|
|
#301 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Podróżniczki
To napisz coś ciekawego o sobie
Edytowane przez Apelly Czas edycji: 2015-02-08 o 14:19 |
|
|
|
|
#302 | ||
|
Tajka
|
Mam 20 lat i odkąd pamiętam interesowałam się podróżowaniem.
[widze, ze watek umarl... ]
Edytowane przez kisiej25 Czas edycji: 2015-02-25 o 07:43 |
||
|
|
|
|
#303 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy któraś podróżuje na stopa ? Mam pytanie.. wybieram się w takową podróż na 3-4 tygodnie i zastanawiam się czy z plecakiem 50L będzie okej, bo to dość mało, ale obawiam się, że więcej nie udźwignę, bo jestem dość mała i generalnie drobna. Mam 160 cm i ważę 49kg Jakie Wy zabieracie plecaki ?
|
|
|
|
|
#304 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie mały update planów: za trzy tygodnie lecę do Gruzji i Armenii, a w czerwcu czeka mnie chyba przygoda życia - Islandia
|
|
|
#305 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję bardzo ![]() Planuję EuroTrip i dziś wiem tylko tyle, że muszę wrócić w czerwcu ze względu na wyjazd do Holandii którą będę zwiedzać już bez plecaka turystycznego na grzbiecie Tak więc trasa jest do ustalenia, pewnie wyjdzie w praniu, bo chodzi o samą podróż i wiem, że jak zawsze cieszyć będzie mnie każde miejsce po drodze. Aczkolwiek.. Albania brzmi pociągająco. ;pMoze mogłabyś mi poradzić co ze sobą zabrać albo masz jakieś złote rady dla zapalonej nowicjuszki ? ![]() PS Islandia brzmi wspaniale ! |
|
|
|
|
|
#306 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#307 | |||
|
Tajka
|
Cytat:
|
|
|
#308 |
|
BAN stały
|
ej dziewczyny a myślałyście coś rejsie po morzu...bo mnie zaiteresował rejs trasą magellana z selma expeditions (nie wiem może ktoś jeszcze takei coś organizuje) ale nawet nie wiem czy trzeba mieć jakieś przygotowanie...ale żeby takie coś przeżyć w życiu to normalnie szał
|
|
|
|
|
#309 | |||
|
Tajka
|
Cytat:
Ja pracy na statku będę szukać gdzieś w przyszłym roku/za dwa lata
|
|
|
#310 |
|
Zadomowienie
|
Za 18 dni znowu ruszam! Spełnia się to, co zaplanowałam na ten rok, czyli pierwsza w życiu wyprawa na Bałkany. Mimo że krótka, to strasznie cieszy
|
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bałkany, a jaka trasa zaplanowana?
|
|
|
|
#312 |
|
Zadomowienie
|
Nic wielkiego, bo to tylko 6 dni i na Wielkanoc lecę, ale Skopje i okolice Jeziora Ohrydzkiego na pewno
|
|
#313 |
|
Zakorzenienie
|
Ooo, jestem bardzo ciekawa Macedonii, musisz potem koniecznie zdać relację chociażby z tych 6 dni. Lepsze to niż siedzenie w domu!
|
|
|
#314 |
|
Zakorzenienie
|
Jest dzisiaj tani lot do Macedonii, ale z Luton, wizzair w dwie strony 20 funtów:
http://www.fly4free.com/flights-from...rid-19-98-gbp/ ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Sztokholm: lecę 31 maja na cały dzień. Czy jest coś, czego nie mogę przegapić oprócz "standardu", czyli Starówki, Ratusza, zmiany warty itd. Może jakieś muzeum? |
|
|
|
|
#315 |
|
Raczkowanie
|
dziewczeta, zyje!
w Gruzji najlepiej motac nocegi na miejscu, jak wieksza grupka tj. wiecej niz 2 osoby to sie smialo targowac dla mnie pora na namiot jest wszedzie, mam spiwor z komfortem -2 stopnie wiec nawet nocowanie w zime mi nie straszne Balkany sa super! bylam tez. Macedonia jest co prawda malutka ale te 6 dni to tak w sam raz zeby tam sie troche pobujac. jezioro Ochrydzkie super ale Ochryd to najbardziej turystyczna miejscowosc i moze to czasem doprowadzac do szalu... co do plecaka... ja na tripy ponizej miesiaca biore 34l. plecak najzwyklejszy, pierwszy (mam sentyment do niego) z lidla za 70 pln. i mimo x tripow sie nie rozpadl, raz sie rozprula czesc komina ale przyszylam i smiga jak nowy. moim zdaniem zasada jest taka, ze im wiekszy masz plecak tym wiecej niepotrzebnych rzeczy bierzesz a ja w niedziele lece na tydzien na Krete ze znajomymi, wyhaczylismy bilety za 160pln w 1 strone i smigaaaamy na tydzien
|
|
#316 |
|
Zadomowienie
|
Relację zdam na pewno, ciekawa jestem jak odbiorę podróż do takiego kraju teraz. Wcześniej, gdy mieszkałam w Polsce to kochałam Europę Wschodnią, wciąż strasznie tęsknię za Mołdawią, ale na Bałkanach nigdy nie byłam i teraz będę konfrontować rzeczywistość macedońską ze szwajcarską. Obawiam się doznania jakiegoś szoku
![]() To, że Ohrid jest turystyczny to wiem, tam pewnie tylko zajrzymy na moment, rodzice TŻ mieszkają w Strudze, więc i urok podobno zachowany, i święty spokój. Na Kretę bym się wybrała, kumpel jest tam na Erasmusie to i spać by było gdzie i miałby kto lokalne miejsca pokazać.
język norweski język rosyjski język czeski język angielski język francuski Edytowane przez plastikowabiedronko Czas edycji: 2015-04-01 o 11:06 |
|
|
|
|
#317 |
|
Zadomowienie
|
A ja świeżo po powrocie... Gruzja, Armenia i Górski Karabach. Polecam każdemu, bo ilość niesamowitych ludzi napotkanych na drodze przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Stop działa tam świetnie, nigdy nie czekaliśmy dłużej niż 5 minut. Jedyne zaskoczenie - dość drogie noclegi. Jedzenie i cała reszta tanio. Tylko uwaga na wątrobę - czacza, wino z piwnicy i koniaczek armeński leją się strumieniami!
when I grow up, I want to be a forester run through the moss on high heels that’s what I’ll do, throwing out boomerang waiting for it to come back to me Edytowane przez svamp Czas edycji: 2015-04-01 o 11:38 |
|
|
|
|
#318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na razie Sztokholm i Barcelona.
|
|
|
|
|
|
#319 |
|
BAN stały
|
barcelona jest cudowna, w tym roku wywieje mnie do wenecji
|
|
|
|
|
#320 |
|
Zadomowienie
|
Jak było w Karabachu? Tam mi się nie udało niestety dotrzeć.
Jak wyglądają teraz nastroje polityczne w Armenii?
|
|
#321 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do nastrojów w Armenii - każdy z kierowców narzekał nam na sytuację w kraju, na aktualny rząd. Ja byłam tam tylko kilka dni, więc nie mam dokładnego spojrzenia na sprawę, ale widać było spore niezadowolenie. Spędziłaś tam więcej czasu?
|
|
|
#322 |
|
Zakorzenienie
|
Wenecja też fajna
Dość dawno tam byłam. Mnie czeka Wenecja północy czyli Sztokholm. Pierwszy raz lecę do Szwecji i nie mogę się doczekać, a to jeszcze dwa miesiące...
|
|
|
|
|
#323 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie powiedziałabym, że więcej czasu. Miałam opcję mieszkania przez rok w Armenii, ale się nie udało, co nie zmienia faktu, że znam dosyć sporo Ormian, no ale to nie to samo co być na miejscu. Nadal są tak prorosyjscy?
|
|
|
#324 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak, zdecydowanie widać sympatię na linii Armenia-Rosja. No nie ma się co dziwić, sąsiedzi dookoła nie są względem Ormian zbyt przychylni - nawet Gruzini wypowiadają się o nich niezbyt pochlebnie, co akurat mnie zdziwiło, więc wsparcie z takiego kraju jak Rosja ma dla nich ogromne znaczenie.
|
|
|
#325 |
|
Zadomowienie
|
Gruzini Orman naprawdę nie lubią, ciągle się śmieją z ich imion, alfabetu, mają żarty w stylu
-czym różni się Ormanin od baterii? -bateria ma chociaż jakiś plus Czy stwierdzają, że Armenia jest jedynym krajem na świecie, gdzie nie ma Żydów, bo Ormianie ich biją na głowę.
|
|
#326 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#327 |
|
Wtajemniczenie
|
Polecam obejrzeć poniższe:
https://www.youtube.com/watch?v=uf6Qd-LpZG0 Jestem pod wrażeniem. A przy okazji, czy autostop w Polsce jest bezpieczny dla dziewczyny? |
|
|
|
|
#328 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#329 |
|
Wtajemniczenie
|
Dużo właśnie o tym czytam i się zastanawiam. Wiadomo, lepiej i bezpieczniej z drugą osobą, ale nie zawsze jest taka okazja. Nie jeżdżę na stopa, miałam tylko dwa epizody i wspominam bardzo miło, taki fajny dreszczyk emocji
|
|
|
|
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
Oooo to może i ja się przyłączą
Wprawdzie na pewno nie podróżuję z taką częstotliwością jak wy, ale kocham podróże i gdyby tylko był czas i finanse to robiłabym to bardzo często Może, jeśli uda mi się podczytywać, to coś mnie zainspiruje ![]() Z ostatnich destynacji: 2011 - Czeska Praga - 6 dni i było ciągle mało + trochę po Polsce2012 - Wyspy Karaibskie - Fuerteventura i trochę po Polsce Np. pierwszy raz byłam w Beskidach i zdobyłam Babią Górę ![]() 2013 - było spokojnie, bo zmieniłam miejsce zamieszkania - przeprowadziliśmy się do UK Niemniej udało mi się zwiedzić kilka pobliskich miejscowości i zgłębić historię takich miasteczek jak Cambridge + pobliskie nadmorskie miejscowości.2014 - na początku roku była Walia (czyli dalej UK) na kilka dni, a pod koniec roku wakacje na Malcie 2015 - za miesiąc jedziemy do Meksyku Wybrzeże Pacyfiku. Ooo i tu moje pytanie do cacajunate - okolice Puerto Vallarty są Ci znane? ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Widzę, że ostatni temat to autostopy JEchałam raz w życiu (raptem pół godziny, bo nam z koleżanką autobus uciekł) i i tak się bałam Kompletnie nie dla mnie...
Edytowane przez talkative2 Czas edycji: 2015-04-05 o 22:04 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:06.

Dziękuję bardzo