|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
![]() Ja już jestem po porcji frytek, ale się objadłam.
|
|
|
|
|
|
#302 |
|
Wtajemniczenie
|
Uwaga! robię pizzę
![]() Póki co ,czekam na obiecane bąbelki z zaczynie drożdżowym :P narazie tylko rośnie (aż musiałam podłożyć drugą miskę :P)
|
|
#303 |
|
BAN stały
|
Ja zaraz ide robic bounty i muffinki
|
|
|
|
|
#304 |
|
Zakorzenienie
|
hej, jesli moge to sie dopisze do watku
![]() Hej Gusiaaa ;* ja mieszkam na stancji juz od 3 lat, a za cholere nic mi nie wychodzi z ciast ;/ ostatnio chcialam upiec chleb i zakalec wyszedl ;/ tylko rogaliki mi wychodza... moja mama mowi ze jestem typem anty pieczacym ;( a tak bym chciala cos upiec pysznego ;/
|
|
#305 |
|
Rozeznanie
|
Angelkaa, zrobiłaś?
|
|
|
|
|
#306 |
|
Komplikatorka
|
Dziewczynki przepis na 3 bita podam jutro - muszę znaleźć w zeszyciku Od 19.09 przechodzę znów na zdrowe odżywianie
|
|
#307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzę, że nie jestem sama, mi też coś ciasta nie chcą wychodzić... ![]() GirlOfDeath, dzięki za wiarę we mnie, nie wyszło... całe się rozpłynęło... Jakiś czas temu robiłam blok czekoladowy - koleżanka dała mi przepis, bo jej był cudowny! Za to paróweczki wyszły mi świetne, TŻ-owi bardzo smakowały, mi też, ale jak pisałam, robiłam z ciastem francuskim, więc nie miały prawa nie wyjść!
|
|
|
#308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A paróweczki w cieście francuskim to już jakiś krok naprzód. Nie poddawaj się.
|
|
|
|
|
|
#309 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, wakacje się kończą powolutku, to ja się pochwalę zdjęciami części rzeczy, które w ciągu wakacji zrobiłam (do tego dwa zdjęcia sprzed kilku miesięcy)
Mam przygotowane, bo wrzucam czasami na bloga, to dodam i tutaj obrobione już zdjęcia ![]() 1. Uczta moja i TŻta - on robił warzywno-serowe spaghetti, którego przepis wymyślaliśmy w trakcie gotowania, a ja risotto. 2. Przygotowanie murzynka ![]() 3. Murzynek 4. Ciasteczko kruche i kawusia (TŻ powiedział, że to ciastko ze skwarkami, a to orzechy włoskie )5. Te same kruche ciasteczka 6. Przygotowanie ciasta drożdżowego 7. Naleśniczki, Zosia i ja (coś gadałyśmy ostatnio o herbacie z cytryną... )8. Gotowe ciasto drożdżowe (nie miałam go na czym wyeksponować, wybaczcie tę metalową formę do robienia minipierożków )W wakacje było tego dużo więcej, ale jeszcze zdjęć nie przygotowałam. Zawsze dokumentuję. Jak ostatnio zrobiłam babkę herbacianą bez zdjęć i na szybko, to nic mi z tego nie wyszło, zakalec się zrobił :P Edytowane przez Lidia Paulina Czas edycji: 2011-09-09 o 22:26 |
|
|
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
lidia Paulina masz jakiegos bloga kulinarnego? pochwal sie
my po pracy zjedlismy tunczyka z pomidorami puszka tunczyka ( teraz mialam w oleju ale to niema znaczenia wiekszego ) dziele ja na pol do tego 2 pomidory pokroilam na plasterki i to na pol posypalam sola,pieprzem i pietruszka (suszona natka) |
|
|
|
|
#311 |
|
Rozeznanie
|
Mam, ale ostatnio trochę zaniedbałam, przepisów jeszcze nie wrzucałam - bo nie tylko o kucharzeniu w nim pisałam - ale w najbliższym czasie zamierzam przekwalifikować go na typowo kulinarnego, więc można śledzić
kotkudlaty.blox.pl Myślę, że metamorfozę przejdzie w ciągu kilku dni.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#312 |
|
BAN stały
|
Czesc Czarnooka
Dolaczaj, dolaczaj ) Korzystaj z naszych przepisow i piecz w domu )Lidia Paulina widze, ze pieczenie szlo cala para Ja wczoraj zrobilam bounty, ale pomylilam sie i zamiast 3 warstw dalam dwie i mama mowi do mnie, ze ostatnio jak robilam, to wieksze bylo i wtedy.. przypomnialo mi sie, ze przeciez o jedna warstwe za malo dalam, wiec tato wkroczyl do dziela cos tam porobil przy nim i prosze 3 warstwy sa, na gorze smazone wiorka kokosowe a pod nimi oprocz krakersow cos jeszcze, ale nie chce powiedziec co ;pOprocz tego robilam muffinki, wyszlo mi 22 sztuki
|
|
|
|
|
#313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi blok wychodzi, jeszcze w lodówce siedzi ![]() a co to za parówki?
|
|
|
#314 |
|
Zakorzenienie
|
witam
![]() Gusia- dodaj mnie do listy jak możesz ale kusicie tymi ciastami ![]() wczoraj narobiłam kotletów mielonych więc mam dzisiaj obiad z głowy tylko dogotuję ziemniaczki i zrobię jakąś surówkę
|
|
|
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
Lidia Paulina, to żeś mi apetytu narobiła...
![]() GirlOfDeath, dzięki za słowa otuchy Swoją drogą, jak już któraś z Was zauważyła, bardziej jak Rafaello smakuje, a nie jak Bounty, ale też dobre Właśnie, mi chociaż Rafaello wychodzi Mama i siostra TŻ-a były zachwycone, jak im kiedyś przyniosłam i prosiły o przepis, bo im nigdy nie wychodzi A Ty kiedy się zabierasz za jakieś pieczenie ew. gotowanie?Czarnooka_Paula, a dasz mi swój przepis na ten blok? Może nieco inny... A parówki... Kupiłam 7 parówek (co było przesadą, bo ciasta starczyło na 4 ), ciasto francuskie i ser w plastrach. Te 4 parówki pokroiłam na połówki, owinęłam wpierw połową plastra sera, a potem kawałkiem ciasta francuskiego - tak, żeby całe były zawinięte i ser nie wyciekł. TŻ narzekał, że trochę mało sera, ale ja kupiłam taki z Biedronki, co plastry są 3x cieńsze, może dlatego. Widziałam też jakiś przepis, że dodają szynkę szwarcwaldzką, ale nie ja miałam tyle kasy, takie też były dobre
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#316 | ||||
|
Lux Mundi
|
Cytat:
mi to nie smakuje w ogóle :| i jako bazę do sałatek używam pekińskiej albo lodowej ![]() Cytat:
![]() A widzę, że Bounty robiłaś z jakiegoś dziwnego przepisu ![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Ok ![]() Cytat:
![]() Ale postanowiłam przerwać złą passę i już od 3 ciast wszystko wychodzi cudnie Więc tak jak pisze GirlOfDeath- trzeba wierzyć we własne siły i próbować ![]() Jest mnóstwo rzeczy dla wprawionych kucharek oczywistych, co dla Dziewczyn które zaczynają przygodę z kuchnią jest nowością. Np. nie wiedziałam, że przy robieniu biszkoptu na koniec daje się mąkę i miesza DREWNIANĄ łyżką [ nie mikserem!], a na SAM KONIEC proszek do pieczenia- dopiero kiedy zastosowałam się do tych wytycznych biszkopt wyrósł mi taki jak w telewizji Co do parówek w cieśnie- nie przepadam za parówkami, a na ciasto francuskie nie mogę patrzeć więc ten przepis u mnie odpada ![]() Cytat:
Składniki : dwie puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, 6 jajek, średnia czerwona papryka, puszka kukurydzy, mała cebulka, majonez, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Przygotowanie : tuńczyka rozdrabniamy, dodajemy ugotowane na twardo, pokrojone jajka, cebulkę drobno w kosteczkę, podobnie w kosteczkę paprykę [ zostawiamy 3/4 piórka do dekoracji ], dodajemy odcedzoną kukurydzę. Dodajemy do smaku sól, pieprz, ok 2 łyżki oliwy z oliwek- dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ok 2-6 łyżek majonezu [ w zależności od wielkości składników i własnych upodobań]- znowu mieszamy. Na koniec przykrywamy całą sałatkę średniej grubości warstwą majonezu i przybieramy piórkami papryki.Polecam! Pyszne, mało tuczące i szybkie do przygotowania
|
|
|
|
#317 |
|
Zadomowienie
|
chodzi mi grecka po glowie
jaka/z czym robicie?
|
|
#318 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego, co któraś na samym początku dała, chyba Gusia, ale nie jestem pewna.
W przyszłym tygodniu wypróbuję tą sałatkę z tuńczyka
|
|
#319 | |
|
Lux Mundi
|
Lovebird- ja robiłam bounty wg przepisu Matrycy i wyszło ŚWIETNE
![]() Podaję dla przypomnienia ![]() Cytat:
ale się jush przejadła Teraz na tapecie tuńczyk ![]() Matryca- grecka u mnie nie do końca taka grecka z uwagi na to, że nie cierpię oliwek Mój przepis ![]() Składniki : *średnia sałata lodowa tudzież kapusta pekińska [ zależy od nastroju kulinarnego ], *puszka kukurydzy, *4 średnie pomidorki, * średnia cebulka, *4-6 średnich korniszonków, *feta [ ta z Biedronki średniotłusta] *spory ząbek czosnku, *pieprz ziołowym, * bazylia [! ]*majonez koronny [ z Biedry ] , jogurt naturalny.Przepis : sałatę/kapustę pokroić, dodać kukurydzę, pokrojone w kosteczkę pozostałe warzywa [ pomidory, cebulę, korniszony] oraz fetę, doprawić pieprzem i bazylią [koniecznie! daje to niepowtarzalny smak ], przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, dodać pół na pół majonez z jogurtem, porządnie wymieszać ![]() Taką sałatkę robię w 15-20 minut fajnie sprawdza się na spotkaniach z Rodzinką tudzież znajomymi pod wódeczkę jak znalazł
Edytowane przez Cindy28 Czas edycji: 2011-09-11 o 00:30 |
|
|
|
|
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wow dziekuje ;* musze to zrobic dla mojego TŻ :0 a mój blok to : 1. 1 margaryna 2. Pół szklanki wody 3. 2 szklanki cukru 4. 5-6 łyżek kakao 5. pół kg mleko w proszku ( ja robie zawsze z 400g bo takie sa paczki) 6. Orzechy, rodzynki 7. herbatniki ( 4 paczki po 8 sztuk) im wiecej tym lepiej ![]() przygotowanie: wode, cukier i margaryne zagotowac, jak sie zagotuje to odstawic z palnika, kakao i mleko razem wymieszac ( w dużej misce), wlewac zagotowana wode, cukier i margaryne do tego mleka z kakaem, szybko mieszac bo zastyga i dodawac pokruszone herbatniki i bakalie, orzechy. Dokladnie wymieszac i wlac to do keksówki, jak ostygnie to do zamrażalnika. Gotowe ;D
|
|
|
#321 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam właśnie babeczki z gellwe. Jutro mam gości na obiad. Chyba zrobię gulasz.
|
|
|
|
|
#322 |
|
Zadomowienie
|
Dziwczyny ale kusicie tymi słodkościami
ja po tych wakacjach chyba muszę zacząć się odchudzać
|
|
|
|
|
#323 |
|
Zakorzenienie
|
Macie jakiś przepis na gulasz? Mam mięso wieprzowe, paprykę i kukurydzę.
---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Smażę właśnie rybę na margarynie, bo olej mi się skończył. Mam nadzieję, że będzie ok. ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Robię gulasz. Ciekawe jak wyjdą moje eksperymenty. Trochę ryzykuję, bo jutro mam gości na obiad. Do mięsa wieprzowego dałam dwie cebule, dwie czerwone papryki, kawałek cukinii, , dwa małe pomidorki. Może dodam jeszcze kukurydzę konserwową. |
|
|
|
|
#324 | |
|
Lux Mundi
|
Cytat:
Mięsko pokroić w większą kostkę i ugotować w wodzie z dodatkiem : cebula- raz , sól, pieprz, dwa liście laurowe, 2-3 ziarenka angielskie, majeranek. Następnie przy końcowej fazie zagęścić [ja robię to agarem- w tradycyjnej kuchni śmietana bądź mąka] i dodać pokrojoną paprykę- gotować przez chwilę żeby zmiękła, ale się nie rozciapała następnie dorzucić kukurydzę i gotować minutkę, żeby wszystkie składniki były gorące Do tego kasza gryczana bądź kuskus i finito ![]() Rybka na margarynie zazwyczaj się przypala, ale mam nadzieję, że Tobie wyjdzie pyszna *** Aaa- zapomniałam dodać ![]() W dobie zwierząt pasionych sterydami i całym tym shitem zanim zrobię gulasz, sos, zupę -cokolwiek, najpierw obgotowuję mięso, wylewam wodę z tym obleśnym szumem , myję garnek, mięso i dopiero nalewam właściwej wody, dodaje przyprawy i robię co było w zamyśle
Edytowane przez Cindy28 Czas edycji: 2011-09-11 o 21:24 |
|
|
|
|
|
#325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#326 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Kurczę miałam przed przeprowadzką robić z mamą pierogi, ale w końcu nie wiem czy nam to wyjdzie. Ja nie mam zielonego pojęcia jak zrobić pierogi, więc muszę liczyć na moją mamuśkę.
|
|||
|
|
|
|
#327 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki, dziewczyny, za pochwały moich słodkości
![]() Robię dzisiaj obiadek! Rybkę! Nie wiem, czy w piekarniku, czy na patelni... W piekarniku jest lepsza i mama zje bez problemu, więc chyba upiekę |
|
|
|
|
#328 |
|
Zakorzenienie
|
witam
![]() u mnie dzisiaj domowe fryteczki, morszczuk i surówka z kiszonej na obiad uwielbiam, jak to jem to czuję się jak nad morzem |
|
|
|
|
#329 |
|
Wtajemniczenie
|
zrobiłam! wyszła pycha
ale tak jak mówiłaś spód był trochę za twardy :P ale wyczytałam, że to wina niskiej temp i długiego czasu pieczenia. Niby powinno być 225-250 st i jakieś 7-10 min. A przed chwilą zrobiłam sałatkę z surimi
|
|
#330 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Dyiewczyny
Nie udzielam się (nie mogę obecnie i przepraszam, bo nie chcę wchodzić z butami Mnie nie lubią drożdże, że bym jak je próbowała Mam pytanie, bo widzę że znacie się na przepisach...Czy któraś z Was ma przepis na sprawdzony nugat ???? Ja znalazłam tylko jeden...i robiłam parę razy, ale cukier zawsze się scukrza w takie grudki, i nigdzie nie mogę znaleźć jak ten cukier rozgrzać ani jak długo go gotować....Nooo, nie ma mocnych! Była bym, baaardzo wdzięczna jeżeli któraś coś wie więcej na ten temat ??? ![]() Fajny wątek!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

A paróweczki w cieście francuskim to już jakiś krok naprzód.
Dolaczaj, dolaczaj
mi to nie smakuje w ogóle :| i jako bazę do sałatek używam pekińskiej albo lodowej 
ja po tych wakacjach chyba muszę zacząć się odchudzać
, myję garnek, mięso i dopiero nalewam właściwej wody, dodaje przyprawy i robię co było w zamyśle