Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 cz.XIV - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części wątku
Mamusie wrześniowo-październikowe 2013 1 3,23%
Glowa siwa, wszystko boli, moje dziecko ciągle broi! 12 38,71%
Nasze maluchy biegają i skaczą, a mamy się ciągle za głowę łapią 0 0%
Jemy już wszystko, mamy pełno siły, spokojne chwile już się skończyły! 3 9,68%
Nasze dzieci nie są już małe, to już roczniaki są wspaniałe 0 0%
Wszystkie dzieci roczek mają , teraz drugi zaczynają. 3 9,68%
Za nami pierwsze urodzinki, wszyscy mamy uśmiechnięte minki. 1 3,23%
Każdy "roczniak" rośnie zdrowo, zachowuje się wzorowo. 0 0%
Już po pierwszych urodzinach. Drugi roczek się zaczyna. 3 9,68%
Wszystkie chodzą i gadają , nasze dzieci roczek mają. 2 6,45%
Uśmiechnięte , rozkrzyczane to roczniaki ukochane. 4 12,90%
Pierwszy roczek minął kolorowo, drugi zaczyna się przebojowo. 2 6,45%
Głosujący: 31. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-18, 09:15   #301
nena_milka
Wtajemniczenie

Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c

inwersja umów się chociaż z jakąś wizażanką od czasu do czasu na spacer
a co do pracy to czym dłużej będziesz czekać, tym gorzej będzie ci wrócić z luką w cv
09 października 2013 18:45 Ninka
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 09:16   #302
ja-ika
Zakorzenienie

Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość

A masz chociaż stałe godziny czy na zmiany?

Nom, ja też tak gadam, że mam dość dziecka, ale prawda jest taka, że jestem tak przyzwyczajona do tego, że on jest, że chyba bym umarła ze strachu, że ktoś inny sobie z nim nie poradzi. Zwłaszcza przy karmieniu i w nocy. Pomijając fakt, że czułabym się jak najgorsza..........

Wczoraj jak sobie nabił tego guza to się poryczałam jak głupia
niestety na zmiany ale będę kombinowała, żeby chodzić tylko na rano i na 7 godz. Do 4 rż dziecka mam prawo się nie zgodzić na pracę w nocy i w weekendy, Jeśli pracowałabym np od 7-14 to nie byłoby tak źle, najgorsza jest atmosfera w tej robocie, bo jej nie można nazwać pracą
Stary 2014-09-18, 09:17   #303
tassia
Zakorzenienie

Nena nie maja. Są badania które to potwierdzają. Dziecko lepiej się socjalizuje gdy ma rodzica kolo siebie np plac zabaw. Bo socjalizuje się w max poczuciu bezpieczeństwa
Oczywiście dzieci uczą się masy rzeczy w żłobku i tez socjalizuja się ale niestety nie jest to tak korzystne jak się wydaje. Rodzice przeceniaja żłobki bo muszą sobie poradzić z dysonansem wiec na pewno żadna mama która posyła dziecko do Żłobka nie przyzna mi racji

Lepszym rozwiązaniem jest opiekunka która potrafi nawiązać emocjonalny kontakt z dzieckiem .

Mowa poza tym o skutkach długofalowych a nie o tym ze dziecko szybciej umie bawić się z innymi bo ma to taki sam związek jak nauka chodzenia.
Co z tego ze nauczymy chodzić w chodziku 6miesieczne dziecko skoro będzie miało krzywy kręgosłup.

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 09:25   #304
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość

jak to nie ma? Ja widzę bardzo dużo plusów jeśli chodzi o rozwój. Chociażby to że przebywanie w grupie to dodatkowy czynnik w rozwoju, socjalizacja, nauka funkcjonowania w grupie, dzieci u czą się od siebie różnych rzeczy. Rozwój mowy....
wiadomo, że dla roczniaka czy nawet kilkulatka przebywanie z rodzicami jest najważniejsze i pewnie najlepsze, no ale nie możemy powiedzieć, że żłobki nie mają żadnych plusów...
tak swoją drogą, to też uważam, że jednak jakieś plusy dodatnie jak kto ktos juz kiedys powiedział, znajdą się

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Jaśko też z talerza wywala, dlatego dostaje w domu na tacce od krzesełka
Sam zje ryż, makaron, chleb... ewentualnie kaszę... po makaronie najmniej sprzątania
W żłobku jest karmiony - chyba, że jest ryba z ryżem - wtedy część zjada sam - łapkami... łyżeczki we własnych rękach nie uznaje
Miłosz rękami nie zje, no chyba, że bułkę, ale nie na siedząco. Lata po pokoju i bawi się tym jedzeniem.
Z krzesełka do karmienia prawie nie korzysta. Nie usiedzi tam. Rzadko uda mu się tam zjeść cokolwiek, a jeśli już to niewiele. Najczęsciej po wyjęciu z krzesła dziwnie apetyt mu wraca

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
niestety na zmiany ale będę kombinowała, żeby chodzić tylko na rano i na 7 godz. Do 4 rż dziecka mam prawo się nie zgodzić na pracę w nocy i w weekendy, Jeśli pracowałabym np od 7-14 to nie byłoby tak źle, najgorsza jest atmosfera w tej robocie, bo jej nie można nazwać pracą
tego nie wiedziałam

A ile jest zmian?

no u mnie tez już nieciekawie się zrobiło, ostatnio to nawet jedna superka operacyjna (czyli w pewnym sensie mój przełożony, nie bezpośredni,ale jednak) jak byłam załatwiac urlop powiedziała, że nie ma czego żałować (w kwestii powrotu tam), bo "tu sie taki rzeczy dzieją" także musi być klawo

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Cytat:
inwersja umów się chociaż z jakąś wizażanką od czasu do czasu na spacer
a co do pracy to czym dłużej będziesz czekać, tym gorzej będzie ci wrócić z luką w cv
tak szczerze, to teraz pracowałam,ale też w pewnym sensie to jest luka, bo przecież nie chce wracac do tej roboty, w której robiłam dotychczas, więc to "niby doswiadczenie" psu w d...
tylko nie bałdzo mam tu z kim

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2014-09-18 o 09:22
inwersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 09:27   #305
tassia
Zakorzenienie

Inwersja to nie jest luka. Nie wiem jakiej pracy szukasz ale jest dużo miejsc pracy gdzie nie jest wymagane doswiadczenie

[/RIGHT]
Stary 2014-09-18, 09:30   #306
papalinka83
Zakorzenienie

Hej ;hi: moja córka się rozwija. Wzięła sobie linomag, wysmarowała ścianę, łóżeczko, siebie i jeszcze trochę ciuchów w komodzie, a ja głupia się cieszyłam, że cicho jest i pewnie zasnęła
Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Jeju, ja już nie wiem w nocy mieliśmy taką histerię że szok, nic nie pomagało. I to chyba była kolka, bo zaczęłam mu zginać i prostować nogi i zaczęły się gazy, no ale jak dostał na obiad groszek, kalafior i brokuły to co się dziwić że go brzuch bolał.. poza tym ten katar i kaszel nie ustępują noc była okropna, oczywiście całą spał z nami.

Cytat:
już usłyszałam od męża, że nie stać nas na to żebym ja siedziała w domu, a dziecko żeby miało opiekunkę czy chodziło do żłobka
Wiesz co, ja cię bardzo lubię, ale czasem to bym tobą potrząsnęła za tą twoją bierność. Nie obraź się, ale jak twój małżonek taki mądry, to w niedzielę bierze młodego na 5h, a ty w tym czasie wychodzisz z domu, skoro macie za małe mieszkanie, żeby się z nim odizolować i idziesz sobie na kawę, pochodzić, cokolwiek. No nie powiesz mi, że to niemożliwe, bo... Musisz trochę zadbać o siebie i swoją psychikę. Nikt by się nie czuł dobrze będąc z dzieckiem CAŁY CZAS

Vea no to chyba cię znowu czeka wycieczka do pediatry niestety

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 09:30   #307
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Nena nie maja. Są badania które to potwierdzają. Dziecko lepiej się socjalizuje gdy ma rodzica kolo siebie np plac zabaw. Bo socjalizuje się w max poczuciu bezpieczeństwa
Oczywiście dzieci uczą się masy rzeczy w żłobku i tez socjalizuja się ale niestety nie jest to tak korzystne jak się wydaje. Rodzice przeceniaja żłobki bo muszą sobie poradzić z dysonansem wiec na pewno żadna mama która posyła dziecko do Żłobka nie przyzna mi racji

Lepszym rozwiązaniem jest opiekunka która potrafi nawiązać emocjonalny kontakt z dzieckiem .

Mowa poza tym o skutkach długofalowych a nie o tym ze dziecko szybciej umie bawić się z innymi bo ma to taki sam związek jak nauka chodzenia.
Co z tego ze nauczymy chodzić w chodziku 6miesieczne dziecko skoro będzie miało krzywy kręgosłup.
no na pewno się nie zgodzę
ja też mówię o skutkach długofalowych. Jak pracowałam w przedszkolu to po pierwszych zajęciach byłam w stanie powiedzieć które dziecko zaczęło wcześnie przedszkole a które dopiero w zerówce. W szkole też to widać.
Stary 2014-09-18, 09:31   #308
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Inwersja to nie jest luka. Nie wiem jakiej pracy szukasz ale jest dużo miejsc pracy gdzie nie jest wymagane doswiadczenie
nie mam sprecyzowanych konkretnych preferencji, że to i tamto i nic więcej
marzeniem byłaby jakaś praca biurowa, ale pewnie skończe w końcu na kasie
Stary 2014-09-18, 09:33   #309
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:

tak szczerze, to teraz pracowałam,ale też w pewnym sensie to jest luka, bo przecież nie chce wracac do tej roboty, w której robiłam dotychczas, więc to "niby doswiadczenie" psu w d...
tylko nie bałdzo mam tu z kim
to nie luka, to znaczy, że pracowałaś ale teraz chcesz nabrać innego doświadczenia. Lukę to byś miała jakbyś od studiów do teraz nic nie robiła
Stary 2014-09-18, 09:36   #310
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
no na pewno się nie zgodzę
ja też mówię o skutkach długofalowych. Jak pracowałam w przedszkolu to po pierwszych zajęciach byłam w stanie powiedzieć które dziecko zaczęło wcześnie przedszkole a które dopiero w zerówce. W szkole też to widać.
o ile wierzę, że dzieci uczą się dużo w żłobku, o tyle jednak nie stawiałabym znaku równości między żłobkiem a przedszkolem
dzieci już są starsze i tez inaczej to przechodzą, mają tez już inne potrzeby. jasne, jedne fajnie się adaptują w żłobku, ale sporo znacznie gorzej.

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:
to nie luka, to znaczy, że pracowałaś ale teraz chcesz nabrać innego doświadczenia. Lukę to byś miała jakbyś od studiów do teraz nic nie robiła
nieraz miałam takie wrażenie siedząc "na słuchawce"
studia tez tylko papierek
Stary 2014-09-18, 09:41   #311
tassia
Zakorzenienie

Słuchajcie ma ktoś pomysł jak mi pomoc?
Temat jedzenia Macieja stresuje mnie totalnie
Czuje się odpowiedzialna za jego jedzenie a nie umiem tego sprostać. Gotować mu, przyrządzać - nie idzie mi to w ogóle. Nie wiem ile powinien jeść, co powinien jeść itp. Czuje się totalnie zdolowana tym tematem a niejadek nie ułatwia mi zadania.
Y teściowej Maciej je znacznie więcej i chętniej ale ona mu przygotowuje dwie zupy, drugie danie, deser, gotuje mu kompot , wymyśla jakieś kosmiczne drugie śniadania. A ja ?
A ja robię obiad, deser to jakiś owoc albo słoik, śniadania często nie mam i się stresuje.

Nie umiem tego ogarnąć. Czuje się jak d.u.p.a. wołowa

[/RIGHT]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-18, 09:47   #312
papalinka83
Zakorzenienie

Cytat:
Słuchajcie ma ktoś pomysł jak mi pomoc?
Temat jedzenia Macieja stresuje mnie totalnie
Czuje się odpowiedzialna za jego jedzenie a nie umiem tego sprostać. Gotować mu, przyrządzać - nie idzie mi to w ogóle. Nie wiem ile powinien jeść, co powinien jeść itp. Czuje się totalnie zdolowana tym tematem a niejadek nie ułatwia mi zadania.
Y teściowej Maciej je znacznie więcej i chętniej ale ona mu przygotowuje dwie zupy, drugie danie, deser, gotuje mu kompot , wymyśla jakieś kosmiczne drugie śniadania. A ja ?
A ja robię obiad, deser to jakiś owoc albo słoik, śniadania często nie mam i się stresuje.

Nie umiem tego ogarnąć. Czuje się jak d.u.p.a. wołowa
Ale czego dokładnie potrzebujesz? Przepisów, co gotować, itp, żeby go zachęcić? czy pocieszenia, że wcale sobie źle nie radzisz? Bo moim zdaniem troszkę za ambitnie podchodzisz do tematu Teściowa ma czas i ochotę to gotuje, ty robisz tyle, ile możesz, Maciek je tyle, ile chce, no i trudno. Szczerze ci mówię, że ja się bardzo długo stresowałam jedzeniem Oli, a teraz przestałam, mimo że na pewno je dużo mniej różnorodnie niż większośc dzieci w jej wieku. Je tyle, ile potrzebuje, tego co jej smakuje. Ja jej podstępem przemycam czasem coś innego wymieszane z jej ulubionymi smakami i jakoś leci. I w ogóle nic nie gotuję włąściwie, bo Ola je kaszki, owoce, czasem troszkę mleka i 2-3 rodzaje obiadków ze słoika, które akceptuje. Gotowanego raczej nie je, bo nie chce, chyba że z mojego talerza, ale to skubnie ziemniaka samego np, bo reszty nie może z powodu alergii. Żyje, wygląda nieźle, choć mamy zrobić niedługo morfo, by sprawdzić, czy nie ma anemii, ale wątpię. Także może powinnaś mniej ambitnie podchodzić do tematu? Mniej się zamartwiać? Ostatnio mąż opowiadał, że ma w pracy dziewczynę, której synek od wieku 4 lat do 13 jadł tylko chleb ze smalcem. Latała po lekarzach, psychologach, w końcu któryś lekarz powiedział, że jak mu smakuje, to niech je, bo coś musi, a kiedyś wyrośnie. No i wyrósł. Brzmi trochę strasznie, ale co zrobić

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 09:48   #313
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
o ile wierzę, że dzieci uczą się dużo w żłobku, o tyle jednak nie stawiałabym znaku równości między żłobkiem a przedszkolem
dzieci już są starsze i tez inaczej to przechodzą, mają tez już inne potrzeby. jasne, jedne fajnie się adaptują w żłobku, ale sporo znacznie gorzej.

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

nieraz miałam takie wrażenie siedząc "na słuchawce"
studia tez tylko papierek
nie stawiam na równi żłobka z przedszkolem. Chodziło mi o to, że widać różnice które dzieci wcześniej zaczęły funkcjonować w grupie.
Tak samo jak widać które mają rodzeństwo, nawet na zlotach to było widać jak nasze dzieci miały 7 czy 8 miesięcy.

Widocznie faktycznie tłumaczę sobie to na mój sposób dlaczego dałam dziecko do żłobka a sama siedzę jeszcze ponad miesiąc w domu.
Adaptacja to jest już zupełnie inny temat i tutaj sądzę, że czym wcześniej tym lepiej.

dobra kończę temat po zaraz znowu zaczniemy jak o kp i cc
Stary 2014-09-18, 10:08   #314
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
nie stawiam na równi żłobka z przedszkolem. Chodziło mi o to, że widać różnice które dzieci wcześniej zaczęły funkcjonować w grupie.
Tak samo jak widać które mają rodzeństwo, nawet na zlotach to było widać jak nasze dzieci miały 7 czy 8 miesięcy.

Widocznie faktycznie tłumaczę sobie to na mój sposób dlaczego dałam dziecko do żłobka a sama siedzę jeszcze ponad miesiąc w domu.
Adaptacja to jest już zupełnie inny temat i tutaj sądzę, że czym wcześniej tym lepiej.

dobra kończę temat po zaraz znowu zaczniemy jak o kp i cc
Ale w życiu nie zamierzam się spierać. I nie uważam też, że żłobek to samo zło, więc nawet gdybyś planowała spór dla rozruszania towarzystwa, to nic by Ci z tego nie wyszło

A tak z ciekawości, po czym było widać, które mają rodzeństwo, a które nie?

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Dla rozluźnienia atmosferki w kwestii pracy
Stary 2014-09-18, 10:24   #315
nena_milka
Wtajemniczenie

inwersja ja wiem, że nie chcesz się spierać po prostu mam małego bulwersa w tym temacie

Na przykładzie Enci od Matal. to od razu było widać. Nawet sama Matal mówiła: spoko nic jej nie będzie ona ma starszego brata
jak się przewróci to wstanie, jak jej kto co weźmie to zawalczy o swoje a jakby trzeba było to podejrzewam, że i by potrzepała kogo trzeba
Stary 2014-09-18, 10:24   #316
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Tassia wpadłam właśnie też z pytaniem w kwestii jedzeniowej,może i Tobie to pomoże
Podajcie proszę linki do stron z fajnymi przepisami dla dzieci z których korzystacie, bo jakoś nudno sie u nas "obiadowo" zrobiło

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 10:35   #317
MsLullaby
Zakorzenienie

Pytanie do mam dzieci które już same chodzą, czy wtedy trzymają ręce w górze?

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 10:38   #318
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
inwersja ja wiem, że nie chcesz się spierać po prostu mam małego bulwersa w tym temacie

Na przykładzie Enci od Matal. to od razu było widać. Nawet sama Matal mówiła: spoko nic jej nie będzie ona ma starszego brata
jak się przewróci to wstanie, jak jej kto co weźmie to zawalczy o swoje a jakby trzeba było to podejrzewam, że i by potrzepała kogo trzeba
chyba nie do mnie, bo absolutnie nie uważam, że żłobek to zło, a matka, która daje dziecko do żłobka jest wyrodną
kto wie,może jeszcze mnie to czeka. nie mam żadnej babci na miejscu, która by się wnuczkiem chętnie zajęła, a Miłosz ma dopiero roczek, więc może jakąś normalną pracę kiedyś znajdę.

Miłosz nie ma rodzeństwa, a jak się przewróci to też wstaje i potrafi zawalczyć o swoje. W ogóle jego zachowanie zmieniło się o 180 stopni w stosunku do tego co było we Wrocławiu. Wcześniej on się bał dzieci i mimo, że jest radosnym i rozrabiającym maluchem to kleił się do mnie czy do męża. W ogóle nie było widać po nim, że jest taki rozrabiaką. Ale teraz mega to się zmieniło. Teraz już dużo chętniej podchodzi do dzieci. I już w lipcu w Krk zachowywał się zupełnie inaczej niż wcześniej.

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Juz nie, ale swego czasu to trzymał je na dół od ramion i uginał w łokciach i trzymał w górze. Mąż się śmiał, że da mu do rąk małe buteleczki piwa i puści przed blokiem żeby się sąsiadki bulwersowały
Stary 2014-09-18, 10:38   #319
Isabell12
Zadomowienie

ja tu wczytuję się w "tamten" wątek bo mam zaległości i myślę sobie
o ja! niemożliwe dziewczyny tak dawno już nie pisały, żadna!
a tu proszę nowy wątek
hej hej kobietki
Isabell12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 10:43   #320
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:

A ile jest zmian?

I zm 6-14
II zm 14-22
III zm 22-6
Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Hej ;hi: moja córka się rozwija. Wzięła sobie linomag, wysmarowała ścianę, łóżeczko, siebie i jeszcze trochę ciuchów w komodzie, a ja głupia się cieszyłam, że cicho jest i pewnie zasnęła

zawsze jak jest cisza u dziecka, to trzeba sprawdzić co kombinuje
Stary 2014-09-18, 10:47   #321
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Ale czego dokładnie potrzebujesz? Przepisów, co gotować, itp, żeby go zachęcić? czy pocieszenia, że wcale sobie źle nie radzisz? Bo moim zdaniem troszkę za ambitnie podchodzisz do tematu Teściowa ma czas i ochotę to gotuje, ty robisz tyle, ile możesz, Maciek je tyle, ile chce, no i trudno. Szczerze ci mówię, że ja się bardzo długo stresowałam jedzeniem Oli, a teraz przestałam, mimo że na pewno je dużo mniej różnorodnie niż większośc dzieci w jej wieku. Je tyle, ile potrzebuje, tego co jej smakuje. Ja jej podstępem przemycam czasem coś innego wymieszane z jej ulubionymi smakami i jakoś leci. I w ogóle nic nie gotuję włąściwie, bo Ola je kaszki, owoce, czasem troszkę mleka i 2-3 rodzaje obiadków ze słoika, które akceptuje. Gotowanego raczej nie je, bo nie chce, chyba że z mojego talerza, ale to skubnie ziemniaka samego np, bo reszty nie może z powodu alergii. Żyje, wygląda nieźle, choć mamy zrobić niedługo morfo, by sprawdzić, czy nie ma anemii, ale wątpię. Także może powinnaś mniej ambitnie podchodzić do tematu? Mniej się zamartwiać? Ostatnio mąż opowiadał, że ma w pracy dziewczynę, której synek od wieku 4 lat do 13 jadł tylko chleb ze smalcem. Latała po lekarzach, psychologach, w końcu któryś lekarz powiedział, że jak mu smakuje, to niech je, bo coś musi, a kiedyś wyrośnie. No i wyrósł. Brzmi trochę strasznie, ale co zrobić
Zgadzam sie totalnie. Najlepsza rada to przestać sie przejmowac. Ja to z Blanka przerabialam i lekarz powiedzial
po wszelkich probach ze je tyle ile potrzebuje i to co chce z wiekiem przejdzie. No i przeszlo jak skonczyla 3 lata. Zaczela nadrabiac tak ze buzia jej się nie zamyka. Czasem myślę ze wolalam jak nie jadla bo teraz co pol godziny gada ze jest glodna :P podziubie zje ile chce. Je malo a czesto ale sama sie chociaz dopomina.

Cytat:
Na poczatku tak i jeszcze na zombie
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 10:52   #322
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
I zm 6-14
II zm 14-22
III zm 22-6

zawsze jak jest cisza u dziecka, to trzeba sprawdzić co kombinuje
To i tak nieźle. "U mnie" najwcześniej można było zacząć o 6h i potem co godzinę do 16h, czyli zaczynałam o 6h albo o 7, 8, 9, 10...,14, 15 i ostatnia godzina, o której można zacząć to 16h. Wtedy najpóźniej się kończy o północy i to są zmiany dzienne.
Jest jeszcze nocna 22-6h.
No i oczywiście 7 dni w tyg
Fajnie, co nie?

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

Wczoraj w Carrefourze kupiłam pompkę do balonów

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2014-09-18 o 10:51
inwersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 10:55   #323
kaska87
Zakorzenienie

Ja mam podojabne zdanie jak Tasia ok dziecko moze i uczy sie nowych rzeczy w zlobku szybciej ale dla mnie to kolejny element wyscigu szczorow- bo czy na prawde takie roczne dziecko jak wiosluje samo lyzka zupke, czy w wieku 1,5 gada pelnymi zdaniami jest lepsze od tego ktore tego nie robi i uczy sie tego wolniej i w swoim tempie? I tak hdybym musiala dac Mika do zlobka to bym dala trudno bo z jednej pensji bysmy nie mogli odlozyc na wakacje, jakis remont, czy jeszcze inne rzeczy, natomiast wiem, ze jak bedzie mial 3 latka to do przedszkola pojdzie chociaz na polowe czasu bo wtedy juz bedzie kumal zabwy z dziecmi, to ze mama go nie zostawi cos oczywiscie to moje zdanie co by burzy zaraz nie bylo

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 10:57   #324
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
Trzyma w górze, żeby równowagę złapać. Ale chodzi też normalnie
29.12.2016 [9tc]
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 11:08   #325
MsLullaby
Zakorzenienie

A moje dziecko do żłobka nie chodzi za to uwielbia dzieci ale tylko te starsze tak 2letnie i więcej, rówieśników i młodszych olewa, czaszka może potwierdzić

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 11:11   #326
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Dziewczyny czy dziecko najpierw musi umieć stać zeby chodzić? Bo moj Leo jeszcze nie stoi a kroczki ładne juz robi. Rekord to 6 a ustać nie umie. No i tez ręce go góry bo przygotowuje sie na glebeczęsto do przodu leci wiec tak sie asekuruje.

Czekamy na dzidziusia
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 11:15   #327
nena_milka
Wtajemniczenie

matki które mają dzieci w żłobkach bronią żłobków, a te co mają babcie do opieki są na nie, tak wynika z moich badań.
żłobki to nie są przechowalnie. Przykre.

Idę strzelić melisę, jakbym paliłą fajki to właśnie teraz bym poszła zapalić
Stary 2014-09-18, 11:21   #328
gorgulek
Zakorzenienie

Kaśka, ale żeś wyskoczyła z tym wyścigiem szczurów

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Nena, luz mnie ta gadka nie rusza
Mogą być nianie/babcie co siedzą w fotelu tylko a dziecko samopas wiec nie widzę tu wyższości nad zlobkiem
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 11:22   #329
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Kaśka, ale żeś wyskoczyła z tym wyścigiem szczurów
No a jak inacZej, skoro ja czytajac Was czuje się jakbym mu krzywde robila bo nie potrafi np sam jesc lyzka czy bawic sie z dziecmi a wg mnie ma na to czas... nawet sporo czasu

Gorgulej i widze ze masz od jakiego czasu problem bo mam inne zdanie a uwierz ze nie jednak mojej T daleko do starej babci i spedza z M czas na maxa w aktywny sposob bo pracowala z dziecmi i rodzice normalne byli zalamai jak odchodzila i oby Wasze dzieci trafily na takie osoby a nie na takie jak niedawno mi przyjaciolka opowiadala cytat Z pani przedszkolanki na pytanie gdzie jest dziexko "nie wiem a pani by chciala caly dzien zajmowac sie obcymi dziecmi?!" dla mnie dramat

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2014-09-18 o 11:27
kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-18, 11:24   #330
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
No a jak inacZej, skoro ja czytajac Was czuje się jakbym mu krzywde robila bo nie potrafi np sam jesc lyzka czy bawic sie z dziecmi a wg mnie ma na to czas... nawet sporo czasu
Nie ma to jak sobie dopowiedziec
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości