|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
|
|
|
|
#302 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;25976816]Owszem, kobieta decyduje o drum życiu, ale to życie jest całkowicie zależne od niej. Konsekwencje ciąży, porodu i posiadania dziecka są na tyle poważne, że nikt nie powinien być zmuszany do przechodzenia przez to wszystko.[/QUOTE]
Oczywiście, tu się zgadzam. Tylko z drugiej strony czy uprawiając seks, nie mamy świadomości, ze możemy zajsć w ciążę i jak ta ciąża i cała reszta wygląda? |
|
|
|
#303 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A sam seks jest bardzo ważną częścią życia i moim zdaniem nie powinno się z niego rezygnować tylko z powodu małej możliwości (przy stosowaniu antykoncepcji) wpadki. Szczerze mówiąc nie interesują mnie powody, dla których kobiety dokonują aborcji, tylko sam fakt, że chcą to robić. Wszelkie zakazy w tej dziedzinie to zwyczajne wtrącanie się w cudze sprawy. Sama nigdy nie pozwolę na to, aby ktoś inny niż ja decydował co dzieje się w mojej własnej macicy. |
|
|
|
|
#304 |
|
Zakorzenienie
|
No i w tym momencie dyskusja przestaje mieć sens, bo możemy tak w nieskończoność wymieniać argumenty i poglądy, tylko, ze ani ja nie zgodzę się z Tobą, ani Ty ze mną
Chociaż, jak mówiłam, uważam, ze aborcja powinna być legalna, a krytyka jej jako sposobu pozbywania się "problemu" wynika zwyczajnie z mojego światopoglądu . Może to też kwestia jakiegoś instynktu macierzyńskiego, który jednym bedzie podpowiadał, że to jest czymś złym, a innych ze względu na przerażenie samą myślą o dziecku w ogóle nie zbulwersuje. Fakt, faktem zawsze sobie myślę w takich momentach , że warto docenić to, że nikt będąc w ciąży z nami nie postanowił niczego usunąć.A tak na marginesie, piszesz, że konsekwencje ciąży i porodu są zbyt poważne, co jak rozumiem dyskwafilikuje urodzenie takiego niechcianego dziecka i oddanie go np. do adopcji, ale tak na dobrą sprawę czy konsekwencje aborcji nie są równie poważne? Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-03-26 o 17:30 |
|
|
|
#305 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja osobiście wolałabym, żeby lekarz wydłubał ze mnie strzępki wielkości orzecha niż gdybym miała rodzić wielkie dziecko rozrywające mi wszystko po drodze. Tak czy inaczej, porody są różne, sposoby pozbywania się ciąży też. |
|
|
|
|
#306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I potem chodzi taka, przepraszam, lafirynda, puszcza się na lewo i prawo, bo przecież wie, że jakby antykoncepcja zawiodła, to ona się przecież i tak może wyskrobać No po prostu -brawoA w sumie to nawet nie musi używać antykoncepcji, bo przecież z nią jest tak niewygodnie i zmniejsza doznania, no i po co pamiętać o pigułce, albo sprawdzać czy plasterek się nie odkleił-ee tam ,wszystko się wyskrobie ![]() Jeśli ktoś nie jest w stanie podołać wychowaniu dziecka i nie chce go, to niech nie uprawia seksu, bo niestety, uprawiając go, trzeba mieć świadomość,że środki anty mogą zawieść. Zaraz pewnie będą oburzone głosy, że:,,nie mów mi ,że ty mając 17 lat nie uprawiałaś seksu, żeby nie wpaść" .Otóż uprawiałam i zdawałam sobie sprawę z tego, czym może się to skończyć, zabezpieczałam się z każdej możliwej strony, ale miałam świadomość, że jeśli ,,wpadnę" to mleko się rozlało i urodzę to dziecko.Poza tym nie uprawiałam seksu z przypadkowymi partnerami i wiedziałam, ze w razie czego nie zostanę z tym sama ![]() Wiem, że są osoby dla których seks to sport, trzeba spróbować z każdym i wszędzie,a jakby co, to co zrobimy???WYSKROBIEMY:mur : Kompletny brak dojrzałosci i odpowiedzialnośći, ot i tyle... |
|
|
|
|
#307 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Innymi słowy aborcja stałaby się zabiegiem porównywalnym do wizyty u kosmetyczki. I na porządku dziennym byłoby mieć na koncie aborcje jak to ma miejsce w niektórych krajach. Nie ważne, w którym trymestrze(zależy od kraju)- zawsze można się rozmyślić ![]() Pewnie, że antykoncepcja nie jest 100%, ale należy brać odpowiedzialność za swoje czynny. I pytanie co ze zdrowiem fizycznym jak i psychicznym kobiety? |
|
|
|
|
#308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli ktoś (jednak mam wrażenie, że to będą raczej jednostkowe przypadki) ma ochotę zachodzić bezmyślnie w ciążę i ją usuwać, to dlaczego ma tego nie robić? Bo TOBIE to się nie podoba? Mnie też by się to nie podobało, ale właśnie - MI. Dlaczego ktoś ma według Ciebie nie uprawiać seksu, jeśli w razie wpadki ciążę usunie? Są osoby, które w ogóle nie chcą mieć dzieci, mają dożywotnio z seksu zrezygnować, bo Ty tak uważasz? |
|
|
|
|
#309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taki jest mój pogląd i kropka i mam określone zdanie o kobietach, które to robią, czasem nagminnie Poza tym jako osoba dorosła i dojrzała ponosi się konsekwencje swoich czynów, nieważne czy chcesz czy nie chcesz dzieci-za morderstwo idzie się do paki, a jeśli zajdzie się w ciążę, to się rodzi i albo wychowuje samemu albo oddaje do adopcji.Na rynku jest tyle metod antykoncepcji, że jeśli się naprawdę myśli i ma trochę oleju w głowie ,to da radę się zabezpieczyć choćby i podwójnie |
|
|
|
|
#310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikogo nie można i nie powinno się zmuszać do rodzenia niechcianego dziecka. |
|
|
|
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Generalnie, włożenie większego wysiłku w edukacje młodych ludzi pod tym katem czy udoskonalenie polityki prorodzinnej , ułatwienie młodym rodzicom wychowywania dzieci też by na pewno zmniejszyło liczbę osób, które nieraz z konieczności decydują się na aborcję. Zastanawiam się czy może lepszym wyjściem nie byłoby zalegalizowanie sterylizacji, bo ludzie, którzy zwyczajnie nie chcą mieć dzieci mogliby skutecznie i jednorazowo "pozbyć się problemu", bez dokonywania być może wielokrotnej aborcji. Co do argumentu, że antykoncepcja może zawodzić, jasne , ze może, ale jeżeli ktoś wie, ze absolutnie sobie na dziecko pozwolić nie może, zawsze mógłby zabezpieczać się podwójnie. |
|
|
|
|
#312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za aborcję kobieta nie idzie do paki bo to nie jest morderstwo powiedz to na zapyziałej wsi lub osobom niezaradnym życiowo. Dziwie się ,że osoby nie głupie maja tak proste myślenie w takich sprawach . Gdyby tak było jak napisałas w tej drugiej kwestii nie było by tyle niechcianych ,zaniebanych dzieci na świecie. Podjęcie decyzji-rodze /usuwam to podjęcie decyzji,odpowiedzialności ,nie zrobienie nic i urodzenie 3-5-7 dziecka to brak odpowiedzialności ,głupota i bezmyslnośc ,szczególnie kiedy nie ma gdzie mieszkac i co do gara włożyć a w glowie siano zamiast mózgu. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-03-27 o 22:42 |
|
|
|
|
#313 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Serio uważasz, że jeśli ktoś jest tak nieodpowiedzialny że uprawia przypadkowy seks bez zabezpieczeń narażając się na różne choroby i nie dbając o to co będzie, o powinien w tym momencie wychowywać dziecko? Cytat:
Ja dlatego nie uprawiałam seksu w wieku 17 lat tylko poczekałam trochę dłużej aż będę na tyle dojrzała żeby ciąża nie spowodowała u mnie paniki i wygonienia mnie z domu przez rodziców a żebym była w stanie podjąć właściwą wg mnie i dla mnie decyzję![]() Cytat:
Jestem z moim partnerem od ponad dwóch lat, wiem że by mnie nie zostawił w razie czego ale on tak samo uważa, że teraz jest kiepski czas na dziecko(20 i 24 lata) i w razie czego będę miała jego wsparcie jeśli będę się decydować na aborcję.Cytat:
Dla mnie to wyraz mojej odpowiedzialności bo nie przerwę studiów ani ja ani mój facet i nie będę klepać biedy mieszkając w kawalerce czy u rodziców bo wpadłam.
|
|
#314 |
|
BAN stały
|
Oj, nie było mnie ponad tydzień a tu kolejny wątek o aborcji. Mogę tylko powtórzyć swoje - nigdy nie chciałam mieć dziecka, ale uważam, że to słaby argument na to, by nie uprawiać seksu, bo lubię i nie jest on dla mnie tylko po to by począć i urodzić. Stosuję antykoncepcję, ale gdyby zawiodła usunęłabym bez żalu i dylematów. Moralnych i każdych innych. Nie zmarnuję sobie życia dlatego, że jestem wśród tych pojedynczych przypadków, które zawiodła dobrze dobrana tabletka. Mam stałego partnera, jesteśmy razem od prawie 3 lat, z poprzednim byłam 9 i nie puszczam się na prawo i lewo, ale moje życie jest dla mnie najważniejsze - mam je przeżyć tak, jak chcę. Robię wszystko, żeby w ciążę nie zajść, ale nie poświęciłabym swojego dobrego życia, dla tego zarodka, który zagnieździł się we mnie wbrew mej woli. To tyle w temacie.
|
|
|
|
#315 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pójście do łóżka z mężczyzną bez zabezpieczeń jest decyzją kobiety i zaręczam Ci, że większość kobiet jest na tyle rozgarnięta, żeby wiedzieć, że mogą z tego być dzieci. W związku z tym nie mówimy tutaj o tym, że dziecko jest karą dla tej kobiety, tylko o tym, że jest to naturalna konsekwencja seksu, którą człowiek tylko nieudolnie próbuje odciąć od przyczyny. Decydując się na seks, decyduje się na to, że ewentualnie może mieć dziecko. Jak idę się powspinać bez zabezpieczeń, to mogę spaśc - to jest dość logiczne. Nie widzę wiec powodu, żeby jej wolnością w podejmowaniu decyzji "o sobie" usprawiedliwiać całą sytuację. A tym bardziej jej brakiem odpowiedzialności. Człowiek w naszej hierarchii wartości (naszej, bo na tym zbudowane jest całe społeczeństwo) jest zdecydowanie wyżej niż czyjeś widzimisię i każde odstąpienie od tego jest surowo karane przez społeczeństwo - nie tylko prawnie. Uważać sobie może ktoś co chce, może sobie nawet zabijać, ale spotka się to z określoną reakcją społeczeństwa. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#316 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Jak widać po tym wątku są tu zwolenniczki aborcji, które swoje 'widzimisię' stawiąją wyżej niż życie nienarodzonego człowieka, a społeczeństwo (co też widać w tym wątku) niekoniecznie tą postawę piętnuje. |
||
|
|
|
#317 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;26016401]Nie wszyscy reprezentują ten sposób myślenia. Wymieniane przez ciebie wartości przysługują każdemu człowiekowi tylko w teorii.
To jest twoja hierarchia wartości. Jak widać po tym wątku są tu zwolenniczki aborcji, które swoje 'widzimisię' stawiąją wyżej niż życie nienarodzonego człowieka, a społeczeństwo (co też widać w tym wątku) niekoniecznie tą postawę piętnuje.[/QUOTE] ale Dopamine nie rozumie tego,że ktoś moze miec poglądy inne niż on. I że będa one tak samo dobre. |
|
|
|
#318 |
|
Raczkowanie
|
A to o tym sądzę,że jak przyjdzie co do czego,to zrobię co będę chciała i będę miała daleko w nosie,co inni na ten temat myślą/pomyślą,ot.
|
#319 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie muszę spaść - chociaż działam z zabezpieczeniem, po prostu zrobię zgodnie z miom widzimisię - usunę płód, którego nie chcę. Nie wiem w jakim społeczeństwie ty żyjesz, ale w tym, w którym ja żyję, to jest moja prywatna sprawa i nikt się do tego nie miesza. Nawet, jeśli wie. |
|
|
|
|
#320 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wszyscy reprezentują, ale większość reprezentuje, zważając na to, że każda religia jest na tym oparta, a nawet ateiści chcąc nie chcąc wyznają podobne wartości, bo zostali wychowani w określonej społeczności. Tak to już jest, że nasze społeczeństwo, zwłaszcza w tej szerokości geograficznej, jest przesiąknięte humanizmem. Odejście od traktowania człowieka jako najwyższą, lub bardzo istotną wartość i traktowanie go jako przedmiot, a nie podmiot jest zwodnicze, co pokazała nam już nieraz historia, która wykluła takie postaci jak np Hitler. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#321 |
|
Konto usunięte
|
Dopamine99 - odnośnie większości - spójrz na wyniki ankiety dołączonej do tego wątku. Albo jeszcze lepiej tu (mapa): http://pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja#Aspekty_prawne powinno ci to zobrazować co w tej szerokości geograficznej myśli szeroko pojęte społeczeństwo na temat aborcji.
|
|
|
|
#322 |
|
Zadomowienie
|
To nie jest przekrój przez opinię większości społeczeństwa, tylko przez kraje, w których aborcja jest legalna na życzenie. Jak wiemy, społeczeństwo jako ogół ma niewielki wpływ na prawo, które ustalają elity.
Poza tym odnosiłem się do Waszych pretensji do całego świata, że ktoś się wtrąca w 'Wasze sprawy'. |
|
|
|
#323 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A że tak nie jest..Tak jak ta kobieta(Alicja Tysiąc) której kolejny poród groził ślepotą a mimo to nie zgodzono się żeby dokonała aborcji. Nikt nie przejął się tym że jeśli oślepnie to kto wychowa i wykarmi to i pozostałe jej dzieci?
Fenris Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych Edytowane przez Irisfeal Czas edycji: 2011-03-30 o 00:44 Powód: znalazłam nazwisko;p |
|
|
|
|
#324 |
|
Konto usunięte
|
Dopamine99 - Wiesz co to demokracja?
Jakoś nie zauważyłam, żeby ktoś tu miał pretensje do całego świata. Ja osobiście nie mam do nikogo, tylko przeszkadza mi, że w razie czego musiałabym omijać polski miejscowy folklor antyaborcyjny aby zrealizować własne cele. |
|
|
|
#325 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale oczywiście dzieci to nie moja sprawa... a może jednak moja... a może jednak nie... nie wiem, nie mogę się zdecydować, chyba jestem kobietą ![]() (śmiać mi się chce) Cytat:
|
||
|
|
|
#326 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ciekawe jak to się stało, że w wielu krajach to obywatelki musiały same zawalczyć o prawo do przerywania ciąży.. |
||
|
|
|
#327 |
|
Przyczajenie
|
Ja jestem całkowicie przeciwko aborcji. Nawet w wersji prezentowanej w polskiej ustawie. W którym momencie zdaniem jej zwolenników zaczyna się ludzkie życie, skoro nie od poczęcia? Może od momentu kiedy zaczyna bić serce, 2 cm płód ma wygląd małego dziecka. Najbardziej podobają mi się teksty, że kobieta ma prawo do własnego ciała. Owszem do własnego ma, ale dziecko nie jest jej ciałem i ono też ma prawo do własnego ciała.
Jestem w 22 tygodniu ciąży, nie do końca planowanej. Czuję ruchy dziecka, ono już słyszy, ziewa, drapie się po głowie, kopie, itd. Rozumiem, że wg zwolenników aborcji nie jest człowiekiem. Ciekawe kiedy się nim stanie? Jak się urodzi? Rozumiem, że dzień przed porodem jeszcze nim nie będzie, więc mogłabym je zabić? |
|
|
|
#328 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Rozwijający się płód to obciążenie, wszystko czerpie z ciała matki. Jeśli kobieta ma prawo do własnego ciała, to ma także prawo zachować je w stanie jaki jej się podoba i sama zadecydować czy chce nosić w środku innego ludzika. Cytat:
IMO takie rozgraniczanie nie ma sensu, wszystko jest względne. To, czy bardziej będę cenić płód od dojrzałego człowieka (albo odwrotnie) zależy od bardzo wielu czynników. |
|||
|
|
|
#329 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlaczego w dyskusjach o aborcji kobiety nie walczą o to, żeby mężczyzna również mógł decydować o aborcji? ![]() Nie to, żebym chciał z tego korzystać. Zauważam tylko, że dyskusja o aborcji nie jest niezależna od grup takich jak np. feministki itp, używane są wciąż te same argumenty, które już obalałem na poprzednich stronach - jak np. 'śmierć człowieka wyznacza brak aktywności mózgu, zarodek nie ma mózgu, więc nie żyje' i tym podobne bzdury. W związku z tym ludzie podejmują decyzje na podstawie fałszywych, lub błędnych logicznie wniosków, a czasem do okreslenia człowieczeństwa wystarczy 'bo ja tak uważam, ty uważasz inaczej, masz prawo' i na tym argumenty się kończą. Mierzi mnie to, że dyskusja o aborcji służy do wycierania d... organizacjom zajmującym się obroną 'praw kobiet' i jest przez ten trend zdominowana. Czy ktoś ma w ogóle odwagę rozmawiać o tym w inny sposób? Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#330 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Moje dopiski na zielono. ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Otelka, twoje zdanie pozostaje twoim. Zawsze płód w moim brzuchu będzie mniej ważny ode mnie i moich planów. Nie jest na tyle istotną wartością i już. Rozumiem i ci usuwać nie każę, a mnie nikt nie każe urodzić, jeśli tego nie chcę. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.

Chociaż, jak mówiłam, uważam, ze aborcja powinna być legalna, a krytyka jej jako sposobu pozbywania się "problemu" wynika zwyczajnie z mojego światopoglądu . Może to też kwestia jakiegoś instynktu macierzyńskiego, który jednym bedzie podpowiadał, że to jest czymś złym, a innych ze względu na przerażenie samą myślą o dziecku w ogóle nie zbulwersuje. Fakt, faktem zawsze sobie myślę w takich momentach , że warto docenić to, że nikt będąc w ciąży z nami nie postanowił niczego usunąć.

No po prostu -brawo