Piersi Z Kurczaka:) - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-02, 15:51   #301
kasiula1988
Raczkowanie

Dot.: Piersi Z Kurczaka:)

RACUCHY Z KURCZAKIEM
Skladniki:
~ 3 jajka
~ 3 lyzki maki
~ 3 lyzki majonezu
~ podwojna piers z kurczaka
~ pietruszka
~ przyprawy (pieprz, sol)
mozna dodac pieczarki, ser zolty (co kto lubi)

Pietruszke posiekac. Piers pokroic w kostke. Jajka, majonez i make wymieszac razem. Dodac pietrusze i piers (ewentualnie starty ser i podduszone pokrojone w plastry pieczarki). Przyprawic wedlug gustu . Lyzka nakladac na rozgrzany ogien i smazyc az "racuchy" sie zarumienia

SMACZNEGO
kasiula1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 11:06   #302
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Cytat:
Napisane przez KASIAAO Pokaż wiadomość
jeszcze jeden znalazłam

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
5-6 pieczarek
1 cebulka
majonez
ok. 15-20 dag sera żółtego
sól
pieprz

Jak przyrządzić?
Piersi doprawić do smaku jak kto lubi. Rozbć je na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!). Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem; tak przygotowane wyłożyć na kotlety. Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni. Smacznego!
Pdbijam watek i pisze szybciutko, ze powyzszy przepis jest suuuuppppeeeerrrr!!!

A oto moj:

Sałatka rukolowa z kurczakiem

w zaleznosci od ilosci osob - piers kurczaka lub 2
piers pokroic w drobne kosteczki, dodac swiezy rozmaryn, skropic cytryna, dodac czosnek, pokrojony na kilka mniejszych kawaleczkow, posolic, popieprzyc i polac oliwa z oliwek. Taka marynate odstawic na minimum 2 godziny do lodowki.
Na salatke potrzeba nam:
salata rukola
pomidory - najlepiej koktajlowe
ser parmezan utarty na tarce o duzych okach
cebulka najlepiej czerwona, pokrojona w cienkie polplasterki
sol
pieprz
oliwa z oliwek
dla chetnych ocet balsamiczny z Modeny
lub wersja 2: sol, pieprz, lyzeczka keczapu, lyzeczka majonezu

Wszystkie skladniki salatki wymieszac, kurczaka usmazyc dodajac ewentualnie jeszcze troszke oliwy z oliwek, dodac do salatki nadal cieplego, przyprawy na sos dodac na koncu.
Podawac jako przystawke lub lunch najlepiej ze swieza bagietka.

Smacznego!

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 14:13   #303
indieTarunia
Raczkowanie

pierś z kurczaka pod pierzynką:
potrzebne piersi z kurczaka
marchewka
majonez [najlepiej kielecki, dla zaostrzenia smaku]
sól, pieprz

Filety należy naszykować - delikatnie rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Surową marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na paseczki. Kurczaka wyłożyć na blachę, przykryć tartą marchewką i posmarować majonezem. Można dodać jeszcze jakiś ziół do smaku. wkładamy do piekarnika na ok 180*, pieczemy ok 20-30 minut [zależy jak grube jest mieso]

ja byłam sceptycznie nastawiona do takiej kompozycji, ale okazało się że w prostocie tych składników kryje się cała moc - pycha

Edytowane przez indieTarunia
Czas edycji: 2009-08-24 o 14:15
indieTarunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 08:46   #304
Isia83
Zadomowienie

Ja również chciałam zakomunikować, iż wczoraj popełniłam piersi kurczacze z pieczarkami, serem żółtym i majonezem i wyszło rewelacyjne!!!

Tylko ja dałam więcej pieczarek niż jest w przepisie, lubię, więc hojnie nimi obłożyłam mięsko Samego kurczaka zaś natarłam solą czosnkową, słodką papryką i curry
Dałam majonez a nie keczup bo bardziej mi pasował do ziemniaczków z sosem, jakie do tego robiłam:

Ziemniaczki wstępnie podgotowałam w wodzie, wyjęłam, ostudziłam, pokroiłam w dość grube talarki (żeby się nie rozwalały), poukładałam na kratce z piekarnika, posypałam czosneczkiem w proszku i przyprawą do ziemniaków, nałożyłam na każdego troszkę masła i do piekarnika razem z mięskiem Do tego zrobiłam sos z serka topionego ziołowego i śmietanki 18% + bazylia i oregano do smaku.
Wszystko razem - niebo w gębie

Mój TŻ jak jadł ostatni kawałek to miał buźke krzywą, że się skończyło

Gorąco polecam tę prostą acz bardzo pyszną potrawę

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Edytowane przez Isia83
Czas edycji: 2009-08-26 o 08:49
Isia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 10:16   #305
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isia83 Pokaż wiadomość
Ja również chciałam zakomunikować, iż wczoraj popełniłam piersi kurczacze z pieczarkami, serem żółtym i majonezem i wyszło rewelacyjne!!!
Ja już popełniłam któryś raz, ale wprowadzam innowacje.

Wczoraj uraczyłam to danie kawałeczkami marynowanej papryki przed zapieczeniem.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 19:22   #306
linaya
astro-loszka

Super wątek! Uwielbiam te wszystkie wariacje z piersią kurczaka w roli głównej. Oto parę przepisów z mojej kolekcji:

Kurczak w sobie imbirowym

2 parzyste piersi z kurczaka
szklanka czerwonego, wytrawnego wina
korzeń imbiru
2 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki sosu sojowego
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Imbir obrać i posiekać, czosnek posiekać. Piersi kurze pokroić w kostkę. Zrobić marynatę z wina, miodu, sosu sojowego, maki ziemniaczanej, czosnku i imbiru. Zalac nią pokrojonego kurczaka i odstawić na min. 2-3 godziny (ja marynuję przez noc). Następnie odsączyć, obsmażyć na oleju lub oliwie, po czym dodać marynatę, w którym się mięsko moczyło. Dusić pod przykryciem ok. 20 min. Jeść z ryżem i surówką.

Kurczak po tajsku:
2 parzyste piersi kurczaka
puszka mleczka kokosowego
korzeń imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki zielonej pasty curry
trawa cytrynowa (ja dawałam ze słoiczka, ale może być też surowa lub suszona)
kurkuma
kumin
2 bakłażany
strąk papryki
pęczek świeżej kolendry

Piersi kurze pokroić w kostkę i obsmażyć. Bakłażany pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni zeszklić posiekany czosnek, dodać pastę curry, posiekany imbir i trawę cytrynową. Potem wrzucić podsmażone mięsko i zalać mleczkiem kokosowym. Dodać kurkumę i kumin. Dusić ok. 20 minut, dodając po drodze pokrojoną w paski paprykę, bakłażany, a pod koniec smażenia posiekaną świeżą kolendrę.
Stary 2009-08-31, 07:42   #307
kropka75
Zakorzenienie

Mój najprostszy na świecie sposób na kurczaka: KURCZAK TYPU GYROS!

filety kroję w małe paski, skrapiam oliwą, oprószam przyprawą do gyrosa (Kamis) i przyprawą do grilla z Lidla (Mikado), mieszam i zostawiam na chwilę.

W tym czasie przygotowuję tzatziki i sałatkę, potem wstawiam frytki do frytkownicy i gdy już wszystko mam gotowe, wrzucam paski kurczaka na patelnię. Parę razy poobracam na dość mocnym ogniu (żeby się nie spociły i nie zaczęły gotować ) i papu gotowe.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 09:32   #308
sanetka
Zakorzenienie

ja robie czesto takie dania

piers kurczak z marchewka
1 podwójna pierś z kurczaka, 2 marchewki (ok. 20dag), ok. 100g pieczarek, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, natka pieruszki

Mięso pokroić w kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w talarki. Pokrojone mięso podsmażyć na oleju na rumiano. Dodać cebulę i pieczarki. Smażyć przez chwilę. Dodać marchewkę i posiekany czosnek. Smażyć wszystko razem jescze przez ok. 3 minuty. Dodać przecier pomidorowy (ja dodałam koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą).Przykryć i dusić ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Posypać natką.

Kurczak w cieście francuskim
1 pierś z kurczaka,ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm),2 plastry żółtego sera, pieczarki, cebula,1 jajko,sól, pieprz.

Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy.

Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte.Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś,na pierś idą podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego). zaplatamy paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut.

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 16:18   #309
MissHuffy
Zakorzenienie

Dziewczynki wklejajcie przepisy cały czas ich mało, a cały wątek przeczytałam

Przepis na Kurczaka z zupką cebulową nieco przerobiłam .Robię go wg. własnego przepisu

Kurczak w sosie śmiatanowo-cebulowo-piwnym z ryżem curry

Składniki:
pierś z kurczaka
Zupa ceulowa knorr
peczarki
szklanka piwa
pół cebuli
słodka smietanka
przyprawy

ryż
przyprawa curry

Przygotowanie:

Na patelni smażymy pokrojonego w kostkę/paseczki kurczaka z odrobina cebuli -ilość zależna od gustu) posypane ziołami prowansalskimi i skropione sosem sojowym.Jak się ładnie przyzmaży, dodajemy szklanke piwa (czasem daję i dwie). Czekamy aż troszkę zgęstnieje i wtedy dodajemy plasterki pieczarek. Następnie zupkę cebulową, później słodką śmietankę.Doprawiam ziarenkami smaku i pieprzem.

Do tego podaję przyzmażony ryż z curry

Pycha

Aromatyczna Grilowana pierś z kurczaka

Składniki:
Piersi
Boczek w plastrach
przyprawy: Sos sojowy , czosnek, cebula, przyprawy do kurczaka, ziarenka smaku, zioła prowansalskie, papryka.

Przygotowanie:
Rozbijamy piersi i marynujemy. Każdą nacieramy sosem sojowym , czosnkiem piórkami cebuli i przyprawami.Ja skrapiam jeszcze oliwą/olejem.Odstawiamy na minimum pół godzinki.
Nastepnie, na filet nakładamy plaster boczku i składamy na pół.Żeby się nie otworzyły wystarczy przekłóć je patyczkiem do szaszłyka.Potem grilujemy czy też pieczemy w piekarniku . Podajemy z frytkami/ziemniaczkami, sosem czosnkowym, warzywami z wody

Potrawka z kurczaka z pomidorami

Składniki:
piersi
pieczarki
marchewka
kostka rosołowa
cebula
śmietanka słodka
Przecier pomidorowy- najlepiej własnej roboty
przyprawy :ziarenka smaku, zioła prowansalskie, pieprz, papryka.

Przygotowanie

Kurczaka, cebulę smażymy, gdy się zrumieni dodajemy pieczarki. Jak się poddusi wlewamy ok.3 szklanek wody, z kostką rosołową/bulionową.Ścieramy marchewkę na tarce prosto do garnka.Później wlewamy przecier pomidorowy, słodką śmietankę.Doprawiamy i zagęszczamy (opcjonalnie) .
Można to jeść z ryżem np. ale my zawsze jemy z bułeczką.Pycha!

Pozdrawiam

Edytowane przez MissHuffy
Czas edycji: 2009-10-14 o 16:21
MissHuffy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 12:06   #310
uulleennccjjaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KASIAAO Pokaż wiadomość
jeszcze jeden znalazłam

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
5-6 pieczarek
1 cebulka
majonez
ok. 15-20 dag sera żółtego
sól
pieprz

Jak przyrządzić?
Piersi doprawić do smaku jak kto lubi. Rozbć je na kotlety. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!). Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem; tak przygotowane wyłożyć na kotlety. Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni. Smacznego!
1.Czy przed ułożeniem tych kotletów na blaszce,trzeba wysmarować ją olejem?
2.Jaką sałatkę bądź surówkę można dodać do tych kotlecików,a może bez?

Edytowane przez uulleennccjjaa
Czas edycji: 2009-10-15 o 12:07
uulleennccjjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 12:44   #311
bartosia
Raczkowanie

polecam kurczaka w sosie ostrygowym
skladniki:
podwojna piers
kilka pieczarek
odrobina sosu sojowego
maka kukurydziana (moze byc zwykla tortowa tez)
sos ostrygowy ok 5 lyzek
ok pol szklanki bulionu ( mniejsze pol kostki)
zabek czosnku
olej/oliwa
przyprawy sol, pieprz, papryka, przyprawa do kurczaka, jakas orientalna przyprawa, do kuchni chinskiej -przyprawy jakie kto lubi

1. piers pokroic w cienkie paseczki, przyprawic przyprawami jak kto lubi, polac lyzka oliwy/oleju i sosem sojowym, odstawic do lodowki na mim 15 min
2. pieczarki osobno poszmazyc ( mozna dodac mala cebulke ) odstawic
3. w woku (najlepiej) rozgarc olej , mieso delikanie obtoczyc w mace i smarzyc (najlepiej nie cale mieso od razu bo bedzie go duzo, czesc wrzucic do wokaobsmarzyc, odsunac na bok wrzucic reszte)
4. dorzucic pieczarki, wlac bulion, dodac przecisniety przez praske czosnek, dodas sos ostrygowy

poadawac z ryzem
SMACZNEGO
bartosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-15, 15:05   #312
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uulleennccjjaa Pokaż wiadomość
1.Czy przed ułożeniem tych kotletów na blaszce,trzeba wysmarować ją olejem?
2.Jaką sałatkę bądź surówkę można dodać do tych kotlecików,a może bez?
1. można, ale nie trzeba. ja na blaszkę kładłam folie aluminiowa i na nią od razu kotlety, bez zadnego tluszczu

2. praktycznie kazda mojemu TŻ bardzo smakuja z tym ogorki kiszone lub konserwowe, to samo papryka. ale robilam mnostwo surowek i wlasciwie wszystko pasuje, no moze oprocz buraczkow

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-21, 12:17   #313
Shandusia
Wtajemniczenie

GG do Shandusia

Pikantne filety

skladniki na 4 porcje:
-80 dag filetow z piersi kurczaka
-2 łyzki mąki ziemniaczanej
-4 ząbki czosnku
-3 łyżki ostrego keczupu
-1 łyżeczka majeranku
-1 łyżeczka ostrej zmielonej papryki
-szczypta chilli
-4 jajka
-olej do smażenia
-sól
-pieprz

Mięso opłukać,osuszyc i pokroic na cienkie plasterki.lekko rozbic.Oproszyć solą,pieprzem a następnie mąką ziemniaczaną.

Marynata:
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do miski.Dodać keczup,majeranek,paprykę, chilli.Wbić jajka.Wszystko dokładnie wymieszać.Włożyć mięso ,wymieszać.Odłożyc na 24 godz.

Na patelni rozgrzać olej.Usmażyć mięso na złoty kolor.
Shandusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 14:36   #314
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

przepisy pychota wielki ukłon w waszą stronę dziewczyny
pycia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 23:04   #315
MissHuffy
Zakorzenienie

A ja nadal czekam na nowe inspiracje
Stary 2010-01-15, 14:05   #316
jagaba
Rozeznanie

Mój sprawdzony przepis na piersi:

pierś z kurczaka
łyżka musztardy
przyprawy(vegeta-jak tam kto lubi ale ja daje zawsze jakąś własną mieszankę-curry, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka po staropolsku itd.)
czosnek
jajko całe surowe
łyżka mąki

śmietana 18%

Pierś kroję w kostkę, mieszam z musztardą, przyprawami, jajkiem, mąką i czosnkiem- odstawiam na jakiś czas.
Następnie smażę a gdy mięsko już się zarumieni podlewam śmietaną i wodą by uzyskać sos. Podaję z ryżem.
jagaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 20:09   #317
Dotka90
Zakorzenienie

Ja uwielbiam kurczaka w sezamie

Potrzebujemy fileta z kurczaka, sezam (ja kupuję gotowe sezamki i kroję), jajko, przyprawy (sól, pieprz), do tego ryż (parboiled) i warzywa z przyprawą orientalną.

Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, moczymy w żółtku (chociaż można też w calym jajku), po czym obtaczamy w drobno (!) pokrojonych sezamkach, wrzucamy na patelnię i smażymy.
Podaję z ryżem i warzywami orientalnymi, pyszne!

P.S. Można by też kupić gotowy sezam, ale wtedy należałoby go zalać miodem i zostawić na noc, bo sezam sam w sobie nie jest słodki, a to właśnie słodkie sezamki nadają kurczakowi ten fajny smak.
No i druga sprawa - sezam zalany miodem jest taką 'papką' i trudno w nim obtoczyć kurczaka, za to kurczak obtoczony w jajku, a dopiero później w suchych sezamkach, jest idealnie oblepiony sezamem
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 14:26   #318
sihaja88
Raczkowanie

kurczak w cieście kokosowym

Takie danie a la wietnamska budka

Robimy ciasto naleśnikowe tylko gęste i dodajemy duuużo wiórków kokosowych (ja sypię prawie całą 100-gramową torebkę). Kurczaka pokrojonego w dużą kostkę oblepiamy ciastem i smażymy w głębokim tłuszczu (powinien sięgać połowy kulek). Mięso przedtem powinno być przyprawione solą i pieprzem, można też dodać inne przyprawy (polecam curry ale może być coś innego byle by z grubsza pasowało do kokosa). Można użyć też mąki ryżowej będzie bardziej egzotycznie
Podajemy z ryżem i sosem słodko-kwaśnym lub słodko-ostrym.
Smacznego

Piszcie co o tym myślicie
sihaja88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 16:34   #319
Ata77
Zakorzenienie

Dot.: kurczak w cieście kokosowym

Cytat:
Napisane przez sihaja88 Pokaż wiadomość
Kurczaka pokrojonego w dużą kostkę oblepiamy ciastem i smażymy w głębokim tłuszczu (powinien sięgać połowy kulek).
Jakich kulek?
Mięso pokrojone w kostkę...
Co dają te wiórka? Chrupiące?

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 16:43   #320
Elorai
Raczkowanie

Dot.: kurczak w cieście kokosowym

Wiórki robią za bardzo smakową panierkę. ;]

A kulki.. To raczej o kurczaka chodzi... Który podczas smażenia kurczy się, przez ścinanie białka i zwija w kulkę..

PS. Zapomniałam dodać - Jest pycha! xD

Cel? Wyglądać świetnie w przebraniu xD

Edytowane przez Elorai
Czas edycji: 2010-01-19 o 16:44 Powód: xD
Elorai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 15:28   #321
Nutka
Nutka nie gryzie!

prosze

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 19:50   #322
Agaw'a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Super wątek! Uwielbiam te wszystkie

Kurczak po tajsku:
2 parzyste piersi kurczaka
puszka mleczka kokosowego
korzeń imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki zielonej pasty curry
trawa cytrynowa (ja dawałam ze słoiczka, ale może być też surowa lub suszona)
kurkuma
kumin
2 bakłażany
strąk papryki
pęczek świeżej kolendry

Piersi kurze pokroić w kostkę i obsmażyć. Bakłażany pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni zeszklić posiekany czosnek, dodać pastę curry, posiekany imbir i trawę cytrynową. Potem wrzucić podsmażone mięsko i zalać mleczkiem kokosowym. Dodać kurkumę i kumin. Dusić ok. 20 minut, dodając po drodze pokrojoną w paski paprykę, bakłażany, a pod koniec smażenia posiekaną świeżą kolendrę.
Przepis brzmi smakowicie tylko gdzie można zakupić astę curry i trawę trzcinową?
Jakoś nigdy nie widziałam na półkach sklepowych

Z czym można serwować takiego kurczaka?

-1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 -13 -14 -15
Agaw'a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-21, 06:35   #323
mavika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agaw'a Pokaż wiadomość
Przepis brzmi smakowicie tylko gdzie można zakupić astę curry i trawę trzcinową?

pasta curry jest w hipermarketach lub zrobic http://pychotka.pl/przepisy-kulinarn...sta-curry.html a trawa cytrynowa w sklepie z orientalna zywnoscia albo zastapic skorka cytrynowa

Edytowane przez mavika
Czas edycji: 2010-01-21 o 06:37
mavika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-22, 09:41   #324
KochanaGadzinka
Rozeznanie

Ja proponuję piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym

Robimy ciasto na naleśniki, z tą różnicą, że ma byc bardzo gęste - czyli mniej mleka więcej mąki. Musi byc naprawde bardzo gęste wręcz taka ciapa.

Piersi przyprawiamy wedle uznania, bardzo smaczne są gdy dodacie troszkę więcej pieprzu

Obtaczamy w cieście i smażymy na małej ilości bardzo rozgrzanego tłuszczu.

Rewelacyjne zwłaszcza do ziemniaków puree i surówki z marchwi i jabłka mmmmm

Rozjaśnię w końcu te czarne kłaki!
KochanaGadzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-28, 09:34   #325
juuziaa
Przyczajenie

Witam, mój pierwszy post na forum i już o jedzeniu
Polecam kurczaka w sosie sojowym, jeżeli ktoś lubi jedzenie troszkę orientalne

- 2 piersi z kurczaka (lub więcej, jeżeli na więcej osób)
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 3 duże ząbki czosnku (ja kroję na plasterki, można wycisnąć)
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- troszkę pieprzu do smaku lub inne ulubione przyprawy (należy pamiętać, że sos sojowy jest już słony, więc ja nie dodaję soli, bo już nie raz było za słone)

Piersi kroimy w cienkie paseczki różnej długości. Wkładamy do miski, do której dodajemy wszystkie składniki sosu, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najwygodniej wsadzić na całą noc). Smażyć na patelni do wyparowania sosu
Proporcje sosu mogą być różne, więc zależy od was i próbowania Ja uwielbiam sos sojowy, dlatego moje mięso aż w nim pływa w misce.. Ale jak lubicie

Kurczaka można podać z ryżem lub ziemniakami. Moja mama robi ryż curry z warzywami (ugotować ryż, na patelni podsmażyć ulubione warzywa mrożone, dodać do tego ryż, posypać solą, pieprzem i curry, by ryż był żółciutki i smaczny)

Smacznego!
juuziaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 08:44   #326
linaya
astro-loszka

Cytat:
Napisane przez Agaw'a Pokaż wiadomość

Pasta curry jest w większych marketach (carrefour, auchan) w stoisku kuchnie świata. Trawa cytrynowa również tam bywa, w postaci pasty w słoiczku. W postaci surowej można ją dostać w specjalistycznych sklepach z żywnością orientalną lub kuchnie świata. Udało mi się również nabyć ją w postaci suszonej, na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku, ale nie polecam jej do potrawy, raczej jako dodatek np. do herbaty.

Potrawę najlepiej podać z ryżem - zwykłym lub jaśminowym.

Jeszcze mi się przypomniało parę moich przepisów:

"Chińszczyzna"
- 2 podwójne piersi kurze
- fix knorra do potraw chińskich
- mrożone warzywa - mieszanka chińska (najlepiej Bonduelle)
- sos sojowy
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- posiekany kawałek surowego korzenia imbiru
- olej do smażenia

Piersi kroimy w kostkę, marynujemy przez godzinę w sosie sojowym, czosnku i imbirze. Następnie wrzucamy na patelnię i obsmażamy. Fix knorra rozrobić z kubkiem wody, wymieszać i dodać do kurczaka na patelni. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie w drugim naczyniu podsmażyć warzywa chińskie z mrożonki, skrapiając je sosem sojowym. Gdy będą miękkie, dodać je do kurczaka i razem dusić. Podawać z ryżem.

Ta potrawa weszła w stały repertuar domowych obiadów u moich rodziców, nauczyłam ją robić moja mamę. Moja chińszczyzna cieszyła się także dużym wzięciem w czasie ostatniego Sylwestra, jako ciepłe danie - wielki jej gar zniknął błyskawicznie i jeszcze następnego dnia rano ludzie snuli się po kuchni i pytali, czy jeszcze zostało trochę "tej fajnej potrawy z ryżem"
Stary 2010-03-12, 06:34   #327
agatka-a
Zakorzenienie

ja ostatnio zajadam się sałatką ala kebab:
kapusta pekińska, wymieszana z kefirem naturalnym i keczupem, prażonym słonecznikiem, pomidorem i przyprawą do kebaba. No i z piersią kurczaka, którą p zakupie myjemy, kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą złocista do kurczaka, zalewamy mlekiem i odstawiamy na poł godziny, po tym czasie mleko odlewamy, jeszcze raz posypujemy przyprawą i smazymy na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Kurak wychodzi naprawdę pyszny i nie suchy!
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-16, 17:55   #328
blackalice
Przyczajenie

Witam

To mój pierwszy post na tym jakże interesującym forum na dzień dobry warto się podlizać

przymierzam się do zrobienia kurczaka w ziołach prowansalskich i w kilku innych przyprawach i mam problem dotyczący sałatki, a mianowicie: myślicie, że do fileta z kurczaka pasuje sałatka z paluszków krabowych (przepis mniej więcej wygląda tak: wspomniane wcześniej paluszki krabowe, ser żółty, kukurydza, rzodkiewka bądź ananas, majonez i oczywiście czosnek - to jest póki co taka prowizorka )

No i tak się zastanawiam czy to nie będzie się czasem gryzło

Chciałam to zrobić dla mojego TŻ
blackalice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-16, 19:51   #329
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackalice Pokaż wiadomość
przymierzam się do zrobienia kurczaka w ziołach prowansalskich i w kilku innych przyprawach i mam problem dotyczący sałatki, a mianowicie: myślicie, że do fileta z kurczaka pasuje sałatka z paluszków krabowych (przepis mniej więcej wygląda tak: wspomniane wcześniej paluszki krabowe, ser żółty, kukurydza, rzodkiewka bądź ananas, majonez i oczywiście czosnek - to jest póki co taka prowizorka )

No i tak się zastanawiam czy to nie będzie się czasem gryzło
moim zdaniem bedzie sie gryzlo. Dlatego zrob albo sama ta salatke albo kurczaka z inna salatka, np. mozesz zrobic gyros

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 16:06   #330
Sculpture of Regret
Raczkowanie

GG do Sculpture of Regret

Bardzo lubię piersi kurczaka i przygotowuję je bardzo często na setki sposobów. Wiele z nich jest tu już wspomnianych, ale dorzucę coś od siebie:

1. Shoarma drobiowa z pomidorkiem zapiekana serem
Banalnie proste urozmaicenie zwykłych kawałków kurczaka.
Pierś kroimy na kawałeczki, wrzucamy na patelnię, doprawiamy do smaku (ja używam soli, pieprzu, ziół prowansalskich). Usmażone kawałki kurczaka wykładamy na blachę, układamy na nich cienkie plastry pomidora, posypujemy startym żółtym serem (lub przykrywamy plastrami sera) i odrobiną oregano. Zapiekamy kilka minut. Pyszne z sosem czosnkowym lub pomidorowo-majonezowym i frytkami/ryżem/co kto lubi.

2. Pierś kurczaka ze szpinakiem
Piersi kurczaka nie rozbijamy, ma być gruba, żeby można było zrobić w niej kieszonkę! Kotlet z piersi przyrządzamy jak kto lubi - ja czasem grilluję, czasem smażę na patelni w panierce lub bez. W gotowym kotlecie wycinamy kieszonkę i pakujemy wcześniej przyrządzony szpinak (na masełku, z czosnkiem, solą, pieprzem i śmietanką). Pycha! Można podawać z różnymi sosami - śmietanowym, carbonara, cztery sery - co kto lubi. Ten przepis jest bardzo uniwersalny, można go na wiele sposobów modyfikować, zmieniając farsz (np. pieczarki, brokuły, przeróżne sery, szynka, papryka itp.) lub sosy - w zależności od wybranego farszu.

3. Nuggets w przeróżnych panierkach
W sklepach mamy całą gamę różnych smakowych panierek - ziołowych, z sezamem, czosnkiem, papryką, pikantne. Kroimy pierś kurczaka na odpowiadające nam wielkością kawałki, obtaczamy w wybranej panierce i gotowe. Szybko, łatwo i na pewno to jakieś urozmaicenie od zwykłego kotleta. Poza tym panierki przecież można sobie zrobić samemu, dodając tylko przypraw. Ja często robię różnosmakowe nuggetsy - 4 paprykowe, 4 czosnkowe, 4 ziołowe itp Fajnie to wychodzi.

Pozdrawiam i życzę smacznego
Sculpture of Regret jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości