|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
mo i już, efektlatania wczoraj z krótkim rękawem:mamy katar, tzn. Kubuś ma
właśnie przybiegł z gilami po brodę, a kichał od rana dałąm wapno i nasivin...kwestia czasu, za raz Isia będzie mieć
|
#3362 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
edziu, ja teraz jestem jakby po chorobie takiej dziwnej kaszlowej- płucach i oskrzelach niy było czysto, a kaszlałam tak okropnie i długo jak jeszcze nigdy w życiu. Dostałam więc antybiotyk, ale poprawa powolna była. A pod koniec tygodnia (kiedy byłam na L4) doszedł ten przeokropny ból żeber i niepokoi mnie, że z dnia na dzień ból jest większy....
co do buntów, to ja jestem przed @ i młoda to dziś wisienka na torcie co do jedzenia, to moja nie lepsza-tż zrobił taki pyszny ryż z curry,do tego kawałki kurczaka z pieczarkami i orzeszkami,a ta piczka samego kurczaka i orzeszki wyjadła i podziękowała ![]() U nas dziś zimno i deszczowo, byliśmy rano w CH-ja w HM spodnie kupowałam, a tż z lenką na placyku tamtejszym. Tak zmarzłam, że drugi raz mi się wychodzić nie chciało...
|
|
#3363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale.. oby do przodu. ---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Evi - a z tego menu, co wrzuciłaś, to Lenka ile zjada? Mój większości by nie tknął - on kanapek też nie - suche bułki.
|
|
#3364 |
|
Zakorzenienie
|
megi, no właśnie obawiam się, że też się nie rozpędza za bardzo
. Pani mówi, że z każdego dania coś tam skubnie, ale myślę, że z naciskiem na skubnie .Zupy parę łyżek zje, na owoce (oprócz bananów i czasem jabłka) i surówki (oprócz buraczków i marchewki tartej) się raczej wypina, a resztą ją podkarmią ile się da (zwracają uwagę żeby choć trochę dziecko na każdy posiłek zjadło, znaczy nie na siłę, ale swoją siłą perswazji nieraz coś ugrają w tym temacie). Mięsem, rybą, i kluseczkami ponoć nie gardzi. Rzeczy typu łazanki, bigos, gołąbki to nie je. W domu przed wyjściem zawsze je "owsiankę" na mleku na bogato (płatki wielozbożowe/ owsiane/orkiszowe np z banankiem, truskawką, jabłkiem,suszonymi owocami-rodzynki, morele albo żurawina itp.), także nawet jak na przedszkolne śniadanie się nie pokusi, to tragedii nie ma. Oni tam tak śmiesznie mają posiłki porozkładane godzinowo, że dzieci co 1-2h coś jedzą.
|
|
#3365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przykładowe menu Pn. 22. 04 - kakao - kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami - pampuchy z bitą śmietaną - jabłko - kompot porzeczkowy - kanapka z masłem, pastą mięsną i pomidorem - herbata z cytryną - banan Wt. 23. 04 - bułka z masłem, serem żółtym i rzodkiewką - banan - zupa pomidorowa z ryżem - gulasz wieprzowy - ziemniaki z koperkiem - buraczki zasmażane - kompot miks owocowy - chleb graham z masłem, ogonówką i sałatą - herbata z cytryną - kiwi Śr. 24. 04 - kawa inka - pomarańcza - zalewajka z porcją kiełbasy - krokiety z kapustą i pieczarkami - marchewka - kompot wiśniowy - ciasto maślane - herbata z cytryną - winogron Cz. 25. 04 - pieczywo mieszane z masłem, ogórkiem zielonym i papryką - kakao - krupnik z kaszy - spaghetti z sosem mięsnym - pomarańcza - kompot porzeczkowy - bułka z masłem i dżemem - herbata z cytryną - mandarynka Pt. 26. 04 - pieczywo mieszane z masłem, szynką, rzodkiewką i kiełkami - zupa jarzynowa z ziemniakami - filet drobiowy w panierce - ryż - sałata ze śmietaną - kompot - bułeczka śniadaniowa z nutellą - herbatka miętowa - kiwi Pn. 29. 04 - pomarańcza - kakao - zupa neapolitańska z makaronem - pulpety w sosie koperkowym - ziemniaki - surówka z ogórka kiszonego - kompot - kanapka z masłem ogonówką i sałatą - herbata z cytryną - pomarańcza Wt. 30. 04 - kawa inka na mleku - jabłko - zacierka na rosole - kotlet schabowy - ziemniaki - mizeria - kompot - kisiel z jabłkiem - omleciki - jogurt - mandarynka Czw. 2. 05 - kawa - mandarynka - zupa ogórkowa z ziemniakami - makaron z serem - surówka z marchewki i jabłka - kompot - kanapka z masłem, pastą z jajka i rzodkiewką - herbata z cytryną - jabłko my płacimy 3,20 zł za godzinę ( albo 2,40 zł zależy od dochodów)+ 6,80 za jedzenia. 10 zł rytmika, 23 zł angielski, 100zł komitet, 60 zł za jakieś kredki, bloki itd., raz na dwa miesiące przynosimy chusteczki higieniczne, chusteczki nawilżane i papier ksero. Megi pytałaś Evi czy Lenka wszystko je, moja Zosia by wszystko zjadła. Jedynie czego nie lubi to zupa szczawiowa ![]() u nas dzisiaj tylko 7 stopni było;/
|
|
|
#3366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3367 |
|
Zakorzenienie
|
U nas kanapki tak (zależy z czym, bo jak z serem żółtym czy szynką to
tak myślę. Owoce - chyba WSZYSTKIE Ogórka kiszonego chyba nie zje, małosolnego może dziubnąć Mięso mielone, schabowe zje Napoje, soki tak . Woda NIE :/ ( nad tym ubolewam)
|
#3368 |
|
Zakorzenienie
|
Kalina śpi na mnie - odkładam ją i się budzi... i tak w kółko.
Jak mała uśmiechnie się do mnie, to szczęście mnie przepełnia, ale momentami jestem nieco zmęczona. Muszę zacząć spać w dzień, ale czasu brakuje.
|
#3369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam podobny czas, że się totalnie nie wysypiałam, ciągle chodziłam zmęczona i spałam na kanapie w dzień podczas oglądania bajek przez młodą (nie popieram tego , niby jednym okiem się spało,ale... )No,ale u Ciebie inna sytuacja, niemowlaczek w domu to rozumiem. Na pewno jesteś przemęczona..
|
|
#3370 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ładnie wyglądają ze spódniczką/sukienką Evi, Sara - dzięki za wasze menu - według mnie u was dużo ładniej to wygląda ![]() Nasze menu w załączniku (sorki że poziomo) Cytat:
|
||
|
|
|
#3371 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też mam wrażnienie że bunt 2 latka to był pikuś przy tym
Masakra, raz dziennie urządza taką histerię o coś, o byle co... ![]() Muszę wtedy wyjść do innego pokoju bo było by źle, więc same nie jesteście ![]() Kinia to super że jest ok Megi tulę... ![]() dobrze jej u Mamusi, co się dziwić |
|
|
|
#3372 |
|
Zakorzenienie
|
Wpadam tylko podziękować za pocieszenie, ze nie tylko u nas ten bunt
![]() Spadam do mężulka, spijamy winko gnomek śpi, trochę spokoju
|
#3373 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! Kiedy masz czas na kawkę i spacerek? Może te dwa nasze gnomki zajmą się sobą a my będziemy miały chwilę spokoju?
|
#3374 |
|
Zakorzenienie
|
ASIULEK nooo jasne minie , jak na studia pójdzie gdzieś do innego miasta albo jak za mąż wyjdzie
NATASZKA no jak twoja ma focha to juz jazda moj na szczęście tfu tfu nie ma takich hustawek nastroju humoru , albo ja juz potrafię zlac niektóre akcje i ich nie widzę , gorący kocioł , nie znasz dnia a i godziny
|
|
|
|
#3375 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U dzieciaków w przedszkolu żarcie na wypasie ![]() Jak czytam to ślinotoku dostaję . ogólnie codziennie są zupy mleczne , płatki są tylko raz w tygodniu , a tak to prawdziwe zupy . Do tego jest kanapka np. z jajkiem i ze szczypiorkiem Obiady raczej tradycyjne . Na podwieczorek owoce , często są ciasta ich roboty , danonek , czy jogurt jest raz w tygodniu z tego co widziałam . Olka większość rzeczy je , Szymek ściąga szczypiorek , czy pomidory z kanapek ![]() Piec mam wyłączony , a dziś piździ jak w kieleckim . szlag by to .
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja sobie grzeje wlasnie , nie ma co ale ten rok jest mega zimny i ciągnie sie to i ciągnie , Ruscy to dolarami bedą dupska podcierac bo sie nachapia . Ostatnio u nas był artykuł w gazecie lokalnej ze zwiększyła sie liczba rodzin ktore muszą wybierać czy ogrzewać dom czy kupic jedzenie . Masakra . |
|
|
|
|
#3377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Budynki fajne , stare ponad 100 letnie podłogi . Ona kibel na szczęscie ma i centralne pociągnięte dwa lata temu ,. http://www.google.pl/search?q=%C5%BC...2F%3B500%3B376 tak wygladają takie podwórka
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny Edytowane przez ania p Czas edycji: 2013-04-29 o 21:04 |
|
|
|
|
#3378 |
|
Zakorzenienie
|
My nie palimy w ogóle już jakiś czas... 2-3tyg na pewno ale nie pamiętam czy więcej. I nie jest zimno, 18-21st. Choć dziś Miśka coś wzięło i gadał że tata musi napalić
U nas nie wiało, z rana popadała a po południu słonko wyszło.
|
#3379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz najcieplej to mam na strychu .
|
|
#3380 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
U nas dzisiaj dość zimno było i w nocy i rano lało mocno. Byliśmy w ZOO i Zosia była szczęśliwa. Bała się węży więc zrezygnowaliśmy oraz papug - za dużo hałasu robiły. Evi wiem o co chodzi z tym kremem Zrób sobie badania bo owszem kaszel długo może się utrzymywać ale musi iść też ku lepszemu. Przykro mi z powodu mamy bo wiem, że tym bardziej będzie Ci ciężko się przebadać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie wiem jaki jest jadłospis ale podejrzewam że za stawkę 5 pln dziennie cudów nie będzie. Też bym wolała żeby tych słodkich posiłków nie było zwłaszcza nutelli na pieczywie (Zosia nie zna). Przedszkole bierze udział w akcji "mamo, tato wolę wodę" + jeszcze jakiejś owocowej. Będziemy mieli dni otwarte i zebranie. Są też dni adaptacyjne, czyli możliwość pobytu rodzica z dzieckiem. Nie jestem do końca przekonana do tego bo jakoś nie widzę sytuacji typu 25 dzieci i tyleż samo rodziców. To tylko jeden z wielu punktów przeciw Cytat:
Macie tylko to czesne plus opłata za każdą godzinę czy tylko czesne. Pisałaś pewnie ale już zapomniałam ![]() Cytat:
Zosia będzie się musiała mocno przestawić na godziny posiłków w przedszkolu. W domu to zupełnie inaczej wygląda. Cytat:
|
|
#3381 |
|
Zakorzenienie
|
ANIA no kumam , tam pewnie duze przestrzenne pokoje sa co ? U nas na gaz ogrzewanie dlatego tak o ruskich wspomniałam
. LIND moj młody tez czasem powie zeby włączyć ogrzewanie przeważnie ie jak spać idzie , ja wlacze przy kąpieli , w nocy podgrzeje zeby im zimno nie było , ale w dzien mam wyłączone . Niby ciepłej sie zrobiło ale nie na tyle zeby nagrzac dom . Mam nadzieje ze sie ociepli bo na gaz nie wyrobimy . Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-04-28 o 21:39 |
|
|
|
#3382 |
|
Zakorzenienie
|
Ania u nas bardzo podobne są familoki
|
#3383 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Latem zimno było i pod kocem się siedziało I te pół metrowe parapety...![]() Cytat:
To ja naczelny zmarzlak w rodzinie Kocyk zimą to mój najlepszy przyjaciel, jeszcze śpię w piżamie - sługi rękaw i długie spodnie, podkoszulce i skarpetkach a tz cały rok w samych gaciach
|
|
#3384 |
|
Zakorzenienie
|
lindsley podziwiam
ja nie potrafiłabym tak spać.Zazwyczaj koszulka na ramiączkach + gatki bokserki I nie włączam ogrzewania raczej w nocy No i to też między innymi nie zdrowe.
|
#3385 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ---------- Cytat:
dzis zasneła po 23 goscie w kuchnie sie posilili a ja z nia w pokoju gnilam ponad godz
|
|
#3386 | |||
|
Zakorzenienie
|
my mówimy jak na dworcu w kielcach
![]() Cytat:
![]() Cytat:
)dopytam sie siostry dokładnie. Jeśli nie ma to znaczyłoby że to czesne zawiera tę opłatę, co i tak nie jest fair bo czy dziecko chodzi czy nie to tą opłatę na pewno sie płaci, odliczają tylko stawkę za żywienie jak nie ma dzieckaCytat:
). Od 1.30 w nocy spałam z nim bo mi jęczał teraz dosypia na kanapie w salonie, bo ledwo wyszłam z łóżka o 5.30 to ten w ryk i za mnąDzisiaj idę na 9.35-14.10, nadal nie kupiliśmy auta i latam na piechotę, a nogi z dupy mi chcą wyskoczyć ehhhh.Ledwo do pracy wróciłam to i posty moje poranne na powitanie są
|
|
#3387 |
|
Zakorzenienie
|
Ania ja wczoraj miałam niby na dworzu tylko 11 na plusie ale w słońcu upały. W domu jak jest 20 stopni to chodzę w bluzce na ramiączkach i krótkich spodenkach, ale już przy 18 siedzę pod kocem
![]() Iza zazdroszczę tego Zoo, my jak ostatnio byliśmy mały jeszcze mało kumaty był. Ale chyba w tym roku jak co rok na dzień dziecka pojedziemy Miło mi się czyta że jeszcze dzieci mają czasami jakieś bunty. Mój się czasami zachowuje jakby był głodny, zmęczony i wszystkie plagi na raz . Wczoraj mojemu tz z pięści w twarz walnął w emocjach, odsiedział karniaka że już więcej tego nie zrobi
|
|
#3388 |
|
Zakorzenienie
|
aaaaaaa no i dzisiaj o 15 tej proszę o kciuki, przychodzi potencjalna kandydatka na opiekunkę Isi, zostałam z ręką w nocniku, na gwałt ktoś potrzebny, bo tż urlop będzie miała na maj - ale na papierze
także od przyszłego poniedziałku opiekunka musi być, jezuuuu oby tej spasowało to siostra tej babki co mieszka naprzeciwko teściów, co miała sie izą zajmować, ale jej córka urodziłą i musi bawić wnuczkę.
|
#3389 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od 1 do 3 (może do 4-tego) będziemy w warszawie u znajomych. mamy zamiar na pewno zaliczyć zoo a potem to już weekend i po po weekendzie do pracy następne wolne mam 7-9 ale wtedy jadę do Pleszewa więc też nici ze spotkania także najwcześniej to 14,15 lub 16 ![]() Cytat:
zawsze w upały marzyłam o wejściu na korytarz Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- Dziewczyny, ratunku. Przedwczoraj moje "kochane" dziecko wylało siki z nocnika na swój dywan. od razu zaprałam ale... dziś wchodzę a tam jedne siki
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2013-04-29 o 08:06 |
|||
|
|
|
#3390 |
|
Zakorzenienie
|
catro, fajne buciki i ta podeszwa taka cienka fajna. Czasem te dla dzieci to jak b uty narciarskie bez palców robią
![]() U was też menu takie normalne, tylko te płatki to na leniucha rano dają ![]() też tak sobie pomyślałam-świat się kończy ania, fajny ten budynek przedszkolny izz, a u mnie w beidrze dziś rzucili te kremy lirene (w sobotę tylk eveline były) i jest to "moje" mleczko białe tylko w tej wersji zeszłorocznej za 13zł. Ja kupiłam w promo za jakieś 23zł. Muszę kupić jeszcze jedno na zapas Ile u was wstęp do zoo kosztuje? u nas całkiem już ich poniosło-30zł za osobę ![]() kinga, lind, ja też śpię zawsze na długi rękaw, długie spodnie, skarpety i jeszcze przykryta na mumię po szyję. Dopiero jak już naprawdę ciepło to się łaskawie na krótkie piżamki przestawiam bao, ja nie wiem czy ty jednak coś nie mieszasz z tymi opłatami, bo u mnie jak po prostu doliczysz wyżywienie (ok.6zł) i godziny płatne (za płacę za 3h) to po prostu wychodzi taka mniej więcej suma jak piszesz. U nas nawet taka tabelka wisi z obliczonymi tymi opłatami miesięcznymi w zależności od tego jak się ma zapisane dziecko (co 30 min.naliczają). Mój odpis za dzień to ok.15zł, czyli i wyżywienie i jeszcze "coś" kciuki za nianię i za niezakatarzenie isi
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.

właśnie przybiegł z gilami po brodę, a kichał od rana
dałąm wapno i nasivin...kwestia czasu, za raz Isia będzie mieć

dzis myłam podłoge i oczywiscie młoda w to weszła i cała woda sie wylała na przedpokoj
.

(nie popieram tego

za nianię i za niezakatarzenie isi