbki czosnku - posiekany kawałek surowego korzenia imbiru - olej do smażenia Piersi kroimy w kostkę, marynujemy przez godzinę w sosie sojowym, czosnku i imbirze. Następnie wrzucamy na patelnię i obsmażamy. Fix knorra rozrobić z kubkiem wody, wymieszać i dodać do kurczaka na patelni. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie w drugim naczyniu podsmażyć warzywa chińskie z mrożonki, skrapiając je sosem sojowym. Gdy będą miękkie, dodać je do kurczaka i razem dusić. Podawać z ryżem. Ta potrawa weszła w stały repertuar domowych obiadów u moich rodziców, nauczyłam ją robić moja mamę. Moja chińszczyzna cieszyła się także dużym wzięciem w czasie ostatniego Sylwestra, jako ciepłe danie - wielki jej gar zniknął błyskawicznie i jeszcze następnego dnia rano ludzie snuli się po kuchni i pytali, czy jeszcze zostało trochę "tej fajnej potrawy z ryżem"
![]() |
![]() |
#327 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio zajadam się sałatką ala kebab:
kapusta pekińska, wymieszana z kefirem naturalnym i keczupem, prażonym słonecznikiem, pomidorem i przyprawą do kebaba. No i z piersią kurczaka, którą p zakupie myjemy, kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą złocista do kurczaka, zalewamy mlekiem i odstawiamy na poł godziny, po tym czasie mleko odlewamy, jeszcze raz posypujemy przyprawą i smazymy na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Kurak wychodzi naprawdę pyszny i nie suchy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() To mój pierwszy post na tym jakże interesującym forum ![]() ![]() przymierzam się do zrobienia kurczaka w ziołach prowansalskich i w kilku innych przyprawach i mam problem dotyczący sałatki, a mianowicie: myślicie, że do fileta z kurczaka pasuje sałatka z paluszków krabowych (przepis mniej więcej wygląda tak: wspomniane wcześniej paluszki krabowe, ser żółty, kukurydza, rzodkiewka bądź ananas, majonez i oczywiście czosnek - to jest póki co taka prowizorka ![]() No i tak się zastanawiam czy to nie będzie się czasem gryzło ![]() Chciałam to zrobić dla mojego TŻ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Raczkowanie
|
Bardzo lubię piersi kurczaka i przygotowuję je bardzo często na setki sposobów. Wiele z nich jest tu już wspomnianych, ale dorzucę coś od siebie:
1. Shoarma drobiowa z pomidorkiem zapiekana serem Banalnie proste urozmaicenie zwykłych kawałków kurczaka. Pierś kroimy na kawałeczki, wrzucamy na patelnię, doprawiamy do smaku (ja używam soli, pieprzu, ziół prowansalskich). Usmażone kawałki kurczaka wykładamy na blachę, układamy na nich cienkie plastry pomidora, posypujemy startym żółtym serem (lub przykrywamy plastrami sera) i odrobiną oregano. Zapiekamy kilka minut. Pyszne z sosem czosnkowym lub pomidorowo-majonezowym i frytkami/ryżem/co kto lubi. 2. Pierś kurczaka ze szpinakiem Piersi kurczaka nie rozbijamy, ma być gruba, żeby można było zrobić w niej kieszonkę! Kotlet z piersi przyrządzamy jak kto lubi - ja czasem grilluję, czasem smażę na patelni w panierce lub bez. W gotowym kotlecie wycinamy kieszonkę i pakujemy wcześniej przyrządzony szpinak (na masełku, z czosnkiem, solą, pieprzem i śmietanką). Pycha! Można podawać z różnymi sosami - śmietanowym, carbonara, cztery sery - co kto lubi. Ten przepis jest bardzo uniwersalny, można go na wiele sposobów modyfikować, zmieniając farsz (np. pieczarki, brokuły, przeróżne sery, szynka, papryka itp.) lub sosy - w zależności od wybranego farszu. 3. Nuggets w przeróżnych panierkach W sklepach mamy całą gamę różnych smakowych panierek - ziołowych, z sezamem, czosnkiem, papryką, pikantne. Kroimy pierś kurczaka na odpowiadające nam wielkością kawałki, obtaczamy w wybranej panierce i gotowe. Szybko, łatwo i na pewno to jakieś urozmaicenie od zwykłego kotleta. Poza tym panierki przecież można sobie zrobić samemu, dodając tylko przypraw. Ja często robię różnosmakowe nuggetsy - 4 paprykowe, 4 czosnkowe, 4 ziołowe itp ![]() Pozdrawiam i życzę smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:43.