|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III
Proponuję olać i wrócić do tematu, co?
|
|
|
|
#302 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i nie daj sobie wmówić, że jest inaczej. |
|
|
|
|
#303 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chyba żyje w innym świecie, ale z tego co się orientuję wyrzucanie odpadów medycznych oraz ciał zwierząt jest niezgodne z prawem? Skąd więc pomysł, że weterynarz wyrzuca zwłoki na śmietnik? Weterynarz ma obowiązek przekazać zwłoki i odpady medyczne do spalarni. Nie na wysypisko. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
|
|
|
|
#304 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Tak jest. Ja, szczerze mówiąc, rozwazalam opcje pochowania psa na działce. Ale teraz to chyba zweryfikuje swoje plany.
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
A to jest zgodne z prawem? Wydaje mi się ze można zwierzęta grzebać tylko w miejscach wyznaczonych. Ale mogę się mylić.
|
|
|
|
#306 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gabinety weterynaryjne, schroniska, inne miejsca przetrzymywania psów mają obowiązek mieć podpisaną umowę z firmą zajmującą się utylizacją zwłok, który przyjeżdża i zabiera ciała zwierząt. ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
ale wiele osób tak robi. |
||
|
|
|
#307 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
ogrod/las/laka etc. niezgodne z prawem
|
|
|
#308 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#309 |
|
Moderator
|
Nie mylisz się. Nie wiem jak jest w innych miejscach, ale u mnie jeśli ktoś się zdecyduje zabrać ciało uśpionego zwierzaka, musi podpisać oświadczenie, że został poinformowany o zakazie grzebania w innych miejscach niż wyznaczone.
|
|
|
|
#310 |
|
damn good coffee
|
Swojego poprzedniego kota po wypadku musiałam uśpić, lecznica od razu zaproponowała kremację (tak, nawet na fakturze było napisane kremacja, a nie utylizacja), zgodziłam się i nigdy do tej pory nie myślałam, że zrobiłam coś złego."Utylizacja", "wysypisko", "śmietnik" w ogóle nie przyszły mi do głowy w kontekście. Jeśli teraz mój kot poszedłby do krainy wiecznych łowów, zrobiłam to samo.
|
|
|
|
#311 | |
|
MBZ♥
|
Cytat:
Dziękuję jeszcze raz za zrozumienie. |
|
|
|
|
#312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety nie są u nas rozpowszechnione grzebowiska dla zwierząt.
|
|
#313 |
|
Zakorzenienie
|
Bo wiele osób myśli, że "moja ziemia, mogę robić co chcę". I grzebie zwierzęta na działce pod jabłonką. Tymczasem (właśnie tak mi się wydawało) u siebie też nie można.
|
|
|
|
#314 |
|
Konto usunięte
|
nie zliczę ile już mój pies znalazł takich "głęboko zakopanych" psich czy kocich zwłok. a sporo z nich zostało już wykopanych wcześniej i leżą takie rozkładające się obok dołka. niektórym to w ogóle nie chciało się nic kopać i po prostu rzucili zwłoki w worku i przykryli patykami. a jedne zwłoki w "odludnym miejscu" dziki wykopały...
jak ktoś nie chce/nie może pochować zwierzątka na cmentarzu, nie ma dostępu do swojej ogrodzonej działki to lepiej żeby oddał go do spalenia. u mnie wszystkie zwłoki są palone oddzielnie, nie z odpadami, zwierzątka domowe na równi z tymi zabitymi przez samochód, zebranymi obok drogi. takie coś i tak będzie lepsze niż wizja rozwleczenia naszego psiaka czy kociaka przez inne psy czy dzikie zwierzęta. |
|
|
|
#315 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;59157536]O wybacz najjaśniejsza ale hmmm nie :brzydal: kim Ty jesteś aby mi rozkazywać?[/QUOTE]
Myślę, że głosem rozsądku :) Gdybyś jej posłuchała, oszczędziłabyś sobie wstydu, a tak - no. ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Nawet drzewa (własnoręcznie sadzonego na swojej posesji) nie można wyciąć bez pozwolenia, bo się nieźle przejedzie finansowo :I Edytowane przez 201609140906 Czas edycji: 2016-04-19 o 11:13 |
|
|
|
#316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odeszła 15 lat temu i pochowalismy ja na ogródku, bo nie wiedzieliśmy wtedy o innych opcjach. Na bawelnianym kocyku. Długo trudno było mi myśleć, że marznie tam. I dokładnie te same emocje miałam kiedy umarła moja babcia, tez trudno mi było myśleć, że marznie. Teraz rozważalabym kremacje. Wracając do słów. Słowa tworzą świat. Można słowami ranić tak samo celnie jak przedmiotem. Mózg, który przeżywa ból psychiczny nie rozróżnia go od fizycznego, procesy które w nim zachodzą są takie same. Dlatego ludzie w depresji cierpią tak jakby cierpieli fizycznie. Dlatego warto uważać na słowa i po prostu szanować czyjeś uczucia. Mówić z uwagą, czule. Dlatego słowa też liczą się tak jak czyny, bo nimi nazywamy i tworzymy świat który nas otacza. |
|
|
|
|
#317 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Można wyciąć owocowe
|
|
|
|
|
#318 |
|
Konto usunięte
|
Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III
Ja opowiem z wlasnego doswiadczenia. Niestety jestem na aplikacji i nie moge na szaro.
Mialam koedys szczurki. Gdy pierwszy zaczal chorowac i ostatecznie trzeba bylo ja uspic, tz wykopal w ogrodku gleboki dolek, ze sama moglabym wejsc i siegalby mi do talii. Kilka dni pozniej patrze, dol rozgrzebany, szczurka nie ma... Niestety jego kawalki bylu poroznoszone bo trawie jeszcze w ogleglosci kilkuset metrow. Pies sasiada cos tam polizal, moze zjadl. Ledwo z tego wyszedl...:/ Do tej pory mam wyrzuty sumienia i zastanawiam sie, co za zwierz wydlubal Fante z ziemi.Dlatego juz nigdy nie zakopie zwierzecie, kolejne szczurki ktore zmarly zostawilam do kremacji u weta. ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Ps. Tez nie wiem, jak mozna o "przyjacielu" powiedziec ze zdechl... :/ Edytowane przez 201610310857 Czas edycji: 2016-04-19 o 11:18 |
|
|
|
#319 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja wiem, że nielegalne jest pochowanie na własną rękę. Ale jednocześnie nie wyobrażam sobie, że go zostawiam do spalenia u weterynarza. Ale ja jestem skrzywiona psychicznie na punkcie tego psa.
|
|
#320 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#321 |
|
Konto usunięte
|
Rozumiem Cię; wiem, że już samo rozstanie jest traumatyczne, a takie zostawienie u weta do spalenia jeszcze bardziej przygnębia, ale... teraz sobie pomyśl, że inne zwierzę, znalazłszy się w takim miejscu przypadkiem (bo zakładam, że miejsce pochówku będziesz chronić przed intruzami) zainteresuje się nim, rozkopie ziemię i rozniesie szczątki Twojego przyjaciela po okolicy (o innych konsekwencjach nie wspominając). Dla mnie na przykład to byłoby o wiele bardziej bolesne.
Edytowane przez 201609140906 Czas edycji: 2016-04-19 o 11:33 |
|
|
|
#322 |
|
Zakorzenienie
|
To teraz o Grażynach szpitalnych
![]() Moja mama jest w szpitalu i to co mi opowiada to idzie za głowę się złapać. Wczoraj przenieśli ją na inną salę. 4 kobiety. Mają na sali umywalkę i aż jedno krzesło. Grażyna co miała łóżko przed umywalką postawiła torbę na krześle, krzesło przed umywalką i powiedziała "to moje, proszę tutaj nie chodzić". Całe szczęście los pokarał Grażynkę, poszła w nocy do toalety i zasnęła tam w gołym tyłkiem w dziurze... |
|
|
|
#323 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#324 | |
|
Holy Crap!
|
Cytat:
|
|
|
#325 |
|
Konto usunięte
|
O o o owiem, miałam o tym napsać już dawno.
Moja mama jest Grażyną, bo... zbiera meble po ciotce Mamy tak już -półkę na książki na kółkach (w której są książki, ale jednocześnie jest upchnięta za drzwiami, bo mama ma jasne meble, ona jest czarna) -fotel bujany - również upchnięty za drzwiami, leżą na nim ciuchy mamy, do niczego nam nie pasuje i nigdy nie był używany w domu. (ciemnobrązowy) -fotel rozkładany, który stoi na balkonie i się nie mieści, (nie da się na nim usiąść, bo nie mieszczą się nogi) -wiklinowy mały fotel - stoi w kuchni i już 3 razy się rozwalił - wielki wiklinowy fotel z ikei (z taką ogromną poduchą) - super wygodny, ale jednocześnie wielki, i nie ma go gdzie postawić -staromodna lampa z obrzydliwym, ciemnozielonym abażurem, ale "zabytkowa to szkoda wyrzucić", stoi nieużywana - wiklinowy kosz na pranie, w którym nikt prania nie trzyma, bo babcia się nie może schylać, a to ona w domu robi pranie (ona po prostu lubi włączyć pralkę i wlać płyny, nikt jej nie zmusza) -plastikowy kosz na pranie, który nie jest używany z tego samego powodu -szafka na buty, która jest za długa i nie ma jej gdzie wstawić - wszelkiego rodzaju wazoniki, poduszki, szklanki, kubki, miski, talerzyki, zasłony, dywaniki. Mama nie potrafi jej powiedzieć, że nam to niepotrzebne, więc chowa to albo do piwnicy, albo po szafkach, a ciocia się cieszy, że nie musiała wyrzucać. |
|
|
|
#326 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Że niby ktoś trawę okopał i taki dywanik zrobił na balkonie? Czy w skrzynki kwiatowe dał taką ozdobę? Cytat:
![]() A tak serio to można wystawić takie rzeczy na olx chociażby i nawet za darmo komuś oddać, jeśli ktoś takowego mebla potrzebuje. |
||
|
|
|
#327 |
|
Konto usunięte
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;5916771 1]
Zaproponuj mamie taką grę, niech teraz ona znajdzie taką Grażynę ![]() A tak serio to można wystawić takie rzeczy na olx chociażby i nawet za darmo komuś oddać, jeśli ktoś takowego mebla potrzebuje.[/QUOTE] "szkoda", "ciotka dała za to tyle pieniędzy", "przyda się", "co ci przeszkadza, przecież to mój pokój", "przecież stoi w piwnicy". |
|
|
|
#328 |
|
Konto usunięte
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;5916771 1]Ale jak to?
![]() Że niby ktoś trawę okopał i taki dywanik zrobił na balkonie? Czy w skrzynki kwiatowe dał taką ozdobę?[/QUOTE] Mnie to nie dziwi. Znajomej na ROD co roku ktoś wykopuje cebulki i kwiaty i sobie bierze. Może ktoś tak właśnie ma działkę na ROD, miał sobie rabatę, chce mieć trawnik i sobie wykopuje. Chociaż widziałam już balkon, na którym na podłodze właściciele zasadzili sobie trawnik. |
|
|
|
#329 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;5916771 1]
Zaproponuj mamie taką grę, niech teraz ona znajdzie taką Grażynę ![]() A tak serio to można wystawić takie rzeczy na olx chociażby i nawet za darmo komuś oddać, jeśli ktoś takowego mebla potrzebuje.[/QUOTE] Cos ty, przy pierwszej wizycie ciotki się wyda i kobieta wyjdzie na niewdzieczna
Edytowane przez favianna Czas edycji: 2016-04-19 o 12:51 |
|
|
|
#330 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.