![]() |
#301 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
Ja kiedys zastanawialam sie nad imionami i stwierdzilam ze jakos bardzo mi pasuja imiona na 'N' " Nina, Nadja, Natalia... A jesli chodzi o chlopca to zdecydowanie podoba mi sie Nico (drugie imie mojego TZ) ale genralnie to dla chlopca trudniej chyba wymyslic ![]()
![]() |
![]() |
#302 |
Zakorzenienie
|
a mnie się wymowa Olgi bardzo w Holandii podoba- jest taka przyrodnicza, sentymentalna...Polacy wymawialiby sobie po swojemu, Holendrzy po swojemu.
Też znam jedną holenderską Olgę, ale naprawdę nie umiem 'poczuć', jak to brzmi w uszach miejscowych... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie holenderskie Wizażanki
![]() ![]()
![]() |
#304 |
Raczkowanie
|
Annika1982, ja niestety ci w tym nie pomoge bo w ogole sie na tego typu rzeczach nie znam. Wynajmuje pokoj a net tu juz po prostu jest i tyle z tego wiem
![]()
![]() |
#305 |
Raczkowanie
|
Kornel piekne imie Kasiu! A Olga faktycznie wymawiaja jak Olcha. ale Olcha tez ladnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeden komputer moze byc podlaczony do netu. Jesli chcesz wiecej musisz wtedy miec cos, co po holendersku nazywa sie "router". So rozne rodzaje "router'ow" albo bezprzewodowe (czyli inne kompy podlaczone do twojego netu nie musza miec kabla) albo normalnie tradycyjne z kablem i kazdy komp jest do "routera" podlaczony kablem. W tej chwili jednak wiele netowych podloczen ma juz w sobie "router", ktory umozliwia podlaczenie kilku (4-5) kompow na raz. Ale jesli przyjedziesz tu np. z wlasnym kompem to nie powinnas miec problemu zeby go podlaczyc tu do netu, wystarczy kabelek i juz. Mam nadzieje, ze choc troche pomoglam. Jak nie, pytaj smialo ![]() Milej niedzieli! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Raczkowanie
|
Doni79 dzięki, dzięki, dzięki, własnie o to mi chodziło
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
doni ja w domu w PL tez mam router
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Raczkowanie
|
Czy u ktorejs z was 'Stalowe Magnolie' wygraly wczoraj z futbolem? Bo u mnie zdecydowanie wygraly
![]() ![]() ![]()
![]() |
#310 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tak samo!! ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 |
Raczkowanie
|
Co to, wszyscy na wakacjach?
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 |
Rozeznanie
|
nie, ja jeszcze jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Zadomowienie
|
Kochane wizażanki być moze na poczatku wrzesnia wyjadę do Holandii.Jeszcze nigdy tam nie byłam. Znam b.dobrze niemiecki bo skonczylam germanistyke - mam nadzieje ze wystarczy...
![]() Jadę niby jako au-pair - pracy bede miala wiecej i pieniazkow tez ![]() Jade tam troche tez ze wzgledu na to ze moj TŻ w tym tygodniu wyjechal tam do pracy. Bede mieszkała w jakims zadupiu niedaleko (50km) od Eindhoven. Czy jest jakas internetowa stronka gdzie moglabym sobie wpisac polaczenia i ona by mi znalazla jakies pociagi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hej ![]() Co do pociagow to jest taka stronka www.ns.nl i tam wlasnie znajdzisz wszystkie polaczenia. Wystarczy, ze wpiszesz skad "van", dokad "naar", godzine "tijd" itd. zreszta zrozumiesz co i jak bez problemu, bo holenderski i niemiecki to bardzo podobne jezyki. Pozdrawiam i powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Hmm ale cos mi sie moje wyszukane połączenie nie podoba bo musze sie przesiadac a myslalam ze z tego mojego zadupia sa jakies podmiejskie bezposrednie koleji albo autousy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Zadomowienie
|
I za 50km płaci się 20 Euro w 2 strony
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Raczkowanie
|
Autobusy pewnie sa, ale nie znam stronki, na ktorej mozesz je sprawdzic. Jak znajde to podam.
No, pociagi w Holandii sa drogie, takze jesli tak na tej stronce jest napisane to taka cena jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Zadomowienie
|
Czyli autobusy sa tansze??
![]() A kogo obowiazuja zniżki? Dziekuje Ci bardzo za odpowiedzi!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jasne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Raczkowanie
|
Karta ta kosztuje 55 euro za rok i masz wtedy tak jak mowilam 40% znizki na pociagi, ale po 9.00 rano. Jak jedziesz przed 9.00 to musisz wtedy placic normalna cene za bilet.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 1. Jesli komputer (np kolegi) udostepnia internet- to a) jak komp jest wylaczony to nie ma internetu b) nie zawsze to dziala bo sa specjalne zabezpieczenia robione przez dostawcow internetu aby nie robic takich obejsc ![]() ![]() 2. Router- to ogolnie uzywane na calym swiecie (nie tylko w holandii) urzadzenie do zarzadzania siecia. Jesli operator lacza nei widzi problemu w podlaczaniu kilku komputerow do jednego lacza to wystarczy urzadzonko "switch" plus komputer udostepniajacy polaczenie Warto sie jednak upewnic u operatora czy to jest mozliwe, bo wielu stosuje specjalne zabezpieczenia ograniczajace podlaczanie wielu komputerow ![]() i tutaj uwaga. Bezprzewodowy router jest super ale nalezy pamietac ze w przypadku posiadania komputera ktory nie ma urzadzenia do sieci bezprzewodowej, internet nie bedzie dzialac. Wiekszosc nowych notebookow ma to natomiast prawie zaden standardowy komputer. I wtedy trzeba kupic "karte sieciowa - ogolna nazwa tego to NIC - dla polaczen bezprzewodowych. Karta ta bedzie miala antenke ![]() Routery czesto maja opcje do zaprogramowania adresu sieciowego i wtedy nie bedzie trzeba miec komputera ktory bedzie rozdzielal siec ![]() No i na koniec trzeba pamietac ze im wiecej osob na jednym polaczeniu tym wolniejsze moze byc dzialanie internetu- zwlaszcza jak sie wszyscy uaktywnia w tym samym czasie. Mam nadzieje ze wyjasnilam troche bardziej :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Raczkowanie
|
jakby cos polecam sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 |
Zadomowienie
|
A jak to jest z telefonowaniem z Holandii do Polski?
Co jest cenowo najkorzystniejsze? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 |
Zakorzenienie
|
0900- 1439- 0048- kierunkowy miasto (np.22) - numer i płotek
to w tej chwili chyba najkorzystniejsza opcja z domowego na domowy (1 cent za minutę) na stronie www.televergelijk.nl można znaleźć w danej chwili najtańsze połączenia: na stacjonarny:http://www.televergelijk.nl/?a=zoek&...olen&type=vast na komórkę: http://www.televergelijk.nl/?a=zoek&...en&type=mobiel a tak przy okazji: witam nową wizażankę na tym wątku! I stare wizażanki też, bo się dawno nie odzywałam!!!Wszystko u mnie się dzieje jakoś tak szybko: brzuch rośnie, praca licencjacka się pisze, jeszcze jeden egzamin przede mną (brrr...), wakacje w Lizbonie zaliczyłam, teraz mały remont mieszkania...Ale przynajmniej nie jest już tak gorąco...Co u Was? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Raczkowanie
|
Hej Kasiu!! No to super, ze u ciebie wszystko w porzadku. Tak wlasnie ostatnio wyobraz sobie myslalam o tobie jak tam wszystko sie uklada no i jak dzidzus sie ma
![]() U mnie nudy dziewczyny straszne. Wlasnie siedze w pracy. Wszyscy prawie na urlopach i w biurze kompletnie nie dzieje sie nic. W innych krajach jest teraz takze czas urlopow wiec my, jako International Product Management przychodzimy do pracy i nie robimy w zasadzie nic (ze tez nam jeszcze za to placa to ja sie dziwie ![]() ![]() ![]() Co do dzwonienia to tak jak napisala Kasia najtaniejsz jest przez numer 0900..., a mozna to sprawdzic na stroce www.spaartelecom.nl . Wystarczy wybrac kraj i pojawia sie numery i ceny za minute. Pozdrawiam i milego dnia!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:48.