|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3332 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Guzek na piersi
Cytat:
ściągnięcie szwów - w moim przypadku po 9 dniach a z racji że dziewiąty dzień przypadal w sobote to po 11 dniach miałam ściągane ja nie brałam żadnych tabletek - bo nic mnie nie bolało też bylam owinięta bandażem i na nst dzień szlam na ściągniecie drenu, który miałam właśnie tym bandażem owinięty Ja jestem już ok 1,5 miesiąca po zabiegu - mój guzek był sporych rozmiarów bo około 2cm/3cm/5cm - a moja blizna, która ma ok. 4cm dlugości wygląda jak cieniutka kreseczka, która z dnia na dzień robi się mniej widoczna, wygląda tak jakbyłm przejechałam po np. ręce ostrą "częścią papieru" i czasami owa kreska się pojawia, W tym tygodniu muszę jeszcze kupić specjalny żel na blizny i mysle, że już poprostu niebędzie jej widać bo rana została bardzo dobrze zszya. pozdrawiam, ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3333 |
Raczkowanie
|
Hey
![]() Ja w grudniu 2009 miałam wycinanego gruczolakowłókniaka akurat tak przed świętami,i teraz znowu mi się zroibł w tym samym miejscu co tamten ![]() Boli mnie ten cycek,a guzek jest dość duży więc chyba bede musiała się przejść do CZD na usg,wiem że jest tam bardzo dobra pani która robi usg,wcześniej też ona robiła. Niby mam 17 lat a i tak guzki się robią,mi się zawsze wydawało że jak się robią to kobietom w wieku po 20. Zawsze lepiej dmuchać na zimne tym bardziej u mnie,brałam mocne leki po których zmiany nowotworowe moga wystąpic. PS.Co do biopsji,ja miałam cienkoigłową i bez znieczulenia bo powiem ci kochana że to nic nie boli,poczujesz ukłucie jak podczas zatrzyku i po krzyku ![]() Biopsja jets strasznie nie diagnostyczna bo u mnie w bio nic nie wyszła a jak wycinali to się okazało że to gruczolakowłókniak.
![]() |
#3334 |
Przyczajenie
|
Witam po raz pierwszy .Jakiś miesiąc temu wyczułam na prawej piersi mały guzek , wydaje mi się że w czasie okresu jest większy ,jutro idę na usg (prywatnie bo jak dzwoniłam do przychodni to mnie poinformowano że tego badania NFZ nie płaci ale chyba mnie wprowadzili w błąd).Strasznie sie boję (moja babcia zmarła na raka piersi ,mam 35 lat).Nie wiem tylko czy warto iść na usg teraz kiedy guzek się zmniejszył ,czy wtedy badanie wogóle coś wykaże(bo z tego co wiem badanie robi sie w pierwszej fazie cyklu a ja mam krótkie cykle i chyba już minął czas na badanie a rejestrowałam się 2 tygodnie temu i nie przypuszczałam że okres będzie tyle wcześniej)Proszę o rady bo już sama nie daje rady ,chyba zwariuję ta niepewność mnie dobija.
Edytowane przez ladytak Czas edycji: 2011-03-08 o 19:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3335 |
Raczkowanie
|
Idz teraz,moim zdaniem nie ma na co czekać tym bardziej jeśli w rodzinie ktoś miał raka.
Zrób usg dla własnego dobra,zobaczysz co ci lekarz powie i będziesz spokojniejsza ![]()
![]() |
#3336 |
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie do Laguna123 - duży guzek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3337 |
Zadomowienie
|
JUtro jade do onkologa i troche sie boje
![]()
![]() |
#3338 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jak ja Ci zazdroszcze... ja mam blizne dlugosci 2 cm a szerokość to jakby markerem przejechać... i na dodatek w bardzo widocznym miejscu. na pcozatku lekarka mowila ze super ladnie mi sie goi, ale teraz to jzu sama nie wiem co z tym zrobic... smaruje mascia veraderm.. ale jak mowicie ze macie blizny jak kreseczki to sie zalamuje na prawde. ![]() zabieg mialam w grudniu! Edytowane przez lalalilala Czas edycji: 2011-03-02 o 18:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3339 |
Zadomowienie
|
ja dzis miałam robiona biopsje i za tydzien wyniki
![]() |
#3340 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3341 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie bolalo mi też lekarz powiedział że trzeba będzie wycinać ![]()
![]() |
![]() |
#3342 |
Raczkowanie
|
mnie bolala strasznie prawa piers tuz przed okresem... byly strasznie spuchniete .. a dolek pachowy bolal tak, ze nie moglam reki nawet podniesc ;/ poskarzylam sie mamie-pielegniarce, to umowila mnie na usg po okresie. badalam sobie piers i niby coś tam bylo... ale takie slabo wyczuwalne. za to bardzo bolace.
wczoraj bylam na tym usg i lekarz nic nie wykryl... nie wiem czy to przez zmiany hormonalne czy przez co. jakkolwiek bardzo sie ciesze, bo balam sie ze to moga byc jakies torbiele... a bron boze jakis guz (nie ma u mnie genetycznego uwarunkowania na raka piersi, ale za to od urodzenia pale biernie i boje sie o nowotwor pluc, a ze to blisko to moga byc przerzuty). jak czytam o tym co Wam sie dzieje to dreszcze mnie przechodza. szczegolnie, ze jestescie mlodymi kobietami. ![]()
![]() |
#3343 |
Zakorzenienie
|
hej!
![]() ![]() juz dawno dawno wykryłam guzka w prawej piersi ale z czasem zanikł. jakieś kilka dni temu wyczułam go znwou, wydaje mi się duży, ale jestem przed okresem, a wtedy zawsze piersi mam nabrzmiałe i mnie bolą. mam nadzieję, że to tylko przez okres. teraz z niecierpliwoścą czekam na tą miesiączkę i aż się skończy i zbadam pierś. Na samą byś robi mi sie słabo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3344 |
Raczkowanie
|
na początku tego wątku niektóre dziewczyny pisały, że też tak mają. guzek przed okresem sie pojawia a po nim znika... dla pewności pojdz moze na usg piersi... z tego typu rzeczami nie ma co zwlekac, ja sama poszlam na usg mimo ze nic nie czulam i dowiedzialam sie ze po prostu moze sie cos takiego pojawiac. to prawdopodobnie uwarunkowane hormonalnie.
nie stresuj sie az tak bardzo.. jak pojawia sie i znika to najwyrazniej jest w porzadku... ![]()
![]() |
#3345 |
Wtajemniczenie
|
u mnie też coś się pojawia. Rok temu zażywałam drożdże piwne w tabletkach i po pewnym czasie zaczęły mnie boleć piersi i poczułam zgrubienia. Przestałam zażywać drożdże ból ustał. Teraz przez miesiac zaparzałam drożdże piekarskie i znowu to samo. Od tygodnia przestałam pić i ból jest mniejszy
Czy to możliwe ze ból jest wywołany nadmiarem składników zawartych w drożdżach?
![]() |
#3346 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich.Nie jestem pewna czy piszac moje zmartwienie jestem w odpowiednim forum ale sprobuje moze ktos mi udzieli odpowiedzi.Chodzi o mojego tescia ktory jest juz po 60 i cos sie z nim dzieje nie tak.Otoz zaczne od tego ze bolala go bardzo prawa piers byl u lekarza i on mu powiedzial ze to sa sprawy hormonalne.Trwa to juz trzy miesiace i na piersi to cos sie powiekszylo.Do tego dochodzi dna i wiem ze problemy z watroba tez ma.byl u trzech lekarzy i wszyscy potwierdzaja ze to sprawy hormonalne ale dodam ze sa dni gdzie jest goraczka i sa dni ze jest ok. wydaje mi sie ze cos sie dzieje w organizmie,tak to je normalnie nie chudnie ale martwi nas czy to czasem nie jest nowotwor nie koniecznie piersi a pluc poniewaz zdazylo mu sie pokaslywac.Jest tak ze czasem jest slaby i przesypia dzien a czasem jest ok.Co wy o tym myslicie czy to naprawde tak wariuja hormony czy cos zlego sie dzieje w ogranizmie?Prosze o wypowiedzi i dziekuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3347 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Cytat:
buziaki ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3348 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja na Twoim miejscu zabrałabym jak najszybciej teścia do onkologa - centrum onkologii !! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3349 |
Raczkowanie
|
laguna123 ma jakieś 3-4 mm szerokości więc to nie jest jednak kreseczka. Ma jednak strukturę taka skórna. marszczy się ładnie itp. jednak czasem szczególniej pod wieczór robi się bardzo czerwona... smaruje ją codziennie..
Nie wiem co mam z nią zrobić :/ możliwe ze jest w takim miejscu gdzie narażona jest na ciągniecie skóry bo na równi sutka od strony dekoltu. :/ Nigdy nie miałam problemu z bliznami i gojeniem się ran. wiec tym bardziej jestem zawiedziona że ta się nieładnie goi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3350 |
Zadomowienie
|
dziś bylam po wyniki i naszczeście to zmiana lagodna ale trzeba je wyciąć i 12 kwietnia bede miała operacje w znieczuleniu ogólnym
![]() |
#3351 |
Zadomowienie
|
mam pytanie czy któraś z Was miała znieczulenie ogólne ?
![]() ![]() tak - na zwsze ![]() 30,09,2012 ![]() ![]() 30.03.2016 ![]() Edytowane przez kajaja Czas edycji: 2011-03-14 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3352 |
Przyczajenie
|
Ja miałam wycinany guzek przy znieczuleniu ogólnym. Nie masz się czego bać, nic nie będziesz pamiętała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3353 |
Zadomowienie
|
a jak długo byłaś w szpitalu?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3354 |
Raczkowanie
|
Ja również miałam w znieczuleniu ogólnym. Był to mój pierwszy zabieg w życiu i pobyt w szpitalu, także był wielki strach. Ale "strach ma wielkie oczy".
Zasnęłam jak dziecko i obudziłam się już po wszystkim. Po zabiegu nic nie bolało.Naprawdę ten zabieg w porównaniu z innymi związanymi z piersiami (mastektomia) to bułka z masłem. pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3355 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a jak długo byłaś w szpitalu? bo ja mam mieć wycinane z obu piersi
![]() |
![]() |
#3356 |
Przyczajenie
|
Ja byłam w szpitalu trzy dni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3357 |
Raczkowanie
|
Od jakiego czasu w prawej piersi wyczuwam jakiegoś guzka. Nie zmniejsza się ani nie znika tylko mam wrażenie ze jest coraz wiekszy.Ostatnio nawet ta piers mnie boli;/ <nie mam również okresu od 1mc, moze jest to tym spowodowane?>. Strasznie boje się isc do lekarza;/. Mam 20lat. Mieszkam na wsi i czy najpierw muszę iść do mojego lekarza rodzinnego aby ten wypisał mi skierowanie czy na takie badania typu usg idzie sie juz bezposrednio?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3358 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3359 |
Raczkowanie
|
Tarnów, małopolska- jutro ide do lekarza po skierowanie zobacze ile bd musiała czekała jesli długo to moze prywatnie pojde<w granicach ilu zl kosztuje cos takiego?>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3360 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja płacilam 70 zł i odrazu miałam opis
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:30.