![]() |
#301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
ale przeciez w szkole nie ucza tylko literek, czytaja, maluja, jakies manualne, techniczne rzeczy. ja sie tak zastanawiałam co oni z matmy robia bo ksiazka praktycznie pusta, a tu mi pani pokazuje segregator - zapchany! zreszta Szaja najlepiej nam to powie
---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- a co do podrecznikow to mnie zaskoczyłyscie, myslałam ze w całej Polsce pracuja na tym samym skoro był darmowy
![]() |
#302 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Konto usunięte
|
Mój syn również jest rocznikowo 7-latkiem, jest w klasie samych 7-latków. To wszystko zależy od nauczyciela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście, że w szkole robi się różne inne rzeczy, natomiast umówmy się - jeśli dziecko ma pusty zeszyt, to ja bym jednak na zebraniu poruszyła tę kwestię. Grzecznie - ale czy może jednak jest opcja, by dzieci więcej ćwiczyły pisanie w zeszytach? Ja z reguły robiłam tak przy wprowadzaniu litery (praca rozłożona na 2 dni, razem z zadaniem domowym): - strona w ćwiczeniach z giga literami, na stronie było kilka dosłownie liter (troche po śladzie, trochę do pisania samodzielnego) - druga strona, gdzie litery nieco mniejsze, ale nadal duże, nie zeszytowe (potem, gdy liter było więcej, tu też były do poprawiania po śladzie wyrazy czy sylaby) - pół strony w zeszycie na zmianę: a a A A a A a A a potem już strona cała: t t T T t T ta to Ta To at ot I potem leciała kolejna strona z wyrazami czy sylabami: tata tam mata tato Tola tat lato lat To Czasem robiłam tak, że miałam swój zeszyt, pisałam wzór i xerowałam, i dzieci na xerówce pisały, nie zawsze byłam w stanie dla 28 dzieci napisać. Porównywałam z klasami, gdzie były dzieci 7letnie i starałam się dawać ciut mniej jednorazowo po prostu. Ale przy wprowadzaniu liter pisanie było codziennie. Przy czym nie oceniałam pisma - poprawiałam, jeśli było pięknie, dawałam dobre oceny, ale nie dawałam negatywnych - bo nie byłam w stanie ocenić dzieci rok słabiej przygotowanych. A w ogóle to jeśli dostanę następną klasę, to chciałabym zrobić oficjalnie innowację z uproszczonym alfabetem pisanym, takim, jak np w UK jest. Cytat:
Ja przeszłam cały sezon, ze tak powiem ![]() Dokładnie, a nieraz wydawnictwa (Nowa Era, WSiP) dawały okrojone pakiety i swoje podręczniki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
Szaja, moja też w takiej samej kolejności zaczyna pisać
![]() Hit ze szkoły córki mojej koleżanki z pracy: ona jakoś wcześniej niż moja zaczęła literki i pisanie i pierwsze zdanie, które J. miała napisać brzmiało: "Ala ma tablet" ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Zakorzenienie
|
szaja, zamierzasz odroczyć swoją córkę?
![]() |
![]() |
#307 |
Konto usunięte
|
Miramej, nie wiem.
BARDZO rozdarta jestem. Bo tak - poszłaby do szkoły, gdzie babcia jest woźną - jeśli poszłaby od września, to babcia jeszcze będzie pracować, myślę, że młodej byłoby raźniej. Za rok teściowa na emeryturę już. Druga rzecz - ekipa z przedszkola, która się bardzo ściśle razem trzyma (łącznie z nami, rodzicami) na 95% teraz pójdzie. Nie wyobrażam sobie, że mówię jej: ty nie idziesz do szkoły, reszta pójdzie, ale ty nie, bo uważam, że to kiepski pomysł. Z drugiej strony - emocjonalna gotowość żadna (tak samo, jak reszty grupy, rozmawiałam ostatnio z wychowawczynią, mówi, że ani jednego dziecka nie powinna emocjonalnie puścić dalej). Dlatego - jeszcze nie podjęłam żadnej decyzji. Boję się, że każda będzie zła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53045294]Miramej, nie wiem.
BARDZO rozdarta jestem. Bo tak - poszłaby do szkoły, gdzie babcia jest woźną - jeśli poszłaby od września, to babcia jeszcze będzie pracować, myślę, że młodej byłoby raźniej. Za rok teściowa na emeryturę już. Druga rzecz - ekipa z przedszkola, która się bardzo ściśle razem trzyma (łącznie z nami, rodzicami) na 95% teraz pójdzie. Nie wyobrażam sobie, że mówię jej: ty nie idziesz do szkoły, reszta pójdzie, ale ty nie, bo uważam, że to kiepski pomysł. Z drugiej strony - emocjonalna gotowość żadna (tak samo, jak reszty grupy, rozmawiałam ostatnio z wychowawczynią, mówi, że ani jednego dziecka nie powinna emocjonalnie puścić dalej). Dlatego - jeszcze nie podjęłam żadnej decyzji. Boję się, że każda będzie zła ![]() Wydaje mi się, że większość rodziców jest/była rozdarta i ma takie wrażenie, że wybór jest zły albo zły ![]() A czym się przejawia zupełny brak gotowości emocjonalnej u Twojej córki?
![]() |
![]() |
#309 |
Konto usunięte
|
Reagowanie płaczem na sytuacje w jej oczach trudne lub przykre (z dzisiaj - ma mój stary telefon, bawi się w rozmawianie przez niego, a dzisiaj rano akurat miała puszczoną piosenkę i tańczyła - mówimy: idziemy myć zęby, odkładamy telefon, zaraz musimy wyjść - natychmiast płacz, i absolutnie nie na zasadzie "wymuszę", tylko jej było normalnie smutno, że koniec zabawy i nie jest w stanie poradzić sobie inaczej z emocjami).
Bardzo szybkie poddawanie się, gdy coś nie wychodzi i często, chociaż nie zawsze, płacz w reakcji na niepowodzenie. Co z tym się wiąże - brak wytrwałości w podejmowaniu prób. To takie najtrudniejsze. Do tego jest drobna, 106cm, wraca z przedszkola padnięta - nie wyobrażam sobie, że wracamy jak teraz najwcześniej o 16 do domu (a z reguły 17-18) i dopiero lekcje. Z drugiej strony doskonale wiem, że odpada robienie np. na świetlicy - nierealne, by 6letnie dziecko samodzielnie DOBRZE zrobiło zadanie. Pomijam oblężenie świetlicowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53045294]Miramej, nie wiem.
BARDZO rozdarta jestem. Bo tak - poszłaby do szkoły, gdzie babcia jest woźną - jeśli poszłaby od września, to babcia jeszcze będzie pracować, myślę, że młodej byłoby raźniej. Za rok teściowa na emeryturę już. Druga rzecz - ekipa z przedszkola, która się bardzo ściśle razem trzyma (łącznie z nami, rodzicami) na 95% teraz pójdzie. Nie wyobrażam sobie, że mówię jej: ty nie idziesz do szkoły, reszta pójdzie, ale ty nie, bo uważam, że to kiepski pomysł. Z drugiej strony - emocjonalna gotowość żadna (tak samo, jak reszty grupy, rozmawiałam ostatnio z wychowawczynią, mówi, że ani jednego dziecka nie powinna emocjonalnie puścić dalej). Dlatego - jeszcze nie podjęłam żadnej decyzji. Boję się, że każda będzie zła ![]() idealnie opisałas obawy jakie miałam z WOjtkiem. w decyzji pomogł mi w sumie głownie maz ktory od poczatku był na TAK
![]() |
#311 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53044261]
A w ogóle to jeśli dostanę następną klasę, to chciałabym zrobić oficjalnie innowację z uproszczonym alfabetem pisanym, takim, jak np w UK jest. [/QUOTE] Co to takiego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 |
Konto usunięte
|
https://www.pinterest.com/pin/227924431114213201/ a choćby taki.
Nie wiem, czy ktokolwiek mi na to pozwoli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Konto usunięte
|
Tak myślałam, że chodzi o uproszczenie szczególnie wielkich liter pisanych. Moim zdaniem miałoby to sens, bo w późniejszym wieku już i tak większość osób pisze tym uproszczonym schematem. Tylko czy w szkole by to przeszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Konto usunięte
|
Śliweczko, w szkole jest możliwość wprowadzenia innowacji, i uchwałę podejmuje Rada Pedagogiczna. Kusi, kusi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53050113]https://www.pinterest.com/pin/227924431114213201/ a choćby taki.
Nie wiem, czy ktokolwiek mi na to pozwoli ![]() W wiekoszosci szkol w UK stosuje sie jeszcze kaligrafie. Powoli sie od tego odchodzi, ale to zalezy tylko i wylacznie od dyrekcji szkoly. Moj syn bardzo sie meczyl z pisaniem, tym bardziej, ze jest leworeczny. Tak wyglada ich styl pisania: http://pencils.com/cursive/ |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 |
Konto usunięte
|
Moona, no widzisz, ale odchodzi się - dla mnie w dzisiejszym świecie pismo kaligraficzne to utrudnienie jednak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
wańka wstańka
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53050113]https://www.pinterest.com/pin/227924431114213201/ a choćby taki.
Nie wiem, czy ktokolwiek mi na to pozwoli ![]() To co wrzuciłaś wydaje mi się za proste tj. za bardzo uproszczone. Moje dziecko ma coś pomiędzy tym a kursywą, która została pokazana przez Moonę). W UK to zależy od szkoły, ale predzej czy później dzieci uczą się łączyć litery i wchodzi kursywa/ kaligrafia. Bardzo ten wątek mnie ciekawi i sobie porównuję jak wygląda system polski i brytyjski. Moja córka poszła w tym roku do szkoły- odpowiednik polskiej zerówki. Naukę zaczęła 14 września. Od tamtej pory wprowadzono 6 liter/ głosek jeśli chodzi o takie kwestie techniczne (ciekawą kwestią jest to, że przy każdej głosce dzieci uczą się również gestykulacji, która im się z danym dźwiękiem kojarzy). W każdym tygodniu mają wprowadzaną książeczkę, która jest bazą do wszystkich zajęć. Był Elmer, Głodna gąsienica (czy jak to się tłumaczy?). Dodatkowo książka do czytania w domu (na razie obrazki do opowiadani) wymieniana dwa razy w tygodniu. Ciekawe jest to, że ani ja ani dziecko nie odczuwamy jakiejś specjalnej presji w tym momencie. Pod koniec października mamy pierwsze spotkanie z nauczycielką (w sensie 1-1 dotyczące postępów małej) i w sumie jestem ciekawa co powie.
![]() |
#318 |
Konto usunięte
|
Ajah, ile lat ma Twoja córka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
wańka wstańka
|
![]() |
#320 |
Konto usunięte
|
Czyli edukacja zaczyna się rok wcześniej niż u nas, tyle że pewnie w inny sposób i w innych warunkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
Ajah wprowadzane jest równocześnie pisanie tych literek czy tylko rozpoznawanie? Jak tylko rozpoznawanie to wygląda to na kształt zerówki u nas. Jeśli też pisanie, to niezłe tempo jak na 5 latki ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#323 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 |
Raczkowanie
|
Witajcie Mamy Pierwszoklasistów
![]() Moja 6-letnia córka również zaczęła przygodę ze szkołą. Moje spostrzeżenia po miesiącu są takie, że za szybko wprowadzane są literki do nauki to raz (na początku między pierwszą a drugą wprowadzoną literką było ok. tygodnia, a teraz co drugi dzień jest). Poza tym nie wiem jak u Was, ostatnio moja Mała przyniosła do domu książkę z zaznaczoną czytanką. I byłoby wszystko ok - bo wszystkie literki zna, ale nie umie ich połączyć w całość. wiem, że nie tylko ja mam problem, aby dziecko składało głoski w cały wyraz, ale jestem przerażona. U mnie kończy się płaczem, nie mam pomysłu, jak nauczyć moje dziecko łączyć w całe wyrazy. Może znacie jakieś strony, macie jakieś porady itp. Bo jestem bezsilna. Dziś tak samo ma do nauki następną czytankę. I co z tego, że mi pięknie mówi literka po literce, jak nie czyta :/
![]() |
#325 | |
Konto usunięte
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5305362 2]Najmlodsze dzieci zaczynajace szkole w UK maja 4 lata i jeden dzien.[/QUOTE]
Ale szkoła dla takich maluchów wygląda chyba trochę inaczej niż u nas normalna 1 klasa? Może bardziej jak przedszkole ![]() ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzieci maja taki sam plan dnia jak cala szkola. Nie rozni sie on niczym od rozkladu klasy 6 np. Maja rano apel, potem okreslone lekcje, przerwa na obiad, wf itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
no i w ogóle - jak są oceniane, tj. co podlega ocenie w pierwszym roku nauki? Cytat:
No tempo jest ogólnie dramatyczne, ja się już otrząsnęłam trochę, ale dziewczyny które w tym roku dostały 6latki są w szoku i w ogóle załamane brakiem podstawowych umiejętności wśród dzieci, no bo ten rok różnicy to kosmos jest. Czytanie - załóż jej zeszyt-czytankę. Przelećcie po kolei litery - dlatego pytam, czy menowski robią ? jeśli tak, wrzucę tu czytanki wedle kolejności wprowadzania liter - sylaby i słowa zawierające tylko znane litery. Jeśli nie, podaj mi proszę kolejność, to ci napiszę ćwiczenia. Jak ćwiczyć potem - próbujcie sylabami, niech kojarzy, że la to la a nie l-a, zacznijcie od sylab otwartych - czyli samogłoska na końcu. Potem macie np. sylaby do czytania - niech to będzie układ 4 rzędy, 4 sylaby w każdym. I lecicie - najpierw normalnie od lewej do prawej, potem z góry na dół, potem od dołu do góry. czytacie razem - ty szeptem, dziecko głośniej. czytacie na zmianę - ona 2 sylaby wskazane przez ciebie, ty 2 przez nią ![]() ![]() http://www.dzieciologia.blogspot.com...sie-nadal.html ja to robiłam z smogłoskami i spółgłoskami, ale spokojnie możesz sylaby BARDZO spodobały jej się literkowe lody - i tu możesz już mówić: chcę loda o smaku MA, o smaku TO, o smaku LA, albo sama układać i pytać, o jakim smaku ułożyłaś loda: http://www.dzieciologia.blogspot.com...-litery-u.html A tu popatrz, jakie doskonałe zabawy sylabowe: http://zabawysylabowe.blogspot.com ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Moona, Ajah, a ja mam parę pytań ![]() Jaka jest liczebność tych klas młodszych? powiedzmy dzieci do 8rż? Jak to wygląda w sytuacji, gdy np. pani na lekcji będzie potrzebować warzywa jesienne, przeróżne - dzieci przynoszą? daje szkoła? ona sama kupi? Jaki jest dostęp do materiałów, np. wszelkiego rodzaju papiery, kleje, tektury, folia do laminowania, no nie wiem - nauczyciel wymyśla sobie, że przygotuje dla dzieci bingo z dodawaniem do 10 - normalnie dostanie materiały do tego, czy musi sam kupić? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
wańka wstańka
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53055438]A czy prócz czytania, pisania, liczenia - czyli podstaw - dzieci w tym pierwszym roku mają do ogarnięcia ogrom innej wiedzy, z której są rozliczane?
no i w ogóle - jak są oceniane, tj. co podlega ocenie w pierwszym roku nauki? Na menowskim się uczy? No tempo jest ogólnie dramatyczne, ja się już otrząsnęłam trochę, ale dziewczyny które w tym roku dostały 6latki są w szoku i w ogóle załamane brakiem podstawowych umiejętności wśród dzieci, no bo ten rok różnicy to kosmos jest. Czytanie - załóż jej zeszyt-czytankę. Przelećcie po kolei litery - dlatego pytam, czy menowski robią ? jeśli tak, wrzucę tu czytanki wedle kolejności wprowadzania liter - sylaby i słowa zawierające tylko znane litery. Jeśli nie, podaj mi proszę kolejność, to ci napiszę ćwiczenia. Jak ćwiczyć potem - próbujcie sylabami, niech kojarzy, że la to la a nie l-a, zacznijcie od sylab otwartych - czyli samogłoska na końcu. Potem macie np. sylaby do czytania - niech to będzie układ 4 rzędy, 4 sylaby w każdym. I lecicie - najpierw normalnie od lewej do prawej, potem z góry na dół, potem od dołu do góry. czytacie razem - ty szeptem, dziecko głośniej. czytacie na zmianę - ona 2 sylaby wskazane przez ciebie, ty 2 przez nią ![]() ![]() http://www.dzieciologia.blogspot.com...sie-nadal.html ja to robiłam z smogłoskami i spółgłoskami, ale spokojnie możesz sylaby BARDZO spodobały jej się literkowe lody - i tu możesz już mówić: chcę loda o smaku MA, o smaku TO, o smaku LA, albo sama układać i pytać, o jakim smaku ułożyłaś loda: http://www.dzieciologia.blogspot.com...-litery-u.html A tu popatrz, jakie doskonałe zabawy sylabowe: http://zabawysylabowe.blogspot.com ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Moona, Ajah, a ja mam parę pytań ![]() Jaka jest liczebność tych klas młodszych? powiedzmy dzieci do 8rż? Jak to wygląda w sytuacji, gdy np. pani na lekcji będzie potrzebować warzywa jesienne, przeróżne - dzieci przynoszą? daje szkoła? ona sama kupi? Jaki jest dostęp do materiałów, np. wszelkiego rodzaju papiery, kleje, tektury, folia do laminowania, no nie wiem - nauczyciel wymyśla sobie, że przygotuje dla dzieci bingo z dodawaniem do 10 - normalnie dostanie materiały do tego, czy musi sam kupić?[/QUOTE] Z liczebnością w klasach bywa róznie. Szczerze mówiąc to dokładnie ie wiem ile u nas jest dzieci w klasie. Na pewno więcej niż 20, mniej niż 30 ![]() Jeszcze nikt nigdy mnie o żadne warzywa i inne pomoce naukowe nie prosił ![]() W szkole ma wszystko: materiały do nauki, kredki, pisaki, farby papier, cokolwiek sobie wymyślisz. Materiałów jest mnóstwo. Lubię chodzić do szkoły córki, bo tam przeżywam drugie dzieciństwo ![]() ![]() I tak dzieci uczą się nie tylko liczenia, pisania i czytania. Pojawiają się tematy z historii, geografii, nauk społecznych, biologii itd. Każdy nauczyciel ma swojego asystenta ![]() Piewrszy semestr u nas służy głównie wprowdzeniu w naukę i przystosowanie do szkoły. Dzieci sa oceniane opisowo, a ich umiejętności są oceniane wg skali (nie ma ocen jako takich na semestr). Po prostu wszyscy pracują by osiągnąć to samo, czyli określony najwyższy poziom, różnica jest taka kiedy ten poziom osiągną. Oczywiście istnieją oczekiwania, że dziecko w klasie pierwszej będzie miało określony poziom z czytania czy pisania. Nie wiem czy jestem w stanie to jasno wytłumaczyć teraz. Tu jest link z przykładowej skzoły w języku angielskim http://babbacombe-primary.torbay.sch...sexplained.pdf Od siebie mogę powiedzieć, że szkoły mają różne wymagania, inaczej oceniają. Miałam styczność z dwoma szkołami podstawowymi i różnice są ogromne. Pierwsza szkoła była bardziej surowa, wymagająca i oceniająca dziwacznie (np. syn umiał liczyć do 20, a w raporcie miałam, ze umie do 10; nauczyciel wytłumaczył, ze wie, ze umie liczyć do 20, ale nie robi tego na forum klasy, a właśnie o to chodzi). Nauczyciele są niezadowleni z ilości papierów, które muszą wypełniać, raportów itd. Niektórym to nie pasuje, bo czują się za bardzo urzędnikami.
![]() |
#329 |
Konto usunięte
|
Moona, te zdjęcia klas z linka to to jest w ogóle jakiś kosmos dla mnie. Sama bym stamtąd nie wychodziła
![]() W szkole do której chodzą moje dzieci niewiele się zmieniło odkąd ja do niej uczęszczałam. Doszedł tylko kawałek wykładziny z tyłu klasy i trochę zabawek. Wygląda to mniej więcej tak jak na poniższym zdjęciu. http://www.zsswiniarsko.chelmiec.iap..._lekcyjne.html Poza tym uważam, że w Pl. jest całkiem nieźle zorganizowana opieka w przedszkolu- brakuje tylko wprowadzania liter i cyfr. To by wiele ułatwiło i łatwiej byłoby dzieciom zaczynać "prawdziwą" naukę w szkole. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Konto usunięte
|
Śliweczko, tam, gdzie pracuję, to głęboki PRL jeszcze
![]() Ale z przedszkolami masz rację ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.