|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 |
|
Przyczajenie
|
A ja mam pytanie dziewczyny! Wiem ze pewnie bym je tu dzies znalazła ale czas mi nie pozwala na szukanie watku ( prca=ograniczony dostep do sieci). Biore Yaz juz drugie opakowanie tabletka startowa to u mnie środa ostatnia w pierwszym rzedzie jest wiec wtorek. Sprawa jest taka ze zamiast tabletke na wtorek wzielma tab z srody a dzsiaj dopiero z wtorku. Popostu zamienilam 1 tabletke ale wszystko bralam . Czy powinanm sie martwic o skutecznoasc mojej antykoncpecji??? Błagam odp
|
|
|
|
#3302 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
Czyli jeśli skończyłam przyjmować antybiotyk na 7 tabletce anty, a zastosuję celibat
do końca bieżącego opakowania (plus 5 dni na @) - czyli będę korzystać z antykoncepcji dopiero po @ na kolejnym opakowaniu, wszystko powinno być ok?
|
|
|
|
#3303 |
|
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny mam problem ;(
jestem na 2 opakowaniu Yazu dokladnie 8 tabletka. W sobote i niedziele odbywalam stosunki i od poniedzialku po tabletkach - 30 min po zażyciu dostaje biegunki - tak jakby organizm je odrzucal. Dodam też że w Sobote wypilam troche alkocholu . Czy moge sie spodziewać najgorszego ? prosze o odp. pozdrawiam ! |
|
|
|
#3304 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
starczy, że się będziesz zabezpieczać dodatkowo (albo będziesz pościć) przez 7 dni po skończeniu kuracji antybiotykiem.
|
|
#3305 |
|
Raczkowanie
|
Dziś pierwsza różowa z trzeciego opakowania a miesiączki wciąż brak
![]() Bynajmniej ból nerek zniknął i jajników...
|
|
#3306 |
|
Przyczajenie
|
Rozumię doskonale twoje zdenerwowanie.
Na pocieszenie mogę tylko powiedzieć, że przy trzech pierwszych opakowaniach krwawienie może się nie pojawić. Jeżeli nie pojawi się dwa razy pod rząd, istnieje ryzyko ciąży, ale pod warunkiem że np. zapomniałaś przyjąć którąś z tabletek, albo brałaś antybiotyki i się nie zabezpieczałaś. Może się też okazać, że system 24+4 jest niezbyt korzystny dla ciebie, albo trzeba ci innej dawki hormonów. Spoko |
|
|
|
#3307 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hm... no dostałam miesiączkę dzisiaj jednak z tym, że rzeczywiście martwiłam się, czy to aby nie ciąża... wiem, niedojrzałe i nieodpowiedzialne, ale wzięłam dwie tabletki YAZ jednego dnia... dopiero się zorientowałam później (nie zwróciłam uwagi na dzień rozpoczęcia nowego tygodnia) i w sumie mój cykl trwał teraz 27 dni :/ Wstrzymałam się z seksem, ale zawsze w główce najgorsze się kotłuje ![]() Teraz zaczęłam nowy blister. Nie wiem kurcze czy normalnie go brać...? Czy iść do ginekologa i powiedzieć o tej małej wpadce z różowymi tabletkami?
|
|
|
#3308 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: YAZ - gdzie i za ile
Cytat:
![]() podejrzewam, że cena jeszcze spadnie, bo na ch** im te 3 grosze?
|
|
#3309 |
|
Przyczajenie
|
hej, mam pytanie i napewno juz nieraz było o to pytane ale prosze o dpowiedz
![]() yaz to moje pierwsze tabletki, biore je od soboty i wczoraj jak skonczyła sie miesiaczka zrobilismy to pierwszy raz do konca bez zabezpieczenia czy jbyłam bezpieczna? Na opakowaniu jest napisane ze działa juz pierwsza tabletka, ale czy tak jest? |
|
|
|
#3310 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: YAZ - gdzie i za ile
Ktos kojarzy moze po ile sa w Świdnicy ? W tesco ?
|
|
|
|
#3311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie co Ty - producenci YAZ zatrudniają u siebie fachowców po budowalnce i oni tam w ulotce wypisują wygodne rzeczy i generalnie to kłamią.... Nie mają co robić tylko wprowadzać ludzi w błąd żeby w wyniku ewentualnej ciąży zostać wujkami. Coś czuję, ze teraz już nawet "przeczytaj ulotkę" oraz "przeczytaj uważnie ulotkę" czy "przeczytaj ulokę ze zrozumieniem" nie wystarczy...
|
|
|
#3312 |
|
Przyczajenie
|
Czyli powinnam sie martwić?
---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- w taki razie od kiedy tak naprawde jestem bezpieczna? |
|
|
|
#3313 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przeciez eyo napisala to z ironia!! Jesli bierzesz tabletki regularnie i nie bralas antybiotykow nie bylo biegunki to od 1 tabletki jest ochrona |
|
|
|
|
#3314 |
|
Rozeznanie
|
Witam.Piszę w imieniu siostry,ponieważ bierze tabletki YAZ.Ja natomiast biorę inne ale to nie ważne.Sprawa wygląda tak. Siostra pominęła 4 tabletki(dziś 5) z 3 tygodnia ponieważ dopiero dziś przysłali Jej zaginiony bagaż podczas lotu a tabletki miała w walizce.I mam pytanie: siostra ma 4 dzień okresu,nie współżyła.Jak teraz postąpić?Dzwoniłam do lekarza ale niestety nie odbiera.
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
|
#3315 |
|
Raczkowanie
|
laseczki 5 opakowanko 3tableta mój TŻ w niebowziety jak również ja yaz służy
|
#3316 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wszystko jest w ulotce! Jeśli nie masz to jest dostępna w internecie. Dziś po prostu powinna zaczac nowe opakowanie
Edytowane przez MissMiss Czas edycji: 2009-07-08 o 20:31 |
|
|
|
|
#3317 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
|
|
#3318 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3319 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#3320 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Ja tydzien temu odstawilam tabletki, po 3 opakowaniach. Na wakacje sa mi niepotrzebne, bo moj chlopak dzielnie pracuje, a z racji ich ceny wolalam zaoszczedzic te 150 zl. Na pewno nie stwierdze nic nowego w trzytysiecznym watku Otoz najbardziej uciazliwym skutkiem ubocznym byly mdlosci wystepujace ok. 3 godzin po przyjeciu, cale szczescie bralam je dosc pozno wiec od razu kladlam sie do lozka i powstrzymywalam sie od wycieczki do toalety. Ponadto skutkiem uciazliwym dla mojego chlopaka bylo libido na poziomie 0. Przez pierwszy miesiac nie mozna bylo polozyc sie obok mnie bez kija. Wtedy pomyslalam sobie, ze swiat bez sexu jest taki piekny;p Niestety poped wrocil a pojawil sie kolejny problem, mianowicie zupelna suchosc pochwy, myslalam, ze z czasem to to zmieni, ale jedynym ratunkiem jest zel durexa. Co wiecej od tabletek stalam sie sie bardzo senna, wczesniej chodzilam spac ok. 2-3 , a po yazie pedzilam do lozka o 22-23, jednak z czasem przeszlo. W rezultacie w polowie 2 opakowania nie mialam juz prawie zadnych skutkow ubocznych, czulam sie bardzo dobrze. Zrzucilam 3 kg normalnie sie odzywiajac. Ogolnie tabletki mi sluza i czuje sie troche gorzej od kiedy ich nie biore, ale moze to gorsze samopoczucie drzemie u mnie w psychice )
|
|
#3321 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3322 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zamienilas ostatnia tabletke z pierwszego blistra z pierwszą tabletką drugiego? Czy tylko pomyliło Ci się w trakcie opakowania? ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
Ale zgadzam się z Rosaline, że taka przerwa co chwilę jest bez sensu. Ja z TŻetem przez wakacje też nie będę miała tak wielku okazji do testowania skuteczności tabletek (hihi ;D) ale nie przerywam. Raz, że jak już mój organizm się przyzwyczaił to po co mam mu mącic, a dwa, znów później miesiąc brac na sucho to bez sensu.. (*mój ginekolog stwierdził, że w pierwszym miesiącu brania tabletek skutecznośc niby nie jest zmniejszona, ale warto uważac, wiec ja stosowałam w pierwszym miesiącu celibat).
|
|
|
#3323 |
|
Raczkowanie
|
mój ginekolog stwierdził, że w pierwszym miesiącu brania tabletek skutecznośc niby nie jest zmniejszona, ale warto uważac, wiec ja stosowałam w pierwszym miesiącu celibat).[/QUOTE]
Hmm kurcze jak to czytam to teraz głupieje biore Yaz dopiero od tygodnia, tylko że wziełam w drugi dzień okresu i pisało że trzeba sie przez tydzień dodatkowo zabezpieczać, no i spoko. Ale dalej pisało, że już normalnie można, nie trzeba chyba stosować celibatu? choć ja i tak dla swojej spokojnej głowy przez pierwsze opakowanie wole stosowac gumke dodatkowo.
|
|
#3324 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
btw. ja też w wakacje z TŻ nie będę mieć okazji do szaleństwa i nie zamierzam przerywać brania pigułek, bo to bez sensu. po co robić bałagan w organizmie?
|
|
#3325 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczęta
tak więc upragniony okres przyszedł dokładnie na 3 placebo bruch boli jedynie trochę mniej niż zwykle, no ale cóż poradzic, widocznie już taka ma uroda, skończyłam dziś 2 opakowanie, żadnych plamień, w ogóle skutków ubocznych brak, na suchośc też nei narzekam... czasem to się wprost "leje" ze mnie :P
|
|
|
|
#3326 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3327 |
|
Raczkowanie
|
a mnie okradli.......... a w pormonetce mialam 2 odpisy recepty na YAZ , i teraz znowu muszę do gina zasuwac
|
|
#3328 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3329 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
biore Yaz dopiero od tygodnia, tylko że wziełam w drugi dzień okresu i pisało że trzeba sie przez tydzień dodatkowo zabezpieczać, no i spoko. Ale dalej pisało, że już normalnie można, nie trzeba chyba stosować celibatu? choć ja i tak dla swojej spokojnej głowy przez pierwsze opakowanie wole stosowac gumke dodatkowo.[/QUOTE]No wlasnie Ja raczej dla spokoju ducha nic nie kombinowałam. Chciałam też poobserwowac reakcje organizmu, zobaczyc kiedy przyjdzie miesiaczka i w ogole.Z tego co mówi ulotka, zmniejszona skutecznośc tabletek w pierwszym opakowaniu to mit, ale mój gin., zasiał we mnie jakies tam ziarenko niepewnosci, wiec wolałam sobie darowac Jak widac przezyłam Rosaline, wiec witaj w klubie ![]() Ale.. nawet dla jednorazowego, spontanicznego szaleństwa warto je łykac przez cały miesiac tylko dla komfortu psychicznego
|
|
|
#3330 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.

do końca bieżącego opakowania (plus 5 dni na @) - czyli będę korzystać z antykoncepcji dopiero po @ na kolejnym opakowaniu, wszystko powinno być ok?