![]() |
#3361 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 4
|
![]() ![]() |
![]() |
#3362 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cześć
![]() Cyferko ![]() ![]() Milka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3363 |
Zakorzenienie
|
Hej Emmi
![]() Smacznego! Też chciałam zapytać o to czarne ![]() Makaron? Nie jadłam owego ![]() -------- Upał niesamowity. Jak u Was Emmi ? |
![]() ![]() |
![]() |
#3364 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Siadam sobie przy niedzielnej kawce. |
![]() ![]() |
![]() |
#3365 |
4 pory roku i ja piąta
|
U nas niby jest jakieś ochłodzenie w temperaturze ale nadal odczuwalna duchota. Oczywiście duchota nie przeszkodziła MM w wybraniu się wczoraj na grzyby ale nic nie znalazł. Widzę, że jakiś lekki wiaterek jest wysoko w drzewach. Na dole wcale go nie czuć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3366 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
A jak z pogodą jest u nas, to do końca nie wiem. Przez okno widzę słońce, ale też nadciągającą jakąś taką dziwną jakby mgłę.
Zerknę na internetowy termometr, zobaczymy co on mi powie. Opis dokładny też tam jest. |
![]() ![]() |
![]() |
#3367 |
Zakorzenienie
|
Adusia
![]() Emmi u mnie bezchmurne niebo, słońce 25*C obecnie, temp. rośnie. Lekki wiatr. Dzisiaj handlowa niedziela, macie jakieś potrzeby? Ja biegałam do spożywczaka po bułki. Głodomorki wczoraj na kolacji byli, na dzisiaj nie miałam dla nich pieczywa. Posiedzieliśmy sobie wczoraj dłużej na tarasiku. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3368 |
Zakorzenienie
|
Próba zdjęcia
Znalazłam przepis łososia z czarnym makaronem. Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2024-08-25 o 09:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#3369 |
Zakorzenienie
|
Coś tam wyszło.
Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2024-08-25 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#3370 |
4 pory roku i ja piąta
|
Ja jestem w głębokiej opozycji do handlowych niedziel, ale nie wiem czy dzisiaj nie wpadnę ze Starszym do Castoramy. Ale to się jeszcze okaże, bo oni lubią dłuuuugo spać a potem jeszcze drugie tyle wyyyylegiwać się na łóżku, w ich przypadku wielkim materacu. W sumie nie dziwię im się, jak to się mówi- ,,dzieci nie płaczą, nie wołają, to czemu nie?"
Idę na śniadanie... |
![]() ![]() |
![]() |
#3371 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
W necie nic o zamgleniach nie piszą, a ja je widzę.
![]() Dokładne dane z mojego miasta: obecnie 28* (odczuwalnie 29*) noc 15* ostrzeżenie przed wysoką temperaturą! wiatr 14 km/h wilgotność 51% punkt rosy 17* ciśnienie 1012,5 mbar (i rośnie) |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3372 |
Zakorzenienie
|
Emmi leć
![]() Ja przed chwilą pożegnałam jedno dziecko. Pojechało. Emek pojechał z synem, pójdą do Muzeum Pamięci Sybiru. Nie dałam się namówić, chcę odpocząć w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3373 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
czuję się mocno średnio. Dalej wszystko (stawy i kości) mocno mnie boli. We wtorek rano jadę z synową do Łodzi. W szpitalu będę miała robione szczegółowe badania reumatologiczne. Zobaczymy jak to teraz wygląda. ===== Emmi, a mnie handlowe niedziele jakoś specjalnie nie drażnią. Uważam, że są stworzone dla osób potrzebujących. |
![]() ![]() |
![]() |
#3374 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cześć Adi
![]() ![]() Dzieci lubią niedzielne wypady do sklepików, bo to jakaś forma zabicia nudy, ale ciekawa jestem czy jako dorośli chcieliby pracować w niedzielę ![]() ![]() Trafiłam gdzieś pomysł aby to jakoś funkcjonowało, bo przecież wiele resortów musi pracować i w piątek, że padła propozycja 12 godzinnej pracy. Głosy są mocno podzielone. |
![]() ![]() |
![]() |
#3375 |
Zakorzenienie
|
12 godzinny dzień pracy to wielka przesada.
8 godzin wystarczy. Jestem za 5 dniowym dniem pracy. Za bardzo nie śledzę tych wszystkich nowinek, są różne zawody. ----------- Lecę. Odwiedziny u mamy, a potem nie wiem co. Pa. |
![]() ![]() |
![]() |
#3376 |
4 pory roku i ja piąta
|
12 godzin na rzecz wolnego piątku. W przypadku pracy 4 dni w tygodniu. Jest wiele zawodów, w którym pracuje się 6 dni w tygodniu. Są i takie gdzie 7, ale to powinno być zabronione. Nieważne. W każdym razie mnie to mocno interesuje, bo obejmuje to szkolnictwo. Łatwo coś rzucić a potem rozbija się to o praktykę. Bo jeśli piątki będą wolne w szkołach to co mają zrobić z małymi dziećmi rodzice pracujący w ten dzień? Bo starsze to się ucieszą, nie zdając sobie sprawy, że ten jeden dzień co ubył, jego materiał będzie wepchnięty w pozostałe
![]() ![]() ------------ Tak sobie teraz pomyślałam, że jak 12 godzin to i wolny czwartek przy tym 35/36 godz w tygodniu. A tak na marginesie: 132 § 1 Kodeksu pracy. Oznacza to, że osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę może pracować maksymalnie 13 godzin w ciągu doby. Przez pojęcie doby należy rozumieć okres 24 godzin od momentu rozpoczęcia przez pracownika pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy. Ale Wam truję przy niedzieli ![]() ---------------- Sam pomysł skrucenia godzin pracy jest fajny, bo daje możliwość na zagospodarowanie go inaczej. Ale czy się uda to sensownie przeprowadzić? Wiele państw w takim systemie pracuje. Na pewno jest to coś ciekawego ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-08-25 o 10:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#3377 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Obiad jemy.
![]() ![]() Choroba sprawiła, że mocno zachciało mi się białego barszczyku. Wszystkie składniki miałam, więc raz dwa osiem, ugotowałam. MM-ek chwali, że smaczny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3378 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
wcale nie trujesz. Przecież my tu właśnie rozmawiamy o interesujących nas tematach. Przeróżnych. Eej, nie zawsze pełna lodówka, czy zamrażarka, sprawę rozwiązują. |
![]() ![]() |
![]() |
#3379 |
Zakorzenienie
|
Pracujące niedziele? Jestem mocno na NIE. Pracowałam wiele lat w sklepach. Wiele lat kiedy to niedziele wszystkie były handlowe. Potem że chyba 1 w miesiacu? Teraz jest jeszcze jakoś inaczej. Ale ejstem na nie. Bo większość to przychodziła prosto z koscioła w formie spaceru z dziećmi. Spacerowali po sklepach naprawdę godzinami, nic nie kupowali, tylko oglądali i to by było na tyle. Czasem po tych kilku godzinach wychodzili z jakimś sokiem, serem, czy mlekiem pod ręką.
Ok. są wyjątki że nie mają zcasu zrobić zakupów w tygodniu, ale sklepy teraz są otwarte nawet u nas na wsi do 22, a w miastach to i do północy. Naprawdę uważam, ze każdy zdąży zrobić zakupy. W tym momencie to jest traktowane jako rozrywka. U nas mega gorąco, na pole wystarczy tylko nos wyściubić i upał normalnie bije po oczach. ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Adusia, ale pyszny barszczyk ![]() Bo w sumie ja zazwyczaj robię żurek, a barszczu to chyba nie. Albo nie pamiętam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3380 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-08-25 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#3381 |
4 pory roku i ja piąta
|
Annorl
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3382 |
Zakorzenienie
|
Emmi biały barszczyk jest rzeczywiście łagodniejszy. żurek jest kwaśny i z mąki razowej, a barszczyk z mąki delikatnej i jasnej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3383 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Kobitki,
nigdy w handlu nie pracowałam, więc mówię o sprawie z poziomu klienta. ===== Aniu, bardzo prosto. Składniki: -2 torebeczki barszczu białego Winiary -biała (surowa) kiełbasa -jajka na twardo -majeranek -liście laurowe -ziele angielskie -czosnek granulowany -pieprz ziołowy -sól -śmietana 18% Do garnka z osoloną wodą wkładam białą kiełbasę oraz przyprawy (oprócz majeranku, bo on dłużej gotowany gorzknieje!) i stawiam na mały gaz. W osobnym naczyniu mieszam, w zimnej wodzie, barszcz biały Winiary i tu do tego naczynia dosypuję majeranek. Gdy woda z kiełbasą zaczyna wrzeć wlewam rozmieszany barszcz i gotuję, dalej na małym ogniu, jakieś 3 minuty. Wyłączam gaz. Śmietanę przelewam do miseczki, lekko solę i mieszam wolno wlewając do niej gorącą zupę. To hartowanie sprawia, że śmietana nie zważy się w barszczu. Zahartowaną śmietanę wlewam do garnka z zupą. Podaję z jajem na twardo i pokrojoną w grube plasterki kiełbasą. Jeszcze jedna uwaga, my z MM-kiem unikamy ziemniaków, więc ich tu nie ma. Jednak dla chętnych można oczywiście ziemniaczki ugotować osobno. Zrobić z nich piure, włożyć na talerz i dopiero nalać barszcz. ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Tak, barszcz biały jest od żurku dużo łagodniejszy. Przez lata testowałam różne opcje barszczu. Taki sprzedawany w buteleczkach, jak i robiony samodzielnie w domu, szkodził mi. Ból żołądka miałam taki, że musiałam leki brać. Dla mnie najłagodniejszy jest ten "torebkowy" firmy Winiary. ![]() Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-08-25 o 12:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#3384 | |
4 pory roku i ja piąta
|
Cytat:
![]() ![]() ------------------ MM robi podobnie. Muszę pamiętać z majerankiem, bo chyba nie dodaje, a może być ciekawszy smak. Ja ze śmietaną to do kubeczka/garnuszka wlewam potrzebną ilość śmietany i do niej kilka łyżek wywaru z zupy, mieszam, mieszam i potem to wlewam do zupy i nic mi się nie waży. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-08-25 o 12:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3385 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Adusia ❤
Mi jeśli zdarzy się czasem kupić Żurek czy barszcz biały w torebce. To też właśnie Winiary 😉 no bo czasem ja też z torebki gotuje 😂 Ja lubię z ziemniakami. Nam one nie szkodzą. Więc zjadamy 😁 Na razie zjadłam wczorajsza pomidorową z kluskami. Ale zjadła bym barszczyk. 😋 |
![]() ![]() |
![]() |
#3386 |
4 pory roku i ja piąta
|
Teraz dojrzałam zdjęcia
![]() Cyferko ![]() Adi ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- My też z ziemniakami. U mnie miała być pomidorowa ale MM wszedł z pieczarkową. Więc na razie ta się gotuje. TS ma w planach gotować spagetti, więc zupa może się odwlec w czasie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3387 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Aniu,
gdyby nie moja wirusowa infekcja, to z przyjemnością zaprosiłabym Cię na ten barszczyk. ===== Emmi, wychodzi na to, że podobnie hartujemy śmietanę. |
![]() ![]() |
![]() |
#3388 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
moje starsze dzieci bardzo często na Bałkanach odpoczywają. Gdy oni są TAM to otrzymujemy wiele fotek i wielokrotnie pokazywali taki właśnie czarny makaron. Wyjaśniali nam, że ten kolor to sepia, naturalny barwnik pozyskiwany z kałamarnic, czyli mątew. No i nie chodzi tu tylko o tę niezwykłą barwę. Sepia ma bardzo intensywny smaczek i zapach, mocno podkręcający smak owoców morza. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-08-25 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#3389 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
A może tak herbatkę z dzikiej róży albo malin...??
![]() ![]() ![]() ![]() Emmi, Ciebie również na barszczyk zaprosiłabym... ![]() Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-08-25 o 18:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3390 |
Zakorzenienie
|
Hej, dzień dobry
![]() Ufff, cudowne powietrze. Wczoraj 35*C ![]() ----------- Adusia ![]() ![]() -------------- ![]() ![]() ![]() U mnie dzisiaj Dzień Pomidora Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2024-08-26 o 06:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.