tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-08, 09:03   #3301
Andzia1986
Przyczajenie

Unhappy Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

A ja mam pytanie dziewczyny! Wiem ze pewnie bym je tu dzies znalazła ale czas mi nie pozwala na szukanie watku ( prca=ograniczony dostep do sieci). Biore Yaz juz drugie opakowanie tabletka startowa to u mnie środa ostatnia w pierwszym rzedzie jest wiec wtorek. Sprawa jest taka ze zamiast tabletke na wtorek wzielma tab z srody a dzsiaj dopiero z wtorku. Popostu zamienilam 1 tabletke ale wszystko bralam . Czy powinanm sie martwic o skutecznoasc mojej antykoncpecji??? Błagam odp
Andzia1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 09:22   #3302
1981
Przyczajenie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Czyli jeśli skończyłam przyjmować antybiotyk na 7 tabletce anty, a zastosuję celibat do końca bieżącego opakowania (plus 5 dni na @) - czyli będę korzystać z antykoncepcji dopiero po @ na kolejnym opakowaniu, wszystko powinno być ok?
1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 09:57   #3303
onabialystok
Przyczajenie

Hej Dziewczyny mam problem ;(
jestem na 2 opakowaniu Yazu dokladnie 8 tabletka. W sobote i niedziele odbywalam stosunki i od poniedzialku po tabletkach - 30 min po zażyciu dostaje biegunki - tak jakby organizm je odrzucal. Dodam też że w Sobote wypilam troche alkocholu . Czy moge sie spodziewać najgorszego ? prosze o odp.
pozdrawiam !
onabialystok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 10:35   #3304
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Andzia1986 Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie dziewczyny! Wiem ze pewnie bym je tu dzies znalazła ale czas mi nie pozwala na szukanie watku ( prca=ograniczony dostep do sieci). Biore Yaz juz drugie opakowanie tabletka startowa to u mnie środa ostatnia w pierwszym rzedzie jest wiec wtorek. Sprawa jest taka ze zamiast tabletke na wtorek wzielma tab z srody a dzsiaj dopiero z wtorku. Popostu zamienilam 1 tabletke ale wszystko bralam . Czy powinanm sie martwic o skutecznoasc mojej antykoncpecji??? Błagam odp
wszystkie (różowe) tabletki mają ten sam skład.

Cytat:
Napisane przez 1981 Pokaż wiadomość
Czyli jeśli skończyłam przyjmować antybiotyk na 7 tabletce anty, a zastosuję celibat do końca bieżącego opakowania (plus 5 dni na @) - czyli będę korzystać z antykoncepcji dopiero po @ na kolejnym opakowaniu, wszystko powinno być ok?
starczy, że się będziesz zabezpieczać dodatkowo (albo będziesz pościć) przez 7 dni po skończeniu kuracji antybiotykiem.
Stary 2009-07-08, 11:20   #3305
m13081987
Raczkowanie

Dziś pierwsza różowa z trzeciego opakowania a miesiączki wciąż brak

Bynajmniej ból nerek zniknął i jajników...

ODPISUJ W MOIM WĄTKU
m13081987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 13:32   #3306
raskal
Przyczajenie

Rozumię doskonale twoje zdenerwowanie.
Na pocieszenie mogę tylko powiedzieć, że przy trzech pierwszych opakowaniach krwawienie może się nie pojawić.
Jeżeli nie pojawi się dwa razy pod rząd, istnieje ryzyko ciąży, ale pod warunkiem że np. zapomniałaś przyjąć którąś z tabletek, albo brałaś antybiotyki i się nie zabezpieczałaś. Może się też okazać, że system 24+4 jest niezbyt korzystny dla ciebie, albo trzeba ci innej dawki hormonów.
Spoko , pozostaje być tylko cierpliwym
raskal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 15:00   #3307
m13081987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez raskal Pokaż wiadomość
Rozumię doskonale twoje zdenerwowanie.
Na pocieszenie mogę tylko powiedzieć, że przy trzech pierwszych opakowaniach krwawienie może się nie pojawić.
Jeżeli nie pojawi się dwa razy pod rząd, istnieje ryzyko ciąży, ale pod warunkiem że np. zapomniałaś przyjąć którąś z tabletek, albo brałaś antybiotyki i się nie zabezpieczałaś. Może się też okazać, że system 24+4 jest niezbyt korzystny dla ciebie, albo trzeba ci innej dawki hormonów.
Spoko , pozostaje być tylko cierpliwym

Hm... no dostałam miesiączkę dzisiaj jednak
z tym, że rzeczywiście martwiłam się, czy to aby nie ciąża... wiem, niedojrzałe i nieodpowiedzialne, ale wzięłam dwie tabletki YAZ jednego dnia... dopiero się zorientowałam później (nie zwróciłam uwagi na dzień rozpoczęcia nowego tygodnia) i w sumie mój cykl trwał teraz 27 dni :/
Wstrzymałam się z seksem, ale zawsze w główce najgorsze się kotłuje
Teraz zaczęłam nowy blister.
Nie wiem kurcze czy normalnie go brać...?
Czy iść do ginekologa i powiedzieć o tej małej wpadce z różowymi tabletkami?

ODPISUJ W MOIM WĄTKU
m13081987 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-08, 15:18   #3308
Rosaline
Zadomowienie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

Cytat:
Napisane przez malenstwo5 Pokaż wiadomość
W kędzierzynie-koźlu za 39.12, są w tej aptece w Infinity na Harcerskiej Taniej nie znalazłam.
ja dziś kupiłam w tej aptece z 39,03
podejrzewam, że cena jeszcze spadnie, bo na ch** im te 3 grosze?
Stary 2009-07-08, 18:10   #3309
martusia189
Przyczajenie

hej, mam pytanie i napewno juz nieraz było o to pytane ale prosze o dpowiedz
yaz to moje pierwsze tabletki, biore je od soboty i wczoraj jak skonczyła sie miesiaczka zrobilismy to pierwszy raz do konca bez zabezpieczenia czy jbyłam bezpieczna? Na opakowaniu jest napisane ze działa juz pierwsza tabletka, ale czy tak jest?
martusia189 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 18:15   #3310
forumkowiczka
Zadomowienie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

Ktos kojarzy moze po ile sa w Świdnicy ? W tesco ?
forumkowiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 18:29   #3311
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusia189 Pokaż wiadomość
hej, mam pytanie i napewno juz nieraz było o to pytane ale prosze o dpowiedz
yaz to moje pierwsze tabletki, biore je od soboty i wczoraj jak skonczyła sie miesiaczka zrobilismy to pierwszy raz do konca bez zabezpieczenia czy jbyłam bezpieczna? Na opakowaniu jest napisane ze działa juz pierwsza tabletka, ale czy tak jest?

nie co Ty - producenci YAZ zatrudniają u siebie fachowców po budowalnce i oni tam w ulotce wypisują wygodne rzeczy i generalnie to kłamią.... Nie mają co robić tylko wprowadzać ludzi w błąd żeby w wyniku ewentualnej ciąży zostać wujkami.

Coś czuję, ze teraz już nawet "przeczytaj ulotkę" oraz "przeczytaj uważnie ulotkę" czy "przeczytaj ulokę ze zrozumieniem" nie wystarczy...

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-08, 18:42   #3312
martusia189
Przyczajenie

Czyli powinnam sie martwić?

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

w taki razie od kiedy tak naprawde jestem bezpieczna?
martusia189 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 19:18   #3313
olunia969
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Bozze dziewczyno nie badz pusta..........!!
Przeciez eyo napisala to z ironia!!
Jesli bierzesz tabletki regularnie i nie bralas antybiotykow nie bylo biegunki to od 1 tabletki jest ochrona
olunia969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 20:01   #3314
Kropkaa
Rozeznanie

Witam.Piszę w imieniu siostry,ponieważ bierze tabletki YAZ.Ja natomiast biorę inne ale to nie ważne.Sprawa wygląda tak. Siostra pominęła 4 tabletki(dziś 5) z 3 tygodnia ponieważ dopiero dziś przysłali Jej zaginiony bagaż podczas lotu a tabletki miała w walizce.I mam pytanie: siostra ma 4 dzień okresu,nie współżyła.Jak teraz postąpić?Dzwoniłam do lekarza ale niestety nie odbiera.

Zapuszczam paznokcie dzień:2
Kropkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 20:27   #3315
Darysiaczek
Raczkowanie

GG do Darysiaczek Wyślij wiadomość przez MSN do Darysiaczek Wyślij wiadomość przez Yahoo do Darysiaczek

laseczki 5 opakowanko 3tableta mój TŻ w niebowziety jak również ja yaz służy
Stary 2009-07-08, 20:30   #3316
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kropkaa Pokaż wiadomość
Witam.Piszę w imieniu siostry,ponieważ bierze tabletki YAZ.Ja natomiast biorę inne ale to nie ważne.Sprawa wygląda tak. Siostra pominęła 4 tabletki(dziś 5) z 3 tygodnia ponieważ dopiero dziś przysłali Jej zaginiony bagaż podczas lotu a tabletki miała w walizce.I mam pytanie: siostra ma 4 dzień okresu,nie współżyła.Jak teraz postąpić?Dzwoniłam do lekarza ale niestety nie odbiera.
Skoro był to 2. tydzień to tak jak ulotka mówi !: są dwa rozwiązania w przypadku pominięcia tabletki w 3 tyg. albo od razu przejsc do białych albo brac 2.opakowania pod rząd. W przypadku Twojej siostry sytuacja jest bardzo prosta - te 4 pominięte tabletki to taka wcześniejsza przerwa - teraz po tych 4. pominiętych tabletkach musi zacząc nowe opakowanie. Inaczej będzie musiała się dodatkowo zabezpieczac, bo kolejna pominięta tabletka będzie traktowana jak zapomnienie z 1. tygodnia.
Wszystko jest w ulotce!
Jeśli nie masz to jest dostępna w internecie. Dziś po prostu powinna zaczac nowe opakowanie

Edytowane przez MissMiss
Czas edycji: 2009-07-08 o 20:31
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 20:46   #3317
Kropkaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Skoro był to 2. tydzień to tak jak ulotka mówi !: są dwa rozwiązania w przypadku pominięcia tabletki w 3 tyg. albo od razu przejsc do białych albo brac 2.opakowania pod rząd. W przypadku Twojej siostry sytuacja jest bardzo prosta - te 4 pominięte tabletki to taka wcześniejsza przerwa - teraz po tych 4. pominiętych tabletkach musi zacząc nowe opakowanie. Inaczej będzie musiała się dodatkowo zabezpieczac, bo kolejna pominięta tabletka będzie traktowana jak zapomnienie z 1. tygodnia.
Wszystko jest w ulotce!
Jeśli nie masz to jest dostępna w internecie. Dziś po prostu powinna zaczac nowe opakowanie
Dziękuję za odpowiedź

Zapuszczam paznokcie dzień:2
Kropkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 21:09   #3318
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kropkaa Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź
proszę
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 21:27   #3319
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-08, 21:54   #3320
SailorMoon
Zadomowienie

Witam
Ja tydzien temu odstawilam tabletki, po 3 opakowaniach. Na wakacje sa mi niepotrzebne, bo moj chlopak dzielnie pracuje, a z racji ich ceny wolalam zaoszczedzic te 150 zl. Na pewno nie stwierdze nic nowego w trzytysiecznym watku Otoz najbardziej uciazliwym skutkiem ubocznym byly mdlosci wystepujace ok. 3 godzin po przyjeciu, cale szczescie bralam je dosc pozno wiec od razu kladlam sie do lozka i powstrzymywalam sie od wycieczki do toalety. Ponadto skutkiem uciazliwym dla mojego chlopaka bylo libido na poziomie 0. Przez pierwszy miesiac nie mozna bylo polozyc sie obok mnie bez kija. Wtedy pomyslalam sobie, ze swiat bez sexu jest taki piekny;p Niestety poped wrocil a pojawil sie kolejny problem, mianowicie zupelna suchosc pochwy, myslalam, ze z czasem to to zmieni, ale jedynym ratunkiem jest zel durexa. Co wiecej od tabletek stalam sie sie bardzo senna, wczesniej chodzilam spac ok. 2-3 , a po yazie pedzilam do lozka o 22-23, jednak z czasem przeszlo. W rezultacie w polowie 2 opakowania nie mialam juz prawie zadnych skutkow ubocznych, czulam sie bardzo dobrze. Zrzucilam 3 kg normalnie sie odzywiajac. Ogolnie tabletki mi sluza i czuje sie troche gorzej od kiedy ich nie biore, ale moze to gorsze samopoczucie drzemie u mnie w psychice )
Stary 2009-07-08, 22:36   #3321
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SailorMoon Pokaż wiadomość
Witam
Ja tydzien temu odstawilam tabletki, po 3 opakowaniach. Na wakacje sa mi niepotrzebne, bo moj chlopak dzielnie pracuje, a z racji ich ceny wolalam zaoszczedzic te 150 zl. Na pewno nie stwierdze nic nowego w trzytysiecznym watku Otoz najbardziej uciazliwym skutkiem ubocznym byly mdlosci wystepujace ok. 3 godzin po przyjeciu, cale szczescie bralam je dosc pozno wiec od razu kladlam sie do lozka i powstrzymywalam sie od wycieczki do toalety. Ponadto skutkiem uciazliwym dla mojego chlopaka bylo libido na poziomie 0. Przez pierwszy miesiac nie mozna bylo polozyc sie obok mnie bez kija. Wtedy pomyslalam sobie, ze swiat bez sexu jest taki piekny;p Niestety poped wrocil a pojawil sie kolejny problem, mianowicie zupelna suchosc pochwy, myslalam, ze z czasem to to zmieni, ale jedynym ratunkiem jest zel durexa. Co wiecej od tabletek stalam sie sie bardzo senna, wczesniej chodzilam spac ok. 2-3 , a po yazie pedzilam do lozka o 22-23, jednak z czasem przeszlo. W rezultacie w polowie 2 opakowania nie mialam juz prawie zadnych skutkow ubocznych, czulam sie bardzo dobrze. Zrzucilam 3 kg normalnie sie odzywiajac. Ogolnie tabletki mi sluza i czuje sie troche gorzej od kiedy ich nie biore, ale moze to gorsze samopoczucie drzemie u mnie w psychice )
hm, dla mnie takie branie przed 3 miesiące, potem odstawienie na 3 i znowu zaczynanie jest bez sensu. szczerze mówiąc to miałabym wątpliwości czy dodatkowo się potem nie zabezpieczać.
Stary 2009-07-09, 09:35   #3322
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Andzia1986 Pokaż wiadomość
Ale?
Zamienilas ostatnia tabletke z pierwszego blistra z pierwszą tabletką drugiego?
Czy tylko pomyliło Ci się w trakcie opakowania?

---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
hm, dla mnie takie branie przed 3 miesiące, potem odstawienie na 3 i znowu zaczynanie jest bez sensu. szczerze mówiąc to miałabym wątpliwości czy dodatkowo się potem nie zabezpieczać.
co do skutecznosci, wydaje mi się, ze będzie zachowana.. przerwa przecież nie ma wpływu.. chyba? ;>
Ale zgadzam się z Rosaline, że taka przerwa co chwilę jest bez sensu. Ja z TŻetem przez wakacje też nie będę miała tak wielku okazji do testowania skuteczności tabletek (hihi ;D) ale nie przerywam.
Raz, że jak już mój organizm się przyzwyczaił to po co mam mu mącic, a dwa, znów później miesiąc brac na sucho to bez sensu.. (*mój ginekolog stwierdził, że w pierwszym miesiącu brania tabletek skutecznośc niby nie jest zmniejszona, ale warto uważac, wiec ja stosowałam w pierwszym miesiącu celibat).
Stary 2009-07-09, 09:50   #3323
eriksonka
Raczkowanie

mój ginekolog stwierdził, że w pierwszym miesiącu brania tabletek skutecznośc niby nie jest zmniejszona, ale warto uważac, wiec ja stosowałam w pierwszym miesiącu celibat).[/QUOTE]

Hmm kurcze jak to czytam to teraz głupieje biore Yaz dopiero od tygodnia, tylko że wziełam w drugi dzień okresu i pisało że trzeba sie przez tydzień dodatkowo zabezpieczać, no i spoko. Ale dalej pisało, że już normalnie można, nie trzeba chyba stosować celibatu? choć ja i tak dla swojej spokojnej głowy przez pierwsze opakowanie wole stosowac gumke dodatkowo.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-09, 11:41   #3324
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eriksonka Pokaż wiadomość

Hmm kurcze jak to czytam to teraz głupieje biore Yaz dopiero od tygodnia, tylko że wziełam w drugi dzień okresu i pisało że trzeba sie przez tydzień dodatkowo zabezpieczać, no i spoko. Ale dalej pisało, że już normalnie można, nie trzeba chyba stosować celibatu? choć ja i tak dla swojej spokojnej głowy przez pierwsze opakowanie wole stosowac gumke dodatkowo.
ja już w 1. opakowaniu dodatkowo się nie zabezpieczałam i nic się nie stało

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość

co do skutecznosci, wydaje mi się, ze będzie zachowana.. przerwa przecież nie ma wpływu.. chyba? ;>
Ale zgadzam się z Rosaline, że taka przerwa co chwilę jest bez sensu. Ja z TŻetem przez wakacje też nie będę miała tak wielku okazji do testowania skuteczności tabletek (hihi ;D) ale nie przerywam.
Raz, że jak już mój organizm się przyzwyczaił to po co mam mu mącic, a dwa, znów później miesiąc brac na sucho to bez sensu.. (*mój ginekolog stwierdził, że w pierwszym miesiącu brania tabletek skutecznośc niby nie jest zmniejszona, ale warto uważac, wiec ja stosowałam w pierwszym miesiącu celibat).
nie wiem, ale miałabym małe wątpliwości.
btw. ja też w wakacje z TŻ nie będę mieć okazji do szaleństwa i nie zamierzam przerywać brania pigułek, bo to bez sensu. po co robić bałagan w organizmie?
Stary 2009-07-09, 12:11   #3325
SmallGreatPhilosopher
Raczkowanie

hej dziewczęta tak więc upragniony okres przyszedł dokładnie na 3 placebo bruch boli jedynie trochę mniej niż zwykle, no ale cóż poradzic, widocznie już taka ma uroda, skończyłam dziś 2 opakowanie, żadnych plamień, w ogóle skutków ubocznych brak, na suchośc też nei narzekam... czasem to się wprost "leje" ze mnie :P
SmallGreatPhilosopher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-09, 12:24   #3326
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SmallGreatPhilosopher Pokaż wiadomość
hej dziewczęta tak więc upragniony okres przyszedł dokładnie na 3 placebo bruch boli jedynie trochę mniej niż zwykle, no ale cóż poradzic, widocznie już taka ma uroda, skończyłam dziś 2 opakowanie, żadnych plamień, w ogóle skutków ubocznych brak, na suchośc też nei narzekam... czasem to się wprost "leje" ze mnie :P
mnie na początkowych opakowaniach też bolał brzuch przy okresie, ale później coraz mniej. także możliwe, że i u Ciebie z czasem się to zmieni.
Stary 2009-07-09, 12:45   #3327
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

a mnie okradli.......... a w pormonetce mialam 2 odpisy recepty na YAZ , i teraz znowu muszę do gina zasuwac co za gowniane zycie
Stary 2009-07-09, 13:04   #3328
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
a mnie okradli.......... a w pormonetce mialam 2 odpisy recepty na YAZ , i teraz znowu muszę do gina zasuwac co za gowniane zycie
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-09, 13:51   #3329
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eriksonka Pokaż wiadomość
mój ginekolog stwierdził, że w pierwszym miesiącu brania tabletek skutecznośc niby nie jest zmniejszona, ale warto uważac, wiec ja stosowałam w pierwszym miesiącu celibat).
Hmm kurcze jak to czytam to teraz głupieje biore Yaz dopiero od tygodnia, tylko że wziełam w drugi dzień okresu i pisało że trzeba sie przez tydzień dodatkowo zabezpieczać, no i spoko. Ale dalej pisało, że już normalnie można, nie trzeba chyba stosować celibatu? choć ja i tak dla swojej spokojnej głowy przez pierwsze opakowanie wole stosowac gumke dodatkowo.[/QUOTE]

No wlasnie Ja raczej dla spokoju ducha nic nie kombinowałam. Chciałam też poobserwowac reakcje organizmu, zobaczyc kiedy przyjdzie miesiaczka i w ogole.
Z tego co mówi ulotka, zmniejszona skutecznośc tabletek w pierwszym opakowaniu to mit, ale mój gin., zasiał we mnie jakies tam ziarenko niepewnosci, wiec wolałam sobie darowac Jak widac przezyłam

Rosaline, wiec witaj w klubie
Ale.. nawet dla jednorazowego, spontanicznego szaleństwa warto je łykac przez cały miesiac tylko dla komfortu psychicznego
Stary 2009-07-09, 14:09   #3330
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Rosaline, wiec witaj w klubie
Ale.. nawet dla jednorazowego, spontanicznego szaleństwa warto je łykac przez cały miesiac tylko dla komfortu psychicznego

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości