![]() |
#301 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Matura 2015 :)
|
![]() ![]() |
![]() |
#302 |
Zakorzenienie
|
jakie macie książki teraz do historii? Bo moja szkoła miała z nowej ery tę obowiązkową, na drugi semstr była przwidziana kolejna, ale oczywiscie nowa era nie wydała JESZCZE podręcznika i korzystamy z jakiegoś dziwnego, innego. Uczę się teraz z zeskanowego działu i mam ochotę wyrzuić mojego lapka za okno, bo to jest takie beznadziejne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#303 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka
![]() |
#304 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja mam 'Zrozumieć przeszłość' i chyba nie było problemów z zakupieniem części na drugi semestr. Mnie najgorzej idzie nauka WOSu, nie ma drugiego tak beznadziejnego podręcznika jak 'W centrum uwagi'. ![]()
![]() |
#305 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() My skończyliśmy już pierwszą i drugą część do klasy II i robimy już podręcznik do klasy 3 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#306 |
Zakorzenienie
|
moja klasa wybrała sobie jako realizacja kolejnego podręcznika "Wojna i wojskowość", ale oczywiscie nowa era nie zdążyła wydać jeszcze tego podręcznika.. Pojawił się niedawno, jeszcze w wersji elektronicznej. Książka może bedzie dostępna na nowy rok szkolny. Denerwuje mnie to, ze będać już przy koncówce drugiej klasy wciąż tyle niejasnosci jest, podręczników nie ma. Wszystko powinno być ustalone z dniem 1 września 2012 roku. Ale taka polityka naszego kraju
![]() Najlepsze jest to, ze moja nauczycielka z fizyki korzysta ze starego podręcznika, w ktrórym jest dosłownie to samo, te same zadania, jedynie działy są inaczej rozplanowe.. a my musielsmy za niego zapłacić prawie 50zł. Gdybym wiedziała, kupiłabym używany. W ogole nienawidze podręczników z WSPIU, istna tragedia się z niego uczyć. Najbardziej do mnie przemawia Nowa Era. Zamkor jeszcze ujdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#307 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#308 |
Raczkowanie
|
siemka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#309 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#310 |
Wtajemniczenie
|
W pierwszej klasie miałam do biologii, chemii i geografii podręczniki z Nowej Ery- bardzo miło je wspominam, krótko, zwięźle i na temat. Tak samo oceniałam podręcznik do historii do klasy 1 (czyli zakres jeszcze podstawowy), natomiast mój obecny podręcznik to jakaś totalna klapa. Skupiają się na mało ważnych rzeczach jednocześnie rozpisując je na 10 stron, a najważniejsze wydarzenia opisują w dwóch zdaniach... Skończyło się tym, że uczę się z używanych podręczników do PODSTAWY bo jest w nich więcej informacji niż w tych moich...
A co do niejasności związanych z tą podstawą programową to pozostawie to bez komentarza... ![]() Podręcznik do historii z Wsipu miałam w gimnazjum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#311 |
Zakorzenienie
|
u mnie w gimnazjum własciwie każdy podręcznik był z nowej ery, dopiero w liceum z historii był Wsip- nie wiem czy ktoś z Was miał, taki czerwony.. Podręcznik miał 400 stron, każdy podrodział miał ok 10 stron i właśnie zawieriał bardzo szczegołowe zagadnienia. Zamast uczyć się konkretnych rzeczy, które mogłabym zapamiętać na dłuższy czas musiałam uczyć się na pamięć dziwnych szczegółowych dat, wydarzeń.. Zresztą taka również jest moja nauczycielka. Uwielbia dawać na sprawdzianach jakieś detale. Zamiast napisać w którym roku była biwa pod Termopilami, to w zdaniu mam np. napisać jaki typ wojska walczył. Jej popisowym zadaniem jest danie maturalnego tekstu źródłowego i z niego trzeba wywnioskować o jaką bitwę chodzi. Pamiętam jak raz na sprawdzianie był kawałek pieśni "Boże coś Polskę" podkręslona jedna linijka tekstu i pytanie, o jakiego dowódcę chodzi, a następne: napisz jak obecnie brzmią słowa pieśni. Myślałam, ze padnę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#312 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#313 |
Raczkowanie
|
U mnie jak przygotowania take że gre o tron ogladam i wyszukuje zwroty. Ogolnie lapie slowka z angielskich i amerykanskich programow jak kardashiany. Po za tym chodze na niemiecki dodatkowy. Zastanawiam sie tylko czy mam historie zdawac. W sumie to nie wiem po co mi ona ale decyzji nie podjelam... A wy zdajecie jakies jezyki i jak sie do nich przygotowujecie?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#314 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#315 |
Wtajemniczenie
|
Ja do rozszerzeń z języków nie podchodzę wcale- dla mnie to będzie ogromna strata czasu jeśli chodzi o naukę, która i tak zakończy się marnym wynikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#316 |
Zakorzenienie
|
ja też oglądam sporo seriali, tylko z napisami. Staram sie ich nie czytać, ale czasem jest bardzo ciężko
![]() Za matematykę R wezmę się na wakacjach.. Za polski też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
Przyczajenie
|
Ja z racji tego, że WOS-u nie mam normalnie w szkole, miałam się uczyć w domu, jednak wyszło jak wyszło, ruszyłam go tylko trochę, mam zamiar w wakacje nadrobić zaległości, do tego ćwiczyć matmę i trochę słówek złapać z angielskiego, bo lepiej mi idzie gramatyka jak te słówka. Mam nadzieję, że dotrzymam w swoich postanowieniach i nie rzucę książek w kąt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#319 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, możecie polecić coś do nauki niemieckiego?
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Cytat:
dw.de |
||
![]() ![]() |
![]() |
#321 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Konto usunięte
|
Dziś se tak siedziałam i myślałam i tak żeby sobie angielski podszlifować to oprócz filmów po angielsku poszukam gdzieś książek napisanych po angielsku, też zawsze jakaś nauka nowych słówek, zwrotów, a nawet czasów itd.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#323 |
Zakorzenienie
|
ja w tamtym roku dostałam na wakacje od mojej korepetytorki, ale połowy nie przeczytałam, bo były jeszcze za trudne. Ale myslę, że w tym roku już dużo lepiej mi pójdzie. W sumie nie wiem czy jest sens kupować takie książki, no chyba, że jestes miłosnikiem (dla mnie to strara pieniędzy, wole coś przeczytać i oddać).
![]() Nie pamiętam tytułów, bo więkoszość z nich to były takie dłuższe historyjki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#324 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#325 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#326 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#327 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#328 |
Raczkowanie
|
A uczy się ktoś z Was szwedzkiego?
#329 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#330 |
little hungry lady
|
Ostatnio wywnioskowałam, że grono osób wybiera angielski, nie widzą innej opcji, jak dla mnie - nie jest wcale taki łatwy
![]() Ja jestem już od 6 klasy szkoły podstawowej zdecydowana na niemiecki, a na dodatek rozszerzony, choć przyznam, że trochę się obawiam. Jednak doszły mnie niedawno słuchy, że matura ustna z j.obcego jest na jednym poziomie (tzn. jeżeli ktoś wybrał rozszerzenie to zdaje je w formie pisemnej, forma ustna jest tylko podstawowa). A z pozostałych to planowałam wziąc rozsz.polski, wos i geografię. Ale ostatnio okazało się, że nie ma innej opcji tylko zdawanie rozszerzen, ktore obejmuje okreslony profil klasy, wybrany przez nas. Tj.jezeli ktos zadeklarowal zdawanie rozszerzonego wosu, to albo zdaje ten rozszerzony wos, albo w ogóle z niego rezygnuje. Podstawy zdawac nie moze. Troche bezsens. Poza tym obawiam sie tej nowej matury, same problemy z nią i zapewne to jeszcze nie koniec ich.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.