Podróżniczki - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-08, 14:17   #301
Apelly
Wtajemniczenie

Dot.: Podróżniczki

Cytat:
Napisane przez kisiej25 Pokaż wiadomość
podpięłabym się jakoś pod Wasze rozmowy
To napisz coś ciekawego o sobie

Edytowane przez Apelly
Czas edycji: 2015-02-08 o 14:19
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-08, 14:38   #302
kisiej25
Tajka

Mam 20 lat i odkąd pamiętam interesowałam się podróżowaniem.
[widze, ze watek umarl... ]

Edytowane przez kisiej25
Czas edycji: 2015-02-25 o 07:43
kisiej25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-01, 17:28   #303
minus
Wtajemniczenie

GG do minus

Dziewczyny, czy któraś podróżuje na stopa ? Mam pytanie.. wybieram się w takową podróż na 3-4 tygodnie i zastanawiam się czy z plecakiem 50L będzie okej, bo to dość mało, ale obawiam się, że więcej nie udźwignę, bo jestem dość mała i generalnie drobna. Mam 160 cm i ważę 49kg Jakie Wy zabieracie plecaki ?
minus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-01, 19:30   #304
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez minus Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś podróżuje na stopa ? Mam pytanie.. wybieram się w takową podróż na 3-4 tygodnie i zastanawiam się czy z plecakiem 50L będzie okej, bo to dość mało, ale obawiam się, że więcej nie udźwignę, bo jestem dość mała i generalnie drobna. Mam 160 cm i ważę 49kg Jakie Wy zabieracie plecaki ?
Mam identyczne wymiary co Ty, sporo podróżuję na stopa, też z 50l plecakiem. Mam na swoim koncie prawie miesięczną podróż z modelem Forclaz 50l z Decathlona i generalnie polecam. Po kilku wypadach wiem, że byłabym w stanie spakować się w mniejszy plecak - biorę też mniej rzeczy, wolę robić pranie na trasie, niż nosić zbędne kilogramy na plecach. Zresztą, w podróży wychodzi ile rzeczy tak naprawdę potrzebujemy - a nie potrzebujemy sporo. Swoją drogą, jeśli można zapytać, gdzie jedziesz?

U mnie mały update planów: za trzy tygodnie lecę do Gruzji i Armenii, a w czerwcu czeka mnie chyba przygoda życia - Islandia
waiting for it to come back to me
svamp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-01, 20:55   #305
minus
Wtajemniczenie

GG do minus

Cytat:
Napisane przez svamp Pokaż wiadomość
Mam identyczne wymiary co Ty, sporo podróżuję na stopa, też z 50l plecakiem. Mam na swoim koncie prawie miesięczną podróż z modelem Forclaz 50l z Decathlona i generalnie polecam. Po kilku wypadach wiem, że byłabym w stanie spakować się w mniejszy plecak - biorę też mniej rzeczy, wolę robić pranie na trasie, niż nosić zbędne kilogramy na plecach. Zresztą, w podróży wychodzi ile rzeczy tak naprawdę potrzebujemy - a nie potrzebujemy sporo. Swoją drogą, jeśli można zapytać, gdzie jedziesz?

U mnie mały update planów: za trzy tygodnie lecę do Gruzji i Armenii, a w czerwcu czeka mnie chyba przygoda życia - Islandia
Oo, czyli da radę ! Dziękuję bardzo
Planuję EuroTrip i dziś wiem tylko tyle, że muszę wrócić w czerwcu ze względu na wyjazd do Holandii którą będę zwiedzać już bez plecaka turystycznego na grzbiecie Tak więc trasa jest do ustalenia, pewnie wyjdzie w praniu, bo chodzi o samą podróż i wiem, że jak zawsze cieszyć będzie mnie każde miejsce po drodze. Aczkolwiek.. Albania brzmi pociągająco. ;p
Moze mogłabyś mi poradzić co ze sobą zabrać albo masz jakieś złote rady dla zapalonej nowicjuszki ?

PS Islandia brzmi wspaniale !
minus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-01, 21:47   #306
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Planuję EuroTrip i dziś wiem tylko tyle, że muszę wrócić w czerwcu ze względu na wyjazd do Holandii którą będę zwiedzać już bez plecaka turystycznego na grzbiecie Tak więc trasa jest do ustalenia, pewnie wyjdzie w praniu, bo chodzi o samą podróż i wiem, że jak zawsze cieszyć będzie mnie każde miejsce po drodze. Aczkolwiek.. Albania brzmi pociągająco. ;p
Moze mogłabyś mi poradzić co ze sobą zabrać albo masz jakieś złote rady dla zapalonej nowicjuszki ?

wysłałam Ci wiadomość
Stary 2015-03-01, 22:08   #307
kisiej25
Tajka

Cytat:

Super sprawa. Ja mam zaplanowany już EuroTrip (longboard) z przyjaciółką i znajomą w przyszłym roku. Zaczniemy pewnie w marcu jakoś i planujemy spędzić na "objazdówce" cały rok

Stary 2015-03-15, 11:19   #308
malinowaherbata
BAN stały

ej dziewczyny a myślałyście coś rejsie po morzu...bo mnie zaiteresował rejs trasą magellana z selma expeditions (nie wiem może ktoś jeszcze takei coś organizuje) ale nawet nie wiem czy trzeba mieć jakieś przygotowanie...ale żeby takie coś przeżyć w życiu to normalnie szał
malinowaherbata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-15, 12:13   #309
kisiej25
Tajka

Cytat:
Napisane przez malinowaherbata Pokaż wiadomość
ej dziewczyny a myślałyście coś rejsie po morzu...bo mnie zaiteresował rejs trasą magellana z selma expeditions (nie wiem może ktoś jeszcze takei coś organizuje) ale nawet nie wiem czy trzeba mieć jakieś przygotowanie...ale żeby takie coś przeżyć w życiu to normalnie szał

Ja pracy na statku będę szukać gdzieś w przyszłym roku/za dwa lata

Stary 2015-03-22, 09:59   #310
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Za 18 dni znowu ruszam! Spełnia się to, co zaplanowałam na ten rok, czyli pierwsza w życiu wyprawa na Bałkany. Mimo że krótka, to strasznie cieszy

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

plastikowabiedronko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-22, 10:22   #311
Jovisse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plastikowabiedronko Pokaż wiadomość
Za 18 dni znowu ruszam! Spełnia się to, co zaplanowałam na ten rok, czyli pierwsza w życiu wyprawa na Bałkany. Mimo że krótka, to strasznie cieszy

Bałkany, a jaka trasa zaplanowana?
Stary 2015-03-22, 12:45   #312
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jovisse Pokaż wiadomość
Bałkany, a jaka trasa zaplanowana?
Nic wielkiego, bo to tylko 6 dni i na Wielkanoc lecę, ale Skopje i okolice Jeziora Ohrydzkiego na pewno

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Stary 2015-03-22, 16:05   #313
Jovisse
Zakorzenienie

Ooo, jestem bardzo ciekawa Macedonii, musisz potem koniecznie zdać relację chociażby z tych 6 dni. Lepsze to niż siedzenie w domu!
Stary 2015-03-26, 11:55   #314
bernikula
Zakorzenienie

Jest dzisiaj tani lot do Macedonii, ale z Luton, wizzair w dwie strony 20 funtów:
http://www.fly4free.com/flights-from...rid-19-98-gbp/

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Sztokholm:

lecę 31 maja na cały dzień. Czy jest coś, czego nie mogę przegapić oprócz "standardu", czyli Starówki, Ratusza, zmiany warty itd. Może jakieś muzeum?

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-26, 12:42   #315
parasololka
Raczkowanie

dziewczeta, zyje!
w Gruzji najlepiej motac nocegi na miejscu, jak wieksza grupka tj. wiecej niz 2 osoby to sie smialo targowac
dla mnie pora na namiot jest wszedzie, mam spiwor z komfortem -2 stopnie wiec nawet nocowanie w zime mi nie straszne
Balkany sa super! bylam tez. Macedonia jest co prawda malutka ale te 6 dni to tak w sam raz zeby tam sie troche pobujac. jezioro Ochrydzkie super ale Ochryd to najbardziej turystyczna miejscowosc i moze to czasem doprowadzac do szalu...
co do plecaka... ja na tripy ponizej miesiaca biore 34l. plecak najzwyklejszy, pierwszy (mam sentyment do niego) z lidla za 70 pln. i mimo x tripow sie nie rozpadl, raz sie rozprula czesc komina ale przyszylam i smiga jak nowy. moim zdaniem zasada jest taka, ze im wiekszy masz plecak tym wiecej niepotrzebnych rzeczy bierzesz

a ja w niedziele lece na tydzien na Krete ze znajomymi, wyhaczylismy bilety za 160pln w 1 strone i smigaaaamy na tydzien
Stary 2015-04-01, 11:03   #316
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Relację zdam na pewno, ciekawa jestem jak odbiorę podróż do takiego kraju teraz. Wcześniej, gdy mieszkałam w Polsce to kochałam Europę Wschodnią, wciąż strasznie tęsknię za Mołdawią, ale na Bałkanach nigdy nie byłam i teraz będę konfrontować rzeczywistość macedońską ze szwajcarską. Obawiam się doznania jakiegoś szoku

To, że Ohrid jest turystyczny to wiem, tam pewnie tylko zajrzymy na moment, rodzice TŻ mieszkają w Strudze, więc i urok podobno zachowany, i święty spokój.

Na Kretę bym się wybrała, kumpel jest tam na Erasmusie to i spać by było gdzie i miałby kto lokalne miejsca pokazać.

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Edytowane przez plastikowabiedronko
Czas edycji: 2015-04-01 o 11:06
Stary 2015-04-01, 11:34   #317
svamp
Zadomowienie

A ja świeżo po powrocie... Gruzja, Armenia i Górski Karabach. Polecam każdemu, bo ilość niesamowitych ludzi napotkanych na drodze przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Stop działa tam świetnie, nigdy nie czekaliśmy dłużej niż 5 minut. Jedyne zaskoczenie - dość drogie noclegi. Jedzenie i cała reszta tanio. Tylko uwaga na wątrobę - czacza, wino z piwnicy i koniaczek armeński leją się strumieniami!

Edytowane przez svamp
Czas edycji: 2015-04-01 o 11:38
Stary 2015-04-01, 11:38   #318
bernikula
Zakorzenienie

Cytat:
A ja świeżo po powrocie... Gruzja, Armenia i Górski Karabach. Polecam każdemu, bo ilość niesamowitych ludzi napotkanych na drodze przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Tylko uwaga na wątrobę - czacza, wino z piwnicy i koniaczek armeński leją się strumieniami!
Suuuper! Też marzy mi się Gruzja Na razie Sztokholm i Barcelona.

Insta
Stary 2015-04-01, 12:24   #319
tosia_ka
BAN stały

barcelona jest cudowna, w tym roku wywieje mnie do wenecji
tosia_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 14:39   #320
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Jak było w Karabachu? Tam mi się nie udało niestety dotrzeć.
Jak wyglądają teraz nastroje polityczne w Armenii?

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Stary 2015-04-01, 15:51   #321
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Jak było w Karabachu? Tam mi się nie udało niestety dotrzeć.
Jak wyglądają teraz nastroje polityczne w Armenii?
Jak dla mnie Karabach to jeden z mocniejszych punktów wyjazdu. Do końca nie wiedziałam, czy się uda, a jednak. Zwłaszcza, że byłam także w Agdam (przejazd samochodem przez miasto, szybki przystanek przy meczecie). Niesamowite góry od granicy do Stepenakertu, Gandzasar robiący wrażenie, no i ludzie - takiej gościnności nie doznałam nawet w Gruzji.

Co do nastrojów w Armenii - każdy z kierowców narzekał nam na sytuację w kraju, na aktualny rząd. Ja byłam tam tylko kilka dni, więc nie mam dokładnego spojrzenia na sprawę, ale widać było spore niezadowolenie.

Spędziłaś tam więcej czasu?
Stary 2015-04-02, 07:56   #322
bernikula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tosia_ka Pokaż wiadomość
barcelona jest cudowna, w tym roku wywieje mnie do wenecji
Wenecja też fajna Dość dawno tam byłam. Mnie czeka Wenecja północy czyli Sztokholm. Pierwszy raz lecę do Szwecji i nie mogę się doczekać, a to jeszcze dwa miesiące...

Insta
Stary 2015-04-03, 17:03   #323
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Cytat:
Jak dla mnie Karabach to jeden z mocniejszych punktów wyjazdu. Do końca nie wiedziałam, czy się uda, a jednak. Zwłaszcza, że byłam także w Agdam (przejazd samochodem przez miasto, szybki przystanek przy meczecie). Niesamowite góry od granicy do Stepenakertu, Gandzasar robiący wrażenie, no i ludzie - takiej gościnności nie doznałam nawet w Gruzji.

Co do nastrojów w Armenii - każdy z kierowców narzekał nam na sytuację w kraju, na aktualny rząd. Ja byłam tam tylko kilka dni, więc nie mam dokładnego spojrzenia na sprawę, ale widać było spore niezadowolenie.

Spędziłaś tam więcej czasu?
Agdam był właśnie miejscem, które bardzo chciałam zobaczyć!
Nie powiedziałabym, że więcej czasu. Miałam opcję mieszkania przez rok w Armenii, ale się nie udało, co nie zmienia faktu, że znam dosyć sporo Ormian, no ale to nie to samo co być na miejscu. Nadal są tak prorosyjscy?

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Stary 2015-04-03, 18:15   #324
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Agdam był właśnie miejscem, które bardzo chciałam zobaczyć!
Nie powiedziałabym, że więcej czasu. Miałam opcję mieszkania przez rok w Armenii, ale się nie udało, co nie zmienia faktu, że znam dosyć sporo Ormian, no ale to nie to samo co być na miejscu. Nadal są tak prorosyjscy?
Agdam było dla mnie niesamowitym przeżyciem - 150-tysięczne miasto, całkowicie zniszczone, a później rozkradzione, ciągnące się bez końca. Ponoć nadal mieszka tam kilka osób, całości pilnuje wojsko, które niechętnie wita tam turystów. Wjeżdżałam na ten teren z Ormianami, więc pewnie dlatego się udało.

Tak, zdecydowanie widać sympatię na linii Armenia-Rosja. No nie ma się co dziwić, sąsiedzi dookoła nie są względem Ormian zbyt przychylni - nawet Gruzini wypowiadają się o nich niezbyt pochlebnie, co akurat mnie zdziwiło, więc wsparcie z takiego kraju jak Rosja ma dla nich ogromne znaczenie.
Stary 2015-04-03, 18:24   #325
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Gruzini Orman naprawdę nie lubią, ciągle się śmieją z ich imion, alfabetu, mają żarty w stylu
-czym różni się Ormanin od baterii?
-bateria ma chociaż jakiś plus
Czy stwierdzają, że Armenia jest jedynym krajem na świecie, gdzie nie ma Żydów, bo Ormianie ich biją na głowę.

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Stary 2015-04-04, 08:47   #326
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Gruzini Orman naprawdę nie lubią, ciągle się śmieją z ich imion, alfabetu, mają żarty w stylu
-czym różni się Ormanin od baterii?
-bateria ma chociaż jakiś plus
Czy stwierdzają, że Armenia jest jedynym krajem na świecie, gdzie nie ma Żydów, bo Ormianie ich biją na głowę.
Heh, no to teraz rozumiem te żarty kierowców, że po co jedziemy do Armenii, że Ormianie są głupi i tak dalej. Przykre, bo odniosłam wrażenie, że to wspaniali, niezwykle pomocni i ciepli ludzie z trudną historią.
Stary 2015-04-04, 14:11   #327
Apelly
Wtajemniczenie

Polecam obejrzeć poniższe:

https://www.youtube.com/watch?v=uf6Qd-LpZG0

Jestem pod wrażeniem.

A przy okazji, czy autostop w Polsce jest bezpieczny dla dziewczyny?
Stary 2015-04-04, 17:21   #328
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
Polecam obejrzeć poniższe:

https://www.youtube.com/watch?v=uf6Qd-LpZG0

Jestem pod wrażeniem.

A przy okazji, czy autostop w Polsce jest bezpieczny dla dziewczyny?
Ja wychodzę z założenia, że wszędzie można spotkać dobrych i złych ludzi, wszędzie jest tak samo bezpiecznie i niebezpiecznie - wszystko zależy od sytuacji. Zawsze trzeba być czujnym, na szybko ocenić kierowcę zanim się wejdzie do samochodu i tak dalej. Może jestem złym przykładem, bo sama nigdy nie miałam żadnej negatywnej historii i akurat stopowanie po Polsce wspominam bardzo miło - łatwo, szybko i przyjemnie. Jako dziewczyna bardziej bałabym się samotnego podróżowania po Turcji - byłam tam z kolegą i tylko dzięki niemu udało mi się odpierać 'zaloty' kierowców.
Stary 2015-04-05, 14:09   #329
Apelly
Wtajemniczenie

Dużo właśnie o tym czytam i się zastanawiam. Wiadomo, lepiej i bezpieczniej z drugą osobą, ale nie zawsze jest taka okazja. Nie jeżdżę na stopa, miałam tylko dwa epizody i wspominam bardzo miło, taki fajny dreszczyk emocji
Stary 2015-04-05, 22:09   #330
talkative2
Zakorzenienie

Oooo to może i ja się przyłączą Wprawdzie na pewno nie podróżuję z taką częstotliwością jak wy, ale kocham podróże i gdyby tylko był czas i finanse to robiłabym to bardzo często Może, jeśli uda mi się podczytywać, to coś mnie zainspiruje
Z ostatnich destynacji:
2011 - Czeska Praga - 6 dni i było ciągle mało + trochę po Polsce
2012 - Wyspy Karaibskie - Fuerteventura i trochę po Polsce Np. pierwszy raz byłam w Beskidach i zdobyłam Babią Górę
2013 - było spokojnie, bo zmieniłam miejsce zamieszkania - przeprowadziliśmy się do UK Niemniej udało mi się zwiedzić kilka pobliskich miejscowości i zgłębić historię takich miasteczek jak Cambridge + pobliskie nadmorskie miejscowości.
2014 - na początku roku była Walia (czyli dalej UK) na kilka dni, a pod koniec roku wakacje na Malcie
2015 - za miesiąc jedziemy do Meksyku Wybrzeże Pacyfiku.

Ooo i tu moje pytanie do cacajunate - okolice Puerto Vallarty są Ci znane?

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Widzę, że ostatni temat to autostopy JEchałam raz w życiu (raptem pół godziny, bo nam z koleżanką autobus uciekł) i i tak się bałam Kompletnie nie dla mnie...

Edytowane przez talkative2
Czas edycji: 2015-04-05 o 22:04
talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości