Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010 - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-27, 21:45   #3331
Kinqaa
Zakorzenienie

Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010

Siedzę na wizazu wkurzona przez TZta wrrrrr..

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 21:57   #3332
nataszka25
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 20

Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość
Siedzę na wizazu wkurzona przez TZta wrrrrr..
co sie stało?
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 21:59   #3333
Kinqaa
Zakorzenienie

Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010

Przesadza z piwkami i wyprowadził mnie z równowagi tym sposobem...
A było ok.

you have lost a diamond

Stary 2013-04-27, 22:03   #3334
nataszka25
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 20

Cytat:
Przesadza z piwkami i wyprowadził mnie z równowagi tym sposobem...
A było ok.
Miałaś jakieś plany wobec niego? na wieczór?
Stary 2013-04-27, 22:04   #3335
monka23
Zakorzenienie

Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010

NATASZKA ja mialam chec , ale fajek nie mam wiec nie drinkuje

KINGA pewnie oglada MMA i browarki spija , ta ?
ty sie nie martw , mnie dzis moja cholota tez wkurzyla
Pudrem sie nie martw, wlasnie siedze na stronie i chyba zamowie, jeszcze ogladam co maja ciekawego , i ile wyjdzie za przesylke

u nas dzis zimno , ale w koncu coraz zieleniej sie robi
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 22:06   #3336
Kinqaa
Zakorzenienie

Nataszka może i.nie miałam planów,ale już chyba nie wyrabiam z jego nalogami

Monka
Mma nie ogląda,ale ...wkurzyl mnie i tak i tak

you have lost a diamond

Stary 2013-04-27, 22:09   #3337
nataszka25
Zakorzenienie

Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
NATASZKA ja mialam chec , ale fajek nie mam wiec nie drinkuje

KINGA pewnie oglada MMA i browarki spija , ta ?
ty sie nie martw , mnie dzis moja cholota tez wkurzyla
Pudrem sie nie martw, wlasnie siedze na stronie i chyba zamowie, jeszcze ogladam co maja ciekawego , i ile wyjdzie za przesylke

u nas dzis zimno , ale w koncu coraz zieleniej sie robi
a bo do drina musisz miec fajki?

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Cytat:

Monka
długo razem jesteście?
Stary 2013-04-27, 22:10   #3338
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
pierwszy dzień był super, drugiego zaczęła marudzić, potem przez tydzień był płacz przy rozstaniach, potem była Wielkanoc i czas w domu, a po Wielkanocy chyba jakieś 2-3 pierwsze dni smęciła, ale później było już tylko lepiej. Z tym, że ja piszę o dziecku 2 letnim!
Pamiętam że Gabrysia była sporo młodsza. Zosia jednak będzie starsza i już sama ciągnie do dzieciaków. Jakoś tak się składa że przedszkole kojarzy jej się z samymi przyjemnościami. Wiem że przez etap płaczu też musimy przejść, tak samo chorób.

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Bao ale to co u was robią nie jest zgodne z prawem
Z tym że ja i tak 400 zł płacę za przedszkole i to w sumie w miarę normalne stawki są .
Zresztą kurde zajmują się dzieckiem 8,5 h dziennie , do tego ma ugotowane .. w życiu bym w domu 2 daniowych obiadów nie robiła .. i tak długo by wyliczać . Więc uważam że te 400 zł za taką opiekę jak ma , to nie jest znowu jakiś kosmos
Kasy nie mam za dużo ale te pieniądze za tyle godzin opieki z jedzonkiem nie są wygórowane.
Też będę się musiała pożegnać z kasiorką
Stary 2013-04-27, 22:11   #3339
Kinqaa
Zakorzenienie

Nataszka w sumie nie, 2 lata
Docieramy sie czasami jeszcze

you have lost a diamond

Stary 2013-04-27, 22:11   #3340
monka23
Zakorzenienie

Cytat:

Monka

to go lej i patrzy czy rowno puchnie

Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość
a bo do drina musisz miec fajki?
tak ,do alko musowo , stare przyzwyczajenie
Stary 2013-04-27, 22:14   #3341
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Nataszka w sumie nie, 2 lata
Docieramy sie czasami jeszcze
to jak każdy chyba...

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

Cytat:
to go lej i patrzy czy rowno puchnie

tak ,do alko musowo , stare przyzwyczajenie
eh... to pić bym z Tobą nie mogła, nie toleruje fajeczek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-27, 22:16   #3342
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Evi zrób prześwietlenie płuc i nie wiem jak się dokładnie nazywa to badanie ale chodzi o gruźlicę. Nie ma żartów.
Siostra Tża mi opowiadała jak jej znajomy wylądował w szpitalu z gruźlicą. Nie miał pojęcia że coś się dzieje. Po jakiejś infekcji nie mógł się podnieść i polazł do doktora, ten na wszelki wypadek wysłał na badania i wyszło. Facet zdrowo się odżywia, uprawia sporty nie jest pracoholikiem. Na szczęście reszta rodziny w porządku - ma 2-je dzieci.
Stary 2013-04-27, 22:31   #3343
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
w gatkach? u nas dziś było zimno, jakieś 12 stopni, u Was jaka pogoda?
Ok 20 stu jak widać dla moich dzieci wystarczająco , przecież ja ich nie rozebrałam
Stary 2013-04-27, 23:37   #3344
P0P70
Zakorzenienie

Iza -nie wszystkie dzieci maja etap płaczu. Oliwka nie płakała w przedszkolu.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 06:55   #3345
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Dziękuję za gratulacje. Pierwsza wygrana kasa

Monka to go nie zmuszaj jak nie lubi. Ja pamiętam jak pół dnia musiałąm siedzieć przy obiadowych odsmazanych ziemniakach, to jak mama wychodziła to upychałam do zlewuAle przez to siedzenie jeszcze bardziej dla mnie obrzydliwe były
Może upiecz z nim drożdzowe bułeczki, niech sam je kula i jakieś nacinania robi, to może takie samodzielne zje?

U mnie wczoraj było z 11 stopni, co chwila kropiło.
Ja miałam dzień taki że najpierw ten bieg(10km)oczywiście dwa obiady w domu, porządki itd, a później działka i rypanie z walcowaniem, dzisiaj dokańczamyWczoraj byłam tak zrypana, dzisiaj pewnie będzie podobnie

Nataszka na biegach zawsze nagrody jakieś są, jak nie kasa to rzeczowe. Tylko na te biegi gdzie kasa jest nawet na te mniejsze to Ukrainczycy przyjeżdzająi wszystkie trzy pierwsza zgarniają. Ja stałam na podium tylko dlatego że nie było dublowania miejsc, i jak ukraina zgarneła pierwsze ogólne to mogłam liczyć na kat.wiekowe
A na tych większych biegach to wiadomo Kenia obstawia wszystkie pierwsze

Ja krem z filtrem kupiłam ten Lidlowy. Ale nie mogę jeszcze nic na jego temat napisać bo słońca u nas nie ma

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 09:39   #3346
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Ok 20 stu jak widać dla moich dzieci wystarczająco , przecież ja ich nie rozebrałam
Nina już 2 tygodnie temu latała bez gaci na boso w samej koszulce po dworzu.Oblewała się zimną wodą.Żyję i nawet kataru nie dostała

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 10:14   #3347
monka23
Zakorzenienie

NATASZKA tzn ze co , wogole nie pijesz alkoholu z osobami ktore pała fajki ?

MADZIA złe mnie zrozumiałas , on bułki je , bagitki chleb ale na sucho , wiec z tym problemu nie ma wcale . Zmuszać go nie zmuszalam Zeby zjadł bułkę z serem , powiedziałam czego oczekuje i tyle to był jego wybór . Nigdy nie jadł , a odrazu mowi ze je lubi , wiec chciałam zby mi pokazał i ugryzł , jak nie zasmakuje to sie nie dowie , i moze wypluc. Ja przy nim nie stałam , robiłam swoje a on jeczal bo wiedział ze jak nie spróbuje to nie kupi zabawki , a to było dla niego większa tragedia . Nie przełamał sie jego sprawa , zabawki nie kupił , świat sie nie zawali .
Oni jak mówią ze juz niechca jesc, to ja ich nie zmuszam , ze jeszcze jeden , albo do końca i jedzą to co lubią , bo pytam co chcą na śniadanie obiad itd . Wczoraj chciałam sprawdzić i młodego przekonać do sera no ale nie wyszło , szkoda , zmuszać nie będę , moze kiedys przystąpie do drugiego ataku .

U nas dziś pochmurno , ciekawe jakie lato bedzie , zeby nie padalo i nie smalilo, ale zeby było fajnie ciepło i rzesko - będę w niebie
Stary 2013-04-28, 10:48   #3348
Kinqaa
Zakorzenienie

Cytat:
U nas dziś pochmurno , ciekawe jakie lato bedzie , zeby nie padalo i nie smalilo, ale zeby było fajnie ciepło i rzesko - będę w niebie
marzenie! Też tak bym chciała
A za palenie fajek -

you have lost a diamond

Stary 2013-04-28, 11:08   #3349
catro
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
koleżanka ma takiego mopa -też płaski, ale sam się wyciska

ja myję panele wodą z płynem uniwersalnym (ajax, cif). Kurze też takim :"roztworem" wycieram

też się za sandałkami rozglądam, ale w ccc same plastikowe . Takie fajniejsze to tylko do rozmiaru 24. Musze się gdzieś dalej wypuścić
ja też mam tego mopa - bardzo sobie chwalę

Ja Oli wczoraj kupiłam butki mrugały- na wąskich stópkach bardzo fajnie wyglądają

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
Laski bede zyla. Tak w skrocie. Refluks polekowy ale dodatkowo znalazl jakas cyste torbielke do obserwacji powiedzial ze nie mam co sie denerwowac. Bo to nic groznego

nigdy wiecej gastroskopiii bosze jakie to okrutne bleeee
No to super, że tak się skończyło

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Witajcie

Podpisaliśmy umowę w przedszkolu i Zosia jest przydzielona do grupy nieśpiących 3/4-ro latków. Już się bawiła z dzieciakami na placyku przedszkolnym a później był ryk bo dzieci szły na obiad a ona do domu. Najchętniej już by została. Rajku ale mam duże dziecko
Włączyłam myślenie Mrówki że przedszkole jest ważne dla dziecka ... itd. ale będę miała ze sobą problem

Zaliczyłyśmy też okulistę i okularów dalej nie musimy nosić. To mówię ja, która z okularami u dzieci nie ma problemu. Mam zalecenie zakrywać po jednym oku na pół godz. dziennie, najlepiej przy rysowaniu. 3 dni jedno oczko, 3 dni drugie a niedziela wolna. Dipotrie na tym samym poziomie i teraz oczka trzeba zmusić do wysiłku. W sierpniu kontrola.
Poryczałam się w poczekalni. Przyszła babeczka z dziewczynką z bardzo poważną wadą genetyczną. Nie pamiętam jak to się nazywa ale dziewczynka miała bardzo dużą główkę jakby "przewiązaną" w połowie (taka ściśnięta) i płaską twarz, paluszki u rączek zrośnięte w kikut. Wygląd mnie tak nie poruszył, Zosia się z nią fajnie bawiła, ale mała strasznie płakała przy badaniu . To był taki zupełnie mi nieznany płacz. Ja wymiękam przy płaczących dzieciach a już przy chorych to w ogóle.
Nawet nie wiecie jakie mamy szczęście mając zdrowe dzieciaczki.
Bardzo ładnie oczka sobie radzą

U nas nie ma żadnej umowy jak na razie.
Jedynie podpisałam na razie oświadczenie woli posłania dziecka do przedszkola, do którego się dostała.
A Ola się dostała do przedszkola, na którym nam najbardziej zależało (czyli najbliżej domu)
10 czerwca mamy zebranie, to się czegoś więcej dowiem. Jak na razie to wiem, że trzylatki mają drzemkę po obiadku, pod koniec sierpnia będą jakieś zajęcia integracyjne i jeszcze obejrzałam sobie menu ale za bardzo mi się nie podoba: na trzy posiłki zawsze któreś jest na słodko. Albo na śniadanie mleko z jakimiś płatkami Nestle (np. Cheerios, Nesquick czy jak im tam), albo na podwieczorek danonek/Monte lub coś w tym stylu. Ale może w sumie przesadzam, bo wszędzie tak jest?
A w waszych przedszkolach też takie menu?

ja tez mam problem z tym, że Ola tak szybko rośnie

Cytat:
Policjant do nas przyszedł , jakaś bujka była pod moimi oknami , sąsiad z kimś ale nic nie widzieliśmy , kurcze mówię mu ze oglądamy tv i nas taka akcja ominęła .
U nas kiedyś podobno była akcja z policjantami w kominiarkach - naszego sąsiada z góry wyprowadzili prawie że w gaciach. My też o tym pojęcia nie mieliśmy - dopiero inny sąsiad nam powiedział

Co do opłat za przedszkole, to Tusk powiedział, że będzie to złotówka za godzinę i to już od września 2013 r. Ale ja też nie wierzę, że tak zostanie i opłaty zmaleją- pewnie wzrośnie stawka za wyżywienie, albo wprowadzą coś innego.

Bao - jak dla mnie 300 zł za przedszkole to nie jest wygórowana stawka. Tym bardziej, że piszesz, że już w to wliczona jest rytmika i angielski.
U nas płaci się za wyżywienie - 7 zł/dzień + 3,30 za godzinę ponad te bezpłatne. Tylko że bezpłatne są 8-13 a jak dziecko ma być dłużej, to płaci się jedynie za dwie godziny: 13-15, jak dziecko jest dłużej, albo przychodzi przed 8ma, to się za to nie płaci. teraz widziałam, że za kwiecień opłata wyniosła prawie 290 zł.
No i w sumie powinnam napisać, że przyjmowali wyłącznie te dzieci, których rodzice zadeklarowali, że dziecko będzie w przedszkolu ponad 9 godzin (+obydwoje pracują+rozliczają się w mieście), więc teoretycznie każdy płaci tyle samo.

Magda - gratuluję podium

catro jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-28, 11:12   #3350
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
marzenie! Też tak bym chciała
A za palenie fajek -

Ale ja nie palę a jak juz ,to raz na ruski rok przy okazji drinkowania , a drinkuje od wielkiego dzwonu hehe . Wczoraj nie pilam bo fajek nie miałam a nie ciągnie mnie na tyle żebym poszła kupi , bo przecież to nie problem .
Kiedys kopcilam dzien w dzien . Było minęło .
Stary 2013-04-28, 11:17   #3351
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
NATASZKA tzn ze co , wogole nie pijesz alkoholu z osobami ktore pała fajki ?
kurcze no chyba w ogóle...
bo jak ktoś pali to na pewno nie przy mnie i moim dziecku...
w ogóle jakoś tak każdy wychodzi jak pali, bo w moim otoczeniu mało kto już pali...
u mnie w mieszkaniu jeszcze nigdy nikt nie palił....
tak już mam
a rodzice moi palili kiedyś, a u mnie taki wstręt do fajek
na szczęście kiedyś, teraz już są wolni od tego nałogu chociaż z mamą łatwo nie było

co robicie na obiad? ja chyba schabowe lece... miałam zrobić papiruska ale nie mam piersi z kurczaka a byłam przekonana, że w zamrażalce leży...

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Ale ja nie palę a jak juz ,to raz na ruski rok przy okazji drinkowania , a drinkuje od wielkiego dzwonu hehe . Wczoraj nie pilam bo fajek nie miałam a nie ciągnie mnie na tyle żebym poszła kupi , bo przecież to nie problem .
Kiedys kopcilam dzien w dzien . Było minęło .
to nie pij to palić nie będziesz
Stary 2013-04-28, 11:21   #3352
Kinqaa
Zakorzenienie

Nataszka pomysłu na obiad brak...
Ciągle to samo w kółko gotuję, jak nie spaghetti, to mielone kotlety, jak nie schabowe to kotlety z piersi kurczaka...
Jak nie zupa kalaforiowa, to zupa ogórkowa

monka jak ostatnio zapaliłam sobie papierosa do %%% to mnie nieźle zmiotło i się pozbierać nie mogłam przez 1 dzień

you have lost a diamond

Stary 2013-04-28, 11:23   #3353
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Nataszka pomysłu na obiad brak...
Ciągle to samo w kółko gotuję, jak nie spaghetti, to mielone kotlety, jak nie schabowe to kotlety z piersi kurczaka...
Jak nie zupa kalaforiowa, to zupa ogórkowa

monka jak ostatnio zapaliłam sobie papierosa do %%% to mnie nieźle zmiotło i się pozbierać nie mogłam przez 1 dzień
jak stosunki z tz? uspokoiła się atmosferka?
Stary 2013-04-28, 11:30   #3354
monka23
Zakorzenienie

NATASZKA ale sorki ja przy moich i cudzych dzieciach jak i w pomieszczeniach tez nie palę , pisząc ze przy drinku miałam na mysli ze pale w ten sam wieczor , wogole , oczywiscie w rozumieniu ze wychodzę na dymka . W knajpach wychodzi sie na zewnątrz , jeśli u kogoś w domu to albo na zewnątrz albo garaż albo balkon taras . Nawet jak jestem u znajomych , którzy tez pała i drinkujemy to zawsze wychodzimy .
Myśle ze ta ilosc kiedy wypije jest na tyle rzadka ze mogę sobie zapalić bo to lubię , nie pije regularnie

KINGA ja tak tez mam za każdym razem jak zapale pierwszego przy drinku ,okropny ale drugi juz mi wchodzi .
Ja jeszcze nie wiem co zrobię , dopiero sie dowiem jak mi powiedzą , tez mam czasem wrażenie ze ciagle to samo no ale jedzą i sami chcą .

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2013-04-28 o 11:32
Stary 2013-04-28, 11:35   #3355
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
NATASZKA ale sorki ja przy moich i cudzych dzieciach jak i w pomieszczeniach tez nie palę , pisząc ze przy drinku miałam na mysli ze pale w ten sam wieczor , wogole , oczywiscie w rozumieniu ze wychodzę na dymka . W knajpach wychodzi sie na zewnątrz , jeśli u kogoś w domu to albo na zewnątrz albo garaż albo balkon taras . Nawet jak jestem u znajomych , którzy tez pała i drinkujemy to zawsze wychodzimy .
Myśle ze ta ilosc kiedy wypije jest na tyle rzadka ze mogę sobie zapalić bo to lubię , nie pije regularnie

KINGA ja tak tez mam za każdym razem jak zapale pierwszego przy drinku ,okropny ale drugi juz mi wchodzi .
Ja jeszcze nie wiem co zrobię , dopiero sie dowiem jak mi powiedzą , tez mam czasem wrażenie ze ciagle to samo no ale jedzą i sami chcą .
wszystko rozumiem
Stary 2013-04-28, 11:41   #3356
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
wszystko rozumiem
Bo tak właśnie myślałam ze złe mnie zrozumiałas , wiesz to ze ja głupia i sie truje nie znaczy ze innych będę podtruwac .
Ja tu czasem widzę , jak matki z dzieci autem jadą i fajury kopać a w aucie aż siwo .
Stary 2013-04-28, 11:43   #3357
Kinqaa
Zakorzenienie

Cytat:
jak stosunki z tz? uspokoiła się atmosferka?

Taaak TŻ przyszedł na kolanach, więc jest dobrze

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Bo tak właśnie myślałam ze złe mnie zrozumiałas , wiesz to ze ja głupia i sie truje nie znaczy ze innych będę podtruwac .
Ja tu czasem widzę , jak matki z dzieci autem jadą i fajury kopać a w aucie aż siwo .
Ja to widziałam nie raz prowadzącą wózek albo na placu zabaw z fają w gębie
Nóż mi się zawsze w kieszeni otwiera...

A jak byłam u koleżanki to jej sąsiadka (teraz już urodziła, zdrowe dziecko na szczęście) w ciąży co chwilę wychodziła na dymka

you have lost a diamond

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-28, 12:47   #3358
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Evi toś mnie pocieszyła z tymi filtrami. Ogólnie jak zaglądam na stronę lirene to nie widzę tych linkowanych przez Ciebie tylko te co ja znalazłam. Może to tylko inna szata graficzna a środek ten sam Dla mnie to ten sam produkt. http://lirene.pl/linia/25. Zdurnieć można naprawdę.
izz, ale żebyś ty mnie źle nie zrozumiała-ja nie pisłam, że ten twój krem jest "zły" czy niefotostabliny, tylko że nie wiem czy jest. Czasami w obrębie jednej marki jedne są, a drugie nie.
Te "moje" są, ale zeszłorocznej szacie graficznej jeszcze
Cytat:
ten nie ma alkoholu kupiłam bo zwykle lidlowe kosmetyki są bardzo dobre , więc liczę na to , że to też .
Ja tam mam kilka ulubionych rzeczy . .
dobra, dobra, ale dalej nie napisałaś który kupiłaś
Cytat:
Co porabiacie siedzące na wizażu?
Któraś sączy drina? Tak mi się chce drina....
a jeszcze nie mogę
ja sączyłam drina, ale już poza wizażem
Cytat:
Evi zrób prześwietlenie płuc i nie wiem jak się dokładnie nazywa to badanie ale chodzi o gruźlicę. Nie ma żartów.
Siostra Tża mi opowiadała jak jej znajomy wylądował w szpitalu z gruźlicą. Nie miał pojęcia że coś się dzieje. Po jakiejś infekcji nie mógł się podnieść i polazł do doktora, ten na wszelki wypadek wysłał na badania i wyszło. Facet zdrowo się odżywia, uprawia sporty nie jest pracoholikiem. Na szczęście reszta rodziny w porządku - ma 2-je dzieci.
moja mama miała podejrzenie gruźlicy (a się okazało, że to rak był).
Najgorsze jest to, że mnie te żebra coraz bardziej bolą-w nocy się przy każdym obrocie budziłam, bo mnie tak bolały...podnieść się z wyra też ciężko...może faktycznie zrobię, bo dawno nie robiłam...
tylko na samą myśl, że będę siedzieć w poczekalni kilka godzin chora jestem
Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
Ja Oli wczoraj kupiłam butki mrugały- na wąskich stópkach bardzo fajnie wyglądają

menu ale za bardzo mi się nie podoba: na trzy posiłki zawsze któreś jest na słodko. Albo na śniadanie mleko z jakimiś płatkami Nestle (np. Cheerios, Nesquick czy jak im tam), albo na podwieczorek danonek/Monte lub coś w tym stylu. Ale może w sumie przesadzam, bo wszędzie tak jest?
A w waszych przedszkolach też takie menu?
pokaż buciki
Przykładowe menu tygodniowe z Leny przedszkola:

Cytat:

poniedziałek:

śniadanie:

Zacierka na mleku (180ml/20g), pieczywo ciemne (70g) z masłem(10g),dżemem (10g) i plastrem białego sera (10g),herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: jabłko (1szt.)

obiad:

Zupa jarzynowa(250ml)

Udko z sosem śmietanowym (1p./60ml), ryż (100g), surówka z marchewki (40g), fasolka szparagowa z wody (40g), kompot(200ml)

podwieczorek:

Jogurt owocowy (1szt.), chrupki kukurydziane(5g)

WTOREK

Pieczywo jasne(75g) z masłem (10g), kiełbaska śląska(60g), ketchup (10g), kakao (200ml)

Banan (1 szt.)

Zupa ogórkowa z ziemniakami i zieleniną (250ml)

Makaron spaghetti z sosem bolońskim (150ml/120ml)kompot (200ml)

ŚRODA
Pieczywo ciemne (70g) z masłem(5g), pasztet drobiowy (20g), rzodkiewka (10g),herbata z cytryną (200ml)

Płatki ryżowe na mleku (180ml/20g), pieczywo ciemne (70g) z masłem (10g), ser żółty (20g), pomidor(15g), szczypior (3g), herbata z cytryną (200ml)

Mandarynka (1 szt.)

Zupa barszcz czerwony(250ml)

Potrawka drobiowa (130ml), ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z buraczków (40g), brokuły z wody (40g), kompot(200ml)

Bułka weka (80g) weka z masłem czekoladowym(10g), herbata (200ml),

CZWARTEK
Pieczywo jasne (70g) z masłem (10g),szynka (20g), listek sałaty (5g) kawa inka z mlekiem (200ml)

kiwi (1szt)

Żurek z jajkiem i ziemniakami (250ml)

Medalion drobiowy (60g), ziemniaki (100g), surówka z marchwi i jabłka(40g),fasolka szparagowa na ciepło (40g), kompot (200ml)

Kisiel z jabłkiem (150ml), ciasteczka kruche (20g)

PIĄTEK
Płatki kukurydziane na mleku (180ml/20g),pieczywo ciemne (70g) z masłem (10g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (30g), herbata miętowa(200ml)

jabłko (1szt.)

Zupa fasolowa z kiełbaska i ziemniakami (250ml)
Pierogi leniwe z bułka tartą (150g/30ml), surówka z marchwi (40g), kompot (200ml)

Paczek(1szt), herbata (200ml),
także jak widać, czasem coś słodkiego jest, ale nie codziennie.

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 13:39   #3359
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Wyjaśniam: mnie nie chodzi o to, że te ok 400zł/mc to dużo tylko chodzi mi o tę opłatę stałą/czesne miesięczne, czego w innych przedszkolach nie ma (przynajmniej w zdecydowanej większości), to, że płącę za angielski, rytmikę, składki na książki i chusteczki, kredki i inne dupsy, za wyżywienie, to ok, rozumiem i nie mam nic przeciwko, nikt za darmo nie daje, ale nie rozumiem tylko czemu muszę placić za to czesne no i na co ono idzie?? w prywatnych przedszkolach niech se będzie takie czesne, bo sie muszą utrzymać, ale w publicznym???przecież wszelkie remonty/utrzyanie to już jest na głowie gminy

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 13:53   #3360
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość

moja mama miała podejrzenie gruźlicy (a się okazało, że to rak był).
Najgorsze jest to, że mnie te żebra coraz bardziej bolą-w nocy się przy każdym obrocie budziłam, bo mnie tak bolały...podnieść się z wyra też ciężko...może faktycznie zrobię, bo dawno nie robiłam...
tylko na samą myśl, że będę siedzieć w poczekalni kilka godzin chora jestem
a robiłas jakies badania w kierunku kregosłupa ? ucisk na kregu moze to być
moj ojciec np miał zapalenie miesnia podpiersiowego bol nie do opisania antybiotyk dostal i po tyg przeszło ...
chyba ze masz jakies dodatkowe objawy które moga swiadczyc ze cos sie dzieje złego w płucach
a także mozesz miec piasek na nerkach albo w woreczku zolciowym złogi itp
no chyba ze wiesz ze to cos w płucach

Madzia gratulacje niezle poszło

a ja dzis od niepamietnych czasów nie mam rosołu tylko rolade z kluskami jakos nie chciałlo mi sie go gotować wogóle jakas spiaca dzis jestem nawet moja ami zasneła popołudniu a dawno nie spała

mamy bunt 3 latka i to pełna parą jest masakra ciagle licze do 10 dzis myłam podłoge i oczywiscie młoda w to weszła i cała woda sie wylała na przedpokoj i te jej pyskówki
a na domiar znow nie chce jesc tylko suche bułki i chleb albo cos z dzemem makabra z tym moi dzieckiem

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014

Edytowane przez Edzia400
Czas edycji: 2013-04-28 o 13:56
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości