|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
![]() kubusewa GRATULACJE ![]() gosia żeby to był czop ![]() ![]() srubokretka kombinujesz coś?? ![]() Jak tak dalej pójdzie będę ostatnia ![]() Miłego dnia ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#302 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pól godziny polowałam na siku Kai , warunki jak na sali operacyjnej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki
![]() Pisalam z lenką, pisala, ze po 10:00 dowie sie co z Maleńką. nowaken ja mysle, ze dziewczyny maja nadzieje ze jednak uda sie, bo czesto niektore problemy da sie przewalczyc tylko potrzeba duzo wsparcia pomocy od bliskich, pomocy od znajomych (dlatego tu pisza o swoich klopotach karmieniowych), bo jak sie pierwszy raz staje mama to wszystko jest takie nie do ogarniecia, a instynkt macierzynski jest tak mocny i tak bardzo chce sie karmic piersia, ze robi sie wszystko bo jednak w naszych mamusiowych glowach jest gdzies zakodowane ze mleko z piersi jest najlepsze bo naturalne. I tak jest na pewno, mleczko z piersi jest naj, ale niestety karmienie nie jest proste, problemow przy tym sporo, jednak walczymy ile mozemy! tak jak ja przy Filipie przez miesiac czasu walczylam niestety sie nie nie udalo, nie chcial ssac piersi, dostawal przez miesiac moje odciagane mleko potem mm i wcale nie czuje ze dostal mniej milosci ode mnie, jednak musze przyznac karmiac teraz Szymona, ze nie zdawalam sobie sprawy i nie wierzylam, ze karmienie moze byc tak przyjemne, tak cudowne, bo ta bliskosc z dzieckiem jest wyjatkowa. Z Filipem nie zaznałam tej bliskosci...Mnie to karmienie piersia i ta bliskosc ten kontakt z malym daje jakis spokoj w sercu ktorego nie potrafie opisac, a dziecku daje poczucie bezpieczenstwa. To stękanie przy piersi z zadowolenia z najedzenia jest przepiekne. Dziewczyny maja problemy (bo albo dzieci sa senne, albo nie umieja maluszkow przystawic dobrze do piersi, albo malenstwa gryza brodawki, do tego nawal pokarmu, zastoje) jesli sie to przejdzie to potem jest dobrze, ale wiele z nas nie daje rady, jednak ciagle ma nadzieje. ![]()
#305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#306 | |||
Gang Iren
|
Dzien dobry!Ja jeszcze w dwupaku
![]() O ale fajnie! ![]() Cytat:
![]() [QUOTE=MoniqW;33507817] No kwietniówki worek na dobre się rozwiązał - kto następny? Ja się specjalnie nie wpycham ale jak by sie wcześniej zaczeło nie była bym zła ![]() /QUOTE] Ja ![]() Cytat:
A gdy minely te ciezkie poczatki bylo naprawde super.Karmienie dawalo mi ogromna satysfakcje.Ja sama moge wykarmic moje dziecko,widze jak rosnie dzieki mojemu mleku,to cudowne! Specjalisci od mm przescigaja sie w wymyslaniu coraz to lepszego skladu w mleko,a to wzbogacone tym,a to tym.A ja mam cos czego udoskonalic juz nie mozna,bo jest doskonale.I daje same korzysci,ktore procentuja przez dlugie lata,chronia moje dziecko przed wieloma chorobami. Cytat:
![]()
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2012-04-13 o 07:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#307 |
Rozeznanie
|
Nowaken, to chyba przede wszystkim wynika z tego, że chcemy dla dziecka jak najlepiej, więc chcemy mu dać najlepszy z możliwych pokarmów. Ja też czasami spędzam cały dzień na kanapie karmiąc co godzinę lub półtorej, bo moje dziecko co prawda nie płacze ale też nie śpi i ciągle mam nadzieję, że może jak zje to zaśnie. Pewnie jakby dostał mm to zasnąłby łatwiej, ale z drugiej strony obawiam się, że może mieć kolki po mm, których teraz nie ma. Poza tym ten uśmiech jak już wypluje cyca i pokazuje całą swoją bezzębną paszczę jest bezcenny i nawet mój tż mimo, że to nie on karmi nie zamieniłby tego widoku na nic innego, a co dopiero ja, która sprawiła to szczęście.
A kłopoty? Zawsze ma się nadzieję, że jutro już będzie lepiej! Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-04-13 o 07:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#308 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Zeby nie bylo nie potepiam jak ktos karmi butelka. To jest wybor kazdej kobiety jak karmi.
![]() |
#309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nowaken, ja tez z jednej strony nie rozumiem zacietej walki o laktacje - tzn owszem tak jak Ty uwazam, ze warto powalczyc, ale nie za wszelka cene ... z reszta sama zrezygnowalam z karmienia kiedy przyprawialo mnie i dziecko o sam stres i placz ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#310 |
Zakorzenienie
|
Kolejne wieści od Kubusewy:
"Od wyjścia z domu do kangurowania 50 minut. Na wejściu rozwarcie 5-6cm. Bolało jak diabli ale warto było bo Gabryś jest cudowny. Dzięki za życzonka. Pozdrawiam" Ja też chcę taki ekspres ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#311 | |||||
Zadomowienie
|
Witajcie Kochane!
Cytat:
![]() No wlasnie zauwazylam,ze wlasnie myslenie zmienia sie, gdy samemu zostaje sie rodzicem. Cos co kiedys wydawalo sie "eee przewrazliwiona", teraz staje sie zupelnie normalne. Perspektywa się zmienia i punkt widzenia ,bo to przeciez nowa rola w zyciu i okazuje się czesto ze zderzenie rzeczywistosci z realiami bywa zupelnie niespodziewane Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Rewelacja,ze udala Ci się akcja "sterylna" ![]() ![]() Jolka witaj mamuska ![]() ![]() Mam nadzieje,ze u Kai Lenki wszystko dobrze i dzisiaj bedzie tulila do oporu Malutką. ____________________ u nas nocka dobrze minela. Po kąpaniu cyc i poszedl w kime..Potem 1 30...karmienie i spanie i 4:30. On funkcjonuje lepiej niz zegarek ![]() Swoja droga bardzo mnie jedno ciekawi.. O ile w nocy spi bez problemu to notorycznie nad ranem 5-6 jest juz jojczenie i praktycznie obudzenie(oczywiscie na rękach spi,choc tez marudzi). Zastosowalismy dzis metode karmienie-przewijanie-karmienie. Mimo,ze oczywiscie przebieranie pewnie obudzilo pol bloku...to potem "dobiłam" krzykacza cycem i poszedl w kime. Moze to jest sposob w naszym przypadku, aby wlasnie nie przewijac PO....bo wtedy juz ciezko potem uspokoic. o 7:30 zjadl swoja porcje sniadania i teraz kima sobie ladnie,a ja jak czlowiek zjadlam sniadanie,wzielam prysznic i zaraz sie biore za sprzatanie. Dziewczyny mi az czasem glupio,ze tak nie doceniam tego,ze Robcio jest w rzeczywistosci bardzo grzeczny. Jak czytam o Waszych calodniowych walkach, kolkach etc..to stwierdzam, ze szukam chyba dziury w calym. Podziwiam Wasza sile i wytrwalosc,bo to naprawde jest wykanczajace psychicznie i fizycznie. Wlasciwie od dnia narodzin czlowiek funkcjonuje w trybie 2-3h snu(jak sie uda), a w ciagu dnia tez trzeba swoje zrobic. ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- chyba trzeba porozmawiac z Erykiem;-)..kolezanka Andrea już oglada brzuszek mamy z drugiej strony,a kawaler się ociąga. Gosiaa moze to dzis bedzie TEN dzien.tego Ci zycze ![]() ![]()
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#312 | |
Gang Iren
|
Cytat:
To najpierw sie karmicie z jednej piersi,potem przewijanie i druga piers,tak?Ja przed karmieniem zawsze przewijalam,po juz nie. No gadam do Eryka i gadam,a on nic!Maly uparty baranek ![]() Codziennie mam nadzieje,ze to bedzie TEN dzien... Teraz dodatkowo pokazalo sie swiatelko w tunelu,po tym masazu szyjki i czopie wczorajszym.Ale moze ja znowu sie nastawie,ze cos sie ruszy,a przyjdzie mi czekac jeszcze tydzien i miec wywolywany porod. Tak bym tego nie chciala ![]()
![]() |
#313 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny ja już nie daję rady ![]() ![]() Teraz bolą mnie wszystkie kości i nadal brzuch pobolewa Oskar zawsze się wypinał od rana a szczególnie jak jadłam śniadanie lub jak siedzę na laptopie a teraz jest spokojny ![]() Piątek czy nie piątek 13.... ja chcę rodzić bo inaczej wysiądę psychicznie ![]() ![]() Gosia to musiał być czop ![]() ![]() ![]() I wkurza mnie zaś ta głupia reklama !!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#314 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie tez to Emolium doprowadza do nerwicy - chocby nie wiem co to to nie kupie !!! Edytowane przez MoniqW Czas edycji: 2012-04-13 o 08:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#315 | ||
Zakorzenienie
|
Mnie tez ta reklama denerwuje, jak to wylaczyc?
![]() Cytat:
![]() Ja Cie doskonale rozumiem, bo ile naplakalam sie przy Filipie a on ze mna, a kiedy po m-cu walki podalam mm oboje odetchnelismy z ulga. W koncu moglam cieszyc sie malenstwem w pelni. I oczywiscie uwazam ze nic za wszelka cene, ale walczyc warto bo moze sie udac przezwyciezyc problemy mimo iz wydaje nam sie ze nie jest to m ozliwe ![]() Cytat:
![]() Uwazam, ze bardziej komfortowo bedzie sie maluchowi jadlo w czystej a nie okupkanej pieluszce ![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Nikii wiem co przezywasz...jeszcze troszke dasz rade ![]()
![]() |
#316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No chyba faktycznie mamy małe preludium... teraz już jest masakra a co dopiero przy porodzie ![]() chyba jedną i ciągle tą samą metodą pokazuje się i krzyżyk.... jak ta reklama ma tak wyskakiwać dziennie to .... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to expres rzeczywiscie ![]() Mravka, dziekuje ze pytasz - juz troche lepiej.. zjadla rano tego ''mleka bez mleka'' czyli ta mieszanke mlekozastepcza bez bialka mleka krowiego i laktozy i odpukac spi ... ale tez sie meczyla jeszcze z baczkami i postekiwala z godzinke... no ale po jednej butli nie ma co cudow oczekiwac... przetrzymam 2 tyg jak bedzie poprawa to mam jasna sytuacje, jesli nie to bedziemy dalej szukac .... wlasnie udalo mi sie wstawic pranie i ogarnac troche mieszkanie, jeszcze musze odkurzyc i wziac prysznic, bo brudan normalnie chodze, a polozna ma o 12 przyjsc ....
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#318 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#319 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mi też już w 37 tc mówili, że uznaje się za donoszoną ciążę Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Moja prawa stopa bije dziś rekordy w powiększeniu a lewa wygląda całkiem normalnie - sprawdzam ciśnienie, jest ok. Czy to normalne tak puchnąć jednostronnie pod koniec? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#320 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
łączę się w bólu ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#321 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nikii, Cziqua ![]() ![]() idę z małym na podwórko |
|
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Wtajemniczenie
|
wow to sie Kubusewa szybko uwinela
![]() Emigra super ze Julcia lepiej i brawo za pierwszy usmiech ![]() Nikki maze kapiel troszke pomoze na bol plecow...ja w dzien poprzedzajacy porod (zaczelo sie w nocy) spedzilam wiele godzin w wannie bo pomagalo mi na olecy. Tz moze masaz niech Ci robi wtedy kiedy jest w domu. chyba juz tuz tuz Nikki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#323 |
Wtajemniczenie
|
Nie było mnie kilka dni a tu tyle nadrabiania
![]() Kubuś złapał jakąś infekcję, ma katar, kaszel i kicha , byłam z min wczoraj u lekarza i dostał syropki i antybiotyk. Strasznie mi go żal, tak mu sie ciężko oddycha przez nosek ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ale jeszcze mnie naszlo w sprawie karmienia...wg mnie to jest też tak,że w sumie dość często na karmienie cycem a raczej na kłopoty z tym zwala się całą winę za to co się dzieje krótko po porodzie...często dużo więcej jest przyczyn frustracji młodej mamy i z tego są nerwy , a jak sa nerwy to karmienie trudno ,żeby szło prosto i tak to niestety jest. Pamiętam jak tż został z Niną ( opisywałam ,ze biegłam z rozwianymi bimbałami od gina bo twierdził tż przez telefon,ze mała aż się dusi od płaczu) TŻ zdenerwowany , Mała to czuła i wyła, a cały dzień była grzeczna. Podstawa to spokój, z tego tez przy drugim dziecku częściej karmienie jest prostsze, bo odchodzi wiele innych zmartwień, które przy pierwszym dziecku zaprzątają głowę.No ale wiadomo,że o spokój trudno, więc trzeba prosić o pomoc przy dzieciaczku, wyjść na godzinę jak się nie daje rady, bo inaczej nic z tego nie będzie. Karmienie im dalej w las tym idzie prosciej , ale to też potwierdza,że z czasem osiągamy spokój pewnego rodzaju,o ktory na początku trudno, bo świat jest wywrócony do góry nogami. Kubusewa ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#325 |
Wtajemniczenie
|
Hmmmmm - odchodzi mi chyba czop...
![]() |
#326 | |
Gang Iren
|
Dziewczyny a klikala ktoras z was w to emolium,ze chce przetestowac?
Jestem ciekawa czy wtedy to znika?Tylko mi tego do Anglii raczej na przetestowanie nie przysla ![]() ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#327 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kciuki za wyniki!!! ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- brawo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#329 |
Wtajemniczenie
|
Niestety - po konsultacji tel z gin, opisie czopa itp wynika, że jeszcze spokojnie z tydzień bo gdyby był choć trochę podbarwiony krwią to byłoby blisko a tak to
![]() Ale ogólnie czuję się jakoś dziwnie - jakby mnie przeziębienie miało łapać czy cuś, więc kto wie, kto wie ![]()
![]() |
#330 |
Wtajemniczenie
|
Dzien Dobry!
Widze ze wywiazala sie dyskusja na temat karmienia, to i ja wyraze swoja opinie! Ja Adasia karmilam do 4 m-ca, pokarm pojawil sie u mnie 4 albo 5 dnia dopiero- juz nie pamietam! I to byla siara, wczesniej nie mialam ani kropelki, przysiegam! Wiec to nie zawsze tak jest ze kazda mama potrafi wykarmic swoje dziecko, fakt ze pojawil sie pokarm, ale Adas musial byc juz dokarmiany mm w szpitalu. W domku krzyczal non stop, ranil mi cycki, bolal go brzuszek , byly tego wszystkie oznaki, ja ciagle mialam wyrzuty sumienia co ja zjadlam ze go boli, meczylam sie nieziemsko a im wiecej ja sie martwilam i stresowalam tym bardziej On i mleczka bylo mniej. zawsze po karmieniu piersia dostawal mm z butli bo inaczej plakal! A ja zapalenia piersi, nawalu pokarmu nie doswiadczylam, moej piersi byly ciagle miekkie! Wiec smiem twierdzic, ze z jakiegos powodu pokarmu mialam za malo! A czy to byla moja psychika? pewnie tak , ale odkrecic to tak na zawolanie to sie nie da. Nie idzie sobie tego tak wytlumaczyc , ze denerwuje sie i nie mam mleczka, od jutra koniec z nerwami i wszystko bedzie dobrze! Nie ma tak po prostu! Adas zaliczyl skaze bialkowa, ciemieniuche na cala glowe, pekajaca skore w zgieciach lokci i pod kolanami i generalnie byl przesuszony i czerwony na maksa. N ie obylo sie rowniez bez innych alergii, wiec az tak bardzo mu to moje mleczko nie pomoglo z tymi alergiami! Dla porownania jest wiele dzieci karmionych mm, ktore nie maja zadnych alergii! To sie rozpisalam! Podsumuje krotko: warto walczyc jesli sie chce, jesli kobieta przytloczona przeciez hormonami, porodem itd itp nie daje rady - to moim zdaniem nalezy ja tylko wesprzec w decyzji zaprzestania karmienia piersia! Ja probowac bede , ale jesli cos bedzie nie tak to podam mm i nie bede jej demonizowac ![]() Generalnie mam takie samo zdanie jak Nowaken - nic na sile, zycie mlodej matki szczegolnie z pierwszym dzieckiem jest tak odwrocone do gory nogami , ze nalezy je sobie ulatwiac a nie komplikowac! Bo dziecko skorzysta wiecej z zadowolonej mamy niz cierpietnicy!
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:29.