Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-16, 13:44   #3301
HeiloPL
Przyczajenie

GG do HeiloPL Send a message via Skype™ to HeiloPL
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

uniperfect nie bierz do siebie tego co napisali - ludzie z podstawowym wykształceniem w tym kraju mają lepsze posady niż z kilkoma kierunkami studiów, więc według mnie nie przejmuj się tylko szukaj dalej, aż do skutku.

Mojej znajomej marzyła się praca w znanej firmie, też jej nie chcieli bo niby za niskie kwalifikacje, a po czasie jak ją przyjęli okazało się że nie jest tak kolorowo a ludzi z wykształceniem często nie chcą tam przyjmować bo wydaje się pracodawcą że ktoś bez studiów będzie się dawał bardziej wykorzystywać za mniejsze pieniądze.
Stary 2015-01-16, 14:12   #3302
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
Wysłałam wczoraj CV na stanowisko księgowa. Praca w Rzeszowie. I dziś się zdołowałam. Dostałam odp na e-mail "Szanowna Pani
Dziękuje za złożone CV ale mam Pani moim zdaniem za małe kwalifikację Pozdrawiam" Nawet z błędem napisali mi odp. Ma być ma a nie mam.

Mam 2 kursy z księgowości, znam program księgowy, ale brak mi doświadczenia. Pytanie jak mam zdobyć to doświadczenie, jak wszędzie chcą do pracy w księgowości osoby z kilkuletnim doświadczeniem na samodzielnym stanowisku.
Dokładnie, sama szukam w księgowości mam licencjat z rachunkowości, robię teraz magistra i skończyłam w szkole policealnej kadry i płace. Szukam szukam i nic. Wszędzie 2 lata doświadczenia. Ja uderzam do większych firm - w małych marne szanse, bo tam zazwyczaj mają jedną księgową i jak odchodzi to chcą kogoś kto od razu ją zastąpi. W większych firmach mają jakieś działy księgowe gdzie pracuje więcej osób i tam upatruje swoich szans, jako np. Młodszy asystent ds. księgowości czy coś takiego, bo czasem takie ogłoszenia widuje. Ale niestety zdaje sobie sprawę, że jak tylko cv wyśle ktoś z doświadczeniem to odpadam
Stary 2015-01-16, 14:24   #3303
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Dokładnie, sama szukam w księgowości mam licencjat z rachunkowości, robię teraz magistra i skończyłam w szkole policealnej kadry i płace. Szukam szukam i nic. Wszędzie 2 lata doświadczenia. Ja uderzam do większych firm - w małych marne szanse, bo tam zazwyczaj mają jedną księgową i jak odchodzi to chcą kogoś kto od razu ją zastąpi. W większych firmach mają jakieś działy księgowe gdzie pracuje więcej osób i tam upatruje swoich szans, jako np. Młodszy asystent ds. księgowości czy coś takiego, bo czasem takie ogłoszenia widuje. Ale niestety zdaje sobie sprawę, że jak tylko cv wyśle ktoś z doświadczeniem to odpadam
To samo Ja za pół roku się bronię i kicha. U mnie dwie koleżanki bez doświadczenia znalazły, ale to tylko 2 osoby na cały rok, więc bez szału. Większość jakieś praktyki i została lub staże z UP robiły.
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 14:36   #3304
uniperfect
Rozeznanie

Znalazłam ogłoszenie na stanowisko sprzątaczka. Wymagania: doświadczenie na podobnym stanowisku. Ogłoszenie wystawione jest przez Agencję pośrednictwa pracy.
uniperfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 14:55   #3305
ytaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
To samo Ja za pół roku się bronię i kicha. U mnie dwie koleżanki bez doświadczenia znalazły, ale to tylko 2 osoby na cały rok, więc bez szału. Większość jakieś praktyki i została lub staże z UP robiły.
Chyba jakieś znajomości musiały mieć albo szczęście porównywalne do totolotka.
ytaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 15:45   #3306
Ol Ka
Raczkowanie

Hej,
mam do Was ogromną prośbę a mianowicie czy wiecie może ile może upłynąć czasu od zakończenia umowy a rejestracją w urzędzie pracy, żeby mieć prawo do zasiłku( zasilek z tego co sie orientuje przysluguje mi bo przepracowalam 1,5 roku z wyzej niz minimalna krajowa). Tzn dzisiaj dostałam wypowiedzenie, jestem do konca miesiaca na urlopie tj 31.01.2015, swiadectwo pracy rozumiem ze dostane do 7 dni licząc od 31.01.2015. Jakos nie moge sie doszukac niczego w necie.
Jezeli ktos sie orientuje to bardzo prosze o odpowiedz
Ol Ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 16:09   #3307
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ytaaa Pokaż wiadomość
Chyba jakieś znajomości musiały mieć albo szczęście porównywalne do totolotka.
Nie wiem,mówiły, że fart. Każda z nich miała tylko obowiązkowe praktyki studenckie i potem siup...praca. Niektórzy mają szczęście
Stary 2015-01-16, 16:52   #3308
ytaaa
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem,mówiły, że fart. Każda z nich miała tylko obowiązkowe praktyki studenckie i potem siup...praca. Niektórzy mają szczęście
Mieszkałam w tym mieście kilka lat i naprawdę nie chcę mi się w to wierzyć No chyba, że znalazły pracę w tax care.
ytaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 17:12   #3309
Konto usunięte

Cytat:
Mieszkałam w tym mieście kilka lat i naprawdę nie chcę mi się w to wierzyć No chyba, że znalazły pracę w tax care.
Nie, nie.
Jedna koleżanka pracuje w normalnym biurze rachunkowym, druga w dziale księgowości w firmie eksportowej. Nawet są ich nazwiska na stronach firm, w których pracują, ze służbowym telefonem.
Stary 2015-01-16, 18:49   #3310
Fell
Rozeznanie

Cytat:
Możesz napisać coś więcej o tym tax care? jestem właśnie po studiach ale bez doświadczenia. Widziałam ich ogłoszenia o staż/praktyki, może tam nabrałabym jakiegokolwiek doświadczenia
Fell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 19:30   #3311
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ol Ka Pokaż wiadomość
Hej,
mam do Was ogromną prośbę a mianowicie czy wiecie może ile może upłynąć czasu od zakończenia umowy a rejestracją w urzędzie pracy, żeby mieć prawo do zasiłku( zasilek z tego co sie orientuje przysluguje mi bo przepracowalam 1,5 roku z wyzej niz minimalna krajowa). Tzn dzisiaj dostałam wypowiedzenie, jestem do konca miesiaca na urlopie tj 31.01.2015, swiadectwo pracy rozumiem ze dostane do 7 dni licząc od 31.01.2015. Jakos nie moge sie doszukac niczego w necie.
Jezeli ktos sie orientuje to bardzo prosze o odpowiedz
W urzędzie pracy będziesz mogła zarejestrować się dopiero po ustaniu stosunku pracy, czyli po 31 stycznia. A świadectwo pracy musisz otrzymać najpóźniej w tym dniu, czyli 31 stycznia (a to zapewne sobota), czyli w poniedziałek 2 lutego możesz iść zarejestrować się do urzędu. I jeżeli nie znajdą Ci żadnej oferty pracy, to wtedy przysługuje Ci prawo do zasiłku, ale nie wiem ile czasu czeka się na decyzję o jego przyznaniu.

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Dziewczyny,

czy zdarzają się Wam rekrutacje mailowe? Czyli np. w mailu piszą Wam zadanie do wykonania/jakieś pytania i na podstawie ich wykonania przechodzi się lub nie przechodzi do kolejnego etapu,czyli rozmowy?

Bo ja właśnie otrzymałam 2 takie maile. Dodam,że nie są to firmy krzak.
Melissa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 19:34   #3312
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
Wysłałam wczoraj CV na stanowisko księgowa. Praca w Rzeszowie. I dziś się zdołowałam. Dostałam odp na e-mail "Szanowna Pani
Dziękuje za złożone CV ale mam Pani moim zdaniem za małe kwalifikację Pozdrawiam" Nawet z błędem napisali mi odp. Ma być ma a nie mam.
Ciesz się, że Ci odpisali. Ja rok temu wysłałam z 20 maili z zapytaniem o BEZPŁATNE praktyki, nawet i 3 miesięczne i nikt się nie pofatygował odpisać, że nie są zainteresowani.

Cytat:
Mam 2 kursy z księgowości, znam program księgowy, ale brak mi doświadczenia. Pytanie jak mam zdobyć to doświadczenie, jak wszędzie chcą do pracy w księgowości osoby z kilkuletnim doświadczeniem na samodzielnym stanowisku.
Niestety, ale praktyki. Darmowe na początek. A najlepiej to wyjedź i szukaj gdzie indziej, bo w Rzeszowie bez znajomości nie znajdziesz.

Cytat:
Wczoraj jak byłam w jednym ze sklepów, dziewczyny tam sprzedające przeglądały CV i się naśmiewały z nich. Sklep obuwniczy. Jedna się śmiała , że po co ktoś w CV napisał znajomość Office. Później wzięła drugie CV do ręki i mówi do drugiej laski, a to już lepsze CV bo jest wpis znajomość obsługi kasy fiskalnej. Kasa fiskalna faktycznie trudna do nauczenia Potem przegląda kolejne i się śmieje z wpisu umiejętność pracy pod presją czasu i stresu.
Nie bardzo rozumiem z czego się śmiały i co jest dziwnego w tych opisach. Generalnie CV/list motywacyjny pisze się pod ogłoszenie, a jakoś każdy pracodawca wymaga tych rzeczy. To logiczne, że się to tam wpisuje.
Nie wszyscy pracowali na kasie, a czasem pracodawcy wymagają praktycznej znajomości obsługi kasy. Nieważne czy to trudne czy nie

Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, ja też akurat w tym kierunku idę i jedyne co mogę wam poradzić - jak chcecie w tym pracować i nie macie znajomości to jedynie zmiana miasta na większe. Kraków, Warszawa, Wrocław, Poznań.
Można iść do byle jakiej pracy byleby tylko zarabiać, a przy elastycznym grafiku można spokojnie znaleźć bezpłatne praktyki. 3 miesiące praktyk to już jest coś i nie jest, że tylko studenckie. Niestety, ale bez praktyki/doświadczenia nie zatrudniają. A jeżeli znacie język obcy to spokojnie można iść do jakiegoś korpo

Ja mieszkałam w Rzeszowie, zrobiłam kurs z księgowości, studiuje eko, teraz znalazłam pracę na popołudnie, i na spokojnie poszukam sobie praktyk i będzie to znacznie lepiej wyglądało w CV.
Stary 2015-01-16, 19:36   #3313
dryda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Melissa86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,

czy zdarzają się Wam rekrutacje mailowe? Czyli np. w mailu piszą Wam zadanie do wykonania/jakieś pytania i na podstawie ich wykonania przechodzi się lub nie przechodzi do kolejnego etapu,czyli rozmowy?

Bo ja właśnie otrzymałam 2 takie maile. Dodam,że nie są to firmy krzak.
Tak, zdarzyło mi się kilka razy - jak firma dostaje setki dobrych ofert czy cv to właśnie pierwszy odsiew robi wykorzystując rekrutację mailową, jak to nazwałaś, a dopiero potem zapraszają na rozmowy.
dryda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 19:39   #3314
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dryda Pokaż wiadomość
Tak, zdarzyło mi się kilka razy - jak firma dostaje setki dobrych ofert czy cv to właśnie pierwszy odsiew robi wykorzystując rekrutację mailową, jak to nazwałaś, a dopiero potem zapraszają na rozmowy.
Bo jedna firma poprosiła o przygotowanie oferty dla potencjalnych klientów - żeby tylko potem nie było tak,że ja to przygotuję i im wyślę, a oni to później wykorzystają, nie zatrudniając mnie.
Stary 2015-01-16, 20:07   #3315
201703271121
Konto usunięte

dziewczyny jutro będę podpisywać umowę zlecenie i mam pytanie czy trzeba poinformować o tym urząd pracy?
201703271121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 20:08   #3316
Maguda_
Kawaii strona mocy

Tak, przy każdej pracy zarobkowej trzeba powiadamiać PUP, nieważne czy umowa o pracę, zlecenie czy dzieło.
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 20:16   #3317
201703271121
Konto usunięte

czyli muszę iść z podpisaną umową czy tylko mogę ich słownie o tym poinformować?
Stary 2015-01-16, 20:21   #3318
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja też akurat w tym kierunku idę i jedyne co mogę wam poradzić - jak chcecie w tym pracować i nie macie znajomości to jedynie zmiana miasta na większe. Kraków, Warszawa, Wrocław, Poznań.
Można iść do byle jakiej pracy byleby tylko zarabiać, a przy elastycznym grafiku można spokojnie znaleźć bezpłatne praktyki. 3 miesiące praktyk to już jest coś i nie jest, że tylko studenckie. Niestety, ale bez praktyki/doświadczenia nie zatrudniają. A jeżeli znacie język obcy to spokojnie można iść do jakiegoś korpo

Ja mieszkałam w Rzeszowie, zrobiłam kurs z księgowości, studiuje eko, teraz znalazłam pracę na popołudnie, i na spokojnie poszukam sobie praktyk i będzie to znacznie lepiej wyglądało w CV.
Nie rozważam wyprowadzki póki co. Dopiero co kupiłam mieszkanie, mam na miejscu studia a zostało mi jeszcze 1,5 roku, tż tu ma pracę. Ja też, no ale właśnie taka byle jaką, chociaż jest w porządku. Nie bardzo sobie wyobrażam, że oboje rzucimy wszystko, wyjedziemy i będziemy wynajmować mieszkanie dla bezpłatnych praktyk, pracy w macu i wycieczek co weekend minimum 100 km w jedna stronę na studia. Poza tym przerabialam już model 8h praktyk, potem prosto jazda z wywieszonym językiem do roboty na kasie w supermarkecie i siedzenie tam do 22. Wychodziłam o 7 a wracałam o 23, od poniedziałku do piątku. Dojazdy miałam wyliczone co do minuty, ciągły bieg. Pod koniec miesiąca wysiadłam, wylądowałam na L4, zbierając przy okazji ostry opiernicz od lekarza. A myślałam wcześniej, że co to dla mnie. Nie wyobrażam sobie dodać do tego jeszcze dalekich wyjazdów na studia co weekend. Mieszkam w pobliżu Katowic, tam się za czymś rozglądam. Nie tylko tam właściwie, bo mam dobry dojazd do większości większych śląskich miast.
Stary 2015-01-16, 20:21   #3319
Maguda_
Kawaii strona mocy

Składa się wniosek, że się od tego i tego dnia ma się podpisaną umowę. Taki dokument trzeba przedstawić do 7 dni od podpisania umowy. U mnie można przesłać listem poleconym, faksem lub mailowo z załącznikiem albo złożyć osobiście, musisz się dowiedzieć jak chce Twój PUP
Stary 2015-01-16, 20:23   #3320
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Nie rozważam wyprowadzki póki co. Dopiero co kupiłam mieszkanie, mam na miejscu studia a zostało mi jeszcze 1,5 roku, tż tu ma pracę. Ja też, no ale właśnie taka byle jaką, chociaż jest w porządku. Nie bardzo sobie wyobrażam, że oboje rzucimy wszystko, wyjedziemy i będziemy wynajmować mieszkanie dla bezpłatnych praktyk, pracy w macu i wycieczek co weekend minimum 100 km w jedna stronę na studia. Poza tym przerabialam już model 8h praktyk, potem prosto jazda z wywieszonym językiem do roboty na kasie w supermarkecie i siedzenie tam do 22. Wychodziłam o 7 a wracałam o 23, od poniedziałku do piątku. Dojazdy miałam wyliczone co do minuty, ciągły bieg. Pod koniec miesiąca wysiadłam, wylądowałam na L4, zbierając przy okazji ostry opiernicz od lekarza. A myślałam wcześniej, że co to dla mnie. Nie wyobrażam sobie dodać do tego jeszcze dalekich wyjazdów na studia co weekend. Mieszkam w pobliżu Katowic, tam się za czymś rozglądam. Nie tylko tam właściwie, bo mam dobry dojazd do większości większych śląskich miast.
Można wiedzieć skąd jesteś?
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 20:38   #3321
natuso
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez summerlove0 Pokaż wiadomość
czyli muszę iść z podpisaną umową czy tylko mogę ich słownie o tym poinformować?
W moim UP trzeba iść z umową, oni robią ksero i wpinają w akta osobowe.
25/2015

natuso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 20:38   #3322
201703271121
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Składa się wniosek, że się od tego i tego dnia ma się podpisaną umowę. Taki dokument trzeba przedstawić do 7 dni od podpisania umowy. U mnie można przesłać listem poleconym, faksem lub mailowo z załącznikiem albo złożyć osobiście, musisz się dowiedzieć jak chce Twój PUP
sorki ze tak pytam, ale czy ten wniosek to jakis formularz do wypełnienia czy samemu trzeba go napisac?
no właśnie opłaca mi się jechać do domu specjalnie po to aby się wyrejestrować bo mam 60km, a co za tym idzie musiałabym też wydać kasę na bilety.
Stary 2015-01-16, 20:41   #3323
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez summerlove0 Pokaż wiadomość
sorki ze tak pytam, ale czy ten wniosek to jakis formularz do wypełnienia czy samemu trzeba go napisac?
no właśnie opłaca mi się jechać do domu specjalnie po to aby się wyrejestrować bo mam 60km, a co za tym idzie musiałabym też wydać kasę na bilety.
Czy Twój PUP nie ma strony internetowej? Wniosek (przynajmniej u mnie) jest gotowy, wystarczy wydrukować, podpisać i fru z nim Tylko właśnie wolałabym nie wprowadzać Cię w błąd, bo czasem jednak PUPy mają różne zasady
Stary 2015-01-16, 20:51   #3324
201703271121
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Czy Twój PUP nie ma strony internetowej? Wniosek (przynajmniej u mnie) jest gotowy, wystarczy wydrukować, podpisać i fru z nim Tylko właśnie wolałabym nie wprowadzać Cię w błąd, bo czasem jednak PUPy mają różne zasady
ok zaraz sprawdzę. zapomniałam, że można jeszcze wejść na ich stronę internetową.zadzwonię do nich w poniedziałek i się zapytam co i jak, tak dla pewności.

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Cytat:
Napisane przez julk44 Pokaż wiadomość
Zadzwonili Idę w poniedziałek na dzień próbny
O to super ja dziś miałam dzień próbny i jutro idę podpisać umowę a czym będziesz się zajmować?

Edytowane przez 201703271121
Czas edycji: 2015-01-16 o 20:49
Stary 2015-01-16, 21:38   #3325
_Aneta
Zakorzenienie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49794141]Można wiedzieć skąd jesteś? [/QUOTE]

Napiszę na priv, zachowam resztkę anonimowości
Stary 2015-01-16, 22:08   #3326
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Wybacz, ale zawsze wydaje mi się to zabawne jak ktoś pisze, że szuka praktyk i właśnie kupił mieszkanie
Stary 2015-01-16, 22:20   #3327
Sherminka
Zadomowienie

Dzisiaj miałam 'przyjemność' brać udział w teście i rozmowie kwalifikacyjnej do budżetówki. Szkoda gadać, dawno takiej rozmowy nie przeżyłam

Pierwsze pytanie a raczej informacja: " czy wie Pani, że w tej pracy nic Pani nie osiągnie, nie ma perspektyw rozwoju, podwyżki ani niczego?" lol

Edytowane przez Sherminka
Czas edycji: 2015-01-16 o 22:31
Sherminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 22:38   #3328
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sherminka Pokaż wiadomość
Dzisiaj miałam 'przyjemność' brać udział w teście i rozmowie kwalifikacyjnej do budżetówki. Szkoda gadać, dawno takiej rozmowy nie przeżyłam

Pierwsze pytanie a raczej informacja: " czy wie Pani, że w tej pracy nic Pani nie osiągnie, nie ma perspektyw rozwoju, podwyżki ani niczego?" lol
hehehe Przynajmniej szczerze podeszli do tematu.

No ale taka prawda niestety - nie dorobisz się pracując tam, chyba, że awansujesz na kierownika departamentu.
Stary 2015-01-16, 22:40   #3329
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sherminka Pokaż wiadomość
Ło, w bawełnę nie owijali . Wszyscy doskonale o tym wiedzą, ale... sposób autoprezentacji bardzo wiele mówi o tej "firmie". Reszta rozmowy przebiegała w podobnym klimacie ?

(\__/)
{ ^y^}

Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 22:49   #3330
Sherminka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
Ło, w bawełnę nie owijali . Wszyscy doskonale o tym wiedzą, ale... sposób autoprezentacji bardzo wiele mówi o tej "firmie". Reszta rozmowy przebiegała w podobnym klimacie ?
Dziewczyny wychodziły z płaczem. Ja akurat nastawiona byłam trochę bardziej na luzie, więc może dlatego komisja mnie tak nie zgnębiła. Po takim wstępie próbowali dać mi coś na 'dobitkę', ale wszystko obróciłam w żart i siedzieli ucieszeni
Sherminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości