Holandia - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-07, 20:15   #301
Sweetie
Raczkowanie

Dot.: Holandia

Cytat:
Napisane przez kasia191273
Adam jeszcze wchodzi w grę, ale Ewa nam się nie podoba wcale. Zresztą musiałaby być Eva, bo inaczej Holendrzy nie wymówią. Na razie dwie opcje są rozważane: Kornel i Olga. Jakkolwiek pierwsze imię na ogół się podoba, Olga ponoć w uszach Holandrów nie brzmi najlepiej. Mogłybyście podpytać swoich TŻ i innych zaprzyjaźnionych miejscowych, jakie te dwa imiona budzą w nich skojarzenia, konotacje?

Wiadomo, że o gustach się nie rozmawia, ale powszechnie wiadomo, że w większości Polaków imię np. Kunegunda budzi niechęć;-)))
Znam jedna Holenderke ktora ma na imie Olga i jest w porzadku dla Holendrow. Ale Olga wymawiana po holendersku to mniej wiecej Olcha. To z kolei nie brzmi najlepiej dla Polakow, bo to nazwa drzewa....

Ja kiedys zastanawialam sie nad imionami i stwierdzilam ze jakos bardzo mi pasuja imiona na 'N' " Nina, Nadja, Natalia...
A jesli chodzi o chlopca to zdecydowanie podoba mi sie Nico (drugie imie mojego TZ) ale genralnie to dla chlopca trudniej chyba wymyslic
Stary 2006-07-07, 21:02   #302
kasia191273
Zakorzenienie

a mnie się wymowa Olgi bardzo w Holandii podoba- jest taka przyrodnicza, sentymentalna...Polacy wymawialiby sobie po swojemu, Holendrzy po swojemu.

Też znam jedną holenderską Olgę, ale naprawdę nie umiem 'poczuć', jak to brzmi w uszach miejscowych...
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-07, 21:25   #303
annika1982
Raczkowanie

GG do annika1982

Witam wszystkie holenderskie Wizażanki Śledzę tak sobie Wasz wątek ponieważ już za miesiąc wyjezdżam do Holandii. Mam pytanko odnośnie internetu, wszystkie korzystacie więc pewnie bedziecie wiedzieć, chodzi mi dokładniej o to, że jeśli w domu mam podłączony internet to to jest na zasadzie : jest gniazdko , podpinasz się i net hula czy trzeba cos jeszcze ustawiać? Bo ja mam net na takiej zasadzie, że jak koleś mi podłanczał to konkretnie pod ten komputer którego używam, jeśli podłączyłabym innego kompa albo dwa naraz to bedzie mi działał tylko w tym pierwszym, jejku, ale namieszałam, ale mam nadzieję, że rozumiecie, bedę wdzięczna za odpowiedzi, pozdrawiwam serdecznie
Stary 2006-07-08, 09:52   #304
Sweetie
Raczkowanie

Annika1982, ja niestety ci w tym nie pomoge bo w ogole sie na tego typu rzeczach nie znam. Wynajmuje pokoj a net tu juz po prostu jest i tyle z tego wiem
Stary 2006-07-09, 00:16   #305
mimi764
Raczkowanie

Kornel piekne imie Kasiu! A Olga faktycznie wymawiaja jak Olcha. ale Olcha tez ladnie.
mimi764 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-09, 10:05   #306
Doni79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez annika1982
Witam wszystkie holenderskie Wizażanki Śledzę tak sobie Wasz wątek ponieważ już za miesiąc wyjezdżam do Holandii. Mam pytanko odnośnie internetu, wszystkie korzystacie więc pewnie bedziecie wiedzieć, chodzi mi dokładniej o to, że jeśli w domu mam podłączony internet to to jest na zasadzie : jest gniazdko , podpinasz się i net hula czy trzeba cos jeszcze ustawiać? Bo ja mam net na takiej zasadzie, że jak koleś mi podłanczał to konkretnie pod ten komputer którego używam, jeśli podłączyłabym innego kompa albo dwa naraz to bedzie mi działał tylko w tym pierwszym, jejku, ale namieszałam, ale mam nadzieję, że rozumiecie, bedę wdzięczna za odpowiedzi, pozdrawiwam serdecznie
Hm, dokadnie nie wiem przeznam sie bez bicia o co co chodzi , ale napisze ogolnie jak to tu wyglada.
Jeden komputer moze byc podlaczony do netu. Jesli chcesz wiecej musisz wtedy miec cos, co po holendersku nazywa sie "router". So rozne rodzaje "router'ow" albo bezprzewodowe (czyli inne kompy podlaczone do twojego netu nie musza miec kabla) albo normalnie tradycyjne z kablem i kazdy komp jest do "routera" podlaczony kablem. W tej chwili jednak wiele netowych podloczen ma juz w sobie "router", ktory umozliwia podlaczenie kilku (4-5) kompow na raz.

Ale jesli przyjedziesz tu np. z wlasnym kompem to nie powinnas miec problemu zeby go podlaczyc tu do netu, wystarczy kabelek i juz.

Mam nadzieje, ze choc troche pomoglam. Jak nie, pytaj smialo

Milej niedzieli!
Doni79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-09, 11:06   #307
annika1982
Raczkowanie

GG do annika1982

Doni79 dzięki, dzięki, dzięki, własnie o to mi chodziło

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-09, 11:53   #308
Opiumalfa
Zakorzenienie

doni ja w domu w PL tez mam router
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-10, 09:17   #309
Sweetie
Raczkowanie

Czy u ktorejs z was 'Stalowe Magnolie' wygraly wczoraj z futbolem? Bo u mnie zdecydowanie wygraly . Nie wiem, ogladalam ten film chyba po raz 4, i za kazdym razem wyciska ze mnie lzy . Moze to tylko ja taka sentymentalna jestem
Stary 2006-07-10, 10:25   #310
Doni79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sweetie
Czy u ktorejs z was 'Stalowe Magnolie' wygraly wczoraj z futbolem? Bo u mnie zdecydowanie wygraly . Nie wiem, ogladalam ten film chyba po raz 4, i za kazdym razem wyciska ze mnie lzy . Moze to tylko ja taka sentymentalna jestem

Ja tak samo!! Tez widzialam ten film juz z dobre 4 albo i nawet 5 razy i za kazdym razem i tak placze Ale film jest rewelacyjny!!
Stary 2006-07-23, 17:32   #311
Sweetie
Raczkowanie

Co to, wszyscy na wakacjach?
Stary 2006-07-24, 15:00   #312
sky1980
Rozeznanie

nie, ja jeszcze jestem cicho tez sie zrobilo na watku o spotkaniu-szkoda,pogoda dopisuje kazdego dnia,ale jakos zadnych chetnych
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-12, 14:22   #313
magdalenka_
Zadomowienie

Kochane wizażanki być moze na poczatku wrzesnia wyjadę do Holandii.Jeszcze nigdy tam nie byłam. Znam b.dobrze niemiecki bo skonczylam germanistyke - mam nadzieje ze wystarczy...
Jadę niby jako au-pair - pracy bede miala wiecej i pieniazkow tezno mam nadzieje ze tak bedzie
Jade tam troche tez ze wzgledu na to ze moj TŻ w tym tygodniu wyjechal tam do pracy.
Bede mieszkała w jakims zadupiu niedaleko (50km) od Eindhoven.
Czy jest jakas internetowa stronka gdzie moglabym sobie wpisac polaczenia i ona by mi znalazla jakies pociagi?
magdalenka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-12, 15:50   #314
Doni79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magdalenka_
Kochane wizażanki być moze na poczatku wrzesnia wyjadę do Holandii.Jeszcze nigdy tam nie byłam. Znam b.dobrze niemiecki bo skonczylam germanistyke - mam nadzieje ze wystarczy...
Jadę niby jako au-pair - pracy bede miala wiecej i pieniazkow tezno mam nadzieje ze tak bedzie
Jade tam troche tez ze wzgledu na to ze moj TŻ w tym tygodniu wyjechal tam do pracy.
Bede mieszkała w jakims zadupiu niedaleko (50km) od Eindhoven.
Czy jest jakas internetowa stronka gdzie moglabym sobie wpisac polaczenia i ona by mi znalazla jakies pociagi?

hej Super!! Znajac niemiecki szybki i bezproblemu nauczysz sie (jesli chcesz oczywiscie) holenderskiego, a na pewno bedzie ci nietrudno zrozumiec ten jezyk.

Co do pociagow to jest taka stronka www.ns.nl i tam wlasnie znajdzisz wszystkie polaczenia. Wystarczy, ze wpiszesz skad "van", dokad "naar", godzine "tijd" itd. zreszta zrozumiesz co i jak bez problemu, bo holenderski i niemiecki to bardzo podobne jezyki.

Pozdrawiam i powodzenia
Stary 2006-08-12, 17:04   #315
magdalenka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doni79
hej Super!! Znajac niemiecki szybki i bezproblemu nauczysz sie (jesli chcesz oczywiscie) holenderskiego, a na pewno bedzie ci nietrudno zrozumiec ten jezyk.

Co do pociagow to jest taka stronka www.ns.nl i tam wlasnie znajdzisz wszystkie polaczenia. Wystarczy, ze wpiszesz skad "van", dokad "naar", godzine "tijd" itd. zreszta zrozumiesz co i jak bez problemu, bo holenderski i niemiecki to bardzo podobne jezyki.

Pozdrawiam i powodzenia
Wielkie dzieki za stronkę
Hmm ale cos mi sie moje wyszukane połączenie nie podoba bo musze sie przesiadac a myslalam ze z tego mojego zadupia sa jakies podmiejskie bezposrednie koleji albo autousy
Stary 2006-08-12, 17:09   #316
magdalenka_
Zadomowienie

I za 50km płaci się 20 Euro w 2 strony
Stary 2006-08-12, 17:57   #317
Doni79
Raczkowanie

Autobusy pewnie sa, ale nie znam stronki, na ktorej mozesz je sprawdzic. Jak znajde to podam.

No, pociagi w Holandii sa drogie, takze jesli tak na tej stronce jest napisane to taka cena jest.
Stary 2006-08-12, 18:13   #318
magdalenka_
Zadomowienie

Czyli autobusy sa tansze??

A kogo obowiazuja zniżki?

Dziekuje Ci bardzo za odpowiedzi!!!
Stary 2006-08-12, 18:20   #319
Doni79
Raczkowanie

Cytat:
Czyli autobusy sa tansze??

A kogo obowiazuja zniżki?

Dziekuje Ci bardzo za odpowiedzi!!!
Przyznam sie szczerze, ze nie mam pojecia jakie sa ceny autobusow, bo bardzo zadko nimi jezdza, ale wydaje mi sie, ze sa troche tansze. Natomiast co do znizek na pociagi to obowiazuja albo tutejszych studentow, uczniow i emerytow albo osoby, ktore maja znizkowa karte, ktora mozna sobie kupic na rok. Znizka wynosi wtedy 40%, ale nie pamietam ile kosztuje. Musialabym sprawdzic.
Stary 2006-08-12, 18:42   #320
magdalenka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doni79
Przyznam sie szczerze, ze nie mam pojecia jakie sa ceny autobusow, bo bardzo zadko nimi jezdza, ale wydaje mi sie, ze sa troche tansze. Natomiast co do znizek na pociagi to obowiazuja albo tutejszych studentow, uczniow i emerytow albo osoby, ktore maja znizkowa karte, ktora mozna sobie kupic na rok. Znizka wynosi wtedy 40%, ale nie pamietam ile kosztuje. Musialabym sprawdzic.
A mogłabyś sprawdzić Bardzo Cie proszę, boa ja nie za bardzo wiem gdzie to sprawdzic
Stary 2006-08-12, 19:32   #321
Doni79
Raczkowanie

Cytat:
A mogłabyś sprawdzić Bardzo Cie proszę, boa ja nie za bardzo wiem gdzie to sprawdzic

Jasne Juz sprawdzam Za momencik dam znac.
Stary 2006-08-12, 19:35   #322
Doni79
Raczkowanie

Karta ta kosztuje 55 euro za rok i masz wtedy tak jak mowilam 40% znizki na pociagi, ale po 9.00 rano. Jak jedziesz przed 9.00 to musisz wtedy placic normalna cene za bilet.
Stary 2006-08-12, 19:57   #323
magdalenka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doni79
Karta ta kosztuje 55 euro za rok i masz wtedy tak jak mowilam 40% znizki na pociagi, ale po 9.00 rano. Jak jedziesz przed 9.00 to musisz wtedy placic normalna cene za bilet.
I tak jest przez cały tydzień???
Stary 2006-08-12, 21:47   #324
Doni79
Raczkowanie

Cytat:
I tak jest przez cały tydzień???
O wlasnie, zapomnialam napisac, ze w weekendy mozna jezdzic na znizkach caly dzien, tylko w ciagu tygodnia jest takie ograniczenie od tej 9.00 godziny.
Stary 2006-08-12, 22:14   #325
gosiaisog
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do gosiaisog GG do gosiaisog

Cytat:
Napisane przez Doni79
Hm, dokadnie nie wiem przeznam sie bez bicia o co co chodzi , ale napisze ogolnie jak to tu wyglada.
Jeden komputer moze byc podlaczony do netu. Jesli chcesz wiecej musisz wtedy miec cos, co po holendersku nazywa sie "router". So rozne rodzaje "router'ow" albo bezprzewodowe (czyli inne kompy podlaczone do twojego netu nie musza miec kabla) albo normalnie tradycyjne z kablem i kazdy komp jest do "routera" podlaczony kablem. W tej chwili jednak wiele netowych podloczen ma juz w sobie "router", ktory umozliwia podlaczenie kilku (4-5) kompow na raz.
Ale jesli przyjedziesz tu np. z wlasnym kompem to nie powinnas miec problemu zeby go podlaczyc tu do netu, wystarczy kabelek i juz.
Mam male sprostowanie do twojego wytlumaczenia zeby nie bylo zdziwienia pozniej
1. Jesli komputer (np kolegi) udostepnia internet- to
a) jak komp jest wylaczony to nie ma internetu
b) nie zawsze to dziala bo sa specjalne zabezpieczenia robione przez dostawcow internetu aby nie robic takich obejsc . Trzeba sie dowiedziec dokladniej
2. Router- to ogolnie uzywane na calym swiecie (nie tylko w holandii) urzadzenie do zarzadzania siecia. Jesli operator lacza nei widzi problemu w podlaczaniu kilku komputerow do jednego lacza to wystarczy urzadzonko "switch" plus komputer udostepniajacy polaczenie
Warto sie jednak upewnic u operatora czy to jest mozliwe, bo wielu stosuje specjalne zabezpieczenia ograniczajace podlaczanie wielu komputerow

i tutaj uwaga. Bezprzewodowy router jest super ale nalezy pamietac ze w przypadku posiadania komputera ktory nie ma urzadzenia do sieci bezprzewodowej, internet nie bedzie dzialac. Wiekszosc nowych notebookow ma to natomiast prawie zaden standardowy komputer. I wtedy trzeba kupic "karte sieciowa - ogolna nazwa tego to NIC - dla polaczen bezprzewodowych. Karta ta bedzie miala antenke

Routery czesto maja opcje do zaprogramowania adresu sieciowego i wtedy nie bedzie trzeba miec komputera ktory bedzie rozdzielal siec

No i na koniec trzeba pamietac ze im wiecej osob na jednym polaczeniu tym wolniejsze moze byc dzialanie internetu- zwlaszcza jak sie wszyscy uaktywnia w tym samym czasie.

Mam nadzieje ze wyjasnilam troche bardziej :P
gosiaisog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-13, 11:34   #326
Doni79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosiaisog
Mam male sprostowanie do twojego wytlumaczenia zeby nie bylo zdziwienia pozniej
1. Jesli komputer (np kolegi) udostepnia internet- to
a) jak komp jest wylaczony to nie ma internetu
b) nie zawsze to dziala bo sa specjalne zabezpieczenia robione przez dostawcow internetu aby nie robic takich obejsc . Trzeba sie dowiedziec dokladniej
2. Router- to ogolnie uzywane na calym swiecie (nie tylko w holandii) urzadzenie do zarzadzania siecia. Jesli operator lacza nei widzi problemu w podlaczaniu kilku komputerow do jednego lacza to wystarczy urzadzonko "switch" plus komputer udostepniajacy polaczenie
Warto sie jednak upewnic u operatora czy to jest mozliwe, bo wielu stosuje specjalne zabezpieczenia ograniczajace podlaczanie wielu komputerow

i tutaj uwaga. Bezprzewodowy router jest super ale nalezy pamietac ze w przypadku posiadania komputera ktory nie ma urzadzenia do sieci bezprzewodowej, internet nie bedzie dzialac. Wiekszosc nowych notebookow ma to natomiast prawie zaden standardowy komputer. I wtedy trzeba kupic "karte sieciowa - ogolna nazwa tego to NIC - dla polaczen bezprzewodowych. Karta ta bedzie miala antenke

Routery czesto maja opcje do zaprogramowania adresu sieciowego i wtedy nie bedzie trzeba miec komputera ktory bedzie rozdzielal siec

No i na koniec trzeba pamietac ze im wiecej osob na jednym polaczeniu tym wolniejsze moze byc dzialanie internetu- zwlaszcza jak sie wszyscy uaktywnia w tym samym czasie.

Mam nadzieje ze wyjasnilam troche bardziej :P
Otoz to Cale szczescie, ze znalazl sie ktos, kto potrafi wytlumaczyc to w sposob profesjonalny, bo mimo, ze moj maz probowal mi powiedziec co i jak i tak nie potrafilam tego porzadnie powtorzyc, bo co tu ukrywac jesli chodzi o kompy jestem zielona Uzywam tylko programow potrzebnych do pracy, a o calej reszcie nie mam po prostu pojecia Wiem tylko, ze mamy w domciu router i necik na wszystkich 3 kompach i nic nie wiem poza tym
Stary 2006-08-13, 12:47   #327
gosiaisog
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do gosiaisog GG do gosiaisog

jakby cos polecam sie Informatyka to moj zawod i hobby wiec jak cos moge tlumaczyc ;P
gosiaisog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-13, 14:52   #328
magdalenka_
Zadomowienie

A jak to jest z telefonowaniem z Holandii do Polski?
Co jest cenowo najkorzystniejsze?
Stary 2006-08-13, 22:23   #329
kasia191273
Zakorzenienie

0900- 1439- 0048- kierunkowy miasto (np.22) - numer i płotek
to w tej chwili chyba najkorzystniejsza opcja z domowego na domowy (1 cent za minutę)

na stronie www.televergelijk.nl można znaleźć w danej chwili najtańsze połączenia:
na stacjonarny:http://www.televergelijk.nl/?a=zoek&...olen&type=vast

na komórkę: http://www.televergelijk.nl/?a=zoek&...en&type=mobiel

a tak przy okazji: witam nową wizażankę na tym wątku! I stare wizażanki też, bo się dawno nie odzywałam!!!Wszystko u mnie się dzieje jakoś tak szybko: brzuch rośnie, praca licencjacka się pisze, jeszcze jeden egzamin przede mną (brrr...), wakacje w Lizbonie zaliczyłam, teraz mały remont mieszkania...Ale przynajmniej nie jest już tak gorąco...Co u Was?
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-14, 07:15   #330
Doni79
Raczkowanie

Hej Kasiu!! No to super, ze u ciebie wszystko w porzadku. Tak wlasnie ostatnio wyobraz sobie myslalam o tobie jak tam wszystko sie uklada no i jak dzidzus sie ma

U mnie nudy dziewczyny straszne. Wlasnie siedze w pracy. Wszyscy prawie na urlopach i w biurze kompletnie nie dzieje sie nic. W innych krajach jest teraz takze czas urlopow wiec my, jako International Product Management przychodzimy do pracy i nie robimy w zasadzie nic (ze tez nam jeszcze za to placa to ja sie dziwie ), takze mam duzo czasu na wizazowanie Na szczescie za niecale 2 tygodnie jade do PL na tydzien tym razem sama bez mojego mezuska, bo on ma 2 poprawki. Zreszta i tak by nie jechal, bo wyjezdzam z moimi 3 przyjaciolkami do Miedzyzdrojow na 4 dni i tam nie bedzie miejsca dla mezczyzn

Co do dzwonienia to tak jak napisala Kasia najtaniejsz jest przez numer 0900..., a mozna to sprawdzic na stroce www.spaartelecom.nl . Wystarczy wybrac kraj i pojawia sie numery i ceny za minute.

Pozdrawiam i milego dnia!!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości