|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 |
Zadomowienie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
a ja miesiac po odstawieniu dostalam okres, nie wiem czy to dopiero krwawienie z odstawienia czy juz normalny ale wazne ze jest. i nawet mam troche mniej krost na buzi, jednym slowem wszystko idzie ku lepszemu
![]()
![]() |
#3332 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
piszę, aby się trochę uspokoić. Wasze wypowiedzi podnoszą mnie zawsze na duchu, ale jestem straszną panikarą. Dzisiaj mija 28 dzień cyklu i nic. Nie mam objawów @, nic mnie nie boli, nie mam obolałych piersi. Jedyne co, to zaczyna mi się pogarszać cera, ale byłam na to przygotowana. Brałam tabletki przez rok i osiem miesięcy, zrezygnowałam ze względu na craz gorsze zmiany nastrojów i zerowe libido. Współżyłam 5 razy, ale zabezpieczaliśmy sie i sprawdzaliśmy gumki już "po". Na razie nie ma tragedii, ale zastanawiam się, czy to że nie mam objawów to bardzo zły czy tylko zły objaw. Powinnam już pójść do gina, czy poczekać jeszcze trochę?
#3333 |
Konto usunięte
|
Siemka. Zdecydowalam sie raz na zawsze odstawic tabletki. Straszycie pryszczami i woda kurcze ja to mam juz teraz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3334 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dążę tylko i wyłącznie do tego, żeby nie robić z siebie bohaterki i mimo bardzo kiepskiego samopoczucia, udawać, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i tak ma być, bo hormony szaleją.
![]() |
#3335 |
Zakorzenienie
|
U mnie mija 9 miesięcy od odstawienia, twarz w trakcie leczenia, ale jest już prawie idealnie (zachęcam do zajrzenia na mojego bloga- wlasnie dodalam notke o kuracji dermatologicznej od czasu odstawienia tabsow)
Okres nadal regularnie, wszystko super ![]()
#3336 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny!
Niespodziewanie dołączam do waszego grona bo podjęłam decyzję o odstawieniu tabsów po prawie 8 latach brania bez przerw- na początku Novynette, potem Yasmin, Jeanine, ringi, Qlaira (więcej grzechów nie pamiętam). Moja ginekolog zapadła się pod ziemię więc nie będę walczyć z losem. Generalnie na tabsach mi się żyło wygodnie (okres max 3 dni, zresztą nazywać to coś okresem to i tak dumna nazwa), pryszczy mniej (przed tabsami nie miałam jakiejś tragedii greckiej) ale najgorsze to spadek libido do 0. Na Qlairze poprawiła się sprawa Sahary między nogami więc i pożycie się nieznacznie poprawiło (brak ochoty to zawsze lepiej niż brak ochoty + ból). Z mężem nie chcemy jeszcze potomka (znaczy mąż chyba bardziej chce niż ja) więc jakieś zabezpieczenie trzeba będzie powziąć. Mam kilka obaw: 1. powrót do apokalipsy i 7-9 dni okresu z czego 2 pierwsze to brak życia 2. wysypu wągrów 3. problemów z gumkami (już kiedyś przed tabsami próbowaliśmy i kończyło się to zwisem męskim ozdobnym i oczywiście ja się meczyłam z obrzydliwymi globulkami) I kilka nadziei: 1. Mniej trudności ze schudnięciem 2. Zwalczenie cellulitu 3. Odpoczynek wątroby 4. Koniec z bólami w nogach Edytowane przez owieczkaa Czas edycji: 2014-02-09 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#3337 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Odliczanie ![]() Edytowane przez olkka16 Czas edycji: 2014-02-09 o 22:48 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3338 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak masz w planach wizytę u ginekologa to super. ![]() Mnie gin pytała czy chcę zachodzić w ciążę teraz czy nie. ![]() Jeśli nie, to są dwie drogi - albo anty ( na 'hibernację jajników) albo inne hormony (luteina m.in.? w każdym razie na pękanie cyst, co by na jajnikach się nie osiadały - nie słuchałam dokładnie, bo wiedziałam, że będę wracać do anty). Nie polecane jest nie robienie nic, bo stan jajników się pogarsza. Ja wróciłam do anty (nie powiem, że skakałam z radości), z racji tego, że współżyję i jest to wygodne z racji antykoncepcji (póki głowa da radę na nich). To jednak potwierdza, że cykle 60-dniowe przez pół roku i więcej, RACZEJ nie są normą - nawet po odstawieniu.
![]() |
#3339 |
Zadomowienie
|
no nie są i na pewno jest to sygnał żeby odwiedzić lekarza, ale ciekawa jestem czy miałyście jakieś inne objawy PCOs?
#3340 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przed braniem anty tak naprawdę nie miałam objawów wskazujących na PCOs. Okres co prawda miałam rzadziej niż książkowo, ale regularnie - 33-36 dni. Z biegiem czasu wiem, że np mój pierwszy okres przyszedł tak późno z tego powodu (miałam 17 lat, ale wszystko było zrzucone na to, że i moja starsza siostra, mama i babcia dostały okres w wieku 16-17 lat - prawdopodobnie - też teraz się dowiedziałam - mama miała/ma PCOs, tylko kiedyś nie diagnozowano tego tak często. Wiem na pewno, że moja siostra PCOs nie ma ![]() A jeśli chodzi o czas po odstawieniu - to to są wszystkie objawy, które zrzuca się na zaburzoną gospodarkę hormonalną (bo w końcu tak jest) - przyrost wagi, wypadanie włosów, pogorszenie stanu cery (twarzy i pleców). W moim przypadku doszło jeszcze po ok 2 miesiącach straszne osłabienie i zaburzenie pracy serca (było podejrzenie choroby serca).
PCOsiak pełną gębą. Edytowane przez moniqa16 Czas edycji: 2014-02-10 o 11:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3341 |
Zadomowienie
|
Dzięki moniqa16 za odpowiedź, warto wiedzieć
![]() Mam nadzieję, że już wszystko pod kontrolą i teraz czujesz się dobrze ![]()
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2014-02-10 o 11:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#3342 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#3343 |
Zakorzenienie
|
Dołączam do grona odstawiaczek
![]() -Ostatnie krwawienie z odstawienia 14 listopada, 17 listopada powinnam wziąć tabletkę a nie wzięłam ![]() ![]() - Okresy po 7 dni, mój przed-tabsowy rekord to 3 tygodnie :/ - po miesiącu od odstawienia zaczęły się problemy z włosami- łupież i przetłuszczanie się włosów w stopniu znacznym ![]() - i to czego się najbardziej obawiałam czyli wysyp krost po 2 miesiącach, ale już jakby się uspokaja ![]()
#3344 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, doradzcie bo nie wiem co mam robić...
odstawiłam tabletki w październiku, w listiopadzie i grudniu miałam normalny okres po 33 dniach cyklu. Od tamtej pory nie mam okresu. tabletki brałam przez 2 lata ( midiana). Poszłam do ginekologa wczoraj, mam zrobić sobie badania krwi na hormon prolaktyne i estradiol... Jednak jeszcze jedna sprawa nie daje mi spokoju... mam kilka małych torbieli na jajnikach.... Lekarz powiedział mi , że prędzej czy później powinnam je usunąc laparoskopowo... zaczynam starac się o dziecko... boje sie tego zabiegu,,
#3345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3346 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#3347 |
ma zielone pojęcie
|
Jak czujesz taką potrzebę, to idź do jeszcze jednego ginekologa na konsultację. Czemu nie.
#3348 |
Raczkowanie
|
I ja kobietki chyba dołączę do Was. Biorę Microgynon od 1,5 roku. Niby wszystko ok, ale jakiś czas temu rozstałam się z partnerem i nie widzę sensu brania tabletek w dalszym ciągu... Tak naprawdę, to jeszcze się zastanawiam, w poniedziałek miałabym brać kolejne opakowanie... Ewentualnie, gdy je odstawię, po jakim czasie mogę do nich powrócić, żeby za bardzo nie namieszać sobie? Obawiam się tych wszystkich skutków ubocznych... Podczas brania tabletek nie zauważyłam nic niepokojącego, jedyne co, to być może pojawienie się cellulitu; cera w porzaądku, no może nastrój nie był zawsze zachwycający. Mam nadzieję, ze jak odstawię te tabletki, to tylko z korzyścią dla siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3349 |
Zadomowienie
|
Sufocate, ja spotkałam się z różnymi opiniami ginekologów. W ciągu czterech lat brania zrobiłam jedną półroczną przerwę i mój ginekolog uważał, że to jest ok. Natomiast mojej mamy koleżance lekarz kazał robić miesięczną przerwę co roku. Oczywiście najlepiej odstawiać po skończonym opakowaniu.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2014-02-12 o 21:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#3350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3351 |
Raczkowanie
|
Na mnie też już przyszedł czas żeby odstawić, brałam yasminelle przez 4 lata w tym miałam miesięczną przerwę (za co się nasłuchałam od gina że to mądre nie było). U mnie okres przyjmowania przebiegł spokojnie, jedyna wada to nabrałam "masy" +10 kg ... Mam nadzieję że teraz uda mi się stracić kilogramy.
Po jakim czasie dziewczyny zauważyłyście problem z wypadaniem włosów, pogorszeniem cery? Boję się żeby jeszcze bardziej teraz nie przytyć, przeczytałam na tym wątku że tak też się może stać, może jakieś tabletki na wode by pomogły np hydraminium...? Kurde ale ja panikara jestem, dopiero 11 dni bez tabsów a ja już mam schizy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3352 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że nie będę mieć dużych problemów po odstawieniu i bardzo liczę na pozbycie się cellulitu. Moja waga też uparcie tkwi w jednym miejscu, mimo ćwiczeń, diety, mam nadzieję, że teraz coś ruszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cera pogorszyła się od razu, ale odpowiedni zaregowałam. Wizyta u dermatologa, częściej peeling, mirodembrazja, maseczka z zielonej glinki i wspomagam się od środka piję pokrzywę biorę cynk. Także początkowy koszmarek minął, trwał niecałe dwa miesiące. Włosy nie wypadają częściej niż zwykle. Mnie martwi to, ze dalej mam humorki ![]()
![]() |
#3354 |
Wtajemniczenie
|
czekam na wyniki poziomu prolaktyny, jezeli się okaże za wysoki trzeba będzie brać znów tabletki pewnie?
#3355 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja już dwukrotnie odstawiałam (raczej dla dobrego samopoczucia - nie lubię brać w jednym ciągu zbyt długo tabletek i co ok. dwa lata robię przerwę). Zasadniczo nigdy u siebie nie zauważyłam problemów z tyciem i cerą po odstawieniu, a okres zazwyczaj (przynajmniej przez pierwsze 2-3 miesiące) mam regularnie jak podczas brania tabletek
|
![]() ![]() |
![]() |
#3356 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam problem
![]() ![]() ![]()
#3357 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak Twoj okres trwa 5 dni to poczekaj i zobacz ile to będzie trwało i jaki będzie kolor wydzieliny - jak taki brunatny i będzie trwało krócej to jest to pewnie plamienie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3358 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Mam pytanie, może znajdzie się ktoś kto będzie w stanie pomóc. Biorę tabletki anty, jestem w połowie drugiego blistra, ale chciałabym przestać i zmienić tabletki na inne, ponieważ zauważyłam, że bolą mnie nogi tak na piszczelach i wydaje mi się, że żyły są hmm, grubsze... Problem w tym, że z lekarzem mogę się zobaczyć za ok. 2 tygodnie i nie wiem czy mogę sobie od tak po prostu przerwać dziś i nie brać tabletki? Jaki to ma wpływ w sytuacji gdy chcę tabletki zmienić na jakieś inne? I właściwie to czego mogę się spodziewać jeśli teraz przestanę brać tabletki, czy mogę w przeciągu kilku dni dostać okres, tak jak to zwykle jest po zakończeniu blistra? Są to moje pierwsze tabletki i po prostu nie wiem co powinnam teraz zrobić... Jeśli ktoś jest w stanie coś poradzić, to będę bardzo wdzięczna ![]()
![]() |
#3359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W takim wypadku chcąc zacząć brać inne będziesz musiała poczekać na kolejne krwawienie i wtedy zacząć nowe opakowanie. Jak odstawisz je teraz to możesz spodziewać się krwawienia/plamień, ale nie musisz się tym niepokoić, to normalne ![]()
![]() |
#3360 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj dostałam pierwszy potabletkowy okres, cykl 32 dni czyli prawie jak przed braniem anty, niestety ból brzucha również taki sam ![]() Nusia114, lekarz pewnie by Ci powiedział, że jeśli planujesz odstawienie to zdecydowanie lepiej skończyć opakowanie, a jeżeli źle się czujesz to odstaw. Niestety może to spowodować większe zamieszanie w Twoim organizmie.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2014-02-19 o 19:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.