|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mama oszczędza na mnie na każdym kroku
W Danii nie zabiera się dzieci rodzicom, którzy nie mają pieniędzy. Obowiązek utrzymania dziecka do 16 roku życia, pózniej, jeżeli taka jest wola dziecka, może się wyprowadzić z domu i państwo mu zapewnia opiekę.
A w innych normalnych krajach nie wiem, jak jest. |
|
|
|
|
#302 | |
|
Rozeznanie
|
No czyli moi rodzice nie powinni mieć w ogóle dzieci
![]() O matko ja nie wiem nagle wszyscy chcą decydować kto powinien mieć dzieci a kto nie Cytat:
Mam wrażenie że co poniektóre osoby żyją marzeniami, że całe życie będą mieć urodę i pieniądze, że będą żyć w totalnej idylli, ale przychodzi czas gdy coś mam w życiu nie pyknie no i co, zostają się rachunki do opłacenia i rzeczy ważniejsze niż te 5 zł na ten głupi baton ![]() Jakbym wiedziała że się przewrócę to bym usiadła, z życiem jest to samo nie wszystko da się przewidzieć ....
Taa bo uwierzę, że państwo nam nie przeszkadza, a spokojna przyszłość nas czeka ![]() http://demotywatory.pl/3671712/Czasem-mam-wrazenie http://www.youtube.com/watch?v=QUQsqBqxoR4 Edytowane przez katepew Czas edycji: 2012-02-27 o 20:23 |
|
|
|
|
|
#303 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
I tu nie chodzi o to, że w życiu nic się nie może zmienić... zmienia się, ale rodzice nadal są rodzicami i mają wynikające z tego obowiązki(np. konkretne szukanie pracy, by utrzymać rodzinę).
|
|
|
#304 |
|
Zakorzenienie
|
ciekawi mnie, co by mama powiedziala jakby tu wpadla i sobie to poczytala...
|
|
|
|
|
#305 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
albo nie potrafi być krytyczna wobec siebie i opieprzyłaby córkę, nie widząc swoich błędów, albo przeanalizowałaby swoje zachowanie i słusznie nie znalazła w nim nic złego, byłoby jej przykro... Tak czy inaczej, nie ma to znaczenia, co by zrobiła.
|
|
|
#306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#307 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To ja też wiem że wszystko zależy od nas, wystarczy chcieć. Dla mnie to trochę zalatuje postawą roszczeniową i w czystej postaci egoizmem, cóż moje zdanie ![]() A i jeszcze jedno jestem ciekawa twojej opinii: co byś powiedziała gdy dzieci wychowuje samotna matka, ojciec, wdowa czy kto tam, im też powiesz jak cie nie stać na dzieciaka to oddaj Dziewczyno naprawdę mam wrażenie że nie wiesz jak czasami życie potrafi być przewrotne ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
bo według filozofii tutejszych baboli to wyżej przytoczona wypowiedź a mianowicie jej autorka powinna nazwać swoja rodzinę patologiczną
|
|
|
#308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#309 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze, ależ to proste! powinni po prostu poszukac konkretnej roboty, ze tez nikt na to nie wpada nigdy, tylko kisza sie w tych robotach za 1500, niedojdy jakies.
|
|
|
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#311 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Inaczej czy nie inaczej. Jakie to ma znaczenie skro nijak się to ma do sytuacji przedstawionej przez autorkę. Serio. Nie chce się czepiać ale do dyskusji, ta historyjka wniesie tylko jeden wielki off top.
|
|
|
#312 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko jest mała sprawa: NIE POWINNAŚ MNIE ATAKOWAĆ bo to nie ja twierdzę że osoby z małym dochodem nie powinny mieć dzieci, czy tak ciężkie jest czytanie ze zrozumieniem
|
|
|
#313 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Puknij się w czoło, zanim drugi raz napiszesz coś takiego. Chyba domyślisz się dlaczego tak napisałam ...
|
|
|
#314 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Moi rodzice nie są bogaci, ale na zaspokojenie naszych podstawowych potrzeb mają, a jak nie mieli to szli do dodatkowej pracy ![]() Wdowa, samotna matka planując dzieci, nie planowała że zostanie sama więc to jasne, że nie można jej o to obwiniać(prawdopodobnie dostanie jakąś zapomogę, rentę rodzinną, no ale pomijam to). Naprawdę coraz głupsze te Twoje pytania, skrajne przykłady, które nijak się mają do tego o czym mówię. ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Cytat:
konkretne szukanie pracy =/= szukanie konkretnej pracy, więc proszę czytaj ze zrozumieniem
|
|
|
#315 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba, że nie ogarniasz ironii, to wtedy rozumiem. ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
bo ja zrozumialam to tak, ze w sytuacji, kiedy nie mam na tą codzienną cole dla dzieciaka i batona, to powinnam konkretnie poszukać pracy, czyt. lepiej płatnej niż obecnie. jeśli mialaś coś innego na mysli, to mi wytłumacz. a ta wspomniana wdowa, to powinna przeciez zapitalać na 3 etaty, to oczywiste przecież. Edytowane przez yoona Czas edycji: 2012-02-27 o 21:15 |
||
|
|
|
|
#316 |
|
Konto usunięte
|
Ale yoona, w takiej sytuacji to ja z kolei nie ogarniam, kiedy miałabym z dzieckiem być
rozumiem, że mam zarobić na każdą zachciankę i nieistotne, że od rana do wieczora pracując dziecko mnie nie zobaczy?
|
|
|
|
|
#317 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#318 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z doświadczenia wiem że zeby zarobić tą najniższą stawkę krajową, trzeba się trochę napracować. Wiec zwyczajne nazywanie kogoś "niedorajdą" w tym temacie jest, jakby to łagodnie ująć. Kompletnie nie na miejscu.
|
|
|
#319 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
No na 3 nie, ale może na dwa... Ja bym się chwytała wszystkiego, by moje dzieci były szczęśliwe.
|
|
|
#320 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32591661]Ale yoona, w takiej sytuacji to ja z kolei nie ogarniam, kiedy miałabym z dzieckiem być
rozumiem, że mam zarobić na każdą zachciankę i nieistotne, że od rana do wieczora pracując dziecko mnie nie zobaczy?[/QUOTE]Szajuś ja przeciez mam takie zdanie co Ty ![]() moja wypowiedz bardziej odnosila się do tego co napisala przed chwila Ciri, że jak rodzice nie mają, to mają iść do dodatkowej pracy. i jasne, podstawowe potrzeby powinni spełniać. czyli dach nad głową, jedzenie, nauka, środki czystości. 3 para spodni, lepsze kosmetyki, batonik w szkole czy podpaski (jak juz sie tu ich czepiamy) za 10zł, to nie są PODSTAWOWE potrzeby, dla których rodzic musi brac dodatkowy etat i pracować od 7 do 22, żeby je spełnić. zwłaszcza, jak ma więcej dzieci niż jedno i każde by tą 3 pare spodni chiało. ale to moje zdanie, inni sądzą , że rodziców zasranym obowiązkiem jest zapitalać na dzieci od świtu do nocy i ok, takie mają zdanie mi nic do tego. |
|
|
|
|
#321 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
W którym miejscu? Bo wg mnie to raczej było przejaskrawienie moich poglądów w tym temacie połączone z oczekiwaniem odpowiedzi.
|
|
#322 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
co do drugiego, nie wiem, czy dziecko byłoby szczęśliwe mając wiecznie zmęczoną, przepracowaną matkę , którą widzi tylko wieczorem.a le ok. |
||
|
|
|
|
#323 |
|
Konto usunięte
|
Yoona, tak, wiem, moje zdziwienie się odnosiło właśnie tak ogólnie, że tak powiem - dołączyłam do twojego zdziwienia
|
|
|
|
|
#324 |
|
Zakorzenienie
|
Ten wątek powstał chyba tylko dlatego, żeby mogły mieć miejsce bezcelowe, podburzające dyskusje przez następne 20 stron
Niech każdy ma swoją "mojszą" rację i nie stara się przekazać innym jej, bo każdy ma prawo mieć inną ideę i wizję swojego życia rodzinnego. Czy to jest takie trudne - zrozumieć, że ktoś może po prostu myśleć i mieć inaczej? Nie jesteśmy robotami przecież. Same widzicie, że każda z nas żyła w innym domu i nie ma co ubliżać czy wytykać postępowania którejkolwiek. To, że niektóre z Was pracowały od liceum, a niektóre nadal utrzymują rodzice nie znaczy, że któraś z Was jest lepiej wychowana, ma lepiej i wie lepiej jak wychować dziecko. Bo to jest pojęcie względne.
|
|
#325 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie to już nudne zaczyna się robić w tym momencie, bo autorka napisała, że nie są biedni
|
|
|
|
|
#326 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz yoona podstawowe potrzeby to pojecie względne
|
|
|
#327 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32591960]Yoona, tak, wiem, moje zdziwienie się odnosiło właśnie tak ogólnie, że tak powiem - dołączyłam do twojego zdziwienia
[/QUOTE]wybacz, z ogólnego nieogarniania niektórych tutaj poglądów, przestałam teraz ja sama wyłapywać pewne rzeczy
|
|
|
|
|
#328 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Nie byłoby też szczęśliwe mając byle jakie, stare ciuchy. W podstawówce i gimnazjum takie rzeczy są istotne, a dzieci bywają okrutne dla rówieśników... Mniej się zauważa przemęczenie matki, bardziej to, że koleżanka ma nową super bluzkę, czy coś.....
|
|
#329 |
|
Zakorzenienie
|
cóż, to zależy, jakie priorytety rodzice dzieciom wpoili, IMO.
|
|
|
|
|
#330 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No i w tym momencie rolą rodzica jest rozmowa z dzieckiem, że na co sobie mogą pozwolić a na co nie... A po drugie odzywa się kwestia priorytetów przekazywanych dzieciom... Ale faktycznie całe te wycieczki personalne w kierunku wychowywania takiego a takiego robią się nudne...
Taa bo uwierzę, że państwo nam nie przeszkadza, a spokojna przyszłość nas czeka ![]() http://demotywatory.pl/3671712/Czasem-mam-wrazenie http://www.youtube.com/watch?v=QUQsqBqxoR4 Edytowane przez katepew Czas edycji: 2012-02-27 o 21:47 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.

). Zarobili to niech wydają na co chcą.
, taki bajerancki, z Biedronki
Nie prościej byłoby, gdyby wszyscy korzystali z jednych?
), miałabym swoje własne pieniądze, bo jakoś tak ciągle brać od rodziców to mi trochę głupio.