Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz.IV - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-24, 08:48   #3331
Jelly37
BAN stały

Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz

Ja Wam wszystkim życzę zdrowych,pogodnych,szczęś liwych świąt,a w Nowym Roku duzo szczęścia,miłości,zdrowyc h dzieciaczków,i aby każda z Was doczekała się terminowego rozwiązania
Oszczędzajcie się,jeśli zajdzie potrzeba-zrzućcie wszystkie obowiązki na Waszych mężów i cieszcie się oczekiwaniem na maluszki

btw,czy któraś z Was wie,co z Chantalle i jej córeczkami?

Edytowane przez Jelly37
Czas edycji: 2010-12-24 o 08:50
Jelly37 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 08:54   #3332
s_a_j
Rozeznanie

Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz

Witajcie dziewczynki w wigilijny poranek
Od rana jestem podekscytowana, będzie dziś bajecznie, czuję to

Cytat:
Napisane przez Jelly37 Pokaż wiadomość
Ja wiem,wiem,ale boję się o nią...
Wprawdzie jej chłopak to odpowiedzialny człowiek,i ja,i mąż,nawet nasz synek bardzo go lubimy,ale jednak mam wątpliwości.
To w koncu moje dziecko
Jak ona sobie poradzi w wielkim mieście?
Poradzi sobie, poradzi. Pamiętam jak sama się przed sześcioma laty wyprowadzałam od rodziców. Dla młodej dziewczyny to duże wydarzenie i naturalna kolej rzeczy.

Idę mężowi skitrać prezent pod choinkę póki jeszcze śpi
A wszystkim Wam kochane życzę magicznych świąt, żadnych tam dolegliwości, nic nie czujemy, dobrze śpimy, słuchamy kolęd (śpiewać też można ). No i łasuchowania na całego
Dużo zdrówka dla wszystkich
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (12,0 KB, 2 załadowań)
Stary 2010-12-24, 08:57   #3333
kaskup
Rozeznanie

KOCHANE,
W tym dniu radosnym, oczekiwanym,
gdzie gasną spory, goją się rany
życzę wam zdrowia, życzę miłości,
niech mały Jezus w sercach zagości,
szczerości duszy, zapachu ciasta,
przyjaźni, która jak miłość wzrasta,
kochanej twarzy, co rano budzi,
i wokół pełno życzliwych ludzi.

A przede wszystkim zebyśmy wszystkie dotrwały jak najdłuzej, żeby nasze dzieciaczki urodziły sie zdrowe, i szybkich, bezproblemowych porodów
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 08:57   #3334
Patrilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
A odnośnie kosmetyków rosmmana babydream ja je kupiłam, przeszukałam różne strony internetowe i poczytałam, że są to fajne kosmetyki w dodatku eko - większość z nich ma certyfikaty niemieckiej organizacji która odznacza kosmetyki naturalne, nie zawierające parabenów i szkodliwych substancji. Poszukaj gdzieś w moim profilu podawałam link do forum gdzie była mowa o tych kosmetykach.
U nas cała rodzina używa jesteśmy alergikami super sie sprawdzają jak również pieluszki z tej firmy

Jelly ja też myślałam dzis cały ranek o Chantall i dziewczynkach Ja miałam 17 lat jak się wyprowadziłam jestem jedynaczką - mama zniosła to nieźle, ale mam ją blisko mówiła że całe życie moje sie do tego szykowała ...

Piękne życzenia składacie oby mi się choć ciut z nich spełniła
Stary 2010-12-24, 09:01   #3335
agape
Zadomowienie

Witam, niestety dziś Was już nie nadrobie wczoraj zabrałam się za szycie poszewek na poduszki ze starego czerwonego wełnianego swetra więc w pokoju dodatki czerwone i w końcu widze że świątecznie a teraz posprzątać, kąpiel i na wigilie

W ten wyjątkowy dzień życzę Wam dużo zdrowia i radości oraz szybkich i terminowych rozwiązań
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif choinka.gif (76,0 KB, 1 załadowań)

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 09:04   #3336
karinaaa
Zadomowienie

WSZYSTKIM ZYCZE WESOLYCH SPOKOJNYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA ,SZCZESLIWYCH PORODOW I SLICZNYCH ZDROWYCH DZIECI
karinaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 09:04   #3337
ligotka
Rozeznanie

Witam sie i ja wigilijnie!
Pospalam dzis troszke dluzej i w sumie pol godzinki temu zwleklam z wyrka, no i dopiero co Was nadrobilam! Licze ze sie wyrobie bo mam jeszcze 3 salatki do zrobienia, a mezus do 15 w pracy A potem jedziemy do tesciow, u nich wigilia, a potem do moich jakies 60km.
Jelly ja sie poplakalam jak przeczytalam co piszesz, to wspaniale ze macie taki kontakt, dla mnie wyprowadzenie sie z domu na studia to byl wspanialy moment - kontakty z mama mialam rozne, dopiero po wyrpowadzce lepiej sie dogadywalysmy, ale mam do niej zal bo bardzo chcialam isc do krakowa a ona mi nie pozwolila bo to za daleko! A smutno jest na pewno! Tylko sie cieszyc ze sie corka usamodzielni
Justine ta Twoja bratowa to tak jak moja, jak zaszla w ciaze to sie bohaterka robila ze dziwi sie wszystkim kobieta ze biora l4 i siedza w domu, a w 20 tyg szyjka sie jej skrocila, dostala krazek i do konca ciazy musiala lezec i teraz juz slowa nie mowi... Glowa do gory robisz to dla dzidzi zeby przypadkiem nie przyszla na swiat wczesniej!!! Wiec jakimikolwiek komentarzami sie nie przejmuj. Ja tez sie nasluchalam od rodziny meza roznych przycinek w sprawie mojego l4 i wiem jak bylo mi przykro, ale trudno jak ktos tego nie rozumie to nie mam zamiaru mu tego udowadniac.
Ale mi sie rozpisalo!
Pewnie bede zagladac jeszcze w przerwach na robienie salatek, ale chce Wam juz zlozyc zyczenia
ZDROWYCH, SPOKOJNY I RADOSNYCH SWIAT
SPEDZONYCH W GRONIE NAJBLIZSZYCH
I ABY NASZE DZIECI WYTRZYMALY JAK NAJDLUZEJ W NASZYCH BRZUSZKACH!
ligotka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-24, 09:05   #3338
olbka
Zadomowienie

Dziewczyny, zdrowych, spokojnych, radosnych Świąt i rozwiązania w ekstazie

Mnie już tak głowa nie boli strasznie, więc może dam dzisiaj radę
ale co chwila będę sprawdzać, jak się czuje Chantalle i jej dzieciaczki
BTW, coś mnie dzisiaj czyści... W nocy 2 razy byłam w kibelku... No ale może mój organizm robi miejsce na świąteczną wyżerę

http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyv0nppsj9.png

Kasia
olbka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 09:27   #3339
MARIKA.S
Zadomowienie

Kochane kobietki,

Życzę Wam przede wszystkim spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

Niech Wasze upragnione Maleństwa poczekają do właściwego terminu i zdążą zasmakować wigilijnych przysmaków
Niech Wasze porody przebiegają prawidłowo i ekspresowo a dzieciaczki urodzą się zdrowe jak rybki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 904.jpg (29,0 KB, 3 załadowań)
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 09:29   #3340
muron
Zakorzenienie

byłam na KTG masakra. Skurcze 90 a jeden nawet 100 procentowy! Jak Tatry wykres wyglądał. Szyjka nadal zamknięta. Ale przy porządnej akcji się może szybko otworzyć.Powiedział, ze bezsensu leżeć, poczuje bóle to od razu jechać i tniemy.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 09:37   #3341
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
byłam na KTG masakra. Skurcze 90 a jeden nawet 100 procentowy! Jak Tatry wykres wyglądał. Szyjka nadal zamknięta. Ale przy porządnej akcji się może szybko otworzyć.Powiedział, ze bezsensu leżeć, poczuje bóle to od razu jechać i tniemy.
ojojo. To zaciskaj do poniedziałku nóżki!!!! i trzymaj małą jak najdłużej!

Ja wczoraj poszłam o 2 do łózka a o 3 dopiero zasnęlam. o 9 już miałam pobudkę. A dziś zostało mi: usmażenie ryby, usmażenie krokietów, sprzątniecie pokoju i kuchni i uprasowanie ubrań...acha i jajka faszerowane makrelą musze jeszcze zrobić.

A tak wogóle to witam wigilijnie

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-24, 09:40   #3342
olbka
Zadomowienie

No to Muron, trzymamy kciuki!

http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyv0nppsj9.png

Kasia
olbka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 09:41   #3343
muron
Zakorzenienie

tylko ja ich w ogóle nie czuję...
wczoraj był 1 na 28, a znowu w niedzielę 3 po 45-55... misz masz

Edytowane przez muron
Czas edycji: 2010-12-24 o 09:47
Stary 2010-12-24, 09:47   #3344
Jelly37
BAN stały

Patrillo,S_a_j,ligotko-dziękuję Wam

Ligotko,ja też się popłakałam,i nadal płaczę-nigdy nie przypuszczałam,że usłyszę kiedykolwiek tak piękne słowa.
Córka rozmawiała równiez z moim mężem-tez był niesamowicie wzruszony

Muron,trzymam kciuki,żebyś wytrzymała do poniedziałku
Stary 2010-12-24, 09:58   #3345
muron
Zakorzenienie

kurcze nie chce prywatnych jasełek! w pon potnie mnie mój lekarz, buuuuuuuuu

Stary 2010-12-24, 10:01   #3346
Jelly37
BAN stały

Cytat:
kurcze nie chce prywatnych jasełek! w pon potnie mnie mój lekarz, buuuuuuuuu
Już wtedy ta cesarka,tak?
Kochana,spójrz na to inaczej:już w poniedziałek zobaczysz swoje maleństwo
Głowa do góry,i wszystkiego dobrego
Musisz wytrzymać do pon
Stary 2010-12-24, 10:02   #3347
muron
Zakorzenienie

jeśli takie skurcze się utrzymają to tak...

Stary 2010-12-24, 10:04   #3348
Jelly37
BAN stały

Cytat:
jeśli takie skurcze się utrzymają to tak...
Uśmiechnij się,będzie dobrze
Stary 2010-12-24, 10:09   #3349
ligotka
Rozeznanie

muron dasz rade wytrzymac do poniedzialku!! Trzymamy mocno kciuki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-24, 10:16   #3350
Justine1988
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ligotka Pokaż wiadomość
Witam sie i ja wigilijnie!
Pospalam dzis troszke dluzej i w sumie pol godzinki temu zwleklam z wyrka, no i dopiero co Was nadrobilam! Licze ze sie wyrobie bo mam jeszcze 3 salatki do zrobienia, a mezus do 15 w pracy A potem jedziemy do tesciow, u nich wigilia, a potem do moich jakies 60km.
Jelly ja sie poplakalam jak przeczytalam co piszesz, to wspaniale ze macie taki kontakt, dla mnie wyprowadzenie sie z domu na studia to byl wspanialy moment - kontakty z mama mialam rozne, dopiero po wyrpowadzce lepiej sie dogadywalysmy, ale mam do niej zal bo bardzo chcialam isc do krakowa a ona mi nie pozwolila bo to za daleko! A smutno jest na pewno! Tylko sie cieszyc ze sie corka usamodzielni
Justine ta Twoja bratowa to tak jak moja, jak zaszla w ciaze to sie bohaterka robila ze dziwi sie wszystkim kobieta ze biora l4 i siedza w domu, a w 20 tyg szyjka sie jej skrocila, dostala krazek i do konca ciazy musiala lezec i teraz juz slowa nie mowi... Glowa do gory robisz to dla dzidzi zeby przypadkiem nie przyszla na swiat wczesniej!!! Wiec jakimikolwiek komentarzami sie nie przejmuj. Ja tez sie nasluchalam od rodziny meza roznych przycinek w sprawie mojego l4 i wiem jak bylo mi przykro, ale trudno jak ktos tego nie rozumie to nie mam zamiaru mu tego udowadniac.
Ale mi sie rozpisalo!
Pewnie bede zagladac jeszcze w przerwach na robienie salatek, ale chce Wam juz zlozyc zyczenia
ZDROWYCH, SPOKOJNY I RADOSNYCH SWIAT
SPEDZONYCH W GRONIE NAJBLIZSZYCH
I ABY NASZE DZIECI WYTRZYMALY JAK NAJDLUZEJ W NASZYCH BRZUSZKACH!
Ale mimo wszystko przykre to jest. Przeciezto chyba dobrze o nas świadczy, że jesteśmy odpowiedzialne dbamy o siebie w ciąży i stosujemy sie do zaleceń lekarza

Muron trzymam kciuki by Kalinka poczekała do poniedziałku. Nic sie nie denerwuj bedzie dobrze, w poniedziałek będzie juz po wszystkim a ty zobaczysz swoją malutką córeczkę, przytulisz. Trzeba się cieszyćczekałas na ten moment całe 9 miesięcy. Ja mocno trzymam za Ciebie kciuki bądź silna i staraj sie nie panikowac...jesteśmy z Tobą

Nasze marzenie się spełniło JESTEŚMY RODZICAMI

24.02.2011 r.
dzień narodzin naszej córeczki

Nadia:
http://www.suwaczek.pl/cache/7ac096c94e.png
Justine1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 10:21   #3351
Jelly37
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Justine1988 Pokaż wiadomość
Ale mimo wszystko przykre to jest. Przeciezto chyba dobrze o nas świadczy, że jesteśmy odpowiedzialne dbamy o siebie w ciąży i stosujemy sie do zaleceń lekarza

Muron trzymam kciuki by Kalinka poczekała do poniedziałku. Nic sie nie denerwuj bedzie dobrze, w poniedziałek będzie juz po wszystkim a ty zobaczysz swoją malutką córeczkę, przytulisz. Trzeba się cieszyćczekałas na ten moment całe 9 miesięcy. Ja mocno trzymam za Ciebie kciuki bądź silna i staraj sie nie panikowac...jesteśmy z Tobą

Nie przejmuj się,Justine,wiem,że jest Ci przykro,ale to wszystko jest przecież dla dobra Twojego dziecka.
I tak,masz rację,stosowanie się do zaleceń lekarza dobrze świadczy o matce.
Także złosliwymi i ''wszystkowiedzącymi'' się nie przejmuj.
Ty Ligotko też
Stary 2010-12-24, 10:21   #3352
Koperco
Zakorzenienie

oszaleje!!!! w ogóle wczoraj poznałam co to skurcze....po eskapadach do lekarza,stania w -13C mrozie przez 1h i tym że nikt mi nie ustępował miejsca,przygotowywaniu żarcia na wigilię i stresach i kłopotach jakie mieliśmy wczoraj dostałam takich skurczy i takich bóli, że w życiu mnie tak nie bolało, co 20-25min przez prawie 2h..już miałam jechać na IP ale przeszło tak samo z nienacka jak się zaczęło.Mówię wam myślałam że urodzę a tak się martwiłam bo to dopiero 32tydz. Więc teraz leże w wyrze połowa żarcia nie zrobiona a w domu jak po przejściu trąby powietrznej bo przyjechali w nocy znajomi i zrobili popijawe. Ja zaraz z siebie wyjdę i stanę obok z nerwów..aż mnie trzęsie na tym łóżku,a jeszcze do sklepu;/a mąż ma na wszystko czas i luzik.

staram się nadrobić od przedwczoraj ale ciężko idzie..
Koperco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 10:24   #3353
Jelly37
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Koperco Pokaż wiadomość
oszaleje!!!! w ogóle wczoraj poznałam co to skurcze....po eskapadach do lekarza,stania w -13C mrozie przez 1h i tym że nikt mi nie ustępował miejsca,przygotowywaniu żarcia na wigilię i stresach i kłopotach jakie mieliśmy wczoraj dostałam takich skurczy i takich bóli, że w życiu mnie tak nie bolało, co 20-25min przez prawie 2h..już miałam jechać na IP ale przeszło tak samo z nienacka jak się zaczęło.Mówię wam myślałam że urodzę a tak się martwiłam bo to dopiero 32tydz. Więc teraz leże w wyrze połowa żarcia nie zrobiona a w domu jak po przejściu trąby powietrznej bo przyjechali w nocy znajomi i zrobili popijawe. Ja zaraz z siebie wyjdę i stanę obok z nerwów..aż mnie trzęsie na tym łóżku,a jeszcze do sklepu;/a mąż ma na wszystko czas i luzik.

staram się nadrobić od przedwczoraj ale ciężko idzie..
Przemęczyłaś się,poza tym,stres też robi swoje-dzidzia się zbuntowała.
Musisz teraz dużo wypoczywać
Stary 2010-12-24, 10:32   #3354
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jelly37 Pokaż wiadomość
Przemęczyłaś się,poza tym,stres też robi swoje-dzidzia się zbuntowała.
Musisz teraz dużo wypoczywać
jw. W takiej sytuacjoi trzeba olać, sprzatanie, tradycje etc. Serio. Ważniejsze zdrowie niż wytrzepany dywan i kutia.

Dziewczyny dzięki za wsparcie.

Przeraziła mnie moc tych skurczów!

Stary 2010-12-24, 10:34   #3355
Koperco
Zakorzenienie

Jelly dlatego staram się mieć wszystko gdzieś i leżę odłogiem. Jak by mi się Młody urodził w 32tyg przez stresy i przemęczenie to bym sobie nie darowała.
Koperco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 10:35   #3356
ligotka
Rozeznanie

Jelly dzieki
Koperco tez mysle ze dzidzia dala Ci znaka ze musisz zwolnic tempo! Wiec lez i sie nie denerwuj, jak raz bedzie balagan i nie bedzie wszystko zrobione to sie nic nie stanie! A Wasze zdrowko jest duzo wazniejsze.
Kurcze pisze ze trzeba odpoczywac, a sama sie uwinelam z posprzataniem kuchni, zrobieniem trzech salatek i spakowaniem nas, co skonczylo sie stawianiem sie brzuszka, brakiem oddechu a w dodatku zemdlilo mnie :/ Ale to koniec pracy na dzis, teraz musze sie jakos ogarnac!
Stary 2010-12-24, 10:38   #3357
Jelly37
BAN stały

Koperco,bardzo dobrze
Tak,jak mówią dziewczyny,w domu może być taki bajzel,jakby tajfun przeszedł,ale dziecko jest najważniejsze
Odpoczywaj,mamo

Ligotko,ja właśnie też wczoraj miałam mdłości,myslałam,że to po tych nieszczęsnych kotletach(od teściowej),ale nie-to z przemęczenia.

Moja córcia dalej śpi,cos to podejrzane jest....
Stary 2010-12-24, 10:43   #3358
ligotka
Rozeznanie

Moja tez siedzi cicho! Juz sie smieje ze boi sie ze do roboty ja zagonie hehe i woli sie nie rzucac w oczy
Ale zaraz pewnie glodna bedzie i sie upomni, bo ja cos czuje ze te dwie kromeczki z dzemikiem do wieczora nam nie wystarcza A dzis zauwazylam ze schudlam 1kg! Co prawda mam juz 6kg na plusie i lekarz mowil ze ok, ale balam sie ze z waga polece ale w druga strone.
Stary 2010-12-24, 10:46   #3359
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Witam się Wigilijnie

Jusinte, Ligotka ja miałam to szczęście, że poza małym docinkiem siostry wszyscy rozumieją moje L4, a szczególnie rodzina męża. Bo dla mnie ta ciąża to cud. No może jeszcze mąż raz mnie zdenerwował, że nic nie robię......... ale szybko posadziłam go na ziemię przypominając cały zeszły rok, jak on sobie pracował po 8h, a ja czasem po 16 łącząc kilka etatów. I od tamtego czasu już nie słyszałam ani jednego słowa skargi na moje L4. Z kolei w pracy też był spokój, zgłosiłam, że jestem w ciąży, że są problemy i nie jest to taka zwyczajna ciąża jakby się wszystkim wydawało. Poza tym dziewczyny i szefowa wiedziały od samego początku jak było i tylko mnie wspierają.

muron dasz radę, wierzę w to. oby do poniedziałku

Jelly tak o dłonie trzeba dbać, a moje ostatnimi czasami bardzo źle reagują na nagłe zmiany temperatury. Do tego jeszcze środki myjące i gotowe podrażnienie. Dzisiaj działam już w rękawiczkach , bo wczoraj tak je wypielęgnowałam, że dzisiaj nadają się do stanu użytkowania.

Zbliża się 12, a ja mam wrażenie, że jestem z robotą w lesie.
Nie mogłam wczoraj zasnąć i zrobiłam sobie listę co na dzisiaj do roboty i odhaczam. Ten obraz bardziej mi się podoba.
Rozłożyłam choinkę, dałam gwiazdę i lampki i powiem wam, że tak mi się sama w sobie podoba, że nie wiem czy dam bombki
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-24, 10:46   #3360
Jelly37
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ligotka Pokaż wiadomość
Moja tez siedzi cicho! Juz sie smieje ze boi sie ze do roboty ja zagonie hehe i woli sie nie rzucac w oczy
Ale zaraz pewnie glodna bedzie i sie upomni, bo ja cos czuje ze te dwie kromeczki z dzemikiem do wieczora nam nie wystarcza A dzis zauwazylam ze schudlam 1kg! Co prawda mam juz 6kg na plusie i lekarz mowil ze ok, ale balam sie ze z waga polece ale w druga strone.
Ja juz jadłam,ale malutka juz od ładnych paru godzin siedzi cichutko...
Kurczę,i brzusio mam taki twardy i napięty...trochę się martwię
Co do wagi-nie przejmuj się,ja też niedawno schudłam,a teraz mi sie to powoli zwraca
Jeśli lekarz mowi,że wszystko ok,to tak jest

Lilijko,ja mam uczulenie na lateks,to dopiero problem
Jak założę te cieniutkie rękawiczki,to tragedia po prostu...

Edytowane przez Jelly37
Czas edycji: 2010-12-24 o 10:49
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości