|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
frida gdbym miała takie warunki oświetleniowe i taki talent do pstrykania fotek storczykom to tez bym to robiła hihi
Ja się bardzo cieszę że wstawiasz, bo jest na co popatrzeć i aż się ryjek smieje jak człowiek spojrzy ![]() ![]() Nasunęło mi się pytanie, z racji tegho że wszytskie kwiatki opały mojemu ciapatemu, ale pęd jeszcze nie usycha, to czy mogę go obciąż nad tym 3 oczkiem? i ten pę też się zasypuje cynamonem>? ![]() on ma dwa pędy byłoby cudownie jakby wypuścił przedłużenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3302 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() P.S. Frido pozwoliłam sobie skopiowac kilka Twoich zdjatek i teraz moge cieszyc oczy nowym pulpitem na komputerze ![]()
#3303 |
Zakorzenienie
|
friiida, lepiej jakbyć swoje zdjęcia opatrzyła pięknym photshopowym napisem made by frida.
![]() Wtedy nie będzie kłopotów z fotkami. ![]() ja juz od zeszłego typgnia mam na pulpicie w pracy gromadkę fridy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3304 |
Raczkowanie
|
"Made by Frida" jest the best
![]()
#3305 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Na początek powiem że zrobiłam ostre cięcie nowo zakupionej Catley - uciełam przy samej pseudobulwie listka z pędem kwiatowym ( czyli całą chorą część) i okazuje się dzisiaj że wypuścił on w nocy korzonek z taką ciemnozieloną dziwną końcówką - może to jest stożek wzrostu?? Kwiatek żyje ![]() ![]() ![]() Jak opowiadałam koleżance z pracy o swoich storczykowych perypetiach to klient którego w trakcie obsługiwałam powiedział że on właśnie przywozi storczyki z HOLANDI ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3306 |
Zakorzenienie
|
Kliwio moje warunki oświetleniowe to balkon mieszkania w bloku, słoneczna sobota lub niedziela, godzina 8 - 10 rano.
![]() Muszę przyznać, że nie umiem zrobić jakiegoś fajnego podpisu w PS. Nawet nie wiem jak się do tego zabrać. (Chodzi mi o jakiś ciekawy podpis) Jeżeli chcesz, żeby pędy się wydłużyły to ich nie ucinaj. Boczne odnogi mogą wyrosnąć nawet wtedy jeżeli pęd nie został przycięty. Dario - możesz z moimi fotkami robić co chcesz ![]() Madzia - zazdroszczę takiego klienta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3307 |
Raczkowanie
|
Friduś jeśli dotrzyma słowa i storczyki od niego będą ładnie się rozwijać to może się z nim dogadam o większą ilość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3308 |
Raczkowanie
|
Fridziu oj Ty to masz z Nami 3 światy i 4-ty korytarz
![]() A co do Twoich zdjątek - zawsze są fenomenalne - zreszta czas trwania sesji zdjęciowej (45min) sam mówi za siebie ![]() ![]() Dziewczyny jak myslicie czy ten sposb z tymi chustezkami higienicznymi nawilzonymi woda i podlejonymi pod spod lisci przy prawie braku korzeni to jest jakas metoda? Ile powinnnam trzymac te chusteczki przyklejone do lisci i czy to moze zaszkodzic? ![]()
#3309 |
Rozeznanie
|
Witajcie Dziewczyny.
Frido...jak zwykle zdjęcie przepiękne. Ja nie mam czasu na wstawienie swoich....oj przydały by się wakacje albo ferie ![]() Moje storczyki szleją z pędami...Mam nadzieję, że ich nie zaleję i wszystkie wyrosną. Na dzień dzisiejszy tylko 5 kwitnie, ale chyba z 8 puszcza nowe pędy. Mój mąż ma alergie...hihi...na storczyki....nie moze o nich już słuchać ![]() Pozdrawiam gorąco i życzę miłego dnia ![]()
#3310 |
Raczkowanie
|
Ja gdzieś czytałam żeby dać im odpocząć i w dużą podstawkę nasypać kamyczków które polewać wodą żeby parowała na kwiatek . Ale jeszcze sama nie próbowałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3311 |
Zakorzenienie
|
ahhhha, to na razie nie ruszam tych pędów, póki nie usychaja hihih :d
Frida myslę, że kwestia tylko ładnej czcionki ![]() ![]() Friiida moja droga, mieszkam na parterze i nie mam balkonu, więc u mnie tego światła rochę jest - z rana. A za oknem widok na tyły banku. Niestety. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3312 |
Zakorzenienie
|
Aanka - my może nie posłuchamy ale z chęcią poczytamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3313 |
Raczkowanie
|
U mnie na parapetach gdie stoją storczyki nie jest dosc cieplutko wiec nie wiem czy ta woda bedzie im parowac
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3314 |
Zakorzenienie
|
Dario ja próbowałam ze zraszaniem, z wacikami, z chusteczkami ale liście i tak miękły. Więc osobiście nie polecam, ale możesz spróbować.
Liście miękną bo z nich storczyk czerpie wartości odżywcze i może pracuje nad jakimś nowym korzonkiem? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3315 |
Raczkowanie
|
To niech pracuje
![]() ![]()
![]() |
#3316 |
Zakorzenienie
|
Życzę Ci tego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3317 |
Przyczajenie
|
Na początku chciałabym się ze Wszystkimi serdecznie przywitać
![]() ![]() Może panikuje ,może on po prostu przekwita, ale dla świętego spokoju pragnę się was poradzić. Bardzo proszę o wasze cenne opinie. P.S. przesyłam także parę fotek |
![]() ![]() |
![]() |
#3318 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to on przekwita, a co do korzeni, to ja bym przesuszyła go dokładnie nie podlewaj, aż podłoże wyschnie zupełnie. a jak chcesz zobaczyć czy na pewno gniją to wyciągnij go z doniczki i zobacz jak tam się mają korzonki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3319 |
Przyczajenie
|
Bardzo Ci dziękuje Kliwia, już jestem spokojniejsza...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3320 |
Raczkowanie
|
Jezeli korzenie w dotyku beda miekkie a nie twarde i jedrne obetnij ta zgniłą czesc i posyp cynamonem po tym zbiegu nie podlewaj przez ok 7 dni Bedzie dobrze
![]() ![]() ![]()
#3321 |
Zakorzenienie
|
Pink flaming witamy na forum
![]() Kliwia i Daria mają racje. Storczyk przekwita. Co do korzeni: na zdjęciu dokładnie widać co i jak: Korzenie zielone storczyk ma wystarczająco dużo wody, poczekaj do całkowitego zbielenia korzeni i dopiero wtedy podlej ponownie. Po prawej stronie (na drugim zdjęciu) widać puste korzenie - one są do usunięcia. Wyciągnij storczyka z doniczki i obetnij tak wyglądające korzonki. Zostaw te które w dotyku są twarde, a miejsca cięcia zasyp cynamonem. |
![]() ![]() |
![]() |
#3322 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam bardzo
![]() lecę do sklepu po cynamon ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3323 |
Raczkowanie
|
Frido wybacz , ze pytam ale ile wynosi koszt przesyłki za to podłoze z Orchidsklepiku ktore zawsze zamawiasz? Chyba bede musiała zmienic moim maluchom podłoe bo to ktore jest teraz zaczyna byc za drobne
![]()
#3324 |
Rozeznanie
|
Mój ciemno fioletowy storczyk przekwita
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3325 |
Zakorzenienie
|
Ateno wiesz co trzeba zrobic gdy jeden storczyk przekiwta? - Kupic dwa następne
![]() Dario - koszt przesyłki w przypadku 1 opakowania podłoża to prawie 15 zł. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3326 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3327 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewuszki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3328 |
Zakorzenienie
|
ciekawi mnie jak się nadaje takiego kwiata że on dociera do nowego właściciela w całości.
I chyba taka podróż bardzo roślinę stresuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3329 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że nie opadną. Platynce sabotek doszedł w całości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3330 |
Rozeznanie
|
tak
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.