Majówki 2016 - część trzecia - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-30, 11:55   #3271
asiaczek
Zakorzenienie

Dot.: Majówki 2016 - część trzecia

A ten tzw cewnik do rozwierania szyjki.. Ojojoj nie chcę tego wspominać.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-11-30, 12:07   #3272
fablous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
A ten tzw cewnik do rozwierania szyjki.. Ojojoj nie chcę tego wspominać.

Też miałam. Pamiętam dyskomfort ale mi dość szybko wypadł, nosiłam go tylko 5 godzin więc szybko zdążyłam zapomnieć o tym epizodzie

fablous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 12:30   #3273
Monanka83
Zakorzenienie

Ola hahah, taki dżołk pozdrów męża mam nadzieję że mimo wszystko nadal chce do nas przyjechać
Zawsze jak pije karmi to mi K. mówi "To przez tą krew od żula tyle chlejesz"
Stary 2016-11-30, 12:45   #3274
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekooladki Pokaż wiadomość
Czy Waszym Maluchom też tak strzela w kościach?

Dzisiaj idziemy na szczepienie - oj będzie płacz znowu
Nie wiem kto będzie płakał bardziej .... Huba czy drzewo
Lence strzela, tez sie ostatnio nad tym zastanawialam.

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Cytat:
Napisane przez AnneMariie Pokaż wiadomość
Pamietam Twoj opis porodu... dobrze, ze sie Toba zajeli! Ostatnio gdzies czytalam, ze kobieta rodzila, w szpitalu nikt nie chcial pomoc i tylko przez to ze maz nawrzeszczal na wszystkich ktos przyszedl. A dziecko prawie o podloge walnelo..

Mieszkasz w Szwecji? zazdroszcze!!! W Irl tez cc rzadko robia. Ja chcialam sn i sie udalo. Ja mialam mini impreze na porodowce, akurat polozna odbierajaca wrocila z miesiaca miodowego z Australii, mielismy muzyke z radia, duzo smiechu. Fajnie bylo ;p

Tak samo mysle, najgorzej wspominam obkurczanie macicy z tego wszystkiego :p

Z parciem mialam to samo. Do tego skurcze tez byly takie slabe. Ja do teraz sie zastanawiam jak mi sie udalo haha

Zapomnialam, ze Antek wczoraj do 7 miesiaca dobil!!!
Tak, a do tego przy morzu U nas po porodzie tez impreza, kanapki, kawa , szampan bez alkoholu i chyba jakies ciasto bylo bo napewno nie jadlam. A jak w czasie porodu bylam glodna to dostalam kisiel z tym ze zaraz go zwymiotowalam to przyniesli lody
Mala byla ze mna caly czas no nie liczac tych pierwszych 15 minut gdy ja ratowali. Tata tez byl z nami, spal w szpitalu mielismy sale rodzinna. - Tutaj to sie nalezy z gory o ile szpital ma warunki, bo czasmi jest duzo rodzacych
anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 13:02   #3275
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Ann, sto lat dla Antka!

Ula, będzie tylko gorzej- więcej zdjęć i dzieci coraz większe

Mona, współczuję takich przeżyć

Im większe dzieci tym mniej zdjęć

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 13:17   #3276
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnneMariie Pokaż wiadomość
Pamietam Twoj opis porodu... dobrze, ze sie Toba zajeli! Ostatnio gdzies czytalam, ze kobieta rodzila, w szpitalu nikt nie chcial pomoc i tylko przez to ze maz nawrzeszczal na wszystkich ktos przyszedl. A dziecko prawie o podloge walnelo..

Zapomnialam, ze Antek wczoraj do 7 miesiaca dobil!!!
Opiekę miałam pierwsza klasa, naprawdę, tak się to potoczyło, zdarza się. Zajęli się mną profesjonalnie, pod koniec porodu i po na sali było już chyba 4ch lekarzy i 3 położne więc akcja zorganizowana. Jeden badał dziecko, drugi mnie, trzeci lyzeczkowal porwane łożysko a czwarty mnie trzymał za rękę haha - i to na serio, akurat mój znajomy anestezjolog, był ze mną całe 2h po porodzie i sprawdzał jak odchodzi znieczulenie, a potem jeszcze w nocy zachodził pogadać o życiu

Dla mnie jednak najgorsze były masowanie szyjki na skurczach 120% i jak mi setna osoba wkładała łapy po łokcie żeby nastawić młodej łepetyne i trochę ją zachęcić do schodzenia do kanału, też na największych skurczach. Same parte, to już było po najgorszym.

Ale jestem sama sobie winna, proponowali mi cc ale chciałam urodzić sn więc działali zgodnie z moją wolą i naprawdę mocno mnie w tym wspierali i robili co mogli.
Sto lat dla naszego przystojniaka

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Jeszcze. Gdybym miała kolejny raz rodzić, ,to też mimo wszystko chciałabym sn, ale nie wzięłabym już ze sobą K. Chyba bez niego nie dałabym rady i zdecydowałabym się na cc, ,ale odbiło się to negatywnie na naszych intymnych relacjach. Niestety.
Kocham moją córkę nad życie, ale to doświadczenie staram się wyprzeć z pamięci na zawsze. K. też.

Ostatnio miałam wieczór przemyśleń i doszłam do wniosku, że to jest jedyne i mam nadzieję ostatnie doświadczenie w moim życiu które sprawia że chciałabym cofnąć czas. Zrobiłabym wiele żeby się dało.

Edytowane przez Monanka83
Czas edycji: 2016-11-30 o 13:23
Monanka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 13:17   #3277
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Dzizas Zoska przywalila sobie gryzakiem w oko. Jeszcze tego brakowalo. Czerwone, lzawi i nie chce go otwierac

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
manufakturapiekna jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-11-30, 13:31   #3278
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manufakturapiekna Pokaż wiadomość
Dzizas Zoska przywalila sobie gryzakiem w oko. Jeszcze tego brakowalo. Czerwone, lzawi i nie chce go otwierac

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Boziu, ale dzikol z tej waszej Zo lubi dziewczyna życie na krawędzi!

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ----------

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Im większe dzieci tym mniej zdjęć

U nas to K. częściej przegląda zdjęcia Niny. Ostatnio go przyłapałam jak przyszedł w nocy spać. Położył się I odpalił telefon, budzę się, patrzę a ten się wgapia w zdjęcia ze szpitala
Stary 2016-11-30, 13:40   #3279
ola0605
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Monanka83 Pokaż wiadomość
Ola hahah, taki dżołk pozdrów męża mam nadzieję że mimo wszystko nadal chce do nas przyjechać
Zawsze jak pije karmi to mi K. mówi "To przez tą krew od żula tyle chlejesz"

Hahaha chce, chce my z tych nie obrażalskich i tak se myśle, Nina będzie się wychowywała w bardzo poważnym domu już widzę ta mieszankę Ciebie i K.
ola0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 13:43   #3280
mialavi
Zakorzenienie

Antonio najlepszego ! 7 miesięcy nie wierzę 🎁😘

mialavi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 13:47   #3281
asta9126
Zadomowienie

Dobry
Ugotowalam obiad. Usadzilam dziecko o ono w placz. Az tak zle wygladal ten makaron?😜 sie okazalo ze spac. O 13 przusnela po mleku ale na chwilke tylko. Usypiala na rekach. W lozeczku wstawala i tak sto razy
Chusta? Chusta! A juz ladne kilka dni bez szmatki zylysmy... Obiad zimny
Postanowilam siedziec. Tak. Niech pranie sie rozwiesi samo

Stary 2016-11-30, 13:47   #3282
zabciajs
Zakorzenienie

Ooo tak, macanie na skurczu..to byl hardcore. I ból, o którym myslalam przed porodem-ee tyle razy mdlalam z bólu, plakalam, unieruchomiona bylam wiec przyzwyczajona jestem. Nic bardzij mylnego hehe
A uparlam się, ze nie chce znieczulenia. Nie wiem czy jest tu druga taka wariatka
I dla mnie najgorsze bylo to, ze ten ból był przerywany. Chyba wolalabym aby bolalo ciagle. Bo te chwile blogości gdzie nic nie bolało były przerwyne i chyba jeszcze bardziej przez to odczuwalne.
I pamiętalam długo ból, nie znikneło odrazu. Ale duma była większa
Stary 2016-11-30, 13:48   #3283
ola0605
Zadomowienie

Cytat:
Opiekę miałam pierwsza klasa, naprawdę, tak się to potoczyło, zdarza się. Zajęli się mną profesjonalnie, pod koniec porodu i po na sali było już chyba 4ch lekarzy i 3 położne więc akcja zorganizowana. Jeden badał dziecko, drugi mnie, trzeci lyzeczkowal porwane łożysko a czwarty mnie trzymał za rękę haha - i to na serio, akurat mój znajomy anestezjolog, był ze mną całe 2h po porodzie i sprawdzał jak odchodzi znieczulenie, a potem jeszcze w nocy zachodził pogadać o życiu

Dla mnie jednak najgorsze były masowanie szyjki na skurczach 120% i jak mi setna osoba wkładała łapy po łokcie żeby nastawić młodej łepetyne i trochę ją zachęcić do schodzenia do kanału, też na największych skurczach. Same parte, to już było po najgorszym.

Ale jestem sama sobie winna, proponowali mi cc ale chciałam urodzić sn więc działali zgodnie z moją wolą i naprawdę mocno mnie w tym wspierali i robili co mogli.
Sto lat dla naszego przystojniaka

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Jeszcze. Gdybym miała kolejny raz rodzić, ,to też mimo wszystko chciałabym sn, ale nie wzięłabym już ze sobą K. Chyba bez niego nie dałabym rady i zdecydowałabym się na cc, ,ale odbiło się to negatywnie na naszych intymnych relacjach. Niestety.
Kocham moją córkę nad życie, ale to doświadczenie staram się wyprzeć z pamięci na zawsze. K. też.

Ostatnio miałam wieczór przemyśleń i doszłam do wniosku, że to jest jedyne i mam nadzieję ostatnie doświadczenie w moim życiu które sprawia że chciałabym cofnąć czas. Zrobiłabym wiele żeby się dało.

biedna, mnie aż boli wszystko jak to czytam się ucierpiałaś
ola0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 13:48   #3284
zabciajs
Zakorzenienie

Antek
Stary 2016-11-30, 13:53   #3285
Iwonia27
Zakorzenienie

Majówki 2016 - część trzecia

Ooo faktycznie- Stówencja dla Antonia!
Co do zdjęć to po pol roku obudziłam się z ręką w nocniku bo nasze dziecko ma zdjecia owszem ale samo. Ze mną czy z D. to na palcach mozna policzyc a z nami obojgiem jest jeszcze gorzej. Moze ze trzy i to fatalnie zrobione. Ot takie dzikie na spontana. Przykro mi sie jakoś przez to zrobiło.

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
Napisane przez zabciajs Pokaż wiadomość
Ooo tak, macanie na skurczu..to byl hardcore. I ból, o którym myslalam przed porodem-ee tyle razy mdlalam z bólu, plakalam, unieruchomiona bylam wiec przyzwyczajona jestem. Nic bardzij mylnego hehe
A uparlam się, ze nie chce znieczulenia. Nie wiem czy jest tu druga taka wariatka
I dla mnie najgorsze bylo to, ze ten ból był przerywany. Chyba wolalabym aby bolalo ciagle. Bo te chwile blogości gdzie nic nie bolało były przerwyne i chyba jeszcze bardziej przez to odczuwalne.
I pamiętalam długo ból, nie znikneło odrazu. Ale duma była większa

U mnie w szpitalu nawet nie ma czegos takiego jak zzo. Gazu ani niczego takiego tez nie doswiadczylam. Nikt nie proponował ale u mnie nie było potrzeby bo jak mowilam we wczesniejszym wejsciu dałam rade bez krzykow. Serio dentysta jest dla mnie gorszy.
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 13:57   #3286
asta9126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
Co do zdjęć to po pol roku obudziłam się z ręką w nocniku bo nasze dziecko ma zdjecia owszem ale samo. Ze mną czy z D. to na palcach mozna policzyc a z nami obojgiem jest jeszcze gorzej. Moze ze trzy i to fatalnie zrobione. Ot takie dzikie na spontana. Przykro mi sie jakoś przez to zrobiło.

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

U mnie w szpitalu nawet nie ma czegos takiego jak zzo. Gazu ani niczego takiego tez nie doswiadczylam. Nikt nie proponował ale u mnie nie było potrzeby bo jak mowilam we wczesniejszym wejsciu dałam rade bez krzykow. Serio dentysta jest dla mnie gorszy.
Takie czasy... Mamy aparaty w telefonach. Zdjec milion. A ja tez razem z dzieckiem to na kilku moze. I jakies selfie w chuscie 😜

Stary 2016-11-30, 14:02   #3287
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:

Co innego miec lajtowy poród i nie brać zzo, a mieć hardocorowe bóle ( poród calość 6h, 'na sucho'). Tzn ja nie chce umniejszyc Twojego cierpienia, ale sama piszesz, ze lajt

Ze zdjęciami u mnie indentycznie... Gabi sama. Tylko pare ze mną. Z mężem to prawie wcale.
A dodatkowo najwięcej komórką z aparatem nie najlepszej jakości.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Ps. Też nie krzyczalam. Jedynie pod koniec tak glośniej parlam. Ja w ogóle nie odczuwalam skurczów partych. Musialam to wymuszać na sobie, polozna mówiła mi kiedy mam to robić.
Wydaje mi sie, ze stąd najbardziej moje żylaki w niekomfortowym miejscu.
Stary 2016-11-30, 14:06   #3288
Monanka83
Zakorzenienie

Przebieg porodu w dużej mierze jest loterią. Duże znaczenie ma też indywidualny próg bólu. Ja mam np wysoki, ale po 17tu godzinach każdy ma dość.

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:
Na tak wyposażoną porodówkę to na serio trzeba iść w bojowym nastroju hehe
Stary 2016-11-30, 14:09   #3289
zabciajs
Zakorzenienie

Cytat:
Przebieg porodu w dużej mierze jest loterią. Duże znaczenie ma też indywidualny próg bólu. Ja mam np wysoki, ale po 17tu godzinach każdy ma dość.

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Pewnie, ze próg bólu wazny. Ja tez mam wysoki.
Ale gdybym trzęsła portkami, nakręcala sie ze napewno nie dam rady, ze to okropne itd to napewno byloby gorzej.
A tu skupiałysmy sie na tym ze niedługo utulimy te nasze maleństwa.

Ale na wspominki nas wzieło
A obok prawie pół roczne dziecko śpi
Stary 2016-11-30, 14:12   #3290
Iwonia27
Zakorzenienie

Majówki 2016 - część trzecia

Cytat:
Co innego miec lajtowy poród i nie brać zzo, a mieć hardocorowe bóle ( poród calość 6h, 'na sucho'). Tzn ja nie chce umniejszyc Twojego cierpienia, ale sama piszesz, ze lajt

Ze zdjęciami u mnie indentycznie... Gabi sama. Tylko pare ze mną. Z mężem to prawie wcale.
A dodatkowo najwięcej komórką z aparatem nie najlepszej jakości.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Ps. Też nie krzyczalam. Jedynie pod koniec tak glośniej parlam. Ja w ogóle nie odczuwalam skurczów partych. Musialam to wymuszać na sobie, polozna mówiła mi kiedy mam to robić.
Wydaje mi sie, ze stąd najbardziej moje żylaki w niekomfortowym miejscu.

Nie no jasne ze tak. Gdyby zzo bylo dostepne pewnie tez bym nie brała.
Ps. U mnie porod całość od regularnych skorczow- 12h. O 22 z minutami zaczely sie regularne skurcze (Igoras ur. sie o 10.10) byly na tyle mocne zeby skutecznie pozegnac sie ze snem na cala noc. Po D. zadzwonilam dopiero przed 7 rano gdy mialam sie zbierac z przedporodowej na porodowke. Bylam bardzo zmeczona. Wiec moze nie tak do konca był lajt. Ale jednak ta koncowka na porodowce była spoko.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

Cytat:

O toto. Dobrze mowisz. Pamietam ze przed tym wszystkim gdzies tak z miesiac wczesniej gdy docieralo juz do mnie ze to sie zbliza a szpital nie oferuje zzo to mialam pietra ze jak to bedzie.
Stary 2016-11-30, 14:13   #3291
zabciajs
Zakorzenienie

U mnie odrazu z grubej rury poszło. Nie wiem co to skurcze co 5min, bo takich nie mialam
Gabi 8 dni po terminie to chciała szybko wyjść
Ale ciesze sie z tego hardcoru, a nie lezenia i czekania na skurcze
Ja lubie jak cos sie dzieje szybko, tu i teraz
Stary 2016-11-30, 14:13   #3292
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no jasne ze tak. Gdyby zzo bylo dostepne pewnie tez bym nie brała.
Ps. U mnie porod całość od regularnych skorczow- 12h. O 22 z minutami zaczely sie regularne skurcze (Igoras ur. sie o 10.10) byly na tyle mocne zeby skutecznie pozegnac sie ze snem na cala noc. Po D. zadzwonilam dopiero przed 7 rano gdy mialam sie zbierac z przedporodowej na porodowke. Bylam bardzo zmeczona. Wiec moze nie tak do konca był lajt. Ale jednak ta koncowka na porodowce była spoko.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

O toto. Dobrze mowisz. Pamietam ze przed tym wszystkim gdzies tak z miesiac wczesniej gdy docieralo juz do mnie ze to sie zbliza a szpital nie oferuje zzo to mialam pietra ze jak to bedzie.
Mnie po drugiej oxy strasznie pokręciło
Stary 2016-11-30, 14:14   #3293
zabciajs
Zakorzenienie

Iwonia-lajt nie lajt. Kazda z nas zasluguje na medal! A po prostu po takim czasie latwiej napisać, ze było spoko czy tam lajtowo hehe
Stary 2016-11-30, 14:14   #3294
asta9126
Zadomowienie

Ja krzyczalam tylko przy nacinaniu krocza. Pomyslalam ze w koncu to porod to moge 😉 a reszty to nie chce wspominac.

Stary 2016-11-30, 14:20   #3295
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie po drugiej oxy strasznie pokręciło

Tzn?
Ja mialam oksy podana jak odeszly mi wody i zobaczyli ze zielone
Ale juz wtedy bylo nieduzo do pelnego rozwarcia i tylko chcieli szybko to zakonczyc. Oksy nie zdazyla na mnie wplynac negatywnie.

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Cytat:
Iwonia-lajt nie lajt. Kazda z nas zasluguje na medal! A po prostu po takim czasie latwiej napisać, ze było spoko czy tam lajtowo hehe

Oczywiscie ze kazda.
Kazdy porod to zyciowe wyzwanie i kazda z nas z nim sobie poradzila czy sn czy cc teraz mamy te nasze cudownosci

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Napisane przez asta9126 Pokaż wiadomość
Ja krzyczalam tylko przy nacinaniu krocza. Pomyslalam ze w koncu to porod to moge a reszty to nie chce wspominac.

O pamietam. Krew siknela. Brrrr
I łyzeczkowanie zle wspominam. Strasznie nieprzyjemne.
Stary 2016-11-30, 14:22   #3296
dzustam
Zakorzenienie

Mój szpital miejski preferuje porody na żywca. Nie ma, że bohatersko ktoś się zrzeka własnej doli znieczulenia, bo zawsze mu się podobała wizja porodu w polu kartofli. Nie ma znieczulenia i już. Można im nakukać.
Dlategoż też mój szpital porodowy był 60 km od mojego miasta , tam, gdzie pracuje mój Pan doktor dzięki Bogu - dojechaliśmy na czas... cywilizacja również tam już dotarła

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 14:23   #3297
Monanka83
Zakorzenienie

Po drugiej dostałam takich skurczy że marzyłam o kontrolnym magazynku w tył głowy. Idę się napić karmi bo emocje mną targają
Stary 2016-11-30, 14:30   #3298
martunia_199
Zakorzenienie

Nie ma lajtowych porodow! Każdy boli Kure... i nie ma znaczenia czy trwa 10h czy 25h naprawdę. Oczywiście że wykancza każdego ale każda dała radę i to jest najważniejsze. BRAWO MY 💪💪💪

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 14:37   #3299
dzustam
Zakorzenienie

Moja teoria jest taka, że pewnie gdyby istniało jakieś urządzenie do porównania bólu porodowego , to pewnie wygrałyby osoby, które uważają, że "jakoś im poszło" i inni mieli pewnie gorzej takie raczej pokorne matki-Polki...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 14:43   #3300
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Moja teoria jest taka, że pewnie gdyby istniało jakieś urządzenie do porównania bólu porodowego , to pewnie wygrałyby osoby, które uważają, że "jakoś im poszło" i inni mieli pewnie gorzej takie raczej pokorne matki-Polki...

Może być
Ja pewnie inaczej bym to wydarzenie wspominała i ułożyła w głowie gdyby nie odciskało swojego piętna na naszym życiu do dziś i pewnie jeszcze długo jak nie na zawsze

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości