Aborcja - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-26, 16:43   #301
sante
Wtajemniczenie

Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Nie jestem pewna czy odpadki medyczne można rozdawać pacjentom
biorą i nie zawsze tylko po to by pochować... dostają za to odszkodowanie jak za śmierć dziecka
sante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 16:50   #302
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;25976816]Owszem, kobieta decyduje o drum życiu, ale to życie jest całkowicie zależne od niej. Konsekwencje ciąży, porodu i posiadania dziecka są na tyle poważne, że nikt nie powinien być zmuszany do przechodzenia przez to wszystko.[/QUOTE]

Oczywiście, tu się zgadzam. Tylko z drugiej strony czy uprawiając seks, nie mamy świadomości, ze możemy zajsć w ciążę i jak ta ciąża i cała reszta wygląda?
Stary 2011-03-26, 17:02   #303
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wisienka_na_torcie Pokaż wiadomość
Oczywiście, tu się zgadzam. Tylko z drugiej strony czy uprawiając seks, nie mamy świadomości, ze możemy zajsć w ciążę i jak ta ciąża i cała reszta wygląda?
Mamy świadomość i antykoncepcję, ale ta może czasem zawodzić. Nie uważam tego za wystarczający powód do użerania się z niechcianym dzieckiem.
A sam seks jest bardzo ważną częścią życia i moim zdaniem nie powinno się z niego rezygnować tylko z powodu małej możliwości (przy stosowaniu antykoncepcji) wpadki.
Szczerze mówiąc nie interesują mnie powody, dla których kobiety dokonują aborcji, tylko sam fakt, że chcą to robić. Wszelkie zakazy w tej dziedzinie to zwyczajne wtrącanie się w cudze sprawy. Sama nigdy nie pozwolę na to, aby ktoś inny niż ja decydował co dzieje się w mojej własnej macicy.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 17:10   #304
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

No i w tym momencie dyskusja przestaje mieć sens, bo możemy tak w nieskończoność wymieniać argumenty i poglądy, tylko, ze ani ja nie zgodzę się z Tobą, ani Ty ze mną Chociaż, jak mówiłam, uważam, ze aborcja powinna być legalna, a krytyka jej jako sposobu pozbywania się "problemu" wynika zwyczajnie z mojego światopoglądu . Może to też kwestia jakiegoś instynktu macierzyńskiego, który jednym bedzie podpowiadał, że to jest czymś złym, a innych ze względu na przerażenie samą myślą o dziecku w ogóle nie zbulwersuje. Fakt, faktem zawsze sobie myślę w takich momentach , że warto docenić to, że nikt będąc w ciąży z nami nie postanowił niczego usunąć.

A tak na marginesie, piszesz, że konsekwencje ciąży i porodu są zbyt poważne, co jak rozumiem dyskwafilikuje urodzenie takiego niechcianego dziecka i oddanie go np. do adopcji, ale tak na dobrą sprawę czy konsekwencje aborcji nie są równie poważne?

Edytowane przez wisienka_na_torcie
Czas edycji: 2011-03-26 o 17:30
wisienka_na_torcie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 17:46   #305
Konto usunięte

Cytat:
A tak na marginesie, piszesz, że konsekwencje ciąży i porodu są zbyt poważne, co jak rozumiem dyskwafilikuje urodzenie takiego niechcianego dziecka i oddanie go np. do adopcji, ale tak na dobrą sprawę czy konsekwencje aborcji nie są równie poważne?
A to już zależy od punktu widzenia, sposobu wykonania i wybranej metody.
Ja osobiście wolałabym, żeby lekarz wydłubał ze mnie strzępki wielkości orzecha niż gdybym miała rodzić wielkie dziecko rozrywające mi wszystko po drodze. Tak czy inaczej, porody są różne, sposoby pozbywania się ciąży też.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-27, 10:50   #306
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
To, ze są ludzie , którzy nie myślą o tym, że konsekwencją seksu jest ciąża, a później dokonują aborcji. Sama znam takie przypadki...
dokładnie
I potem chodzi taka, przepraszam, lafirynda, puszcza się na lewo i prawo, bo przecież wie, że jakby antykoncepcja zawiodła, to ona się przecież i tak może wyskrobaćNo po prostu -brawo
A w sumie to nawet nie musi używać antykoncepcji, bo przecież z nią jest tak niewygodnie i zmniejsza doznania, no i po co pamiętać o pigułce, albo sprawdzać czy plasterek się nie odkleił-ee tam ,wszystko się wyskrobie
Jeśli ktoś nie jest w stanie podołać wychowaniu dziecka i nie chce go, to niech nie uprawia seksu, bo niestety, uprawiając go, trzeba mieć świadomość,że środki anty mogą zawieść.
Zaraz pewnie będą oburzone głosy, że:,,nie mów mi ,że ty mając 17 lat nie uprawiałaś seksu, żeby nie wpaść" .Otóż uprawiałam i zdawałam sobie sprawę z tego, czym może się to skończyć, zabezpieczałam się z każdej możliwej strony, ale miałam świadomość, że jeśli ,,wpadnę" to mleko się rozlało i urodzę to dziecko.Poza tym nie uprawiałam seksu z przypadkowymi partnerami i wiedziałam, ze w razie czego nie zostanę z tym sama

Wiem, że są osoby dla których seks to sport, trzeba spróbować z każdym i wszędzie,a jakby co, to co zrobimy???WYSKROBIEMY:mur :
Kompletny brak dojrzałosci i odpowiedzialnośći, ot i tyle...

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-27, 11:39   #307
Niedomira
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
dokładnie
I potem chodzi taka, przepraszam, lafirynda, puszcza się na lewo i prawo, bo przecież wie, że jakby antykoncepcja zawiodła, to ona się przecież i tak może wyskrobaćNo po prostu -brawo
A w sumie to nawet nie musi używać antykoncepcji, bo przecież z nią jest tak niewygodnie i zmniejsza doznania, no i po co pamiętać o pigułce, albo sprawdzać czy plasterek się nie odkleił-ee tam ,wszystko się wyskrobie
Jeśli ktoś nie jest w stanie podołać wychowaniu dziecka i nie chce go, to niech nie uprawia seksu, bo niestety, uprawiając go, trzeba mieć świadomość,że środki anty mogą zawieść.
Zaraz pewnie będą oburzone głosy, że:,,nie mów mi ,że ty mając 17 lat nie uprawiałaś seksu, żeby nie wpaść" .Otóż uprawiałam i zdawałam sobie sprawę z tego, czym może się to skończyć, zabezpieczałam się z każdej możliwej strony, ale miałam świadomość, że jeśli ,,wpadnę" to mleko się rozlało i urodzę to dziecko.Poza tym nie uprawiałam seksu z przypadkowymi partnerami i wiedziałam, ze w razie czego nie zostanę z tym sama

Wiem, że są osoby dla których seks to sport, trzeba spróbować z każdym i wszędzie,a jakby co, to co zrobimy???WYSKROBIEMY:mur :

Innymi słowy aborcja stałaby się zabiegiem porównywalnym do wizyty u kosmetyczki. I na porządku dziennym byłoby mieć na koncie aborcje jak to ma miejsce w niektórych krajach. Nie ważne, w którym trymestrze(zależy od kraju)- zawsze można się rozmyślić

Pewnie, że antykoncepcja nie jest 100%, ale należy brać odpowiedzialność za swoje czynny. I pytanie co ze zdrowiem fizycznym jak i psychicznym kobiety?
Niedomira jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-27, 11:44   #308
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie

Ale dlaczego właściwie chciałabyś narzucać innym życie według Twoich przekonań?

Jeżeli ktoś (jednak mam wrażenie, że to będą raczej jednostkowe przypadki) ma ochotę zachodzić bezmyślnie w ciążę i ją usuwać, to dlaczego ma tego nie robić? Bo TOBIE to się nie podoba? Mnie też by się to nie podobało, ale właśnie - MI.
Dlaczego ktoś ma według Ciebie nie uprawiać seksu, jeśli w razie wpadki ciążę usunie? Są osoby, które w ogóle nie chcą mieć dzieci, mają dożywotnio z seksu zrezygnować, bo Ty tak uważasz?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-27, 12:04   #309
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale dlaczego właściwie chciałabyś narzucać innym życie według Twoich przekonań?

Jeżeli ktoś (jednak mam wrażenie, że to będą raczej jednostkowe przypadki) ma ochotę zachodzić bezmyślnie w ciążę i ją usuwać, to dlaczego ma tego nie robić? Bo TOBIE to się nie podoba? Mnie też by się to nie podobało, ale właśnie - MI.
Dlaczego ktoś ma według Ciebie nie uprawiać seksu, jeśli w razie wpadki ciążę usunie? Są osoby, które w ogóle nie chcą mieć dzieci, mają dożywotnio z seksu zrezygnować, bo Ty tak uważasz?
Ja nie narzucam nikomu swojej woli, no proszę Cię
Taki jest mój pogląd i kropka i mam określone zdanie o kobietach, które to robią, czasem nagminnie
Poza tym jako osoba dorosła i dojrzała ponosi się konsekwencje swoich czynów, nieważne czy chcesz czy nie chcesz dzieci-za morderstwo idzie się do paki, a jeśli zajdzie się w ciążę, to się rodzi i albo wychowuje samemu albo oddaje do adopcji.Na rynku jest tyle metod antykoncepcji, że jeśli się naprawdę myśli i ma trochę oleju w głowie ,to da radę się zabezpieczyć choćby i podwójnie

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-27, 12:09   #310
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym jako osoba dorosła i dojrzała ponosi się konsekwencje swoich czynów, nieważne czy chcesz czy nie chcesz dzieci-za morderstwo idzie się do paki, a jeśli zajdzie się w ciążę, to się rodzi i albo wychowuje samemu albo oddaje do adopcji.
Tak, jeśli zachodzi się w ciążę, to rodzi się, albo ponosi konsekwencję w postaci usunięcia ciąży. Proste. No albo rodzi się i kisi w beczce czy w plastikowej reklamówce zakopuje gdzieś w lesie - ja myślę, że takich przypadków wbrew pozorom trochę jest, tyle że na światło dzienne wychodzi ich stosunkowo niewiele.

Nikogo nie można i nie powinno się zmuszać do rodzenia niechcianego dziecka.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-27, 20:25   #311
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niedomira Pokaż wiadomość

Innymi słowy aborcja stałaby się zabiegiem porównywalnym do wizyty u kosmetyczki. I na porządku dziennym byłoby mieć na koncie aborcje jak to ma miejsce w niektórych krajach. Nie ważne, w którym trymestrze(zależy od kraju)- zawsze można się rozmyślić
Dokładnie. Do tego wystarczy spojrzeć, jak niski jest u nas wśród młodych ludzi tak naprawdę poziom wiedzy na temat seksu i antykoncepcji. Więc nie ma sie co łudzić, że aborcja stałaby się niesamowicie popularna, bo zawsze łatwiej się martwić po niż na zapas...

Generalnie, włożenie większego wysiłku w edukacje młodych ludzi pod tym katem czy udoskonalenie polityki prorodzinnej , ułatwienie młodym rodzicom wychowywania dzieci też by na pewno zmniejszyło liczbę osób, które nieraz z konieczności decydują się na aborcję.

Zastanawiam się czy może lepszym wyjściem nie byłoby zalegalizowanie sterylizacji, bo ludzie, którzy zwyczajnie nie chcą mieć dzieci mogliby skutecznie i jednorazowo "pozbyć się problemu", bez dokonywania być może wielokrotnej aborcji. Co do argumentu, że antykoncepcja może zawodzić, jasne , ze może, ale jeżeli ktoś wie, ze absolutnie sobie na dziecko pozwolić nie może, zawsze mógłby zabezpieczać się podwójnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-27, 22:40   #312
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym jako osoba dorosła i dojrzała ponosi się konsekwencje swoich czynów, nieważne czy chcesz czy nie chcesz dzieci-za morderstwo idzie się do paki, a jeśli zajdzie się w ciążę, to się rodzi i albo wychowuje samemu albo oddaje do adopcji.Na rynku jest tyle metod antykoncepcji, że jeśli się naprawdę myśli i ma trochę oleju w głowie ,to da radę się zabezpieczyć choćby i podwójnie

za aborcję kobieta nie idzie do paki bo to nie jest morderstwo

powiedz to na zapyziałej wsi lub osobom niezaradnym życiowo.

Dziwie się ,że osoby nie głupie maja tak proste myślenie w takich sprawach .
Gdyby tak było jak napisałas w tej drugiej kwestii nie było by tyle niechcianych ,zaniebanych dzieci na świecie.
Podjęcie decyzji-rodze /usuwam to podjęcie decyzji,odpowiedzialności ,nie zrobienie nic i urodzenie 3-5-7 dziecka to brak odpowiedzialności ,głupota i bezmyslnośc ,szczególnie kiedy nie ma gdzie mieszkac i co do gara włożyć a w glowie siano zamiast mózgu.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-03-27 o 22:42
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 11:52   #313
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
dokładnie
Ja uprawiam seks i jeśli antykoncepcja zawiedzie zdecyduję się na aborcję i nie, nie czuję się lafiryndą

Serio uważasz, że jeśli ktoś jest tak nieodpowiedzialny że uprawia przypadkowy seks bez zabezpieczeń narażając się na różne choroby i nie dbając o to co będzie, o powinien w tym momencie wychowywać dziecko?
Cytat:
Zaraz pewnie będą oburzone głosy, że:,,nie mów mi ,że ty mając 17 lat nie uprawiałaś seksu, żeby nie wpaść" .Otóż uprawiałam i zdawałam sobie sprawę z tego, czym może się to skończyć, zabezpieczałam się z każdej możliwej strony, ale miałam świadomość, że jeśli ,,wpadnę" to mleko się rozlało i urodzę to dziecko.
Ależ większość osób które są za aborcją mają tę świadomość-tylko nie traktują tego jako nieodwracalnego wyrokuJa dlatego nie uprawiałam seksu w wieku 17 lat tylko poczekałam trochę dłużej aż będę na tyle dojrzała żeby ciąża nie spowodowała u mnie paniki i wygonienia mnie z domu przez rodziców a żebym była w stanie podjąć właściwą wg mnie i dla mnie decyzję
Cytat:
Poza tym nie uprawiałam seksu z przypadkowymi partnerami i wiedziałam, ze w razie czego nie zostanę z tym sama
Weź pod uwagę, że partner może mieć takie samo zdanie Jestem z moim partnerem od ponad dwóch lat, wiem że by mnie nie zostawił w razie czego ale on tak samo uważa, że teraz jest kiepski czas na dziecko(20 i 24 lata) i w razie czego będę miała jego wsparcie jeśli będę się decydować na aborcję.
Cytat:
Dla niektórych seks to sport i ciążę by usunęli. A dla mnie seks to wyraz miłości, dopełnienie szczęśliwego związku, oddanie się w pełni drugiej osobie a ciąże i tak bym usunęła bo nie czas na nią- a nie będę nie uprawiać seksu do ponad trzydziestki bo wtedy uważam, że jest dobry czas na macierzyństwo.. Dla mnie to wyraz mojej odpowiedzialności bo nie przerwę studiów ani ja ani mój facet i nie będę klepać biedy mieszkając w kawalerce czy u rodziców bo wpadłam.

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych
Irisfeal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 17:15   #314
kalincia
BAN stały

Oj, nie było mnie ponad tydzień a tu kolejny wątek o aborcji. Mogę tylko powtórzyć swoje - nigdy nie chciałam mieć dziecka, ale uważam, że to słaby argument na to, by nie uprawiać seksu, bo lubię i nie jest on dla mnie tylko po to by począć i urodzić. Stosuję antykoncepcję, ale gdyby zawiodła usunęłabym bez żalu i dylematów. Moralnych i każdych innych. Nie zmarnuję sobie życia dlatego, że jestem wśród tych pojedynczych przypadków, które zawiodła dobrze dobrana tabletka. Mam stałego partnera, jesteśmy razem od prawie 3 lat, z poprzednim byłam 9 i nie puszczam się na prawo i lewo, ale moje życie jest dla mnie najważniejsze - mam je przeżyć tak, jak chcę. Robię wszystko, żeby w ciążę nie zajść, ale nie poświęciłabym swojego dobrego życia, dla tego zarodka, który zagnieździł się we mnie wbrew mej woli. To tyle w temacie.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 17:55   #315
Dopamine99
Zadomowienie

Cytat:
Serio uważasz, że jeśli ktoś jest tak nieodpowiedzialny że uprawia przypadkowy seks bez zabezpieczeń narażając się na różne choroby i nie dbając o to co będzie, o powinien w tym momencie wychowywać dziecko?
Pytanie jest niewłasciwie postawione, ale to typowe dla ludzi, którzy negują bycie człowiekiem od momentu poczęcia. Człowiekowi z samego faktu istnienia, przypisuje się takie wartości jak wolność, odrębność, nietykalność, i to niezależnie od tego czy ma 2 lata, 20, czy 60. To się rozmija z logiką, bo wiadomo, że 2 latek nie jest w pełni odrębny i niezależny, podobnie jak już stary człowiek. Nie zmienia to faktu, że człowiek z samego faktu istnienia jest traktowany jako wartość sama w sobie - podmiot, a nie przedmiot, którym można dobrowolnie rozporządzać.

Pójście do łóżka z mężczyzną bez zabezpieczeń jest decyzją kobiety i zaręczam Ci, że większość kobiet jest na tyle rozgarnięta, żeby wiedzieć, że mogą z tego być dzieci. W związku z tym nie mówimy tutaj o tym, że dziecko jest karą dla tej kobiety, tylko o tym, że jest to naturalna konsekwencja seksu, którą człowiek tylko nieudolnie próbuje odciąć od przyczyny. Decydując się na seks, decyduje się na to, że ewentualnie może mieć dziecko. Jak idę się powspinać bez zabezpieczeń, to mogę spaśc - to jest dość logiczne. Nie widzę wiec powodu, żeby jej wolnością w podejmowaniu decyzji "o sobie" usprawiedliwiać całą sytuację. A tym bardziej jej brakiem odpowiedzialności. Człowiek w naszej hierarchii wartości (naszej, bo na tym zbudowane jest całe społeczeństwo) jest zdecydowanie wyżej niż czyjeś widzimisię i każde odstąpienie od tego jest surowo karane przez społeczeństwo - nie tylko prawnie. Uważać sobie może ktoś co chce, może sobie nawet zabijać, ale spotka się to z określoną reakcją społeczeństwa.
Dopamine99 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 18:30   #316
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dopamine99 Pokaż wiadomość
Pytanie jest niewłasciwie postawione, ale to typowe dla ludzi, którzy negują bycie człowiekiem od momentu poczęcia. Człowiekowi z samego faktu istnienia, przypisuje się takie wartości jak wolność, odrębność, nietykalność, i to niezależnie od tego czy ma 2 lata, 20, czy 60. To się rozmija z logiką, bo wiadomo, że 2 latek nie jest w pełni odrębny i niezależny, podobnie jak już stary człowiek. Nie zmienia to faktu, że człowiek z samego faktu istnienia jest traktowany jako wartość sama w sobie - podmiot, a nie przedmiot, którym można dobrowolnie rozporządzać.
Nie wszyscy reprezentują ten sposób myślenia. Wymieniane przez ciebie wartości przysługują każdemu człowiekowi tylko w teorii.

Cytat:
Pójście do łóżka z mężczyzną bez zabezpieczeń jest decyzją kobiety i zaręczam Ci, że większość kobiet jest na tyle rozgarnięta, żeby wiedzieć, że mogą z tego być dzieci. W związku z tym nie mówimy tutaj o tym, że dziecko jest karą dla tej kobiety, tylko o tym, że jest to naturalna konsekwencja seksu, którą człowiek tylko nieudolnie próbuje odciąć od przyczyny. Decydując się na seks, decyduje się na to, że ewentualnie może mieć dziecko. Jak idę się powspinać bez zabezpieczeń, to mogę spaśc - to jest dość logiczne. Nie widzę wiec powodu, żeby jej wolnością w podejmowaniu decyzji "o sobie" usprawiedliwiać całą sytuację. A tym bardziej jej brakiem odpowiedzialności. Człowiek w naszej hierarchii wartości (naszej, bo na tym zbudowane jest całe społeczeństwo) jest zdecydowanie wyżej niż czyjeś widzimisię i każde odstąpienie od tego jest surowo karane przez społeczeństwo - nie tylko prawnie. Uważać sobie może ktoś co chce, może sobie nawet zabijać, ale spotka się to z określoną reakcją społeczeństwa.
To jest twoja hierarchia wartości.
Jak widać po tym wątku są tu zwolenniczki aborcji, które swoje 'widzimisię' stawiąją wyżej niż życie nienarodzonego człowieka, a społeczeństwo (co też widać w tym wątku) niekoniecznie tą postawę piętnuje.
Stary 2011-03-28, 18:36   #317
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;26016401]Nie wszyscy reprezentują ten sposób myślenia. Wymieniane przez ciebie wartości przysługują każdemu człowiekowi tylko w teorii.

Jak widać po tym wątku są tu zwolenniczki aborcji, które swoje 'widzimisię' stawiąją wyżej niż życie nienarodzonego człowieka, a społeczeństwo (co też widać w tym wątku) niekoniecznie tą postawę piętnuje.[/QUOTE]

ale Dopamine nie rozumie tego,że ktoś moze miec poglądy inne niż on. I że będa one tak samo dobre.
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 18:40   #318
justkabebe
Raczkowanie

A to o tym sądzę,że jak przyjdzie co do czego,to zrobię co będę chciała i będę miała daleko w nosie,co inni na ten temat myślą/pomyślą,ot.
Stary 2011-03-28, 20:16   #319
kalincia
BAN stały

Cytat:

Istotnie neguję bycie człowiekiem od chwili poczecia. I nie jest to momen, od którego człowiek jest wartością samą w sobie, chociaż ty sądzisz, że tak muszą myśleć wszyscy, bo ty tak myślisz.
Nie muszę spaść - chociaż działam z zabezpieczeniem, po prostu zrobię zgodnie z miom widzimisię - usunę płód, którego nie chcę.
Nie wiem w jakim społeczeństwie ty żyjesz, ale w tym, w którym ja żyję, to jest moja prywatna sprawa i nikt się do tego nie miesza. Nawet, jeśli wie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-29, 23:58   #320
Dopamine99
Zadomowienie

Cytat:
Nie wszyscy reprezentują ten sposób myślenia. Wymieniane przez ciebie wartości przysługują każdemu człowiekowi tylko w teorii.
Zaręczam Ci, że za tą ideą ('teorią', jak to pięknie nazwałaś), idzie również praktyka. Patrz - prawo i jego egzekwowanie.

Nie wszyscy reprezentują, ale większość reprezentuje, zważając na to, że każda religia jest na tym oparta, a nawet ateiści chcąc nie chcąc wyznają podobne wartości, bo zostali wychowani w określonej społeczności. Tak to już jest, że nasze społeczeństwo, zwłaszcza w tej szerokości geograficznej, jest przesiąknięte humanizmem. Odejście od traktowania człowieka jako najwyższą, lub bardzo istotną wartość i traktowanie go jako przedmiot, a nie podmiot jest zwodnicze, co pokazała nam już nieraz historia, która wykluła takie postaci jak np Hitler.

Cytat:
Nie, nie jest 'moja'. Jesteś sprzedawcą skrajnego relatywizmu? Nie kupuję tego.

Cytat:
Jak widać po tym wątku są tu zwolenniczki aborcji, które swoje 'widzimisię' stawiąją wyżej niż życie nienarodzonego człowieka, a społeczeństwo (co też widać w tym wątku) niekoniecznie tą postawę piętnuje.
Jak widać, niektórzy to piętnują, nawet posługując się dość logicznymi argumentami, więc możesz już przestać płakać i zacząć również dyskutować merytorycznie.

Cytat:
będę miała daleko w nosie,co inni na ten temat myślą/pomyślą,ot.
Tylko czasem nie płacz, jak będą mieli swoje zdanie.

Cytat:
I nie jest to momen, od którego człowiek jest wartością samą w sobie, chociaż ty sądzisz, że tak muszą myśleć wszyscy, bo ty tak myślisz.
Nie, ja nie posłużyłem się nigdzie taką retoryką, że ktoś ma myśleć w określony sposób, bo ja tak myślę. Inteligentni ludzie wyrażają argumenty, lub polemizują z tymi, które się już pojawiały. Co też już w tym temacie zrobiłem. Wyszło na to, że argumenty tak ochoczo powtarzane w dyskusjach o aborcji można o d... otłuc.

Cytat:
Nie muszę spaść - chociaż działam z zabezpieczeniem, po prostu zrobię zgodnie z miom widzimisię - usunę płód, którego nie chcę.
Całe szczęście nie w tym kraju, prawdopodobnie z narażeniem życia i nikt Cię za to uwielbiać nie musi.

Cytat:
Nie wiem w jakim społeczeństwie ty żyjesz, ale w tym, w którym ja żyję, to jest moja prywatna sprawa i nikt się do tego nie miesza.
Jeśli poddajesz to pod dyskusję na forum PUBLICZNYM, to już przestaje być Twoją 'prywatną sprawą'. Zrozumienie tego zaoszczędzi Ci niepotrzebnych problemów w przyszłości.

Cytat:
tak muszą myśleć wszyscy, bo ty tak myślisz
Jak narazie to głównie Wy posługujecie się taką argumentacją, ewentualnie 'nie, bo nie', 'tak, bo tak', 'zrobię jak będę chciała', 'nie wtrącaj się w nie swoje sprawy' i inne powiedzonka ludzi inteligentnych.
Stary 2011-03-30, 00:23   #321
Konto usunięte

Dopamine99 - odnośnie większości - spójrz na wyniki ankiety dołączonej do tego wątku. Albo jeszcze lepiej tu (mapa): http://pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja#Aspekty_prawne powinno ci to zobrazować co w tej szerokości geograficznej myśli szeroko pojęte społeczeństwo na temat aborcji.
Stary 2011-03-30, 00:35   #322
Dopamine99
Zadomowienie

To nie jest przekrój przez opinię większości społeczeństwa, tylko przez kraje, w których aborcja jest legalna na życzenie. Jak wiemy, społeczeństwo jako ogół ma niewielki wpływ na prawo, które ustalają elity.

Poza tym odnosiłem się do Waszych pretensji do całego świata, że ktoś się wtrąca w 'Wasze sprawy'.
Stary 2011-03-30, 00:42   #323
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
To nie jest przekrój przez opinię większości społeczeństwa, tylko przez kraje, w których aborcja jest legalna na życzenie. Jak wiemy, społeczeństwo jako ogół ma niewielki wpływ na prawo, które ustalają elity.

Poza tym odnosiłem się do Waszych pretensji do całego świata, że ktoś się wtrąca w 'Wasze sprawy'.
No bo w sumie mamy prawo mieć pretensje. Każą mi urodzić ale jak tylko urodzę to mnie olewają.. To niech jak juz kazali mi urodzić dziecko to niech teraz pomogą je wykarmić A że tak nie jest..

Tak jak ta kobieta(Alicja Tysiąc) której kolejny poród groził ślepotą a mimo to nie zgodzono się żeby dokonała aborcji. Nikt nie przejął się tym że jeśli oślepnie to kto wychowa i wykarmi to i pozostałe jej dzieci?

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych

Edytowane przez Irisfeal
Czas edycji: 2011-03-30 o 00:44 Powód: znalazłam nazwisko;p
Irisfeal jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2011-03-30, 00:42   #324
Konto usunięte

Dopamine99 - Wiesz co to demokracja?

Jakoś nie zauważyłam, żeby ktoś tu miał pretensje do całego świata. Ja osobiście nie mam do nikogo, tylko przeszkadza mi, że w razie czego musiałabym omijać polski miejscowy folklor antyaborcyjny aby zrealizować własne cele.
Stary 2011-03-30, 17:14   #325
Dopamine99
Zadomowienie

Cytat:
omijać polski miejscowy folklor antyaborcyjny aby zrealizować własne cele.
Ja też muszę omijać polski folklor, gdzie po zapłodnieniu nie mam prawa decydować o tym czy chcę, żeby to dziecko się urodziło, bo gdy się pojawią pierwsze symptomy ciąży, to stanę się wiecznym niewolnikiem i zostanę wkręcony w machinę oczekiwań obu rodzin. Ktoś się zastanowił, że może mi to nie pasować i godzi w moje cele? Że chciałbym być sobie wolnym duchem i nie mieć dzieci? I zapylać do woli? Jakoś nie.

Ale oczywiście dzieci to nie moja sprawa... a może jednak moja... a może jednak nie... nie wiem, nie mogę się zdecydować, chyba jestem kobietą

(śmiać mi się chce)

Cytat:
Dopamine99 - Wiesz co to demokracja?
Tak, to system w którym wyborcy mają iluzoryczne przeświadczenie, że decydują o tym, co dzieje się 'na samej górze'.
Stary 2011-03-30, 17:33   #326
Konto usunięte

Cytat:
Ale oczywiście dzieci to nie moja sprawa... a może jednak moja... a może jednak nie... nie wiem, nie mogę się zdecydować, chyba jestem kobietą

(śmiać mi się chce)
Co właściwie chcesz przez to powiedzieć?

Cytat:
Tak, to system w którym wyborcy mają iluzoryczne przeświadczenie, że decydują o tym, co dzieje się 'na samej górze'.
Mhm, jasne.
Ciekawe jak to się stało, że w wielu krajach to obywatelki musiały same zawalczyć o prawo do przerywania ciąży..
Stary 2011-03-30, 19:18   #327
otelka
Przyczajenie

Ja jestem całkowicie przeciwko aborcji. Nawet w wersji prezentowanej w polskiej ustawie. W którym momencie zdaniem jej zwolenników zaczyna się ludzkie życie, skoro nie od poczęcia? Może od momentu kiedy zaczyna bić serce, 2 cm płód ma wygląd małego dziecka. Najbardziej podobają mi się teksty, że kobieta ma prawo do własnego ciała. Owszem do własnego ma, ale dziecko nie jest jej ciałem i ono też ma prawo do własnego ciała.
Jestem w 22 tygodniu ciąży, nie do końca planowanej. Czuję ruchy dziecka, ono już słyszy, ziewa, drapie się po głowie, kopie, itd. Rozumiem, że wg zwolenników aborcji nie jest człowiekiem. Ciekawe kiedy się nim stanie? Jak się urodzi? Rozumiem, że dzień przed porodem jeszcze nim nie będzie, więc mogłabym je zabić?
otelka jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2011-03-30, 20:13   #328
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez otelka Pokaż wiadomość
Ja jestem całkowicie przeciwko aborcji. Nawet w wersji prezentowanej w polskiej ustawie. W którym momencie zdaniem jej zwolenników zaczyna się ludzkie życie, skoro nie od poczęcia? Może od momentu kiedy zaczyna bić serce, 2 cm płód ma wygląd małego dziecka.
Ja się w ogóle nie zastanawiam kiedy zaczyna się życie, ani od kiedy płód będzie człowiekem. Czego bym nie wymyśliła, to i tak nie zmieni stanu faktycznego.

Cytat:
Najbardziej podobają mi się teksty, że kobieta ma prawo do własnego ciała. Owszem do własnego ma, ale dziecko nie jest jej ciałem i ono też ma prawo do własnego ciała.
Płód odbiera kobiecie prawo do ciała, a kobieta dokonując aborcji odbiera prawo płodowi. Mamy błędne koło. A połączenie między płodem a kobietą do kogo 'należy'?
Rozwijający się płód to obciążenie, wszystko czerpie z ciała matki. Jeśli kobieta ma prawo do własnego ciała, to ma także prawo zachować je w stanie jaki jej się podoba i sama zadecydować czy chce nosić w środku innego ludzika.

Cytat:
Jestem w 22 tygodniu ciąży, nie do końca planowanej. Czuję ruchy dziecka, ono już słyszy, ziewa, drapie się po głowie, kopie, itd. Rozumiem, że wg zwolenników aborcji nie jest człowiekiem. Ciekawe kiedy się nim stanie? Jak się urodzi? Rozumiem, że dzień przed porodem jeszcze nim nie będzie, więc mogłabym je zabić?
Pewnie według niektórych zwolenników aborcji twój płód nie jest człowiekem, wg innych jest, a jeszczy innym to zwisa.
IMO takie rozgraniczanie nie ma sensu, wszystko jest względne. To, czy bardziej będę cenić płód od dojrzałego człowieka (albo odwrotnie) zależy od bardzo wielu czynników.
Stary 2011-03-31, 19:18   #329
Dopamine99
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Dopamine99

(śmiać mi się chce)

Co właściwie chcesz przez to powiedzieć?
To, że macie za złe mężczyznom, że wypowiadają się na temat 'kobiecych brzuchów i macic', a gdy dziecko się urodzi, to albo się dzieckiem zainteresują, albo ich przymuszacie sądownie.

Dlaczego w dyskusjach o aborcji kobiety nie walczą o to, żeby mężczyzna również mógł decydować o aborcji?

Nie to, żebym chciał z tego korzystać. Zauważam tylko, że dyskusja o aborcji nie jest niezależna od grup takich jak np. feministki itp, używane są wciąż te same argumenty, które już obalałem na poprzednich stronach - jak np. 'śmierć człowieka wyznacza brak aktywności mózgu, zarodek nie ma mózgu, więc nie żyje' i tym podobne bzdury. W związku z tym ludzie podejmują decyzje na podstawie fałszywych, lub błędnych logicznie wniosków, a czasem do okreslenia człowieczeństwa wystarczy 'bo ja tak uważam, ty uważasz inaczej, masz prawo' i na tym argumenty się kończą. Mierzi mnie to, że dyskusja o aborcji służy do wycierania d... organizacjom zajmującym się obroną 'praw kobiet' i jest przez ten trend zdominowana. Czy ktoś ma w ogóle odwagę rozmawiać o tym w inny sposób?

Cytat:
Rozwijający się płód to obciążenie, wszystko czerpie z ciała matki.
Nieprawda, wszystko czerpie z ciała (sił) mężczyzny, który zarabia na jedzenie, które je kobieta

Cytat:
Jeśli kobieta ma prawo do własnego ciała, to ma także prawo zachować je w stanie jaki jej się podoba i sama zadecydować czy chce nosić w środku innego ludzika.
I znowu ta sama retoryka, że 'kobieta ma prawo... bla bla'. Nikt jej nie odbiera prawa do decydowania - nie chce dziecka - niech nie uprawia seksu. Albo na siłownię po urodzeniu dziecka.
Stary 2011-03-31, 19:51   #330
kalincia
BAN stały

Cytat:
Zaręczam Ci, że za tą ideą ('teorią', jak to pięknie nazwałaś), idzie również praktyka. Patrz - prawo i jego egzekwowanie.

Nie wszyscy reprezentują, ale większość reprezentuje, zważając na to, że każda religia jest na tym oparta, a nawet ateiści chcąc nie chcąc wyznają podobne wartości, bo zostali wychowani w określonej społeczności. Tak to już jest, że nasze społeczeństwo, zwłaszcza w tej szerokości geograficznej, jest przesiąknięte humanizmem. Odejście od traktowania człowieka jako najwyższą, lub bardzo istotną wartość i traktowanie go jako przedmiot, a nie podmiot jest zwodnicze, co pokazała nam już nieraz historia, która wykluła takie postaci jak np Hitler.

Tak, tylko ciągle różnimy się w kwestii traktowania zarodka czy płodu jako człowieka. Ja go tak nie traktuję, więc logiczne, że jest dla mnie mniej ważny ode mnie, która człowiekiem jestem.

Nie, nie jest 'moja'. Jesteś sprzedawcą skrajnego relatywizmu? Nie kupuję tego.

Skrajny relatywizm nie jest konieczny, by nie uznawać zarodka czy płodu za w pełni istotę ludzką w tym samym zakresie, co mnie czy ciebie. To jest kwestia kryteriów przy ocenie.

Jak widać, niektórzy to piętnują, nawet posługując się dość logicznymi argumentami, więc możesz już przestać płakać i zacząć również dyskutować merytorycznie.

Tylko czasem nie płacz, jak będą mieli swoje zdanie.

Jedni takie, drudzy inne...

Nie, ja nie posłużyłem się nigdzie taką retoryką, że ktoś ma myśleć w określony sposób, bo ja tak myślę. Inteligentni ludzie wyrażają argumenty, lub polemizują z tymi, które się już pojawiały. Co też już w tym temacie zrobiłem. Wyszło na to, że argumenty tak ochoczo powtarzane w dyskusjach o aborcji można o d... otłuc.

Wcale tak nie wychodzi, albo też wychodzi, że argumenty przeciw aborcji można sobie otłuc o to samo. Mamy odrębne założenia początkowe i nigdy się nie przekonamy - to, co dla ciebie jest najwyższą wartością, dla mnie nie jest i już.

Całe szczęście nie w tym kraju, prawdopodobnie z narażeniem życia i nikt Cię za to uwielbiać nie musi.

Tzw. g...prawda. W moim mieście, w świetnie wyposażonym gabinecie, za odpowiednie pieniądze. I tyle - co samo w sobie jest hipokryzją, prawo dla najuboższych, bogatsi (trochę) ni w ząb nie muszą go przestrzegać w tym kraju. Nikt mnie za to uwielbiać nie musi, ale też mniej niż sądzisz osób by potępiło. Uznając to za mój prywatny wybór. Jeśli oczywiście zechciałabym się podzielić tą informacją, a nie musiałabym przecież.

Jeśli poddajesz to pod dyskusję na forum PUBLICZNYM, to już przestaje być Twoją 'prywatną sprawą'. Zrozumienie tego zaoszczędzi Ci niepotrzebnych problemów w przyszłości.

Dyskutuję na forum, ale to gdybanie. To, czy kiedykolwiek przerwę (przerwałam) ciążę pozostaje moją sprawą, dopóki nie zechcę tego zakomunikować komuś. A w moim towarzystwie raczej nie zaczyna się rozmów od zwyczajowego pytania: co u ciebie, przerywałaś może ostatnio ciążę? .

Jak narazie to głównie Wy posługujecie się taką argumentacją, ewentualnie 'nie, bo nie', 'tak, bo tak', 'zrobię jak będę chciała', 'nie wtrącaj się w nie swoje sprawy' i inne powiedzonka ludzi inteligentnych.
Obie strony się taką posługują, bo to jedyne, co zostaje, gdy nie mamy tych samych założeń na początku dyskusji ( zarodek jako istota ludzka).
Moje dopiski na zielono.

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Otelka, twoje zdanie pozostaje twoim. Zawsze płód w moim brzuchu będzie mniej ważny ode mnie i moich planów. Nie jest na tyle istotną wartością i już. Rozumiem i ci usuwać nie każę, a mnie nikt nie każe urodzić, jeśli tego nie chcę.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości