|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 |
Zadomowienie
|
Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2
Ewelajna, zrobimy sobie po ciąży
![]() A co do tego skanu w 13... tyg tak sobie przemyślalam, że oni faktycznie pewnie robią tak niektórym. Jeżeli nie dadzią rady szybciej. Ja miałam szczęście, że pracuję w szpitalu. Więc od razu wpisali mnie na listę czekających w 5 tyg. Więc w 7+6 mialam skan, ale jak idziesz normalną drogą przez GP, to faktycznie.. A powinnaś mieć kochana, jeszcze jeden ok 20 tyg. A kiedy idziesz do antenatal clinic? Ja będę szła w 17 tyg.. I oni mnie na pewno wtedy zabukują na skan. Ciebie też. P.S. to Ty Ewelajna z Limeric jesteś, nie? Pisałam wczoraj info, które zdobyłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#302 | |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#303 | |
Zakorzenienie
|
Mmmm...
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#304 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zobacz , co wyżej napisałam.. Ale bardzo dziwnie z tym 31 tygodniem. Ale Limeric jest podobno baaaardzo busy pod względem ilości porodów, więc może oni po prostu nie 'przerabiają' ilości pacjentów ![]() Aaa no i oficjalnie wg. HSE mają obowiązek zrobić jeden skan ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Karolca, Ty mi ino zębów nie piłuj.. Zwariowałaś!!! Niszczysz je przez to! Założysz aparacik i będzie pięknie, ale nigdy nie piłuj.. Buu ja będę miała niezłe harakiri w buzi z tym aparatem (ja w sumie nie mam krzywych zębów). Mam wadę polegającą na zatrzymaniu zębów stałych w podniebieniu.. Najpierw chirurg szczękowy mi odsłoni te zęby-zrobi dwa okienka w podniebieniu.. a potem usuną mi mleczne trójki (tak tak mam jeszcze mleczne trójki ![]() W tej chwili tych zębów w ogóle nie widać (ani cypka) ani ich nie czuć ![]() Będzie masakra i ból buuu Edytowane przez anagat Czas edycji: 2011-10-14 o 18:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#305 |
Zadomowienie
|
Szukałąm Twojej wypowiedzi, ale nei znalazłam..Może została na poprzednim wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#306 |
Zadomowienie
|
Ooo a co dziś takiego, ze sklepy otwarte? Miłych zakupów,
Dam Ci znać , jak sie dowiem, o co w tym chodzi.. Ja nie siedzę w gineksach, więc wiem, tylko to czego się dowiem od kolegów z pracy ![]() Moja sąsiadka zapowiedziała dziś party urodzinowe.. Bedzie głośno.. Ciekawe , do której będą walczyć?? To Francuzka jest ![]() ![]() Może któraś jutro na basen się wybiera? Ja muszę się zmotywować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#307 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zabiłas mnie tym ![]() ![]() ja jakos musialabym sie oduczyc przeklinac bo puki co to ![]() ![]() ![]() ale co zrobic jak mąż tak mnie drażni że XXXXXXXX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a dziewczyny te co kupowały te ocieplane leginsy z allegro jak się nosi ? wygodne?
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#308 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
21 weeks- hospital ultrasound scan with radiographer (czyli tzw big scan połowkowy i wydaje mi sie ze w kazdym szpitalu powinni Ci takie cos ustalic) 29-30 weeks hospital antenatal appointment 40-41weeks- hospital appointment to decide delivery date a w miedzy czasie mam wizyty u gp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mama tez pierwsze co jak jej powiedzialam, ze staramy sie o dziecko powiedziala zebym zbadala toxo i cytomegalie ![]() Bojku, jak mi sie nic nie chce ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#310 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Trochę inaczej niż w Ire.. Wy idziecie schematem UK.. U mnie antenatal jest ok 17-18 tyg.. Ale to pewnie też zależy od szpitala. Im więcej mają pacjentek, tym bardziej te daty się zmieniają. Apropo tego jednego czy dwu skanów..Odkąd tu jestem i widze i cięcia ces. i porody, to nie zdarzyło mi się, żeby coś tu przegapili.. Kobiety , które mają dzieciaczka z zesp Downa, wiedzą o tym, tak samo jak były jakieś deformacje kostne. Czy inne wady. Jedyną wadą, która nie była wykryta, to była wada u dzieciątka polskiej pary (na pewno mieli więcej niż standardową ilość USG), ale ta wada jest w zasadzie niewykrywalna w USG plus super hiper rzadka, więc ani w Polsce, ani tu nie wykryliby jej. Za to tutaj świetnie się dzieciaczkiem zajęli. A w Polsce moja przyjaciółka nosiła ciążę bliźniaczą. Pełno USG, bo sama jest lekarzem. Ciąża cenna , bo m. in. indukowana przez wiele miesięcy. Miała też USG 3 D i wszelkie inne.. I nikt nie odkrył deformacji rączki u jednej z jej córeczek. Dziewczynka nie ma kości śródręcza, nie ma tez 5 paluszków Ta wada JEST wykrywalna w USG i powinna być wykryta. Dziewczynki mają teraz po 6 lat. ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Kurcze no, już skończ.. Ja NIE PORUSZYŁAM tematu, tylko odpowiedziałam na pytanie, prosząc o niekomentowanie MOJEJ wypowiedzi. A Ty zaczęłaś ją komentować, mimo że mogłaś po prostu wyrazić pod spodem swoje własne zdanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#311 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Macie konto na stronie bounty.com ? Codziennie (od poniedziałku do piątku) losują 10 osób które przez 3 miesiące dostają pampersy. http://www.bounty.com/bountyofferspd Edytowane przez 88natka Czas edycji: 2011-10-14 o 19:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#312 |
Raczkowanie
|
Witam Was w nowej czesci watku
![]() ![]() Tak poza tym to w srode mamy usg i nie moge sie juz doczekac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#313 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Więc zobaczę, co w tym liście będzie ![]() A tę stronkę oblukam. Nie wiem czy oni do Ire też. Często jest tak, że północna i owszem, a nasza już nie.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#314 |
Zadomowienie
|
Aganat, u nas sklepy są zawsze czynne do 18(pomijając niektóre spożywcze np centrę, spar czy całodobowe tesco), a w czwartki i piątki aż do 21...Więc wtedy do centrum handlowego napływają tłumy
![]() Na basen się nie wybieram, mam zakaz, ale planuję iść na jogę dla ciężarnych. Może też wyszukam coś innego, bo mam ochotę się poruszać i zrobić coś dla siebie. W domu najchętniej leżę na kanapie, dobrze, że na spacery uwielbiam chodzić i mogłabym łazić godzinami ku przerażeniu Tż hahah |
![]() ![]() |
![]() |
#315 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A wszedzie tak jest ze jak chcesz cos zmienic i jak sie wiecej odzywasz to jestes na tapecie, bo sie odezwalas, jak moglas i wogole. Jak ja kochana chcialam na moim oddziale zrobic "jazde" u profesora ze nie ma do cholery jasnej podstawowego sprzetu jak pulsoksymetr czy sprawny kardiomonitor to juz bylam na tapecie. I kazdy mi tylko buzie zamykal ze nie ma co sie odzywac, ze to nic nie da itd...I nikt mnie nie poparl, moze pare dziewczyn ale musialybysmy isc do niego calym oddzialem zeby cos zdzialac. Ale jak ja mam pracowac do cholery jasnej bez podstawowego sprzetu?????No jak? Jak mam 4 pacjentow na "R" z rurami niektorych pod respiratorami. I np anestezjolog przychodzi bo jest proba odlaczania od respiratora a my nie mamy pulsoksymetra! I oni nie chca u nas brac odpowiedzialnosci za chorych, czesto ida do siebie po sprzet jakis przenosny, bo gazometria swoja droga ale trzeba chorego podlaczyc po odlaczeniu od respiratora czy po ekstubacji i sprawdzac jaka ma saturacje. I jak ja mam sie nie denerwowac?? Przeciez na oko nie sprawdze czy chory dobrze oddycha? I doskonale Cie rozumiem ze chcesz sie wyklocac o swoje bo to Ci sie nalezy i domagaj sie poszukaj praw ktore Ci sie naleza i pokaz im! ![]() ja licze ze 4 tyg to miesiac. Czy jesli jestem w 1, 2, 3 czy 4 tygodniu to jestem w 1 m-cu. I teraz tak: 16 tygodni zakonczonych to 4 miesiace zakonczone. Wiec jesli jestem w 18tc to jestem w 5 m-cu. 5 m-c licze od rozpoczetego 17 tygodnia. (Czyli po skonczonych calych 16 tc)
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-10-14 o 19:53 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dołaczyłaś do mnei w 15 tygodniu , mi się zaczął w środę ![]() ![]() ![]() Furczak, miałaś Ty cukier sprawdzany? Poproś ,żeby chociaż z palca Ci sprawdzili.. bo bóle głowy/ polidypsia-nadmierne pragnienie/brak apetytu.. mogą(oczywiście nie muszą) wskazywac na cukrzycę. Po prostu sprawdź sobie poziom glukozy. Ja do teraz jeszcze nic nie przytyłam.. Więc nie martw się za bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
Zakorzenienie
|
Ja tyję tylko jak jem słodkie, a tak to trzymam wagę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Zadomowienie
|
Mammo mia, Aguśka.. Jak to Wy nie macie pulsoksymetrów dla zaintubowanych pacjentów???????????????? ????????????
Jezuu Ty mnie nei załamuj... A kapnograf dla nich macie? Kurcze ja wrócę do Polski i dopiero się załamię.. My tu kurcze wszystko.. centralki pod USG robimy, wentylatory są cudne.. super hiper nowe.. Po prostu rewelacyjne. Ale masz absolutną rację.. Ten kto się wychyla, nawet w całkowicie słusznej sprawie ( jak Twoja), jest na tapecie i nie jest lubiany. Mnie chyba znienawidzą w Polsce.. Ja nie umiem siedzieć cicho. Edytowane przez anagat Czas edycji: 2011-10-14 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#319 |
Zakorzenienie
|
cziqua odnosnie przeklinania:
Filip ostatnio nauczyl sie od mamusi najprawdopodobniej jednego brzydkiego powiedzenia, bo mamusia jak sie wkurzy to czasem sie zapomina...i mowi tak: "Ja pier dore" i wie kiedy to powiedziec, jak sie wkurzy i mowi tez: "zdenerwowalem sie" ![]()
![]() |
#320 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zdolny chlopak! ![]()
![]() |
#321 |
Zadomowienie
|
Hehe.. to wygląda na to ,że moje dziecko będzie klęło jak szewc..
Aaaa Agulka, śliczne zdjątka dodałaś ![]() ![]() ![]() Karolca, a Ty to wyglądasz na 16 lat na tym zdjęciu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Raczkowanie
|
Tak, mialam cukier robiony i bylo ok. Ale moze podskocze do tesciowej zmierzyc bo ona ma czym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#323 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#324 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#325 | |
Zakorzenienie
|
anagat kochana, my mamy dwa kardiomonitory ktore wiecznie sie psuja, oddzialowa oddaje je do naprawy, jednak powinny byc dawno wymienione na nowe. Aparatu do RR nie ma przy tych monitorach, mam tylko zapis Ekg jak juz jeden chociaz dziala, wiec przynajmniej w razie czegos widze i slysze jak jest bradykardia, bo jak nie dziala nic to tetno recznie (najb. lubie na tetnicy pachwinowej) no i RR tez ciagle tym aparatem zegarowym i stetoskopem i jak lekarz kaze co 5 minut to tak mierze az mnie uszy bola
![]() I najlepsze jest to ze to kliniczny oddzial jest a moj profesor jest najbardziej rozchwytywany w Polsce, nawet z polnocy przyjezdzaja sie operowac u mnie, jesli chodzi o zabiegi na guzach mozgu, on rusza takie guzy ktorych wiekszosc nie chce ruszyc bo sie boja a ten jednak pod tym wzgledem jest niesamowity. Jednak swietni specjalisci i dobry sprzet na bloku to nie wszystko, zeby to wszystko mialo rece i nogi musi byc zapewniona opieka pooperacyjna taka jak nalezy, wiec jak Ci ludzie do nas trafiaja po zabiegu, to jak ja mam im zapewnic opieke jak tak jak juz kiedys mowilam, jest nas trzy lub dwie w wakacje i mamy 40-stu chorych w czym na "R" 4 pacjentow bardzo ciezkich (czesto tez na zwyklych salach sa polozeni Ci bardzo ciezcy bo sie nie mieszcza na sali R) i np wyobraz sobie ze ja mam np chorego podlaczonego na sali zwyklej gdzie respirator jest podlaczony tylko do tlenu bo nie potrzebuje podlaczenia do powietrza (takie respiratory pozyczamy z OIOMu) ale ja nie mam na niego oka i nie slysze co sie dzieje bo nie jest podlaczony pacjent do kardiomonitora, no paranoja jakas... Musze jak glupia latac miedzy calym oddzialem, tym ciezkim chorym polozonym na zwyklej sali i miedzy "R"ka...i przeciez wiesz to trzeba ciagle odsysac a zalegania czasem maja koszmarne ze nic tylko ssak wlozyc i stac godzine ![]() Mamy pozyczony z anestezji jeden pulsoksymetr ale on niejest ciagle u nas tylko jak akurat uprosimy. Nie no mnie to czasem brakuje sil na to wszystko wiesz? Ja bym ten szpital puscila z dymem ![]() Ja namawialam dziewczyny na zbiorowy bunt zebysmy wszystkie na L4 poszly bo ciekawe kto by przyszedl pracowac w naszych warunkach ale ciezko zebrac ekipe, wiesz jak to jest... ![]() ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- no nie wiem czy brawa czy lanie matce sie nalezy czyli mnie ![]() Ale wiesz jak to smiesznie brzmi? ja sie zastawiam i leje ze smiechu a potem "placze" czego nauczylam syna ![]() ![]() A ze on nie wymawia "l" to mu wychodzi pier dore ![]() Cytat:
![]()
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-10-14 o 20:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#326 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspolczuje przejsc z szefem... ja tez z moim mam problemy i sprawy jeszcze nie jest wyjasniona, tyle ze mojemu chodzi tylko o kase ![]() Cytat:
![]() Aguska, Karolca, widzialam zdjecia i tak mnie natchnelo na przejrzenie fotek z Sandra i az mi sie lezka zakrecila... jak bede miec chwilke, to wrzuce tez pare zdjec mojej szkraby ![]()
![]() |
#327 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kupiłam pomarańcze... ciekawe czy będą dobre. Muszę ten sok sobie zrobić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie wiem czy Wam pisałam. Byłam z psem u mamy i stwierdziłam, że jest nadzieja w tym, aby polubiła dzieci ![]() ![]()
![]() |
#328 |
Zadomowienie
|
Boże Aga, to strasznie co piszesz... Po prostu straszne. Nie spełnione są żadne normy
![]() Kurcze ,żebyś Ty zobaczyła moje ICU na zadupiu Irlandii. Tu intubowani są tylko w ICU, ew w HDU (oddział wysokiej zależności) Tuby są super, specjalne ze ssakami. Wszystko sterylne w jednym, super sprzęt, jak czegoś brakuje, jest zepsute, od razu ściąga się zapasową maszynę lub fachowca, żeby naprawił..Porobię Ci zdjęcia sprzętu, to bajka jest, a oni jeszcze narzekają.. echh napiszę Ci priva jutro, bo to nie temat na tutaj. |
![]() ![]() |
![]() |
#329 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Córka koleżanki (miała 1,5 roku, może dwa lata, ale ładnie mówiła), mówi do jej kolegi "Ale masz za je biste spordnie" ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#330 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:29.