![]() |
#3301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Majówki 2016 - część trzecia
Ale temat
![]() Nie nakrejcajcie się, bo poleja sie litry karmi ![]() ![]()
![]() |
#3302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałaś poród skomplikowany. Sorry, nie podpinaj się pod urządzenie ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak z tym zdrowiem to nie wiem. ..Nina liże lodówkę a ja za mocno obcięłam paznokcia u lewej stopy i boli
![]() |
#3304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem dumna i nie mam zamiaru kwitować slowem 'luzik', ale tez nikogo przenigdy nie nakręcam. Mówie do przeżycia,szybko i sprawnie ![]() Jak dopytują o znieczulenie mówie, ze nie bralam więc jak wspominalam do przeżycia ![]() A swoją drogą nie znam kobiety która by sie licytowala porodem i bólem ![]() I ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- A dziewczyna z takimi przejściami współczuje ![]() ![]()
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2016-11-30 o 15:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3305 |
Rozeznanie
|
Ważne że wszystko jest ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja naprawdę mam same pozytywne wspomnienia z porodu ale uczucie które na długo ze mną zostało to taka duma z samej siebie, ze dalam rade, jakbym zaliczyła egzamin życia Każda z nas powinna tak się czuć po wydaniu na świat nowiuśkiego obywatela tej planety 💪 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I na dzień dzisiejszy pamiętam pomoc męża, Gabrysie na mojej klacie i nasze szczęście, łzy męża i moje niedowierzanie, że mogłam taki cud urodzić.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2016-11-30 o 15:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3309 |
Zakorzenienie
|
Mona jakoś mi umknęło ze u Ciebie tak to ciężko poszło. Szacun ze dalyscie rade!
A te problemy między wami może nie wynikają z doświadczeń związanych z porodem tylko zwyczajnie z braku czasu i zmiany priorytetów? |
![]() ![]() |
![]() |
#3310 |
Zakorzenienie
|
Ja slyszalam od znajomej, ze skoro chce drugie dziecko to pewnie mialam lekki porod
![]() mialyscie jakas pomoc po porodzie, rozmowe z psychologiem? ja mialam rozmowe latem i ankiete do wypelnienia z jakimis pytaniami typu czy masz mysli samobojcze ![]() Ja tez jestem zadowolona z opieki w czasie porodu i po. Jak czytam albo slysze o niektorych polskich szpitalach to mam ciarki. w naszej okolicy w Polsce najblizszy szpital ze zzo jest oddalony o jakies 90 km, do tego nie jedzie sie tam zadna autostrada takze watpie ze ktos sie decyduje tam jechac i rodzic. |
![]() ![]() |
![]() |
#3311 |
Zakorzenienie
|
Jak mój maluszek wreszcie "wyskoczył" to oprócz ogromnej ulgi czułam niedowierzanie, że on ma tyle włosów i takie czarne
![]() Mona, pewnie potrzeba Wam czasu. Niby minęło już trochę od porodu, ale po takich ciężkich doświadczeniach nie każdy zapomina od razu. Musisz być dobrej myśli ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3312 |
Zakorzenienie
|
Gabi daje mi sygnaly od paru dni, ze jest naprawde gotowa do roszerzania diety.Zobaczymy czy dobrze wyczułam
![]() Za tydzien 6miesiecy nam stuknie. Ale poczekamy 2 tygodnie na tatusia w domu, bo za nic w swiecie nie chcialby tego przegapić. A na noc nie chce za zynać prób.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2016-11-30 o 16:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#3313 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o mój poród - byłam zdecydowaną zwolenniczką sn. Byłam dobrej myśli i niestety się przeliczyłam. Gdy przyjechaliśmy po północy z mężem, na izbie przyjęć miałam dość mocne skurcze. Położna stwierdziła, że rozwarcie zaledwie na pół opuszka, na ktg skurcze praktycznie się nie pisały, a mnie było ciężko wytrzymać. Położna zawołała lekarza, który zrobił mi jeszcze USG i zadecydował, że wezmą mnie na porodówkę. Przed podaniem zzo musiałam być jeszcze podpięta raz do ktg na 40 min.... i tu się zaczęły schody, bo nie byłam w stanie z bólu tyle wytrzymać bez ruchu. Mąż mnie na siłę starał trzymać aby się udało zrobić zapis trwający ciągiem 40 min. W końcu gdy się udało był jeszcze problem, abym bez ruchu wytrzymała podanie zzo. Potem gdy znieczulenie zaczęło już działać było ok. Natomiast ogólnie poród kojarzy mi się źle ze względu na piekielne bóle krzyżowe. Pamiętam, ze najpierw odczuwałam w miarę znośny skurcz w brzuchu, a potem ogromny w krzyżu, gdzie z bólu miałam ochotę dosłownie ściany gryźć. Po porodzie okazało się, że pękła mi cewka moczowa oraz szyjka macicy, przez co byłam ponad 2 godziny szyta w zasadzie na żywca, bo przestała międzyczasie działać pierwsza dawka znieczulenia. Przy czym ból i tak był sporo mniejszy niż skurcze krzyżowe, poza tym leżał ze mną już wtulony maluszek. Następnie był tydzień pobytu w szpitalu na antybiotyku i do tego z podpiętym cewnikiem. Okazało się także, że z uwagi na zbyt szybki poród nie zdążyli mi podać w wymaganym czasie antybiotyku ze względu na dodatni GBS i dziecko było zagrożone zarażeniem. Na szczęście w badaniach nic nie wyszło. Drugie dziecko chcę, ale ogólnie przeraża mnie myśl o porodzie...
Anulus, podesłałabyś dokładną nazwę tego swojego nosidła, ewentualnie link? Ula, ja mam na telefonie zdjęcie i mąż ma na tapecie. W ogóle mąż jak wraca z pracy i Mały jest już odłożony do spania, to od razu sprawdza aparat, czy pojawiło się coś nowego ![]() Gdzieś śmignął mi tez post, ze pytałaś o górne zęby. ogólnie czytałam, ze podobno te górne powinny wychodzić od 8 do 12 msc, a te dolne od 6 do 12. Przy czym myślę, ze to kwestia indywidualna dla każdego dziecka. U nas w sumie po dwóch dolnych jedynkach, wyszła górna dwójka i z tego co widzę w paszczy, to jest spora szansa, ze kolejna tez będzie górna dwójka ![]() Czeko, u nas podobnie jak u Iwoni, matce strzela w kościach, a dziecku nie ![]() Iwonia, my wspólne z mężem i Pawełkiem mamy aż dwa zdjęcia. I to obydwa w formie selfie. Może teraz w święta nadarzy się okazja aby ktoś nam cyknął jakieś rodzinne. ![]() Mona, trzymam kciuki aby z czasem się wszystko ułozyło po Twojej myśli ![]() Najlepszego dla Hani i Artura z okazji pół roczku oraz Antonio z okazji 7 miesięcy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3314 | |
Zakorzenienie
|
Majówki 2016 - część trzecia
Ja przez to zzo i Wasze opisy trochę się czuję jakbym nie wiedziała co to poród... co prawda bolało, miałam skurcze kilka godzin, rozwarcie cały czas 3 cm, zzo dostałam dopiero koło 13, a Marysia urodziła się przed 18 (na porodówce od 7 rano), ale jak przeczytałam, że znieczulenie może zmniejszyć ból o 95% to już nie wiem co ja czułam
![]() Z drugiej strony dostałam znieczulenie i cieszę się, nie żałuję. Może jakby poród szybciej postępował, nie byłoby to konieczne... Z drugim nie nastawiam się, że będzie łatwiej, u mojej mamy niestety dwa razy było to samo ![]() ![]() Maryśka też miała mnóstwo włosów, teraz nadal ma sporo, ale jak dzisiaj zobaczyłam zdjęcia to ![]() Mona, może idźcie na jakąś terapię? Pogadajcie z kimś? Z tego co zrozumiałam Wasze obawy podyktowane są strachem, wspomnieniami związanymi z bólem, a nie tym co K. "widział"? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() Edytowane przez agassek Czas edycji: 2016-11-30 o 16:43 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest naprawde niesamowite, ze juz najmlodsza majoweczka ma prawie pol roczku, jak ten czas leci. Co do znieczulenia to wg mnie to jest bardziej podanie jakiegos paracetamolu dozylnie. U nas zakladaja kroplowke ze znieczuleniem i niby sam sobie wciskasz kiedy potrzebujesz ale nie czesciej jak co pol godziny- tyle dzialalo czasu, ja czasami nawet nie zauwazalam tego ze niby przestalo, bo znieczulenie jest minimalne, nie chce mi sie wierzyc ze mozna nie czuc 95% bolu. Chociaz nikt nie zaprzeczy ze nagroda za bol jest ogromna ![]() Ja mialam sprawdzana droznasc jajowodow bez zadnego znieczulenia, bol tez okropny a do tego bez nagrody ![]() Jak i dentysta dla niektorych- chociaz ja sie jakos specjalnie nie boje i nigdy nic powaznego nie mialam-moze zmienie zdanie po wizycie niedlugo he he |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3317 |
Zakorzenienie
|
A ja nie chcialam zzo. Czulabym sie z tym jak z porażka. Nie pije dziewczyny do Was, to moje osobiste odczucia. Chcialam przeżyć to 'na żywca'. Drugi poród już nie koniecznie
![]() Czoko, Gabi szczelaja kości od dawna ![]()
![]() |
#3318 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj dałam Marysi dynię. Stwierdziłam, że nie będę aż takim ortodoksem z tym blw, przeczytałam http://malgorzatajackowska.com/2014/...-z-zupa-i-blw/ i stwierdziłam, ża czasem jakąś papkę też dam. A że mam zamrożoną jakąś eko sreko dynię, dzisiaj nie miałam czasu na blw, to dostała przecierek. Jejku, jak ona to szamała ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
#3319 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3320 | |
Zakorzenienie
|
Asta, ja rano ugotowałam mannę i nakładałam na łyżeczkę i podawałam łyżeczkę do rączki, jakoś to szło, ale z dynią sobie tego nie wyobrażam. Poza tym ona naprawdę chciała to jeść, a sama nie byłaby w stanie
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
#3321 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3322 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z jednym trzeba przyznać rację - jak dziecko jest już przy nas, to zapomina się o przeżytym koszmarze. Dzięki Anulus ![]() Agassek, co do dyni - u nas to też faworyt. Wszytskie potrawy z dodatkiem odrobiny chociażby dyni jest w stanie wszamać. Natomiast co ciekawe ta ze słoiczka mu nie smakowała. A żeby nie było, w zeszłym sezonie jej nie jadłam, więc nie wiem skąd w dziecku takie zamiłowanie. W ogóle czy Wasze dzieci chętnie jedzą coś ze słoiczków? U nas masakra. Jeszcze owocowe zje (kupowałam jabłko-brzoskwinie gerbera, bo ma fajny skład, a teraz brzoskwiń nie ma), ale te inne warzywne to po łyżce jest ryk. Edytowane przez Anika1986 Czas edycji: 2016-11-30 o 19:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja chcialabym karmić Ige takim sposobem jakim będzie umiała póki co daje papki, myślę że w okolicy 7 msc.bede zostawiać większe cząstki w jedzeniu, dostaje chleb w raczke i z biegiem czasu będzie dostawać do ręki więcej. Taki mix z tego wyjdzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3324 |
Zadomowienie
|
Kasze jaglana czy nawet manne mozna tez w formie kosteczek podawac.☺
#3325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3326 |
Zakorzenienie
|
A ze sie tak zapytam te kasze jak podajecie to bardziej na skodko w sensie z owocami czy tez do warzyw czy zupek dorzucacie?
My ostatni tydzien przystopowalismy i to bardzo z rozszerzaniem przez to ze kupali bylo brak a Malutek sie troche tym meczył. Ostatnio mu sie polepszylo i dalam jakas zupke gdzie pierwszy raz był groszek zielony. Na drugi dzien mial zsypany brzuszek. Tak sie zastanawiam bo troche nieogarnieta jestem jakie moge mu jeszcze dawac warzywa. Ziemniak, brokuł, cukinia, pietrucha, marchew, jablko, banan, sliwka, platki owsiane, ryzowe, kasza manna. Tyle do tej pory było. A matka zatrzymala sie w rozwoju i nie wie/boi sie co jeszcze moze. Zapomnialam o buraku. Jutro zrobie. Piec to to czy gotowac? |
![]() ![]() |
![]() |
#3327 |
Zakorzenienie
|
Ja to z kolei rozumiem że warto dawać do łapki kalafiora czy marchewkę, dziecko ładuje do buziaka jak chce, ile chce, ćwiczenie manualne przy okazji, ale jedzenia ręką kaszy w kostce nie jestem w stanie pojąć, kto tak je? Dorośli?
![]() ![]()
#3328 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3329 | |
Zakorzenienie
|
Majówki 2016 - część trzecia
Iwonia, dużo warzyw już przerobiliście
![]() ![]() Mia, ja zawsze zakładałam, że w blw chodzi o to by nie karmić dziecka... ale w tym artykule fajnie jest napisane "blw to nie religia", muszę się też nauczyć nie iść systemem zero jedynkowym, mogę dać dziecku papkę, skoro ono ma na to ochotę ![]() Anika, ja w ogóle nie miałam bóli krzyżowych, dzięki Bogu, bo słyszałam, że te najgorsze ![]() U mnie skurcze zaczęły się koło północy, o 4 były już w miarę regularne co 5-7 minut, koło 6 jak jechałam do szpitala były co 3-4 minuty ![]() ![]() Mona, wydaje mi się, że 1) dziecko łapkami bada konsystencję 2) tak jak pisze Zabcia- je, ile chce, a nie je to co mu mama wsadzi do buzi 3) zaczyna uczyć się jeść jak dorosły samo Tylko problem jak chce zjeść więcej, a nie wychodzi ![]() Ostatnio widziałam mamę, która roczne dziecko karmiła bananem w ten sposób, że odgryzała kawałeczek i wkładała dziecku do buzi ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() Edytowane przez agassek Czas edycji: 2016-11-30 o 19:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3330 |
Zakorzenienie
|
Ja bede stosowac wiecie jaką metode ? Karmienie i dawanie dziecku jeść, w skrócie nie glodzenie hehe
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:29.