![]() |
#301 |
BAN stały
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855640 7]Dla mnie przedmioty humanistyczne są trudniejsze niż ścisłe i co?
A co ze stypendiami rankingowymi. I np na jednym z kierunków ktoś ma średnią 4,8 i dostaje np 300zł stypendium a na drugim ktoś ma średnią 4,0 i dostaje 500 zł? Takie rzeczy się działy u mnie na uczelni.[/QUOTE] Przepraszam, jak kierunek, na którym musisz tylko coś wykuć na blachę ma być trudniejszy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Konto usunięte
|
edyta kompletnie mnie nie obchodzi jakie przedmioty są dla ciebie trudniejsze - mówimy o sytuacji na rynku pracy oraz o sytuacji kraju. obiektywnie przyda nam się więcej lekarzy i specjalistów niż filozofów.
a to że dla inżyniera historia myśli filozoficznej może być trudniejsza od mechaniki maszyn - co to w ogóle ma do rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 |
Konto usunięte
|
Drabina, mój TŻ jest na zamawianych, cały tok studiów ciągnie tysiaka tego tzw. motywacyjnego. Dostaje go równo połowa studentów, żeby się ubiegać, trzeba mieć średnią gdzieś 3,8 albo 3,9 (nie wiem dokładnie, mogę dopytać). Na pierwszym roku dostawała górna połowa listy przyjętych. I tyle.
W praktyce wygląda to tak, że wystarczy być "średniakiem", nie trzeba spełniać żadnych dodatkowych kryteriów. Tak wygląda to na PWr. Wiem też, jak było na Polibiedzie Częstochowskiej na przykład- identycznie, a że i poziom nie jest imponujący, to i praktyczne wymagania śmiesznie niskie. Nie jestem pewna, czy system przyznawania motywacyjnego jest ujednolicony w skali kraju, ale na logikę (w końcu to unijny projekt) i na podstawie obserwacji, podejrzewam, że tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#306 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4855640 7]
I np na jednym z kierunków ktoś ma średnią 4,8 i dostaje np 300zł stypendium a na drugim ktoś ma średnią 4,0 i dostaje 500 zł? Takie rzeczy się działy u mnie na uczelni.[/QUOTE] U mnie też, na jednym kierunku ludzie dostawali od średniej 4,6 stypendia naukowe, a na tym samym kierunku rok niżej, od 4,0 bo po prostu było mniej zdolnych. I w efekcie np. ktoś z pierwszego przykładu miał średnią 4,4 nie dostał stypendium, a ktoś z drugiego miał 4,1 i dostał. Tylko też należy zauważyć że między jednym a drugim rokiem może być różna trudność co do przedmiotu. Co innego, jeśli taka sytuacja się zdarza między różnymi kierunkami, wtedy jest to nie fair. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#308 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
BAN stały
|
Wikipedia nie jest źródłem wiedzy. Wyśmiać można śmiało każdego, kto uczy się z wikipedii albo podaje ją jako źródło. Tam może każdy wpisać co zechce. I często są to głupoty, sprawdzone, potwierdzone.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 |
Konto usunięte
|
Serio - stypendia socjalne dla studentów kierunków 'dobrze rokujących' (np. medycyna?)? Bo Polsza potrzebuje lekarzy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
Musisz sie bardzo nudzic.
![]() |
#314 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
A czemu? I pytam tak z ciekawości, bo ja w sumie na tym się nie znam. Ale znam nauczycieli, którzy pracują w szkole społecznej (tam KN nie obowiązuje) i bardzo narzekają na jej brak. I wcale nie chodzi o przywileje, ale o zatrudnienie na umowie zlecenie przez 10 miesięcy, kłopoty z pensum. I bez Karty Nauczyciela praca nauczyciela przestaje być chroniona przed negatywnymi wpływami rynku. Więc może lepsza reforma, niż likwidacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ale fakt, jestem bardziej za reformą niż likwidacją. czemu? to temat na osobny wątek. ale dla mnie szkoły jak wszystkie inne pseudo państwowe instytucje są podgnite od piwnicy stęchłą komuną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
BAN stały
|
Dla mnie na przykład, oznacza to tylko głupotę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No właśnie nie. Znam masę osób, która nie dostawszy się po maturze na medycynę/stome/farmę szła na zamawianą biotechnologię na jakąś śmieszną uczelnię. Jeśli do lekarskiego brakło im przykładowo 2pkt, to spokojnie na biotechnologii byli jednymi z najlepszych i przez pierwszy semestr motywacyjne wpadało- nie trzeba było nawet chodzić na zajęcia, dopiero przy sesji ich skreślali z listy studentów. Co "ambitniejsi" doili motywacyjne rok- i jedni i drudzy najczęściej opłacali z niego milion godzin korków, poprawiali maturę i szli na wymarzone studia. Nic nie musieli oddawać, a koszta własne żadne, bo uczelnia w rodzinnym mieście. W samej mojej klasie w liceum były cztery takie osoby. Kto wie, ile w skali kraju. Tak się to robi, frajerki, nigdy nie naciągnęłyście państwa na kilka tysięcy, które się Wam nie należą? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
Komentuje, bo po to jest forum. Twoje posty sa tylko promilem postow na jakie odpowiadam.
![]() |
#325 |
Konto usunięte
|
farmakopea - problemem nie jest sam fakt istnienia tego stypendium, ale dysponowanie nim. jak najbardziej powinno zostać ale tak jak mówisz, trzeba brać pod uwagę obecność i aktywne studiowanie w przypadku rzucenia po roku zwrot.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Konto usunięte
|
Czytam od wczoraj, od początku, nie odnosiłam się do niczyjej wypowiedzi, więc nie wiem, o co Ci chodzi. Zresztą równie mocno interesuje mnie argumentacja dot. stypendium naukowego tylko dla studentów właściwych i jedynie słusznych kierunków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Konto usunięte
|
Ja podam przykład z mojej uczelni. Na mój kierunek przychodzi sporo osób, które nie dostały się na weterynarię. I przez rok chodzą na to, albo przez dwa, potem poprawiają maturę i idą na weterynarię, chociaż są tacy co poprawiają i poprawiają a i tak im się nie udaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:45.