![]() |
#301 |
I tak powiem
|
Dot.: Ciąża - kto ma większe prawo głosu?
No i właśnie w sytuacji o której piszecie, czyli ze zmianą zdania co do pierwotnych ustaleń, wchodzi mój pomysł z odszkodowaniem dla faceta. Wówczas kobieta nie zostaje zmuszona do urodzenia, a mężczyzna dostaje przynajmniej jakieś zadośćuczynienie.
Rozwiązanie nieidealne, ale czy ma ktoś lepsze? Problem tylko w tym, że trudno byłoby udowodnić, że kobieta na początku chciała dziecka. Chyba, że nie wiem, sprytny facet nagrałby ją na dyktafon? ![]() Dużo łatwiej by było, jakby sytacja miała miejsce w małżeństwie. Wtedy mąż po prostu mógłby dostać rozwód z winy żony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Konto usunięte
|
Owszem, kobieta może mieć ot tak gdzieś uczucia faceta. Warto też zauważyć, że chęć posiadania dziecka nie jest tożsama z obdarzaniem płodu rodzicielskimi uczuciami. Dla mnie płód jest bezwartościowy i nie przywiązuję do niego żadnych emocji. Wybrałam sobie na partnera faceta, który podziela moją opinię. To po prostu nie jest człowiek, który wpadnie w jakieś załamanie nerwowe z takiego powodu, nawet gdyby chciał i planował zostać rodzicem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ostatnie zdanie? Czy biorąc ślub cywilny przysięgam wydać na świat potomstwo?
![]() |
![]() |
#304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Według twojego rozumowania (płód=dziecko) jak zabijesz czyjeś dziecko, to też dasz mu odszkodowanie i po sprawie? ![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Nie.
![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie. Co do kościelnego ślubu to by przeszło. Ale znów kościelny i aborcja, no średnio ![]()
![]() |
![]() |
#306 | |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;74037376]Wybrałam sobie na partnera faceta, który podziela moją opinię. To po prostu nie jest człowiek, który wpadnie w jakieś załamanie nerwowe z takiego powodu, nawet gdyby chciał i planował zostać rodzicem.[/QUOTE]
Byliście w takiej sytuacji, że wiesz jak się w niej zachowa? Czy tylko przypuszczasz? Cytat:
![]() Myślę, że za kilka - kilkanaście lat temat sam się rozwiąże - już istnieje sztuczna macica, które potrafi podtrzymać płód około miesiąca, do momentu, kiedy może być podtrzymany przy życiu w inkubatorze. Już zostały wydrukowane w 3D jajniki, z których urodził się pierwszy miot myszy. Także kwestie etycznie będą mogły pięknie ewoluować z tematu aborcji, na temqt ciąży pozaorganizmowej i jej wpływu na relacje rodzic - dziecko. A póki co to kobieta, z powodów biologicznych, ma większe prawo do decydowania o ciąży.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Konto usunięte
|
W przypadku faceta, z którym teraz jestem, "tylko" przypuszczam, o ile można tak powiedzieć, skoro nieraz dyskutowaliśmy na ten temat i nasze stanowiska są jasne. Niemniej jednak dla mnie przywiązywanie wartości do płodów jest cechą, która wyklucza związek i facet, który za serio z takiego powodu jak aborcja ma myśli samobójcze, to nie jest materiał na partnera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 | |
I tak powiem
|
Cytat:
Nie twierdzę, że płód jest tym samym co dziecko. To inna faza rozwoju człowieka. Zauważ że na każdej takiej fazie człowiek ma zupełnie inne prawa. Małe dzieci są ludźmi, mają wiele praw, np. prawo do życia, do godności, ale już np. nie mogą uprawiać seksu, pić alkoholu czy głosować jak dorośli ludzie. Więc nie widzę w tym nic dziwnego że inaczej podchodzę do traktowania płodu, a traktowania dziecka, tym bardziej osoby dorosłej. Więc aborcji nie zestawiłbym z zabiciem dziecka. Ale to też nie znaczy, że to jest takie zupełnie nic złego. Odszkodowanie w tym przypadku widzę nie jako karę za aborcję, tylko jako zadośćuczynienie dla mężczyzny. Edytowane przez MuchaLibre Czas edycji: 2017-05-23 o 09:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#310 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;74037996]W przypadku faceta, z którym teraz jestem, "tylko" przypuszczam, o ile można tak powiedzieć, skoro nieraz dyskutowaliśmy na ten temat i nasze stanowiska są jasne. Niemniej jednak dla mnie przywiązywanie wartości do płodów jest cechą, która wyklucza związek i facet, który za serio z takiego powodu jak aborcja ma myśli samobójcze, to nie jest materiał na partnera.[/QUOTE]
Mój facet jest przeciwnikiem aborcji bo jest bardzo religijny i też kiedyś zastanawiałam się jak można z kimś takim być. No więc można ![]() Co do aborcji na żądanie hmmm jakoś nie wierzę ,że 2 dorosłych ludzi w obecnych czasach nie może dobrać sobie antykoncepcji. Nie jestem religijna ale przeraża mnie niedojrzałość. Znam osoby ,które kategorycznie nie chcą mieć dzieci , są już w średnim wieku i nie żyją w celibacie. Dzieci nie mają. W tych 3 przypadkach ,które mamy obecnie uważam ,że to kobieta decyduje. Co do chorego dziecka nie jestem ,aż takim ortodoksem. To nie mężczyzn wina ,że nie rodzą dzieci ale bez ich udziału potomstwa nie będzie. Uważam ,że mają takie same prawa poza tymi 3 przypadkami. A swoją drogą ,gdybym nie chciała mieć dzieci to bym pojechała na słowację ,na podwiązanie jajowodów a nie kolejną skrobankę tłumacząc się jak to nie użyliśmy prezerwatywy bo w nocy nas naszło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Valtamerii w jakich sytuacjach by się ugiął? Gwał?
![]() |
![]() |
#313 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Zakorzenienie
|
Człowiek jest omylny, a strzeżonego Pan Bóg strzeże. Np zanim wyjadę na tory (ze szlabanem) i tak się rozglądam. Ulotka ma pierwszeństwo przed lekarzem.
Ale ja w ogóle nie kminię tabletek....
![]() |
#315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Możliwość aborcji w przypadku ciąży z przestępstwa, zagrożenia życia i zdrowia kobiety oraz wady płodu to moim zdaniem minimum, które powinno być bezapelacyjnie respektowane w każdym cywilizowanym kraju, jednak dodałabym do tego możliwość aborcji na życzenie, do jakiegoś rozsądnego okresu ciąży. A w temacie wątku - uważam, że większe prawo głosu należy do strony, która w wyniku ciąży może ponieść większe straty (zdrowie, czas, psychika, finanse) - czyli do kobiety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ciąża - kto ma wieksze prawo głosu?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja znam pary które chciały dzieci w takim, a nie innym okresie czasu i wtedy sobie dzieci spłodzili, nie wcześniej ![]()
![]() |
![]() |
#319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
My z tż zdecydowaliśmy się na wazektomie, będziemy zbierać na zabieg. Będzie pewniejsze niż inne antykoncepcje (chociaż tabletki lub plastry zostają, bo dzięki nim nie umieram z bólu w czasie owulacji, czasami zanstanawiałams się czy to nie wyrostek i okresu, nie mam pmsów, ani litrów śluzu płodnego, brak pryszczy itd.). Szczerze mowiąc przez chwile myśleliśmy, że jestem w ciąży, był strach i już zaczeliśmy rozmyślac na tabletkami poronnymi, więc wiem jak mój tż reaguje w takiej sytuacji. Po prosty nie rozumiem jak moźna być z kimś o całkiem innym pogladzie na te sprawy i jeszcze mówić, że zmieni zdanie, chociaż ewidentnie przedstawił swoje stanowisko. To tylko pokazuję, że nie trakruje się tej osoby poważnie, ani jego zdania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zastanawiam się też dlaczego uważasz, że musisz się komuś tłumaczyć z przyczyn kolejnej skrobanki. To twoja macica i twoja sprawa czy czy i dlaczego to robisz. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Zakorzenienie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7404773 1]Plastry chyba wymienia się co tydzień, więc można nakleić o jeden plaster więcej okres przesunie się o 7 dni. Jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi.
My z tż zdecydowaliśmy się na wazektomie, będziemy zbierać na zabieg. Będzie pewniejsze niż inne antykoncepcje (chociaż tabletki lub plastry zostają, bo dzięki nim nie umieram z bólu w czasie owulacji, czasami zanstanawiałams się czy to nie wyrostek i okresu, nie mam pmsów, ani litrów śluzu płodnego, brak pryszczy itd.). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No właśnie to 7 dni bardzo często mnie nie urządza i stąd ta słabość do tabletek. Ale oprócz tego właśnie za to co wymieniłeś również cenię antykoncepcję hormonalną - mam lepszą cerę i dużo mniej bólu. Jeszcze implant brzmi dla mnie zachęcająco, ale tu znowu tracę możliwość kontrolowania okresu co do dnia. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7404773 1]My z tż zdecydowaliśmy się na wazektomie, będziemy zbierać na zabieg. [/QUOTE]
Gdzie ja chcecie wykonać?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Konto usunięte
|
W Polsce jest legalna. Można wykonać zabieg w różnych częsciach Polski, chyba w Warszawie, Lublinie, Łodzi. Kosztuje około 2000 zł, ale trzeba dodać jeszcze kosz badań przed i po zabiegu. Jest nawet strona tej kliniki, wystarczy pisać w google "wazektomia Polska".
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7404923 1]W Polsce jest legalna. Można wykonać zabieg w różnych częsciach Polski, chyba w Warszawie, Lublinie, Łodzi. Kosztuje około 2000 zł, ale trzeba dodać jeszcze kosz badań przed i po zabiegu. Jest nawet strona tej kliniki, wystarczy pisać w google "wazektomia Polska".
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Fakt, nie doprecyzowałem. Z tego co kojarzę, są 2 ogólne kryteria ogólne co do kwalifikacji do zabiegu: wiekowe(30? 35?), oraz posiadanie minimum jednego dziecka. Chciałem się dowiedzieć, czy o czymś takim usłyszeliście od lekarza.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 | |
zuy mod
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Raczkowanie
|
No właśnie, nie pomyślałam o tym
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#329 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.wazektomia.com/czesto-zadawane-pytania http://www.wazektomia.com/ksiazka-77...ponizej-25-lat Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2017-05-23 o 11:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Zadomowienie
|
Lisbeth ale ja jestem za aborcją, eutanazją, in vitro i mam antyklerykalne poglądy
![]() Tak jest jakiś procent nieskuteczności antykoncepcji i wynika on z wielu rzeczy. Ale regularnie stosując leki hormonalne nie jesteśmy w stanie zajść w ciąże. A nawet jeśli jakimś cudem dojdzie do zapłodnienia to zarodek się nie zagnieździ. W medycynie nigdy nie można być w 100 % pewnym. Są cudowne wyleczenia z np raka trzustki ale to kazuistyka. Niektórzy twierdzą ,że to błąd rozpoznania. Mniejsza. I pytanie ilu znasz ludzi ,którzy rzetelnie stosowali antykoncepcje i zaliczyli wpadkę ? Mnie zastanawia nonszalanckie podejście do aborcji jako środkach antykoncepcyjnego i brak wiedzy. A wracając do mojego chłopa. On mocno religijny z wychowania ale rozwiódł się. Widać wolał żyć w "grzechu" niż z byłą żoną. Ja kiedyś twardo mówiłam ,że nigdy nie zwiąże się z wierzącym bo będzie konflikt a go nie ma. Gdyby ktoś mnie zgwałcił albo moje życie byłoby zagrożone to jestem pewna ,że do aborcji by doszło. Co do choroby dziecka sama musiałabym się zastanowić. Ale zawsze będąc z kimś brałam pod uwagę ,że mogę mieć z tą osobą dziecko. W mojej dalszej rodzinie była sytuacja ,że kobieta na złość narzeczonemu zrobiła skrobankę. To był 7 miesiąc ,czasy głębokiej komuny. Rozumiem ,że miała do tego prawo ? Po tym zabiegu więcej dzieci mieć nie mogła ale to już kwestia wieku ciąży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.