Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2012 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-14, 18:16   #301
anagat
Zadomowienie

Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2

Ewelajna, zrobimy sobie po ciąży
A co do tego skanu w 13... tyg tak sobie przemyślalam, że oni faktycznie pewnie robią tak niektórym. Jeżeli nie dadzią rady szybciej.
Ja miałam szczęście, że pracuję w szpitalu. Więc od razu wpisali mnie na listę czekających w 5 tyg. Więc w 7+6 mialam skan, ale jak idziesz normalną drogą przez GP, to faktycznie..

A powinnaś mieć kochana, jeszcze jeden ok 20 tyg.
A kiedy idziesz do antenatal clinic? Ja będę szła w 17 tyg..
I oni mnie na pewno wtedy zabukują na skan.
Ciebie też.
P.S. to Ty Ewelajna z Limeric jesteś, nie? Pisałam wczoraj info, które zdobyłam
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 18:16   #302
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2

Cytat:
Napisane przez anagat Pokaż wiadomość
No cóż... W moim szpitalu to jest między 16 a 21 tygodniem.. Na ogół bliżej tego 21..
I myślę, że tak jest wszędzie. Mogę zadzwonić do koleżanki ginki z Cork , jeśli chcesz.
W 13-14 nie ma skanu. Ja teraz skończyłam 14.
Ty miałaś w 13-14??

A poza tym w Ire standardowo przysługuje JEDEN skan. Właśnie ok 20 tygodnia.
Jak masz więcej , to masz szczęście, albo wskazanie.
Czy my na pewno mieszkamy w tej samej Irlandii??? U nas są 2, wiem to na pewno, raz, że mam ulotki ze szpitala, a to samo miały moje koleżanki...Miesiąc temu miałam 1 wizytę w szpitalu, robili mi usg, trwało moment, dowiedziałm się że usg wskazuje na 13+6tc,a dzidzia ma lekko ponad 8cm. Dostałam zdjątka, i kartkę z terminem na kolejny, 2 skan w 31 tc. Koleżanki będące już w ciąży przede mną chodziły na skan połówkowy do polskiej przychodni bądż robiły go w Polsce, jeśli akurat się tam wybierały...Dlatego zaciekawiłaś mnie tym, że u Was wygląda to inazcej. Nie wiem, jak to możliwe! Jeśli możesz dowiedzieć się czegoś od znajomej w Cork to byłabym wdzięczna, bo chciałąbym wiedzieć, skąd te różnice wynikają, czy po prostu każdy szpital ma swoją politykę???
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 18:19   #303
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
ojjj taaaak ten piasek trzeszczący miedzy ząbkami dodaje smaku
Mmmm... truskawki prosto z krzaczka (zaraz jadę z mamą po donice.. oby nie mieli truskawek na owocach )

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Przynajmniej przyświecały jej szlachetne intencje Ja też nie mam aparatu, a ciągle sobie mówię, że już w tym roku założę...A wcześniej nie nosiłam, bo jak już kiedyś chyba pisałam, nasz stomatolog radził "napychać wystające zęby językiem" jako skuteczną i nieinwazyjną metodę... Moja siostra załapałą się na lepsze czasy i poglądy, nosiła apart 2 lata a ząbki ma jak gwiazda filmowa...Ja bym chciała po prostu mieć proste!
Żałuję, że nie mogę iść do ortodonty, który leczył moje zęby Też słyszałam "wypychanie językiem". Gooowno, że tak brzydko powiem. Na szczęście teraz wiek już nie jest przeciwwskazaniem do założenia aparatu. Też marzę o prostych zębach i chcę zapomnieć co to znaczy problem z powiedzeniem niektórych głosek (przy "w" i "f" pluję przez zęby często ). Potem je ładnie spiłować aby były równiuteńkie

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 18:25   #304
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Czy my na pewno mieszkamy w tej samej Irlandii??? U nas są 2, wiem to na pewno, raz, że mam ulotki ze szpitala, a to samo miały moje koleżanki...Miesiąc temu miałam 1 wizytę w szpitalu, robili mi usg, trwało moment, dowiedziałm się że usg wskazuje na 13+6tc,a dzidzia ma lekko ponad 8cm. Dostałam zdjątka, i kartkę z terminem na kolejny, 2 skan w 31 tc. Koleżanki będące już w ciąży przede mną chodziły na skan połówkowy do polskiej przychodni bądż robiły go w Polsce, jeśli akurat się tam wybierały...Dlatego zaciekawiłaś mnie tym, że u Was wygląda to inazcej. Nie wiem, jak to możliwe! Jeśli możesz dowiedzieć się czegoś od znajomej w Cork to byłabym wdzięczna, bo chciałąbym wiedzieć, skąd te różnice wynikają, czy po prostu każdy szpital ma swoją politykę???
Dowiem się na pewno.. ona teraz nie odbiera. Albo ma dyżur, albo wyjechała z kraju. Spróbuję później
Zobacz , co wyżej napisałam.. Ale bardzo dziwnie z tym 31 tygodniem.
Ale Limeric jest podobno baaaardzo busy pod względem ilości porodów, więc może oni po prostu nie 'przerabiają' ilości pacjentów??

Aaa no i oficjalnie wg. HSE mają obowiązek zrobić jeden skan Jak robią więcej, to to jest polityka szpitala i jego dobra wola Dowiadywałam się o to w pracy..

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Karolca, Ty mi ino zębów nie piłuj.. Zwariowałaś!!!
Niszczysz je przez to!
Założysz aparacik i będzie pięknie, ale nigdy nie piłuj..

Buu ja będę miała niezłe harakiri w buzi z tym aparatem (ja w sumie nie mam krzywych zębów). Mam wadę polegającą na zatrzymaniu zębów stałych w podniebieniu.. Najpierw chirurg szczękowy mi odsłoni te zęby-zrobi dwa okienka w podniebieniu.. a potem usuną mi mleczne trójki (tak tak mam jeszcze mleczne trójki), założą aparat i hakami będą ściągać zęby z podniebienia w ich prawidłowe miejsce.

W tej chwili tych zębów w ogóle nie widać (ani cypka) ani ich nie czuć

Będzie masakra i ból buuu

Edytowane przez anagat
Czas edycji: 2011-10-14 o 18:21
Stary 2011-10-14, 18:28   #305
ewelajna25
Zadomowienie

Szukałąm Twojej wypowiedzi, ale nei znalazłam..Może została na poprzednim wątku Poszukam póżniej, bo coś kojażę, że chyba coś wspominałaś...No też słyszałam,że u nas busy, ale jednak wolałabym, aby skan był w tym16-21tc, jeśli mozna wtedy coś stwierdzić a nie na odwal się...Jednak tu innym dziewczynom też tak robili, i to samo wyczytaąłm gdzieś na forum polskim w ie, i było to info z przed kilku lat wstecz...W każdym razie, jak coś się dowiesz, będę wdzięczna. A ja tak jak już zaplanowałam, na skan wybiorę się za tydzien lub trochę do polskiej prywatnej przychodni, innego wyjścia nie mam. Wtedy też mam nadzieję poznać płeć, i wybierzemy się z Tż na drobne zakupy. Nic jeszcze nie zakupiliśmy, ale oglądaliśmy, i Tż jest zauroczony dziecięcymi ubrankami hehe. A wy kochane narobiłyście mi ochoty na soki świerzo wyciskane! Mam w domu blender, ale przydałaby się sokowirówka, co by można wypić szklaneczkę soku jabłkowego czy z marchewki, w blenderze to tylko koktajle...Oki, lecimy na zakupy bo dziś długo sklepy otwarte i trzeba korzystać!
Stary 2011-10-14, 18:34   #306
anagat
Zadomowienie

Ooo a co dziś takiego, ze sklepy otwarte? Miłych zakupów,
Dam Ci znać , jak sie dowiem, o co w tym chodzi.. Ja nie siedzę w gineksach, więc wiem, tylko to czego się dowiem od kolegów z pracy

Moja sąsiadka zapowiedziała dziś party urodzinowe.. Bedzie głośno.. Ciekawe , do której będą walczyć?? To Francuzka jest Coraz mniej tych Iroli

Może któraś jutro na basen się wybiera? Ja muszę się zmotywować
Stary 2011-10-14, 18:38   #307
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Mmmm... truskawki prosto z krzaczka (zaraz jadę z mamą po donice.. oby nie mieli truskawek na owocach )

Żałuję, że nie mogę iść do ortodonty, który leczył moje zęby Też słyszałam "wypychanie językiem". Gooowno, że tak brzydko powiem. Na szczęście teraz wiek już nie jest przeciwwskazaniem do założenia aparatu. Też marzę o prostych zębach i chcę zapomnieć co to znaczy problem z powiedzeniem niektórych głosek (przy "w" i "f" pluję przez zęby często ). Potem je ładnie spiłować aby były równiuteńkie

zabiłas mnie tym

ja jakos musialabym sie oduczyc przeklinac bo puki co to masakra

ale co zrobic jak mąż tak mnie drażni że XXXXXXXX

a dziewczyny te co kupowały te ocieplane leginsy z allegro jak się nosi ? wygodne?

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-14, 18:55   #308
88natka
Zadomowienie

Cytat:
cześć. Ja też jestem z Irlandii tyle że północnej. Dostałam list ze szpitala w którym jest napisane: 10-14 weeks- hospital booking apointment. If booked in the community, this appointment is for ultrasound scan.
21 weeks- hospital ultrasound scan with radiographer (czyli tzw big scan połowkowy i wydaje mi sie ze w kazdym szpitalu powinni Ci takie cos ustalic)
29-30 weeks hospital antenatal appointment
40-41weeks- hospital appointment to decide delivery date
a w miedzy czasie mam wizyty u gp.
88natka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 19:05   #309
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Aganat jak nie chce brać udziału w dyskusji na ten temat to przecież nie musi, a kto chce, może się wypowiedzieć. Dla reszty dziewczyn wyjaśnienie wątpliwości związanych z toxo może okazać się pomocne...Ja kiedyś nie miałąm na ten temat bladego pojęcia, a dodam, że faktycznie, moja teściowa miała toxo, a zwierząt w domu żadnych nie trzymali, z kotami ogólnie też nic wspólnego nie miała. I to moi teściowie poradzili mi właśnie zrobić testy na obecność toxo, bo niestety, mieli w tym względzie własne, niewesołe doświadczenie...
Mnie po prostu dziwi, po co ktos porusza temat, skoro nie chce o nim dyskutowac

Moja mama tez pierwsze co jak jej powiedzialam, ze staramy sie o dziecko powiedziala zebym zbadala toxo i cytomegalie No i bedac w polskiej przychodni wtedy co robilam te badania to bylo kilka ulotek wlasnie na ten temat.

Bojku, jak mi sie nic nie chce
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 19:17   #310
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
cześć. Ja też jestem z Irlandii tyle że północnej. Dostałam list ze szpitala w którym jest napisane: 10-14 weeks- hospital booking apointment. If booked in the community, this appointment is for ultrasound scan.
21 weeks- hospital ultrasound scan with radiographer (czyli tzw big scan połowkowy i wydaje mi sie ze w kazdym szpitalu powinni Ci takie cos ustalic)
29-30 weeks hospital antenatal appointment
40-41weeks- hospital appointment to decide delivery date
a w miedzy czasie mam wizyty u gp.
Ciekawe czy mi też coś wyślą
Trochę inaczej niż w Ire.. Wy idziecie schematem UK..
U mnie antenatal jest ok 17-18 tyg..
Ale to pewnie też zależy od szpitala. Im więcej mają pacjentek, tym bardziej te daty się zmieniają.

Apropo tego jednego czy dwu skanów..Odkąd tu jestem i widze i cięcia ces. i porody, to nie zdarzyło mi się, żeby coś tu przegapili.. Kobiety , które mają dzieciaczka z zesp Downa, wiedzą o tym, tak samo jak były jakieś deformacje kostne. Czy inne wady.
Jedyną wadą, która nie była wykryta, to była wada u dzieciątka polskiej pary (na pewno mieli więcej niż standardową ilość USG), ale ta wada jest w zasadzie niewykrywalna w USG plus super hiper rzadka, więc ani w Polsce, ani tu nie wykryliby jej. Za to tutaj świetnie się dzieciaczkiem zajęli.

A w Polsce moja przyjaciółka nosiła ciążę bliźniaczą. Pełno USG, bo sama jest lekarzem. Ciąża cenna , bo m. in. indukowana przez wiele miesięcy.
Miała też USG 3 D i wszelkie inne.. I nikt nie odkrył deformacji rączki u jednej z jej córeczek. Dziewczynka nie ma kości śródręcza, nie ma tez 5 paluszków Ta wada JEST wykrywalna w USG i powinna być wykryta. Dziewczynki mają teraz po 6 lat.

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Mnie po prostu dziwi, po co ktos porusza temat, skoro nie chce o nim dyskutowac

Kurcze no, już skończ.. Ja NIE PORUSZYŁAM tematu, tylko odpowiedziałam na pytanie, prosząc o niekomentowanie MOJEJ wypowiedzi. A Ty zaczęłaś ją komentować, mimo że mogłaś po prostu wyrazić pod spodem swoje własne zdanie.
Stary 2011-10-14, 19:22   #311
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Ciekawe czy mi też coś wyślą
Trochę inaczej niż w Ire.. Wy idziecie schematem UK..
U mnie antenatal jest ok 17-18 tyg..
Ale to pewnie też zależy od szpitala. Im więcej mają pacjentek, tym bardziej te daty się zmieniają.

Apropo tego jednego czy dwu skanów..Odkąd tu jestem i widze i cięcia ces. i porody, to nie zdarzyło mi się, żeby coś tu przegapili.. Kobiety , które mają dzieciaczka z zesp Downa, wiedzą o tym, tak samo jak były jakieś deformacje kostne. Czy inne wady.
Jedyną wadą, która nie była wykryta, to była wada u dzieciątka polskiej pary (na pewno mieli więcej niż standardową ilość USG), ale ta wada jest w zasadzie niewykrywalna w USG plus super hiper rzadka, więc ani w Polsce, ani tu nie wykryliby jej. Za to tutaj świetnie się dzieciaczkiem zajęli.

A w Polsce moja przyjaciółka nosiła ciążę bliźniaczą. Pełno USG, bo sama jest lekarzem. Ciąża cenna , bo m. in. indukowana przez wiele miesięcy.
Miała też USG 3 D i wszelkie inne.. I nikt nie odkrył deformacji rączki u jednej z jej córeczek. Dziewczynka nie ma kości śródręcza, nie ma tez 5 paluszków Ta wada JEST wykrywalna w USG i powinna być wykryta. Dziewczynki mają teraz po 6 lat.
Mi to wysłali przed pierwszą wizytą.
Macie konto na stronie bounty.com ? Codziennie (od poniedziałku do piątku) losują 10 osób które przez 3 miesiące dostają pampersy. http://www.bounty.com/bountyofferspd

Edytowane przez 88natka
Czas edycji: 2011-10-14 o 19:34

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-14, 19:49   #312
Furczak
Raczkowanie

Witam Was w nowej czesci watku nam się dzisiaj zaczyna 15 tc i nadal mamy mdłości i bóle glowy, chociaz mniejsze niz 2 tygodnie temu ale nadal są i w związku z tym nie zbyt dużą ilość produktów mój organizm toleruje. na ostatniej wizycie 13+1 okazalo sie ze jeszcze schudlam 1kg przez ostatni miesiac i moaj dr powiedziala ze trzeba zaczac przybierac na wadze :/ a ja nadal niewiele jem i martwi mnie cy to nie grozi jakas anemia czy czyms takim, chociaz malymi porcjami podjadam owoce, rybke, mleko i do tego mam wielkie pragnienie- bez przerwy mnie suszy. a głowa to mnie ostatnio bolała przez całe 3 dni, teraz to juz nie całymi dniami ale nadal.
Tak poza tym to w srode mamy usg i nie moge sie juz doczekac
Furczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 19:49   #313
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Mi to wysłali przed pierwszą wizytą.
Macie konto na stronie bounty.com ? Codziennie (od poniedziałku do piątku) losują 10 osób które przez 3 miesiące dostają pampersy. http://www.bounty.com/bountyofferspd
Acha No ja idę innym torem, bo wszystko bukuję przez kolegów z pracy, ale powiedzieli mi ,że wyślą mi list z wizytą na 25 paźdz.
Więc zobaczę, co w tym liście będzie

A tę stronkę oblukam. Nie wiem czy oni do Ire też.
Często jest tak, że północna i owszem, a nasza już nie..
Stary 2011-10-14, 19:50   #314
ewelajna25
Zadomowienie

Aganat, u nas sklepy są zawsze czynne do 18(pomijając niektóre spożywcze np centrę, spar czy całodobowe tesco), a w czwartki i piątki aż do 21...Więc wtedy do centrum handlowego napływają tłumy

Na basen się nie wybieram, mam zakaz, ale planuję iść na jogę dla ciężarnych. Może też wyszukam coś innego, bo mam ochotę się poruszać i zrobić coś dla siebie. W domu najchętniej leżę na kanapie, dobrze, że na spacery uwielbiam chodzić i mogłabym łazić godzinami ku przerażeniu Tż hahah
Stary 2011-10-14, 19:50   #315
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Wiem, że będziemy mieć takie Wcale nie zazdroszczę

Wrzucam na maila mojego siostrzeńca jak spał (zawsze robił miny). I jedno u ukochanej cioci (co ciocia chciała mieć ładne zdjęcia z młodym, to młody usypiał ).
wiesz jak sobie teraz mysle ile to sie ucieszylam z tych pierwszych naszych wspolnych chwil, to ze te pierwsze tygodnie gdzies szybko uciekly, bo duzo zalatwiania, ciagle jakies problemy z karmieniem (przynajmniej ja tak mialam, bole piersi itd...) caly ten polog, wizyty u pediatry, usg bioderek, ciagle latanie gdzies i dopiero od 3 mca zaczelam tak porzadnie cieszyc sie z macierzynstwa moze przy drugim bedzie inaczej, mam nadzieje bo ten metlik jak przez 2 tygodnie chodzilam caly dzien w koszuli nocnej i z niej nie wychodzilam i to co my z mezem przez pomylke robilismy (np to co do lodowki wyrzucalismy do kosza na smieci) bo bylismy tak zamotani i niewyspani to pamietam do dzis
Cytat:
A ja dziś się znowu wkurzyłam w pracy.
Powiedział mi dziś (ten sam szef co ostatnio sugerował, że może bym się zwolniła), że on w życiu nei słyszał o tym, żeby była jakaś regulacja mówiąca, o zaprzestaniu robienia dyżurów od pewnego tygodnia w czasie ciąży.

I że UWAGA!!!! To byłoby nie fair wobec kolegów, a co więcej nie zgodne z ichnim prawem pracy. Bo ja nie robiąc dyżurów, obciążam moich biednych nieciężarnych kolegów...

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że w tym roku służba zdrowia w Irlandii zrobiła jakiś olbrzymi przekręt i od połowy roku ściągnęła lekarzy z Indii i Pakistanu, obiecując im super hiper wynagrodzenie( co jest nieprawdą). Nikt nie wspomniał tym biednym ludziom, że od tej zawrotnej sumy zapłacą ok 50-60% podatków(tyle płacą lekarze w Irlandii, jeżeli robią dużo dyżurów=godzin).

Co z tego wynika?
Mianowicie to , że od lipca ciągle przychodzą nowi anestezjolodzy do szpitala. I obecnie jest nas 11 słownie JEDENAŚCIORO.
Pracuję w tym szpitalu od stycznia i przez pierwsze 6 miesiecy do pokrywania dyżurów było nas UWAGA!!! PIĘCIORO w porywach SZEŚCIORO. I robiliśmy tę samą pracę.

Teraz przy jedenastu osobach jest problem z tym, że ja wcześniej przestanę robić dyżury!!!!!!!!!!!!!!!
Kumacie? Bo ja nie! Mój mały polski mózg po prostu nie pojmuje tego.

I to JA jestem nie fair wobec moich kolegów... Mnie ma sie totalnie w dupie. Byłam po prostu w szoku.. Powiedziałam mu, że gdybym o tym wiedziała, to w życiu nie zdecydowałabym się na dziecko w Irlandii. Powiedziałam mu też, że uważam ten kraj i ludzi, którzy myślą podobnie jak on (że kobieta w ciąży może pracować jak robot do 38 tygodnia ciąży) za zdehumanizowanych.
Nie uwierzycie co mi odpowiedział..
Cytuję: 'jak przyjeżdżasz do obcego kraju i zabijesz człowieka, to nie możesz się tłumaczyć, że nie znasz prawa tego kraju i nei wiedziałaś ,że nie możesz zabić' .

KUMACIE???
Porównał moją ciążę, moje dziecko, cud który się z moim udziałem wydarzył do zabicia człowieka...

Po prostu ręce mi opadły.

Nie wiem czy ktoś przeczytał do końca, ale po prostu musiałam to z siebie wywalić. Przepraszam Was.
anagat wspolczuje kochana, co za czlowiek;/ jak tu sie nie wqrffic

A wszedzie tak jest ze jak chcesz cos zmienic i jak sie wiecej odzywasz to jestes na tapecie, bo sie odezwalas, jak moglas i wogole.
Jak ja kochana chcialam na moim oddziale zrobic "jazde" u profesora ze nie ma do cholery jasnej podstawowego sprzetu jak pulsoksymetr czy sprawny kardiomonitor to juz bylam na tapecie. I kazdy mi tylko buzie zamykal ze nie ma co sie odzywac, ze to nic nie da itd...I nikt mnie nie poparl, moze pare dziewczyn ale musialybysmy isc do niego calym oddzialem zeby cos zdzialac.
Ale jak ja mam pracowac do cholery jasnej bez podstawowego sprzetu?????No jak? Jak mam 4 pacjentow na "R" z rurami niektorych pod respiratorami. I np anestezjolog przychodzi bo jest proba odlaczania od respiratora a my nie mamy pulsoksymetra! I oni nie chca u nas brac odpowiedzialnosci za chorych, czesto ida do siebie po sprzet jakis przenosny, bo gazometria swoja droga ale trzeba chorego podlaczyc po odlaczeniu od respiratora czy po ekstubacji i sprawdzac jaka ma saturacje. I jak ja mam sie nie denerwowac?? Przeciez na oko nie sprawdze czy chory dobrze oddycha? I doskonale Cie rozumiem ze chcesz sie wyklocac o swoje bo to Ci sie nalezy i domagaj sie poszukaj praw ktore Ci sie naleza i pokaz im!

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Aguśka83 mam pytanko kiedy zaczełaś liczyć 5 m-c, od początku 18 tyg. czyli 17t 1d , czy od 18t 1d ???
ja licze ze 4 tyg to miesiac. Czy jesli jestem w 1, 2, 3 czy 4 tygodniu to jestem w 1 m-cu. I teraz tak: 16 tygodni zakonczonych to 4 miesiace zakonczone. Wiec jesli jestem w 18tc to jestem w 5 m-cu. 5 m-c licze od rozpoczetego 17 tygodnia. (Czyli po skonczonych calych 16 tc)
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-10-14 o 19:53
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-14, 19:56   #316
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Furczak Pokaż wiadomość
Witam Was w nowej czesci watku nam się dzisiaj zaczyna 15 tc i nadal mamy mdłości i bóle glowy, chociaz mniejsze niz 2 tygodnie temu ale nadal są i w związku z tym nie zbyt dużą ilość produktów mój organizm toleruje. na ostatniej wizycie 13+1 okazalo sie ze jeszcze schudlam 1kg przez ostatni miesiac i moaj dr powiedziala ze trzeba zaczac przybierac na wadze :/ a ja nadal niewiele jem i martwi mnie cy to nie grozi jakas anemia czy czyms takim, chociaz malymi porcjami podjadam owoce, rybke, mleko i do tego mam wielkie pragnienie- bez przerwy mnie suszy. a głowa to mnie ostatnio bolała przez całe 3 dni, teraz to juz nie całymi dniami ale nadal.
Tak poza tym to w srode mamy usg i nie moge sie juz doczekac

Dołaczyłaś do mnei w 15 tygodniu , mi się zaczął w środę Będzie nam raźniej hihi..
Furczak, miałaś Ty cukier sprawdzany? Poproś ,żeby chociaż z palca Ci sprawdzili.. bo bóle głowy/ polidypsia-nadmierne pragnienie/brak apetytu.. mogą(oczywiście nie muszą) wskazywac na cukrzycę. Po prostu sprawdź sobie poziom glukozy.
Ja do teraz jeszcze nic nie przytyłam.. Więc nie martw się za bardzo.. dzidzia sobie weźmie , to co potrzebuje.
Stary 2011-10-14, 20:00   #317
tikki85
Zakorzenienie

Ja tyję tylko jak jem słodkie, a tak to trzymam wagę . Też pewnie dostanę ochrzan od gin, że nic nie przybrałam...ale co jak ja nie umiem jeść więcej niż tyle, na ile jestem głodna
Stary 2011-10-14, 20:05   #318
anagat
Zadomowienie

Mammo mia, Aguśka.. Jak to Wy nie macie pulsoksymetrów dla zaintubowanych pacjentów???????????????? ????????????
Jezuu Ty mnie nei załamuj...

A kapnograf dla nich macie?

Kurcze ja wrócę do Polski i dopiero się załamię.. My tu kurcze wszystko.. centralki pod USG robimy, wentylatory są cudne.. super hiper nowe.. Po prostu rewelacyjne.

Ale masz absolutną rację.. Ten kto się wychyla, nawet w całkowicie słusznej sprawie ( jak Twoja), jest na tapecie i nie jest lubiany.
Mnie chyba znienawidzą w Polsce.. Ja nie umiem siedzieć cicho.

Edytowane przez anagat
Czas edycji: 2011-10-14 o 20:07
Stary 2011-10-14, 20:16   #319
Aguśkaa83
Zakorzenienie

cziqua odnosnie przeklinania:

Filip ostatnio nauczyl sie od mamusi najprawdopodobniej jednego brzydkiego powiedzenia, bo mamusia jak sie wkurzy to czasem sie zapomina...i mowi tak:
"Ja pier dore"
i wie kiedy to powiedziec, jak sie wkurzy i mowi tez:
"zdenerwowalem sie"
SZYMONEK

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-14, 20:26   #320
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość

Filip ostatnio nauczyl sie od mamusi najprawdopodobniej jednego brzydkiego powiedzenia, bo mamusia jak sie wkurzy to czasem sie zapomina...i mowi tak:
"Ja pier dore"
"zdenerwowalem sie"

Zdolny chlopak!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 20:30   #321
anagat
Zadomowienie

Hehe.. to wygląda na to ,że moje dziecko będzie klęło jak szewc..

Aaaa Agulka, śliczne zdjątka dodałaś Filipek cuuudny A Ty już Ci mówiła, Dżaga

Karolca, a Ty to wyglądasz na 16 lat na tym zdjęciu I jakie długie nożyska masz
Stary 2011-10-14, 20:39   #322
Furczak
Raczkowanie

Tak, mialam cukier robiony i bylo ok. Ale moze podskocze do tesciowej zmierzyc bo ona ma czym a za 2 tyg mam wizyte i przed nia mam sobie zrobic znowu morf i mocz.o dzidzie sie nie martwie tylko mam juz dosc tego bolu glowy i mdlosci bo przez to mam zawroty glowy i slabo mi i tak w kolko i jak mnie mdli to tylko chleb z maslem mi wchodzi:-(
Furczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 20:42   #323
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Tak, mialam cukier robiony i bylo ok. Ale moze podskocze do tesciowej zmierzyc bo ona ma czym a za 2 tyg mam wizyte i przed nia mam sobie zrobic znowu morf i mocz.o dzidzie sie nie martwie tylko mam juz dosc tego bolu glowy i mdlosci bo przez to mam zawroty glowy i slabo mi i tak w kolko i jak mnie mdli to tylko chleb z maslem mi wchodzi:-(
Kurcze bidulka.. nei dziwię się ,że masz dość. Ciśnienie też pewnie w normie masz? Oby jednak przeszło szybko..
Stary 2011-10-14, 20:44   #324
88natka
Zadomowienie

Cytat:
a próbowałaś jeść jakieś sucharki? Mi pomagały i jadłam je praktycznie cały czas..
Stary 2011-10-14, 21:01   #325
Aguśkaa83
Zakorzenienie

anagat kochana, my mamy dwa kardiomonitory ktore wiecznie sie psuja, oddzialowa oddaje je do naprawy, jednak powinny byc dawno wymienione na nowe. Aparatu do RR nie ma przy tych monitorach, mam tylko zapis Ekg jak juz jeden chociaz dziala, wiec przynajmniej w razie czegos widze i slysze jak jest bradykardia, bo jak nie dziala nic to tetno recznie (najb. lubie na tetnicy pachwinowej) no i RR tez ciagle tym aparatem zegarowym i stetoskopem i jak lekarz kaze co 5 minut to tak mierze az mnie uszy bola
I najlepsze jest to ze to kliniczny oddzial jest a moj profesor jest najbardziej rozchwytywany w Polsce, nawet z polnocy przyjezdzaja sie operowac u mnie, jesli chodzi o zabiegi na guzach mozgu, on rusza takie guzy ktorych wiekszosc nie chce ruszyc bo sie boja a ten jednak pod tym wzgledem jest niesamowity.
Jednak swietni specjalisci i dobry sprzet na bloku to nie wszystko, zeby to wszystko mialo rece i nogi musi byc zapewniona opieka pooperacyjna taka jak nalezy, wiec jak Ci ludzie do nas trafiaja po zabiegu, to jak ja mam im zapewnic opieke jak tak jak juz kiedys mowilam, jest nas trzy lub dwie w wakacje i mamy 40-stu chorych w czym na "R" 4 pacjentow bardzo ciezkich (czesto tez na zwyklych salach sa polozeni Ci bardzo ciezcy bo sie nie mieszcza na sali R) i np wyobraz sobie ze ja mam np chorego podlaczonego na sali zwyklej gdzie respirator jest podlaczony tylko do tlenu bo nie potrzebuje podlaczenia do powietrza (takie respiratory pozyczamy z OIOMu) ale ja nie mam na niego oka i nie slysze co sie dzieje bo nie jest podlaczony pacjent do kardiomonitora, no paranoja jakas... Musze jak glupia latac miedzy calym oddzialem, tym ciezkim chorym polozonym na zwyklej sali i miedzy "R"ka...i przeciez wiesz to trzeba ciagle odsysac a zalegania czasem maja koszmarne ze nic tylko ssak wlozyc i stac godzinea gdzie reszta???
Mamy pozyczony z anestezji jeden pulsoksymetr ale on niejest ciagle u nas tylko jak akurat uprosimy.
Nie no mnie to czasem brakuje sil na to wszystko wiesz?
Ja bym ten szpital puscila z dymem
Ja namawialam dziewczyny na zbiorowy bunt zebysmy wszystkie na L4 poszly bo ciekawe kto by przyszedl pracowac w naszych warunkach ale ciezko zebrac ekipe, wiesz jak to jest...

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość

Zdolny chlopak!
no nie wiem czy brawa czy lanie matce sie nalezy czyli mnie
Ale wiesz jak to smiesznie brzmi? ja sie zastawiam i leje ze smiechu a potem "placze" czego nauczylam synai modle sie zeby mi tak nie powiedzial gdzies przy ludziach
A ze on nie wymawia "l" to mu wychodzi pier dore
Cytat:
SZYMONEK

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2011-10-14 o 20:57
Stary 2011-10-14, 21:03   #326
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Po prostu ręce mi opadły.

Nie wiem czy ktoś przeczytał do końca, ale po prostu musiałam to z siebie wywalić. Przepraszam Was.
jednak glupota i chamstwo jest bezgraniczne i bezdenne

wspolczuje przejsc z szefem...
ja tez z moim mam problemy i sprawy jeszcze nie jest wyjasniona, tyle ze mojemu chodzi tylko o kase

Cytat:
Kurcze nie mówcie , ze w Polsce tak zimno jest??????????? około zera? minus????
a ja dzis skrobalam szyby w samochodzie

Aguska, Karolca, widzialam zdjecia i tak mnie natchnelo na przejrzenie fotek z Sandra i az mi sie lezka zakrecila... jak bede miec chwilke, to wrzuce tez pare zdjec mojej szkraby
Stary 2011-10-14, 21:05   #327
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Ja tyję tylko jak jem słodkie, a tak to trzymam wagę . Też pewnie dostanę ochrzan od gin, że nic nie przybrałam...ale co jak ja nie umiem jeść więcej niż tyle, na ile jestem głodna
Hmmm... ja nawet po słodkim nie tyję Muszę dużo jeść aby utrzymać wagę, ale teraz więcej jak jestem głodna nie jem.
Kupiłam pomarańcze... ciekawe czy będą dobre. Muszę ten sok sobie zrobić A przed chwilą zjadłam całą czekoladę - Bąboladę orzechową.

Cytat:

"Ja pier dore"
"zdenerwowalem sie"
Dzieci doskonale wiedzą, kiedy sobie przekląć. Z siostrzeńcem było to samo Siedzi, czymś się bawi ale nie wychodzi mu i w pewnym momencie "Kulwa mać!". Teraz też mu się wymsknie, ale wie, że nie wolno tak mówić i przeprasza chociaż.

Cytat:
Hehe.. to wygląda na to ,że moje dziecko będzie klęło jak szewc..

Aaaa Agulka, śliczne zdjątka dodałaś Filipek cuuudny A Ty już Ci mówiła, Dżaga

Karolca, a Ty to wyglądasz na 16 lat na tym zdjęciu I jakie długie nożyska masz
A miałam 20 Wtedy nikt mi nie wierzył w moją pełnoletność Nawet lekarzowi jak miałam wycinany pieprzyk powiedziałam, że mam 17 lat (21 chyba miałam, albo 22 już?). Ludzie byli nawet pewni, że moja młodsza siostra jest starsza ode mnie

Nie wiem czy Wam pisałam.
Byłam z psem u mamy i stwierdziłam, że jest nadzieja w tym, aby polubiła dzieci Podeszła do młodego i zaczęła się to niego tulić <szok> On ją ładnie pogłaskał, podrapał za uszkiem (podpowiedziałam mu gdzie ją drapać). Ale zaobserwowałam, że Miśce zbliża się ruja, więc pewnie stąd jej wylewność i nadmierna czułość. A po cieczce będzie dopiero chciała pieszczot i głaskania

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-14, 21:09   #328
anagat
Zadomowienie

Boże Aga, to strasznie co piszesz... Po prostu straszne. Nie spełnione są żadne normy
Kurcze ,żebyś Ty zobaczyła moje ICU na zadupiu Irlandii.
Tu intubowani są tylko w ICU, ew w HDU (oddział wysokiej zależności)

Tuby są super, specjalne ze ssakami. Wszystko sterylne w jednym, super sprzęt, jak czegoś brakuje, jest zepsute, od razu ściąga się zapasową maszynę lub fachowca, żeby naprawił..Porobię Ci zdjęcia sprzętu, to bajka jest, a oni jeszcze narzekają.. echh napiszę Ci priva jutro, bo to nie temat na tutaj.
Stary 2011-10-14, 21:12   #329
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Ale wiesz jak to smiesznie brzmi? ja sie zastawiam i leje ze smiechu a potem "placze" czego nauczylam synai modle sie zeby mi tak nie powiedzial gdzies przy ludziach
A ze on nie wymawia "l" to mu wychodzi pier dore

Na początku to tak jest, nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. A potem jak wśród ludzi wypali to wstyd
Córka koleżanki (miała 1,5 roku, może dwa lata, ale ładnie mówiła), mówi do jej kolegi "Ale masz za je biste spordnie"

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
jednak glupota i chamstwo jest bezgraniczne i bezdenne

wspolczuje przejsc z szefem...
ja tez z moim mam problemy i sprawy jeszcze nie jest wyjasniona, tyle ze mojemu chodzi tylko o kase

Aguska, Karolca, widzialam zdjecia i tak mnie natchnelo na przejrzenie fotek z Sandra i az mi sie lezka zakrecila... jak bede miec chwilke, to wrzuce tez pare zdjec mojej szkraby
Ja też wzruszyłam się przeglądając zdjęcia Młodego. Przecież ja to tak dobrze pamiętam a on już 5 lat ma

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-14, 21:13   #330
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość

No nieeeeeeeeeee???????
Kurcze blade, to kozaki muszę jak nic na listopad szukać..

To Gucia, trzymam kciukasy za Twoją wygraną z szefem..
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości